Ще стане ли 2017-та година на слабаците за силоваците Путин и Борисов

Вече дотолкова сме свикнали с клишето, че всичко зависи от Борисов, че не забелязваме изключенията от това наложено “правило”. Ето защо той продължава да се възползва от инерцията и да ни съобщава с библейко красноречие, че въпреки капризите на времето ( които не зависят от неговите собствени) “всеки ще стигне там, за където е тръгнал ” в снежния ад, настъпил по пътищата на България. Благодарение на него, разбира се. Той държи това да се види чрез съответната медийна визуализация ( включваща разходките му пред камерите със спортни екипи, брандирани рекламно с логото на световни играчи в тази мода, както се вижда от актуалнте снимки и от много други подобни през годините на неговата публичност).

Αποτέλεσμα εικόνας για Борисов на заснежената магистрала Тракия снимки

 

Правилото, че животът си тече по своята логика и някои хубави неща с случват въпреки надделяващото усещане за боксуване и неблагополучия, важи и за икономиката ни. В анализ за нейното състояние в края на годината се казва, че българите живеят по-добре 10 години след присъединяването на страната към ЕС . http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4479426/

Констатациите от анализа боравят със статистика и цифри, но и с оценки, според които европейските средства, повишили стандарта на българите ( предимно в големите градове), са разпределяни зле в България. В превод на политически език това означава слаба оценка за управляващите в България или иначе казано, че развитието на страната е факт, състоял се въпреки тях.

Тази констатация ме връща към темата за някои харакеристики на “малката Русия”, каквато се оказваме в “епохата на Борисов”, последвала и припокриваща се с “епохата на Путин”.

И Путин, и Борисов се наложиха като “силната ръка” в политиката със своята “силова” биография и силно медийно присъствие.

И двамата играха рлята на “разпределите” на порциите в две привидно различни държавни систми на управление, в които обаче нищо важно не може да се случи без благословията на вожда.

Двамата се окопаха в медиите  фундаменталн, макар Путин да нахлу в тях най-напред по чекистки с декрети, забрани, конфискации и прогонване в чужбина на олигарси, допуснали да бъде критикуван в техните медии, които по негова заповед бяха превзети с полейски щурм и раздадени на послушни милиардери. Докато ( главният секретар на МВР) Борисов най-напред се домогна до “народната любов” чрез умилкване на простолюдието и антистемно говорене за вътрешната политика ( като “лайно в целофан”, като се изрази във воденото от моя милост предаване “В десетката” ). Едва след това, когато полчи лостовте на властта, той приложи руската политика на моркова и тоягата чрез сложна система от зависимости и търговия с влияние в и по отношение на медиите.

И Путин, и Борисов имаха късмета да изгреят като “спасители” в благоприятен по международни причини период. За Русия това беше времето на шеметния скок на цените на нефта и газа. За Борисов пък подобна “манна небесна” бяха еврофондовете. Тези популисти се скъсаха да се хвалят, че ни хранят ( с тази чужда пита). Но и за двамата тя е на изчерпване.

И Путин, и Борисов обичат играта на “доброто и лошото ченге” за пред хората и света. Путин разигрваше марионетката си Медведев най-напред като по-напредничавия, по-отворения към Европа и Запада управленец в техния тандем, а в момента го пуска “първа писта” да говори за админстрацията за САЩ кат за “истерична”, докато самият той, добрият Самодържец, възприе позата на вълк, който изведнъж преминава на тревна диета. Отказва да гони американски дипломати и кани техните деца в Кремъл пред новогодишната елха ( “няма да кани децата на отровените от пиене на химикали бедни сибиряци, я “, както отбелязва в своя блог руският публицист Матвей Ганаполский http://echo.msk.ru/blog/ganapolsky/1901538-echo/). Борисов пък оставя на външния си министър Митов и на отиващия си президент Плевнелиев да му играят до последно проатлантическата игра, докато той танцува по свирката на Москва с недомлъвки и приклякания в неговия банкянски казачок по въпроса за кремълския приоритет- отмяната на санкциите срещу Русия.

