“Другата гледна точка” – опорна точка за медийния плурализъм в полза на Москва

ОБНОВЕНА  на 8.2. 2017 в 16.12 ч.

Посланикът на Украйна Микола Балтажи протестира с открито писмо до медиите във връзка с излъчен по БНТ на 1 февруари телевизионен репортаж, в който на практика се легитимира нелегитимната от гледна точка на международните закони сепаратистка власт на територията на Украйна, установена там с помощта на Русия. http://rus.bg/bg/obschestvo/obschestvo/18374-ukrainskiyat-poslanik-bnt-opitva-da-legitimira-teroristichni-grupi

Това, което ме накара да напиша няколко реда по този повод, е една аналогия и няколко припомняния за подобни случаи.

На 12 април 2014 г. написах в ivo.bg, позовавайки се на вътрешна информация, че интервюираният руски посланик Юрий Исаков е отправил остри нападки към президента Росен Плевнелиев в записано интерю по Дарик радио. По-късно, обаче, той поискал тази част от интервюто му да бъде изтрита. Така и стана(ло).

Заради тази информация, която си остана мое твърдение срещу мълчанието на Дарик, си развалих допълнително отношенията не само с началството на радиото ( на което и без това не бях “любим”), но и с моя източник, който се ядоса, че съм казал истината, която трябвало да си остане между нас.

Както се вижда от писмото на украинския посланик, въпреки бързата реакция на посолството срещу излъчения в централните новини на БНТ репортаж, той  бил повторен същият ден отново в късните новини. Защо? Ами защото украинският посланик не е като Исаков и не се ползва със статута на генерал-губернатор в постколониална България.

Не мога да проявя “патриотично-колегиална” солидарност с българските медии. На тях им е навик да застават на страната на престъпници от международен мащаб. Като Желко Ражнятович – Аркан, военнопрестъпник от войната в Югославия, легитимиран обаче във филм на Елена Йончева с интервю от “мястото на събитията”, излъчено в съответния докментален филм по БНТ.

Пак под предлог, че истината трябвало да се знае такава, каквато е – и пак по БНТ, но по времето на войната в Чечня, в най-гледаното телевизионно време ни показаха  подхвърлена за целите на руската пропагнда от руските служби видеокасета със запис как чеченски изверг реже главата на руски пленник ( единствената друга телевизия в Европа, която се хвана на руската въдица и също излъчи кадрите без затъмняване и редакция на звука и образа беше офциалният канал в Република Сръбска).

А какво да кажем за рекламата на сирийския режим от “мястото на събитието”, която бяха организирали по ТВ 7, хвалеща се, че била единствената, допусната от властите да снима на терена на войната ( която не била гражданска). Макар и формално частна, ТВ7 беше нещо като неофициален официоз, който беше захранван финансово от КТБ и величаеше властта ( на Борисов) денонощно. В това свое качество тя се оказа скъп гост на ливанската “Хизбуллах” и излъчваше пряко от студиото на нейната “Ал Манар”- телевизия, която има(ше) черен печат да изпраща екипи в страните от ЕС.

И всичко това в името на “другата гледна точка” – нещо , което се е превърнало в основната опорна точка и оправдание за рекламиране на терористи, сепаратити, военни престъпници и прочие “другари” по оръжие на Кремъл в някои български медии.

P.S.  БНТ отговори ва посланик Балтажи часове след горната публикация. Според БНТ,  не трябвало да се дава възможност за пропаганда “на едната или другата страна”. Нещо повече, от БНТ намират международно признатото право на Украйна да се защитава от руската агресия за “пропаганда”. Иначе казано, от БНТ напълно потвърдиха причината, поради която посолството на Украйна протестира срещу тази “равнопоставеност” между жертвата и агресора.

Отгоре на всичко в писмото на БНТ се твърди, че тази позиция на равнопоставеност между жертвата и агресора не се различава от официалното становище на България. Което вече си е скандал, произведен съзнателно от една българска институция, която говори от името на държавата ( с гласа на Кремъл).

Ето частта от писмото, от която става ясно това:

“БНТ винаги е отразявала обективно международни конфликти и е търсила различните гледни точки, за да не допуснем обществената телевизия на България да бъде използвана за пропаганда от едната или другата страна”. http://clubz.bg/50206-bnt_obvineniqta_na_ukrainskiq_poslanik_sa_nepriemlivi

44 мнения за ““Другата гледна точка” – опорна точка за медийния плурализъм в полза на Москва”

 1. Другата гледна точка: ДЖИХАД = СВЕЩЕННАЯ ВОЙНА

 2. Кой ще защитава интересите (на Русия) в България според Института на Кремъл

  ( една нагла и унижаваща интелекта на българите апология на Руския Резидент, спуснат с руски парашут в президенството на България)

  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/94380-koy-ste-zastitava-interesite-na-balgariya-spored-instituta-na-kremal.html

