Крачката назад заради русофилство е крачка напред към изясняване диагнозата на това обществено заболяване

Фактът, че кметът на Тополовград Божин Божинов се оттегли от листите на Нова Република за предстоящите парламентарни избори не е “подробност от пейзажа”. Това е прецедент от принципно естество.

“Грешници”, издигнати в партийни листи или дори назначени за управници, които са скрили нещо от биографията си, са постъпвали под натиск и друг по този начин. Самият Божидар Димитров не издържа дълго като министър без портфейл в първия кабинет на Борисов заради силното негодувание срещу неговото минало и твърде пресния спомен от практикуването на червената религия. Но никога досега не се беше случвало някой да бъде принуден да направи крачка назад заради русофилство.

Самият Божинов определи като “недоразумение” шума около неговата кандидатура. Смята, че не бил разбран правилно. Искал само да увлече след себе си българи, живеещи Крим ( и бил разочарован, че това не се е случило). Обаче при наличния архив, свързан с изказванията и възторзите му около руската агресия срещу Украйна, “недоразумание” всъщност буди самият факт, че се е промъкнал в листите на Нова Република. http://www.plovdivmedia.com/78599.html

НА СНИМКАТА: Кметът Божинов на работното си място със своя двойник зад гърба си

Резултат с изображение за Божин Божинов Крим Русия снимка

Вярно, никъде в програмата на партията не е записано, че е забранено да обичаш Русия на Путин. В нея се говори само за привързаност към евроатлантическите ценности, но без да се споменава Русия на Путин като техен антипод.

Тъкмо поради това отттеглянето на Божинов се превърна в първия по рода си политически акт в епохата на ярко забележимото ( манталитетно ) разцепление на българите според това, дали техният взор е обърнат назад и на Изток или напред, и на Запад. За първи път стана безпощадно ясно на заиграващите с русофилството, че мястото им не е в дясното политическо пространство.

Щеше да бъде повече от смущаващо Нова република да си забранява кандидати с досиета отпреди 30 години, докато в редиците им се е намъкнал кандидат с демонстрирана в наши дни зависимост Русия, управлявана от реставратора на КГБ. При това Божинов се е изявявал като доброволен боец на шумния руски пропаганден фронт в България.

Прецедентът заслужава още по-голямо внимание на фона на протеклата скоротечна рашистка лустрация в държавата, която преся за постовете в дървна администрация само граждани на България, които никога с нищо не са смутили гражданина Путин- като първо и най-важно уславие да бъдеш назначен днес на висок пост в държавата.

Оттеглянето на русофилстващия кмет, който така и не отрече своята привързаност към чуждата държава, стана по “подразбиране”, а не “по документи”. Което е красноречиво доказателство за подразбиращата се несъвместимост на отколешното българско русофилство с целите на една Нова Рублика.

22 мнения за “Крачката назад заради русофилство е крачка напред към изясняване диагнозата на това обществено заболяване”

 1. Така е с тополовградския кмет… Той е рубладжия, дума няма. Но какъв е този, хем кмет на не кой да е град!
  А? Жокери: Успешен, подсъдим, за европейско развитие, от ГЕРБ… Познахте- трижди по-голям рубладжия!

  https://www.google.bg/?gfe_rd=cr&ei=fU4HWKb2Asyo8weNxJuwCA

  И по какъв повод се челобити!… Вместо да срине този позор за Пловдив и България, той лиже пасольските сапаги на Макаров!

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6089251

 2. Но още веднъж- тази снимка, освен гнусна, е и много полезна и поучителна! червеният свинар Гергов, тов. посол Макаров, и Тотев, т.- герб.. Става за плакат- с надпис “БСП и ГЕРБ-ЕДИННИ В ПЕТАТА КОЛОНА! ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ- ГЛАСУВАТЕ ЗА МАКАРОВ!”

  https://www.24chasa.bg/region/article/6082320

 3. На снимката виждам един селски хитрец, а зад него бюста на идеала му -един монголоиден хитрец от “интернационален” мащаб.

  Тоя примат с нагъл поглед избиран ли е за кмет или е назначаван и интересно КОЙ точно го е номинирал за листите на Нова Република ?

