Урок по история за напредващи ( в самоосъзнаването си) българи

Прочетете “ГОЛЯМАТА КРАЖБА НА ИСТОРИЯ”

ФАЛШИФИКАЦИИ И МАНИПУЛАЦИИ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ  http://alexandradelova.blogspot.bg/2015/02/blog-post_91.html

Автор: Александра Делова

Ето няколко цитата:

…българската история, както днес е оформена след едно 100-годишно съществуване на нова България, е изградена в едрите си черти според представите и схващанията на чужденците. Най-главните й положения всъщност са предостатъчно явно оформени съобразно със съвременните политически интереси на чуждите народи

…не в земите на антична Гърция е покълнала европейската цивилизация, а на териториите на съвременна България…

Траките трябваше да “изчезнат”, защото това влизаше в противоречие на изгражданата геополитическа ос – Москва-Белград-Атина. За да се засилят позициите на Атина, трябваше да бъде скрита истината за древната история на България и тракийската култура, която беше на по-високо стъпало от гръцката.

Трябваше също да бъдат заличени и древните връзки между траки и българи, по този начин се отваряше дупка в българската история и даваше основание да се твърди, че днешните българи нямат нищо общо с античното население на Балканския полуостров – една опашата лъжа!

Има доказателства също, че кан Аспарух е дошъл отсам Дунава с не по-малко от 800 хиляди души, за да освободи българите от византийско иго! Някои от тези доказателства (каменна плоча с надпис от Плиска) бяха унищожени от руски учени!

въвеждането на термина “прабългари” и подобните на него, е направено целенасочено, за да се разцепи българския суперетнос на множество други по изкуствен начин. Така Дунавските българи се отделят от Кавказките и Волжките българи

Една любопитна и важна подробност от военните походи на Чингис хан е битката при Самарската Луга, където погинал цветът на монголската мощ. Тамошните, Волжски българи, са първите, които нанасят поражение на Монголската Империя докато е жив Чингис хан

Тази битка от 1223г. е документирана, като първото и последно поражение на Чингис хан, докато е бил жив! От войската, именно на волжките българи, водени от Кан Абдула Челбир. След грандиозния провал на монголите в тази битка, те не посмели да нападат отново, поне докато Кан Абдула Челбир е бил жив

По заповед на болшевишкото Политбюро, във Волжка България бяха унищожени стотици хиляди български книги писани на арабица (исторически съчинения, трактати, научни книги и всякакви други).

По-късно “другарите” от КДС и МВР по указания от Москва провеждат още няколко кампании по унищожаване и претопяване на стари редки и по-нови “неудобни” български и други книги. Българската история се унищожава не само тук, но и на други места.

В руските и украински музеи правени в тоталитарно време има хиляди старобългарски находки и съкровища, които умишлено не се определят етнически, а носят безличния и обиден етикет – “кочевь/е” (номади, чергари), който въобще не отговаря на историческата истина.”

От Афганистан руските археолози разграбиха съкровищата на Кушанската империя, която беше създадена от българи, със столица Балкх и владетели от древния български род Дуло. Тези съкровища и до сега стоят в сандъци в подземията на Ермитажа и едва ли скоро ще излязат на бял свят. Пак в Афганистан, американските бомбардировки и “хуманитарни операции” доунищожиха от българското наследство онова, което не успяха руснаците и талибаните!

24 мнения за “Урок по история за напредващи ( в самоосъзнаването си) българи”

 1. Аз си признавам, че доста от тези неща не ги знаех. Та се питам в тази връзка, колко ли пък знаят за тях наште путинизирани патреоте?

 2. Един друг слабо изследван факт е т.нар. “Веда славяна”. Години наред ведите са отхвърляни като мистификация. Това, което никой не обяснява е, как един български учител може да “съчини” такъв обем материал, който е ясно структуриран (обемът е по-голям от германските веди) и е съпоставим с Омировите “Илиада” и “Одисея”. Между впрочем, в съвременния български фолклор пространството и времето са конструирани по идентичен начин с тези от “Веда…”.