 3. Даа, много вярно, г-н Иво Инджев, “другата гледна точка”, като и “да чуем всичките гледни точки”, наред с огромните тиражи на “Уикенди”, “Телеграфи”, “часове” и други жълтури, е една умишлено разбълникване на съзнанието на податливия среден български потребител на информация, и избягване на акцента върху вярната линия и търсенето на верността, откъдето и отклоняване винаги към проруския момент. Затова и медийното, включително телевизионното, пространство, е разделено на парчета, където най-големите имат такава насоченост, а пък украинците кучета ги яли. А на малки парчотии само им е пуснат по малко парцел, да не е без хич.
  При това положение, свободата на медиите, свободата на словото и на журналистите у нас е само 5%, колкото гласа за Трайков-Събев. Поне един европейски доклад и коментар се изрази по подобен начин около протеста през 2013 г. и идването на европейските комисари Нели Круз и Вививан Рединг и други. Ако помните, тогава бе съставено “онова” писмо и изпратено до премиера и той обеща да оправи нещата с медиите и свободното слово у нас. И така се оправиха нещата, че по класациите по този критерий отиваме все по-надолу и по надолу. Но пък тези пусти свободи не могат да се мерят на километър и тон, като асфалт, магистпрала и пречиствателна, та да вземеше Бойкото да поизгради и малко от тях и после да се похвалил, че е пуснал по километър от тях.
  Тогава, също така, имаше европейска констатация, че свободното слово в България се изразява на практика от няколко индивидуални блогъри.
  Един от тях е Иво!
  Да сложим тук и Илиян Василев, Александър Димитров с “Век 21” и още малко. Като очертаем линията около тях – дали се получават и 5% като обем/територия.
  Но, мисията остава! Never Give Up!, както го е казал Чърчил, с 4 пъти “Never”.

 4. “Плановете на Кремъл за Велика Сърбия и хибридната му война на Балканите”:
  http://euromaidanpress.com/2017/01/24/plans-for-a-great-serbia-and-the-kremlins-hybrid-war-in-the-balkans/
  На една от снимките се вижда Решетката награждаван от президента на Република Сръбска Додик с висока национална “награда за значителен принос за развитието й”.
  Този руски институт, работилница на КГБ, заедно директорите му като негови първи шпаги, имат фокус върху Балканите, да ги разбутат, предизвикат конфликти, извадят каквото може от НАТО и прогонват НАТО.
  На Балканите, исторически номер едно в погледа на Русия като “славянски брат” винаги е била Сърбия, номер едно като “православен брат” винаги е била Гърция, а номер едно като “стратегически и икономически партньор” е била Турция. И винаги са били подкрепяни от Русия така, вкл. за сметка на останалите като нас. Който си е мислел и сега мисли нещо друго е само наивник. Включително и онези, които си мислеха, че като обичкаме много месията и вървим с дупето напред към нея за 16-а република, и тя също ни обичка по такъв начин. А и включително тези глупаци и дупедавци, които днес всяка година пряват курбан-Копринките да засвидетелстват безграничната си обич. Нито в Сърбия, нито в Гърция, нито в Турция се правят такива курбани за Русия, там такива ов/фф/чедушия няма. Да не говорим за още по-близките до Русия “културно, исторически, верски” (каквото е нашенското извинение, че все трябва да отчитаме Русията) и всякак Беларус, Украйна, Грузия, Молдова, били даже съставни части на нейните вътрешности, накрая завършили с парчета откъснати от тях.

 5. Това писмо е доказателство че ” нашата” БНТ е проруска. Като вземем в предвид тезата че от 21 кандидат президенти Г20( по И. И. потвърдено от N.J.) бяха с неясна сиреч проруска ориентация, би следвало и партиите зад тях да са със същата. Е какви честни избори тогава ,какви 5 лева? В ненормална медийна среда за какъв избор може да се говори. Сега им търпим манипулациите с разните гости , разните коментари и т. н. Пълно падение. Моля се на свободолюбивите пишещи коментатори, авторите на малкото свободни блога, политическия елит на НОВА РЕПУБЛИКА и техните симпатизанти, и всички достойни българи, да имаме достатъчно сили и здраве да преборим ОТЖИВЕЛИЦАТА НА 19 ВЕК.

 6. Всички Български институции работят за престъпниците и ги защитават

 7. В България е доста трудно да застанеш зад истина, дори ТЯ да е ОЧЕВАДНА, ако тя засяга РУСИЯ в негативен план.Нашите медии,без ИВО ИНДЖЕВ,всички треперят от кремъл и Москва на путин,страх който векува от време оно,всеки говорящ по,, телетата,, говори сякаш подсурдинка,защото вижда какво се случва в РУСИЯ ако не си послушен,изчезваш за секунди .

