Новинка и половина “проветри” малко президентската институция все пак

Анонсираното като последно интервю на президента Росен Плевнелиев прозведе днес новина и половина. То не случайно започна с въпрос по темата за Русия, с което водещият на Нова телевизия постави основателно акцента върху онова, с което Плевнелиев наистина се отличи и ще се запомни. А самият държавен глава допринесе за това впечатление с фразата, че е първият български президент, който се е противопоставил  на Путин и подчерта, че се гордее с този факт.

За онези, които са следили изявите на Плевнелиев като президент, би трябвало да прозвучи като новина фактът, че той за първи път категорпично се разграничи от президента Първанов ( за Маргарита Попова, която беше спомената в интервюто като част от половин(ч)атата новина, ще стане дума по-долу). С това, че е противоположност на Първанов, който тръгнал да създава партия за да превземе друга, Плевнелиев не просто каза истината, но и също така обяви, че се гордее да бъде различен и в това отношение.

Отново за паметливите припомням,че Плевнелиев обеща да “проветри президентската институция” още през януари 2012 г. в речта си пред паметника на незнайния войн ( сам по себе си метафора за преклонената главица на колониално пострадалата България, в която “знайни” и на високо издигнати са Альоша и Монументът на окупационната червена армия МОЧА , а за българските “незнайни” жертви се полага вкопан в земята скромен саркофаг- досущ като за българските църкви по време на другата евразийска окупация). На онзи януарски ден преди 5 години обещанието за “проветряване” прозвуча като заявка новиат президент да направи достояние на България и на света какво е ставало преди него в тази институция. Уви, той открехна прозореца едва днес.

Но и през малката пролука на отворения в последния момент прозорец към истината веднага се дочуха писъци на неосъзнато  самопризнание- какво ли още ще последва от новината за това какви ги е вършила вицепрезидентът Маргарита Попова? С нея от години не си говорим, заяви Плевнелиев във връзка с ролята й на “контрапрезидент” по време на “контрапротестите” през 2013 г.

Пръв се обади, поласкан, че е лично споменат в това интервю, получателят на еврозаплата Николай Бареков. Уж е обиден, че му се вменява вина в скарването на Росен Плевнелев и Маргарита Попова, както каза тази сутрин Плевнелиев в своята явно намислена новина със задна дата, а всъщност се развихри в познатия от натрапчивата му дейност на “журналист” , самовлюбен “фактор” в българската политика. Ето какво уточнение внесе той в свое откровение в интернет за собствената си роля като маша:

“Аз имах няколко дълги разговора с госпожа Попова през същата година, в които тя разкри пред мен огорчението си и омерзението си от действията на Плевнелиев, който допълнително разделяше и без това наранената нация. Госпожа Попова ми сподели причината за това, а именно влиянието и интригите, с които продължаваше да въздейства Бойко Борисов върху Плевнелиев”.

По-нататък Бареков отрича да се е извинявал на президента Плевнелиев заради протестите ( т.е. за онова съзаклятничество зад гърба му с Попова, за което сам я издава сега). Бил му подал ръка заради президентската институция- какво “величествено” благоволение само!

Ако се вярва на на един от сайтовете на петата колона, с каквито Попова очевидно е на “ти” , тя е реагирала остро на казаното от Плевнелиев. 

“Вицепрезидентът Маргарита Попова лично ще потърси сметка на Росен Плевнелиев за опитите я дискредитира тази сутрин от телевизионния ефир, научи БЛИЦ. Желязната лейди за пореден път доказва, че тя е силната личност на “Дондуков” 2 и казва истината право в очите.

Попова е потресена от наглостта на държавния глава, а членовете на кабинета й са омерзени от лъжите му.

Все още действащият държавен глава обяви по-рано днес, че не е разговарял повече от година с Попова, защото тя се срещнала в кабинета си с Николай Бареков и Бисер Миланов-Петното, които протестираха срещу Плевнелиев и издигнаха плакати “Попова президент”.

