Поколенията си мени, нрава не- що е то?

АВТОР: ГЕОРГИ КОСТОВ

Годината е 2017, но електоратът на БСП отново ще има възможност да гласува за номенклатурните династии от времето на Народна Република България.

По имената им ще ги познаете – това са мъже и жени на възраст между 30 и 40 години, със златни дипломи и знатни фамилии, деца, внуци и племенници на “заслужили другари”. Сега те попълват вакуума, който ще се отвори след принудителното пенсиониране на ветерани-парламентаристи като Михаил Миков, Ангел Найденов и Янаки Стоилов.

Смяната на поколенията може и да се случи, но партийната политика си остана “семеен бизнес”. Сред новите кандидат-депутати на БСП е Иван Янчов Таков – внук на партизанина Пеко Таков, бивш министър на вътрешната търговия и заместник на Тодор Живков в Държавния съвет на НРБ. 37-годишният Таков е завършил финанси в Канада, директор е на компания за инвестиции в недвижими имоти, а през март ще се бори за мандат в Народното събрание от 24 МИР София. Две позиции след него се нарежда Ана Пиринска – дъщеря на бившия председател на 40 Народно събрание Георги Пирински и Клавдия Кашева, чийто покоен баща ген. Илия Кашев е дългогодишен началник на Пето управление на ДС – УБО. Пиринска е на 32 години, има диплома по политология от СУ “Св. Климент Охридски” и магистратура по “Политика и икономика на Евразия” в школата за дипломатически кадри на Русия – Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), през която са преминали хора като Андрей Луканов, Петър Младенов, Ирина Бокова.

Номер 17 в листата за 24 МИР на “БСП за България” е Ана Ананиева – дъщеря на Нора Ананиева, бивш ръководен кадър в Института за съвременни социални теории към АОНСУ до 1989 г., вицепремиер в двата кабинета на Андрей Луканов, депутат от БСП между 1990-1997 г. През последните 10 години Ана Ананиева направи самостоятелна кариера в администрацията – започна като юридически съветник към Министерски съвет през 2006 г. в мандата на Сергей Станишев, през 2013 г. стана зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а от 2014 г. досега е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

В края на софийската листа, водена от Корнелия Нинова, са подредени още двама наследници на познати партийни фамилии. Под No. 20 е Тома Трайков – син на бизнесмена Марио Трайков (член на Националния съвет и на Контролната комисия на БСП), кръстен на дядо си – бивш началник в отделение Б на ДС от началото на тоталитарния режим. Трайков-младши се прочу по време на местните избори преди 2 години, когато на предизборната му диплянка се вееха едно до друго знамената на Русия и България. След него се нарежда Владимир Илиевски – син на Радослав Илиевски, който беше кмет на Долна Митрополия и депутат от БСП от 2001 до 2009 г.

С номинация за депутатски мандат от Пловдив е и 34-годишният хирург Атанас Баташки, син на бившия народен представител от БСП и настоящ ръководител на МВР-Болница Илия Баташки.

Кадър “трето поколение” е икономистът Стоян Мирчев – водач на листата в Силистра. Негов баща е социологът проф. Михаил Мирчев, който беше издигнат от БСП за кандидат-кмет на София през 2015 г. Дядо му е 86-годишният Стоян Михайлов, бивш ръководител на отдел “Пропаганда и агитация” към БКП и секретар на Централния комитет на партията до 1988 г., когато е отстранен от Тодор Живков. Това ще бъде втори депутатски мандат за 35-годишния Стоян Мирчев, който започна политическата си кариера през 2013 г. като началник на кабинета на Иван Данов – министър на инвестиционното проектиране в кабинета Орешарски.

Водач на листата на БСП в Перник е Станислав Владимиров (38 г.) – племенник на дългогодишния ръководител на местната партийна организация и бивш депутат Ненко Темелков, потомък на известния активист на БКП от 20-те години на XX век Темелко Ненков. За Владимиров това ще бъде трети мандат като народен представител от 2013 г. досега.