 8. Да поясня за ОТЖИВЕЛИЦАТА НА 19 ти век. Това е робството където си зависим изцяло от местния феодал и израстването ти е свързано със слугуването(справка не советцката история на александър невски,някога поместена тук)

 9. Драснах две думи по този скандал, за който, разбира се, няма никой да отговаря в обществената ни БНТ. неочаквано обаче свързах текста на ИВО с коментар на съблогъра ни Пламен Колев по сирийския конвейр на смъртта. Той говори за Пол Пот, а аз се сетих за репортажа на Иван Гарелов от Камбоджа. Тогава, през 1979 г. бях много млад човек, мразех комунделите наследствено, исторически и естетически, и се интересувах какво става по света. Само след година вече надеждата дойде с името на РОНАЛД РЕЙГЪН. Нещо вече бях чувал по-нестандартно за Пол Пот от посветени хор. Видният пропагандатор на комунизма по паралели и меридиани Кириос Гарудис показваше и разказваше от Пном Пен за едни страшни зверства, дето извършил един страшен звяр в човешки образ, но не стана ясно защо и в името на какво. Ама че този същият звяр в человечески образ е член на Френската компартия и че партията му Ангка е съкращение на Камбоджанска компартия, че го наричат “дете на Сартър”, че сам се нарича “единственият истински ленинец”, че сочи комуните на Стамболийски за образец-нито дума. Пол(итиката) Пот(енциална) не измисля девиза да се избиват всичко над 25 години, макар да го цитира и осъществява, не прави от Мао божество а усвоява вярата от други в Париж. Пол Пот прилежно СЛЕДВА какво крещят дрислеьовците от “РЕВОЛЮЦИОННИЯ МАЙ `68”, сред които вилнее и нашата скъпа съотечественичка с маоистка червена книжка в деликатните семиотични кунки Юлия Кръстева. Дрисльовците лаят “Бъди реалист! Искай невъзможното” (импосибл)- и ей ти го, Пол Пот пък вика че е посибл, има хас, чрез псевдонима си. Той се връща в Камбоджа, събира тамошните комуняги и им казва “Идвам от Париж, другари, там така мислят другарите Сартър, Кон-Бедит, трябва да избием всички над 25 години…”
  Та в случая Гарелов трябваше да цензурира цялата мотивация за полетата на смъртта и не можеше да включи гледната точка на някой “червен кхмер”, защото той пък щеше да му изрецитира ленин за унищожението на експлоататорските класи и се получава малко неприятно. По партийните им събрания темата за Камбоджа се е приключила с дудненето на агитпропчиците за “извращения на китайския модел”, другари. Щото пък е известно, че Гулаг и Белене се намират в Китай, резбира се.
  В битка за “другата гледна точка” вече през 1997 г. протестирах пред едно международно списание по повод статия за Пол Пот под заглавието “Нацизъм край тропиците”. На баба ти гъза, какъв нацизъм, бе, куха червена кратуно?! Хитлер кога е натикал в концлагери ЦЕЛИЯ германски народ, кога е избил с мотики и уморил от глад 3 500 000 германци, кога е разрушил всички църкви, университети, училища, библиотеки, театри, цели градове, кога е изгорил цялата немска литература, кога е забранил дори имената на хората! Никакъв нацизъм, чист комунизъм си е! Деликатно обаче ми се обясни, че тематично броят е вече издаден, темата е затворена и ол дъ бест, чао, пишете ни пак!

 10. Отворено писмо до румънците:
  Уважаеми съседи от Румъния,
  Когато останете малко свободни от протестите ако може да се командировате у нас за да протестирате по всички наши проблеми в държавата. Защото ние сме консенсусни, с най-голям коефициент на интелигентност (IQ) и сме над тези неща.
  А на изборите в края на март ако може и да гласувате вместо нас – огромно благодаря.

 11. Ами тогава БНТ да вземат да дават и гледната точка на неонацисти в отразяването на Втората Световна Война, нали ще търсим “различните гледни точки”.

  Представете си по History Channel да пуснат такива типове да дават коментари върху 50% от документален филм за холокоста, например, за да се видят “различните гледни точки”.

 12. Ето и “другата гледна точка ” на Дмитрий Запольский за ранните години на путлер в Ленинград, като зам. кмет на Собчак:

  “”Сегодня, когда все твердят, что Путин был, дескать, интегрирован во власть силами спецслужб, я хватаюсь за голову. Это чушь. Кто угодно мог быть «полпредом» чекистов во власти, но только не Путин. Его тогда на дух не переносили уже потому, что он был приближенным к Собчаку. Хотите самое простое доказательство этого? Когда Путину вдруг потребовалась охрана, он обратился не к выходцам из КГБ, а к Роману Цепову, который служил перед этим вертухаем на зоне и имел выход к криминальным лидерам. Он не хотел иметь дело со спецслужбами, так как понимал, что окажется еще больше «под колпаком». Кстати, именно Путину удалось сменить начальника ГУВД — честнейшего генерала Аркадия Крамарева на человека с сомнительной репутацией в 1994 году, так как он не мог управлять Крамаревым.
  Путин был отличным посредником между властью, криминалом, спецслужбами и бизнесом. Но в тот момент, когда он пришел в команду Собчака, он не принадлежал ни к одной из этих сил. Думаю, что этот человек просто оказался в нужное время в нужном месте, и сумел превратиться в удобный для целого ряда сил инструмент, став каналом, при помощи которого эти силы координировались. В этом и заключается секрет его дальнейшего роста.””

