Годината на Русия в България под девиза: “ако имаш две кризи, свали и последната риза от гърба на слабия”

Българската прокуратура започна разследване по руски сигнал за намерено в Сирия българско оръжие. Това е същата прокуратура, която повдигна обвиние на военния министър Ненчев заради това, че бил нарушил правата на руска оръжейна фирма.

Официалната ракция на прокуратурата съвпадна по време с личната реакция на външния министър Митов, който днес категорично отрече най-вече правото на Русия да държи сметка на България за производствотото и продажбата на оръжие, настоявайки, че от българска страна няма износ на такава продукция за Сирия.

Разнобой в България между институциите?

Нищо подобно. Това е правило, а не изключение. Просто България е нарочена за слабо звено, върху което може да се окаже натиск от Москва и поради готовността на петата й колона да съдейства  за осъществяване на руските планове, този сценарий се прилага веднага. И не за първи път ( традицията води осъвремененото си начало от онзи случай с главния прокурор Никола Филчев, който бе използван от Путин като куриер, по когото прати писмо до изпълнителната власт в България).

2016-та започна със заплахата да бъдем осъдени от Русия за неизплатена продукция, произведена , за да (не) бъде монтирана на един мъртво роден обект, какъвто е АЕЦ “Белене”. Заплахата се осъществи, а годината завърши с ехидната констатация на руски медии, че единствената успешна сделка за руската ядрена енергетика в чужбина през изминалия период е източването на този милиард от България – с любезното съдействие на българските власти ( и под предлог, че няма къде да мърдаме, след като сме се набутали в тази корупционна схема от години).

Както се вижда, на управляващие в Русия им се услади да притискат лесната плячка, каквато за тях е България. За целта “откриха” именно български оръжия в Алепо и вдигнаха шум, чието ехо задейства веднага държавното обвинение. От него се очаква да обвини българската държава по руска заръка. Защото една криза с осъдителна присъда над България за една година изглежда вече е недостатъчна за Кремъл- от там настояват за втора такава на принципа, ако “имаш две кризи, свали и ризата от гърба на слабия”.

Междувременно “тайната” за продажби на оръжия от държави в Източна и Централна Европа в Близкия изток отдавна дефилира разголена в публичното пространство, но кой знае защо руските “освободители” на Алепо не намират друго, освен българско оръжие. А сред продавачите са Чехия, Словакия, Босна и най-вече ( в особено големи размери, май)- Сърбия, която току що-получи големи оръжейни коледни подаръци от Русия под формата на десетки танкове и самолети миг 29.

Подборностите за въпросната търговия с оръжие могат да се видят, включително от прокуратурата (за обогатяване на данните по разследването като база за сравнение), от следните публикации, в които се говори не за някакъв отделен епизод, а направо за “въздушен мост” между няколко европейски държави и Близкия изток.

https://www.theguardian.com/world/2016/jul/27/weapons-flowing-eastern-europe-middle-east-revealed-arms-trade-syria

https://www.occrp.org/en/makingakilling/flights

13 мнения за “Годината на Русия в България под девиза: “ако имаш две кризи, свали и последната риза от гърба на слабия””

 1. Другаря Главен прокурор, знае кой е истинския му началник! Няма да се ако и той почне да дава интервюта, че никога не е ходил в масква!

 2. Унизителното публично лизане на мръсни руски задници от страна на официални лица в БГ продължава с пълна сила от миналия век до днес. После някой се чуди защо младите не се гордеят, че са българи, та се налага френския посланник да ги призовава да не оставят държавата на дявола (да ме прощава дявола че го унизих, исках да напиша пеевски, ама сбърках).

 3. А междувременно. Изненадани едва ли ще се намерят точно тук.

  Около 500 000 имота в Източна България са собственост на руски граждани.
  Това показват данни на Генералното консулство на Руската федерация, цитирани от бТВ.
  Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен. Част от тях местят и бизнеса си в България. Обикновено става въпрос за фирми за недвижими имоти или туроператорска дейност. България е привлекателно място за руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове. Все по-често те купуват дом у нас, за да живеят тук през цялата година, а не само по време на лятната си ваканция. Избират градове предимно по Черноморието.
  Населението на Поморие например е нараснало двойно заради заселващите се там руски граждани. Въпреки това в последните месеци брокери на недвижими имоти отчитат спад на клиентите от Русия. Основната причина е кризата в Украйна, която срина руската рубла.
  За последните 10 години руските вложения в българската икономика са почти 2 млрд. долара. През миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв., каквато опция дава българското законодателство.

 4. Не забравяйте, че руската машина за хибридна война е една от най-софистикейтид, те имат опит по дезинформацията, всички дипломати завършили в екс-есесер са обучавани в дезинформация и манипулиране, а също и много журналисти първото, което ги учат е да манипулират, подобно на момченцето Хикимян от БТВ, което колкото пъти Даниел Митов се опитваше да заговори по.дълго и да обясни по.хубаво какви болшевишки кл..и са тия от Кремъл, Хекимянката го прекъсваше на всяка дума за да фърга в ефира опорни лафове като българско оръжие, българска следа, изтекли лицензи – хахаха лицензи на кого – на арестувания Шмайзер който казва на Калашника как да си направи автомат -хахаха ма ка му са дръпна циф.та на Хекимянката кат му каза Митов че 70 процента от военната сила е в ръцете на НАТО хахаха

 5. Адреналинко,

  Хекимян е чистопробен комунистическо-рубладжийски агитатор от най- досадната а и рядка като за млад човек и журналист категория. Вероятните причини, деликатен нюанс, са етнически- арменската убеденост в дивотията, че Русия, само Русия, Русийката брей, ама Россията и никой освен нея ще ни пази, къта, обгрижва и брани от турците (които, в интерес на истината, включително и Ердоган, направиха доста ясни жестове за междудържавно помирение).
  Прозападният арменски елит в страната и в изгнание е в същото дередже горе-долу, както сме ние в блога. А корупцията, мизерията и икономическата изостаналост на Армения на фона на другите в Кавказ като Азербайджан и Грузия е пряка последица от това, че я управляват абсолютни рубладжии.

