Ниските висоти на състезателната надпревара в горе-долната ни журнамистика

Гледам и слушам как водещият на сутрешно предаване по БНТ говори за “влаковата композиция”, което в точен превод на български език означава “влаков влак”.

Локомотив + вагони = влак, композиция от локомотив и вагони.

Това е ясно на всеки говорещ български език по рождение, без претенция да е говорител по телевизията.

Никой нормален българин не би си поискал билет или не би се поинтересувал за каквото и да било на гарата за “влаковата композиция”. Ще попита кога тръгва влакът или дали има билети за влака за…

Но “купешката” мода да се разтегля понятието до “влакова композиция”, макар то да е ясно и изчерпателно описано чрез понятието “влак”, явно не слиза от модния подиум на публичното говорене. Сложно е по своята простота и звучи (недо)учено.

Има обаче и по-яки дървени железа, траверси по пътя на ниските висоти по низходящите релси на модната ни журналистика.

Вестник “24 часа” ни ги припомня в сайта си с дописка, в която ни осведомява за “вътрешния интериор”, т.е. за вътрешната вътрешност на една модна галерия ( а сродният по възможности на вестника сайт БЛИЦ безкритично преписва същото и го сервира за консумация на своята публика). https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6012731

Очаквайте новите новини в състезателната надпревара по образователното ограмотяване на народния плебс в двойния тандем и липсата на друга алтернатива спрямо монументалните паметници, външния екстериор и прочее усмихнати смешки и тъжната мъка в дълбоката плитчина на извисените върхове на пиковете на родната журнамистика и нейните журнамистични тежки олекотявания.

 

НА СНИМКАТА:  Външният екстериор , отразяващ вътрешния интериор на ръководната шефка и собствената притежателка на в. “24 часа” Венелина Гочева

Резултат с изображение за Венелина Гочева снимки

13 мнения за “Ниските висоти на състезателната надпревара в горе-долната ни журнамистика”

 1. Неоказармен български, с канцеларски привкус. Благодаря, господин Инджев, че не пропускате плевелите на непрофесионализъм и малограмотност сред нашата журналистика. Да добавя и аз зрънце в хамбара – от няколко години, вместо да КУПУВАТ, по нашите ширини ЗАКУПУВАТ. Вместо МЕДИИ, коментират МАСМЕДИИ, все едно сме в епохата преди интернет. Пък ударенията, особено при собствените имена, са свободноизбираеми…

 2. ВЕЛИКО! ШАПО!
  Толкова си могат говорители, репортери, коментатори, списващи и др. Защото са учили-недоучили полуинтелигенти. Мързеливи но за сметка на това със самочувствие на всезнайковци на което може дори самият баце да позавиди.
  ДГД от една долна, мръсна гад.

 3. Смея се с глас, помощ отникъде се не вижда. Последното изречение – влизам в духа му! е когнитивно-познавателно за композиционния ансамбъл на публичните ни медии.
  🙂

 4. Още няколко дразнещи примера от медийното пространство:
  Редуциране – все едно си нямаме думата намаляване
  Текстура – тъкан, структура и т.н. зависи в кой контекст се използва
  Списъкът може да продължи доста…

 5. Прецизна точност, подбрана селекция, стара традиция, първи приоритет, криминален престъпник, оперативен работник, младо момиче, футбол на малки вратички и много други. Освен това не е лошо да се обърне вимание и на това, че все повече чуждици изместват български думи: стартирам и финализирам вместо започвам и свършвам, презентирам и презентация вместо представям и представяне, регулярно вместо редовно, касае се и касателно вместо отнася се и относително, стиковане и стиковка вместо координиране и координация, обезателно вместо задължително, предохранителни, или превантивни мерки вместо предпазни такива. За презервативите няма да се заяждам, защото има разни други предпазители.

 6. ПЕРФЕКТЕН анализ на водещия на блога,другарите влизат в роля на ,, аристократи,,въпреки ,че запада е умиращ строй според тях, а изтока в лицето на кремъл и нашите русофили са на Сцената,сбъркани по рождение,надменни в стил ДТ,едно самочувствие на богати хора ,което съдбата е орисала със заслужено внимание, а ние ,, овцете,,да стоим кротко и мирно,и се учим как трябва да живее обикновения човек.

 7. Иво е подхванал тема- океан. От словесна помия, за съжаление. Тя залива медии, публично говорене, писане, образование и най-страшното-мисленето. Ситуация като у Дж. Оруел и “Новоговора” в “1984”. В момента трима комуняги говорят по трите най-важни ТВ. Стържат канцеларската “по отношение решението за продължаването на постановлението предстои на този етап предприемането на решение..”. Те друго не могат, но лошото е, че по нищо не можеш да различиш това дуднене от журналистическия коментар или репортаж, който го копира.

 8. Ето обаче след комунягите – в студиото е Нено от Дясната политика в дебат с профэссор ыва хрыстав.. Истината е,че той бълва омразите си към цивилизоования свят сравнително неклиширано. Нено обаче изръси едни “потенциални възможности”. Та, болестта на езика е всеобща, а герб се оказа най-вредния й щам. Там звучи, може би, най-калташкият български език-мутренски жаргон, диалекти, за да се мазнят на шефа, всички я карат на пишеМЕ, четеМЕ, тъпи кънцеларизми “входирам”, изреченията на ЦЕцерон убиват и професор по граматика… “по отношение приоритетите и политиките на политическа партия ГЕРБ към днешна дата трябва да заявя на този етап като входирана база данни това и ясните позиции на премиера Борисов по отношение на политиките на политическа партия ГЕРБ и онова, което категорично заявих на този етап като приоритет…

 9. Елементарната грамотност също е проблем за драскачите с амбиции да минават за “журналисти”. Вижте това заглавие от днес над безценната мисъл на универсалния мислител. Ако не го коригират дотогава- не “УЛЕЯТ”, а “ОЛЕЯТ”, бе неграмотни бозуци!

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6015689

 10. Уникален размах на перото, г-н Инджев! Точно в десетката по Ваш стил!

 11. Какво да очакваме от хора, които бяха свикнали и на които не им правеше впечатление 100процентната тавталогия “народнодемократична власт” = “народно-народна власт-власт” от “демос” и “кратос”.
  А колкото до словоблудството – каква гражданственост получи глаголът “случвам се”! Отврат! Да не се чудим, че в България нищо не е наред, след като министри и други отговорни за дадени дейности непрекъснато говорят, че еди-кое си “се е случило”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.