Тръмп на(д)гради мюсюлманския екстремизъм

Карамболите от необмисленото решение на Тръмп да радикализира мюсюлманския свят на антиамериканска основа чрез забраната за 4 месеца граждани на 7 мюсюлмански държави да посещават САЩ тепърва предстоят. Но и на “първо четене” е ясно: екстремната мярка може да роди само повече екстремизъм.

Не си спомням ( а може би паметта ми ме подвежда?) никое друго решение на Вашингтон, което да се е харесвало толкова много на ислямските екстремисти. За тях това е поднесен на тепсия с коранически надписи подарък, доказващ колко са били прави да заклеймяват американския враг. Виждал съм такива подноси преди 33 години да се продават по улиците на Бейрут след проиранската и подпомаганата от сирийския режим на Хафез ал Асад  шиитската инвазия през март 1984 г. в неговата сунитска, доста по-светска, западна част. Подносите вървяха с лика на аятолах Хомейни, чиито наследници в Техеран, първи съюзници на Путин вече, ликуват сега от шанса да оглавят ( отново) световното антиамериканско мюсюлманско недоволство..

Впрочем, спомних си! Друго подобно намерение на Тръмп е конкурентно в това отношение като най-щедър подарък да обърнат мюсюлманите срещу САЩ на първо място. Това е обещанието му да премести посолството на САЩ от международно признатата столица на Израел Тел Авив в международно непризнатия като такава столица Ерусалим, чийто статут е в центъра на най-даликатния международен спор откакто монотеистният свят на трите световни религии съществуват ( има-няма, около 2000 и няколко стотин години, ако броим юдаизма като първата от тях, нали така).

Ако ставаше дума само за някои от вътрешноамериканските проблеми, като здравеопазването и ревизирането на здравната реформа на президента Обама, изобщо не бих се ангажирал с мнение. Това наистина е въпрос, който трябва самите американци да разнищват политически и практически.

На планета, обаче, живеят милиард и половина хора, определящи се като мюсюлмани. Огромното мнозинство от тях са като всички останали човеци: работят, учат, борят се за по-дъбър живот под слънцето и – да, не са следовници на онези, които ги призовават да се опълчат на “сатаната” от Запад. Но ето, че Тръмп предоставя възможност на комплексарите на ислямизма, които не могат да си обяснят изоставането на голяма част от света иначе, да изкрещят в ушите на останалите мюсюлмани: “казвахме ли ви- други са ни виновни”?!

Превъплатен в образа на Сатаната от плът и кръв, Тръмп материализира абстрактните заклинания на мюсюлманските фундаменталисти. Най-силното оръжие на Америка срещу тях (беш)е нейната привлекателност – не толкова като модел за подражание на място, колкото като мечтана дестинация за емиграция.

Дотук- глобално.

А сега- малко национално и регионално.

Как мислите, българските мюсюлмани дали ще станат сега по-големи приятели на западните ценности, в които се кълнем като европейци?

А нашият съсед Турция как е засегнат? Тя и без това се гърчи предсмъртно на ръба на ислямския реваншизъм на Ердоган, възникнал след повече от век развитие на държавата в рамките на върховенството на светската държава, отделена по европейски ( и американски) модел от религията. Това (беш)е мюсюлманската държава за пример в това отношение с факта, че реформата на Ататюрк замени  дори арабската писменост с латиницата като демонстрация на скъсването на средновековната пъпна връв между господстващата в страната религия и светската власт.

Не по-малко интересно е какво (не) се случва в Москва, столицата с най-много джамии в Европа, където беше открит най-големият мюсюлмански религиозен център ( на 23 септември 2015 г. заедно от Путин и Ердоган) на континента- без това да прави Русия пример за религиозна толерантност, каквато (беш)е САЩ до днес.

Засега от Кремъл мълчат като мюезин, комуто са отнели минарето. От пропагандното минаре мюезините от Кремъл, свалени на земята, непременно ще се обадят. Чудят се май какво да кажат на  своите милиони мюсюлмани, включително и на онези емигранти от рухналите бивши съветски мюсюлмански колонии, наводняващи с евтиното си работно робуване столицата на Русия , превръщайки я в най-мюсюлманската по население европейска столица в Европа.

На фона на цялата тази световна суматоха безгрижната радост на българските патриотари от решението на Тръмп изглежда като поредното доказателство, че “нещо ни има” като страна, силно пострадала от прехода към демокрация- не за друго, а заради повръщането по време на острия завой, който взимаме. Защото не ни понася на вестибуларния апарат, когато вестите са неразбираеми за гънките на някои наши сънародници.

12 мнения за “Тръмп на(д)гради мюсюлманския екстремизъм”

 1. Актуално, бързо и точен коментар от супер начетения и както винаги казвам: брилянтен журналист и човек. Поздрави и добри пожелания!!!

 2. Оранжевият почна да управлява с укази (декрети). Случайно да си спомняте кои обичат да управляват по този начин?
  Друга тема е, че част от тях започнаха да падат в съда буквално още на другия ден.

 3. Американските съдии блокираха Указа на Тръмп, а не много отдавна Директора на ЦРУ Бренан заяви, че новият екип трябва да бъде “дисциплиниран в употребата на езика и посланията, които изпраща”. Ако това не стане, терористичните и екстремистките организации ще използват езика им, за да окачествят САЩ и правителството им като анти-ислямисти.

