Доналд Тръмп призна с половин уста за руската хакерска атака

Американските служби за сигурност публикуваха разсекретената версия на своя доклад за руската хибридна война срещу САЩ по време на кандидатпрезиденската кампания миналата година и както можеше да се очаква за публично ползване са оставени изводите и констатациите зад които стои засекретената конкретика.https://www.dni.gov/files/documents/ICA_2017_01.pdf

Между малкото назовани помагачи са някои “посредници” ( и след изричното съобщение за медиите, че руските хакери са идентифицирани поименно).

“We assess with high confidence that Russian military intelligence (General Staff Main Intelligence Directorate or GRU) used the Guccifer 2.0 persona and DCLeaks.com to release US victim datе , obtained in cyber operations publicly and in exclusives to media outlets and relayed material to WikiLeaks…”.

Ние констатираме с голяма увереност, че Руското военно разузнаване (ГРУ) е използвало посредници като сайтовете “Уикилийкс”, “Ди Си лийкс” (DCLeaks.com) и “Гуцифър 2.0” (Guccifer 2.0)…”

“.Moscow most likely chose WikiLeaks because of its self- proclaimed reputation for authenticity. “

“Москва най-вероятно е избрала “Уикилийкс” заради претенцията й да има репутация на автентичен източник на информация.”, се казва в доклада.

Интересна “балканска” подробнст от доклада, е разкритието , че споменатият по-горе “Гуцифър” е идентифициран като руски хакер, прикриващ се зад румънска самоличност.

“Guccifer 2.0, who claimed to be an independent Romanian hacker, made multiple contradictory statements and false claims about his likely Russian identity throughout the election. Press reporting suggests more than one person claiming to be Guccifer 2.0 interacted with journalists.”

Докладът идентифицира началото на организарана от руската държава кампания за дискредитиране на Хилари Клинтън и фаворизиране на Доналд Тръмп през март 2016. Някои руски професионални тролове, ангажирани преди това да подкрепят руските действия в Украйна, са започнали да хвалят Тръмп още през декември 2015 г., се казва в доклада, който се позовава на “ журналист, водещ експерт в Агенцията за интернер разследвания”.

A journalist who is a leading expert on the Internet Research Agency claimed that some social media accounts that appear to be tied to Russia’s professional trolls—because they previously were devoted to supporting Russian actions in Ukraine—started to advocate for President-elect Trump as early as December 2015.

Особено място в доклада е отделено на руската пропаганда намеса чрез държавни медии в страната, на територията на самите САЩ и чрез неправителствени организации. Проследени са дейностите на руския държавно финансиран англоезичен канал RT VT, който излъчва от САЩ от 2012 г. . Цитирани са многобройни пропагандни опорни точки срещу “управляващата класа” в страната, двупартийната система, която била непредставителна за американския народ и пр. изявления на директора на канала Маргарита Симонян, назначена на поста от Путин след като е била член на предизборния му екип през същата година.

За мащабите на руската инвестиция в пропагандната война срещу САЩ може да се съди по следния цитат от доклада, в който се казва, че тази телевизия получава по 190 милиона долара годишно държавна субсидия от Кремъл и най-бързо разрастващата се сред чуждите канали канали в страната от 2012 г. насам ( макар да не публикува данни за аудиторията си).

.The Kremlin spends $190 million a year on the distribution and dissemination of RT programming, focusing on hotels and satellite, terrestrial, and cable broadcasting. The Kremlin is rapidly expanding RT’s availability around the world and giving it a reach comparable to channels such as Al Jazeera English. According to Simonyan, the United Kingdom and the United States are RT’s most successful markets. RT does not, however, publish audience information.

 †According to market research company Nielsen, RT had the most rapid growth (40 percent) among all international news channels in the United States over the past year (2012). Its audience in New York tripled and in Washington DC grew by 60% (Kommersant, 4 July).

 †RT claims that it is surpassing Al Jazeera in viewership in New York and Washington DC (BARB, 20 November; RT, 21 November).

