Съветските ракети град и руските “селски” номера на майдана на морала

Виждали ли сте ракети град в действие ( с каквито подкрепяните от Москва руски сепратисти вършат престъпления в Украйна http://www.tvevropa.com/m/bg/news/world/view/106410)?

Ракета “Град”. Снимка: АП

Много хора са загинали, след като ракети и мортири удариха по автомобили, превозващи бежанци от Луганска област в Източна Украйна, предаде Би Би Си, цитирайки украинските военни власти. Трагедията се е разиграла край село Новосвитливка.

Нека ви разкажа ( с извинение за отклонението от темата, която съм намислил). Защото не просто съм виждал с просто око такива ракети- а не с някакъв си бинокъл от далечно разстояние, но и съм им “ял попарата”. Ако си наблизо, реактивният им залп има ефекта на някакво разкъсване на вътрешностите (ти) – спомнете си кадрите от прототипа им Катюша от Втората световна война и ще разберете за какво става дума.

Много са подходящи за братоубийство в гражданска война, като ливанската. Качваш ги на камион и пердашиш – може и с ( почти) право мерене по съседния квартал.

Едни “юнаци” от прогресивните сили, т.е. от онези, на които НРБ продаваше или подаряваше оръжие, за да громят империализма в лицето на побратимите си араби с различна политическа ориентация от тяхната, ги употребяваха пред очите ми в Бейрут. Буквално.

С реактивните снаряди , изстрелвани от едни “тръби”, демонтирани и качени на недостроена сграда, имах съмнителната чест да бъда тероризиран чрез залпов огън над главата ми- също доста буквално, защото живеех на няколко десетки метра отстреща на последния етаж и снарядите “бръснеха” по посока Източен Бейрут. А враговете, разбира се, във всеки момент бяха готови да (ми) отмъстят с ответен огън.

Това бяха ракети град. Съветско производство. Дали не са били продадени или подарени от НРБ на въпросните прогресивни юнаци, не знам. Но следя сега сюжета как подобни ракети били намерени от руснаците в Алепо и че за това ужасно  съветско оръжие ( за масово унищожение, ако бъде използвано срещу гъсто населени райони например) носел не друг, а България.

Не ме разбирайте погрешно- не изпадам в някакъв патриотарски пристъп да защитавам българската невинност на всяка цена. Но точно руските другари да сочат обвинително с пръст към “братушките” си, които много обичат да “освобождават” , но не и от измислена в Москва отговорност, е връх на московското нахалство. Което щеше също да мине в графата “от руската мечка друго не можеш да очакваш”, ако не беше претенцията България да бъде заклеймявана от Русия от…морални позиции.

Моля? След като Путин превърна Алепо във втори Грозни като експериментално поле за руските оръжия за всякакво разрушение? Той не само не крие(ше) ползата от тези учения за руския износ на бойни действия ( срещу слабо въоръжен и бзпомощен да отвърне адекватно противник), но и се хвалеше с това.

Желаейки да успокои жлаещите да знаят колко струва на Русия войната в Сирия, Путин не веднъж цинично е заявявал, че тя й излиза по-евтино от това да използва подобен ресурс за военни учения на своя тертория. Че е за сметка на хилядите избити жители на Източно Алепо и на многократно повече прогонени сирийци, надигнали нов гребен на имигрантската вълна към ( омразната на Кремъл) Европа, това Путин дори не иска да чуе. Но пък неговите войнолюбци редовно осведомяваха ( предполагаемо) впечатлените от руската мощ  сънародници и ужасените “либералчета” на Запад за употребяваните в това военно учение срещу живи мишени най-нови руски оръжия, сред които ракети със среден и далечен обсег на действие, изстрелвни от суша и от кораби.

И след всичко това, демонстрирано като голямо достойнство на руската политика, която “сравнително евтино” ( по оценка на геополитическия амбулантен търговец Путин) сравни със земята половината от най-големия град в Сирия, изведнъж България се появи на московския пропаганден радар в образа на моралния урод, който бил продал допотопните ракети град на бунтовниците в Алепо ( което отгоре на всичко явно не е вярно по смисъла на пряката връзка между купувача и родавача)!

Апропо, доколкото мога да знам, България никога не е произвеждала въпросното оръжие. Каза го тази сутрин в телевизионно интервю и бившият вонен министър Бойко Ноев, който би трябвало да ги разбира тези подборности около производството на оръжия у нас доста повече от моя скромна милост.

Не е ли време за нещо повече като българска реакция от соловия опит на външния министър в оставка Даниел Митов да отвърне на руския огън чрез телевизионна реплика на официалното заклеймяване от страна на руското външно министерство? Защото е изоставен ( от своя “главнокомандващ”, какъвто е спотайващият се премиер в оставка Борисов) досущ като някакъв окаян бунтовник, въоръжен с ракети град, срещу руското “въздушно-космическо” превъзходство.

