България спечели най-после от АЕЦ “Белене”- от пропуснати загуби

 

Извинете ме за интелектуалния мързел, но след дългогодишни примери за неадекватността на прогнозите за уж задаваща се голяма нужда от електроенергия ( у нас и в региона), вече не ми се дават линкове към брътвежите на ядреното лоби. То ни бомбардира с тези лъжи от 13 години насам – откакто русолюбивият ни монархо-социалист Сакскобургготски обяви на свой партиен конгрес възкресяването на мъртвородения проект АЕЦ “Белене”.

Въпреки пророкуванията на възторжени ядрени футуролози от София, Плевен и др. селища, като Румен Овчаров и Румен Петков, според които вече трябваше към днешна дата да произвеждаме електроенергия от нова ядрена руска централа, изминалата 2016-та година се оказа рекордна наистина, но по спад на износа на ток от България.

Сгромолясването на българския износ в тази област може да бъде определно само като “катастрофално” с близо 40 на сто отлив в търсенето на българския продукт, предназначен за чужбина. http://www.mediapool.bg/sriv-na-iznosa-na-tok-prez-2016-g-news258426.html

“Мил спомен” остава от пламените речи на новопокръстени граждани и гражданки, които с вълнение и плам кършеха пръсти ( и снаги пред ядрената софра), обяснявайки как сме щели да се върнем в селското си минало ( все за овце и овчари ни натякваха- кой да им каже, че някои овцевъди, като новозеландците, са сред най-проспериращите днес нации) . Щели сме още повече да се деиндустриализираме, ако не си построим нова (съветска) атомна централа. Щели сме сме да изпаднем съвсем от съревнованието между народите, на чиято опашка и без това кретаме поради пустата демокрация след онези 45 години неспирен индустриален възход.

В нашата държава, която мълчаливо, без протести и опити за съпротива, си плати на Русия повече от милиард евро наказанието за общуването с нея в ядрената сфера, вероятно нямаше да има виновни и за огромното прахосничество на национален ресурс, каквото (допълнително) щеше да се окаже производството от АЕЦ “Белене” ( при сбъднатата вече с доказателства прогноза за реален, а не хипотетичен спад в търсенето).

Но за “протокола” нека отбележим все пак: ядрените лъжци в България са опровергани повече от всякога.

Става дума за огромни “пропуснати  загуби” , обратното на “пропуснатите ползи”, с които зарибяваха българите до степен, че ги накараха да гласуват на референдум в името на една голяма лъжа. И за разходите по яловия референдум подстрекателите не са заплашени от никакво възмездие.

Не че ще се засрамят или ще ги погнат с прокурорски призовки- тези бухалки са запазени само за изобличителите на “дружбата” с Русия, както виждаме.

На фона на цялата тази очевидност звучи като виц, базиран на абсурда, заявеното днес намерение на правителството в оставка да възложи ( тепърва) на БАН да оцени необходимостта от АЕЦ “Белене”- изглежда замисълът е да се докаже, че от от тази академия, която тепърва трябва да прозре, има полза колкото и от закопаващия България изкоп в Белене. http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/01/05/2893949_ban_shte_analizira_nujdata_ot_aec_belene/

А и представете си само как ще реагира БАН, оглавявана доскоро от един академик , чиято любов към руския проект е толкова голяма, че беше предоставил помещение в сградата на Комитета “за” АЕЦ “Белене”, който лобираше по повод рефендума в полза на руската централа!

23 мнения за “България спечели най-после от АЕЦ “Белене”- от пропуснати загуби”

 1. Майната им на комисонерите на ядрената рашистка хранилка. Надявам се, единствено на максимата: “Господ забавя но не забравя”. И цацата няма да го подмине.
  Сега, вижте какви уникална ерудиция имат за най-величавият период от историята им любимите на петоколонците и полезните идиоти у нас братушки. Да, за онези с излишната хромозома иде реч, по култминистъра им Мвдински.

  Опрос ВЦИОМа в августе 2009 году (на годовщину начала 2МВ) показал, что 18% жителей России не знают, что мы воевали с немцами; 20% выпускников школ и ВУЗов не смогли назвать хоть какой-нибудь год начала войны. Правильный ответ на вопрос: “На чьей стороне воевали США и Великобритания?” так и вовсе вышел за рамки достижимого для половины опрошенных. Всем всё пофигу – кроме радостей безудержного потребления, обрушившегося на россиян вместо с дождем нефтедолларов. Можете не сомневаться – если завтра президентом России станет Барак Обама или шейх Насралла, то 86% этого просто не заметят. Бедные продолжат бухать; те, у кого “жизнь удалась”, будут постить котиков и искать в Сети рецепт оригинального салатика к ужину…

  Юрий Салонин

 2. Освен лъжци и крадци, рублолюбителите в България са и наглеци! Никакви факти няма да ги разколебаят в намерението им да продължат да крадат! Те тази софра – ядрената са си я постлали за себе си!

