Защо за Москва Румъния се “оказва” русофобска, а България- най-перспективната туристическа дестинация за 2017 г.

ОБНОВЕНА: на 9.02. 2017

“Русия гледа на Румъния като явна заплаха заради разположените на територията на северната ни съседка елементи от американския противоракетен щит, заяви високопоставен служител от руското министерство на външните работи в интервю за “Интерфакс”, цитирано от Ройтерс. 

“Позицията на Румъния и позицията на ръководството й, които са превърнали страната в аванпост, е явна заплаха за нас” , заяви Александър Ботсан-Харченко от външното ведомство. Според него решенията на Букурещ са насочени срещу Москва.

Системата за ПВО на стойност 800 млн. щатски долара е разположена в американска авиобаза в румънското село Девеселу, на около 50 километра от българската граница и започна да функционира през май миналата година.

Макар че САЩ обясняват защитата със заплаха от Иран, Русия твърди, че системата е насочена срещу нея. ( OFFNews)

Кратичкото съобщение на Ройтерс предизвиква доста въпроси, чийто отговори изискват дълга памет. Защото и Румъния, както и България, има “противоречива” история на отношенията си с Русия. Но с една много съществена разлика: в Румъния няма влиятелна, проникнала навсякъде, вредна за националните интереси на страната съветско-руска пета колна. И там комунизмът мутира, но не и по отношение на съветофилството, заменено с русофилство в България.

Това е най-краткото обяснение за корените на проблема, за смисъла на краткото съобщение, в което руски висш чиновник сочи Румъния за враг.

В Румъния, където социализмът също беше див и варварски, че и повече от Тошовизма с неговите селски хитрувания, комунизмът беше каращисан с форми на национализъм, върху който диктаторът Чаушеско стъпи, за да отстъпи от Варшавския договор и да се освободи от съветската хватка ( и да може да си диктаторства сам на воля).  Точно това му струваше живота, докато бай му Тошо доживя до дълбоки старини да види реставрацията на правешко-телешкия възторг в оценките за неговото управление, изразени не от друг, а от самия “антикомунист номер едно” Бойко Борисов.

При това Румъния, за разлика от България, наистина е била съюзник на Русия в две войни и клиент на руската закрила ( срещу България) в трета. Румъния не само воюва срещу България на добруджанския фронт през Първата световна война, но дори дава повод на Русия да се включи в бойните действия именно като съюзник срещу българите. А в междусъюзническата война през 1913 г. Румъния се ползва от благосклонноста на Русия, която много иска българите да бъдат наказани по всякакви начини и от всеки за това, че в крайна сметка, въпреки руските интриги, заплахи, заговори и насъсквания на съседи успяват да избегнат своето претопяване в рамките на една разширена на Балканите руска империя, какъвто е бил замисълът в основата на руския военен поход тук през 1877 -78 г.

Нещо повече, за разлика от българите, които нямат своя армия, а само напълно зависимо от руското командване опълчение, през руско-турската война Румъния воюва редом с Русия със своя редовна войска по българските земи срещу османците ( възприела европейски образци, румънската армия смайва руснаците, когато пристига на помощ в България по понтонен мост, построен от тях на Дунава по последна дума на европейската инжинерната техника).

Надменната руска царщина отблъсква първоначално предложението за общи бойни действия, направено от румънския крал Карол. Но когато се виждат в чудо при обсадата на Плевен, където за малко да загубят войната ( което неминуемо щеше да се случи, ако българските опълченци не бяха удържали на връх Шипка на натиска на свежите турски подкрепления) , руският император Александър Втори не само “склонява” да получи румънска помощ, но дори предава командванто на румънските съюзници ( за неудоволствие на руските генерали, които открито мърморили срешу това унижение). Иначе казано, румънците и българите обръщат хода на войната и допринасят рещаващо за крайния разгром на Турция.

Както се вижда, когато става дума са “исторически връзки” с Русия, румънските са доста по-специални от българските. Да не говорим, че десетилетия наред във Влашко и Молдова руснаците управляват заедно с турците по силата на договора с тях от Кючук Кайнарджа ( 1774 г.). Това прави румънско-руските отношения наистина много “по-древни”- де факто и де юре. Имайки този пример пред очите си, много български възрожденци са вярвали, че е възможно и българската свобода да настъпи в рамките на дуалистично управление с османците ( но Русия не допуска това да се случи, избирайки да завоюва българските земи, без да подозира, че пряко волята й тук ще бъде създадена българска държава, а не някаква руска губерния).

Има обаче едно изключение в дългата традиция на приятелството между румънци и руснаци. То настъпва в съветския период на руския имперски натиск на Балканите.