В листата за 21 МИР-Сливен е председателката на Младежкото обединение на БСП – Вероника Делибалтова (29 г., юрист по образование), чийто баща Атанас е пенсиониран полицай, общински съветник и лидер на градската организация на партията. Делибалтова беше част от червената “контрапротестна” група срещу Ранобудните студенти по време на окупацията на Софийския университет през 2013 г.

Член на ръководството в младежката структура на партията от 2016 г. е и Мина Антонова Кутева. В Националния съвет на БСП влизат още дъщерята на покойния депутат Димчо Михалевски – Петя, дъщерята на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков – Ия Петкова-Гурбалова, и др.

Няма как “децата на Партията” да не си приличат – те са представители на една и съща генерация, високо образовани, идеологически лоялни, родени организатори, партийци по кръвна линия. Тяхното политическо пълнолетие настъпи достатъчно късно, за да не изпитват угризения заради наследството от тоталитарния режим – но достатъчно рано, за да го помнят с добро заради известни фамилни привилегии. За разлика от бащите си, никога не са скандирали “Вечна дружба КПСС – БКП”. За тях е въпрос на престиж членството в ПЕС, ръководена от сина на Димитър Станишев – Сергей. Научени са, че “демокрацията ни сполетя”, но знаят как да се възползват от предимствата й. Вярно е, че повечето от тях получават по-скоро “почетни”, отколкото избираеми позиции в листите (за сметка на партийни журналисти като Александър Симов или безпартийни капиталисти като Петър Кънев). До преди 5 години нито един от тях не влизаше на Националния съвет. Някои са фактически членове на партията едва от няколко месеца.

Появата им на преден план изглежда като резултат от конюнктурната случайност – в случая, заради поредната чистка на “неправилните” лобита. А и не всеки наследствен социалист успява в опита си да направи пробив с политическа кариера (справка: Достена Лаверн). Но сред тях вече има лица, в чиито CV-та е вписан поне един депутатски мандат или ръководен пост в държавната администрация.

Корнелия Нинова няма нищо общо с тяхната генеалогия, но и няма друг избор, освен да ги използва – особено след отцепването на АБВ, тоталния организационен срив в края на кабинета “Орешарски” и след кръвозагубата на местните избори през 2015 г. По всичко личи, че рано или късно те ще получат ключовете от “Позитано” 20 след Живкови, Станишеви и Добреви.

 

НА СНИМКАТА: Бившият лидер на БСП Сергей Станишев в глупава пиар акция по събиране на алени макове, които повяхват минути след откъсването.

Дали присадените в листите на БСП нови “алени макове” няма да се окажат политически еднодневки също?

Сергей Станишев. Снимка Веселин Боришев

10 мнения за “Поколенията си мени, нрава не- що е то?”

 1. Такава прегледна статия, така подробна, така стилна , но липсва най-важното-посочените лица и фамилии са комунистически, спомената БСП е комунистическа, кампанията за предстоящите избори е под под пхллупака на комунистическата пропаганда и вероятността комунистите да ги спечелят е изключително висока.

 2. Германецът:Ние имаме силна икономика.
  Българинът:Ние имаме БСП.
  Германецът:Ние имаме високи заплати.
  Българинът:Ние имаме ГЕРБ.
  Германецът:Ние имаме и високи пенсии.
  Българинът:Ние имаме ДПС.
  Германецът:Е, вие в България само БСП, ГЕРБ и ДПС ли имате?
  Българинът:Ако вие в Германия имахте БСП, ГЕРБ и ДПС, и вие само това щяхте да имате…

 3. Само да добавя, че и в листите на ГРОБ има прелюбопитни издънки на одиозни комунистически фамилии и синове и дъщери от облужващият персонал на номенклатурата.
  Примерно на Цвъки баща му е бил шофьор на зам. министър на МВР и дългодищен шеф на КДС григор шопов.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 4. Не по темата. Хвала на лидерите на Нова Република за декаларацията.

  Председателят на Нова Република Радан Кънев и членовете на ръководството Борис Станимиров, Петър Славов и Вили Лилков изпратиха открито писмо до ръководството на футболен клуб „Левски“ и до всички привърженици на синия отбор.
  В него десните политици призовават за намиране на компромисно решение, за да продължи стадионът да носи името само на Георги Аспарухов – Гунди.