  Интервюто е от РусМонитор , линк :
  http://rusmonitor.com/putin_sobchak.html
  В РусМонитор има серия от интервюта на Дмитрий Запольский за путлер. Той познава много добре путлер още от Лениград. Познава доста от интригите и връзките на путлер и в Ленинград, а и след това в Москва.
  Иможе би е истина ,това което казва Запольский, че путлер е по-скоро принадлежи към Криминальний Гасударствений Бандитизъм(КГБ) отколкото от чекисткият КГБ и Лубянка?!?!?
  Макар че едва ли има разлика между криминалните бандити и КГБ, който би трябвало да се бори с тях. Срастването между КГБ и бандитите води до постоянен обмен на “кадри” между тях! И путлер го потвърждава изцяло!
  Той е представител на “кагебистката гледна точка” сред бандитите, и същевременно е представител на “бандитската гледна точка” сред чекистите от КГБ!

 13. И аз да се включа. Преди около 2 седмици, когато започна голямото дислоциране на американски танкови бригади в Полша, имаше репортаж по БНТ със специален пратеник от мястото на събитието, както се казва. В него – нито дума, нито намек, абсолютно нищо не се спомена за причината тези тежки оръжия да са изпратени там, а именно – да отразят евентуална руска агресия! Това се прави умишлено за да се заблудят хората и да не започнат случайно да си задават въпроси и да развалят комфорта и проруския рахатлък на медии, правителство и прочие русофилско-рублофилска сган! А иначе, БНТ потроши сума ти народна пара, събрана от всичките български данъкоплатци за да изпрати екип там и накрая да не се отговори на един елементарен въпрос: Защо е всичкото това голямо преместване на войскови съединения?!

 14. И още нещо да добавя. Тъй като така се случва, че гледам предимно новините на БНТ, там се повтарят единствено и само опорните точки на Кремъл! Направо съм потресен от това, как нагло си позволяват да водят проруска пропаганда! Невероятен ужас е, ние като страна от НАТО и ЕС, да позволяваме национална медия от рода на БНТ да се гаври с чувството ни за принадлежност към евроатлантическата общност и към свободния свят!

 15. Миналата зима СЪЩАТА БНТ показа географска карта с Крим в Русия, и то без критичен коментар към картата. Украинците проявиха чувствителност, но на БНТ око не й мигна. Продължи да отразява руското криво за сметка на международното право. Колизия в географията, но пък Радев им бутна географско рамо. Чудя се, какви още карти се канят да излъчат, хм, карта на Русия с Астана вътре, Русия с Минск. Очаквам продължение на ‘плурализма’ т.е. едноточието върху многоточието.

  Стамбо, mon vieux, страхотен коментар!

 16. Уникални управленци.Уникални журналисти.Тъпи ли са или нахални,или страхливи.

  Целият свят разбра,че комунизмът се срути и се забрани със закон включително и в България.Както и назначаване на кадри на ДС на държавни длъжности,само нашият Мин.председател не
  -разбра и назначи офицера от ДС Гарелов за медиен съветник.Няма друга гледна точка.Само тази на Москва.Това той цял живот е правил и това цени.Това го знаят подмазвачите журналисти и това им е достатъчно.
  За медийните съветници на Радев не говорим.
  Елена Йончева не я понасях от онова време,където преди да си отвори устата и знаеш какво ще каже.

 17. Нали, за да продължи да бъде все така “плуралистична” БНТ, парламентът гласува практически ПОЖИЗНЕН мандат на генералния директор Вярка Анкова-ЛАФЧИС, чиито втори мандат изтече в началото на август миналата година! Ще продължи да изпълнява функциите си до избора на нов генерален директор, но защо ли досега няма никакви предложения за такъв? От Лафчис ли ги е страх 🙂

 18. Комунизма е престъпен и осъден,а има”Комунистическа партия на България”коалиционене партньор на БСП.О спи ли съдът,не види ли?Все едно да регистрира партия на педофилите?

 19. БНТ отдавна съм ги отсвирил. Ако покажат бъдещата карта на раззия
  http://newsua.one/uploads/images/default/224691_default.jpg
  обещавам, че мога да им върна доверието си.
  Как могат въобще да дават вяра на каквото и да е идващо от североизток при положение, че куликовската битка която е родила Русия е пълна измислица. Няма нито един съхранен артефакт. Когато обяваваш, че си спрял на Бородино Наполеон и после опожаряващ столицата си и без бой го пускаш да се чуди и мае с що за варвари воюва и се обявяващ за победител. Между другото, целта на похода на Наполеон в московията е била да принуди цар Александър I да подпише мирен договор. Да не говорим за най-голямата танкова битка в историята на планетата при Прохоровка където Вермахта губи 3 танка, РККА повече от 300. Но победа е за нами. Или за “подвига” на освидетелстваната от психиатър луда Зоя Космодемянская която пали селските къщи за да стоят на студено окупаторите. Или за прословутата отбрана на брестката крепост която още на първият ден капитулира. Мога да извадя още цял поменик от митове и легенди които никога и при никакви обстоятелства не се коментират от родните медии.

 20. По логиката на БНТ трябва да се даде трибуна на убиеца, който да изрази гледната си точка, докато убива жертвата си. За равнопоставеност, малко преди убийството ще дадат трибуна и на жертвата, за да може да изхърка предсмъртно.

