Историкът Янко Гочев получи думата в БТВ- цяло чудо в условията на русофилската цензура в България

Днес, за изненада на самия Янко Гочев, който вече се беше отчаял, че направеното с него интервю няма да  бъде излъчено по БТВ, историкът – “дисидент” ( със своята пробългарска позиция , разбиваща митовете и лъжите за “добрата Русия” спрямо България и българите), въпросното интервю се появи в 10 ч. сутринта. Малко е странен изборът на този час и форматът, в който интервюто е придобило вид на задочна дискусия чрез вкарването на запис и на “другата гледна точка”, както и чрез възможността присъстващата в студиото на развлекателното сутрешно предаване русофилка Къдринка Къдринова да коментира изнесените от Янко Гочев факти с обобщения за ненужността да се “пренаписва историята” ( такава, каквато й харесва, въпреки дозаказателствата за нейната лъжливост).

И все пак… Най-после в ефира на една телевизия с национално разпространине се сътвори “чудото” да бъде дадена думата на автора на тритомника “Руската империя срещу България” и на историка, публикувал миналия октомври “Убийството на Васил Левски. Виновниците. Граф Игнатиев”- вероятно най-мащабното изследване по документи за живота и дейността на Апостола от времето на Захарий Стоянов до днес, събрано в 834 страници.

Медиите в България, по навик, инстинткитвно или по заръка, правят възможното да “убият” Янко Гочев с премълчаване. Но явно им е трудно да преглътнат последния му труд “Убийството на Левски”, предшестван от кампанията по запушване на усти след като на 18 март 2016 г.президентът Плевнелиев спомена от трибуната на Народното събрание завета на Левски да не позволяваме Русия да ни пороби. Припомням тогавашния пробив на истината в БТВ чрез линк към предаването “Лице в лице” от 28 март 2016 г. http://btvplus.bg/produkt/predavaniya/1816

Как са се престрашили от БТВ да дадат сега думата и на Янко Гочев, не мога да знам, но самият той беше загубил вяра, че записът, направен от екипа на телевизията в Пловдив, (отново) няма да види бял свят. Обаче чудото се състоя и зрителите чуха как граф Игнатиев е манипулирал процеса срещу Левски, уреждайки той да се състои в забутаната софийска периферия на Османската империя, за да може по-лесно да бъде доведен до “щастлив завършек”, както ликува самият руски посланик граф Игнатиев в свое официално писмо във връзка с решениието за съдебното убийство на Апостола както криминилен, а не политически престъпник ( който като такъве щял да бъде заточен с шанс да оцелее).https://www.24chasa.bg/novini/article/4605245

https://ivo.bg/2016/02/04/граф-игнатиев-е-истинският-палач-на-ле/

Разбира се, въпреки уверенията на телевизията, че интервюто с него ще бъде излъчено само по себе си, за което знам от Янко, някой е наредил да се даде думата на обратната гледна точка чрез интервю, вмъкнато в същия материал. Този “някой” не е кой да е, а доайенът на българското русофилство сред историците Андрей Пантев.

И какво успя да каже срещу документите, цитирани от Янко Гочев? Ами и той можел да извади “сто” документа.

Защо обаче не ги вади, не стана ясно. За сметка на това пък се изясни за пореден път основната защитна линия на русофилството в България ( воюващо на страната на Русия срещу всяка истина, неудобна за нейното влияние тук), според която важен бил крайният резутат, т.е. че свободата на България е настъпила като резултат от руската военна намеса. “Важни са последиците”, а България в крайна сметка е постигнала свободата си ( цитирам по памет, БТВ още не са качили видео с днешния материал).

На което задължително трябва да се кажат две неща: че България постига свободата си въпреки намерението на Русия да не допусне ( заедно с Австро- Унгария, с която тайно се договоря за това в Райхщад през юли 1876 г.) възникването на държавата България. Освен това, щом били важни само последиците, а не намеренията, то последиците от не\намесата на граф Игнатиев са следните: Левски е обесен. Русия не само не се намесва за неговото спасяване ( ако поне малко се беше застъпила щяхме да учим това още от първо отделение и да го знаем без “заканите” на Пантев да извади сто документи), но и прави възможното, за да елиминира опасния за руските намерения български революционер с ръцете на османците. Българинът просто е стоял на пътя на руските планове да погълне земите, населени от “православни славяни”, но не и от българи, според руската имперска доктрина.

Да, такива са били намерениета на Русия ( които на Пантев се виждат незначителни, щото били “само” намерения), но са били осуетени от българите, които силно са изненадали най-вече Русия с това, че не могат да бъдат управлявани с камшик ( по израза на кореспондента на “Кьолнише Цайтунг”  в България от онова време Артур фон Хун).

