Зимната пролет на българската демокрация

В жанра “спомени” споделям напоследък парчета от живота си във връзка с определени събития- вместо “мемоари”, каквито май е рно да пиша. Това, че и други го правят в мрежата, ме окуражава да мисля, че не изглежда претенциозно да “занимавам публиката” със себе си.

Както мнозина ще се досят, ще се върна към 10 януари 1997 г., който наистина беше зимната българска “пролет”, подобна на Пражката, но твърде закъсняла, макар и доста по-успешна в краткосрочен ретроспективен план.

Преди всичко е важно да отбележа, че онзи януари започна през декември 96-та. Тогава се състояха първите масови демонстрации срещу ината на БСП да продължи да управлява въпреки невижданата инфлация и изчезналите стоки от първа необходимост от магазините ( за вътрешнопартийната криза във властта, довела до фактическото прогонване на Жан Виденов и изваждането на Георги Първанов от ръкава на Александър Лилов и прочее вождове на петата колона, да не говоря).

Всекидневните протести в София започнаха с шествия пред централата на “Позитано” 20 на 3 януари. В този период има празнини, които не са обяснени и до днес.  Къде е бил и какво (не) е правил през цялото това време новоназначеният за шеф на партията Георги Първанов? От няколко източника , включително и от дърлжавни охранители, знам, че практически е бил в “неизвестност” дори за близките му съпартийци. Ще ми бъде интересно да бъда опроверган с някой “контраспомен”…

10 януари не беше някакво планирано събитие от страна на заговорници, макар точно тази версия да се лансира от най-засегнатите от събитията на тази ден другари и другарки. Възможно е да е имало някаква организация от някакви структури ( упорито се говори за агитки или дори за спортисти, участвали в щурма на Народното събрание- това  вероятно е частично вярно, но не отменя факта на гражданската енергия на площада, която доминираше над всичко).

Не бях просто очевидец. От мен се очакваше да направя съпричастен и …света. Звучи нахакано. Обаче беше факт. Защото от радио Би Би Си се свързаха с мен с предложение да предавам на живо какво се случва в епицентъра на бунта в София.

За добро или не, нямах мобилен телефон и се налагаше за всяка емисия на радиото да се прибирам с пресни впечатления и да се свързват с мен от Лондон на един стационарен телефон, за да кажа какво съм видял. Така започваха през тази нощ повечето емисии на Би Би Си, отзиви за което получих от познати чак от Тайван и други подобни дестинации ( около 20 милиона е аудиторията на станцията по целия свят).

Паметно остана за мен предпоследното ми включване за денонощието, след което трябваше отново да се явя на телефона, т.е. да напусна площада. Буквално на няколко крачки зад гърба ми щракна капанът на струпаните за наказателна полицейска акция  униформени побойници ( след като вече нямаше заплаха за сградата за парламента, а соцдепутатите бяха извозени с автобуси сред дюдюкания и трасиращи куршуми от автоматите на полициите). Така, по една случайност и поради липсата на мобилен телефон, някои отървахме побоя, който бе нанесен на всеки гражданин, попаднал в клопката на  числено превъзхождащите вече полицаи, надъхани за целта.

Толкова за моя личен спомен за онзи етап от “мирния преход”, прекъснат от един масов зверски побой в центъра на София над беззащитни хора ( включително и минувачи), които със сигурност не бяха онези, атакували лично парламента. Побойниците, разбира се, не получиха възмездие или поне не бяха публично изобличени като специално подбирани и надъхвани с лъжи агресивни служители на “закона” ( на червендалестата джунгла), който и днес доминира в т.н. силови структури на държавата).