Румъния не просто се присъединява към тристранния пакт на Хитлер, но воюва ( злополучно, както е известно) с и на територията на СССР.

В крайна сметка невоювалата срещу СССР България плаща със съветска окупация своя неутралитет, както и воювалата срещу СССР Румъния. Но за Румъния съветската окупация има лечебен ефект по отношение на русофилството, докато у нас то процъфтява днес като репей на скала.

Ето при такива наслоени исторически обстоятелства днешна Русия сочи Румъния като “русофобска страна”, която позволява на нейната ( натовска) територия да бъде създавана Противовъздушна ОТБРАНА на НАТО. Забележете- именно за отбрана става дума. Тя може да се струва заплашителна само за онзи, който смята да напада.

Истината , обаче , е че в Москва, както и в русолюбските среди в София, са разтревожени от силата и енергията на румънското гражданско общество. Мирише им на заразен майдан, ако се изразим на езика на московските опасения.

Вярно, румънските соцалдемократи не правят мили очи на Кремъл ( не смеят, поне не и публично), но явно е дошъл моментът, в който Путин е решил да вземе страна, колкото и в изявлението на неговия чиновник събитията от вътрешнополитически характер в Румъния да не се споменават.

Намекът на Путин е повече от ясен: готови сме да помогнем с каквото можем на изпадналото в затруднение социалдемократическо управление в Букурещ, което беше заплашено с европейски санкции, ако не се вслуша в исканията за реформи!

Така Румъния се “оказва” русофобска за Москва, а България е ” най-перспективна туристическа дестинация за 2017 г.” http://news.bnt.bg/bg/a/blgariya-e-sred-perspektivnite-destinatsii-za-2017-g-spored-ruski-turoperatori

ТЕМАТА(та) в развитие: http://www.faktor.bg/novini/svjat/94572-za-ruskiya-poslanik-v-bukurest-koruptziyata-bila-dreben-problem.html

30 мнения за “Защо за Москва Румъния се “оказва” русофобска, а България- най-перспективната туристическа дестинация за 2017 г.”

 1. Обстоятелството, че най-бедната страна в ЕС се явява най-перспективна руска туристическа дестинация е много радостно събитие и обнадеждаващо очакване. Дори бих възкликнала: Молодци, так держать нада – тая година почивайте в Балгарии, догодина – в Бангладешом. На чист български преведено, ще рече: високомерните руссияне, гордите притежатели на “серпастъй и молотокастъй” просто си нямат деньги, внезпно и безвъзвратно обедняха горките. Империята им – тоже. До преди няколко години бяха налазили като марокански скакалци всички луксозни ЕВРОПЕЙСКИ курорти. От висотата на имперското си пренебрежение докарваха до лудост с пиянски изцепки де що има Куршевели и Кот д’азюри. Когато таварщ путин им раздавА петродолари на калпак, ходиха по изисканите дестинации. Когато денгите секнаха- опряха до Троянския кон. Иска ми се да ги обнадеждя – денги все повече няма да има за вас. Тая година ще почивате в Балгарии човешки и евтино, догодина също ще можете, но ще се налага да си режете салам и домати на вестник. Това последното можете и сега да си го причинявате на “кримнаш”. Защо го пренебрегвате, не ми е ясно.

 2. Защо в България не беше изграден американския противоракетен щит? Много думи за пред “материала” и абсолютно нищо реално направено.

 3. Случайно или не откакто Григор Димитров напусна Шарапова и се залюби с Никол Шерцингер се взе в ръце и започна да показва какво наистина може. Мога и още да говоря за разликите в про-руското и про-западното влияние.
  Който не си взима поука от историята си му се налага да я изживее наново – не е точен цитата,казвам го по смисъл.

 4. Убедете се сами как сладко-сладко, мазно-мазно Батка храни кремълският гном.
  И в тази връзка само да попитам за един приятел нашите генерали, съответно “натовски” и пожарникарски, за рр и бб става въпрос-КОГА.