Но се задава ще една прилика между двамата, ако паралелите в тяхната съдба продължат в подобен дух.

Борисов, който се разписа за исторята с две бягства от власт, надявайки се да накара избирателите пак да настъпят мотиката и да му гласуват отново завръщането на бял кон ( предшестван миналият път от бял автобус в апогея на антиправителствените демонстрации, употребени от него като трамплин за обратния му скок във властта). Обаче може би вече горко  съжлява за това свое решение пред лицето на топящата се подкрепа на наивниците в страната, вярващи в неговото “величие” и безалтернативност. При Путин също има спад в градусите на шовинистичния възторг, въпреки възторга от победите в Алепо и Палмира ( оказали се конкретно в Палмира катстрофа, за която в Москва предпочитат да не говорят, макар точно там да става дума за загуба от Ислямска държава, пленила руска бойна техника , съизмерима с арсенала на някои от натовските европейски държави).

Според легендарния анализатор Збигнев Бжежински, прогнозирал навремето дръзко истината за разпада на СССР, през 2017 година иде краят на управленито на Путин.

Според тенденциите в нагласите на българските избирателите, същото се задава и за Борисов.

Както се казваше в една “масова” песен от времето на комунизма: единни “ в труд и в бой”. Потрудиха се единно. Време е за боя.

П.С. Ще каже някой, че се “заяждам” на дребно ( с такъв велик човек, като ББ, на когото всичко е позволено) заради някаква си реклама на голям концерн, с която систематично се рахожда пред камерите. Опитайте се обаче на видите нещо подобно, което да не е платено, в който и да било филм или теливизонно предаване у нас и по света, преди да отправяте подобен упрек към автора на тези редове…

34 мнения за “Ще стане ли 2017-та година на слабаците за силоваците Путин и Борисов”

 1. Пожелавам им го и на двамата г-н Инджев. На вас добра и здрава година!

 2. Изход има: Да не допуснем след няколко месеца комунистите от ГЕРБ,БСП,ДПС и остaналите БКП-та да са мнозинство.
  Доверие + Подкрепа за ДСБ+ДА БЪЛГАРИЯ+ Трайчо Трайков.

  До младите хора: “За тези които се носят по течението Господ е измислил водопадите”

  Няма да е леко,но 2017а е преломна и ако оставим статуквото да управлява дано не станем скотове като рашистите при Путин.

 3. Иво.анализът ти,както обикновено е точен,макар и доста едностранчив и пристрастен. Имам,обаче някои “дребни” забележки.Първо,би следвало освен на приликите,да наблегнеш и на разликите между двамата.Второ,можеше да засегнеш и отношението на запада и САЩ към тях.И трето,можеш ли да посочиш алтернативата за РБ на тези слабеещи силоваци?…..Желая ти хубава и успешна във всички твои начинания Нов Годин!

 4. “За Борисов пък подобна “манна небесна” бяха еврофондовете.”

  Десетките милиарди влизащи в България от тези фондове, са в следствие на членството ни в ЕС, за което най-голяма заслуга има правителството на ОДС с премиер-министър Иван Костов.
  Каква ирония само, най-обичания политик в страната, се хвали денонощно с нещо, което е извоювано от най-мразения – Иван Костов.

 5. Чудесен анализ в края на една нервна, нелека, но вече отминала година, г-н Инджев!
  Пуснах си и аз следобеда телевизия да погледна каква ще е Новата 2017-та и що да видя и чуя?
  Перуанските шамани, и по-конкретно Big-Boss шаманът Хуан Оско (предполагам, длъжността му сред тях съответства на положението на Слънцето от Банкя тук у нас, сред нас-простосмъртните)прогнозират, че “Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп ще подхрани продължителна война в световен мащаб…”… и тям подобни закачки.
  Разтърках очи и уши, гледам телевизията не е СКОТ ТВ или Альфа ТВ, не е Канал 3, нито БТВ или Нова…а най е била ТВ Европа:)
  Да е здрава и весела Новата 2017 на всички!
  Със сигурност няма да е лека…

 6. Както казва Джилас: „Има само едно нещо по-отвратително от комунизма и това са комуноидните антикомунисти“.