 3. Иво, уважаваме и цениме работата ти. Винаги си точен и аргументиран. Това обаче не може да се каже за статията на Делова. Покрай няколкото тези, които ние всички подържаме и знаем като факти за фалшификацията на историята ни има и доста плява, по-характерна като исто(е)рически похват за братята “антички македонци”.

 4. Амчи то виж в русия колко области и републики са населени с българи вкл.и прословутият лениниски Татарстан…то ,че сме стари стари сме ама пък да сме глупави едни алкаши “братушки” от Маска да ни правят на идиоти!?

 5. г-н Инджов, има много вярно в писаното, но има и много спекулации.
  Темата е деликатна и не е целесъобразно да се запознавате с нея през блога на Ал. Делова, която има склонност да преписва и компилира всичко, което и звучи “по-така”
  Казвам ви го съвсем искрено и доброжелателно – в текста наред с вярното за траките, има и модерни, чисто руски спекулации за волжки българи и кушани, които нямат общо с никаква истина

 6. До Митко-важното е, да се открехне завесата на лъжовната наша история.За това,че по нашите земи е имало по-древна от гръцката култура пише и Павел Серафимов-Спароток.

 7. Съгласен съм, че сме ограбени исторически и то много.Наистина изпадаме понякога в ситуацията на македонците,но да помислим малко и да се опрем на признати факти.Да започнем от 463 г. с ОНОГУРИЯ-държава на българите с Кан Ирник.Наречена България от император Зенон,когато през 484 г. сключва договор с България срещу готите и отстъпва Малка скития на България. После 632 г. Велика България-наречена така пак от Византия. 681 г. след битката при Онгъла,който е на българска а не на византийска територия,самите византийци пишат-,ако не бяхме нарушили договора с България,сега нямаше да пием горчивата чаша на срама,!Ето,как в този период изчезват 218 години българска история-два века!!! Ами ако се заровим в българският музикален и танцов фолклор ? Къде по света,да не говорим за Европа има такова чудо ? Полудив,номадски народ,какъвто ни изкараха особено руската историография,може ли да построи такива градове и то каменни и то през 5-6 век.Може ли да уреди така държавата си,че да мери сили с огромната римска империя и то векове наред и да строи и да създава цивилизация.Ние със сигурност сме в основата на днешната европейска цивилизация и сме първата унитарна държава в този свят носеща името на народа си и така е до сега !

 8. НИКОЛАЙ, мимоходом – “германските САГИ”, а не “веди”, макар древноисландските “Еди” /стара и нова/ да звучат сходно. Сега, мнението ми по тази тема и конкретния текст е нюансирано. Че в руската, сесерската и путинистанската наука има бездардимитровци-българомразци,е факт. Че има отвеяни празноглавци- също. Има обаче и сериозни учени (като Д. Лихачов, наричан и “болгарская собака” от руските нашисты още през 80-те), които ясно аргументират какво Русия дължи на България. Въпросът е другаде. Големият интелектуалец, учен, писател, мислител и румънски премиер проф. Николае Йорга, когото убиват през 1940 румънските ултрарадикални фашисти от Желязната гвардия, има една мисъл – “Не географията, а културата определя мястото на един народ на картата и той цивилизационно принадлежи на онази част от света, на която иска да принадлежи”. Така че, дали идваме от Хиндокуш, Волга или Белуджистан, е любопитно, но без особено значение, интересува ме КАКВИ И КОИ СМЕ ДНЕС! За 100 години конюнктурно бяхме: славяни, татаробългари (К.Христов), готи (има го из науката, нали сме немски съюзници през Първата!) после обаче пак славяни, ама повече съветски люди с петолъчки, после за малко (ах, непрежалимата Людмила!)-потомци на тракийския орфизъм, ей ни сега европейци и арийци . Свършвам с реторичен въпрос- естонците са с категорично азиатски етноезиков генезис-а има ли по-големи европейци от тях в момента- че и не само в бившия лагер?

