Любимите антикомунисти на комунистите у нас

Това е текст, който не бива(ше) да пиша. Кой съм аз, нечистият, че да придирям на чистите антикомунисти, макар и да са се превърнали предимно в открити ( не по подозиране, а демонстративно) бойковисти, станишевисти и путинисти?

Лошото е при избора на темата за този текст, че би било малодушно да спестя имената на героите от палачинковия сюжет. Не мога да си го позволя, макар да съм наясно каква мъст да очаквам.

Какво ли не бих дал да можех да съм толкова умен, че да обясня тезата си без да споменавам известните имена, с които не ми се иска да се “закачам” заради тяхната уж антикомунистическа, уж русофобска по дефиниция следа ( за да не кажа слуз) в българската публичност!

Но, уви. Не съм умен. И не умея да замазвам.

Поводът да се захвана с тази неблагодарна задача  е признанието на старозагорския политолог Антон Тодоров, че от две години “работи” с Бойко Борисов. “Старозагорският” не е израз на някакво столично отношение. Като водещ на предаване в БТВ канех Тодоров често именно като коментатор, който не живее в столицата и акцентирах върху този факт в най-положителния смисъл на думата.

С годините Тодоров се оказа най-любимия антикомунист на комунистическата аудитория на телевизиите в България ( не съм забелязал чак и в чужбина да се го забелязали в това важно качество). Громи с документи и бомбастични обвинения преди всичко мними и реални претенденти да го засенчат в антикомунистическото амплоа. Върши отлична работа не само на онези, които твърдят удобно, че “всички са маскари”, но надправо доказва, че най-големите гадове си позволяват да са още живи и да шават някъде в дясно, вместо да са в затвора ( по липса на концлагери).

До неотдавна на мушката на любимия антикомунист на българските телевизии беше и колегата му по (фалшив) антикомунизъм Бойко Борисов. Но от днес вече имаме самопризнанието на Тодоров, че същият не бил онзи Бойко, когото е имал на ум преди , когато го е клеймил ( и клеветил?). http://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/anton-todorov-za-upravlenskata-programa-na-gerb.html

Тодоров, който страстно ругаеше Борисов, днес влюбено го защитава дори и по  абсолютно назащитимата “интелектуална линия”. Не било вярно, че бил чел само “Винету” ( макар източникът на това твърдение да е самият Борисов). Той, Тодоров, лично се убедил във високата интелигентност на Борисов след дълги, двугодишни (!) беседи с него- намеква, че може и книга да издаде в това отношение- този път, ласкателна за Борисов. И как си личи Борисовата интелигентност, според Тодоров? Ами, Борисов, всъщност, познавал много добре руската класика ( освен, че имал отлична диплома).

Това пребръщане нито е първото, нито е най-зрелищното- най-малкото досега Тодоров дефилираше като гневен антикомунист, но не и на заклет Бойковист. Има още много да гони салтоморталето на Бареков, който първо предано любеше, а после люто намрази Борисов.

Така че, палачинковият лупинг на Тодоров стана по-скоро плавно, като самият преход у нас. Без шокова терапия ( за онези, които отдавна са забелязали, че Тодоров атакува с всички средства и с недостъпни за “простосмъртните” писмени следи към гадното минало на избрани обекти, т.е. конкуренцията на Борисов в дясното пространство. Едва ли бих писал този текст ( поради липса на изненада), ако не беше признанието на Тодоров, че цели две тодини е криел, че “работи с Борисов”, представяйки се досега за независим коментатор. Ето че по този начин “издава четата” , разобличава как Борисов командва телевизиите  по линия на това кой трябва да бъде канен да се ори от екрана с кочинизма и метастазите му, плъзнали навсякъде, само не и в ГЕРБ, както излиза. http://offnews.bg/news/Izbori_18760/Tozi-kojto-napisa-che-Borisov-tane-v-porotci-i-koruptciia-vleze-v-l_646841.html

Оставям на въображението на читателите да си представят как точно Тодоров се е превърнал от ругател на Борисов в негов ( домашен) любимец, нает да лае по оногова, когото му посочат. Бас държа, че не е трудно за разгадаване за когото и да било как е станало тричането, щом става дума за “работата” с Борисов. И има ли финансово изражение тази “работа” с Боорисов ( малко е грубичко да се питат такива неща един разобличител, но да свиква, нали се е запътил да става депутат под крилото на Борисов- депутатите ги питат такива неприятни нещо, понякога дори и у нас).