 21. G-n NIKOLOV, ще ви поправя за “най-голямата” танкова битка. Виктор Суворов и други автори посочват битката между Родно и ДУБНО в края на юни 1941г. като най-голямата танкова битка в историята.
  Всички данни подкрепят този извод. Защото от германска страна има около 1000 танка , а срещу тях стои Югозападният фронт и част от Южният фтонт на СССР с над 3 000 танка,които се командват от “великият пълководец” Жуков. Той само за няколко дена губи всички танкове, а немците спокойно продължават напред към Киев, където са спряни от “предателят” генерал Власов – спасителят на Москва.
  Та палача Жуков успява да загуби всички танкове и голяма част от самолетите. Това са над 3000 танка, докато при Прохоровка няма такава концентрация на танкове, както при ДУБНО. Но понеже при Курск Червената армия успява да спре германските войски , макар и с големи загуби, Курската битка се използва за пропагадни цели, докато при ДУБНО Сталин и ЖУКОВ губят няколко пъти повече танка , и търпят пълен разгром, и не могат да спрат германското настъпление, което продължава до Сталинград , Москва и Лениград.
  Но при Прохоровка Сталин не позволява на Жуков да участва в ръководенето на битката. Иначе щеше да се повтори пак разгромът при ДУБНО ,от 1941г..

 22. Съгласен с написаното в 23,12ч. Мисля. че при Марк Соломин първо четох за битката между Родно и Дубно преди няколко години но просто ми е изфирясало и по един или друг начин и аз съм се поддал на съвеЦкото пропагандно внушение за Прохоровка.
  Благодаря за корекцията.

 23. Изваден от контекста, отговорът на БНТ е перфектен. В контекста – доста омерзителен. Направо може да влезе в учебник по журналистика, като пример за това как с безспорно общочовешки аргументи, можеш да застанеш на мракобесна позиция. Защото случаят с Украйна е един от редките случаи, когато истината не само не е съвсем посредата, а е направо в единия край. За разлика от другите скорошни случаи от Арабската пролет и Сирия, когато конфликтите ескалираха след прилагане на неоправдана сила от правителствата срещу протестиращите, в Крим, Донбас и Одеса “протестиращите” направо започнаха да стрелят. Да не говорим за директната руска агресия. И при този кристален случай да мънкаш, че и двете страни са виновни… твърде комунистическо

 24. Ето някои уточнения:

  1.БНТ е държавна телевизия и съвсем не е “обществена”. Думата общество не е правна категория и не може да се прилага към официални,правителствени(държавни) институции,каквато е БНТ.
  2.Знейки този факт,Посланика на Украйна е трябвало да се подготви по-сериозно и да изрази протест срещу “началството” на БНТ,сиреч до МВнР(Правителството).
  Защото някои медии реагират,но някои може и да не реагират,вкл. и БНТ.

  Позициите в БНТ явно са позиции на Правителството на България и затова е редно към него да бъде отправен протеста.
  3.Възможно е Посланика на Украйна да не знае,че България е комунистическа държава с официална проруска пропаганда. Комунизиарането в този период се засилва с изключителни темпове,респективно русифицирането.
  4. Възможно е Посланика на Украйна да не знае че масовите медии в България са масово проруски и прокомунистически.
  БНТ и Паметника на Съветската армия са в близост и това също е символ.

  Действително по БНТ има понякога антикомунистически предавания,но те са изключение,правилото е патологически позитивизъм към Русия и комунизма.

 25. Да, това е дереджето, скъпи приятели! Все пак, БНТ с няколко предавания горе-долу държи някакво равнище в сравнение с оскотяващата червендалеста простотия на бТВ, където дежурни коментатори по всички възможни въпроси са Кънчо, Райчо, Шибидар, Мишо, Боруджийка… А- и Торбалан Александров!

 26. Равнопоставена гледна точка. Вече официално започват да ядат кучешко във “великая и могучая” (ама пък какъв златен резерв имат,ей)
  http://by24.org/2017/02/08/dog_meat_sales_started_in_russia/
  С коалицията ГЕРБ,БСП,ДПС и другите БКП отрепки и нас това ни чака: кучешко, котешко….

 27. Предлагам на НОВА РЕПУБЛИКА да инициира спешно
  1 Сдружаване на няколкото свободни блога (към AWACS: не ги изреждам защото мога да изпусна някои като например ИСТИНАТА на Г. Георгиев), някой вестник, някое радио (може би само Пловдив)
  2 Да събере от тук фактите за антиевропейска, антинатовска пропаганда.
  3. Да принудят европейските институции (не знам кои) да излязат с открито писмо до премиера и президента и да задължат някакво време в праймтайма ( от час нагоре) да бъде предоставено за ДРУГАТА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ГЛЕДНА ТОЧКА.
  4 Решенията за излъчваните материали да се гласуват от достатъчно количество хора за избягване на репресии ако един.

 28. До “Георги Николов” и до “До Георги Николов”:
  Да вмъкна една проста корекция до двама ви:
  Просто не изпадайте в пореден руски резонанс.
  Въпросът е не коя е най-голямата танкова битка на руснаците, а коя е най-голямата им “танкова битка” по пътя на свободата и демокрацията, човешките права и цивилизацията, включително и свободния печат, критика и журналисти.
  Иначе, по железа, танки, снарядки, кървища и трупове руснаците нямат геля – както и по такива да им се радват кои са им най-големите битки и танкове, най-големи мечки слонове и първи открития в света.