  А прокуратура България никога не е имала! Раковото образувание в стил Вишински, което се оглавява от “съдията” ЦацАров никога не е имало за цел да бъде адвокат на държавата, каквато е ролята на прокуратурата в нормалните държави. Може би защото и държава България отдавна не съществува по тези земи за които руските болшевики дават мило и драго!

 3. За какво им е анализ, пък бил той и от БАН. Пазарът недвусмислено и непредубедено дава отговор.
  Всичко друго ще е изсмукано от пръстите.

 4. с риск да се явявам критик на коалицията ГЕРБ+БСП+ДПС:
  1. За какво се платиха милиони на HSBC за технико-икономическа обосновка и заключение колко нерентабилен и ненужен е проекта АЕТЦ 2?
  2. Ядрените отпадъци в домовете на желаещите АЕЦ Белене ли ще се складират?
  3. ГЕРБ като са толкова загрижени за изхарчените досега милиарди си казват: “Е къво толкова няколко милиона в повече”,а иначе Трайчо Трайков “без с топанс твено” харчи?

 5. към Georgi Nikolov:

  Един от процентите в текста на Салонин потвърждава изследване от края на миналия век, а именно че 87% от жителите на СССР са неграмотни.

 6. И сега искам да попитам г-н Гл Прокурор Цацаров няма ли да повдигне обвинение за безстопанственост,лъжи,скриване на истината за потреблението на ел.енергия с цел лично облагодетелствуване с отваряне на проекта АЕЦ Белене.
  Тук става въпрос не за 20 милиона ,,а за 3-4 милиарда,100 пъти повече.
  На наказателна отговорност подлежат Мин.председателите
  Симеон Сакскобурготски и Станишев съответно с министрите по енергетика и компетентни лица,които умишлено са излъгали държавата за отварянето на този проект.
  Въпреки реакцията на множество експерти ,които се противопоставяха,че не е нужен.
  Тук става въпрос за престъплението *Отваряне на проекта АЕЦ Белене И умишлено нанасяне на щети на България в размер на 2-4 милиарда лева.Това не се отнася за някои негови части ,а за цялостното му отваряне въпреки предупрежденията на експерти.
  Ако Цацаров ме повдигне обвинение значи и той е с престъпниците.
  Ще се намери ли журналист,който да зададе този въпрос.
  Ако това не стане сега,чакайте нов проект за източване на държавата.
  Руснаците са на ход,а Радев е президент.

 7. По ядреното дело всичко е ясно!Чухме/и може би разбрахме/пледоариите на обвинението и защитата.Всички да станат! Влиза най-справедливия всленски съдия,който току-що кацна от планетата “Россиана”!

 8. ЛЯСТОВИЦА И КОКОШКА
  Кокошката открила някакви яйца и усърдно се насадила да ги мъти. Лястовицата видяла и разбрала какви са тези яйца, запитала я защо се е хванала да ги мъти.
  — Това е мой кокоши патриотичен дълг, видя ли яйце, каквото и чието да е, веднага да го излюпвам. Не ме интересува как е попаднало! Аз трябва да му дам помощ! Както лекарят лекува всекиго.
  После кокошката излюпила змийските яйца и укорила лястовичката, че не й е казала направо, а си е послужила с такива подтекстове, които твърде затруднявали кокошата й интелигентност.
  Радой Ралин – Езопиада

 9. Жорж, всички тези ядрени прасета ще си платят за гяволука. Ще си позволя да цитирам един от моите любими пастори, който вчера каза, обсъждайки книгата на Яков от Новия Завет: “Отложено възмездие съвсем не означава без възмездие”.

 10. “Знам, че Путин и Русия — са хулиганска детска площадка, те уважават исключително силата.”
  Носителят на “Орден на дружбата” Рекс Тилърсън

 11. Не ядрените прасета ще плащат.Ще плащаме ние,българските пенсионери с мизерните пенсии,ще плаща българското здравеопазване,ще плаща българското образование,демографията и…

 12. Анкета: Можно ли сравнивать Россию и ИГИЛ?
  Резултати: http://echo.msk.ru/polls/1903282-echo/results.html
  1. Да 58% – 2657 человек !!!