Същият Тодоров ,обаче, върви по утъпкани пътеки. Преди него по тях преминаха ( без претенция за изчерпателност, а само за “знаковост” в посочването на примери):

Журналистът Явор Дачков

Богословът Николай Михайлов

Вездесъщият гастрольор из телевизионните студиа проф. Михаил Константинов.

Всеки от тях- със спецификата си.

Единият се преоблече от предан костовист с хастара наопаки в негов яростен оплювател и цопна в един момент в отбора на онези, които се подмазваха на Станишев насред премиерската му излагация ( няма да се връщам с  линкове към негова голяяма, хвалебствена статия за Станишев, всеки може да си я открие сам) .

Другият минаваше за тъмносин. Бил (е) “гуру” ( да не се бърка с ГРУ) на Костов   ( а съм го виждал за първи път покрай ранния Филип Димитров в началото на 90-те години на миналия век). Днес се “оказа” върл почитател на Путин от православно-фундаменталистки позиции. Нещо като нашенски Дугин, евразийско-балкански шаман.

Третият страда от бойковизма, характерен за доста безхарактерни хора, за които на първо място е прагматизма в ориентацията по азимута на азиатски мутиралите интересчии.

Има и още доста техни подобия, но мисля да спра дотук, за да не ме обвинят, че правя списъци , които да послужат за репресии от страна на нашите либерални европейски поробители, онези толерасти с меките китки, под чието иго страдаме, според евразийската пропаганда.

Примерите, които посочвам, не би трябвало да са заразителни. Защото са заразни. Заразени са с презрението на нормалните хора, над които палачинковите “авторитети” се надсмиват с поведението си като над малцинство, превърнато в такова с помощта на подобни борци срещу Тиквата, които обаче се качват в неговата каляска в 12 без 5 и започват да наричат смаяната публика “тиквеници” срещу едни сребърници.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА И ПО СЪЩИЯ ПОВОД: http://dobronameren.blog.bg/history/2017/02/10/ama-kakvo-stava-treti-petel-kupuvam.1508978

23 мнения за “Любимите антикомунисти на комунистите у нас”

 1. Не съм специалист по медии и медийна среда, г-н Инджев.Това е ваша територия.Почти разрушената и напълно отровена медийна среда според мен обаче, е основна причина, подобни псевдоавторитети,палачинки и ветропоказатели да шестват без критично противодействие по екрани и микрофони.Това статукво е срам за България. В личен план няма да се примиря никога.И винаги чета блога ви и форума с надежда да видя повече непримирими хора.За съжаление и тук често срещам коментари от типа – ами така е, лошо е, нищо не може да се направи.Може!Винаги може.Заявявайте си позициите и ги отстоявайте бе хора.Особено журналистите.Не е страшно.

 2. Навременна и много полезна ,точна статия.Поздравления,г-н Инджев.

 3. Много важен коментар за едно уродливо явление,което трови българската медийна среда.Гореописаните са много повече ,но както се казва това е представителна извадка.
  Сценарият е един и същ.Сценаристите явно са едни и същи.Сближаване със сини лидери,венцехвалене до небесата с антикомунистическа риторика,критики към Б.Борисов и шайката му /както се изразяват/както и към БСП и после – обратен завой.
  Чудя се как в едно човешко същество може да се събере толкова наглост,долно падение,себеокаляне.За пари ли бе хора.
  Тези неща искам да кажа на сценаристите имат обратен ефект.Трябва да си малоумен за да им вярваш.
  А гореизброените лица стават за посмешище.
  Държат се като дебили. С много от тях съм се опитвала да разговарям.Бягат.Последно Цв.Ризова се дивеше на А.Тодоров.За венцеславене на Бойко.Пълен дебил,след като го е нарекъл част от шайката.