23 мнения за “Съветските ракети град и руските “селски” номера на майдана на морала”

 1. Как да отговори Митов като и него го хакнаха руските тролове-“дипломати”:

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/90708-hakeri-udryat-mitov-vav-facebook-podozirat-rusnatzite.html

  Предлагам на онези безработни 35 IT “дипломати” социалното ни министерство да им издаде спешно “синя карта” за работа у нас по организацията на изборите 🙂

 2. Не изпадам в патреотарски,а в патриотичен изблик (най-малкото защото българските работници във военните заводи не са скотове които пият лосион вместо водка):
  Българската военна промишленост НИКОГА не проивеждала ракети “Град”, нито техни елемeнти.
  Рашистите в тяхното активно мероприятие “хотели получится лучше, а обосралис как всегда” и целта им както винаги е България да е бедна (разбирай да няма валутни приходи,а само “преводни рубли”).Както и в отговор на официалните вече обвинения за военни престъпления на Путин и Красная Армия в Сирия.

  България си има промишлени предприятия които работят и спазвайки законите са продавали законно&официално там където няма ембарго и други забрани. Това че кралство СА снабдява сирийската опозиция не в компетенцията на българските фирми-износителки да контролират законния клиент къде и как използва доставените оръжия.
  На последно (но не по значение) мяс то: “Не оръжията убиват,а този който ги употребява”, Алфред Нобел.
  Рушняците не само снабдяват убиеца Асад с ракети,танкове и всякакво друго оръжие,а директно и цинично изтрепаха жени, деца, болници, училища, хуманитарни конвой на ООН и водоизточници.За сравнение: убити 35 000 бунтовници (по Шойгу) и около 200 000 цивилни по данни на ООН

 3. баце в прословутият моабет в къщата МУ в Банкя минал под мотото: “Ти си го избра” изрази искрено, горещото съжаление, че пИдалите били много вървежни и да вземел и той да стане пИдал. Според кмета на Симитли Апостолов, речено-сторено. Да искаме от него сега проява на елементарна чиновническа солидарност-отнюдь. Спомня ли си някой, че при откриването на паметникът на генерал Колев в Добрич по случай 100-годищнината от добруджанската епопея когато конницата на Иван Колев прояви чудеса от храброст и разгроми руският агресор, вкл. и смятаната за непобедима “Дива дивизиЯя” бочко само маркира присъствие а паметникът остави да бъде открит, каква небивала скромност на ленторезачът от въпросният министър Митов. Как да обиди легналите му сърце и джоба братушки ако се изтъпанчи на любимата МУ главна позиция.
  А цацата като симулира активност срещу неудобни на режима фигури що не вземе за разнобразие да провери като как банкянското слънце се оказа най-беден от целият кабинет. Поне това сочи декларацията МУ пред Сметната палата. Тони Филипов, д-р оше преди 4год, твърдеще, че слънчо с личната си банкерка цеца секса в празнувал вторият си милиард в Ню Йорк. Единствено се колебаеще за евраци или гущери иде реч. Но цацацурата нали това им е работата. Да уточнят и тази подробност.
  Ех, мечти!

 4. Пускам от вчера конгениалното мнение на съблогаря путлература. И тук му е баш мястото.
  “Аз не споделям общият негативизъм към проКУРатурата. И за да изпълни напълно зададеното задание от гасударят си трябва да бъде командирована в абсолютно целият си състав в Сирия, на терен , за да събере “доказателства” за митичното балхарское оружие, което е доставено без гасударско им благоволение. Има само “малко препятствие” – може докато събират “доказателства” да получат някой рикоширал “балхарски” снаряд. Но това не трябва да ги “безпокои”, защото сирийците , и те са хора , ще помогнат.
  Все ще могат един незаконен “балхарски” снаряд да изпратят до “балхарската проКУРатура” , за да й “помогнат” в разследването, поръчано от гасударят, като неоспоримо веществено “доказателство” , което да потвърди “назаконният балхарски износ” за Сирия.
  Вярно ,че след падането на така поднесеното “доказателство” ще последва моменталното му взривяване(нали е “балхарски”!) , и няма да остане много от него , както и от командированата за целта “балхарска” проКУРатура , по която е изстреляно.Но това няма голямо значение – важно е да се изпълни гасударската прищявка , на всяка цена.
  Съвсем сигурно е ,че никоя друга прокуратура няма да прояви никакво внимание на поредните тъпотии на путлер , но “балхарската” проКУРатура го прави по задължение.По подчинено задължение.”