  Май българките “русофили” обичат повече Путин отколкото самите руснаци.

 13. Докато масово шества лъжата,то загубата на милиарди ще се покрива или ще бъде представяна като полза. Най- разумно говорещите ще ги оплюват, ще ги съдят. Останалите ще се изплашат от репресии. През 1917, 1918 г благодарение на наште смели деди русия губи около 1 милион квадратни км. Пет държави благодаренние на нас получават независимост и си празнуват като нацинален празник.Може би е време тези народи да ни помогнат, като поставят въпроса с лъжата на европейскат маса и да задължат прочистването на европейската територия от МОЧА и забрана за историческите лъжи по публични места.(медии, учебници,)

 14. Много съжалявам за абсолютния ОФФ.
  Г-Н Инджев направете едно малко проучване за днешноот положение по улици , булеварди, градинки.
  Учуден съм, че не е почистено дори на места където си има специално определена за това техника – южния парк например.
  ГЕРБ явно са решили тия дни да го карат на пропагандна кампания вместо да чистят.

 15. Малко приложна физика: управляемият термоядрен синтез ще е реалност и то скоро. Имаме ли дори ЕДНА термоядрена централа в света, старите ядрени централи ще остареят. Ще е все едно като да въоръжиш съвременна армия с кремъчни пушки. Добре, да кажем, че греша и няма да е реалност толкова скоро. Но няма да е по-късно от 20 години. За 20 години ядрена централа(непостроена) не се изплаща.

 16. Ако бяха инвестирали тези повече от милиард в едно пристанище за втечнен газ като това в Литва (вж. линка по-долу – 28 мин.), България сега щеше поне да има по-евтин газ и той щеше вече да е необходимост, а не лукс.

  За тези които не разбират немски (филма е на немската телевизия ZDF): от 2005 започва изнудването на Литва от Путин чрез Газпром. 2008 те решават да си направят какво – не втора атомна както нас, а пристанище с терминал за втечнен газ и със специален кораб купуват газ познайте от къде – вече не от Русия, а от където си поискат и най-важното – от където цената е най-изгодна за тях. Това се нарича националноотговорна политика и стъпка към националната независимост и сигурност на една даже по-малка от България страна.

 17. Анестезия на масовото съзнание

  Илиян Василев

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/91285-svetat-na-postistinite-i-realiti-formati-v-novinite.html

  “… не е част от нормални процеси на медийния пазар, а част от вътрешната хибридна война – светът на пост истините, които трябва постоянно ДА УПРАВЛЯВАТ ВАШАТА ЕМОЦИОНАЛНОСТ, да надграждат реалността с виртуална реалност, в която ДА ЗАГУБИМ ПОСОКИТЕ ЗА ЦЕННОСТНАТА ЖИТЕЙСКА ОРИЕНТАЦИЯ … Докато не минат изборите и Вие не изберете “правилните” хора”

 18. БАН, 1990 – „Бялата книга на БАН“
   5 проблемни области
   Социално икономическо и енергийно развитие и целесъобразност от изграждане на АЕЦ Белене – 15 автори от ИАИАЕ, ИИ, Енергопроект
   Технически проект на АЕЦ Белене и техническо равнище на съоръженията й – 35 експерти от ИАИАЕ, СУ и Енергопроект
   Сеизмичност на строителната площадка, сеизмичен риск и характеристики на проектиране: сеизмотектонски условия, кватернерна тектоника, съвременни вертикални движения, сеизмични условия – 13 учени от БАН
   Влияние на АЕЦ Белене върху околната среда – основни изменения при нормална експлоатация; възможни изменения в радиационната и екологичната обстановка при тежки радиационни аварии – 16 автори от БАН, СУ
   Обществено мнение и реакции относно изграждане на АЕЦ Белене – 6 сътрудника от Централна Лаборатория по Психология и И-н по социология на БАН.
  Становище на БАН – ОТ ЕНЕРГИЙНА, ИКОНОМИЧЕСКА, ТЕХНИЧЕСКА, СЕИЗМИЧНА, ЕКОЛОГИЧНА И СОЦИАЛНА ГЛЕДНА ТОЧКА, СТРОИТЕЛСТВОТО Е НЕДОСТАТЪЧНО ОБОСНОВАНО И Е НЕПРИЕМЛИВО.

 19. Г-н Инджев, името на новия Председател на БАН е акад. Юлиан Ревалски, избран в началото на декември, 2016 г. Предполагам, че коментирате неговия предшественик акад. Стефан Воденичаров.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.