 4. Гледах вчера интервюто на въпросният господин при Цветанка Ризова и не можех да се начудя на неговото преобразяване.Кротък,хрисим и спокоен- коренно различен от това което представляваше до сега – яростен Бойковист.Гледах и се чудех докъде може да стигне падението и разбрах че за падението нама дъно

 5. Разследващите доброволци от InformNapalm са публикували материал за “технологията” на руската пропагадност в Украйна:
  https://informnapalm.org/33211-hisamov/
  Както се вижда и в Украйна има Ценични хора, не Цинични, а ЦЕНИчни, както и в НРБ.
  Няма значение от образУванието и “квалификацията” на цЕниците – те са просто стока с определен срок на гАдност, предписан им от платилият им за обслужването им сводник.
  Може да се титулуват цЕнично и “антикомунисти” , но същността им е ….. продажност….
  П.П. Между другото и г-н Москов наскоро също говореше “антикомунистически”?!?!???
  Дано все пак не е станал цЕник, все още?!?!?!

 6. Sorry за грешките пиша от телефонКогато основавахме ДСБ тази мърша Михайлов беше причината П. Жотев и С т.Мазнев да бъдат елиминирани от Старозагорската структура на ДСБ – хора експерти и на светлинни години напред в материята си на познания
  А иначе Иво Инджев сам си е виновен. Защо защитаваше принципи още при противозаконното уволнение от БТА?Можеше да стане говорител на мафията пардон правителството на Беров.Защо уличи гоце в далавери и корупция,вместо да пееш шербетени дитирамби “Другарю Първанов благодарим ви за големия член пардон шлем”? И вместо да имаш кОлтурни различия – да плюеш на съвестта си рецитирайки “Другарю Борисов жизнь с вами стало лучше, жить стало веселее”. Вместо да беше правил пачки, да станеш депутат и да ти дават “медийни пакети” за шeрбетене на комунистите от БСП, ГЕРБ,ДПС и всички остaнали помияри от БКП ти направи житейски избор да останеш прав,а не наведен.Да нямаш милиони,но да си знаме и ориентир в тази мътна вода.Да си жертва на хибридна война вместо да играеш белот в Банкя или в хотела на гоце. Защо не каза че Иван Костов е виновен за смъртта на Христос, провала на Априлското въстание,Първата и Втората световна война, външния (10 милиарда $) и вътрешния (около 30 милиарда BGL) дълг към 1989а. Защо не каза че Костов е убил жената в тунела, че Костов дерайлира цистерните в Хитрино, че Костов навря парите на държавните фирми в КТБ и после я фалира? Ако беше се научил да пишсеш неграмотно и да си майстор на фелациото като Дачков,Тодоров и вся остальная сволоч сега щеше да си депутатин и мангизлия Иво Инджев.
  RESPECT,жив,здрав и 100% подкрепа от мен- меда на властта не ядеш, но жилата с пчелна отрова са невероятен имуностимулатор, лек за ревматични болести и дълголетие, здрав гръбнак (макар и липса на кариера).
  Както казваше един приятел: Който си има кръст,а не звезда – ще си носи Голготата

 7. Искам да си поправя грешката: не яростен Бойковист а яростен АНТИ Бойковист.Извинявам се!

 8. Поздравления, не за факти, анализи и чисто човешка последователност. А, за това, че сте светлина, подобно брегови фар, за ориентация на огромна маса заблудени българи. Дори “заблудени” е много мека форма за определение.