 9. Пак в Афганистан, американските бомбардировки и “хуманитарни операции” доунищожиха от българското наследство онова, което не успяха руснаците и талибаните!…
  Не е пропуснала да се изцепи по опорната точка за американците. Може ли да ни светне малко по-точно какво наследство сме изгубили там???????????

 10. Чета тази статия и се сещам за предишната. Едно от нещата, които произвежда путинова Русия с огромен успех е гордостта от славното минало. При тях сигурно винаги е било така, но от Сталин насам, когато на всички световни открития бяха намерени руски първооткриватели, това си е яка индустрия.
  Дори и китайската стена да биши построена, за да ги пази от българите, повече щях да се гордея, ако в Китай правеха автомобили по български лиценз…
  Миналото си е важно, но повод за истинска гордост може да бъде само настоящето, за което сме допринесли ние, а не предците ни.

 11. Последното изречение направо кърти всичките мивки – ами естествено, как може да мине таково унищожение на БГ наследството в Афганистан (!?) без намесата на тези толкова лоши, ама много лоши американци. Толкова са ни ясни теЯ. Е, макар и в последното изречение “истината” възтържествува. Авторката можеше да вмъкне и нещо за бомбардировките над София, ама май не става:)

 12. Свалям шапка за коментара на Стамбо!
  Поздрав и за коментара на г-н Караиванов.

 13. @АТАНАС
  Защо да не става? За бомбардировките над София, може да бъде обвинен “изверга” Иван Коктов, виновен за всички злини постигнали България в продължение на 1300 г. и повече. нАучно е доказано от историците на ДС, БКП и Библиотекарския институт (най-престижните институти и институции, по източните ширини на Европейският континент)! B)

 14. БЪЛГАРИЯ Е ИСТОРИЧЕСКАТА СЕНЗАЦИЯ НА ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ. Колкото и да омаловажаваме историята ни истината е толкова фалшифицирана че трябва да се пренапише. Не е важна? А защо се хвърлят колосални суми да се фалшифицира? Пример: АСЕН ЧИЛИНГИРОВ от 1964 е в Германия.Най- титулувания професор в света по древни изкуства. Имаше един прочетен доклад от него ( не лично) . Заглавието беше Филипи или Филипопол. Накратко в Библията има текстове за апостол Павел как е отишъл при ФИЛИПЯНИТЕ, за да благовеста. Там покръстил и първата жена на Европа. Изредени са предостатъчно факти че града на ФИЛИПЯНИТЕ е……..Тук Пловдивчани да внимават …….. е ФИЛИПОПОЛ , днешен Пловдив. Да ама не. Изхарчени са много усилия (пари), написани са обемистати трудове за да се излъже че това е Филипи (на 5 км от Кавала, днешна Гърция.
  И така този да не разсърдим, онзи да не разсърдим, па нещата са деликатни….
  Глупости на таркалета. Историята е наука, но на много петоколонници не им изнася.
  С авторката Александра Делова съм съгласен с повечето заключения. Може да има някои неточности (не съм сигурен) . Но бъдете сигурни че в следващите спорове ще намерим истината.

 15. Както писах – темата е деликатна. През втората половина на 19 век руската империя започва систематична фалшификация на българската история. Последователно са сътворени тезите за татарите и славяните
  Целенасочено са фалшифицирани източници, а известните оригинали на древните летописи са хитро манипулирани. Лъжата се прокарва в свободна България чрез руската агентура с професорски звания. Влиза в учебниците и поразява поколения българи. Ако искаме да се знае истината е нужна последователна работа за разплитане на лъжите. Отсяване на истинските данни от фалшивите. Не е просто, повярвайте. Не става с преписване на всяка сензационно изглеждаща шитня

 16. До МИТКО

  Прав сте за някои неща, но фалшификациите на българската история от рАЗИЯ са много по-ранни. Маркирам само създаването на рАЗИЯтския език с първия декрет на принцеса Софи фон Анхалт-Цербст (Екатерина ІІ) и превръщането на История Славна Болгарска в “славяно-болгарская”, не без активното съдействие на преписвача на паисиевия труд поп стойко владиславов, тогавашния резидент на рАЗИЯ у нас.

