ГЕРБ посегнаха предизборно на най-милото на левицата в 12 без 5

Интересна случка е станала буквално в последния миг от живота берящия душа парламент, без някак си да се разчува много- депутатите от ГЕРБ ( които не правят нищо без разрешение от партийното началство), са подкрепили поправка в закона, който вече ще задължава всички публични личности, заемащи държавни длъжности , да бъдат проверявани от комисията по досиетата за тяхното минало, а не това да става само с тяхно съгласие или да се оповестява резултатът само постфактум, както досега. http://clubz.bg/49712-za_vsichki_publichni_dlyjnosti_predvaritelna_proverka_za_dosie_v_ds

За какво говори внезапното съгласие на ГЕРБ с това предложение, което не е инициатива на тази партия, а на конкурентите й за сърцата и умовете в дясното пространство?

Обяснението не се нуждае от дълбоки познания по политология: идат избори и ГЕРБ са готови на (почти) всичко, за да си върнат поне част от избирателите, които се разочароваха от колаборациите на тази партия с посткомунизма. Бягството на симпатизанти се видя ясно на президентските избори, след които самият Борисов заговори за допуснати “грешки” и за това, че хората “искат и друго”, а не само пътно строителство, саниране и прочее ( задължителни упражения за всяка изпълнителна власт). Той дори се нацупи веднага след изборното поражение с констатацията, че “българина обича да намира кусури”, но след около два месеца размисъл заяви, че политиците трябвало да се “смирят” малко. И както се вижда, смирява се ( малко).

Проблемът на ГЕРБ обаче е, че някои от тези “грешки” не са никак малко и малки. Доста са едри и видни. За да не кажа- и непоправими.

“Грешката” Вежди Рашидов, който се кълне във вярност лично на Борисов и в замяна получава неговия чадър, се държи точно според поговорката “ти го плюеш, той мисли, че дъжд го вали”. Дон Борисов, както знаем, цени лоялността ( най -) много, а по този показател Рашидов няма равен в свитата му. Може да върши глупости и вредни за ГЕРБ неща, но пък непрекъснто повтаря, как не е “предател”, определяки това сам като свое основно качество. Обаче същият несменяем в екипа на Борисов министър “не е предател” и спрямо някои по-стари началници. Ето защо награди със “Златен век” за заслуги към културата най-представителното лице на бившата ДС и нейното прераждане като обществено влияние в наши дни, какъвто е Димитър Иванов-Гестапото.

Да, знаем баналната до втръсване фраза от едноименния съветски филм, че “Москва не вярва на сълзи” ( която президентът Първанов ехидно обичаше да подхвърля, когато се опитваше да защити някоя кремълска опорна точка). Но дали София, където “десният” Борисов за първи път загуби избори в полза на подкрепен от червените кандидат, ще повярва в искреността на този ход, предприет доста срамежливо в 12 без 5 от Борисов, който контролира(ше) мнозинството в парламента? И ще може ли той да компенсира натрупалия лански дефицит на доверие сред по-взискателните избиратели, които наистина нито ядат асфалт в градовете, нито хапват “доматите с колците” по селата?

Или може би парламентарната група на ГЕРБ е нещо различно от Борисов, а думата за това конкретно решение е имал вторият в йерархията , но първи по значение по въпросите на партийното строителство и предизборните тактики Цветан Цветанов?

Борисов и Цветанов пазят от “уроки” своя тандем, което обаче не пречи да е известно, че далеч не във всичко са единни. Докога ще продължава този брак по сметка и дали тази сметка няма да излезе крива, това не се наемам да прогнозирам. Защото животът многократно е доказвал, че браковете по любов рядко биват по-дълготрайни от онези, скрепни от взаимния интерес в името на оцеляването и материалното благоденствие.

8 мнения за “ГЕРБ посегнаха предизборно на най-милото на левицата в 12 без 5”

 1. Вчера(25.01.2017) имах удоволствието да гледам(мисля, че беше украинската телевизия „2+2”) коментар(приемам на 2 сателита около 50 украински програми) за избора и проявите на 3-мата нови президенти Додон(Молдова), Радев(България) и Тръмп(САЩ). Няма да разказвам за коментара и критиките към Додон и Тръмп. С кадри бяха показани многобройните изказвания на Радев в полза на РФ и Путин(за агресията срещу Украйна). Особено впечатление ми направи извода на украинските журналисти, че след промените В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ ИЗБОРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ОПОЗИЦИЯТА(не бях се замислял). Моят призив е така да гласуваме, че този път изборите да спечели дясната опозиция – ДСБ и ДА, БЪЛГАРИЯ. Стига сме се доверявали на проруски партии, като ГЕРБ, БСП, турците, Сидеров и другите путлеристи. Да си измием очите пред света!

 2. Най-милото на левицата отдавна остаря. След 26 години разбойничества и катилски подвизи, Милиционерите (които доживяха) пуснаха синчетата и дъщеричките си напред а те седят като стари паяци отзад и дърпат конците.

 3. ДА – на казаното от Светослав МАЛИНОВ:

  “… не бива никога да има коалиционно управление без писмено и подробно коалиционно споразумение. Бих го забранил със закон. С колкото се може повече дати, конкретни мерки и „червени линии“. По дефиниция трябва да се обясни защо се влиза в коалиция и при какви условия се излиза.”

  http://offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Svetoslav-Malinov-chast-2-GERB-bez-Borisov-i-istinskoto-diasno_645459.html

 4. “Большой Московский Цирк” с три представления у нас !

  Кога?

  Преди изборите, по време на изборите и след това. 🙂

 5. винету постоянно обещава да премахне корупцията още от 2001г, а директно и след 2009г.. Той ту ги “хващаше” , а други ги пускаха. После имаше възможност да си “избра” тези ,които пускаха.
  Така че, след като 17 години винету е във властта , вече нито той ги “хваща”, нито “избраните от него ги “пускат”, защото вече няма нито “хванати”, за да ги пуска няКОЙ!
  Вече те ги пускат преди винету да ги хване!

 6. П.П. Та така и с “изненадващата” псевдолустрация , приета в 12 без 5. Същото ,като досегашната му “борба с корупцията”.
  Едно лафи, съвсем противоположното прави. Важното е да се вдига шум, а пък дали ще стане нещо ,това за него няма значение.Както винаги.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.