Главният мултак Рашидов брани шефа на доносниците

Завърза се полемика между поета Стефан Цанев, който твърди, че е отказал ( да си изцапа името с) наградата “Златен век” ( заради нейното омърсяване от шефа на доносниците Димитър Иванов ) и министъра на остатъчната култура Вежди Рашидов, който пък ехидничи, че Цанев е избързал да се отказва от нещо, което НМВ ( Негово Министерско Величество) все още не бил благоволил да одобри.

Рашидов ползва остатъчната си властова позиция, за да “гони по устав” провинилия се пред него “колега по култура” , изживявайки се наистина като заслужено оценен по достойнство от подобния му в културно отношение Борисов за културен министър, макар и двамата да са известни с малокултурието си.

Не съм упълномощен да бъда секундат в този задочен дуел. Стефан Цанев, ако желае, може да рикошира рикошета на “заслужилия мултак” Рашидов.

От гледна точка на елементарната логика обаче не мога да не отбележа дебелокожието на остатъчния ни “културен министър” в оставка по темата за доносниците, с каквито е пълно в обкръжението на неговия работодател Борисов.

Именно от доносници от всякакъв калибър беше сформирана и проруската корпорация “Мултигруп”, на която Рашидов слугуваше срещу съответните облаги.

Не бил предател, хвали се днес в писмо до Стефан Цанев “заслужилият мултак”.

Това, без аналогията да е пряка, ми напомня за едни “герои” от Нюрнбергския процес, които строят отчаяната си защита върху псевдоморалната позиция, че си остават верни ( на нацизма) .

В случая с Рашидов става дума не за нацизма, а за нарцисизма, каращисан с робуването на вождистката “харизма” на неговия вожд Борисов, мултако(пре)подобния Борисов.

28 мнения за “Главният мултак Рашидов брани шефа на доносниците”

 1. В момента не съм у дома за да проверя, но съм 99% сигурен.
  Имам запазена публикация на писмото на 50-те интелектуалци до ЦК на БКП, одобряващи Възродителния процес. И подписа на Вежди Рашидов е между тях.
  А иначе-100%,че Вежди Рашидов е удостоен ЛИЧНО от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ.

 2. http://mc.government.bg/newsn.php?n=5827&i=1

  На сайта на министерството за 10-ти януари определено да му се връчи наградата, ама на 7-ми министърчето не го било одобрило ! Виж ми окото 🙂

 3. Този дори не е достоен за вниманието ни и времето ни. Откакто преди полицая и го наградиха със Стара Планина той за мен е синоним на идиотщините в България. И продължава да ги твори – направи две изложби последните месец два. А уж е болен и уж е министър. Дивотии до безкрай!!

 4. Няма как един достоен Българин като Стефан Цанев да приеме награда от мултака веждито-човек на Баце и Илийката-докарали царчето на бял кон, който ни ,,оправи,, за 800дн.Щом вежди раздава с одобрение на Баце на хора които нямат никакви заслуги към културата,,остави таз песен лювовна,,-вежди гледай си камъните там си добър аркадаш.

 5. Забележително е дебелоочието на въпросния “министър” на културата (както и на неговият патрон “премиерът” на България) – тези нищожества така и не разбират ШО Е ТО ЧОВЕШКОТО ДОСТОЙНСТВО!!!

  За собствените им недостойнства – не си заслужава загубата на време изброяването им.

 6. За веждичката отдавна съм си дал “тежката дума”. Боклук (ДГД от една долна, мръсна гад) от типа на тези коитои навремето много точно нащите предци назоваваха полуинтелигент. Колко значителен е като скулптур съдете сами. Щом преди 20-тина години стигна дотам жорж Шпагата да му е търговски агент на Запад спирам дотук.
  Не е по темата но вижте на какво попаднах в редови руски сайт.

  http://russian7.ru/post/glavnye-povody-dlya-obidy-bolgar-na-rus/

 7. Браво на Стефан Цанев! Очаквам да не бъде канен по телевизиита. А вчера по бнт течеше предаването бгистория. Някакви уж титулувани наши историци, станали титулувани, заради укрепването на съветЦкия прочит на нашата история, такива бълвочи,такова замазване. Накрая забравяш за какво иде реч. ИСТОРИЯТА НИ – представлява най-дълбоко пазената тайна. Защото събитията се повтарят.

 8. https://www.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUM

  Пир по време на чума!
  Винаги, когато някой заблуден геербажийски пропагандатор почне да ми обяснява, как били “проевропейци” и “антикомунисти” (ха ха ха) му посочвам това видео!

 9. Не можем да водим агитация по комунистически – с неверни факти.Истината е,че вежди присъствува на скандала,който негов приятел вдига на полицая и не се намесва за да защити представителя на власта и закона.