 4. След онзи-деншната публикация на ИВАНОВА за десния избирател не мога да си представя какво изобщо може да се добави.
  Когато Божинов беше кандидатура на герб на местните избори, за никого не беше проблем.
  когато шумно замина за крим с явни русофилски заявления, за никого не беше проблем.
  гордея се с НОВА РЕПУБЛИКА и най-вече за примера който трябва да вземат мухльовците от ЕНП и европейската десница.
  http://www.NOVAREPUBLIKA.bg – ЕДИНСТВЕНАТА ДЯСНА и АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА формация в България.
  Не като ментетата от ГЕРБ, РБ2 и вся остальная

 5. Вчера, разбирайки за “доброзорното” оттегляне на г-н Божин Божинов го поздравих за “мъдрото политрещение”.
  Сега, Шапо за статията на Стопанинът на БЛОГА НИ.
  Дет казваха едно време нащите деди поназнавайщи малко или повече турски, е уцелил дамара с най-чувствителната и най-премълчавана тема не само в предизборното време.

 6. Няма идеални неща в природата. Винаги в една политическа партия могат да се очакват пробиви особено, ако представлява интерес за петата колона или от чист кариеризъм. Пресният пример е петър москов.
  Добра новина е, че са сработили защитните механизми в НОВА РЕПУБЛИКА.
  Ще гласувам за НОВА РЕПУБЛИКА!

 7. Не съм доволен от кмета на Тополовград (Кавакли).Кофти, господин кмете, кофти, издънки отвсякъде! Къде са бюстовете на Сталин, Мао, Хитлер, Георги Димитров, Пол Пот, Хо-Ши Мин? А защо на ревера ти не е значката с Ким Ир Сен и Ким Чен Ун? Няма синхрон, господин кмете! Не така, карай я през просото с БМВ, а не с прогнил Москвич.

 8. Драги Стамбо,
  на дадения от Вас линк всъщност ясно личат 2 (два) кмета.
  Единият – формален, другият – неформалният!
  Със здраве!

 9. Русия изпрати нота в българското министерство на външните работи във връзка с вандалския акт срещу паметника ”Альоша” в Пловдив, съобщи на брифинг в Москва говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

  “Получихме много въпроси от руски граждани, това беше реакция на възмущение на руснаците от грубия акт на вандализъм, извършен на 21 февруари срещу световно известния паметник на съветския воин освободител в българския град Пловдив”, заяви Захарова.

  Ето и резултатите от игнорирането на основните тези в сайта ivo,bg.

  Tака е,когато България не е държава като другите и комунистическата пропаганда властва в нея.

  И след този протест няма да има нито едно българче,което да се противопостави официално на Руската манипулация за освобожденеието от Съветския Съюз през септ. 1944г..

  Никой в тази шибана държава днес и утре няма да извади и да покаже пред нито една телевизия текста на “Нотата на Съветското правителство за обявяване война на България”,никой няма да помоли руските и българските комунистически мръсници да прочетат Нотата и да посочат целта на Съветската окупация на Царство Бълария.Нито един сайт-личен или държавен няма да я публиклува и да покаже на запсалото население че нахлуването на Съветски войки в България нито е планирано в смисъл на освобождение нито е могло да бъде реализирано като освобождение.
  Никой в тази шибана държава няма да каже,че Съветския Съюз обявява война на държава,с която е в пълни дипломатически отношения.
  Никой в тази просташка държава няма да каже на руските изрорди,че нито една страна не може да бъде окупирана от друга,а “освободителката” да е дипломатически отношения с “окупираната” държава.
  Никой в тази шибана държава не казва,че България нито фактически,нито формално,нито документално(юридически) е била окупирана държава и властта там е същата,управлението е същото както преди започването на ВСВойна,така и преди започването на ГСВойна(Германо-Съветската война),както и след това.
  Никой в таази шибана държава няма да каже на руско-бългатрските безобразници,че и по време на съюзническите и по време на вражеските отношения между Съветския Съюз и Германия,политиката на Царство България към Съветския Съюз е била

  НЕПРОМЕНЛИВА.

  Дали Съветския Съюз и Германия нападат Полша,дали Съветския Стюз напада Финландия Литва,Латвия,Естония,Бесарабия,България не променя и не протестира срещу Съветския Съюз.

  Никой в тази уникално мръснишка държава няма да каже да руските мръсници,че нашата страна ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ никога не е водила,нито е искала да води,нито е могла да води АНТИСЪВЕТСКА ПОЛИТИКА.