 9. P.S. Иво Инджев,вместо да чалгализираш антикомунизЪма и да станеш правоверен русофилистик ти избра да си човек с принципи и да буташ МОЧА.
  С 2 думи: Вместо да с танеш Издислав, ти остaна “Is this love” na White Snake

 10. Стар виц. Англичанин от епохата на кралица Виктория прави дръзко заявление. Всички жени са продажни. Това стига до нейно величество. Привиква тя въпросният и го пита направо:
  -“Каква е цената ми.
  -30 сребърника.
  -Толкова малко.
  -Ваще величество, Вие започвате да се пазарите!”
  Та, така и с визираните в статията боклуци. КОЙто трябва ги е купил. На някой месечна рента, на друг службица, на трети избираемо мвсто в депутатската листа, на следващ щедри рекламодатели в парцала в който списват. Още в епохата на НЕП-а Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей беще го измислил: “Има 400 сравнително честни начина (ибягвайки ударите на наказателният кодекст° да забогатаещ”.
  ДГД от една, долна, мръсна гад!

 11. “Разузнавателната служба на Чехия BIS създава специална част в Министерството на вътрешните работи, която квалифицира руската информационна агресия като “масивна пропаганда и дезинформация, насочена да отслаби членовете на ЕС и НАТО чрез непряко проникване в медии и интернет и др.”, и започва борба срещу нея:
  https://www.yahoo.com/news/fake-news-rise-czech-unit-targets-russia-081406635.html
  Е, пък ние си имаме п/резидент Румко и премиери, дето са руски приятели, вместо да отиват на конфронтация с Русията, и така проблемът ни е решеннн, нали така?

  “Парадоксите в българското политическо съзнание”: Момчил Дойчев
  http://bulgariaanalytica.org/2017/02/11/парадоксите-в-българското-политичес/

 12. Да не забравим да отдадем заслуженото внимание и на моя колега и бивш приятел Евгени Михайлов. Истински антикомунист и още по-истински бойковист.

 13. По аналогия с един остроумен стикер:
  Не можеш да напишеш АНТИКОМУНИЗЪМ без да напишеш КОМУНИЗЪМ.

  Не знам дали (не) биваше да пишете този текст, г-н Инджев, но чаках някой да го напише. Споменаваме ги чат-пат, знаем им шашкъниите, та време беше да ги видим събрани, в парадигма.

 14. Абсолютно! Точно така е. За съжаление много са. Например бих добавил и Едвин Сугарев. Характерното за всички е, че след като станат бойковисти до един заглаждат косъма и имат вид на успели хора.

 15. Същият от пасквили за Иван Костов натрупа цяло състояние…

 16. И аз гледах този път хрисимият до неузнаваемост политолог Антон Тодоров и не вярвах на ушите си! Имам цял рафт с негови книги, всичките ги изчетох внимателно, с респект към публикуваните документи и коментарите към тях. Сега какво да ги правя, да дам хартията за рециклиране? Би трябвало всички негови читатели да поискат проверка за истинността на фактите и документите, които е публикувал, за да се отсее зърното от плявата, да не изхвърлим и “бебето” с мръсната вода, ако има такова въобще.

 17. Документите са манипулативно подбрани. Има документи “после” – т.е. опровергаващи ги… Но тях не е поместил.
  Вероятно Бойко единствен го е спалшил с нещо, та е станал по-верен и от кучетата му. Другите ОМАСКАРЕНИ вероятно не искат да ровят в калта, защото означава да се опръскат с нова порция кал и да ходят с адвокат под ръка.
  Но в моя съзнателен живот съм се убедила, че рано или късно ГОСПОД БОГ ВЪЗДАВА СПРАВЕДЛИВОТ, КОЯТО Е НЕОБРАТИМА…

 18. Сега разбрахте ли колко вида антикомунисти има? Ни повече, ни по-малко, само два. Единият вид „антикомунисти“ са подобия на посочените по-горе и подвизаващия се тук. А другите кои са, и как да ги различим? Ето Ви безупречния критерий по ИЛИЯ МИНЕВ разбираем за всеки БЪЛГАРИН: „ТИ КАКВО ПОЖЕРТВА, ЗА ДА Я ИМА И УТРЕ БЪЛГАРИЯ“.
  Само ПАТРИОТЪТ може да принесе жертва за РОДИНАТА СИ И ТО ДАВАЙКИ НЕЩО, КОЕТО Е КАТЕГОРИЧНО НЕГОВО, а не както казва БОТЕВ за “патриотите”- лицемери и ренегати : „…НО НЕ СВОЙТА ДУША, БРАТЯ, А ДУШАТА НА НАРОДА“.
  С други думи. Не можеш да бъдеш антикомунист в БЪЛГАРИЯ, ако не си РОДОЛЮБЕЦ, т.е. БЪЛГАРИН.