32 мнения за “Зимната пролет на българската демокрация”

 1. По повод предишната статия бих добавил и въпроса: Къде е бил Главния Мултак на 10.01.1997а. Защото депутатите от ОДС бяха отвън и през светлата част на денонощието бранеха хората от милиционерите.
  Филип Димитров го правеше и през нощта и всички знаем как плати.За по-младите: Има търсачки и може да намерите снимки на какво приличаше човека.
  Ако може и комунистите от ГЕРБ да споделят спомен къде са били и какво са правили на 10.01.1997а.
  За всички алабализми които очаквам по адрес на Иван Костов и ДСБ държа отсега да припомня:
  Няколко месеца по-късно ОДС спечели 137 места в НС т.е. нямаше конституционно мнозинство. Това състояние в което беше България НЕ е било дори по време или след война, и много ясно че 4 години не могат да наваксат “липсващите първи 7 години” и че ПЪРВО трябва да осигуриш хляба и горивото на хората, да реформираш икономиката на тотално нови правила и закони (и то под натиска на МВФ).Не само извадиха България от пропастта,а и 4 ПОРЕДНИ години имаше растеж на икономика и доходи.Растеж и на пенсии,а не 5$ месечна заплата или пенсия както 1997a

  Да не ви питат деца,племенници и внуци след 20 години: ВИЕ КЪДЕ БЯХТЕ и КАКВО НАПРАВИХТЕ през 2017а?

 2. …Беше министър Чичибаба и хляб нямаше нито за чичо (със заплатата му 7 долара) , нито за баба (с пенсията й от 3). Но колкото и драматичен да беше бунтът ни -най- хубавият момент след 1989 г. у нас- тогава пак милосърдно сервирахме на комунягите менюто “мирен преход”. Вместо да бъде малко немирен този преход, палав, ей такъв, закачлив, по полски, чешки или естонски, а типове като р. овч., р. гечев и пр., които оскотиха народа от глад, да търкат наровете, те днес диплят милиони раздават автографи. Ние си го направихме.Моментът за радикална антикомунистическа акция беше пропилян- и ето ни пак там, че и с поколението, обречено на комуна и след нас.

 3. Имаше някакво разследване, но(напълно естествено за България) нищо не се доказа и до днес наказани няма. А и не мисля, че ще има. Да, тогава мобилният телефон все още беше голям лукс, а за такъв с камера и мобилен интернет пък да не говорим. Но и тук както и за много други събития от прехода остават прекалено много въпроси без отговор. Дано поне част от истината бъде разкрита. Но май съм прекалено голям оптимист.

 4. Аз също бях там. Полицаите започнаха да удрят с палките по щитовете си. Трак, трак, трак, до освирепяване и след това се втурнаха да бият наред хората на площада. Тогава разбиха главата на доктор Христо Мерджанов. Имаше и възрастни хора които пострадаха. Пирогов бе претъпкан от ранени.

 5. Стамбо,приятелю 100% съм съгласен с теб,но с една поправка: Успеха от не-мирен преход можеше да е успешен ако имахме един Стефан Стамболов на нашето време (да не се размечтавам за идеалния вариант: един Аугусто Пиночет).
  Войнич в “Стършел” (изучавахме го задължително на английски в гимназията) казва: “Лесно е на 19 да събаряш паметници,а след това?”. Отговора е в “Полет над кукувиче гнездо” на Кен Киси (него съм го чел по волна програма:)) – “Една система можеш да победиш само с друга система зад гърба”.
  Та така: 14.12.1989а и 10.01.1997а и нито един Стефан Стамболов

 6. До СИМЕОН:
  И аз съм почитател на И. Костов, но това не пречи да съжалявам, че не се напъна още малко, за да отвори досиетата. А иначе, само мавзолея да беше махнал, пак трябваше да сме му благодарни. Защото сега Фандъкова щеше да фъфли, как имало и друга гледна точка и не върви да се посяга на историята. А за МОЧА не знам точно какво е станало, но знам от очевидец, че от общината са се консултирали със специалисти колко тонен кран ще им трябва, за да вдигнат скулптурната група…. Всичко е отменено в последния момент… Нищо, ще му дойде времето…