 †RT states on its website that it can reach more than 550 million people worldwide and 85 million people in the United States; however, it does not publicize its actual US audience numbers (RT, 10 December).

Връщайки се назад, докладът илюстрира с цитати и снимки бурната пропаганда на този канал срещу добиването на петрол и газ чрез фракинг в САЩ – “съвпадение” с т.н. антишистова революция, водена в България по същото време с такъв успех, че премиерът Борисов нареди на обслужващия си персонал в парламента да гласува светкавично мораториум дори върху проучванията за съществуването на шистови залежи в страната, прогонвайки голяма американска корпорация, спечелила година по-рано търг за проучвателни дейности. Главната опорна точка на тогавашния основен кандидат на московската пета колона за президент Ивайло Калфин през онази 2011 г. беше тъкмо “ да не се допусне американците да дупчат снагата на майка България” .

Докато прокремълските тролове се опитват да продължат делото си в интернет с ликуващи коментари, според които докладът не доказвал нищо ( точно в духа на опорната точка, предложена им публично от Путин за целта), реакциите и коментарите на важните фактори в САЩ говорят за съвсем друго.

Преди всичко е очевидно, че след среща с четирима шефове на службите, изготвили доклада, новоизбраният президент Доналд Тръмп на практика призна, че руска хакерска намеса в кампанията е имало. Досега той я отричаше с общи приказки за необходимостта да се гледа позитивно в бъдещето, т.е. да не се кара с Путин. Сега обаче заявява, че “руската хакерска намеса не е повлияла на резултатите от изборите”. А какво повече от това да признае- че е избран с помощнт на Путин ли?

Дори и със заяждането спрямо демократите, че е трябвало да си пазят конфиденциалната партийна информация по-добре ( от руската агресия), Тръмп фактически се отмята от пълното отричане на вероятността да е имало такава руска намеса.

Според директора на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър Русия не се е задоволила само с хакерски атаки срещу компютрите на Демократическата партия и с разпространението на нейните имейли, а е водила многопрофилна  кампания за намеса в изборния процес, включваща “класическа пропаганда, дезинформация и фалшиви новини”.

“Руснаците имат дълга история на намеса в изборите на собствения си и на други народи, но не мисля, че някога сме виждали по-агресивна и директна кампания по намеса в нашия изборен процес, както в този случай”, коментира Клапър.

Цел на хакерските атаки е била не само Демократическата партия, но и Белият дом, Държавният департамент, големите американски корпорации, съобщава ЕнБиСи.

33 мнения за “Доналд Тръмп призна с половин уста за руската хакерска атака”

 1. Тръм най-вероятно ще бъде първият изритан от собсвеният си народ американски президент. Още не е всъпил в длъжност а скандалите са ежедневни. Просто не мога да си представя какво ще бъде след 20 Януари когато този дечко ще трябва да взима решения.

 2. Г-н Инджев,
  Колеги работят в пряк контакт с някои от източниците в този доклад. Те твърдят, че истината е значително по-тежка и сурова, отколкото се разбира от този 25-страничен доклад. Американският народ не бил готов да я приеме, защото ще си мислят, че президентът им е избран от друга държава.
  Тръмп, както правилно сте отбелязал, е вече наясно с нещата и едва ли ще си позволи да се държи толкова фриволно. Но, от друга страна, няма и как да признае намесата, защото така ще постави под съмнение собствената си легитимност.
  ФСБ са ударили с един куршум няколко заека. Можем да си представим какво ще е положението в България, където нито ДАНС, нито МВР са в състояние да напишат такъв доклад.

 3. Господин Инджев,не е по темата, но ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!Бъдете жив и здрав!Нека да Ви има още много,много години,за наша радост и за ужас на противниците!С уважение и почит!