Понеже и друг път съм споменавал мнението на този българофил, на когото съм посветил страници от книгите си от поредицата “Течна дружба”, помествам тук точният цитат от книгата му ”Борбата на българите зда съединението си”, за да бъде прочетен и от ползвателите на информацията извън ограничения свят на книгите:

“Че България не е Туркмения, която може да се управлява просто с камшик, това Русия трябваше да знае. Ако другите не са знаели туй нещо, то е простимо. Но за Русия не е простимо, защото България беше за нея през цял един век главната точка на източната й политика. Русия, следователно, трябваше да познава България и българския народ, като себе си. Но не това беше случаят. Руските димломати не изучиха добре характера на българския народ, та затова се излъгаха горчиво. Те мислеха, че ще могат да управляват българите с камшик, както татарите и туркмените. Но, госдпода руски дипломати, българите не са родени за камшици и робство, а за самостоятелен, свободен живот. Лозунгът на българския народ е: “ Свобода, независимост и България за себе си”. ( стр. 27-28 )

Види се, че другарите и господата руски диплромати, шпиони и прочее са си взели поука и освен камшиците, от десетилетия използват за целите на българското подчениние какви ли не хибридни методи.

Въпросите, повдигани от Янко Гочев с доказателства и документи, доказващи вероломството на руската потика срещу интересите на българската независимост, Пантев цинично нарича “нюанси”…

Истината, обаче, макар и бавно, макар и късно, си пробива път. Особено в днешния век на свободния достъп до информационните технологии и когато става дума за толкова голяма кауза, като националното освобождение на един народ, интерпретирано и инквизирано със задна дата чрез лъжи  и колоборационистки слугинаж десетилетия наред.

Panta rei, въпреки Пантев и пантевци, които са окупирали медийните трибуни. Последният пример за тази окупация беше предаването “История БГ” на БНТ от 6 февруари 2017 г., протекло под мотото “Граф Игнатиев, архитект на свободна България”. http://imedia.bnt.bg/predavanyia/istoriya-bg/graf-ignatiev-arhitekt-na-svobodna-balgariya-06-02-2017

Истината е като водата, намира си брод въпреки камъните, струпани на пътя й. Янко Гочев може да е “малко камъче” в руския ботуш, който се е наложил в българската пропаганда, но с книгите си ще пречи на московската пета колона да марширува безнаказано върху стъпканата историческа истина.

22 мнения за “Историкът Янко Гочев получи думата в БТВ- цяло чудо в условията на русофилската цензура в България”

 1. „Какви хора бяхме тогава (1876г.) ние, които разклатихме и подкопахме цялата турска империя? Няколко горещи и екзалтирани патриоти, силни с вярата в своето право и свято дело, готови да умрат за идеята, която проповядваха; фанатици, които предпочитаха смъртта пред позорното робство и които пред нищо не се спираха, от нищо не се бояха само да се увенчае делото им със сполука…

  Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но и на немците, австрийците и англичаните, които високо викаха, че Русия не идва да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне…
  От тогава минаха 10 години и днес всеки разумен българин, всеки патриот, като вижда какво вършат русите в България, ще признае, че са били прави да ни предупреждават така…
  Като разбрахме, че Русия иска да ни унищожи, да завземе земята ни, да погълне народността ни, да се намести в къщите ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се започна една страшна и непримирима дипломатическа война между нас и Русия.
  Война между „освободители“ и „освободени“, между силния Голиат и малкия Давид…”
  Стефан Стамболов, 1886г.

 2. Шапо за г-н Янко Гочев!
  ДГД от една долна, мръсна гад за пантев и пантевци!

 3. Пантата на Андрей е от тези “историци”, като “политици”, “писатели”, “музеисти” и останалите червени гении, които, ако я нямаше комунистическата система на издигане на кадри, щеше да се издигне над земята колкото върха на екскремента на Маркс-Енгелс-Ленин, дето го снесоха върху нея и я зацапаха за столетия напред.

