Като става дума за кръста, днес е рожденият ден на Ботев, който го е понесъл заради нас

Като става дума за кръста и кой ще го хване, след като е захвърлен от дядо поп в мразовитата януарска вода, наистина е добре да си спомним все пак, че на днешния ден се е родил Христо Ботев. Той си е понесъл кръста и е извършил напълно съзнателно саможертва заради нас, неговите потомци.

Публикувам много актуален цитат от Ботев за сведение на желаещите да се борят с истината, както правят с подобните завети на Левски.

“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии.’

Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

А това е снимката на прадядо ми Петър Луков ( по-голям брат на  генерал Христо Луков) , един от българите от поколението, живяло след Ботев. Дали съзнателно или не, той изглежда е подражавал на националния герой. Тази снимка държах на стената в студиото на предаването “В десетката” и абсолютно всички бяха убедени, че това е самият Ботев.

Scan 27

8 мнения за “Като става дума за кръста, днес е рожденият ден на Ботев, който го е понесъл заради нас”

 1. Като видях снимката и аз си помислих, че е Ботев. Идеализмът е хубаво нещо, но не и за този, който е идеалист. Казвам го от собствен горчив опит.

 2. А как да го приемем и понесем от тук нататък уважаеми съмишлиници (леви, десни, центристи, правилни, прави и други ?).

 3. Готов съм да се обзаложа че Ботев не е “играл Калоферско хоро”,но пък е писал за “патрЕот е, душа дава..” “В кръчмата” и с 19 стихотворения да стане Гения на Българската Поезия.
  Добре че Генерал Колев,Генерал Вазов и Генерал Луков не са живи да гледат днешните “генерали”.

  Апропо, винаги съм се чудел каква е тази некрофилия на българина да обожес твява смъртта (като гледам погребенията и пост- честванията”, помени и т.н. има само едно обяснение: Оценяваме това което имаме чак когато го загубим (без търсачка 99% от хората не знаят кога е роден Левски, но дати на умиране почитаме)

 4. Тъй като Ботев е писал много за антибългарската политика на Русия, то той трябва да бъде забравен. Това продължава и до днес и е потвърждение че масовия политически елит се управлява от Путин. Трябваше от посолството на Полша да ни просветят, какъв ТИТАН на стиха е Христо Ботев. Ботев като ПОЕТ е сред медалистите в световната ранглиста. Но това не се учи, не се казва.

 5. И от мене един цитат,който е като куршум в челото на рублофилите:

  “Какъв ще станеш ти, бай Василе, когато се освободим?”, попитал го веднъж Божил Ходжев в присъствието на Ангел Кънчев, Сава Младенов и Димитър Общи. Левски отвърнал:
  “Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви. Тогава аз ще да отида в Русия и ще съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, народът е потиснат от нас повече”.

  (Из книгата на Владимир Игнатов “Бащата на апостолите. Спомени за Иван Арабаджията”, изд. “Веда словена” – Пловдив, 1998 г.)

 6. Ботев е един от няколкото наистина интуитивни българи в историята, които са дали напълно обективни оценки на българското население.
  Наред със Захари Стоянов, Каравелов, Раковски и др., те дават такава оценка на моралните стойности на българите, които са валидни и днес без никакви корекции.
  Втория фактор в живота на българите е Русия. Няма нито една друга страна в света, чието население да се превива до земята към всичко руско. Това е усвоено най-добре от комунистите, те са развили и унифицирали това преклонение към Русия като основна черта в характера на българина.
  Дори на сайта има хора, които не могат да напишат един материал без да гледат към нея. Да, несъмнено има много интересни неща в Русия, но да се дават такива подробности от нейната икономика, армия и др. просто е натоварващо.
  Мисълта ми е че страшно много българи мислят за много неща, но през
  задължителната цетка Русия. И нейния Путин. Той е издигнат на такъв пиедестал и не само у нас, че става много смешно, а не е нужно чак такова внимание да му се отделя, все пак това е един луд чекист и нищо повече.
  Та двата фактора по никакъв начин не дават основание достойните хора в България да наложат своите достойни разбирания.
  Очакването да се случи нещо по-различно от гнилия живот в гнилата държава са неоснователни.
  Който не вярва нека да прочете трите основни цели, които новата организация Да,България обяви.
  Пълен наивитет!
  Връщайки се към Ботев, може да се направи основателен извод че днес неговото име и кауза са неприложими в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.