  Posted by путлература | декември 29, 2016, 23:15

 5. Иво, ти не разбра ли до сега, че няма по пркрасно нещо от руската война! Висчки твърдят, че руските оръжия са най-най-най – най-силни, най-модерни, най-нови, най-точни и т.н. – да си чул от тези най-най-най за крайния резултат най-какъв е? Ами предполагам от най-най-най оръжия става най-прекрасната, най-красивата, най-нежната, най-милата смърт!
  Не като оная на гадните американци! Руската смърт трябва да бъде чест за всеки умиращ, защото е най-най-най!
  Затова хората не харесват “българските” ракети град – ами не са способни на такива красиви, прекрасни, вълшебни крайни резултати! Като гърми руски барут върху човек, е все едно с розови листа да те поръсват!
  Как да не пожелаеш на русофилите да ги споходи това, което толкова смятат за прекрасно, че откак се помня от 30-35 години ми се славосолови постоянно!

 6. Тази история със снарядите град има малко по-различна фактология . Нямам претенцията да е абсолютно вярна. И така:
  Всяка седмица на летище Крумово кацат беларуски транспортни самолети ИЛ 76/86/ пълни с въпросните ракети . Карат се до Сопот и им се сменят взривателите, после пак на самльотите и някъде на юг.
  Най-вероятно с нова опаковка на която пише ВМЗ/що да не им вземат пари за опаковка/ ВМЗ работи та пушек се вдига. Говори се че договорите са за още 5 години.
  Та дотук със сроковете за мира в Сирия
  Не претендирам да е вярно, но оттук-оттам се понаучава нещо. Интересно е да се види кои са в момента в борда на директорите на ВМЗ и кой ги е назначил. Това ще даде много отговори за политиката в момента

 7. и други “селски” номера с отношение към България:
  http://www.nytimes.com/2016/12/29/world/europe/how-russia-recruited-elite-hackers-for-its-cyberwar.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=a-lede-package-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=1

  Бърз и обобщен превод (не буквален,а по смисъл):
  “Александър Вяря мислел, че работата му е да защитава хората от кибератаки, докато, по думите му, правителството не поискало от него да прави обратното.
  Вяря бил привикан в качеството си на опитен програмист, като част от новата доктрина на Кремъл, която превръща кибервойните в централен принцип за налагане , на интересите на Русия така както го разбират.
  По време на опита за вербуване 33-годишният програмист бил поканен през 2015 г. да придружи до българската столица София Василий Бровко, изпълнителен директор в руската военнотехнологична компания „Ростех”.

  Там двамата присъствали на демонстрация на софтуер, чрез който се извършват атаки от типа DDoS. Самият Вяря е експерт за предотвратяването на точно този тип киберпрестъпления. При такава атака, чрез мрежа от множество, заразени с вирус компютри, хакерът претоварва даден сървър със заявки, така че да не може да изпълнява услугата за която е предвиден.

  По време на демонстрацията на софтуера в София бил блокиран достъпът до сайта на украинското министерство на отбраната и на руския новинарски сайт „Слон”, разказва Вяря.След демонстрацията Бровко го попитал как може софтуерът да бъде подобрен и му предложил да работи по проект с тази цел.Вяря отказал предложението. Този отказ обаче имал последствия.
  От „Ростех” не отричат, че Вяря е пътувал до София с Бровко, но твърдят, че двамата са били в България да проучват софтуер за защита от хакерски нападения и определят разказа за извършената демонстрация като измислица на „умствено нестабилен” човек.

 8. За пореден път мръсната Русия клевети България за недоказуеми неща.Че е продавала оръжие на сирийски бунтовници.
  А избиването на мирно население -Алепо с руско оръжие не е престъпление.
  И се намери българска продажна журналистка да потвърди това
  Кой пусна това долно човече зад фронтовата линия и как позна ,че снарядът паднал до нея е български.
  Едно време така употребяваха Елена Йончева.Точно мръсните руснаци.Разгеле мирна и си седна на задника.
  Но най продажно е българското правителство ,което не отговори на руските хибридни нападки и не доказа през какъв строг разрешителен режим се продава оръжие в България.
  А оставиха да се занимава Цацаров ,като руски агент за да се засили подозрението.
  Единствено бивши министри ,експерти и опозиционни депутати се обадиха за да защитят страната.
  Русия иска да ни унищожи и няма кой да ни защити.
  Срам,срам.Б.Б. да не сърди Русия.

 9. И дечурлигата знаят в чии ръце е оръжейният бизнес и как се стига до алъш-вериша на йорданската граница. Неразградените структури на ДС (с голямата матрьошка КГБ) и постпродукциите им… Маша ‘дорогая’, виж собствената си лисица в оръжейната супа.