 4. Статията е изключителна вярна. Но, да ме прости Стопанинът на БЛОГА НИ, въобще не съм съгласен с последното изречение на най-добрият експерт по Близкият изток и мюсюлманството.
  “Защото не ни понася на вестибуларния апарат, когато вестите са неразбираеми за гънките на някои наши сънародници.”
  Де да бяха само “някои”.
  Само тук изчерпване бройката.
  Ето какво казва в тази връзка големият съвременен руски писател Борис Акунин.
  “Девет десети от хората живеят повече или по-малко механически, въобще не включват главата си. Работят, колкото да си изкарат прехраната. Гледат на света през екрана на телевизора чуждият живот.”
  А сега нещо по-разведряващо
  https://www.obozrevatel.com/abroad/81904-peregovoryi-bashni-kremlya-s-trampom-v-rf-ukazali-na-smeshnoj-moment.htm

  https://www.obozrevatel.com/politics/54206-poimel-nichego-ne-snimaya-v-seti-podnyali-na-smeh-peregovoryi-putina-s-trampom.htm

 5. O, да де, ама федерален съдия веднага е блокирал решението на оранжевия перко(съжалявам, мернах го по NBC, не мога да ви дам линк). Ето какво е независима съдебна власт. В САЩ волэн-сидэровщини не могат да виреят!

 6. ДТ, не хачу разговариет с тавариш путин, тет а тет,почему,не желае, не му е на кеф на бизнесмена от Вашингтон да води теле разговор,скучно му е.Който има проблем да заповяда, ефорията със ставане на крака беше удивителна- напразна,толкова енергия ушла напразна,дано доживеем да видем друзя.

 7. Дразни в случая с декрета липсата на диференциращи критерии – Сомалия изобщо вече не е failed state, не е и rogue state, тя е практически нефункциониращ state, държава, парцелирана от бандитски и пиратски кланове, без институции и с нарушен териториален интегритет (отцепилата се Сомалиленд). Сирия и Иран фигурират в списъка на rogue states. Колко повече антиамериканизъм ще разпали това решение на Тръмп към и така вихрещия се, ще се види. Нека обаче напомним аналог. По времето на Милошевич и Югославия беше официално обявена от Клинтън за rogue state. Р. Холбрук обаче пийваше сливовица със Слобо на сладки приказки и тъмни кроежи, и никой не обръщаше внимание на демократичната прозападна опозиция в Сърбия, дори когато слобовите катили убиха достоен опозиционен журналист като Славко Чурувия. После-бомбардировките не свалиха автоматично Милошевич, но озлобиха народа със стотината невинни жертви (деца, ТВ журналисти) и направиха така, че Белград, който някога СЕ ИЗТРЪГНА ОТ НОКТИТЕ НА СТАЛИН (!), днес е верен съюзник на Путин. Някой да предвиди подобно развитие? Разбира се, имаше и такива гласове, но решението беше взето другаде.

 8. Скъпи Стамбо,
  За критериите. Прабаба ми чистеше с ръце колорадски бръмбари от картофени растения; твърдо отказваше да напръска с отрова цялата картофена градина. Това в кръга на шегата, не очаквам такива усилия от нито една администрация. Сомалия вероятно биха я категоризирали като ‘quasi-state’, но това едва ли има значение.
  Либия, Сомалия и Йемен бяха добавени към листа през февруари 2016 – към преди посочените страни в Terrorist Travel Prevention Act of 2015 (https://www.congress.gov/bill/114th-congress/house-bill/158/text)
  В тази връзка, един back and forth moment, ако ти остане време (http://iranprimer.usip.org/blog/2015/dec/21/us-iran-differ-visa-waiver-law)
  Ясно е, че с Тръмп друса и ще друса много повече. В този случай кашата е голяма, освен че е бухнала.
  Подкрепям написаното от г-н Инджев.

 9. Не виждам защо трябва да симпатизирам на дебелата свиня Майкъл Мур, лезбийката Синтия Никсън, обещаващата свирки Мадона и подобни! А изпълняващата длъжността главен прокурор Сали Йейтс, назначена от Обама така, или иначе подлежеше на смяна. Когато си в отбор играеш за отбора!

 10. Дали Тръмп е “превъплатен в образа на Сатаната от плът и кръв” ? Всеки, който не признава и не следва Христос в пътя му към Мир, Любов, Истина, отричане от пагубните страсти е малко или много открит за атаката на черния лорд и слугите му. Само силата на Христовия Честен Кръст, може да спре и защити духа на човека от манипулация, заблуда и обсебване, защото само Божия син има силата да порази сатана!
  Човек, който следва пътя на натрупване на материалните богатства, постепенно затваря очите си за духовните, защото стъпка по стъпка сатана го води в царството си. Бащата на лъжата, както го нарича Христос е заклет враг на Човека и Бога. Той желае само едно, смърт на човешката раса и провал на Божия план. А каква по-голяма плячка за него от президента на най-могъщата държава? Човек, който отдавна трупа капитали и се радва на материален разкош. Нищо, чудно, че се харесаха със Путин (човек обладан от много бесове). Но никой не трябва да се страхува! Земното тяло е само дреха с която духа работи в земния свят. Удобствата и лукса за тялото, приспиват духа и той губи силата си. От това трябва да ни е страх! Бог не желае лениви и порочни духове в Царството си!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.