“Г-жа Попова се срещна с Бареков  и хората, които протестираха срещу Росен Плевнелиев. Тя ги прие, след като те чакаха дни наред за среща и протестираха. Срещата бе проведена пред очите на всички нас, които сме членове на политическия й кабинет. Г-жа Попова помоли протестиращите да престанат да протестират и да свалят плакатите си и им обясни, че действията им уронват престижа на институцията.

Те я послушиха и протестите престанаха. Не можем да си обясним защо Плевнелиев провежда активно мероприятие срещу вицепрезидента”, заявиха пред БЛИЦ от екипа на г-жа Попова.”

Попова най-вероятно е афектирана повече от явния намек за нея, направен от Плевнелиев. Той изрази недоумение как е възможно човек да се вкопчва във властта до такава степен, че да иска да става министър ( в служебния кабинет, чието формиране предстои).

Истината обаче, ако се отърсим от тези “дреболии”, е доста “едра”. Тя се съдържа в обстоятелството, че Попова брани не толкова себе си от Плевнелиев, колкото Русия, т.е. Путин от българския президент. Което е видно от заключителното изречение в забележителното “творение” на споманатия сайт. В него се обобщава за реакцията на екипа на Попова следното:

“Според тях това е ясен знак за опитите на Плевнелиев да използва президентската институция за лична употреба и да оправдае абсурдните си действия за насаждане на омраза към Русия”.

29 мнения за “Новинка и половина “проветри” малко президентската институция все пак”

 1. По други мурафети, качества и таланти, кой знае, но по това да отхвърля като чужди тела личности, които искат и работят за негово добро, за просветлението и за цивилизованото му място в света, нашият малък, но мъдър, героичен и храбър народ няма равен поне наоколо от края на СТАМБОЛОВ, че днес до ПЛЕВНЕЛИЕВ. Точно обратното на спасителния рефлекс у уж близките ни румънци например в настоящия момент с президента Йоханис – човек от друга културна и политическа галактика в сравнение с парада рубладжии на власт у нас.

 2. Може да се каже, че въпреки това, че не е “професионален” политик (а може би и поради това), президента Плевненлиев се оказа най-достойният президент от всички свои предшественници през т.н. преходен период, а неговият предшественникр агент Гоце (когото изтърпяхме цели два мандата), може да заеме първото място, в класацията за “най-недостойните”! 🙂

 3. Мисля си, че с няколкото изречения по отношение на г-жата Попова, на практика Плевнелиев каза достатъчно за намесата на Гоце в президентската институция от 2012г насам. Всъщност Гоцето е продължил да си президентсва през ръкавите на Попова и след мандата си. Публичните изяви на “Марга” бяха изобилни, подобаващо отразени от всички медии и незнайно защо наливаха вода изключително и само в руската мелница. Нарекоха я “Желязна лейди”,”мъжко момиче”, направиха я рицарка, тамплиерка и бог знае още каква караконджулка. В същото време не проявиха никаква изобретателност по отношение обръщението си към Плевнелиев – веднъж като го нарекоха “чехльо” и не мръднаха от това. Даже цяло грандиозно, боНбастично, шокирващо шоо по бичивито си изкара паричките експлоатирайки образа на “чехльото”, включително и в деня, в който почина детето му. Само това последното ми е достатъчно непримиримо да ги ненавиждам- гоцета, маргита, шаренковици, кукловодци, па и сценаристи.

 4. “Новината” е, че няма новина. буда искаше да използва министрите от първия и втория си кабинет за задфасадните си договорки със задкулисието си. Красноречивата реплика на един прокурор – Ти си го ИЗБРА! Казва всичко,особено в допълнение към “Ало, Ваньо!”
  Имаше в първия кабинет и назначения ,които не искаха да влезнат в отредената им от винету роля на фасадни изпълнители на заповедите му , получени от “начлаьниците” му – Дянков, Трайков, Плевнелиев….. и някои от многото “здравни министри”, и още един-двама и …. дотук. Докато голямата част от назначенията на буда си бяха контраминистри, а някои станаха и негови контрапрезиденти. И както контраадмирала не е дори вицеадмирал, така и контраминистрите на винету не са му даже вицеминистри, а попова остана само контрапрезидент, защото дори един истински вицепрезидент трябва да е поне малко по-независим от назначилите го за такъв. Останалите контраназначения от първия мандат на винету си останаха с него и през вторият му мандат, защото “той си ги избра”. А няколкото министри и вицеминистри от първия му мандат, които не пожелаха да му стават контраминистри, той не си ги “избра” за втория му ПОЛУмандат, или още по-точно КОНТРАмандат.