 5. Щом и “патрЕота” В.Симеонов прогледнал че “Кремъл май заселва руснаци” по Черноморието…….Добрутро

 6. “Икономист”:
  “Само след 3 седмици на власт, новият министър Сорин видя през прозореца си навън стотици хиляди протестиращи цяла седмица срещу приемането на постановлението, саботиращо антикорупционната кампания в страната. Протестите продължиха дори след като правителството отмени наредбата, декриминализираща корупция по-малка от 47,6 хил. долара, която щеше да спаси лидера на управляващата Социалдемократическа партия, обвинен за 26 хил. долара заради предоставяне на обществени поръчки на приятели. Само за час се появиха 10 хил. протестиращи и скоро те станаха 500 хил.”.
  http://www.economist.com/news/europe/21716570-decree-would-pardon-crooked-officials-dropped?fsrc=scn/li/te/bl/ed/hugeprotestsforceromaniasgovernmenttoreverseitselfoncorruption

 7. Хайде, в ЧЕрна Гора подкараха към пандиза руските шпиони! Боже, ще го доживеем ли?

  http://www.faktor.bg/novini/svjat/94511-proruski-politik-ot-cherna-gora-obvinen-che-raboti-za-kremalskite-tayni-sluzhbi.html

  А вижте му опорните точки против НАТО на този мерзавец, разлика няма с онова, което червените дуднеха у нас-поредно доказателство, че руската хибридна война се води с план и стратегия, срещу които, като гледам, само България не се защитава подобаващо!

  http://www.in4s.net/mandic-ako-udje-u-nato-crna-gora-bi-postala-legitimna-meta-teroristima/

 8. НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С НЕЯ
  Пендачанска: ПОТРЕС! Десните не ставаме и за чеп за зеле
  Пак съм насилена – да решавам коя от двете нямащи шанс да влязат в парламента коалиции да подкрепя?
  След 3 денонощия в родината мога да споделя само следното усещане: потрес! Но и потрес е малка дума! Да го напиша с големи букви – ПОТРЕС, пак не стига. Все едно! Някъде в потреса е случката, че и отвъд – в отвъдното, понеже май точно там му е и мястото на това, дето му викаме “дясното”!

  Кое, колко е дясно и ляво… все едно! Любима тема ми е! Но, така де, тъй нареченото дясно, т.е. НИЕ – еврогейовете, либералките, соросоидите, протестърите, младите и красивите и да забравим за умните, щото умните постъпват умно, а ние там се оказа, че нямаме никакъв шанс. Та, този де, един вагон хора, дето ужким се наричаме демократична общност, а всъщност сме едно, на което баба ми викаше, че и за чеп за зеле не става!

  Докато от едната ни страна стои Путин, от другата Ердоган, от третата настъпваща криза в бивша Югославия, от четвъртата европейски разпад и от петата Тръмп, какви са местните вълнения? Кой крив – кой прав, кой кого харесва, кой кому се сърди, кой кого обидил, кой кого недолюбил, недооценил, ненамигнал, непръднал и прочее. Ма, мен това изобщо не ме интересува! Интересува ме и ще продължи да ме интересува само едно: държавата да се превърне отново в държава, да се пребори с мафията и да се опита да гарантира сигурността си поне от непосредствените опасности чрез ЕС и НАТО.

  На фона на това, дърленето по страниците тук и разни вечеринки между приятели и естествени единомишленици, скандалите, конспиративните теории, обвиненията, лошият вкус, са не просто проява на тежък, провинциален, безотговорен политически инфантилизъм, а необясним с нищо друго, освен с разпищолващо се его, братоубийствен нагон. Как да очаквам, че ако в рамките на няколко дни “дясното” така умело разпиля собственото си твърдо ядро, утре ще обединява, приобщава, привлича, за да може един ден да управлява? Гледам как последните остатъци трохи гражданска енергия се оттичат в канала и побеснявам и заради това, и защото за пореден път, като избирател, съм насилена да взимам нерешими решения – коя от двете нямащи шанс да влязат в парламента коалиции да подкрепя? Дори аз – това обсесирано политическо същество, не знам за кого да гласувам, защото реално и в двете претендентки за моя глас има хора, на които вярвам, и в едното има хора, които не харесвам – и в другото, и двете си поставят еднакви цели, които съвпадат с моите. Те, в крайна сметка, се припокриват. Защо обаче не са ЕДНО и НЕ СА ЗАЕДНО е въпрос, на който до тук никой не успява да ми отговори на ясен, български език. Ми, пробвайте на друг! Говоря 5.

  Едните били го гласували, пък другите се били заявили, пък…. Не ме интересува, бе хора! Кого го интересуват махленски сметки? От вас се иска елементарна избирателна ефективност и ако все още не се очаква да сте държавнически титани, поне се дръжте адекватно, хванете една сметало и се справете първо с числата до 4! В момента заради вас двама по двама приятели се изпокарват, общността, от вагона с хора разцепихте за нула време. Собствената си общност разбихте!

  Обяснявах на едни хора през декември, че това, новото, дясното, дето сме “всички заедно срещу мафията” ще се превърне в един бъдещ Давид. Ми, много хубаво! Но тоя мой бленуван Давид не се е сетил дори да си напълни торбичката с камъни, а за прашка дори не му е минавало през акъла!