  Ами нищо не казвайте гадове такива на руските смрадове.

  Ще мълчи Президента,бивш генерал,ще мълчи Министър-председателя,ще мълчат всички държавни смрадливи институции,ще мъчли целия заспал народ,ще мълчат и всички десни и пак ще се чуват руски и комунистически песни.

  Да,несъмнено вандалски акт е да се рисуват нацистки кръстове на българска територия или на каквито и да е паметници, а не е ли вандалски акт една огромна,могъща държава да обяви война и окупира друга държава,с която са в мирни и пълни дипломатически отношения.
  Мърши такива!Мълчете!

 10. Антикомунист, напълно съм съгласен с коментарът ти. Нашата ИСТОРИЯ първо трябва да се прочете , като истината, трябва да се повтаря многократно, да се напише в учебниците, да се вкара в праймтайма на националнате медии, в документални филми. А другата гледна точка (лъжата) да се преследва от службите за защита на България и от закона.
  Спасението НОВА РЕПУБЛИКА.

 11. В сутрешното издание на рубриката “Глупостта в България”,ще посоча две поздравления послучай Националния празник на Република България.

  Те са направени от двама комунистически функционери,Президента Г-н Румен Радев и бившия Министър-председател Г-н Бойко Борисов.

  И двамата не споменават абсолютно нито една държава,която е имала отношение към тази дата-подпсиването на Сан-Стефанския мирен договор.Няма Турция,няма Русия,няма Българско опълчение,няма война,няма сражения,няма загуби,няма победи и крайна победа.Няма го Руския Император,няма го Турския султан,няма го текста на примирието,абе нищо няма има само думата “прадедеите ни”.

  Няма ги целите на войната,която Русия започва срещу Турция,няма ги Проливите,няма интереси,няма международни отношения….

  И двамата комунисти следват примера на Президента на Русия Г-н Владимир Путин,който в речите си по повод Победата(09 май) на Съветския Съюз срещу Германия в ГСВ (Германо-Съветската Война) миналата и по-миналата година(70годишния юбилей) не спомена името на държавата-победител.
  Не спомена и Държавния глава на СССР и на двата парада,а на този през 2015г. спомена само името на Канцлера на Германия-Адолф Хитлер.

  Какво става с комунистическите лидери ,един Господ знае,ние обикновените хорица само гледаме и мълчим….

  Друга глупост забелязах в изказване на Г-н Асен Агов по повод кражбата и ареста на комунистката Г-жа Елена Поптодорова.Уж антикомунист,Г-н Агов се възмущава от медиите ,които предоставят официалната информация на Полските власти по този случай и почти отрича напълно кражабата да е извършена от комунистката Поптодорова.И това един Господ може да знае…

  Световна глупост беше демонстрирана от цивилизовани държави-Българската комунистическа лидерка Г-ж Корнелия Нинова е била избрана на висока длъжност в ‘Социалистическия интернационал”.

  Не е ясно дали социлаистите от този интернационал знаят,че щом като Съветския съюз за 70 години не построи дори подобие на социализъм,значи не съществува никакъв шанс някоя друга партия или държава да го построят.
  Това е наивност на световно ниво,явно тя няма край…

 12. А само в Тополовград ли се е промъкнал в листите на Нова Република такъв ленинец????
  Няма да е излишно централното ръководство да направи кратко изявление в този смисъл!

 13. Г-н “Антикомунист”,вие изкривявате надълго и широко казаното от Асен Агов за случая с Е.Поптодорова.Според мен, така като него трябва да говори всеки възпитан човек.
  А вие защо мълчите за истински важното,което каза Асен Агов във връзка със съветската (комунистическа,ако трябва да се влезе във вашия речник) агресия и поробване на България?

 14. Много добре казано: „крачка напред към изясняване диагнозата на русофилството” (И.Инджев). Поздравления!