  А това е за момчетата и момичетата от НОВА РЕПУБЛИКА:

  БЪЛГАРИЯ-ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА!

 19. Приемам деленето на „комунисти” и „антикомунисти”, което г-н Инджев прави като условно. То ми изглежда само като художествен похват, който авторът майсторски прилага, за да осмее някои безпринципни фигури в медийното пространство. Очевадно е, че тези фигури не са нито „комунисти”, нито „антикомунисти”. Те са толкова безлични в политически план, че не заслужават да бъдат наричани нито с едното, нито с другото име. Наивност проявяват читателите, които се хващат за думите „комунисти” и „антикомунисти”. Става въпрос за едни уж дълбоко убедени бивши “еврофили”, на които им трябваше само една бежанска криза, за да се осъзнаят като националисти (не като патриоти), готови да презрат така наречените европейски ценности. Последните не били съществували. Имало било криза на понятията. Затова път, не били толкова лоши нито туркофобията, нито антициганизма, нито ксенофобията изобщо. А и путинофилията си била напълно в реда на нещата в контекста на православния национализъм, който дори и БПЦ смята за родолюбие, българщина и т.н Трябвало да се върнем към корените си, към националното достойнство, родовата памет, историческото величие и прочее . . . следва цялата поредица от патриотични прелести на генерал Решетников.

  Уажаеми форумци, ето за такива „комунисти” и „антикомунисти” става въпрос. За тези, за които известният английски общественик д-р Джонсън още преди 2 века е казал „Патриотизмът е последното убежище на подлеците”. Честният човек не се гордее (нито срамува) със своята националност. Защото съзнава, че е глупаво да се гордееш със заслуги, дори и когато са лични, а камо ли когато са чужди (макар и на твои сънародници). Още по-неуместно е да претендираш за достойнство поради случайния факт на своя национален произход. Но фигурите от статията на г-н Инджев са точно такива горделивци, претендиращи за „достойнство”, пред лицето на променената геополитическа ситуация: Меркел се била изложила, Тръмп и Путин, видите ли – скоро ще се съюзят, така че ние хитро трябва „ритнем кросното” на космополитния Брюксел, и да се прегърнем с националистичните Москва и Вашингтон. За този последния, не е много сигурно, ама – Нейсе! Тъй де, бай ти Ганьо не е вчерашен, да остане в опозиция. Вчера – еврофил, днеска – патриотин.

 20. Напълно е уемстна забележката на друг кментатор-коагто се пише за антикомунизъм,задължително трябва да се пише и за комунизма.
  Защо ли-ами точно защото комунизма е създал антикомунизма.

  Доказано е че в България е имало комунисти,какво днес няма ли?Те са изолирани,угнетени,обеднели,изхъврлени от живота и политиката? Ами кой осветява Мочите и Альочите?
  Дядо Мраз,така ли?

 21. “Само ПАТРИОТЪТ може да принесе жертва за РОДИНАТА СИ И ТО ДАВАЙКИ НЕЩО, КОЕТО Е КАТЕГОРИЧНО НЕГОВО,”-Тервел

  Нищо подобно,патриоти в България не може да съществуват,докато държавата се управлява от комунистите и е буквално тяхна собственост.

  А комунистите се изчистват само от антикомунисти.

  Патриотизмът е емоционална и субективна категория,ето защо и комунистите се самоопределят за патриоти.Иди им кажи че не са патриоти.

  Докато не могат да се самоопределят за антикомунисти,впрочем може и един ден да станат и такива,засега са само капиталисти…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.