 5. Плевнелиев – достоен човек,достоен държавник,достоен българин.
  Спомням си онова недоразумение вицепрезидентката Попова как го потупваше свойски по рамото за да го унижи.Самата тя изкопаемо от средата на 20 век.Смята навярно,че още съветските *специалисти*дерибействуват в българската администрация.
  Плевнелиев ми се издигна в очите ,че я е поставил на място с мълчанието си.Един достоен човек като Блага Димитрова напусна Президенството след като видя,че на споделя възгледите на Президента. Това недоразумение Попова седи там и получава заплата,Сигурно чистачките в Президенството са свършили повече работа.

 6. Току-що прочетох един “контра-буламач”,от който разбрах само,че пишещия счита Плевнелиев за “контра- министър на Бойко,а Попова за нзависима политическа амазонка!А в същност е точно обратното!Плевнелиев каза,че обича руската култура,чете руски класици и слуша Чайковски,но нехаресва начина,по който Путин управлява.Що се касае до “Буда”,това не е псевдоним на агент на ДС като “Гоце””Сава”,”Павел” “Иван” и т. н.,а име на разработка за вербовка на информатор!А пък ако можеше всеки премиер да избира еднолично гл. прокурор,жална ни майка!Плевнелиев беше достоен Президент и това е!А за Бареков,просто ме е гнус,Иво, да говоря!

 7. Точни коментари, откровение, което ме зарежда с надежда.

 8. Ама пък тази новина от рубладжийското биде “пык”, а? Много вероятно е след нея човек да го връхлети нездрав кикот, а пък референтите по печата в посолствата в София-ужас, че са ги преместили за наказание в Пхенян. Севернокорейският в-к “Рондом Синмун” обаче няма онлайн-издание, а днес само там вождът “на масто” и “лично” проверява милиционерски автомобили! Каква помиярщина…

  http://pik.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0-news623088.html

 9. Да, всички сме смъртни…

  http://www.mediapool.bg/zigmund-bauman-za-tezi-za-koito-tsivilizatsiyata-se-e-provalila-varvarite-sa-spasitelite-news258677.html

  Да пролеем сълза над кончината на великия мислител, когото явно и Бог не иска, и най-нахално да споделим някои сведения за светлата му личност, която вече Сатанаил е подгрял казана и наточил тризъбеца… И тъй..
  1. Зигмунт Бауман (мм-м, имце..) е фанатичен сталински палач, който дори служи през 1943 в московската милиция (!). Това е невероятна кариера за кой да е от 800-те полски комунисти – емигранти в СССР. Те са разстреляни почти до един по заповед на нашенския „вожд и учител” жора мастыката-тарабата, наречен тоже и джибрата.
  2. Бауман завършва съответните школи на НКВД и МГБ и на средно и високо управленско равнище се развихря като истински садист в окупираната от Сталин Полша през 1945.-1953 г.
  3. Появата му през 2013 г. в Полша и хонорите по разни университети предизвикаха силни протести от оцелели жертви и техните потомци.
  4. Емиграцията му на Запад е по други причини.
  5. Сега за големия учен, интелектуалец и световен мислител някои свежи факти. През 2014 Peter Walsh от University of Cambridge го хвана по дъртешки бели памперси в плагатство в книгата му Does the Richness of the Few Benefit Us All? 2013, от което Бауман се опита да се измъне, мънкайки, че мън-мън…
  ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА С ОТРОВАТА НА „МОРАЛНИТЕ АВТОРИТЕТИ” ОТ НЕГОВАТА И ноам чомската порода! Без милост!