 4. Не знам накъде отива този свят след като немците стaнаха търговски,евреите войници,а в САЩ избраха алабализмите на ДТр. пред личостта на Марко Рубио (за България: след коалицията ГЕРБ+БСП+ДПС нищо не може да ме учуди).
  Много,много дълбоко се съмнявам че Д.Тр. е реплика на Рейгън и добре че републиканците имат доминация в двете камари да го отстрaнят при необходимост и искрено ще се радвам ако греша (а дано,ама надали)

 5. Поздравления за г-н Инджев!

  Това е най-квалифицирания анализ за това важно събитие, в сравнение с всички останали коментари, които съм чел по български и дори по чуждестранни медии. Тръмп се оказва в много трудно положение на конфликт на интереси в случая, което компрометира мандата му още пред да е встъпил в длъжност. Едва ли някой политик би желал да е на негово място. Естествено е, за в бъдеще, да предприеме някакви промени в разузнавателната служба, които обаче ще настроят срещу него преди всичко републиканските сенатори. А последните и без това не го подкрепят особено силно. Тръмп ще трябва да разчита само на своя кабинет, където назначените ще бъдат гледани “под лупа” за евентуални връзки с Кремъл. Наистина, трудно президентство се задава за Тръмп.

 6. Честит имен ден!Сърдечно желая приятно и весело прекарване!

 7. Честит имен ден!
  С много здраве и кураж!
  Почти всичко написано от Вас (прочетено от мен) в един момент се материализира. Пожелавам скоро да дематериализираме МОЧА-та. И другите руски шипове от родината ни.
  Независимо, че Русия пръска своята култура от „Шипка” 34 и ние сме малко като „Опълченците на Шипка“, (Паметникът на) СВОБОДАТА е наш(а)! Действаме с каквото можем.

 8. Честит имен ден ден, г-н Инджев!
  Да сте жив и здрав и с все така остро перо!
  Росен

 9. Честит Имен Ден Г-н Инджев,чудесен анализ,надявам се мандатът на Тръмп да е най-късият в американската история

 10. Честит именден, г-н Инджев!
  Пожелания за здраве, успех и благопоучие на Вас и семейството Ви!

 11. “America’s intelligence chiefs may have been singing their swan’s song Thursday and Friday (Jan. 5-6) when they hurled allegations of election-meddling “ordered at the highest Kremlin level” against Russia at a Senate Intelligence Committee hearing in Washington. The committee’s chair John McCain picked up the ball and declared that Russian hacking was “an act of war,” after hearing grim testimony from the Director of National Intelligence James Clapper and the National Security Agency head Adm. Michael Rogers.”

 12. Професор Алън Лихмън е познал всички резултати от президентските избори в САЩ от 1984г. насам. Позна, напук на сите соцпрогнози, че ДТ ще е 45-ият янки президент. Позволи си да прогнозира и че, той ще стане “жертва” на импийчмънт. Не е зле още преди да е встъпил в длъжност да му се припомни за “врачуването” на АЛ. Защото заиграе ли с лилипут.ин първо републиканците които по начало са отявлени русофоби ще го вдигнат на ура.
  А ето какво е разкрил в бекграунда на евентуалният “дружок” аналитикът Слава Рабинович. С боклук като долният ли Великата Америка ще си “делка” планетата.

  http://glavpost.com/post/7jan2017/opinion/109911-slava-rabinovich-ob-attestate-putina-chmo-realnoe-tupoe-chmo.html

 13. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН г-н Инджев! Пожелавам на Вас и цялото Ви семейство много ЗДРАВЕ И РАДОСТ!

 14. Когато Обама стана президент,в Русия се радваха много.Но той не оправда очакванията им и те го обявиха за враг.Много се надявам и с Тръмп да се случи същото.

 15. Преди няколко дни, благодарение на подаден сайт (Георги Николов), прочетох изявление на сенатор МкЛейн, че конгресмени от двете партии подготвят нови санкции към Русия, и по-конкретно срещу Путин, и ако съберат 2/3 от гласовете, то президента, който и да е той, е длъжен да подпише гласувания документ. Сенаторът е уверен, че има необходимото мнозинство.