  Истината обаче не може да бъде изтрие лесно, защото има много източници и артефакти, до които лапите на рАЗИЯТски, гръцки и други павиани не могат достигна, че са в различни музеи в различни държави и просто не могат да бъдат “прочистени”. Иде ми наум стихът на Омир, от който всички поборници на “мегали идеята” буквално се на.сират – за “Ахил и неговите мирмидонци, които бяха БЪЛГАРИ”!

  При положение, че българският календар е на 7,500 години (безспорен факт, дори на сайта на ЮНЕСКО го има), предстоят ни срутвания на много лъжливи парадигми, лесни слави и прислугинажни научни звания и кариери. Понеже истината е като бисер – в кал не се топи, а дори да я изядат едни или други прасета, накрая пак излиза наяве неизменна и сияйна, докато от прасетата отдавна са останали само изядени луканки.

 17. Главни фалшификатори на историята на България са комунистите и запслото населени.
  Че Русия води лъжлива пропаганда и в историческо направление,в това няма съмнение,но Русия и Путин ли са факторите,коитоне позволяват да се изучи последната война ,обявена на България на 05 септ. 1944г.

  ВСе пак става въпрос за война,окупация,окупационен режим,затваряне на граници,убийства,репресии.

  Нито един Български историк не е излседвал Съветско-Българската война,дори таква фраза не съществува в България.Сега има документи за тази война и съвсем свободно може да се говори и пише.

  Нито един президент или министър-председател не е отварял въпрос до този момент.

  В днешното издание на “Идиотизма в България” ще предоставя три факта,копито елементарната логика не допуска да съжителствуват на едно място.

  -съществуват паметници на Българите летци,сражавлаи се срещу въздушните налети на САЩ и Великобритания-това са офицери и сержанти ЗАЩИТАВАЛИ своята държава от терористичните бомбардировки
  – съществуват паметници на комунистически терористи,които са се БОРИЛИ срещу своята държава
  – съществуват паметници на чужди агресори,които са ОКУПИРАЛИ държавата

  И народът празнува накуп всичките,държавата ги уважава ..абе страшна симбиоза на наивността.

  Та за каква Раша става въпрос като държавата и народа са си шибани.

 18. Аерофлот,
  Прав си – Русия фалшифицира своята история отдавна, главно с кражба от нас, от украинците..
  Но аз говоря за тотално подменената българска история. С изцяло измислените татари-ПРАбългари, с хановете, с Танграта, със славяните с бели рубашки.
  Това е мащабен хибриден проект. Изисква многопосочна работа на много фронтове. Подготвени са десетки агенти, “учени” които започват проповядването на “новата” история на българите, фалпшифицират се източници, крият се източници, манипулират се източници. Проучват се археологически обекти и всичко неудобно се укрива и глвано се изнася в Русия, Откъдето никога няма повече да видим десетки ръкописи, изнесени от специализиранта комисия обиколила всички манастири след войната 1878.
  Колосален проект. За съжаление почти успешен
  Все пак преди 1944 България е свободна държава и се появяват и свободно мислещи учени Ганчо Ценов, Георги Сотиров, Данаил Юруков, Марин Дринов, Цани Гичев
  След 44-а обаче всичко става само лъжа и измама
  Между другуто цитатът с българи-мирмидони не е от Омир
  От Йоан Малала е, сирийски автор. Края на 5-ти век, 180г преди руската приказка за татаро0монголите на Аспарух Йоан Малала пише че българите са древните траки-мирмидони, участници в Троянската война.
  Съшото пише и Йоан Цеца – грък. Същото пише и Йорданес, Фулко Димитър Хометиан, Ана Комнина …. десетки са
  Нито един не е написал нещо в подкрепа на руския комикс, нарочен за наша история