 10. харесвам хора като Плевнелиев,спокойни и методични.Той беше един много добър Български Президент,а Попова е една сива мишка,за която не си заслужава да се говори,тя просто ще изчез
  не

 11. Вярвам на думите на г-н Плевнелиев, че ще намери начин да продължи да служи на България!
  Жалко за нас, че няма да е президент.

 12. И понеже знаете непоносимостта ми към левите интелектуални идиоти като бауман, чомски и пр., ето ви не само биографии, но и малко нещо и от идеите на пукналия сталински касапин. Апропо, псевдонимът му като доносник на НКВД, и КГБ в Полша е “Семьон”.

  Я вижте каква касапска мутра! Молодец!

  И НА ТОЗИ КАТИЛ просяшката по дух “академична общност” ръкопляска в София?!

  http://wpolityce.pl/polityka/160560-kim-naprawde-jest-zygmunt-bauman-przeczytaj-tajny-dokument-bezpieki-i-tlumaczenia-socjologa-dla-brytyjskiej-prasy

  Това следва да се отбележи при въпросния виден теоретик и практик на червения терор. Защото все пак полските комунисти, дори и В. Ярузелски да вземеш, не бяха 100%-ови съветски подлоги и агенти като нашите, а първо поляци, после католици, след това левичари и вече останалото, които успяха да запазят църквата, селото, културата.
  Ето прочее мудростите на др. бауман от последните 2-3 години, когато явно изпращя на чист ционизъм. Освен известната баналност, че Освиенцим е лош концлагер защото там унищожават евреи в името на варварска расова идеология, ама пък виж, ГУЛАГ е ако не хубав, то особен, морално сложен концлагер, защото там светлата вдъхновяваща идея на комунизма са налагали другарите Матвей Берман, Нафтали Френкел, Израил Плинер и др., се редят следните мисли.

  1. 30 милиона емигранти при максимален брой евреи между тях (откъде все пак?) окончателно биха стабилизирали демографски Европа.
  2. Евреите в САЩ като “естествен елит” са жизнено заинтересовани от необратимата културна фрагментаризация и атомизация на американското общество. (Ама това не е ли нещо като расизъм, бе, другари борци срещу антисемитизма?)
  3. Трябва да се стремим към културните конвенции на философията на “джендъра” (въх!), а не да преживяваме емоционално любовта, секса, и пр. като природни, естествени същества. Демек-решаваме да БЪДЕМ мъже, жени, хомо, хетеро и пр.
  4. Педофилията е моралистка измислица.

  И т.н., и т.н. Вазов беше писал “Пфюй, че гадост!”. Така че- приключвам с тази интелектуално-политическа мърша.

 13. Плевнелиев направи много в правилната посока. Но нека не забравяме и това което не направи – остави Цацаров да бъде избран за главен прокурор въпреки съмненията които имаше за него. Поразиите които Цацаров направи може би са повече от добрините на Плевнелиев.

 14. Яд ме е,че Плевнелиев не се кандидатира за втори мандат,но явно нямаше да се ограничат само със сина му.

 15. Един достоен президент имаше до себе си една недостойна жена, за на която руските /путински/ интереси са много по на сърце, отколкото българските национални интереси. Така както правят еничерите в българската политика от рода на Гоце, Митьо Гестапото, Светлана Шаренкова, т. нар. Движение “Русофили” /някой да е чул за учредяването и съществуването на организация с име напр. “Германофили”?!/. Ето това ни различава от всички други нации на света – не ни трябва поробител, ние сами си го търсим и желаем. Каква гнусотия – Плевнелиев бил насаждал омраза към Русия?! Стрино Попова, желанието за равноправни отношения с една държава, па била тя и велика сила, не е насаждане на омраза, а защита на бългаското национално достойнство и чест!