 29. Една предишна статия, също много вярна за свободата на печата у нас и какво се отразява в него:
  “Българите, успели в чужбина – някой чувал ли е за…”
  http://www.manager.bg/българия/българите-успели-в-чужбина-някой-чувал-ли-е-за
  Авторът изтъква “защо в медиите ни все се бълват новини за Джоли, Хилтън с техните осиновени деца и с кого са спали, за които всичко знаем”, а за българи нищо не знаем.
  Бих добавил, и това е стратегия, а и още по-лошо, вече е станало манталитет и засмукваща консумация, на заблуда и замазване, та все да знаем за Онази Златка с Надутите Цици и с кой гениален спортист е спала, но не за нещо нормално.

 30. Относно качеството на предаванията на БНТ няма кой знае какво ново да се добави. Отвсякъде е видно, че там просто се усвояват пари. От бюджет (т.е. от всеки един от нас), от реклами (а защо има и реклами – нали сте на бюджетна издръжка?), даже имаше и идея по шест лева от всеки електромер (да, електромер!) такса за държавната телевизия. Раздут щат (бяха хиляда и отгоре “парчета”), тегави предавания, нескопосани водещи и още и още… По време на “Аполония” в Созопол е нашествие на превозни средства на БНТ – автобуси, микробуси, леки автомобили, агрегати, осветление… и тълпи лежащи (‘щото не мога да ги нарека работещи) в БНТ. Други телевизии отразяват събитието с една кола с шофьор, оператор и репортер, бенетейци го отразяват от плажа и от ресторантчетата, усвоявайки командировъчни. Сладка работа, прекъсвана от досадните моменти, посветени с нежелание на служебните ангажимени.
  Цялата им работа е таквЪз – че и на повечето “медии” – съобщавайки ти нещо, не ти казват новина, а те блъскат със сензация. Ако разчиташ на “новините” им да си осведомен, забрави. Ма т’ва две различни гледни точки в едно предаване, ама сблъсък на различни мнения и идеи – за..и! Пък после се чудя ‘що споря с телевизора и създавам впечатление за лице с ментални отклонения.

 31. “Другата гледна точка” в нашите “независими, обективни и свободни” медии, винаги съвпада с опорните точки на москва и путинофилите в България, а “приносителите” и са почти едни и същи лица, зачислени на “разклад” към хранилката на тези медии! А достъпът до тази “хранилка” се контролира много стриктно и “прецизно”!

 32. Едва ли има няКОЙ учуден от БЮРОкраДичният “отговор” от казионната “организация” БНТ на отвореното писмо на н.пр. Балтаджи?!?!
  Там трябваше даима НОВ директор но няКОЙ си реши да удължи “мандата” на настоящето. То не ,че ще сложат читав директор – не! Но поне да спазват формалните процедури, които сами са си приели. Така старият директор е в тежка зависимост от “оставилият” го на свръхсрочен “мандат”, без значение КОЙ!
  А иначе казионната ПРОправителствена “държа(в)н(к)а” БНТ служи само за манипулация, фалшификация, правителствена и партийна пропагадност, която се разпространява и мултиплицира от останалите средства за масова ДЕЗинформация в НРБ. Вярно има и малки изключения с някои предавания в БНТ, но те само потвърждават казионният статут на БНТ, а не го опровергават. Тези предавания се използват като параван, фасада , камуфлаж и “витрина” ,за да се източват публични средства и рекламно време в полза на бюрокраДите в БНТ , които обикновено са останали “по наследство” още от “татово” и “батево време”! И които по тоталитарна социалистическа “традиция” са партийни казионни слуги по таврищобаджанашка “линия”, и обслужват гасударите си от БКП и ДС , защото друго не могат , и ….. НЕ ИСКАТ!
  А и още се “назначават” по “партийна линия”,както “едно време”!
  БНТ си е допълнителна “партийна субсидия” за всички “партийни клонинги” на БКП. И бюджета на БНТ трябва да се прибави към “партийните субсидии” на “партиите” в НРБ. И така ще се види ,че реално “партийната субсидия” не е “само” 11 лева, а със сигурност е поне 1111 лева. За далаверите и конфликта на интереси въобще да не говорим. Защото тогава “партийната субсидия” ще излезне поне по 11 милиона лева на дупетат. А със сигурност и доста повече.
  П.П. И за да се превърне БНТ в нормална телевизия трябва да се промени начина и на работа и назначенията , защото голяма част са по партийна и шуробаджанашка линия.Това важи и за останалите “частни” телевизии , радиа и вестници в НРБ ,които се субсидират от държавата. И са допълнителни канали за партийна и правителствена манипулация. И ,както и БНТ се намират в тежък правителствено-партиен и шуробаджанашки конфликт на интереси.
  Не може НРБ да намалява като население, и то производителната част от населението , и да се отчита фиктивен и манипулативен “икономически растеж”и “излишък”, само за да се раздават по-големи и по-големи порции от свръхвисоките данъци и акцизи ,които се приватизират всяка година, включително и в свръхбюрокраДизираната и разплута БНТ. И това при все по-малко и по-нетрудоспособно и неконкурентно население!!!!
  Няма физическа възможност при намаляващо население да има растеж на бюджета на “държавата” и “излишъци”!Няма как! Това може да се случи само при УВЕЛИЧАВАНЕТО на данъците , върху все по-малобройнато население, както е в НРБ!
  Отчитаме “излишъци”, а не намаляваме данъците?!?!?
  Ми че нали “излишъците” идват от данъците, следователно трябва да се намалят данъците, за да не отиват парите на населението за “излишъка”, който след това се “разпределя” от правителството. За това трябва да се намали поне ДДС, за да се стимулира потреблението, а не да отиват за “излишъка” с който се плаща и на казионната БНТ, която служи само разпространение на правителствената пропагадност за “растеж” и “излишък”, при положение ,че физически е невъзможно да се случат при намаляващо и остаряващо население. А заедно снамалението на ДДС , ще трябва да се намали и БНТ и другите правителствени и партийни пропагандатори в НРБ!