 7. Уважаеми г-н Инджев,
  Много ми е чудно, тези, които не са съгласни със статията Ви, от какво ще са възмутени повече. От това, че се принизява величието на Путин (сравнявате един злодей от световен мащаб със селски тарикат) или от това, че се хиперболизира влиянието (величието) на Борисов.
  На мен лично аналогиите ми харесват, макар че не мога да си представя на Путин да му спретнат костинбродска афера, а на пресконференция на Борисов всички въпроси да са съгласувани. Но статията е за приликите, а не за разликите. И аз, като Христов, разчитам на последната прилика…. дори без да се питам кой ще дойде подир тях (пу, пу, да не ни е уроки)…

 8. и да не забравяме никога: “ДЖИХАД” в превод на руски: “СВЕЩЕННАЯ ВОЙНА” (неофициалния химн на СССР 2.0)

 9. баце,баце кажи кого лъжеш,един мандат няма да изкараш до край,кого заблуждаваш,че от теб по-велик НЯМА,за кога бе СЛЪНЦЕ-БАНКЯНСКО,вие от двойствената зодия-близнаци, заедно с царчето,оправихте НРБ,по-щедри,по-велики,най- ЛЪЖЦИ от ЛЪЖЛИВОТО овчарче симеончо,който ти докара с илия Павлов,твоят учител от правец е над мина го в лафове и простотия е няма край др.хитър петър.

 10. И какво, да са ни честити БСП и ДПС, барабар с Марешки и Трифонов! Голяма алтернатива,няма що.

 11. Към Kiril Manolo:

  Алтернативите ги посочват избирателите. Аз само ги коментирам. А за това какво можех (или не можех) да съм бил написал, съобщавам за стотен път: който иска да (се) чете нещо конкретно, да го напише и да го разпространи за четене. Не пиша по ничия поръчка.Нито пък се опитвам да угодя на всичко. Каквото съм написал, такова. Недовлните са сводобни да не го харесват и да не четат ( повече), особено щом им се струва пристрастно ( според собствения им вкус).

 12. Господин Инджев!Пожелавам ви приятно изпращане на старата 2016 г. И посрещане на новата 2017 .Нека тя да ви донесе много щастие радост и много здраве на теб и на твоето семейство.IIC…..oIL

 13. Анализьт е перфектен!
  Отдавна е очеизвадно, че баце като “селско момче”, така се самонарече наскоро, имитира питерският махленски хулиган лилипут.ин. И страшно МУ завижда за мащабите, размаха, неограниченоста с които действа кремълският гном.
  Днес четох, че дори една от любимите министърки на Слънчо, иде реч за лилито се обаждала на премиерът-слънце да й помогне да осигури пясък за зимните улици и пътищю. И това го споделила по някоя от тАлАвизиите. Да подчертае, колко е всемогъщ. Толкова са загубени, че никога няма да усетят нищожноста си.
  Колкото до мистериозната победа на идилци при Палмира всичко е било въпрос на договорка между джихадистите и съюзниците в асадовата коалиция. Срещу едни пари ИДИЛ получава много и модерно оръжие, вкл. и ПЗРК които досега те нямаха. Дет се казва, нищо лично, само бизнес. И то бизнес, ти да видиш, насочен срещу водена от САЩ коалиция.
  И от мен накрая, дано се сбъдне пожеланието в заглавието!

 14. Пожелавам на всички весела,здрава и успешна Новата2017!

 15. http://www.unian.ua/politics/1707101-prezident-i-amerikanski-senatori-pribuli-na-komandniy-punkt-pid-shirokinim-privitali-biytsiv-z-novim-rokom.html

  Президент України Петро Порошенко разом з американськими сенаторами Джоном Маккейном, Ліндсі Гремом і Емі Клобучар прибули на командний пункт сил АТО в районі Широкіного під Маріуполем.