 16. Да спомена и, че доста време не можех да вляза в сайта Ви.Не знам дали е от доставчика ограничението или сайта е бил хакнат, но е и доста смущаващо, пред вид темата Ви днес.

 17. Битката расия-тръмп ще е жестока,едвали ТРЪМП ще си позволи путин да му се качи на главата,защото в тази страна има закони които се спазват, които не ги спазва отива в небитието-пълна забрава.Да не забравяме и пророчеството на ВАНГА,че не вижда тръмп-президент.

 18. Ч.И.Д Иво,

  ОК, може и да е така. Може и с половин или четвърт уста Доналд Тръмп да е признал участие на Руски хакери в кампанията (но не и самите избори)
  НО…..
  Русия ли постави И-Мейл сърварите на Хилари в мазето в Чапакуа.
  Русия ли определи над 80% постъпления от фондациите на семейство Клинтън да отиват в джобовете им (четвърт милярд….)
  Русия ли определяше как Хилари продаваше влияние докато беше Държавен Секретар и Сенатор от Ню Йорк.
  Русия ли свърза Хилари с Обама Кеър и всички други икономически неуспехи на Барак Обама и корелацията им с Хилъри.
  Русия ли я накара да зареже 4 US дипломата в Бенгази…да мрат…
  И много други….

  Хилари си ги направи сама на себе си всички тези неща, не Русия и не Доналд Тръмп.

  А това наклони везните. Това накара много верни на Дем. Партия чернокожи да не излезат да гласуват например…

  Не Русия и не Доналд Тръмп…

  До колкото това бъде осъзнато, всичко останало за ролята на Русия в кампанията е ОК.

 19. http://baricada.org/british-diplomat-wikileaks-clinton-source/

  Бивш британски дипломат, който сега работи за WikiLeaks, твърди, че публикуваните от организацията електронни писма на Хилари Клинтън са им били предадени от източници от самата Демократическа партия, съобщава британското издание Daily mail. Това противоречи на твърденията на официален В ашингтон и ЦРУ, че имейлите са били откраднати от руски хакери.
  Основателят на Wikileaks Джулиан Асанж също отрича твърденията, че е получил документите от Русия. „Екипът на Клинтън успя да внуши една нео-маккартистка истерия, според която Русия е виновна за всичко. Твърденията им, че Русия е източникът за нашите публикации не отговарят на истината“, заяви той в интервю за журналиста Джон Пилджър през ноември.

 20. do Hristo Botev”’

  gospodin ??? koi sa vashite kolegi i zasho v drugite medii nyama komentari po tozi cazus???

 21. Към Боби Цонев:

  Че кой спори за това какво си е причинила Хилари? Става дума за другото, което с огромни инвестиции, видни дори само от медийния връх на айсберга, режимът на Путин прави, за да се опита да манипулира вота в щатите- пък който се хванал, хванал ( такава статистика може да няма- за броя на американските шарани на въдицата му- но е факт, че цялата руска машина за дезинформация беше впрегната).Един ден, когато икономическия и финансов срив на империята, водещ до катастрофа на и без това ниския жизнен стандарт в най-богата на ресурси държава в света, стане осъзнат факт от критична маса руснаци, самите те ще му поискат сметката за този огромен прахосан национален ресурс за борба с “американския враг”. Тези стотици, сумарно мииарди профукани на вятъра долари ще им се сторят на бедните руснаци със задна дата като чудовищна “пропусната полза”, заради която ще вдигнат поредната си революция. Но какво да се прави, като написа един полски публицист наскоро, “Русия е грешка на историята”. Няма как да не е прав при този рецидив в повторението на руските “грешки” в управлението, позволявани от “населението”.

 22. Иво,прав си.Този шпионин Асандж ще си признае за руснаците?

