Кристо срещу Тръмп- изберете българското

Кристо се е изправил срещу Тръмп чрез отказ от свой проект, който е “най-скъпо струващият протест” срещу новия американски перзидент досега от гледна точка на многомилионната инвестиция, която артистът е готов да жертва за цела. http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/25/2906734_kristo_se_otkaza_ot_mashtaben_proekt_v_kolorado_v_znak/?ref=yellow_fp

Има не малко гласове ( сред които и уважавани от моя скромност), които обясняват, че левичарите и другарите ( в Америка) са онези, които пречат поради идеологическата си заблуда да бъде разбран правилно олицетворяваният от Тръмп американския изолационизъм, национализъм , протекционализъм- всичко друго, само не и демонизираният от Москва либерализъм.

Тези гласове твърдят у нас, че противниците на Тръмп всъщност не разбират, че той щял да се окаже борец срещу агресивния рашизъм. Щял да го направи дори и без да иска- ей така, по природа или по принуда, понеже системата нямало да му позволи друго. Дано, обаче…

Имам само един въпрос: дали и нашият съотечественик Кристо, беглец от комунизма, ще се окаже сред “неразбиращите” левичари?И той ли се оказва направо неосъзнат “комунист”, който се “издава” (най-)накрая на живота си?

“Въоръжил” съм се с няколко произведения на Кристо с неговия подпис ( защото имам честта да съм се уредил с “връзки” с тях) и ако се окаже, че е кривнал от правата антикомунистическа линия, ще взема да се разоръжа.  Но само в случай, че Тръмп ме убеди с някое и друго доказателство, че той, вождът на американския пролетарият, от името на който говори от милиардерски позиции, а не готовият да се откаже от най-грандиозния си проект в залеза на своя живот Кристо, е прав.

П.С. На хибридно-патриотарски плювни по адрес на Кристо за това, че не желаел да се върне в България и т.н., няма да съдействам в този блог. Желащите могат да използват  за изхрачването си многобройните алтернативи.

18 мнения за “Кристо срещу Тръмп- изберете българското”

 1. Интересно, ще има ли някаква реакция от т.нар. “Българско Тръмп Общество” в знак на протест срещу протеста на Кристо?

 2. Току що прочетох част от коментарите под статията на Дневник.Големи оплювки по един от няколкото известни българи в целият свят.И като живеещ в Колорадо абсолютно съжалявам за решението му.Дълги години води борба за този проект ,напразно.Нискочелите люде , които мразят Кристо но се прекланят пред Тръмп и Путин, нямам думи за такива нещастници!

 3. Тежка дилема… Тежко е да се окажеш между кресливите тумби левичарски псувач(к)и покрай Мадона и онова, с което Тръмп не може да спечели сърцето на истинския републиканец и с което кара Източна Европа да очаква лошо бъдеще. Случаят с Кристо не е елемент от модната истерия Антитръмп. Става дума за достойнството и визиите на голям световен артист, убеден антикомунист. Между другото, Милчо Левиев (също с биографичен опит в най-просташкия комунизъм- българският) е фен на демократите.

 4. Смисълът на решението на Кристо личи особено в контраст с тази поза. Човек не сменя религиите си като носни кърпи, а се стреми да активира хуманния потенциал на своята религия и така да служи на доброто в името на всички хора.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/26/2906794_madlin_olbrait_e_gotova_da_prieme_isliama_v_znak_na/

 5. Кристо до болка е усетил отровата, която е проникнала в българското общество още от 1919 г, когато продължава проникването на вече “съветски” агенти в България, техни български подлоги, левичарски идеи, социални визии и прочие разновидности на олевяването. Разбирам и подкрепям изолацията му от тукашното общество и от вълната популизъм сега. Затова съм му фен и със скромна колекция подписани части от уникалните проекти. Истинският АРТИСТ не ходи в сутрешни блокове, не пие ритуално кафе с министри, не чака партийни или евро субсидии, не желае да се хареса на всички, не се снима угоднически с мин.председатели.

 6. Постъпката на Кристо е акт на свободен човек и достойна за уважение. Не знаех, че не иска да се върне в България но факта, че не го прави, всъщност е тъжен и може да озлоби само робите, които не разбират, какво означава да дадеш криле на душата си! Когато дядо ми е бил млад, всяка неделя на село се е играело хоро, което е сплотявало и веселяло всички. И това не е било просто танц а енергиен ритуал в който млади и стари, са се свързвали с Бога и са извиквали пречистващи и подмладяващи енергии, лекуващи душите и телата им. Кой го разбира това? Хоро не се гледа по телевизията а се играе за здраве и сила. Кръга, който образуват танцуващите, завихря тяхната енергия и я увеличава. Омразата и болестите се стопяват, душата полита и се свързва с небесния си дом. Традиция от древни времена, чийто смисъл е почти загубен, след като комунистическите роби превърнаха Българина в рОботещ идиот без душа, който сутрин става без молитва към Създателя си, излиза от панелената си килийка, рОботи цял ден за идолите си а вечер заспива след промиващ мозъка му сатанинки психо сеанс по радиото или телевизора. И после тази осакатена душа как ще твори? Как ще лети? Затова Кристо не се връща, защото му е тъжно да гледа родината си в оковите на мрака.