  Честита Нова Година и на вас, украински братя и сестри! Свободният Свят е редом до вас!
  СЛАВА УКРАЇНІ!❤
  ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ЕВРОПЕЙСКА ❤ БЪЛГАРИЯ❤!

 16. До Simeon

  Какво точно значи “Да не допуснем….”
  И как точно да стане това?

  Сега друго. Вярвам на всеки му е направило впечатление, колко тихо преминаха изборите, без оплаквания, без купуване на гласове, без чували с бюлетини, и т.н., и т.н.
  Почти както минават изборите в Германия например, бил съм свидетел.

  Има само два варианта: 1. Ставаме бяла държава; 2. Изборите са предварителни “договорени”.

  За вариант 1 като че ли е още рано.
  Вариант 2 е по-достоверен – Цирка със Цецка

 17. Бай Ганьо в банята
  Алеко Константинов
  “Дигам си очите: един широкоплещ, черноок, чернокос и даже чернокож господин, със засукани мустаки, със скулесто лице, с бръсната поникнала брадица, облечен (в какво мислите?) в редингот, не закопчан, под жилетката му два-три пръста червен пояс, с бяла (по нашенски бяла) риза, без вратовръзка, с черно, накривено калпаче, с ботуши и един врачански бастон под мишница”…

  Бойко Борисов
  “Бойко Борисов втрещи Разград с облеклото си”:
  Министър – председателят се бе облякъл така сякаш отива на плаж – с тениска на яхтен клуб, сини шорти и гъзарски дажапанки на “Долче и габана”.

  Оставам на всеки да открие приликите, щото разлики няма.

  Много здраве на всички ни през 2017. Другото ще го наредим някак си.

 18. баце никакъв го няма в долната статия но както е добре известно още от пантивека, “Няма пълно щастие за никого”. За сметка на това на любимият на Слънчо политгуру-лилипут.ин, Андрей Пионтковски предрича от цялото си сърце и дуща и на база огромният си талант на аналитик “светло бъдеще”.
  Ще да видим.
  http://politkuhnya.info/mneniya-blogosfera/putin-v-ozhidanii-trampa.html

 19. SIMEON
  Харесахте ми.
  MIKA – също .
  Весело посрещане на Новата година

 20. И на “освободител” не случихме ,явно трябва да се спасяваме сами.
  В държавите от нашето европейско семейство самата идея зa Бойко Борисов-министър председател не би изглеждала много разумно.
  C неговата биография ,образование ,психологически портрет … просто нелепo.
  Hадлежно документираните потупвания и ръкостискания на вожда на племето в Брюксел и представени на туземното племе като доказателства за …ъъъ…нещо, ca гледани не c овчи възторг, a с насмешка.
  Постоянните му напъни да влезе във всеки новинарски кадър не биха били поощрявани слугински от медиите и въобще…..Впрочем личността Борисов си е такава каквато си e.
  Верния му електорат е този който го сътвори по свой образ и подобие и българската поговорката “Вари го, печи го , на цървул мирише” сигурно важи за всички нас.
  Не съм фен на диалектическия материализъм ,но наистина “количествените натрупвания водят до качествени изменения”(комунистите май са крали от Хегел)
  , да се надяваме през Hовата 2017 да уврат повече кратуни.

 21. Освен реклама (предполагам платена) на спортна марка, Борисов често през отиващата си година правеше и реклама на русия. Думите му бяха от вида “те ГОЛЕМИТЕ да седнат на една маса да се разберат”. А Обама каза, цитирам по спомен “русия е МАЛКА държава, тя не произвежда нищо”