 10. Ами,Елена йончева не се е мирнала,напротив,вееше байрака пред Румен Радев и да имаше как щеше да му увисне на шията.

 11. “Наиболее реалистичным становится сценарий национального вымирания, характеризующегося усилением синдрома выученной беспомощности, утратой трудовых навыков, алкоголизацией, падением рождаемости и массовым ввозом трудовых мигрантов, доля которых быстро возрастет до критического уровня. Этот сценарий – национальная смерть русского народа, и это тот курс, по которому ведет страну нынешняя российская власть”.

  Михаил Дмитриев, 20121г.

 12. Ето заради тия действия, които според руската страна са братски, трябва да добавят даващите интервюта че най голямата лъжа МОЧА трябва да бъде сринат.

 13. ” Вече клинът не избива клина –
  не сме в сила да му повлияем.
  Пак е нова Новата година –
  Дядо Мраз/путин/остава несменяем.”
  Радой Ралин
  И както е писано в статията за “московската нахалност”,та путин е един мо.нах.

 14. И в религията сатанистите на Путин и Гундяев прилагат любимия си подход “Разделяй и владей!”

  Пример да са ни “русофилите” гърци, които без колебание им биха един як шут по време на честванията “1000 години руско монашество на Атон”. Просто не го признаха.
  А по отношение на слугинята БПЦ човек да се чуди в коя дупка да се скрие от срам! Сърбите ни дадоха урок по патриотизъм.

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/90723-vsepravoslavniyat-sabor-i-rusiya-v-konteksta-na-hibridnata-voyna.html

 15. Едно от доказателствата за селски номера на “великая и могучая” е факта че Иво Инджев е обект на хибридната война с/у България.
  Издислав от “БКП-РУС ТРОЛЗАВОД” с мнoгoто никове в наивитета и елементарността си мисли че може да заблуди аудиторията, че Русия не се била интересувала от България и че санкциите не давали ефект.Като правоверен комунист и “правоверен” русофилистичен фундаменталист си мисли че като е прост и аудиторията тук е проста и наивна като него и “шъ съ разберем”.О, свещена простота и наивитет

 16. Последно време,забелязвам самолети ан-124 и ил-76, да кацат на летище София.Чудя се какъв е този товар,който ще изисква подобни машини?!

 17. Simeon, няма смисъл да се занимавате нито с АНТИКОМУНИСТ. нито с I.Ivanov!!!
  В блога на г-н Инджев няма значение какви “постижения” имаш , нито какви средства, нито социалното ти положение!
  Или да се изразя по народному – и да имаш пари – твои са си, никой не е видял полза от тях. А и обикновено парите привличат само псевдоприятели, и само докато ги притежаваш.
  И освен това нито АНТИКОМУНИСТ, нито I.Ivanov чалгалюбители, за да ги сравняваш с Издислав! А за толенето се грижи г-н Инджев, и той може по-добре от теб да прецени кой е Издислав и “БКП-РУС ТРОЛЗАВОД”!
  Не забравяй ,че както I.Ivanov изтъква мигрирането си в САЩ, като някаква причина за “завист” от страна на пишещите тук, по същия начин и ти парадираш с някакъв социален статус ,който евентуално имаш! Няма разлика между двете. Но подсказва за някакви комплекси , които искате да компенсирате. Или по народному си ги мерите. Без да има никакъв смисъл . Тук!
  И явно доста често слушаш Издислав, щом като вече си “оценил” художествените й качества. Макар и в негативен смисъл!

 18. До Издислав с многото никове: Обяснявам го просто и елемeнтарно за наивници използвайки алегорията Издислав; естествено на елементарни наивитети няма да обяснявам какво е алегорично или метафора,О свещена елементарност и “правоверна”наивност.

  Иначе съм съгласен: Ignore и презрение за мишоци които се крият зад много никове мъчейки се да избягат от себе си като се знаят какво представляват

 19. Напълно си прав Simeon, парвенютата които са понаучили , но недоучили по някой градски лаФ не заслужават да им се обръща някакво Фнимание! Макар да се мислят за “голЕмата работа”, те си остават арогантни примитиви зад “лустросаната” си фасада и псевдохалтура!

 20. Ванка,Ванка,виждаш ли докъде стигнехме братле-да ни наричат “чалгалюбители”.
  Да им кажа ли само твоите “Plinius”-си колко струват,а ти му кажи на този…какви са моите тон-колони “Avalanch”и колко хора ги имат в Европа.
  И нека така да станем още по-големи “чалгари”.
  Хайфист,който като теб да има апаратура за 80 000$ бива наричан “чалагаджия”,егати нашата орисия…
  Свържи го с Томата за да се убеди и от него какъв “чалгар” си….Прав си че не искаш да се връщаш в чалгарско-комунистическа България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.