 4. Комунистическият функционер Андрей Пантев въобще не може дс бъде квалифициран като историк.
  Той не притежава нито манталитет на учен, нито се изразява историческо-хронологично, нито притежава характерната историческа фразеология.
  Той е майстор на т.нар. в поезията “накъсан стих”.У него няма и минимална логика в проследяването на исторически периоди, той не може да прави обективни анализи и изводи.
  Същите характеристики ги притежава и друг комунистически функционер, определен за историк, Искра Баева, но тя не е толкоз нагла като него.
  Въобще който служи по някакъв начин на комунистическата пропаганда не може да е достоен професионалист и дори артист.
  Искра Баева е по-глуповата от Пантев и затова не е толкоз нагла. Тя веднъж представи комунистическия терор и шпионаж по време на Германо-Съветската война като “съпротива срешу влизането на България в Тристранния пакт”, но не каза че към тази дата 1март 1941г. Съветския Съюз е военен съюзник с Германия, след тази дата подписва и подобен договор с Япония-13 април 1941г.Нима последната не е член на Тристранния пакт?
  Не, с комунисти не може да се говори, камо ли да се спори.

 5. Браво на този истински БЪЛГАРИН-Янко Гочев!

 6. БРАВО НА ЯНКО ГОЧЕВ!
  И аз започнах да се щипя, да си търкам зъркелите, да проверявам канала на ТВ-то, и а-ха-а! да звънна на някой от Блога, да би да са щурмували без мен една от цитаделите на кремълската пропаганда у нас бТВ? Като погледах обаче парада на къдринка (такова е името й, къдри русофилските опорки, фалшивки и хибридки) и вездесъщия пантэв, разбрах, че контролът малко е поразхлабен, но не е изчезнал. Явно обратът на Д. Тръмп по съкровената кримска тема ги е разстроил рубладжийската кохорта,что делать, товарищи?

 7. Книгата за “Убийството на Васил Левски” на историка Янко Гочев трябва да я има всяко българско семейство, та да се чете и препрочита от всяко поколение.
  Само така ще можем да съхраним свободолюбивия български дух завещан от дедите ни!
  Нищо от заветите на апостола не се е сбъднало досега в милата ни родина.
  Дано децата ни да успеят да осъществят някои от тях.

 8. Уважаеми г-н Инджев,
  Нека отдадем дължимото уважение и на Радио “Христо Ботев”, което излъчи обширно предаване по темата:
  http://bnr.bg/post/100794385

 9. Уважаеми г-н Инджев,
  имате ли възможност да покажете оригинала на това писмо, писано от графа игнатиев? (… да бъде доведен до “щастлив завършек”, както ликува самият руски посланик граф Игнатиев в свое официално писмо…). Освен това , моля и за линк към ОРИГИНАЛА на Сан Стефанския договор на руски език (на турски няма да се оправя) за да се уверя , че с него на 3.Март нов стил, е създадена държава наречена България!Благодаря предварително.

 10. Тази публикация истински ме зарадва. Не че имам нужда от легитимация на любимите си автори; и още по-малко имам нужда от тюлeвизионна ‘легитимация’.
  Книгите на Янко Гочев, Иво Инджев и Артур фон Хун (последният автор е в превод на български и английски) са в предната лавица на семейната ни библиотека. И така ЩЕ БЪДЕ, без значение какво мисли къдринка къдринкова, пантофка пантева, или битивичка дежурна цвичка. Последните са монументално проявление на неграмотността, избуяла в годините на ‘комунизъма и социализъма’ на татовизъма, подложена на критично изпитание през неартикулируемата, лингвистично- ембрионна фаза на ченгесарския ‘царизъм’, и доразвита в бойните семантични полета на Цв. Цв. и Винету.

 11. ИВО,
  и аз видях първия анонс за “архитекта Игнатиев”, заглавието – гавра с КНИГАТА НА СИМЕОН РАДЕВ!- още се мъдри, и така го цитирах в яда си. Явно обаче нещо е станало и самото предаване беше излъчено под друго заглавие, не по-малко лакейско
  “Българската кауза на граф Игнатиев”. Трябва само едно “АНТИ- пред “българската” и ще бъде ОК! Само дето няма да стане!
  Ето го тук.

 12. Към 0815:

  В линка към предаването “Лице в лице”, който съм посочил, на екрана се вижда дори снимка на микрофилма от от архива, където са крили толкова години писмото на Игнатиев. Има го и в блога ми.
  Вестоносецът на този факт се казва Георги Георгиев.
  Аз съм го цитирал и препубликувал в блога си, където можете да намерите линка към документа- наистина в оригинал на френски, което е типично за т.н. руски елит от края на средновековието и началото на антиевропейския възход развитие на евразийската империя, в която руският не са го имали за нищо ( справка- руския класия от германски произход, внук на германски преселник, Лев Толстой и обстановката, която рисува в “Анна Каренина”- там елитът империята си общува на френски като форма на презрение към пейзанската руска сган).