  В това време КОЙ? Голиат! Голиат блажно потрива ръчички!

  Не знам дали още има време, но ако има – просто се върнете в реалността!

  Коментарът е от профила на Александрина Пендачанска във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 9. “Русия гледа на Румъния като явна заплаха заради разположените там елементи от американския противоракетен щит” – такова малоумно изказване може да направи само един служител от руското министерство на външните работи. Румъния се отбранява и с това застрашавала тюрмата. А кълбетата започват да се разплитат, май:

  http://www.faktor.bg/petak-13/94419-kartitzite-na-putin-chechensky-agenti-sa-izprastani-v-germaniya-pod-maskata-na-bezhantzi.html

 10. Илюстрация към публикацията от Симеон, за ‘новите руски проекти’:

  http://ttolk.ru/wp-content/uploads/2017/02/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%B5%D0%B7%D0%B4-4.jpg

  Доскоро Борисов (небезизвестен посттттатовист и банкянски диалектик) сновеше наляво-надясно пред знака… със завишено внимание към всяка негова (на знака) възможност.
  Радев (кремълски конструктивист) изгледа двете посоки, едната му кимна… и Радев забутуши дисциплинирано наляво.

 11. Положението с рубло-путлерофилите в Германия , представено от Борис Райтшустер, който е живял и в Москва до 2011г:
  http://apostrophe.ua/article/world/europe/2017-02-02/jurnalist-boris-raytshuster-dlya-putina-germaniya-predstavlyaet-odnu-opasnost–chto-on-pomret-so-smeha/9951
  И в Германия сякаш са забравили ,че заради СССР бяха разделени над 45години. А пък какво остава за НРБ, където над 70 години се благодари за “освобождаването” ни от суверенитета и независимостта ни. Колониалният синдром е жив не само в задунайката, а и в гедеерските “братя” по робофилство.

 12. Благодаря на Георги Николов за пресконференцията на Лукашенко.Полезно е да се знае позицията му по някои руско-белоруски въпроси.

 13. Виктор Суворов за войната на Русия срещу Украйна:
  “Путин и бандата му действат в Украйна като Хрушчов в Унгария и Брежнев в Чехословакия. Русия не търи нормални страни до себе си и дави демократичните им революции им в кръв, защото искрите им оттам ще прескочат при руснаците”.

 14. @СВЕТОСЛАВ: НИЕ сме Давидовците.
  НИЕ.
  Там където “няма ляво,няма дясно” има само ЛЯВО.Там където има ГЕРБ и РБ няма дясно.Има пари,има смрад и много алабализми без покритие.
  Мога да припомня на Пендачанска коя песен пя на основаването на ДСБ. Беше “Многая Лета”.Да си го спомни.
  И съм съгласен с Пендачанска и не съм.НОВА РЕПУБЛИКА има камъни в торбичката си и повярвай знае,може и има топки да се сражава с Голиaт.
  НИЕ само трябва да ги подкрепим.

 15. До г-н Светослав.Тук в предната статия ставаше въпрос за телевизията БНТ която по закон трябваше да брани националния интерес, а тя прокарва руския. Искам да ви кажа на вас и приятелката ви Пендачанска следното. Това разбира се е лично мое мнение и ако не ви хареса, моля да бъда извинение. Вашето мнение е формирано от най-масовите и овладяно от чужда държава медии. Ако проявите собствено мислене ще намерите правилния отговор. Но за повечето хора на изкуството правилния отговор е свързан с изпадане в заплащането и срив в кариерата . За последно ще посоча един жокер : ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ЕДИНСТВЕНИЯ ЯСЕН ЕВРОАТЛАНТИК ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. А Чърчил е казал “аз съм оптимист защото от другото няма смисъл”.

 16. “Надменната руска царщина отблъсква първоначално предложението за общи бойни действия, направено от румънския крал Карол. Но когато се виждат в чудо при обсадата на Плевен, където за малко да загубят войната ( което неминуемо щеше да се случи, ако българските опълченци не бяха удържали на връх Шипка на натиска на свежите турски подкрепления) , руският император Александър Втори не само “склонява” да получи румънска помощ, но дори предава командванто на румънските съюзници ( за неудоволствие на руските генерали, които открито мърморили срешу това унижение). Иначе казано, румънците и българите обръщат хода на войната и допринасят рещаващо за крайния разгром на Турция.”

  Цитатът по-горе е абсолютно верен – фактически румънците са тези, на които трябва да благодарим конкретно за Плевен, защото без тяхната решаваща помощ града е нямало да падне.