 6. руските другари изпитваха много ОБИЧ към нашето БКП от 60,70,80г.защо ли не съм очуден,няма е вече тази дружба,няма ЛЮБОВ,няма го СЛАВЯНСТВОТО на РАСИЯ,защо ли липсва онази неразривна обич на съветските другари от онези ,,славни,, времена-на ВЕЛИКАЯ,МОГЪЩИЯ СССР,тези наши братя опиянени от всякакъв АЛКОХОЛ не могат да створят нищо нормално.

 7. Още по арменска линия. Както казах онзи ден на един командирован в блога досадник, руски и евразийски теми при нас в блога се коментират само със сериозни аргументи (или дето му викат депутати- полуграмотници- “входираме експертиза тука, значи”).Ето руско-арменски икономически анализ, от който става ясно, че от Евразийското икономическо пространство Армения е спечелила само Большой..дето гоцэ го заработи- спад във всичко и стагнация. Да, но увира ли рубладжийска кратуна? Дори когато пияните мужици от руските военни бази започнаха да изнасилват и убиват в Армения?

  http://www.kavkazoved.info/news/2015/11/20/ekonomika-armenii-problemy-i-prognozy.html

 8. Нашите медии заметоха под килима извършеното от руски военнослужащ вАрмения на цяло семейство-6 души,включително 6 месечно бебе-изклани като животни.

 9. Аз не споделям общият негативизъм към проКУРатурата. И за да изпълни напълно зададеното задание от гасударят си трябва да бъде командирована в абсолютно целият си състав в Сирия, на терен , за да събере “доказателства” за митичното балхарское оружие, което е доставено без гасударско им благоволение. Има само “малко препятствие” – може докато събират “доказателства” да получат някой рикоширал “балхарски” снаряд. Но това не трябва да ги “безпокои”, защото сирийците , и те са хора , ще помогнат.
  Все ще могат един незаконен “балхарски” снаряд да изпратят до “балхарската проКУРатура” , за да й “помогнат” в разследването, поръчано от гасударят, като неоспоримо веществено “доказателство” , което да потвърди “назаконният балхарски износ” за Сирия.
  Вярно ,че след падането на така поднесеното “доказателство” ще последва моменталното му взривяване(нали е “балхарски”!) , и няма да остане много от него , както и от командированата за целта “балхарска” проКУРатура , по която е изстреляно.Но това няма голямо значение – важно е да се изпълни гасударската прищявка , на всяка цена.
  Съвсем сигурно е ,че никоя друга прокуратура няма да прояви никакво внимание на поредните тъпотии на путлер , но “балхарската” проКУРатура го прави по задължение.По подчинено задължение.

 10. Георги,а защо се очудваш за толкоз много собственост на руснаци в България.

  Самата държава(Ръ.Бъ.) ги зове-държавното ръководство,държавните служители,държавните институции и държавните комунисти.

  Ако в Русия има паметници на германски военачалници,твърде възможно е да се получи същото и германците да се заселват в Русия.
  Комплекса във Варна е уникален идиотизъм в света.Това е нещо невиждано в цялата история…

  В коя държава има “Национално движение “Русофили””. Щом като е национално,значи е и държавно.Не може да има нещо,което е частно и в същото време държавно.Както Радио Дарик.

  Българския идиотизъм зове болшевишкия шовинизъм.
  Ами те паметниците са построени и се подържат с някаква цел,светенето им не е случайно,то е адресирано към някого,не може нещо да свети или да се осветява само за да се харчи електрическа енергия.

  Точно техния зов доведе руски резидент за български президент.

  А снимката горе вдясно също е поставена с цел-тя е протест точно срещу комунистическата държава,която паметниците осветява.

  Ама Георги братле за всичко в живота има логика….

  Идват,заселват,купуват и живеят половин милион руснаци в България……Да,те просто се отзовават на държавната покана съвсем вежливо и масово.и тази покана е ПЕРМАНЕНТНА.Скоро няма да бъде отменена,нали.

  Напоследък военните среди от запаса и активните дори направо сияят от избора на резидента Радев,а като се добави и операцията в Сирия,те се надяват скрито РУСКИЯ БОТУШ(според друг колега) отново да стъпи на българска земя,но истински,жив,могучий,активен…..,иначе съвсем не сме останали без руски ботуши.И тази вечер и утре сутринта българчето отново с радост ще се събуди от светлините на окупаторските символи…..
  И следващата Нова година ще бъде посрещната с паметниците на руската пасмина!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ама за какви проекти говорят толкоз хора,десни проекти под булото на руски обекти,пък и субекти.
  И няма край и няма край,поне ти това знай!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.