 22. до Йордан Тасев:
  “Да не допуснем комунистите от ГЕРБ,ДПС,БСП и другите БКП-та” означава да подкрепим личностите които са доказали че имат топки, желание, възможности да сме “нормална държава”. Хора които са доказали с делата си че каквото поемат като ангажимент – изпълняват.Хора които не искат Евразия,а да са България в Европа,хора които не приемат задкулисната коалиция ГЕРБ,БСП,ДПС.
  Хора които няма да се чувстват виновни за това че са приемници на правителството ОДС ’97a-2001a – най-успешното правителство за последните 27 год.; приемници на принципите които накараха Филип Димитров да плати със счупена глава да спасява държавата,а не да се крие като мишка в Банкя или Брюксел или да бяга през задните изходи на министерствата. Хора които като Иван Костов бутат мавзолея и гонят от България руски разведки и руски мафиоти.
  Хора чиято гордост няма да са ЕДИНСТВЕНО и САМО еврофондовете – защото това са плаващи пясъци на “икономика на държавните поръчки за олигарсите” и икономика на Лотарии, Тото и ограбване на банки и вързани с тези банки стопански субекти.

  Не е нужно да имаме въображение за да си го представим-вече го имаме преживяно: правителството на ОДС 1997a-2001a – и в икономически план, и във вътрешно-политически и във външно-политически план.
  Естествено “Който не работи,той не греши”(но не и с цена милиарди), но както е казал великия Стайнбек “ТИ МОЖЕШ” в “На изток от рая”.

 23. Иво,прав си,избирателите посочват алтернативата,както я посочиха и на тези избори,така,ли? Аз пък мисля,че хора като тебе трябва да им помагат да вземат по-информиран избор,защото медииното зомбиране е във вихъра си!И от далече мирише на потна ушанка!..Още веднъж,всичко хубаво през Новата!

 24. P.S. Йордан Тасев: “как да стане”: ако имахме Пиночет знам как да стане.Но понеже нямаме и сме в 21и век сещам само за един цивилизован начин и за едно обяснение за икономическия подем на Япония ’70те години: “Японците са млада нация, която слуша и се води от мъдри старци”

 25. SIMEONЕ, малка корекция!

  Не Милован Джилас, а Адам Михник е казал подобна мисъл, която точно звучи така: “По-лош от комунизма е антикомунизмът с болшевишко лице” (пусни в търсачката “antykomunizm z bolszewicką twarzą”). Това си е чист идиотизъм- къде са концлагерите за комунисти след 1989 г-, къде е имало репресии, ако не броим здравословните лустрации тук-там? Навсякъде в Източна Европа след 1989 г. комунистическата номенклатура си живее живота покрай руските тръби, въпросът само е колко явно и нахално управлява както у нас. И понеже българската публика има грешно впечатление за Михник-дисидента, дрън-дрън! – малък щрих към образа на този ултра-мега- комунистически колаборант. Адам Михник е син и брат на сталински зверове, садисти и физически убийци в прокурорски и милиционерски тоги! Повтарям- на САДИСТИ, ЗВЕРОВЕ и ИЗВЕРГИ (вкл. и майка му!Ето дори и постната българска биография в Уикито маркира този момент. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B4%D0%B0%D0%BC_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA

  Братленцето на др. Михник – Стефан Шефтер (е, има си хас..) е за поляците същото, каквото за нас са мирчо спасовци, газдовци и горановци но с властта на Вишински в ссср. Страшно, а?
  Ето го и тов. Шефтер във филма “Разпит”:
  https://www.youtube.com/watch?v=-wC7_wHbWJc

  Та-де късмет да бяхме показали мъ-ъ-ъ-ъничко болшевишко лице спрямо комунягите!Нямаше да си тровим новогодишната вечер.
  Наздраве на теб, Иво и всички приятели! Да ни е здрава и честита!

 26. Чудесна сатира! Също и прецизни профили на “героите”.

 27. до Стамбо: Приемам корекцията (и без търсачка ти вярвам на 100%). Приеми и ти една корекция от мен: Marco Rubio is the MAN,не Доналд Тръмп.