  Освен румънски воини, във войната участват също етнически украинци, етнически беларуси, етнически черногорци, хървати и финландци. Но кой знае защо, почит се отдава само на руските воини. Не че и руснаци не са паднали за свободата на България, обаче къде е почитта към другите? Да сте чули някои да почита румънците, паднали във войната 1877-78? Или някой да отдава почит на финландските воини, дали живота си за свободата на България?

  Има и друго – казваше се, че загубите на армията са били над 200 000 хиляди. Оказва се, че цифрата е доста по-скромна. При това се разделя между множество националности. И не на последно място – българското опълчение също дава тежки жертви в тази война. Но на българските “патриоти” не им пука за това.

  Ето най-официалния руски документ за войната – военно-медицински отчет по дунавската армия. Виждам, че една връзка на страницата води към някакъв архив, където има и отчет по кавказката армия, който желае, може да се рови за много данни. Но и така е ясно – загубите далеч не са 200 000 и далеч не са само руси.

 17. Прекрасно знам, че ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ЕДИНСТВЕНИЯ ЯСЕН ЕВРОАТЛАНТИК ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, но като го видя написано черно на бяло, тръпки ме побиват. Събраните от него проценти ли са процента на евроатлантиците в България? Явно е, че не са. Тогава? Защо останалите не гласуваха? Дали защото виждаха зад него лидерите на РБ, които не изпускаха случай да се ритнат по кокалчетата? Ако на някой му се струва, че изказвания, като тава на А. Пендачанска наливат вода в мелницата на петоколонниците, не е съвсем прав. Все едно да се каже, че който разобличава Б. Борисов – налива вода в мелницата на БСП…. макар че, като се замисля… и двете са си точно така, но това не е причина да не се казва истината.
  То е ясно, че ние тук ще гласуваме както трябва. Въпросът е останалите, непоразени от петоколонното малоумие да виждат пред себе си адекватни лидери, и колкото може повече (само Кънев и Иванов не стигат).

 18. Румъния знае какво е чака ако има сделка с Русия независимо на какво ниво.България винаги е била в полезрението на Русия, като страна която лесно се маниполира,виждаме президент комунист-социалист,РИСИ умее да им влези под кожата на нашите руски подлоги ,,патриоти,,с комисионни, които после плаща българския народ,заробване от което няма измъкване.

 19. До г-н Караиванов. Нещата са прости и ясни. Благодарение на десния бб петата колона е овладяла почти всичко. Останаха няколко блога ,част от Фейсбук пространството и НОВА РЕПУБЛИКА. Те излязоха с много ясни критерии за обединение, но тук ясно личи кой ,кой е. А забравих: сега се стремят да овладеят евроатлантическото мислене на българите чрез медиофрения. (нарушаване логическите връзки в мозъка, вследствие на взаимно изключващи се съждения.). Пожелавам ви здраве и сили, да спасим държавата за децата и внуците ни.

 20. Не съм социолог, но ми се трува, че у нас лумпенският вот е около 60% (от гласувалите де, защото много от нормалните са се подлъгали да не гласуват). Когато се съсредоточи у комунистите (“Да спрем разрухата’94”) – става страшно. Когато се съсредоточи у по-скрити маскари (Царот), нещата кретат, но все пак назапад. Сега имаме късмет, че комунистите ще си го делят с патриотЕте и Б.Б. Това, че последният се прави на десен го задължава, макар и със сумтене, да се придържа към западния курс и да подкрепя санкциите срещу Путин. По-малкото зло, демек. Това не е скрит призив да се гласува за Б.Б., а явно възмущение, че на него трябва да разчитаме след изборите.

 21. Не съм съгласна с Пендачанска.Това публично говорене против десните още повече отблъсква електорат.
  ДА. Има дясна партия,която е запазила профила си и за която бих гласувала с две ръце.
  Напълно отговаря на моите критерии,които не са се променили през годините.
  Това е партията ДСБ и политическото обединение НОВА РЕПУБЛИКА.
  С КАЧЕСТВЕНИ ЛИДЕРИ,С КАЧЕСТВЕНИ ИДЕИ.с КАЧЕСТВЕНО СВЪРШЕНА РАБОТА ДО СЕГА.
  И стига сме си късали ризите и поплакът за някакви маргинални обединения.Не стават. Не се ли поучихме.
  Ама малка била поддръжката.Ами малка-толкоз.
  Дайте да помогнем с позитивизъм,с респект от успели личности,каквато е Пендачанска.А не само да плачем,как не става.Ами като говорите с песимизъм,мърморене,недоволство,няма да стане.
  Оставете ги другите партии.Помогнете на НОВА РЕПУБЛИКА.
  Преди всичко говорете истината и не пречете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.