(Ре)визионерът Румен Радев пристана на лявата визия за реванш

Не е вярна поговорката, че никой не е станал пророк в собствената си страна. В това се убедих днес по време на участието си в извънредното студио на телевизия “България он еър”. Малко преди прякото включване от церемонията по встъпването на служебното правителство в длъжност, водещите на предаването ме попитаха какво мисля по въпроса за ревизията на досегашното управление, която поиска малко преди да седна на същия стол журналистът Петър Волгин. Казах няколко неща в смисъл, че става дума за проява на реваншизъм под формата на ревизия.

И ето че- о, небеса, пророчеството на Волгин се материализира. Минути по-късно президентът Радев се появи пред камерите и поиска въпросната ревизия със следните думи:

“Но нека е ясно – служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при случай на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията, ще следя за спазването на върховенството на закона”.

Направо чудо! Волгин предсказа необходимостта от ревизия и президентът откликна веднага ( в интерес на истината моя милост многократно е писал, че Плевнелиев трябваше да “проветри” президентството, както сам обеща пред паметника на Незнайния воин преди 5 години и това щеше да е в реда на нещата в рамките на дейността на един президент спрямо неговия антипод, но нали не съм пророк…).

Дали пък прозорливостта на Волгин не се дължи на близкото му идейно приятелство с журналиста Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев? Ако отворите Уикипедия ще видите, че част от хвалебствията за Иво Христов в биографичната справка за него са с източник П.Волгин.

Не знам дали Румен Радев и избраният от него(?) за премиер Огнян Герджиков са си чели предварително речите взаимно, но по темата за ревизията Герджиков се произнесе доста-по различно.  Ухажваният от Бойко Борисов служебен премиер буквално го увери, че няма да руши постигнатото от него, а само щял да поправя. „Всички добри неща ще бъдат надграждани, но и допуснатите грешки ще бъдат поправени“, заяви той в дисонанс с острия тон на президента Радев. Това, разбира се, трудно може да мине за търсено противопоставяне, но все пак изглежда като първо разминаване още на входа на властта, упражнявана от двамата.

Най-интересното обаче, доколкото отново може да става дума за умисъл, беше споменаването на Волжка България от Огнян Герджиков. Със сигурност той е искал да добави още тежект на кантара на толкова модния патриотичен патос, който (доказано) донесе големи дивиденти на най-патетичните участници в патриотичното надприказване. Но без да иска Герджиков засегна по този начин тема, която българската дипломация заобикаля на пръсти и на заден ход като послушно дете на Москва. Защото Волжка България е унищожена от Иван Грозни ( обявил се след това за “цар на Българите”) през 1552 г. с превземането на великолепната столица на волжките българи Казан и оттогава самото съществуване на думата “българи” в Русия е зачеркнато, макар съвременни руски учени да твърдят, че на територията на Руската федерация днес живеят около 9 милиона техни потомци.

Пак казвам, не си мисля, че Герджиков е проявил чутовната храброст да е първият български премиер, хвърлил в лицето на Москва предизвикателството да бъде уважавано наследството на Волжка България. Само казвам, че патриотичният патос понякога си прави “шеги” по неочакван за “шегаджиите” начин.

Други “шеги” и усмивки от церемонията днес? Ами весело беше . Оплакващите се ( както обикновено) от бремето, което са поели като управляващи в наш интерес, бяха видимо много щастливи от тази тегоба.

Иначе президентът Радев сгафи забавно, говорейки за “министър-председателя на вътрешните работи”. Но

това са рисковете на импровизацията, когато си отклониш погледа от написания текст ( изписан вероятно на аутокю пред него). Да свиква. И ние също…

16 мнения за “(Ре)визионерът Румен Радев пристана на лявата визия за реванш”

 1. За да не се налага да свикваме с тези безлични ибрикчии на мафията има си изход: Личностите от Нова Република.Доказали са ДУМИ+ДЕЙС ТВИЯ. Мартин Димитров+Петър Славов – рекордьори по корекции на закони в интерес на хората. Трайчо Трайков – единствения министър развалил консенсусното каре белот:Тиквата+Лукойл+ДПС+Цацаров.
  Радан Кънев и Атанасов – няма смисъл да припомням.Нашите сънародници от Македония които се чувстват българи – и те са в Нова Република.
  “Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да се осмели да среже въжето и да бъде свободен.”,Никос Казандзакис.
  И пак препратка към общия случай – българския народ има нужда от малко “лудост” за да скъса комунистическо-милиционерското въже, с което сме омотани вече над 70г.