 13. Към Людмил:
  Така е, бях поканен и аз – там имаше някаква обърквация от две предавния в два поредни дни, които, без да знаят явно ( не си ли говорят помежду си?!), бяха канили едни и същи гости по една и съща тема. Казах им, че не виждам смисъл да участвам и аз с Янко и да му изяждам ефирното време, което толкова рядко му се предоставя, при положение, че не мога да кажа нищо повече от него. Поради което не отидх ( във второто предавене, което така и не се състоя).

 14. ДО АНТИКОМУНИСТ:
  Безскрупулно-продажният “професор”-рабфаковец е майстор единствено на “накъсания запой”.

 15. Браво на Янко Гочев, Иво Инджев, Георги Георгиев, проф. Пламен Цветков и други достойни българи. За съжаление пак ни разиграват театро. Ако има 10℅ лъжа в едно събитие то става 100℅ лъжа. Телевизиите искат да прихванат по будния електорат и след това да бъдат омаяни от проруските партии на които им се предоставя достатъчно праймтаймско ефирно време.
  В нормалните държави медии , които дават трибуна за лъжи след това или достатъчно пъти се извиняват или фалират.

 16. Тинков,явно си по-впечатлитетелен от мен и благодаря за доуточнението!

 17. От статията и коментарите следва един-единствен извод-на нормалните хора в България им е нужна поне една нормална(антикомунистическа) телевизия.
  Това е похвално че по държавната телевизиия са представили истински учен с истински разработки,но като цяло държавната телевизия БНТ е комунистическа, с редки антикомунистически предавания.

  Четох два пъти книгата на Г-н Гочев-феноменална е,но наред с разобличаването на руската политика,налице са доста смущващи факти и за “българските работи”.
  Това показва,че историка е имал желание да предостави максимално широк обзор на този период до Освобождението.

  Нескромно бих го подсетил да се насочи и към Съветско-Българската Война от 05. септ.до 28 окт 1944г.
  Тя е последната в нашата история и досега нито един комунист и дори антикомунист не са взели отношение към нея.Като война,а не само както окупация,има голяма разлика…

 18. СПОРЕД РУСОФИЛИ, ИМАМ ГРЯХ, ЧЕ РОДИНАТА ОБИЧАМ,
  И ВЕРНОСТТА СИ КЪМ БЪЛАРИЯ, А НЕ КЪМ РУСИЯ ВРИЧАМ!
  ЧЕ СЪМ РУСОФОБ, АЗ НЕ ОТРИЧАМ,
  И БЪЛГАРИТЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ, ОБИЧАМ!

 19. Флиртът на бТВ с г-н Гочев ми се струва, че е резултат на предстоящата смяна собствеността – някъде мярнах, че предстои изкупуването й от подставените лица на рАЗИЯтските олигарси от истински американци.

  Само не знам тогава какво ще правят змиеглавата нына дюлгеравна, “истинният савецкий павиан” иван стаянав, пантевци и искри баеви (която напоследък избягва да се явява по телевидението поради разкривения си сурат, в резултат на инсулт (може би?, прости ми, Господи, злорадството, но Ти знаеш работата Си и въздаваш всекиму полагаемото, дори да е със забавяне).

  Др. лафчисова ще трябва да им осигури допълнителна трибуна, може би тов. решетников ще помогне с идеи, той има много.

  И една клюка – др. къдринова навремето отговаряше за идеологията в “Народна младеж”. Понеже очевидно страдаше от хроничен сексуален недоимък, с личното ходатайство на др. станка шопова всяка година я пращаха на интернационални бригади да бере кафе в братска Никарагуа (по време на бандитите Ортега). Откъдето след 2 месеца се завръщаше освежена и със здрав тен, за да продължава да се труди пълноценно на попрището на комсомолската джурналистика.

  Респект на Стопанина!

 20. Който търси намира!
  Не само,че договорът търсен от г-н Гочев е наличен,ами даже е публикуван
  http://doc.histrf.ru/19/san-stefanskiy-preliminarnyy-mirnyy-dogovor-19-fevralya-3-marta-1878-g/
  А също така искам да цитирам съвременникът на събитията, французинът Пужула:”Според Пужулa “Този голям въпрос за европейското равновесие относно притежаването на толкова желания Константинопол от някоя силна нация […] спаси турците , който отслабени отвътре не дължаха своето присъствие по бреговете на Босфора на друго, освен на съперничеството , съвсем естествено в такива случаи, между християнските държави. (Baptistin Poujoulat „Histoire de Constantinople comprenant le Bas -Empire et l’Empire ottoman” / Батистен Пужула, “ История на Константинопол, по време на късно-римската и на Отоманската империя, публикувана през 1853г. в Париж, Франция, том 2, част 2-ра, страница 308.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.