Молдовските русофили отхвърлиха руските претенции за Крим – ще остане ли Румен Радев сам на троянския кон?

Ако в региона може да се направи аналогия с процеси, свързани с противоборството между прозападните и проруските сили, то Молдова е вероятно най-близкия до нас “случай” – с всичките условности на сравнението поради факта, че тя не е член на ЕС и НАТО, а и е пряко заплашена от фактическата руска военна намеса в Приднестровието. И все пак: докато през миналата година в Сърбия и Черна гора проруските сили удариха на камък в премерването на силите по време на избори, в България и в Молдова те успяха.

Както и в България, президентските избори в Молдова бяха спечелени от кандидат, пуснат по социалистическата и проруската писта. Има и още една твърде интересна прилика в предизборното приказване на молдовския кандидат-президент Игор Додон и на българския му аналог Румен Радев по отношение на лакмуса Крим. Точно като колегата от София и молдовският русофил изтъкваше, че макар и да не е редно по международните закони, Крим де факто си е руски.

На 2 ноември 2017 г. той заяви следното ( сякаш двамата с Радев са се наговорили или са им наговорили една и съща позиция):

Лидерът на Социалистическата партия и кандидатът за президент на Молдова Игор Додон определи като „спекулации“ твърденията за това, че е „признал Крим за част от Русия“, предава Infotag.

„По този въпрос твърде много се спекулира. Отговорът беше следният. Де факто, Крим в момента се явява част от Руската Федерация, юридически този факт не е признат от Запада и от по-голямата част от държавите. И аз не знам дали въобще ще бъде признат в обозримо бъдеще”.

Същата информация , обаче, препредадена от агенция “Фокус”, продължава с някои специфични молдовски въпроси:

“ Как ще постъпи Додон като президент: ще го признае ли или няма? Тук има твърде много рискове. Ние имаме Приднестровието. И не мисля, че можем да си позволим да допускаме грешки в тази посока, без да привлечем вниманието към проблема с района на Приднестровието. Но фактически, в настоящия момент Крим е част от Русия. Юридически това от никого не е признато, включително и от Молдова“, отбеляза Додон. http://www.focus-news.net/news/2016/11/02/2323854/infotag-igor-dodon-opredeli-kato-spekulatsii-tvardeniyata-che-e-priznal-krim-za-chast-ot-rusiya.html

И ето че Додон се озова в Русия, където на пресконференция вчера изненадващо за самите руснаци разви своите колебания около “де факто” принадлежността на Крим към Русия в категоричен отказ от признаването на руския суверенитет върху украинския полуостров. Публикувам казаното от него на руски, за да могат суфльорите на Румен Радев да го схванат най-добре така, както го съобщава сайтът на руския вестник “Комерсант”:

“Власти Молдавии не пойдут на риск признания Крыма российским, заявил президент страны Игорь Додон. «Я свою позицию не менял, не меняю и не буду менять. Но надо понимать, что нам надо выстраивать с Украиной дружеские отношения. И делать какие-то официальные признания каких-то вещей… я думаю, что в Молдове сейчас никто на этот риск не пойдет»,— сказал он на пресс-конференции по итогам встречи с президентом России Владимиром Путиным.http://www.kommersant.ru/doc/3194848

А може би разликата между Радев и Додон е в това, че в българския случай новият избраник на народа още не е встъпил в длъжност като държавен глава?

Предстои много скоро да узнаем дали няма да се окажем наистина единствената европейска държава, чийто действащ държавен глава шикалкави до степен, че легитимира руската окупация на чужда територия, създавайки заплаха и за българската национална сигурност пред лицето на желаещи да се наложат и тук “де факто”.

13 мнения за “Молдовските русофили отхвърлиха руските претенции за Крим – ще остане ли Румен Радев сам на троянския кон?”

 1. На Фниманието на военният пенсионер резидента Хвърчилков и останалата сган от петоколонци и полезни идиоти.
  От “частното” към общото. Белким вдянат малце от малце за какво иде реч. И без записки няма как да се мине.
  https://putinism.wordpress.com/2017/01/13/traber/

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=587BC7F7F3073

 2. https://www.youtube.com/watch?v=Ethwmd19eWI

  Постнах този молдовски фолк-клип лятото- “Бесарабски копнеж”, наивно, сантиментално, но жестоко антисесесерско, човешко и изстрадано от молдовския народ.
  Изгледайте го целия.. и вижте паралелите – рокаджиите в Беларус бичат жиците срещу “Рускиий мир”, молдовските фолк-изпълнители напомнят варварството на кремълския окупатор… А ние?!
  …Бимаааму, пускай Издислав, дай ракията, вади туршията, докато почне Слави, че утре съм на митинг на волен!..

 3. А сега малко и за черногледците които дават и невъзможното от себе си за да отрекат всичко и всеки и не намират нищо добро по света и у нас.
  Истината, цялата истина, само истината за “нарастващият” златен резерв на педерацията.
  Обяснено е с думи прости и числа разбираеми.

  http://sprotyv.info/ru/news/kiev/realnye-poteri-zolotovalyutnyh-rezervov-rf-v-2016-m

 4. едва ли ще има някой който да подкрепи Радев за Крим.Предполагам ,че посещение в Брюксел ще си каже думата.