 7. Протеста на Кристо заслужава само адмирации! Творецът с целия си живот доказва разбиранията си за свобода на личността, достойнство, чест! Понятия загубили отдавна смисъл в бетонните комунистически кратуни!

 8. @ СТАМБО
  Дори редактори и преводачи от “Дневник” допускат спадане в професионалните стандарти – превели са изречението:

  “I was raised Catholic, became Episcopalian and found out later my family was Jewish. I stand ready to register as Muslim in #solidarity,” така:

  “Възпитана бях като католичка, после преминах в Епископалната църква, след това открих, че семейство ми е еврейската вяра. Готова съм да приема исляма”

  Упс, браво на тях! Поправиха се, докато пишех поста си. Публикували са и туита на английски, и са поправили превода. Сега става ясно, че Олбрайт не си сменя религията всеки сезон.
  Все пак са по-добри от повечето други…

 9. Близка съм с фамилията Явашеви и познавам историята на семейството.Бащата завършва инженерна химия в Германия ,връща се и прави химическа фабрика в Габрово.В областта в която и аз работя. Синът му Стефан е изключителен специалист и е първият ми учител в практиката.
  Това са хора от друго естество-отворени,интелигентни,добронамерени,свободолюбиви,талантливи.В дома на Стефан съм виждала живописни платна на Кристо.Синът на Стефан е лекар във Франция.
  Какъв левичар.Свободен и талантлив дух -отива на Запад да учи.
  Не всеки се примиряваше да живее в нашият коптор.Така,че съвсем естествено е да си хване пътя.
  А тези които премълчаваха съществуването му или го громяха,сега плачат защо не идва.За да им се поклони може би. Те извиниха ли му се .За всичко,включително и за майка му и баща му,които не живееха в София и Стефан пътуваше всеки петък да ги гледа.
  Що се отнася за Тръмп – да и аз съм против това работливите и способните да хрантутят мързеливите.Но тези стени,огради и затворени общества не ми понасят.
  Може би този човек ще си пасне по добре с нашите бивши комунисти с оградите,стените,лагери,гета и т.н.
  Както и разделяне на хората на правоимащи и правонямащи.Затова си и допадат с Путин.

 10. Към d.savova:

  Точно така, да бъде обявяван Кристо за “комунист” е толкова далеч от истината, че не желая да водя подобен разговор ( не само поради това, че имам информация от първа ръка по негова семейна линия, която не намирам за нужно да споделям без съгласието на приятелите ми). Особено при “малката подробност” , че той е най-таченият творец в света от български произход ( роден и самосъздал се като художник в тясната за него НРБ)- колкото и индексът на популярността да не ме интересува сам по себе си. Но му се нахвърлят някакви световно неизвестни и ананомни хорица, с претенцията да му бъдат съдници ( дори на биографията, която не познават) . Някои от тях и убитият заради антикомунизма му Георги Марков ругаят на “комунист” заради отрязъци от живота му, който е живял преди да му го отнемат по онзи световно известен брутален начин…

 11. Творецът, истинският, винаги е против властта. Няма значение КОЙ е бил президентът. Особено пък ,когато има тиранични и диктаторски наклонности, прищевки, щения и желания.
  Докато в НРБ се раздават медали и награди на килограм за слугуването и лакейниченето и откровената праститу.ия. Че даже се раздават и по доносническа линия ,вече. Амбулантно и дебелашки , че дори и бай Ганьо не може да ги достигне. Което няма как бъде толерирано от всеки истински творец , а още по-малко от Кристо.
  И малкото Тръмп може да търси кусури на бедните американци , че даже и на големите компании , че не внасяли достатъчно данъци – ЗАЩОТО той не е внасял НИКАКВИ данъци с десетилетия, а и с фалшивият си “университет”, само затвърждава убеждението че е най-малкото тарикат и изпечен мошеник, който прави всичко за пари. Гледайки чуждите данъци, а той като милиардер се води и “фалирал”. Даже не иска да си публикува данъчната декларация.
  Такива са най-податливи на вербуване , заради тежките си зависимости. И путлер го знае. Остава да се надяваме на Конгреса и Сената.
  Освен това иска да превърне глобалната сила САЩ в изолационистки концлагер , от който все по-малко неща зависят, и с който все по-малко се съобразяват.
  Дори и след Втората световна война ,когато САЩ бяха неоспоримият лидер във всяко отношение, те потърсиха съюзници и приятели при далеч по-предвидим и малък свят ,отколкото е днес. А примитивният ,тесногръд и ограничен тарикатлък на Тръмп може всичко да разруши , и да заличи последните 70 години , през които САЩ бяха винаги номер едно.

 12. ПП
  Съпругата му Жан Клод беше в България.Той е световна личност,признат и познат навсякъде.Да той е с български произход,което е достатъчно за нашата прослава.Е , България нищо не е направила за него.
  Аз също имам постери с негов подпис -*Бягащата пътека* и *Райхстага*.Намиран за най интересни *Островите*.

 13. До Димитър
  Това е чудесно!
  В рамките на щегата но не съвсем остава и Тръмп да разпореди на когото трябва руските дипломати от посолството, от консулствата и ООН да изплатят милионите долари глоби за неправилно паркиране трупащи се още от ерата на “от Илич до Илич” (леонид илич брежнев).

 14. до GEORGI NIKOLOV:
  Един от най-главните пропагандисти на путин вече е прогледнал за някои истини! Само дано да не му се случи случка:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.