 7. „Побойниците, разбира се, не получиха възмездие или поне не бяха публично изобличини…”Е, за сметка на това получиха пенсии „на тавана” , шапката със 20-те заплати и…някое топло местенце, в някое друго министерство за „доработване” до нормална за оттегляне възраст (зер здрав и прав човек на 45- 48 не е да стои в къщи, я).
  Стамбо,
  Ще си позволя една малка корекция, към това което казваш, като упрек към самите нас. Да, така е, пропиляхме момента, но…все пак!? Все пак, нека ясно да кажем, че никъде и никога не е имало „срутила” се, „смъртоносно катастрофирала” политическа партия, напълно загубила всякакво обществено признание и уважение, да се изправи и да възкръсне като „Феникс” от пепелта”!?!? Да, това се случи с БСП, но поради една, единствена причина – външната намеса променила изкуствено нормалният исторически ход на България. Русия, Русия и пак Русия. По моя скромна преценка, реанимирането на мъртвеца „БСП” е струвало няколко милиарда и много, много работа с „петата колона”! Ето, това според мен, е злата орисия на България – невъзможността тази малка страна, да върви по пътя на своето собствено развитие, да следва естественият път на историческите обществени промени. Намесата на агресивната имперска сила, Русия, винаги е променяла кардинално посоката ни на развитие, винаги ни е тласкала към пропастта. Та, затова Стамбо, затова приятелю и тогава, както и сега, не успяхме.

 8. Към брамин:
  Малко преди това посъветвах Филип Димитров, минаващ покрай мен в градинката до Парламента. Той май се надяваше, че като (бивш) премиер няма да го бият. Казах му да не отива в посоката към задния вход на сградата на Народното събрание ( откъдето извеждаха соцдепутатите), защото беше видно, че наоколо стрелят за сплашване с трасиращи куршуми.
  Онези, които окървавиха Филип Димитров с палките, с абсолютна сигурност са го разпознали.
  Беше наистина наказателна акция на побойници в униформи, които са имали гаранция за покровителство.
  Гаранцията се оказа валидна вече близо 20 години, което говори за устойчивостта на влиянието на поръчителите на онзи побой.
  За тях прокуратурата няма да се присети изведнъж да търси отговорност със задна дата, както срещу персони, които политически са неугодни на петата колона и днес.
  Т.н. служби служат, но не точно на България.

 9. Бях там на 10 01 97 млад, зелен,…. недоволен!А сега цъм просто отвратен!

 10. И за да не възкръсва постоянно като Червен Феникс!
  И за да бъде този Майдан ПОСЛЕДЕН.
  Първата задача!
  Да разрушим Бастилията на Червената Мафия!
  Централизираната по сталински модел Прокуратура!
  И нещата ще се оправят, както става в Румъния.
  Крадливите политици от ВСИЧКИ цветове на прехода, тръгнаха към Панделата.
  И МИНИМАЛНАТА им заплата вече е 640 лв.!

 11. RANGER | ЯНУАРИ 10, 2017, 21:42
  “Русия, Русия и пак Русия. По моя скромна преценка, реанимирането на мъртвеца „БСП” е струвало няколко милиарда и много, много работа с „петата колона”!”
  Прав сте, разбира се!
  Но може ли и аз като един наивник на средна възраст да се осмеля да попитам:
  Ако срещу тези “няколко милиарда” нашите западни приятели и партньори бяха инвестирали само няколкостотин милиона в правилна идеологически посока и за съхранение на историческата памет, мислите ли, че сега БСП щеше да е толкова силно реанимирана и по-лошо – с безброй жизнени национал-социалистически филизи покрай нея?
  Само си мечтая…

 12. Да бяха инвестирали в ПОНЕ ЕДНА национална, мощна телевизия!
  Която да дава ежедневен отпор чрез идеите на хората, които я управляват и които са поканени за гости в нейните предавания, на цялата медийна смрад и отврат, която блика от всички останали…тъй наречени “свободни и независими” медии.

 13. Около една трета от парламентарната група на ОДС беше с досиета от ДС.Това блокираше пълното отваряне на досиетата,за което се сърдех на ОДС.Но значително по късно се видяха истинските лица на депутатите.Относно инфлацията и курса на долара точни факти:най високия курс беше 3850 лв за 1 долар.Жена ми беше гимназиална учителка с клас квалификация и получаваше 8560 лв.заплата.Пенсията на 72 год. ми леля беше 6600 лв,кг краве сирене струваше 5600 лв,бензина около 2000 лв/л.Костов завари в хазната около 300 млн.включително златния резерв,остави 7 милиарда лв=7 млрд.дмарки.Царя дойде на готово.