 33. До АWACS,ака Издислав
  Ефектът от съвета Ви е колкото от долната съвеЦка реклама. Бъдете жив и здрав и у лево!

 34. EVERYONE ELSE,

  Благодаря, https://www.youtube.com/watch?v=x8l43czQAy4

  Признавам, колкото я мразя като политика – от гилотините до бюлетините, толкова я обичам като култур- явно негативна зависимост, но различна от руската.
  За Франция ми е думата. Колкото е мътна и КАЛНА като политика- ти представяш ли си президент на САЩ да е активен Ку-Клукс-Клановец на младини и курвар, който крие незаконна дъщеря?!-толкова Clarité, яснотата присъства навсякъде в културата-няма ирационален френски философ или писател- и Сад, и Бодлер като четеш с всичките им перверзии- пак кристална яснота и разум !
  А тази песен е една от любимите ми френски.

  http://www.dailymotion.com/video/x2rudjw_michel-fugain-une-belle-histoire_music

 35. Стамбо, благодаря ти за музиката. Знаеш, че между приятели, ‘mon vieux’ e appellatif familier, mon ami(e). Твърде фамилиарно? – lol – сърцето диктува не много елегантно.
  За първи път се замислям, не е мястото тук да пиша, но посоченото от теб изглежда вярно. Ирационалността не е епистемологична пречка, доколкото нейната роля е разбирана, в и между системите на мислене. Считаното за ‘ирационално’ често носи рационална интенция. Сещам се за съпротивата срещу ранния Мишел Сер, великолепен автор. Ще ми се повече хора да познават тези текстове.

 36. EVERYONE ELSE, благодаря за стиловия финес на постинга и за това, че малко поразведрихме интелектуалната атмосфера с тримата Мишели- Фюген с шансона, Сер, плюс адаша и приятеля му – Фуко. Ей, когато през 1984 за пръв път прочетох “История на лудостта”, ефектът беше същият, както когато в казармата чух сефте “Бохемиан рапсоди” на КУИН!- мълчах втрещен, не знаех дали не го сънувам, казвам си- мама му стара, не, не, това не е възможно човек да го създаде! Ей за това НАЙ-МНОГО ГИ МРАЗЯ КОМУНЯГИТЕ! Че вместо да се кефим по такива интересни теми, трябва с техните гнусотии и мерзости да се блъскаме!

 37. Георги, реагирам на твоята недобронамереност и ирония към мен, защото съвсем не съм заслужил такова отношение. Ако беше проявил към мен някой мръсник такава ирония, нямаше да реагирам, но точно ти(подминах две твои предишни иронии към мен),към когото никога не съм проявявал и минимална негативност, не знам какво да кажа, отделно от това направих дребна услуга за контакт с твой познат.
  Не ми се иска да те поставям в четата на мръсниците и затова няма да се противопоставям на репликата ти.
  Само те моля, ако ти е възможно да не подкрепяш тези, които ми поставят друг ник, който никога не съм използвал, второ не знам какво означава думата “ака”, трето внушението че аз съм АУАКС не отговаря на истината и т.н.

  Впрочем ти като добър психолог би ли ми казал какво е нужно да направя, че и аз да се държа мръснишки.

  Иначе с футбола съм на “ти”, както и самия ти!
  Възхищавах се от легендите на футбола и въпреки че бях “цесекар”, ходих на погребението на Гунди и Котков, а после се събирахме често антикомунисти от квартала и коментирахме слуховете…, но това са давни емоции.

  Повтарям, ако е по силите ти не ме унижавай, ако не-продължава!
  С уважение-Анти.
  Друг път ще питам колегата АУАКС защо след трето намекване че аз и той сме едно и също лице , не взима отношение, психология , нищо повече драги Георги….
  А друг път ще питам трети човек , който се наслаждава на тези неколегиални изяви….

