Борисов: Честита стара година !

С 2016-та си отиде без да бъде разгадана една от най-неразрешимите ( за автора на тези редове) политическа главоблъсканица, която се съдържа във въпроса: как изобщо две противоположности като Росен Плевнелиев и Бойко Борисов възникнаха и просъществуваха заедно толкова дълго.

Новогодишните обръщения на отиващия си ( по волята на Москва, макар и без “официално потвърждение” на този факт в София) президент Плевнелиев и на избягалия от властта по своя воля Борисов не само не дадоха отговор на този въпрос, но и го задълбочиха.

Ще пропусна анализа на казаното от Плевнелиев. Това много добре е напправил Илиян Василев. http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=37107365

Забележително като антипод по дух на посланието е обратното, пълното със самохвалства писмо на Борисов на изпроводяк. Този човек дори не може да затвори вратата след себе си с достойнство- или я тръшва обиден в парламента- сякаш някой друг му е виновен за абдикацията, или на гробищата на собственото управление ще надува отново до болка втръсналите фанфари за собствените си заслуги, за които, ако са реални и заслужени, би трябвало потребителите на извършените от него “подвизи” сами да пожелаят да говорят. Което не му пречи да твърди, че си бил направил изводите от факта, че обществото има (и) други очаквания от него.

То, че има, е вярно, ама какво го е еня Борисов. Той си гони неговите си цели.

Усещането от боя в гърдите при поредното му самоизтъкване не намалява от употребеното множествено число. Напротив, резонансът е като от монархическо каканижене, в което самодържецът говори за себе си като “ние”.

Докато Плевнелиев прави оптимистична равносметка за постигнатото от България именно благодарение на европейската солидарност – при това за целия период на членството ни в ЕС, Борисов за кой ли път безпардонно приписва плюсовете на себе си ( има ли някой да се съмнява, че правителството- това е ББ, който и на тръгване обяви себе си за най-подготвения и най-големия демократ, без когото не може да има друго правителство днес ?).

Ето (по-голямата и типичната) част от иначе краткото новогодишно обръщение на Бойко Борисов:

“През 2016 година ние като правителство постигнахме реални резултати във важни сфери на обществения живот като икономиката и финансите, където България е сред първите страни в целия Европейски съюз по икономически ръст, а за пръв път от близо десетилетие очакваме да завършим годината със значителен излишък в държавния бюджет. Имаме над 4 милиарда приходи от борбата с контрабандата. Увеличихме в пъти инвестициите, продължихме политиката си от първия мандат – построихме пътища, магистрали, пречиствателни станции, спортни зали и други. Въпреки това – категоричните резултати от проведените преди месец и половина избори бяха ясен сигнал, че обществото има и други очаквания към нас. Ние чухме добре това послание, направихме си равносметката и сме готови с нови сили и идеи да продължим да работим неуморимо за бъдещето на децата ни. Бъдете здрави и щастливи.”

Ерудираният, истински приетият като равен сред евроатлантическия елит Плевнелиев, казва нещо като сбогом на българите – за радост на озлобените от неговата притеснителна за тях различност примитиви в медиите и политиката у нас, а най-вече в Москва.

В същото време неговата Байганьовска противоположност Борисов, чиято лична комуникация със споменатия елит се изчерпва с потупване по охран(ит)е(л)ния му гръб и със самодоволно “булгар, булгар”, ни заплашва, че щял с нови сили да ни управлява. Т.е. ще си почине и пак ще ни разиграва личното си шоу. Ако му позволим.

Ако бях марксист, щях да завърша този коментар с констатацията, че съжителството на двете отблъскващи се по личните си качества величини Плевнелиев и Борисов е еманация на проповядваната от Маркс дефиниция за диалектиката като “ борба и единство на противополжностите”. Обаче по-скоро става дума за някаква дислексия, някакво различно говорене от страна на един и същи политически субект до степен, че от този объркващ факт се възползват онези, които предпочитат посланията на завоевателите ни от близкото минало пред евроатлантическия език, който действително е носителят на оптимистичните промени в България.