  Ето и пълният текст на писмото:

  Уважаеми левскари,

  Като членове на парламентарния фенклуб на “Левски” от 43-тото Народно събрание, ние от Нова Република сме силно обезпокоени от разпространената информация за подготвяна смяна на името на стадион „Георги Аспарухов”.
  Не приемаме, че сключването на рекламен договор между “Левски” и БТК е достатъчно основание името на легендарния футболист от синия клуб да бъде изместено от търговската марка и да присъства само като някакво допълнение.
  Ние напълно съзнаваме, че това на практика са отношения между две частни дружества, но не можем да скрием огорчението си от такова действие.
  „Левски” не е само акционерно дружество – това е нашият футболен клуб. Това е клубът на стотици хиляди българи от София и други градове, от различни поколения, от всички социални групи.
  „Левски“ е клуб с почти 103-годишна история. Клубът носи името на Апостола на свободата и се гордее главно с две неща – на първо място, това са неговите привърженици, чието отсъствие от стадиона е достатъчно ясен протест срещу управлението на клуба в последните години; на второ място, това са историята и идентичността на отбора. Те са свързани с десетки достойни имена, които са давали радост на цяла България през годините.
  Ние никога няма да забравим Георги Аспарухов – Гунди, който е близък до сърцето на всеки „левскар“ – гледали сме го, радвали сме се, плакали сме и го почитаме като най-голямата спортна звезда на България.
  Гунди е в основата на нашия „Левски“. Не може неговото име да бъде превръщано в брошка към някаква търговска марка. Не може името му да бъде обвързвано с модела #Кой и фирмите му – за съжаление управлението на нашия „Левски“ бе въвлечено в този модел.
  Затова днес се обръщаме към управлението на клуба и към стотиците хиляди левскари:
  Не позволявайте стадионът на „Левски“ да носи друго име, освен това на Георги Аспарухов – Гунди.

 5. И това не е по темата но е повече от актуално.
  Империята на злото 2.0 отвръща на удара. Колко бързо се потвърди древната максима. От осанна до разпни го не се удържа и в рамките на “законният” меден месец. От Тръмпнаш до Тръм-чмо!
  http://rusjev.net/2017/02/16/v-kremle-prikazali-srochno-perestat-hvalit-trampa-ne-opravdavshego-doverie/

 6. От горе са им спуснали да се подмладяват. Нашите партийни ръководства са научени само да изпълняват. Вижда се и по парламентарната им работа. Работят все за руските интереси, като изключим депутатите от НОВА РЕПУБЛИКА. Факти , документи в блога на Георги Георгиев (istinata.bg).
  Благодарско на Георги Николов за сагата около преименуването на стадиона Георги Аспарухов . Така ни обезличават, а връзката с путин е оче(из)вадна.(Дано не се сърди автора че му ползвам ноу-хауто).

 7. Добре е, похвално е да протестира някой срещу подобни унижения ,особено към паметта на такъв спортист като Георги Аспарухов, но в България има къде-къде по-унизителни символи.
  Явно Ръководството на тази партия не чете сайта ivo.bg, или не се интересува от символите на съветската окупация и комунизацията на страната.
  Докато названието на един стадион е сравнително камерен въпрос,занимаващ само спортистите и привържениците на “Левски”, системата от символи на окупациата и съветизацията касаят цялото население, впрочем едва ли го касаят, то се подготвя да гласува отново за строителите и пазителите на тези символи.

 8. Каква смяна на поколенията?
  Артистът проф.Ст.Данаилов, дето пише “Збогом”, Ами контрабандистът Кирил Добрев, агентът Тома Томов, проф.Иво Христов, идейният противник на Европа и почитател на Путин? Ами тъмночервеният дърдорко Симов?(Аз му викам Сивов)
  Който не вижда и се надява на тази листа – тежко и горко!

 9. Добра извадка, представителна, но има някои пропуски. Предлагам да допълваме.
  Крум Зарков, водач на листата в Русе.Син на криминалната журналистка Анна Заркова, внук на ген. Кацамунски.

 10. Растнат доходите наши –
  бачкай трудов, мой народ.
  Растнат нови богаташи
  с прогресивен произход.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.