 38. Преди дни Тръмп каза ,че вярва само в собствените си “алтернативните факти”,същото е и в НРБ. Тук отдавна се работи само с “алтернативни ФАК(ти)” , следвайки безпрекословно заповяданият “алтернативен” колониализъм от метрополията.
  Няма как да не си допаднат Тръмп и путлер, след като и двамата са почитатели на “алтернативните факти”.Това обяснява и защо почитателите на Тръмп са предимно рублофилите на издръжка от путлер.
  За всички тях на обективните факти , трябва да я има и “другата гледна точка” ,изразяваща се чрез субективните им “алтернативни факти”, отразяващи хибридната им “истина”. По принцип не винаги другата(алтернативната) гледна точка е противоположна на първата, когато и двете се опират на фактите. Но, когато се сблъскат “гледните точки” на фактите и “алтернативните ФАК(ти)”, тогава със сигурност те са противоположни. Защото “гледна точка” на фактите се опира на ИСТИНАТА, а “другата гледна точка” , на “алтернативните ФАК(ти)”, се опира на хибридната “истина” – ЛЪЖАТА.
  Остава само да се надяваме ,че Тръмп няма да се осланя само на “алтернативните си факти” , както путлер, а ще види и истинските факти, макар и да ги подлага на “алтернативната си интерпретация” от собствената си “гледна точка”.
  П.П. А пък за БНТ най-добре е да погледне “светлият почин” в путлеристан – там не предоствят НИКАКВА “друга гледна точка” освен путлеристката.

 39. Стамбо,

  Без видима връзка, сетих се за посоченото по-рано от теб, ставаше дума за това, че Erik von Kuehnelt-Leddihn не е споменаван… а ние споменаваме левия им Хабермас, и не само. Изчетохме поколения франкфуртски школувани мислители, вълни от ляв френски интелектуализъм… океан от производни. Има и и удоволствие, има и неудоволствие от текста. Има яснота, но пък се случва тя да води до стряскащи реалности. Безкритичното рециклиране на тази мисловна традиция доведе до идиотската ситуация в Бъркли, преди повече от седмица. Къде отиде уж вкусът към разбирането на ‘Другия’, диалога (цитират Цветан Тодоров, аз пък се сетих за ‘заекващия диалог’, за който писа Никола Георгиев), захранил поколения университетски души.
  ‘Loyalty to petrified opinions never yet broke a chain or freed a human soul in this world — and never will’ – пасваща мисъл на Марк Твен.

  Най-общо, с политическите коментари проблемът ми е същият… като с всички останали коментари.
  Подозирам, ако светът беше удивително подреден, почтен и справедлив, пак щяхме с нещо да се тровим. И да поддържаме идеята за ‘сложност’ на човешката природа.

 40. До Антикомунист.
  Има една много хубава българска поговорка: “Не ти ща нито меда, нито жилото”. Много отдавна предупредих, че няма да чета нищо от теб, още по-малко да коментирам. Поисках, нормалмо съответност. Продължаваш да се изявяваш като модератор в “сянка”.
  Разбери, това че пишем двамата тук, ни най-малко не ни прави съмишленици. Аз поне такъв в твое лице не намирам. За това и не позволявам да бъда по никакъв начин “отбелязван” в постингите ти.
  Надявам се, че съм пределно ясен.
  Ако не, последно вадя моливите и чертежите.

 41. @АТИКОМУНИСТ

  Вини мен в случая. Виж първия коментар на твоя нереагиращ колега… и ще разбереш защо.
  Ако очакваш каквото и да е извинение за каквото и да е, такова ще дойде само след като се извиниш на всички коментатори, които агресивно омазваш в ‘наивност’, ‘глупост’ и каквото друго е необходимо.

  Тук има изключителни хора, цени ги, ако можеш. Те са чест за България.

 42. EVERYONE ELSE,

  С малко думи си казал много неща. Твое авторско решение е , но мен ако питаш, вземи, събери тези фрагменти в нещо като книга. Искам да те зарадвам, тази година проф. Никола Георгиев ще навърши 80, а ако минеш до ъгъла на “Райко Жинзифов” ще видиш от тротоара всяка вечер побелялята му глава над бюрото. Ето пример за голям мислител и интелектуалец, който остана в България въпреки всичко (вярно е, през 1989-1990 беше в Лондон като “невъзвращенец”) И не само остана, но със самото си присъствие носеше духовна свобода.

 43. Дори и за ден не спира идеологическата борба по БНТ. /И не само/.Наскоро отразяваха горските пожари в Чили по следният начин:
  “Големи горски пожари в Чили. Русия праща самолет” (?!?) WTF?!

  Отгоре на всичко се оказва, че огромен американски самолет Глобъл Супер Танкер 747 е направил световен рекорд по хвърлено количество вода за ден над пожар, но за това – ни дума!!

  “Global SuperTanker said as of Friday its Boeing 747 had dropped more than 670,000 gallons of water on the fires and had set a single-day record for liquid dropped by a land-based aerial tanker on February 1, when it dropped 134,400 gallons during seven sorties.”

  Явно всеки българин има ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО право да знае “великите” дела на Русия, но не е задължително да знае важните факти по принцип. Типично “хибридно” информиране. А само преди няколко седмици присъдиха награда, в рубриката “култура”, за верен отговор на въпроса кога е създаден някакъв си руски хор (?!), явно в България хорове не съществуват….

  Както се казва “à la guerre comme à la guerre hybrid”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.