 10. Към Krasnoselski:

  Май не беше точно така, но както и да е…
  Да попитам: дали и фактите за списъка на турците, подкрепящи “възродителния процес”, сред които е и Рашидов, също са неверни ( държа да отбележа приятелски, че “неверни факти” е дървено желязо)? “Най-обичам” онези, които формално не са били част от партията и ДС и изтъкват това като автоматично доказателство за тяхната борба срещу комунизма с днешна дата, макар след него да са наливали доста вода в постокомунистическата мелница.Не е само Вежди. Има и още доста изтъкнати негови подобия в това отношение- от Велко Вълканов ( назначен правозащитник при Живков), през Благовест Сендов, Андрей Пантев – та чак до покойния Гиньо Ганев, чиято кончина в преклонни старини беше превърната в събитие от общонационално значение със сипещите се през медиите суперлативи от (почти) всички страни.

 11. Само за протокола. Инфото на vesti.bg за инцидентът пред столичната община с участието на вежди рашидов.
  https://vesti.bg/novini/vezhdi-rashidov-i-kolega-ot-ods-nabiha-policaj-349407

  п.с. Колкото до отразяването на кончината на гиньо ганев медиите се оляха. Изкараха го едва ли не човек на всички времена и народи. А именно заради такива като него на т.н. преход краят му не се види.

 12. Просто се питам, защо му е трябвало някога на Стефан Цанев да напише това? Никаква морална анатема, ценя го много, човек може да еволюира в идеалите и убежденията си и РОНАЛД РЕЙГЪН е блестящият пример. Става дума обаче за нещо “народопсихологическо”, нещо много типично за българската “творческа интелигенция” открай време. Тя все към държавни служби и награди гледа, все край властта се старае някак да се усуква-може лакейски, може и критично- но с мярка! Това я прави уязвима някога и днес -нямало го у нас през комунизма абсолютният поет-дисидент като в ссср например – Йосиф Бродски. Никъде след 1956 в лагера не се пишеха толкова оди за комуната и вождовете, както у нас- и изобщо не толкова под идеологически натиск, ами така, “от лоялност” и кариеризъм..

  „На чекистите” *
  Стефан Цанев

  Дзержински –
  познат и внезапен,
  с остър профил и остро име,
  се изправя като меч и заповед –
  чекистът е длъжен да има:
  хладен ум, защото куршумът
  поставя своята кървава точка
  веднъж и завинаги.
  Думите
  стрелят многократно и точно:
  горещо сърце – да бди непрестанно
  над свободата света,
  както левкоцитите денонощно
  бранят
  червения цвят на кръвта.
  Чисти ръце – непревземаеми коти,
  върху които
  не тежи
  нито мечтата за бъдни изгоди,
  нито вина от предишни лъжи…
  И вървят чекисти –
  с остри профили
  и внимателен анфас,
  в Москва и София –
  невидими фронтове
  по улиците,
  навсякъде,
  в самите нас…

 13. Krasnoselski,

  Добре, ще отдля още 5 минути на този недостоен човек. При положение че комунистическата прокуратура прекрати разследването ей така без никаква причина за какви факти претендирате вие? Фактите се изясняват в съда. Според версията на Рашидов той е бил нападнат от полицая. Това просто няма как да стане поради много причини и просто потвърждава силните съмнения че Рашидов е раздавал юмруци. Имало е свидетели и камера която заснема всичко. Май това ще да са причините за прекратяване на следсвието. Има полицай със счупен нос и престъпления няма, ти да видиш..

 14. Да ви кажа право,в известен смисъл,малко съм раздвоен. Първо,защото повечето коментари се насочиха към личността и греховете на Рашидов,отколкото към миналото на Ст, Цанев. Той безпорно е голям талант и с удоволствие го чета.Второ,той също има ясно изразено комунистическо минало и по родителска и по женска линия,а освен това има и доста творби с възхвала към Партията!И трето,с тази награда са удостоявани и други доносници,не по-малки от “гестапото” и Стефан трябваше да се издигне над омразата и да си получи наградата.

 15. И. Бакалов отново се направи на интересен по горния повод. Сложи в едно котле Цанев, Т. Томов, че и Я. Дачков. Г-н Инджев,попитате го дали и Г. Марков може да сложи в това котле. Защото в Задочните репортажи има страници и за Ст. Цанев. Нека ги препрочете. И ако не разбере морала на цитираните от мен имена да прибави в котлето подправката Л. Левчев. Но, Алеко го е обобщил – “всички са маскари” Е, при тази “интелектуалщина”, не е трудно да се разбере понятието “блатото БГ.”