 2. Да… някакси прекалено надъхано и патриотично звучат тези напъни, да разкрием далаверите и хванем разбойниците. Като че ли Радев се опитва да се надпреварва с имиджа на Батбойко, кой е по по най-голям Батман! А ние се нагледахме на мазни пехливански изхвърляния преди мача. Идват като аслани и си тръгват …

 3. ДЕСЕТ ГОДИНИ повтаряш първи клас!
  Десет години ти пишат двойки! И то ти ги пишат твоите съученици. Десет години ти плащат “образованието”, бутат те и те теглят, а ти вместо да си научиш урока ги крадеш! Три от тези десет години ни управляват БСП и седем години ГЕРБ, тоест- десет години в ЕС – десет години БКП. И наглеците отчитат “успехи”! Управляващите най-бедната, нещастна, корумпирана, болна и изчезваща държава отчитат успехи! Това са им успехите! И ЕК не ги разбирам, десет години ги лъжат и крадат милиарди от фондовете и те пишат доклади, вместо да дигнат червен картон на корумпираните ни политици. Това ли е “европейската солидарност”? Да гледаш как един народ загива, а ти да се прегръщаш с “моят приятел Бойко” докато България се превръща в пустиня и цели региони се обезлюдават, а милиардите от еврофондовете потъват в джобовете на същият този Бойко и бандата му?

 4. Е не .И Радев и Борисов са от едно котило.Най много да изгори някой от Реформаторски блок или такива като Теменужка Петкова например защо е продадена върхова енергия на по ниски цени.Като че ли електроенергията може да се складира *за после*.
  Лиляна Попова трето поколение наследничка на партизани няма да я пипнат.Ама ремонтите на пътищата били скъпи и некачествени или наши фирми са се уредили при санирането и държавните поръчки,какво от това.Парите са профукани ,а ние сме чисти.Земеделската министърка тоже.
  Промяна на статуквото няма да има.
  Само ако изчезне безпросветният мафиот Винету ,България ще направи малка крачка напред.Следващият Мин.председател да не е толкова гьонсурат.

 5. Каквото и да се каже, комунистите са фактор в държавата, който се засили след изборите. В каквито и измамни гимнастики да ги виждаме, няма абсолютно никакъв фактор(сила), който би могъл да вземе надмощие над тях.
  Това означава че всесилната комунистическа пропаганда изобщо няма да бъде редуцирана.
  Комунизма си продължава, само че без репресии. С малки изключения , това статукво се е адаптирало в населението , а то се е примирило.
  По-силна светлина от тази горе вдясно няма да се появи, не че няма, а няма откъде..

 6. Не се заблуждавам нито за миг, че ровенето в мръсното бельо на Борисовото правителство ще е ревашизъм с цел “възцаряването на Истината Свята”. Този акт е само да го сложат на мястото му при утрешното делене на баницата след изборите. Те наистина са си от един отбор, от едно котило. С този “наказателен акт” червено-руската мафия у нас му казва: “Стига ти бе брато, ти достатъчно се ояде. Наш ред е . А и “братушките” вече искат от нас радикални действия за клатене и постепенно отдалечаване от ЕС и НАТО. А ти се осра да се правиш неубедително на десен пронатовец и йевропеец. Ще вземаш, колкото ти сипем в лочника, бъди доволен и целувай ръка на БАЩИЦАТА, а на двамата дебели- и задниците. Айде, чао.”

 7. Симеоне напълно съм съгласен с теб. Казал си го много добре. И се чудя как някои като “white.tree” използват техниките на руската пропаганда съдържаща се в пеевски и подобни медии. Защото са много опасни за статукво(проруско) ,такива като Радан Кънев се очернят по всеки възможен начин.

 8. Извинявам се в бързината съм съм объркал РАДАН с РАДЕВ. Извнявай за грешката white.tree.

 9. Тази сутрин бих искал да акцентирам на тезата в статията.Да,действително комунистихе извършват и ще продължават да вършат реваншистка политика.Само ще подсетя читателите че и тя се реализира по “течния метод”.
  Два примера:
  Българския Патриарх Неофит се срещнал с лидера на комунистическата партия Г-жа К. Нинова.
  Пълен цирк….,но втория пример е още по-голям цирк, вестника на компартията казва че в България пристига отново Московския цирк.
  В действителност Московския цирк пристига на територията на “Руския цирк”, наречен България…..
  Или Малка Русия, все тая…
  Всичко си тече….по старому…

 10. Бойко и бандата му?-да,така е,ОК,а комунистическата банда къде е?

 11. Издиславе, комунистическата банда е отврат,но има някакви позиции.Глупави, неадекватни, русофилис тични, отвратителни но все пак някакви позиции. За разлика от ГЕРБ никога не са казвали че са десни. Ако мразя нещо повече от комунистическите номера, това са МЕНТЕТАТА. Менте-антикомунисти, менте-десни като ГЕРБ, менте-реформатори като РъБъ. Това чалгарите са еднакво отвратителни като милиционерите.
  Мога да продължа,но не ми е удобно пред търпението на Иво Инджев, пред дамите и пред (надявам се) непълнолетните читатели на блога

 12. @Станев,@инж. Тинков-Благодаря.
  Бесен съм че преди 27 години казахме “А и Б” и сега 27 години по-късно се налага пак “А и Б” да казваме вмeсто да сме стигнали поне средата на азбуката.
  Знам че продължава нещо гадно&отвратително.
  НО.
  Знам че и нас ни има.

 13. Бандата на Борисов и бандата на комунистите е една и съща.Едната е под прикритие,а другата ачик.Лошото е че и в новите партии са плъзнали /Да,Бг/.Няма отърваване.Едно говорят ,друго вършат.
  Аз моята вяра не я сменям.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.