22 мнения за “Борисов: Честита стара година !”

 1. И новата 2017 Стопанинът на БЛОГА НИ започна с летящ старт. Анализът на двете послания е изключително точен.
  За отиващият си президент-шапо! Направи и невъзможното в “приятелско”-вражеско обкръжение да отстоява евроатлантическият избор на България назовайки нещата с истинските им имена. До степен гълъбчето баце да го клейми като “ястреб” в отношението му към вечната заплаха за страната ни от североизток.
  Колкото до Слънчо, от банкянската мутро-милиционерска тиква-толкоз. Дали сам си вярва в каква безкрайна холивудка се е вкарал не мога да гадая. Но наивниците от матРияла се топят. Е, приготвили ни са от КОЙ сценарий в името на “стабилноста” (то, има ли по-голяма стабилност от мъртвилото на гробищата) коалиция с кУрнелия и сие. След нея, надявам се само няколко месеца да издържи или-или.
  Ще да видим.

 2. Хамалското бръщолевене на Мутрата от магистралата, зъбенето му срещу овчедушни репортерки, самохвалството му биха срещнали подобаваща реакция в нормална държава. Поне момиченцата с микрофончетата да го бяха попитали кои са му колегите? Колегите му са министрите тук и премиерите по света, колкото и да е трагикомичен парадоксът! Ама не – “колегите работАт…” Кои са ти колеги, бе, г-н премиер? Полицаи, катаджии, пожарникари, транспортни специалисти, екипи на линейки? Утре може и пред неврохирургията да каже, че тук “колегите оперират”, пък вдругиден- пред колайдера с квантовите физици покрай него, че “колегите работАт”!
  На този фон словото на ПЛЕВНЕЛИЕВ беше явление в жалката откъм нравствени думи и действия БГ-политическа среда!
  Губим изключителен държавен глава точно по волята на лицето Бойко Методиев Борисов. Който с тази рубладжийска, долна и предателска спрямо евроатлантическото бъдеще на България интрига окончателно си осигури позорно място на политическото бунище!

 3. Честита Нова година на всички! Снощи, 31.12.2016, бях изключително приятно изненадан от новогодишното издание на “Господари на ефира”. За първи път станахме свидетели на демаскирането, макар и в комедиен план, на петата колона у нас, на Радев, Нинова, ББ и подобните им. Ако сте го пропуснали, непременно го гледайте. Заслужава си!

  http://gospodari.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2016-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-video116562.html

  http://gospodari.com/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-2017-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-video116559.html

 4. Честита нова година за всички от блога! С пожелания за здраве и мъдри решения!

 5. “Борисов пък оставя на външния си министър Митов и на отиващия си президент Плевнелиев да му играят до последно проатлантическата игра, докато той танцува по свирката на Москва с недомлъвки и приклякания в неговия банкянски казачок по въпроса за кремълския приоритет- отмяната на санкциите срещу Русия.”

  Двете страни на една (БКП) монета.

 6. Присъединявам се към Стамбо.Най позорното деяние на мутрата Б.Борисов беше изолирането на Плевнелиев от политиката.Упреквам и себе си ,че като граждани не направихме достатъчно за да запазим Президента Плевнелиев.
  Оставихме се мутри,руски свине,льотчици да ни се гаврят и ограбват България в полза на Русия.
  А такива като Антикомуниста с приказки за слабите десни да се пази от мен защото ще го завря там където аз си знам.
  Гаврите на комунистите,които се пишат антикомунисти и обезверяват хората не понасям.И да не ми споменава името.Че чудо ще види.

 7. Вътрешно съм убедена /а аз съм родена м.март/,че атентатът в Истамбул е дело на Путин.
  1Да ослаби Турция при преговорите за Сирия.
  2. Да задоволи античовешката си същност ,че всичко може и всичко му е позволено.Дрехите на Дядо Мраз,организацията по преобличането,ятаците и скривалища говорят за организация и то не арабска.
  3.Генералната репетиция беше с руският посланик. За заблуда.Жалко за човека,посланика.Отиде си на хакере.