 19. Da,кратката ретроспекция на Митко е напълно обективна и историко-хронологически правилна.

  Но ако трябва нещо да се коригира,трябва да се почне отзад-напред.
  Съвремието на днешна България е свързано и го свързват все по-тясно с Русия и Съветския Съюз не толкоз руските чекисти,а българските комунисти.
  И не толкоз комунистите като партия-секта-филия,а самата БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.

  За сетен път казвам и се заклевам че никой няма да реагира:
  ФОТОГРАФИЯТА ГОРЕ ВДЯСНО Е НАСОЧЕНА НЕ ТОЛКОВА СРЕЩУ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ КРЪГОВЕ А СРЕЩУ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА.

  Държавата обслужва всички Мочи и Альочи без изключение,Българските президенти са гарант за тяхната охрана и особено СТАТУСА им.Властта в името на Правителството отпускат съвсем целенасочено средства поне за осветлението.Тези мощни прожектори не са инсталирани нито Г-жа Савова,нито от Симпатизанката,нито от Симео,Радослава,Стамо,Иван,Павел,мен и мн. др.

  Понеже комунистическия режим е наложен на Девети,редно и логически е да се изследва всичко непосредствено преди и след тази дата.
  Прави ли се това в България-ами не се прави как ще се прави,то ако се прави целия народ ще знае че е имало война между Съветския Съюз и България-да,едностранна,но все пак юридически е била война.

  Днешните президенти и властта не искат и дума да изрекат по повод тази война.Дори комуниста Георги Първанов има по-приемливо мнение за СБВ в сравнение с другите президенти и министер-председатели.

  За Историческия факултет към СУ да не говорим-комунизъм до дупка.
  Засега добра книга е издал Георги Боздуганов,въпреки многото пропуски от дипломатическата дейност на Двореца и Правителствата.
  Точно затова аз и други колеги протестираме срещу нежеланието на Българските държавници и политици да молят руските чекисти да ни върнат архивите.

  Без изучаването на ВСВ,ГСВ и СБВойна,за историческа наука в днешна България е АБСОЛЮТНО НАИВНО да се говори.

  Ценна информация има в архивите на Съветското посолство в Царство България по време на тримата Съветски посланици-Фьодор Расколников,Инокентий Лаврентиев и особено Александър Лаврищев,но руските мръсници не искат и да чуят за техните оценки и впечатления за нашата държава и Държавното ръководство.
  Расколников и съпругата му научават български език буквално само за няколко месеца и са контактували с всевъзможни кръгове в България,вкл и с руските белогвардейци,подготвяли са честването на 100 годишнината от рождението на Пушкин и много други.България е отворила очите на Расколников и затова той бяга директно във Франция,където “Групата по ликвидации” към НКВД ги убива.Знаейи този факт прекрасно, съпругата му после веднага казва,че той е починал от неизлечима болест и така се спасява самата тя.Спомените й обаче не са издадени в комунистическа България.
  Лаврищев пък е бил личен познат с Царя и с десетки политици и дипломати,посещавал е Министерството на Външните работи когато е поискал без никакви ограничения.Имал е специален пропуск за придвижване из страната,включително след нападението на Германия срещу Съветския Съюз,личния му автомобил е подарък от Българското правителство,докладите му за България са били до един положителни.Той се оформя като добър дипломат точно в България и затова после е назнчаван за посланик поне в още три държави.Ръководил е всички съветски резидентури на Балканите и частично в Турция,защото пък в Анкара съветския посланик е имал същите задължения.За съжаление чекистите не му позволяват да направи каквато и да е ретроспекция(преглед,обзор,мнение) на дейността му в България.