 5. Все си мисля, че държавите се определят от народите които ги населяват, а не от линийките на картата. Може ли уважавания и ерудиран журналист да коментира казуса с Тибет. Доста по-интересен ми е от Крим.

 6. За съжаление Молдова е изправена пред голяма опасност. В момента търсят само предлог. Аналогична беше ситуацията година преди да бъде нападната Грузия. Тогава намериха поводи. Сега Молдова е на мушката. Приднестровието е голям проблем. Кримнаш ще бъде забравен.

  Всички си спомнят атентата срещу дискотеката в Турция. Но малцина си припомнят, че буквално същия ден в Москва обявиха, че са разкрили група терористи, таджики и молдовци. Естествено че маркирането на т.н. “молдовци” е пълна манипулация и откровена лъжа.

 7. “Народът бе мирен и почти засмян,
  сред робството тежко ходеше пиян,
  защото теглото – и то е пиянство
  и прави по-мило злото окаянство,
  и разумът мъти на простий народ,
  и държи го в дрямка, и прави го скот.
  Той ядеше, пийше, жнеше по Петровден,срещаше Великден,
  чакаше Гергьовден,по Коледа весел колеше прасето…
  А мъките бяха страшни под небето!
  Тираните бесни върлуваха веч.”

  Епопея на забравените,Иван Вазов

 8. Ето тук една интересна статиика:

  Кремль, услышь Татарстан!

  Jan. 17th, 2017 at 6:21 PM

  Практически в конце прошлого года я публиковал статью “Станет ли Татарстан детонатором распада России?” в которой предположил, что именно с Татарстана могут начаться первые акты неповиновения центральной власти. На тот момент, я руководствовался заявлением президента Татарстана Рустама Минниханова о том, что бюджетная политика федеральных властей, заключающаяся в спонсировании успешными регионами отстающих, непродуманная и представляет собой банальную выкачку денег. Речь тогда шла о перспективе слива дополнительных 8 млрд рублей от бюджета Татарстана в 2017 году на “отстающих” соседей, в следствии чего сама республика уйдёт в минус. А теперь ещё один, весьма многозначительный сигнал.

  Так, «Всетатарсткий общественный центр» (ВТОЦ) обратился к депутатам республики, а так же её политическим и общественным организациям с предложением о введении одного государственного языка – татарского! Данная необходимость вызвана тем, что русский язык вытесняет родной – татарский, превалируя как на телеэкранах, так и в радио и прессе. Кроме того, в республике планомерно закрываются татарские школы и татароязычные факультеты в ВУЗах.

  Разумеется, все мы прекрасно понимаем как будет воспринята данная инициатива. Но, как я уже говорил – большой пожар начинается с малой искры. Языковой вопрос, а особенно – национальная самоидентичность народов РФ, всегда крайне негативно воспринимался в Белокаменной. В какой-то мере это вызвано собственными комплексами неполноценности, заключающимися в наличии в русской культуре коктейля из традиций разных народов, но без определенного абсолюта такого понятие как “исконно-русское”, но в большей степени это вызвано опасением появления национализма внутри многонациональной Федерации.

  Что же, у некоторых народов Российской Федерации пульс начинает биться чаще и громче. Кто знает, во что выльются подобные движения в непредсказуемом направлении. Но лично как по мне, подобные инициативы не мешало поддерживать. Ведь кремль должен услышать Татарстан, не так ли?

 9. Във вагоните от молдовския клип, към ГУЛАГ (конкретно към зверските лагери в Карелофинската АССР) , под дулата на получовеците от НКВД, заедно с молдовските си комшии и братя по съдба са и много бесарабски българи. Осъдени са като “кулаци”, “антисъветчици” и “буржоазни националисти”. За онези, които остават, през 1946/7 г. е организиран специален Гладомор, който по ужас напомня украинския.
  Много литература по въпроса има в този блог:
  http://vloslex.blogspot.bg/2012/10/blog-post_7792.html#.WH-jRMmezIU

  За геноцида над бесарабските българи обаче няма да чуете и дума от самозадоволяващите се с името “патриоти” тлъстотелесни и дебелогъзи рублояди с български имена.

  Но – ЯСЕНЕ И ЙОРДАНЕ, въпреки всичко, в Молдова проевропейските хора и политически сили не са за пренебрегване и вече говорят за импийчване на рубладжията Додон.

 10. “И с тез сили малки, и с тез средства смешни,
  и с тез глави руси, и с тез пръсти нежни,
  и с тоз възторг луди, и с тоз дребен стан
  искаха да бутнат страшний великан!
  И в няколко дена тайно и полека
  народът порасте на няколко века!”

  Епопея на забравените,Иван Вазов

 11. През 1944 от Крим са изселени в Коми и Казахстан 12000 българи,колко са оцелели само НКВД/КГБ знае.Но Ташева и сидеров са глухи за този геноцид.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.