 23. Ето как Александър Голдфарб сякаш е чел мнението на Иво от днес, 11,41часа телеграфически предупреждава какво следва от доклада на американските спецслужби.
  Няма да му е лесно на ДТ да се отърве единствено с половинчати “признания”. Все пак, само от неговото поведение от 20 януари т.г. зависи дали ще влезе в историята като велик президент поставил на място един ненормалник, държавен глава на регионална сила и дотам или ще стане “жертва” на неизбежен импийчмънт. Поведение и тако и вако само ще удължи агонията на пребиването му в Белият дом.
  Ще да видим!

  http://glavpost.com/post/7jan2017/blogs/109915-aleksandr-goldfarb-bomba-pod-trampom.html

 24. Нека не гледаме от ниската си камбанария и не си мислим, че американците също виждат бойниците на Кремъл отсреща. Несъмнено е имало руски хакерски атаки, както и такива от Китай, а и други източници, но това по никакъв начин не би могло да повлияе на изборите и да помогне на Хилъри Клинтън за загубата й. Истината е, че ако не бяха купищата пари, изсипани за кампанията, истерията и манипулациите на левите медии, както и машинациите с гласовете на нелегалните имигранти и на “организираните” гласоподаватели, шансът й да се състезава на финалите би бил минимален. След осемте години на имбецила Обама, Клинтън нямаше как да спечели вота нито на миньорите, които загубиха работата си, заради “зелените политики” на Демократите, нито на работниците от Средния запад, чиито фабрики се изнесоха в Мексико и Виетнам, нито на евреите, заради заигравките с Иран и заплахата срещу Израел, нито на кубинците за това, че Обама отиде на крака да целуне ръката на омразния им Кастро, нито на на всеки обикновен американец, чиито сметки за здравеопазване се утроиха благодарение на Обамакеър. Демократските медии свирят на струната за руско влияние върху вота и за опорочаване на изборите, като по този начин наливат в мелницата на Путин, но единственият извод, ако това е наистина така, е поредния провал на Обама и на назначените от него ръководители на служби да опазят националната сигурност.
  Относно това, дали руснаците ще се вдигнат да отстояват правата си, наивно е да се мисли, че това някога ще се случи. Подобно на всяка друга сатрапия, която разчита на полезните си изкопаеми за запазване на властта си, а не на продукта, произведен от гражданите си, Пусия винаги ще си остане същата замръзнала кочина, която ще разпространява зловонието си по целия свят. Дори и последната капка нефт на Земята да пресъхне, Русия ще продължава да се издържа от водката, с която напива гражданите си и ще ги държи в алкохолен амок, без да имат мисъл за по-добър живот и за справедливост, липсата на пътища ще продължава да ги държи откъснати един от друг, за да споделят помежду си и организирано да се придвижат и да свалят правителството си, ще им се организират войни, за да избиват, осакатяват и пречупват най-младите и силните.

 25. @ Сохо

  Поздрав за коментара. Подкрепа е за собственото ми мнение, особено в канадския квартал, където все още хващаме пневмония щом Съседът киха, но не само. На косъм разстояние съм от това да ми лепнат етикет ‘руски трол’. Засега получавам типичните (айде да не мътим единодушието) погледи, всеки път щом намекна за някои от силните номинации на Тръмп, като тази на ген. Матис. Споменаването с респект на името Рекс Тилерсън (ако не греша, един от първите ми коментари тук беше за ‘ЕксонМобил’) може да накара дори приятел да ме вкара в категория ‘враг’. Така да е, стоя зад мнението си за качеството на неговата личност. Ако ме опровергае, ще е тъжна изненада.

  Споделям казаното от Вас, но без Вашия (донякъде основателно) краен песимизъм за Русия. Все пак имаме 14% надежда, която има силна нужда от подкрепа отвън.