 16. От тази новина и четвърт, чудно че никой не коментира и разкритието, че Радан Кънев на практика провали кандидатурата на Плевнелиев, прибързано издигайки го като потениален кандидат, без дори да се консултира с него преди това. Такъв груб политически жест получи достойния си отговор, показвайки че Плевнелиев може да е всичко друго, но не и кукла на конци (абсолютен антипод на Радев). В крайна сметка, единствената полза от отказа на Плевнелиев да се кандидатира беше, че той придоби повече смелост да казва истината за Русия, отколкото имаше преди това. Браво, Радане, браво, Кънев – успя да извадиш и откажеш тотално от политиката президента, който вече няма какво да губи. Молодец!

 17. Към НАБЛЮДАТЕЛ:

  Понене по подразбиране попадам във Вашата графа “никой”, трябва да уточня: интригата , че тъкмо Радан Кънев ( а не Борисов, от когото наистина зависеше) бил провалил втория мандат на Плевнелиев, не е никакво разкритие, а твърдение ( предимно на гербаджиите и техните жълти медии), с което се опитаха да прехвърлят вината върху уж пренебрежимо малката партийка ДСБ ( която само по този въпрос някак си се оказва супер важна, направо определяща за мнението на мастодонта ГЕРБ) при явната неприязън към Плевнелиев в ГЕРБ. Цитирал съм многократно депутата Кадиев, който наистина направи разкритие, като издаде един свой разговор с депутат от ГЕРБ, според когото нито един глас от ГЕРБ не би подкрепил в парламента Плевнелиев в случай, че се стигне до импийчмънт.

 18. Към стопанина на блога: Избягвам да чета жълти медии, но интересното в конкретния случай е, че лично Плевнелиев, а не друг твърди, че се е отказал, защото е бил издигнат от Кънев без никой да го пита дори. Какво щеше да стане, ако нямаше това оправдание, можем само да гадаем. Според мен Плевнелиев беше неизбираем, по простата причина че българският електорат беше вече настроен срещу него. Но това не променя фактите че: 1. Кънев действа прибързано и дебелашки и 2. Борисов също толкова подло си премълча и се възползва от ситуацията. Грешките на Радан не трябва да бъдат прикривани, защото водят до опасни последствия!

 19. Г-н Плевнелиев не е антикомунист и никога не може да бъде,а за демонтирането на Мочите и Альочите са нужни само антикомунисти.
  Който не вярва,един ден ще си скубе косите.
  То Филип Димитров и Иван Костов не ги демонтираха,та Плевнелиев,ама няма ли край тази наивност бе….

 20. Разсмя ме с глас, СТАМБО… Това е нашата тема, аз се разсеях за кратко, но ей ме, на линия съм. Погледнах в личната си библиотека, нямам го този мислител. Така и не можа да ме накара да го чета. Ранният чомски (преди да се сгноми категорично) го имах по долните рафтове, но го оставих като ‘дерт’ на лингвистите.
  Нека Сатанаил подложи на критически прочит следната фраза на споменатия покойник, преди да я пусне в казана с – предполагам – вряла вода, огънят не е подходящ тук:
  ‘Like the phoenix, socialism is reborn from every pile of ashes left day in, day out, by burnt-out human dreams and charred hopes.’

 21. Скъпи EVERYONE ELSE,

  Туй то! Пък въпросният проскубан феникс най-добре се пропъжда от човешките мечти с тази БИБЛИЯ!

  https://mises.org/library/leftism-de-sade-and-marx-hitler-and-marcuse

  Мълчанието на световната левица около името на автора- един гениален мислител – е едно от доказателствата за нейната низост! Ние нали споменаваме левия Хабермас бе, да ви…е…м..!
  Чети и въздишай..

  https://en.wikipedia.org/wiki/Erik_von_Kuehnelt-Leddihn

  Лично отклонение. Малко преди да почине Ерих Куенелт фон Ледин пътувах точно за Инсбрук. Бях луднал по книгата му и врътнах волвото към Ланс. Тъй и тъй, питам полицай, австрийски, любезен – веднага ме поведе с буркана към аристократичния дом. Събота, следобед.. не се реших да нахалствам. Само си мислих, колко съм близо до един от върховните си идоли…