 14. SIМEON, в този линк “посветен” на главният мултак на НРБ е даден отговорът на въпроса ти къде е бил на 10.01.1997г.:
  https://www.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUM
  Гуляйят сигурно е продължил достатъчно дълго, и не е останало време на веждито да се отбие и до Народното събрание.Както и на останалите главни мултаци от мутригруп.

 15. На много хора им убягва може-би най-важното.
  Това че,БСП и нейното Правителсво беше бяха под всякаква критика..няма и съмнение!Народното недоволство беше много добре ръководено.Зърнена криза,3000лева за долар(200 милиона долара излезли от една австрийска банка-руски пари на кещовия пазар).Къде е бил Първанов?В руското посолство(сигурно).След години ще стане ясно защо е бил инсталиран от Руснаците през 1996(енергиен троен шлем).Вероятно да защити Енергийните интереси на “газпром”Защо се спомина скоропостижно Добрев?Ами защото вероятно руснаците са му развили скоропостижен рак….нали те са си специалисти по плутония в напитките!Газпром(чрез Мулти)искаше да купи българската газопреносна мрежа….Нека да уважаваме Историята!Това не се случи.

 16. V tezi dni Parvanov V koito e otcastval e bil na Borovec s Iliana IOTOVA .Znam go ot moi priqtel komunist koito redovno uchastva na kongresi te im. Ako e vqrno razbirase . Vednaj Tatqna Doncheva kaza za neq { Iotova} che e bila izdignata boksir v BCP tq go kaza mnogoznachitelno

 17. Заглавието на статията е много показателно,може да се орпедели хем като метафора,хем като алегория,хем като тъжна ирония.

  Но като цяло извода ще бъде един-“дървено желязо”( по…).

  Нито пролетта беще завършена,нито демокрацията беше достигната…
  Комунистите и тогава им се размина,както им е писано винаги да се размианват с възмездието,дори такова едва ли е възможно.
  Така че нито пролет,нито демокрация – у нас си е все същата бодлива комунистическа акация.
  Няма досега нито един комунистически трън,изхвърлен от живота навън,всичко си е по план,всеки ден се чува комунистическия тъпан.

  Няма кой,няма и закога,всичко отново се бетонира,поне засега!
  Може ли да не е бетон,когато така твърдо бе избран за президент ,комунистическо-чекистки на Русия резидент.

  Но поне имаме мили спомени за “мили хора”-те са отново на двора и народа ги издига за да се види по-добре позора.

 18. “Костов завари в хазната около 300 млн.включително златния резерв,остави 7 милиарда лв=7 млрд.дмарки.”-Красноселски

  Аз и такива като мен предпочитехме тези марки да бяха послужили да се съборят съветско-комунистическите светарки.

  Точно те продължават да светят и затова Русия е тук,вместо да е изхвърлена като боклук.

 19. “Ако срещу тези “няколко милиарда” нашите западни приятели и партньори бяха инвестирали само няколкостотин милиона в правилна идеологически посока и за съхранение на историческата памет, мислите ли, че сега БСП щеше да е толкова силно реанимирана и по-лошо – с безброй жизнени национал-социалистически филизи покрай нея?
  Само си мечтая…”
  Виждам нещата малко по-различно.
  Не парите, в случая, биха решили въпроса, още по-малко акъл от външни хора. Българите, склонни към истинска промяна, и знаещи какво точно да искат в онзи момент, дори в онзи момент, бяхме недостатъчно. Въпреки че, освен в София, протести имаше и в други градове, хората от тази страна на барикадата не бяха достатъчно за да пометат “партията” на чуждото влияние у нас.