 26. Г-да, напълно се съгласявам с вас.Но се “чудя” ,дали туПлер би помагал на Тръмп, ако той не беше казал преди година , че би приел анексията на Крим?!?! А също и взаимните симпатии ,които си разменят?!?
  Освен това туПлер щеше да се намеси в изборите ПАК ,дори Х.Клинтън да не беше кандидат-президент на демократите.
  Не е работа на туПлер да определя дали Клинтън е некорумпирана, САЩ имат достатъчно институции , кито да я проверяват. Той има лична неприязън към нея , заради контактите с нея ,когато беше държавен секретар. Той лично водеше кампания ЛИЧНО против нея, а не толкова за другите кандидати.Защото можеше да хакне и документи и от другите кандидати! Защо например не е хакнал Тръмп?!?! Не вярвам да има по-голяма киберзащита от Клинтън! Можеше да хакне и Сандърс, Пейн , Рубио…..
  Едва ли някой от всички други кандидати е в много по-различно положение от Клинтън. Но те не са имали контакти с алфа-бандита и алфа-корупционният престъоник -туПлер! Само Клинтън е имала контакти с него, и това е причината той да действа само срещу нея!
  А друг е въпроса дали туПлер би подкрепил и другите републикански кандидати – Пейн или Рубио ,ако бяха спечелили номинацията на републиканците, или би помагал само на Тръмп?!?! Или пък би подкрепил друг кандидат на демократите срещу Тръмп?!?!
  Освен това имаше и много сигнали, че съветници на Тръмп са имали контакти с олигарсите на туПлер, и даже че Тръмп е имал защитена комуникация с агенти на туПлер!
  Има още много въпроси, за намесата на туПлер в изборите не само в САЩ , но и в ЕС, където Обама не е управлявал, за да повлияе “негативно”, както на Клинтън!
  П.П. Но туПлер преди да търси недостатъците в политиците в ЕС и САЩ, трябва да каже откъде има над 200 милиарда долара, а също и защо промени Конституцията на Русия ,за да може формално “законно” да си гарантира доживотно “президентстване”. А също види и какви “избори” провежда в Русия от 20 години насам!!!
  Когато отговори на тези елементарни въпроси -само тогава може да си помечтае да си помисли за чуждите избори и чуждите политици!

 27. Към COXO и EVERYONE ELSE,
  ще се опитам с моят прочит на изборите в САЩ да добавя един поглед който не изменя казаното от вас. Нека си спомним че след номинацията на Тръмп той имаше секюрити брифинг след който сподели че е изненадан че Обама е правил точно обратното на това на което са го съветвали. А в седмицата преди изборите FBI се намеси почти безпричинно с изявление за допълнително разследване в изтеклите email-и на Хилъри Клинтън. Очевидна е и наивността на демократите спрямо руската намеса след като дори ние без да имаме допълнителна разузнавателна информация знаем че Путин иска да повлияе на изборите. Така че със сигурност CIA и другите агенции са знаели за тази намеса преди изборите но не са предприели нищо с цел да покажат именно тази недалновидна политика на Обама и демократите. Така че вината за загубата си е изцяло тяхна защото когато стоиш безучастно накрая ставаш жертва. Да не забравяме и че Москва винаги пробва на всички фронтове. Аз лично бях изненадан от това че кампанията на Хилъри е получила дарения и от руснаците (не ми се рови сега за източника но не мисля че е някаква тайна). Плюс това съпругът и Бил Клинтън има не малка вина за легатимирането на бившите комунисти като политици и финансирането им чрез програми като петрол за храни в Ирак. Това със сигурност е известно на американските разузнавателни служби и те не биха имали интерес да фаворатизират който и да е от двамата в изборите. Извода е както много често коментатори се шегуват с руските тролове че Путин е агент на ЦРУ след като така успешно съсипва Русия. Тоест дори и резултата от изборите в САЩ да изглежда манипулиран от Путин това е изцяло в негатив за него самия. Между другото с пионката си Радев излагацията им и в България е сигурна.

 28. TENKO, така е, има нужда от повече разбиране на ролята на агенциите (CIA, FBI, DNI и т.н) в случая. Въпросителните са много, ще останат за дълго. Докладът е оскъден на факти. Никой не подхожда сериозно към киберзловредна раша? Последните две (в съчетание) не поставям под въпрос.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.