 8. Честита Новата 2017 г. на Вас и прекрасното Ви семейство, г-н Инджев!
  От сърце Ви желая здраве и успех в трудната задача, с която сте се нагърбили.

 9. Падают подбитые самолеты в Сирии ,но рейтинг Путина держится на высоте 86.8 %.
  Падают от теракта пассажирские самолеты в Египте и Сочи, а рейтинг Путина не падает.
  Падают отравленные насмерть боярышником 77 граждан Иркутска , а рейтинг Путина слегка поднялся.
  Сокращается население и падает рождаемость россиян, а рейтинг Путина ”в шоколаде.”
  Растет смертность и цены практически на все , а рейтинг Путина не падает.
  Падает зарплата и благосостояние россиян,но растет капитал озерных ребят,укрепляя Путина рейтинг..
  Санкции ввели почти на полную катушку, но рейтинг Путина будет не падать при любом раскладе
  Путин превратил свой народ в зомбированных, продажных граждан, которые потеряли ту Россию, которая объединяла своих соседей и делала их друзьями.
  Уникальность Путина в том, что он сделал казалось бы невозможное. При нем народ одурел, ослеп, оглох и отравлен боярышником . Хотя по всей видимости мы уже давно не народ, а бандерлоги ”раба на галерах.”
  А рейтинг продолжает стоять на отметке 86 %.,как вкопанный в землю со вcеми убитыми, подорванными от терактов, за 17 летнее правление главного Стратега страны

 10. Изобщо в определението на този полуграмотен криминален тип – погром и позор за България – жестоко се конкурират “страхливец” и “подлец”. След това перфектно се координират във вариантите “подъл страхливец” и “страхлив подлец”.

 11. Е сега Боко ще види, че да угодиш на Кремъл, елиминирайки Плевнелиев, не е достатъчно.По вероятно е и неговото заместване с някой по-нов, скрит руски проект.
  Колкото до това президент Плевнелиев да остане в политиката, може би, зависи от нас – хората които се осланяха на него, като антипод на Тиквата и във външна и вътрешна политика.Той за тези години израстна толкова много и доказа, че имаме лидер на световно ниво.Поне досега такъв Президент не сме имали и няма да имаме скоро.На генерала, дето щял да бъде президент, д-то да му е яко, защото от 1-я ден, започва сравнението с Плевнелиев.Едно е да си назначен генерал и по служба да ти отдават чест, а съвсем друго е да си я извоюваш.

 12. Никой не може да надскочи себе си!
  Бай Ганю БаНкЯнски, също!
  …………..
  ЧНГ!
  Много здраве и разум на всички!
  И да не забравяме, че съдбата всъщност е ИЗБОРЪТ, който сами правим…

 13. “ТАЗИ СТРАНА СЕ ДВИЖИ НАПРЕД И НЕ БИВА ДА СПИРА.ПРИМИРЕНИЕТО И НЕЗАИНТРЕСОВА-НОСТТА НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ.” J.F.K. (от неизнесената реч на 22.11.1963 в Далас,Текс.) Приликите са случайни,но липсата е на тези,които биха се заинтересували.

 14. Честита Нова Година за всички от блога и за г-н Инджев! Вие сте моето островче на Надеждата и Човечността! Благодаря ви!

 15. Да, вярно е написаното в статията. И все пак остава горчив привкус от отказа на Плевнелиев да се кандидатира за втори президентски мандат и особено от грубия начин, по който отряза инициативата на РБ за издигането му като общ десен кандидат. Т.е.: Плевнелиев си тръгна така, както и дойде – първо посочен, а сетне отсвирен от Бидоня. И все пак съм благодарен/а на Президента, че беше силен президент и даде цивилизования облик на България пред света, който тя винаги трябва да има, но в близко бъдеще няма да има. А за това, че няма да го има, вина носи и Плевнелиев.