 20. До SIMEON Не издържах да изгледам материала с празнуващия “елит” на изстрадалата ни родина до край …По отвратителна и нагла пасмина рядко се вижда ! Жалко наистина за пропуснатия исторически момент да бъдат изринати веднъж за винаги,едва ли ще ни се отдаде скоро такава възможност просто защото нормалните хора останаха много малко а останалите вегитират … “Надежда от нийде взорът не види “…

 21. до КАРАИВАНОВ: Съгласен съм на 100% и не казвам че Костов нямаше грешки и неразумни решения. Освен за мавзолея оня Тиквеник от Банкя нямаше сега да ми “усвоява” еврофондове

 22. Не е по темата но е “архиважно”.
  Днес се очертава изключително интресен ден не само за Америка но и за целият останал свят. Прослушването на Рекс Тилърсън пред сенатската комисия по външните работи. Тезисите му са крайно интригуващи. Повече, по-долу.
  Ще да видим.
  http://politkuhnya.info/novosti/chto-buduszii-gossekretar-ssha-tillerson-planiruet-skazat-o-rossii.html
  И междувременно какво послание ще носи отиващият си Байдън в Киев след няколко дни. Дали истината е някъде по средата или са само спекулации много скоро ще стане ясно.
  http://rusjev.net/2017/01/10/bayden-dolzhen-peredat-ukrainskomu-rukovodstvu-chto-to-vazhnoe/#more-31156

 23. Един интересен коментар под статия в “Дневник”:
  Въпрос за русофили, мурзилки
  1. Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия, като:
  – средната руска заплата е почти колкото българската, а минималната е 1/3 от българската
  – като България изнася почти 2 пъти-повече от Русия на глава от населението, въпреки “големият” износ на оръжие, петрол,злато и диаманти. Ако от сравнението се извадят суровите и полуготови минерали, един българин изнася на световния пазар колкото 6 руснака (600% повече)
  – като всяка година руснаците, напускат Русия и бягат на “Запад” и дори в България, а никой от запада или България не отива в Русия
  – като децата на руския елит – са отишли да живеят “при врага”
  Децата на Путин, Лавров, Хрушчов и т.н.
  – като това е държавата, която е водеща в света по: алкохолизъм, употреба на дрога, убийства и самоубийства, жертви при ПТП и т.н. ( в пъти повече отколкото в България)
  – като продължителността на живота е 10 години по-къса отколкото в България – – като това е държавата водеща в света по изоставени деца и възрастни хора, при живи роднини (в пъти повече отколкото в България)
  – като това е държавата, в която показателите за свобода на медиите, за качество на живот, коефициент джини са по-ниски отколкото в България, а показателите за корупция и липса на демокрация – много по-високи
  – като това е държавата която ни държи (поддържайки пета колона в България) в абсолютна енергийна зависимост. А една енергийна зависимост (… ) е равнозначни на загуба на независимост, загуба на суверенитет, със заплахата, че ако българското правителство не изпълнява нарежданията на Москва ще оставят българите на студено. Няма правителство, което да не се огъне под такъв натиск (както се случи на ББ през 2009, Путин официално го заплаши). А от друга страна ни принуждават да плащаме огромни, надпазарни цени за газ и гориво, с което ни обезкървяват икономиката.
  – като това е държавата която изнася всяка година милиарди от България (справка НСИ), като съзнателно пречи на българският износ (България изнася под 2 % за Русия, а внася над 12%), и само фирми, „целуващи ръка“ на Путин, имат право да експортират
  – като това е държавата, за която се твърди, че има огромен пазар, който ние българите не трябва да губим, а всъщност е малък пазар в сравнение с нашия собствен, европейския (140 милиона руснака и 550 милиона европейци), а като обем е 1300 милиарда (доста по-малък от италианския)
  – като това е държавата, заради която в очите на развития свят ни наричат “троянски коне или магарета”
  – това е държавата в която законност и демокрация са мръсни думи. Там важи законът на джунглата – по силния печели всичко.

  Русия е лошата компания, от която България трябва да се отърве веднъж завинаги….
  Практически Русия няма какво да предложи на България в геополитически, цивилизационен и икономически план. Докато обратното е ставало през цялата история на Русия

  И понеже към днешна дата няма нищо привлекателно в Русия, мурзилките веднага ще го обърнат на история, ще говорят за “освобождението” от турско “робство” и за това, че сме им “длъжни” по някакъв начин на руснаците (което е пълна глупост- разбира се) искам да спомена няколко факта от историята, които повечето българи не са чували, но лесно могат да се проверят …………..

