“Тури му сняг” на мигрантското плашило

IMG_3135

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мразя да ми се вменява пристрастие във връзка с онова, за което не пиша. Щом не пиша за нещо, значи въпросното нещо го обичам или ми е платено да не го критикувам- така разсъждават примитивите.

Започвам краткия си текст с тази автопровокация, защото ще споделя иронично наблюдение горе-долу в този дух. Питам: кое е онова нещо, за което като че ли спряха да пишат и говорят медиите ни напоследък?

Много са възможните отговори и затова ще карам по същество: някак си избледня, затихна, за да не кажа, че направо изчезна темата за ужасната заплаха да ни залеят бежанците. А как само ударно започна 2016 с предположенията на премиера Борисов за 2,5 милиона бежанци ( два милиона и половина).

“Тури му сняг”?!

Ако сега се намери някой да попита обикалящите телевизиите сеячи на омраза и страх от бежанския потоп как ще коментират пълния провал на собствените пророчества, няма да се учудя да отвърнат, че всъщност на тяхната превантивна хипербола се дължи чувството ни на облекчение, че най-лошото ни е подминало. Което звучи като онзи виц за мазохиста, блъскащ с две тухли чувствително място от тялото си заради кефа в паузата между удара.

Да, заваля повечко сняг и фокусът се измести. За пръв път от много месеци плашилото на бежанците побеля под тази снежна завивка и стана невидимо за очите и ушите на публиката по волята на доставчиците на новини и репортажи.

Имам известно подозрение, че не само снегът е “виновен” за този феномен. По-скоро професионалистите в медиите реагират професионално, както са ги учили: няма проблем, няма новина. Явно с бежанците няма проблем. Що за новина е например фактът, че т.н. бежански натиск е намалял до степен, мигрантският поток църцори, капе с интезитета на конденза от носа ни, изложен на януарския студ.

Разбира се с това героичните сюжети за борбата на властта със заплахите за нашето добруване не свършват. Като няма бежанци за усмиряване, има виелици, преспи и поледици. Не е по-малко драматично да се снимаш със снегорин. Даже символиката как си готов да изринеш снежните авгиеви обори е по-величествена, от някакви си разходки край телената ограда по границата.

Е, за разлика от мигрантският поток, януарският студ е предвидим. В този смисъл нашите медии са доста януарски.

15 мнения за ““Тури му сняг” на мигрантското плашило”

 1. Благодаря за този чувствителен, човешки глас, който идва от България, от Вашия блог!
  Дано Ви остане време и за правене на снежни хора…!

 2. Велико!
  Сега, още един величав текст писан на любимият ми съвеЦки диалект преди точно година. Но актуален до немай къде.
  http://newsua.one/novosti/v-rossii-somnevayutsya-v-romane-putina-s-trampom-voennyi-ekspert.html
  И още една знаменателно мнение по принцип и изобщо за подвига на Зоя Космодемянская и маса още неща на нестандартният Александър Невзоров

  http://echo.msk.ru/doc/1906448-echo.html

 3. Чудесна статия!
  Истински ученици на геройкото. От сутрин до вечер ни заливат със своите “героизми” начело с най-готината министърка и самото банкяско слънце. Никога няма да забравя едно наводнение по времето, когато геройкото беше главен секретар на МВР. Качил се този “юнак” върху бронирана машина БТР и командва на един възрастен мъж: “бегай и кажи на кмето…” само дето му липсваше базуката. Като видях тази картина си помислих: до къде я докарахме щом имаме такъв началник на МВР, който праща маратонци вестоносци и не знае, че има съвременни средства за комуникация.

 4. Към everyone else:

  Благодаря за подсещането за снежния човек- щях да пропусна, но си взех бележка и го добавих в цялото му великолепие на моя рожба.

 5. 🙂 Изненадахте ме с хоризонталната вълна. Евала и на дискретния помощник зад елхата!
  Дощя ми се да съм при вас.

 6. Е,то е ясно:
  Иво Инджев,Христо Иванов,Радан Кънев и разбира се Иван Костов заради “личните си борби” с Бойко Борисов са накарали румънците да изместят вятъра да духа само в България.Плюс това тия гадове по думите на всички тираджи и са “изблизали пътищата си” щото си нямат Тиква и хак им е като си вкараха всички виновни корумпета по затворите.
  Ама ние сме над тия неща

 7. Понеже е модерно плашенето,ако може и аз да не остaна по-назад:
  Ако има нещо по-стрaшно от коалицията ГЕРБ+БСП+ДПС то това е коалицията ГЕРБ+ПатрЕотете+Марешки.

  А най- стрaшното: Да не ви питат деца и племенници след 20 години: ВИЕ КЪДЕ БЯХТЕ и КАКВО НАПРАВИХТЕ през 2017А?

 8. Към everyone else:

  Зад всеки (снежен) великан стои едно (дискретно) джудженце, “черноработник” в процеса на създаването на “белия цар”.
  Дискретното джудженце е Нина, а дискредитираният с перченето си пред обектива ( целият в жълто) експлотаРтор се радва, че не му спретнаха заслужена ревЛолюция.

 9. Към everyone else:

  Ха,ха- положението с този снежен човек е направо “ниня”, както биха казали испанците..

 10. 🙂 Не е от липса на територия… ама сджуджили са го снежния човек.

 11. Плашилото на бежанците ми напомня за плашилото в книгата “Люти чушки” на Радой Ралин. И отдолу пишеше: “Променил се Алия, погледнал се-пак в тия”. Ако не се бежанците, ще е някое природно бедствие. А за истинско взимане на мерки и решавана на проблемите-не се говори.

 12. Докато по медиите ни плашат със снега и виелиците през зимата ,или с бежанци ,или с “престъпници” като Тр.Трайков,то Пеевски отново е взел поръчката за магистрала “Хемус”.

 13. Поздравления за г-н Инджев! Съвършено правилно е да се питат (и то всекидневно) политиците „Защо вече 2 месеца след избора на Румен Радев, главната предизборна теза за мигрантската опасност напълно изчезна от политическата сцена? Защо?” Може би просто защото тя е била камуфлажна?

  За съжаление само г-н Инджев повдига този много смислен въпрос, разкриващ цялата порочност и фалш на политическото говорене у нас (и за съжаление – не само у нас). Другите негови колеги мълчат по темата като . . . те си знаят като какви.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.