 16. @Д.Савова – за Издислав балалайката ли става дума?Помислил си е че може да се назначи за партиен секретар на сайта “ivo.bg” – толкова може и за друго освен партиен секретар не става

 17. Наглостта на руските примати наистина няма граници! Вече е в обращение най- нахалната опорна точка в хибридната им война срещу България:

  “НИЕ ТОЛКОВА КРЪВ СМЕ ПРОЛЕЛИ, ЗА ДА ОСВОБОДИМ ТАЗИ ЗЕМЯ (България), ЧЕ ТЯ НИ ПРИНАДЛЕЖИ! ТЯ Е НАША!”

  Затова ентусиазирано “цвъкат” нови и нови паметници на измислени “загинали” руски и съветски окупатори, т.е. маркират новата си територия.

  А СЪПРОТИВА НЯМА НИКАКВА !?

 18. SMS,ами кой ще се реши да се съпротивява срещу държавата.Нали тя ги строи и пази

 19. Днешната тема в Рубриката “Наивността в България” ще я назова:

  СТРАХЪТ ОТ РЕЗИДЕНТА

  Министър-председателя на България разпоредил на Министър Лиляна Павлова да докладва на някого,който не е никакъв.Докладвала е горката на човек ,който не заема абсолютно никаква държавническа функция и по закон е “редови гражданин”.Избран е за президент на България,но такъв ще стане след три седмици.Той няма права в момента и не отговаря за нишо,което става в страната.Но и не отговаря за това,което говори и никой няма право да му държи сметка какво говори.
  Все едно Г-жа Павлова да докладва на мен за някаква “обществена поръчка.
  Интересно как реагира действащия президент?-ами мълчи човека,какво да прави.Настоящ Председател на Министерския Съвет и негов министър контактуват с НЕдлъжностно лице.

  Е,ха сега някой нека да открие “европейската ориентация” в Държавата България.

  Що за дисциплина са имали двамата бивши генерали,когато са били в състава на МВР и МО.Явно са били изключително недисциплинирани.Двете думи “права” и “задължения” за тях едва ли са имали някакво значение.
  На кого единия бивш генерал докладва?на друг бивш генерал,който не е никакъв.
  Уважаеми колеги,какво е това,аз няма да казвам за да не сгреша .

  Ще спомена двруги два примера на наивност в България,които нямат връзка с бившите генерали.

  Казва един писател(ако не се лъжа Троянов) преди една-две седмици и всички мълчат от удоволствие:

  “В България социализъм не е имало никога”.
  Браво на писателя,браво на слушащите го,страшно откритие е направено,близо 30 години след като комунистическия режим бе прекратен.Ами то ако е имало социализъм,в такъв случай комунистите нямаше да премахнат комунистическата диктатура.Те щяха да са си изпълнили обещанието и сега щяха да строят “следващия стадий”-комунизма.Това,че социлаизъм не е имало никъде,няма и днес ,няма и в бъдеще да има,писателя и публиката не забеязват.Ами то в Съветския Съюз и Китай нямаше,че в България и Албания ли да има…

  Друга дребна но освежаваща наивност е следната:”Хекимян разказа две прекрасни новини в ефир”.
  Как ли би ги разказал този Хекимян извън ефир.

 20. “При усложнени метеорологични условия за периода от 9.00 часа на 5 януари до 9.00 часа на 7 януари ще се спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по участъци от републиканските пътища.”-информационен сайт.

  За пореден път малко свежест-шофьорите и техните автомобили,камиони,тирове,самосвали,трактори,мотоциклети,велосипеди,каруцари и всякаваи коняри се движат по РЕПУБЛИКАНСКИ ПЪТИЩА.

  Засега не се знае дали по въздушните коридори на гражданската авиация ,самолетите се движат по “републикански въздух” или по “републикански въздушни коридори”.
  Инрерсно по какви въздушни трасета ще се движи военната авиация не Дай Боже.

  Който може нека да установи,дали железопътните и трамвайните релси са “републикански”.
  Пък и морските “пътища”.

  Каква ли е разликата между Българските републикански пътища и Румънските,които не са републкански.
  Или пък по отношение на пътищата в държавите с монархическо държавно управление.Но никой там не е ги е назовал “монархически”.

  Това беше както всички се досещат в Рубриката “Наивността в България”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.