  1. Турско „робство“ е имало само в България. Ако прочетете историите на съседните държави, били под османско владичество (Гърция, Сърбия, Румъния, Кипър, Сирия, Ирак, Египет……………..) с изненада ще установите, че навсякъде е имало османско владичество или управление, само по някаква незнайна причина в България е имало робство. Защо ? Ами за да се каже, че руснаците са ни освободили от робство и трябва да сме им задължени. През „робството“ българите са имали собствена земя и стока, получавали са пазарно заплащане на услугите си и са имали право да се придвижват свободно и да живеят в границите на цялата империя и извън нея. В същото време руснаците са били крепостни, а дори за тях не се казва,че са били роби. Крепостните са били законно продавани като кучета и помешчикът е спал с жената на крепостния когато поиска. Ботев е изпратен от баща си съвсем свободно и законно да учи в Одеса, а с парите, които баща му е изкарал, законно с труд в Османската империя и му е изпратил, е могъл да си купи, пак законно крепостни или кучета в Русия.
  И за да не ме обвини някой, че омаловажавам борбата на нашите борци, герои, за национално освобождение, ще кажа, че е МНОГО ПО- ГОЛЯМА САМОЖЕРТВА, и много по-достойно, да рискуваш живота си за свобода и национална независимост, когато си материално осигурен и рискуваш бъдещето на децата си, отколкото ако го правиш, като роб и няма какво да губиш и дори не разполагаш с децата си, както руските крепостни. Моите прародители са се били на Шипка, но те роби не са били. Имали са шивашки дукян в Пазарджик, което за времето си е било доста добре. Светла им памет.
  2.Руснаците никога не са мислили да ни освобождават. Няма НИТО ЕДИН документ от който да е видно, че са искали да създадат независима държава България. Навсякъде в руските и световни документи, за територията на България пише – окупирани територии и окупационни войски. А и звучи супер наивно, че Русия води 13 войни да завземе Босфора и Дарданелите и да си осигури достъп – до Средиземно море , загубила е хиляди войници, за целта, поробили са 20 народа (освободи ли ги, де) и точна на пътя –на голямата си цел са създали независима България 
  Независима България е създадена , в действителност, на Берлинския конгрес от великите сили (Не защото и те са “обичали” България), а за да разкарат руснаците по-далече от проливите. Тогава и за първи път се поставя дата на която окупационните руски войски да напуснат окупираните територии на България. От тогава Русия е най-големият ни враг. Пак не заради някакво специално отношение към нас , а защото стоим на пътя на вековната им цел. И все по този повод:
  3. Създадоха от чисти българи – “македонската нация”
  4. Насъскаха сърбите да ни нападнат при съединението
  5. ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна. Разбира се тогава ген. Колев, ги изпрати по живо, по-здраво обратно, а България подписа Брест-Литовския мирен договор, като страна победител, а Русия с най-големите териториални загуби в историята си.
  6. Нападнаха ни през ВСВ, въпреки че България не е убила нито един руски войник и беше неутрална спрямо Русия. Българското консулство е работило в Москва през цялото време на войната.
  7. Вкараха ни сред държавите, загубили войната, въпреки хилядите паднали български жертви в битките срещу Вермахта.
  8. Избиха цялата българска интелигенция и отнеха най-ценното за българина – земята и възможността, децата му, да се образоват на запад ………………

  И последно да добавя. САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американски момчета, без САЩ да придобие каквато и да била територия. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за “освобождението” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика и няма паметник на американски президенти – пред техния парламент.