 16. Драги г-да Манолов и Тодоров,
  приятели, дано не съм бил разбран неправилно. Просто казах, че българският писател много обича да се изкушава около софри, фондове, синекури, привилегии, награди, номинации и пр. на властта. Чест, поклон и вечна памет на Георги Марков за всичко в трагичния му живот и край, с което отрича гореказаното! Само че, когато и той се мъкне в авджийската дружинка на правешкия каскетлия, шпори си привилегирования автомобил тук и на Запад, пише сценария за Бат Серго, в България още трепят хора за по един виц по мазетата на милицията. Награди! Ами Борис Христов например ги отказва ИЗОБЩО!

 17. Един ден Вежди започна ни в клин, ни в ръкав, да говори, че не е редно български граждани да носят турски имена, и че той щял да прояви самоинициатива и да си го смени. Много се учудихме, защото този въпрос никога не е бил поставян. Всичко това звучеше странно и не на място. Това се случи месеци преди Възродителният процес. Още няколко факта ни убедиха, че сътрудничи на тайните служби. Някои горди и талантливи българи с турски имена, като Зиатин Нуриев, Яшарали Тахиров и др., не можаха да понесат гаврата и насилието, и напуснаха България. Да, но те бяха горди и талантливи.

 18. Да,неправилно е да се казва “неверни факти”.Или е факт или не е.Аз просто помня видео кадри,които бяха показани по някаква ТВ.По други въпроси нямам мнение.То си спомням и за едни имами,които подкрепяха “Възродителния процес”,както и за много хора ,които бяха принуждавани да правят неща,които не им харесват…

 19. Стамбо,кога е писана тази “поема”,но няма значение,не мога в нея да вдена.

 20. Стамбо, извинявай за фамилиарността,чета много твои стойностни позиции. Но, помисли,ако познаваш болшевистката атмосфера на онова време. В БГ в “онова време” нямаше изход в казуса – да си личност и бунтовник/е,инакомислещ/. Реално самоубийство, едновременно и за личността и бунтовника.В голямото кино от това време творяха българи, които ходеха по партийни събрания, слушаха глупостта на посредсвените величия, но по гениален начин, с допустима мярка, създаваха продукции, които си бяха чист сарказъм, няма да ги цитирам. А за “трепенето” за един виц, също не си прав, защото по това време отговорни издатели на книги ни предлагаха класиката на изявени таланти от “гнилото капиталистическо общество” – Стайнбек, Фицджералд,Мороа,Брейн, Граас,Маркес,Калвино, Сартър,Уайлд,Екзюпери и много, много други. При соц. обществото се появи и Р. Ралин-“предполагаемия номенклатурен проект”, но въпреки лявото му мислене, се превърна в легенда за интилигентна съпротива срещу елементарността на болшевиките. Авторът на този блог, “сътрудник на ДС”, трябва ли да го включиш в “авджийскагта дружинка”? Ако ли да-ти си на възраст под 45 години, не си осъзнал жестоко “справедливите” времена, НА НЕ ФИЗИЧЕСКИ, А МОРАЛЕН ГНЕТ, КОЕТО Е УЖАСЯВАЩО ПОДЛО ЗА ХОМО САПИЕНСА

 21. Ако в 50-60 години физическата разправа с инакомислещите беше реална и осезаема,през 70-80 те години беше на власт мачкането чрез власт,може да си отличен професионалист,не си ли”наш”,ще креташ на опашката,ще молиш коленопреклонно иначе си никой.Питам баща ми:защо така,западно германски работник,експлоатиран от капиталистите,може да дойде с колата и семейството си на Слънчев бряг за 14 дни,а аз,който не съм експлоатиран,нямам даже кола,а да не говорим за почивка във ФРГ.Баща ми смтъщваше вежди и казваше:да не съм те чул да задаваш такива въпроси !Кой ще ти храни децата?Още от дома започваше цензурата и насилието над ИСТИНИТЕ.

 22. ВЕЖДИ РАШИДОВ Е СРАМНО ЯВЛЕНИЕ В БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА. БОРИСОВ ПРОСТО СЕ ПОДИГРА С НАС КАТО НИ НАТРАПИ ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН ТУРЧИН ЗА МИНИСТЪР НА ХИЛЯДОЛЕТНАТА БЪЛГАРСКА КУЛТУРА -ТОВА Е ПРОСТО БЕЗУМИЕ!!!!
  ВЕЖДИ РАШИДОВ СЪСИПА ТЕАТРИТЕ, ОПЕРИТЕ, ЗАКРИ ФИЛХАРМОНИИТЕ, НАПРАВИ ОГРОМНИ ПОРАЗИИ В КУЛТУРАТА И ПРИ ТОВА ИМА НАГЛОСТТА ДА НИ СЕ НАТРАПВА ОЩЕ И ДА СТОИ В ПАРЛАМЕНТА В КОМИСИЯТА ЗА КУЛТУРА БЕЗ ДА ИМА КУЛТУРАТА И МОРАЛА ЗА ТОВА. ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ! И ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.