  Добре е да се знаят и хановете и чингиз хановте и унгури и волжски и други българи,но тези знания нямат връзка с днес и вчера.

  Вземете само липсата на отношение на комунистите към избитите в Съветския Съюз техни предшественици,избягали след 1923-25г….
  Няма комунист,който да препоръчва на друг комунист да прочете книгата на Блогой Попов.
  Това идиостко мълчание наложено от комунистическите кръгове към цялото население,включително и към некомунисти е уникално.
  Вместо подобен интерес у някои водещи журналисти и публицисти,прочетете уникалния цинизъм на Кеворк Кеворкя,Карбовски,Дърева и поне няколко десетки като тях.

  В нощното издание на рубриката “Цинизма в България”,посочвам като най-голям циник и мръсник в публицистиката Г-н Кеворк Кеворкян.Прочетете последните му мърсотии за убития от комунистите писател Георги Марков.
  Такава мърсотия я няма дори в Русия.Руските комунисти-циници са несравними наивници с нашия Кеворк.И никой не протестира срещу него,все пак говори мърсотии за починал човек,убит мирен и невинен…Не,българското полу-общество е солидарно с Кеворкяновата мърсотия.
  Та за какви “десни проекти” някои бленуват.Или партии с названия под формата на потвърдителни изречения.Един функционер каза “”Да,България” ще отговори на…”
  Стига за днес,за не изпада някой в унес…

 20. Научили сме ги и да пишат, ама май не сме ги научили да четат достатъчно 🙂

 21. Бива си я статията на Александра! Каква българщина, какво чудо! – То не бяха памирски, кавказки, волжски, дунавски, панонски и проче, и прочее, та какви ли не още „българи – юнаци”. Няма лабаво. Нещо като „ние сме на всеки километър”.

  И какво общо има това със сериозната историческа наука? – Нищо. Всеки що годе сериозен историк би обърнал внимание, че съвременният български етнос е едно, а средновековните български етноси – съвсем друго. Няма никакви доказателства за приемственост между „едното” и „другото”. Напротив, има безспорно доказателство, че е налице прекъсване на приемствеността на името „българи” от техните автентични носители – аспаруховите българи, към днешните наследници на тогавашните „задунайские славяны”. Известно е, че под ръководството на княз Борис I, голяма част от въпросните аспарухови българи просто са били избити. На ти тебе приемственост!

  Не че „славяните” са държали кой знае колко на името „българи”. Сериозният историк и по този въпрос ще ни каже, че през Средновековието (та чак до 19 век), държавните имена са носели династическо съдържание, а не народностно. Всеки селяк е просто „парик” на някой болярин, носи неговата фамилия и толкоз. Това му е идентичността. А боляринът е васал на „царот болгарски” и въпросът приключва. Така „париците” от Струмско са нямали хабер от понятие за тези от Добружанско, и дори езиците им са били различни, поради простата причина, че са живеели абсолютно изолирани едни от други. Няма общ език, защото няма общо училище, няма учебници и т.н. Какво ти тук общоетническо съзнание? Абсурд!

  И тази несвързаност на културата, бита и езика на населението е продължила чак да началото на 19 век (т.е. без етническо съзнание), когато по ред причини (които „сериозният историк” би трябвало да ги знае) започва формирането на общ език и обща история (митологична измислица, разбира се) между езиково сходни и несходни общности. Установява се етно-национализъм, който от своя страна създава етническа нация, а не обратното. И така се е случвало по цяла Европа по онова време – дори в страни като Франция, Италия и Германия. В Англия – малко по-рано, а в Русия – по-късно. Няма как България да прави изключение.

  Популярно описание на това, коео се е случвало, както и на евентуалното бъдеще, което ни очаква, вижте на сайта

  https://www.newscientist.com/article/mg22329850-600-end-of-nations-is-there-an-alternative-to-countries/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.