  до Д.Савова: Благодаря – подобно и на теб и цялото семейство.На всички с които сме “една кръвна група” най-добри пожелания (за мен Коледа е новото начало заради духа който съдържа, но след като “традицията повелява”……:)

  P.P.S. до Йордан Тасев: Съвсем не е 100% сигурно че комунистите от БСП ще спечелят следващите избори. Бъркат “туризма с емиграцията” т.е. 300’000 души гласуваха не ЗА радев,а ПРОТИВ тиквеника (да ме прощава сладкиша).Комунистите от ГЕРБ бъркат че този път пак “умните и красивите” ще ги върнат на власт.Е, даже и “простите” вече не вярват на алабализми, плоски интриги вдясно,център,ляво и “селските номера” на слеският хитрец от Банкя.
  Ако не за друго поне заради факта че отсега кафявите парцали на Пеевски пуснаха лайнометите,така както и пяната/гюбрето изплува и тук в блога. Мършите от БКП-РУС ТРОЛЗАВОД ще имат много работа следващите 3 месеца,но не мога да ги мисля – избора да са мърши си е техен.
  на тези (поне) 300’000 т.нар. “протестен вот” просто трябва да им припомним че това в което са повярвали навремето сега го има с ДСБ+ДА БЪЛГАРИЯ+ТРАЙЧО ТРАЙКОВ.
  Като за начало……

 28. СИМЕОНЕ, пълня каната със собствената продукция и бързам да ти благодаря за отговора. Не ми сипвай сол в раните, бе, братче! И за мен МАРКО РУБИО беше идеалът, както пееше Джордж Майкъл “Къде остана сърцето ми?”-остана там, при класическия републиканец и хард антикомунист! Но, така се случи, Тръмп е, воят на левичарите и прокси-кретените им срещу него е много знаков. Остава ни само да се надяваме, ако не на втори РЕЙГЪН, то поне на част от политиката му-най-вече спрямо Империята на злото!
  5 минути преди полунощ съм с всички вас, Стопанино и приятели! Наздраве на всички, благодаря ви за незаменмото с нищо общуване, бъдете живи и здрави, щастие на семействата ви!

  ИМА НИ- НАПУК ВРАГУ!

 29. Браво на Стамбо за правилната оценка комунистическите бандити в Източна Европа след като самите те прекратиха комунизма.
  Сега пак са си комунисти, но с други окраски…И много успешно са се адаптирали към “новия им живот”.

  А в статията на ДНЕС.БГ щом като се поставя наивния въпрос “По-щастливи ли са българите и румънците?”, значи има нещо гнило. Щастие в държава, в която има половинмилион пенсионери с пенсии по 120-130-180 лева.
  Защо автора не пита точно тях колко са щастливи.

 30. Забелязах един напълно уместен призив на Симеон да не се допусне мнозинство на комунистите.
  Това е единствения изход, друг просто не може да има.
  Като оръжие срещу комунистите се позочват някои политически образования и името на Трайчо Трайков, което също е добре, но последните изявили ли са официално че основната им политическа кауза е борбата срещу комунистите?
  Който има информация нека да бъде любезен и да я сподели на сайта.

 31. до Стамбо, Георги,Костадин инж.Маджаров, инж.Тинков, Създателя&Стопанин на блога и всички останали с които сме от една кръвна група: На многая Лета.
  Наздраве

 32. Наздраве, приятели, вече в Новата! А да приключим темата Михник с добър материал за моралния облик и политическия бекграунд на този- о! има ли думи?! “символ на антикомунистическата съпротива в Полша”. Ползата от прочита е голяма- щом В ПОЛША другарите така си веят байрака, можете ли да си представите частица от това, което вършат в България?!

  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=350&aid=8459

 33. Честита Нова година, скъпи съмишленици! Бъдете здрави, щастливи, силни, активни и успешни във всичко, особено в борбата да направим България такава, каквато на нас, българските патриоти, ни харесва, а не на шепата продажни узурпатори на властта. Да помогнем всички да се сбъдне частта от заглавието на статията, отнасяща се до Бидоня. Убеден/а съм, че стана вече съвсем лесно да убедим всички около нас, че Той е основна част от Проблема, а не от решаването му!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.