 24. Симеон В. | януари 11, 2017, 05:49 Здравейте!
  Написах:
  “…мислите ли, че сега БСП щеше да е ТОЛКОВА СИЛНО реанимирана и по-лошо – с безброй жизнени национал-социалистически филизи покрай нея?” в смисъл, че нещата можеше и да не са ЧАК толкова зле, и БСП§Компания от кадесероиди можеха все пак да имат отпор от някакъв по-мощен политически субект, зад който стои и една мощна национална медия.Под “по-мощен политически субект” не храня илюзия за нещо повече от 10-12-14% представителен вот, но и това не би било никак малко, ако има желание да се работи! А иначе сте прав за това, че ” Българите, склонни към истинска промяна, бяхме недостатъчно”.Но ако тогава (Януари-февруари 1997-ма) все пак имаше някакви протести и в по-малките градове, вкл. и неокръжни такива, то сега всичко е умряло! Ако тук таме се появи нещо ново и по-свободолюбиво из провинцията, много лесно му се посочва “правилната” писта за протест – я срещу бежанците, я срещу “ромската престъпност”(сигурно се досещате защо я слагам в кавички), в краен случай “срещу монополите”, но не и срещу руските такива! Кой му посочва “правилната” писта ли? Ред фактори – началници в работата, от които си зависим, доставчици в бизнеса, от които също си зависим, местни административни феодали, а в краен случай – и по роднинска линия. Та така…Пак ще си говорим, нали може? 🙂

 25. do KRASNOSELSKI: Освен че ги натрупа 7 милиарда,целта на тези пари беше нон-стоп увеличаване на пенсиите + Създаване на още 2 Здравни каси за да има конкуренция,а не монопол.
  Но Издиславовците от всички бои (но с общ корен: pусофилистични комунисти) могат само да чернят, харчат и разсипват – това може да роди единствената им мозъчна гънка сякана със сърп и чук

 26. Драги RANGER,
  прав си напълно, аз усилих емоционалната и моралната ретроспекция към събитията преди…Боже, как минаха- 20 години!

 27. Вчера си помислих същото. Как минаха 20 години. Май вече не искам да си спомням. Времето не лекува, защото настоящето е все болно.

 28. Е, и. Спомени, спомени плюс неосъществени мечти. Защо? Защо не се случи? Мечтата за изваждане на бг от кома.Парите, номенклатурата, ченгетата, бяха в повече за триумфа на неопитните мечтатели. Май и предателите бяха над критичния праг. Толкова години след празната надежда, пак се повтаря същото “демократи” бродят от “проект” в “проект”. Имена? Знаете ги – значителна цифра в 27 годишната нова история на измъчената ни родина. Вярвам, че все пак ще се случи, лелеяната наша мечта. Може би Бог най-после ще се намеси, ще ни роди съвремения Стамболов.

 29. Натрупаните,т.е. попълнената държавна хазна имаше няколко предназначения:1. показване на ЕС,че сме сериозни партньори и може да ни се има доверие,че няма да пропърдиме финансите,с които бъдем помогнати.2.Основа за реформа на пенсионната система.3.Основа за реформи в икономиката-истински пазарна.4.Буфер срещу силно инфлационни манипулации на богатата комунистическа прослойка в обществото.5.Важен показател за кандидатстване в НАТО,Европейския Съюз и за евроклуба.Може да изброя още цели…Единствено лошо беше подценяването на комунистическата пропаганда,лъжите,манипулациите на Волгин,Райчев,Трифонов и кохортата,предвождана от Ръководения от Ат.Тилев Мадридски Кириак Стефчов.

 30. Понякога си мисля,ами ако Костов не беше поълнил държавнически хазната,а беше раздал половината от тези милиарди на примерно-пенсионерите,дали нямаше държавата да тръгне в друга посока а не с Царя ?

 31. До Българин: Да, днес вече положението е дори по-лошо. Простотията се налага като норма, чалга се лее изобилно. Чалгата от долнопробните кръчми навлезе във всекидневния ни живот и стана норма. Освен чалга “певачки” по кръчмите, имаме чалга-клоуни, чалга-историци, чалга – политици, чалга – мутропремиер. Жалко.
  Но аз и в случая бих се върнал към моята теза от по-горе. В крайна сметка – толкова сме, толкова можем. Защото в основата си на разпространението на чалгата, освен облъчването, стои и средата, която е склонна към подобно изпростяване и го приема охотно. Както би се изразил един търговец – у нас има добър пазар за простотията.
  А няма как прости хора да направят свестна държава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.