 22. @НАБЛЮДАТЕЛ

  Радан Кънев не е издигал кандидатурата на Плевнелиев, а само изрази нашата (на симпатизантите му) готовност да я подкрепят. Идеята беше Плевнелиев да е общият десен кандидат. За първи път обаче чувам някой да провали кандидатура чрез предложение за още по-голяма подкрепа от очакваната! Освен това Кънев се обади в момент, когато на всички вече ни се беше изчакало чакАлото да чуем от Борисов кой е неговият избраник, без още да знаем (само се досещахме), че той възнамерява да изгуби с гръм и трясък изборите, подарявайки победата на БСП. Извод: браво, Бойко, браво, Борисов – успя да извадиш и откажеш тотално от политиката президента, който вече няма какво да губи. Молодец!

 23. НАБЛЮДАТЕЛ , а друг, освен Кънев ,издигна ли кандидатурата на Плевнелиев?
  И изобщо някой друг имал ли е въобще намерение да я издига?
  Цв.Цв. и ББ никога не са споменавали даже за някакви подобни намерения!
  Кънев искаше да го предложи като обща кандидатура на РБ и Герб. Но явно “стратезите” на Герб са сметнали ,че вякаква, каквато и да е , тяснопартийна кандидатура на Герб е “печеливша” при всички случаи и винаги. Даже ББ обвърза президентските избори със оставката на правителството.
  П.П. И според вас , какво трябваше да направи Кънев, при положение , че виждаше , че Герб няма никога да предложат втори мандат за Плевнелиев?
  Ако Кънев не беше предложил кандидатурата на Плевнелиев, никой друг даже нямаше да се сети да я предложи!

 24. Като мярвам случайно някои алабализми на Издислав – пинчера на блога и си спомням “Защо не бива да се прави секс на публично място?”
  Отговора: Защото всички импотентни+некадърни плямпaлници ще се съберат да дават акъл

 25. Към НАБЛЮДАТЕЛ :
  Рядко пиша в Блога на г-н Инджев, повече обичам да чета – още се уча на “политически анализи”, ама хайде да ме “светните”, след като – “Според мен Плевнелиев беше неизбираем, по простата причина че българският електорат беше вече настроен срещу него”! Колко избираема беше Аецка Цачева та “мастития” Боко я издигна като “майка” на нацията и по колко сложна причина бе настроен Българският електорат да я избере за Президент?! Много ми са интересни като психо-характери “десни” гербери като вас!

 26. НАБЛЮДАТЕЛ
  Не сте в час. Явно или лъжете или не знаете.
  РАДАН КЪНЕВ ИЗЛЕЗЕ С ИЗЯВЛЕНИЕ В МЕДИИТЕ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ С ГЕРБ ОКОЛО КАНДИДАТУРАТА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ .ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ДА БЪДЕ ОТ ДЕСНИТЕ ПАРТИИ.
  става дума за предложение ,а не за издигане.В същото време пуснахме и подписка за това В иНТЕРНЕТ
  При което ГЕРБ го извъртяха едва ли не че предлагайки Плевнелиев за президент ние гражданите го обиждаме.Подписката беше иницирана от Петър Бояджиев,а РАДАН СЕ ПРИСЪЕДИНИ ПО КЪСНО.
  ТАКАВА Е ИСТИНАТА И НЯМА НИЩО ОБЩО С ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ ,КЪМ КОИТО СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТЕ ЗА ВАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ И ВИЕ.
  НО ХОРАТА ЗНАЯТ ИСТИНАТА.

 27. ПП
  Едно от нещата,който ме отвръщават в Герб са лъжите.

 28. Руските Решетниковци ясно са казали на Бойко,че не искат втори мандат на Плевнелиев особенно след позицията му по Крим и Украйна.Затова се мота с кандидатурата,затова и предложи Цачева и това е…

 29. Ако са истински българи , не руски помиари Бойко Борисов и Цв.Цветанов ще кажат истината -*Путин ни забрани за Плевнелиев.*
  Нинова излезе по ербаб -призна за срещата с Решетников,даже го и наплю.От това стана ясно ,че Радев е руски избор.Кой какви изводи иска да си прави.Но страхливите са най долните предатели Б.Б и Цв.Цв.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.