  Разбира се, става въпрос за практическа крачка, която е по-ценна от всякакви изследвания по въпроса. Но и исторически ретроспекции на тази тема също са необходими. Като например, следната:

  Струва ми се, че русофилството е огледален образ (антипод) на така наречената „гръкоманията”, която несправедливо е обрисувана в прекалено негативна (и невярна) светлина именно от историците-русофили през 19 век и по-късно. При това е скрит про-европейския характер на това явление от 18 век и първата половина на 19в. Повод за подобно мнение, ми дава статията на белгийския българист Раймонд Детрез http://www.bulgc18.com/occidentalism/Detrez.htm), в която е казано, например, следното:

  „Много черти на ромейската общност напомнят (гражданската) нацията. Членовете й имали общо име – “ромеи” или “гърци”, използвано от всички етнически групи. Тя имала своя религия – православието – като основен и обединяващ компонент на идентичността й. Тя имала своя територия – Османската империя. Служела си с общ писмен език – гръцкия, който поради архаичния си и сакрален характер като литургичен език и международната му упротреба като lingua franca в търговията и в писмената култура до известна степен престанал да бъде език на определена етническа общност, още повече защото писменият вариант се отличавал значително от народния гръцки.”

  Тук под lingua franca се разбира разнороден език, използван от хора, говорещи различни езици, с цел общуване помежду си (предимно – търговско обслужване). Излиза, че предците (поне по-образованите) на днешните българи са говорели ромейски, който „се отличавал значително от народния гръцки.” Освен това се казва:

  „Става ясно, че поне до 40-те години на ХІХ в. това, което в българската историография се нарича “погърчване” – феномен, който не се ограничавал до езика, а обхващал и целия обществен и културен живот – до голяма степен съвпадало с европейчването. Както французите след Френската революция се опитвали да разпространят по цяла Европа култура, която те смятали за универсална, а не етнически френска, така и гърците (по-точно гъркофонните ромеи) разпространявали същата универсална (френска) култура по Балканите. Те налагали европейската цивилизация, неизбежно във някакъв вариант алафранга – или, както безцеремонно се изразява Николай Генчев, като “преработен вторичен продукт”[17], но в никакъв случай не налагали гръцката етническа идентичност. Учели ромеите да играят валс, а не сиртаки. Дори отпратките към античните богове и герои нямали етническа конотация, а следвали примера на западноевропейския класицизъм. Тази европейска култура била толкова чужда на гръцкия селянин, колкото и на българския; поевропейчваните гърци презирали консервативния и патриархален гръцки селянин не по-малко, отколкото българския хондрокефалос; франкофилията се критикувала и осмивала не по-малко от гърците, отколкото алафрангата от българите.[18]”

  Обърнете внимание на израза „в никакъв случай не налагали гръцката етническа идентичност.” Такъв образ ли изграждат за „гръкоманите” в днешното българско училище?

  Детрез никъде в статията си не споменава за русофили. Той просто обяснява, че реакцията срещу „гръкоманията” е била в действителност реакция на целия „рум-миллет” срещу западноевропейската култура. Както се казва – простотията си е простотия. Въпросът е: Кой ли я подстрекавал?

  Добре знаем, че русофилията по онова време (втората половина на 19 век) отлично е заместила „гръкоманията”. Така вместо „западна ЦИ-ЛИ-ВИ-ЛИзация”, възроденото българско самосъзнание се е сдобило с русофилия. Не ми е известно, в българския обществен живот да е имало гръкофили. Но съм сигурен, че е имало просветени хора (вероятно наричащи се ромеи), които в днешно време щяха да ги нарекат еврофили, либерасти, толерасти и т.н. , а тогава са ги наричали „гръкомани”. Нищо чудно след така нареченото Освобождение, да са започнали да им казват „русофоби”.

  Затова, русофилията изглежда е един вреден евразийски заместител на „гръкофонията”, която е имала про-еврепейски характер и е била от полза за културното израстване и гражданското единство на хростиянските народи на Балканите.

 15. @Стефан , къде, кога и какво може да се каже повече за едно ПОРОБВАНЕ ?????

 16. “Много добре казано: „крачка напред към изясняване диагнозата на русофилството” (И.Инджев). Поздравления!”-Сократес

  Колега,добре си направил с разходката си по Франция и Гърция,но произхода на деншната “българска русофилия” няма нищо общо с изнесените факти.
  Основен фактор в България е Компартията БСП и официалната държавна пропаганда ,която е комунистическа.

  Всичко у нас е комунизирано,съветизирано и русифицирано.
  Точно затова някой каза тук че България е Малката Русия.
  Втора държава просто като нашата няма.

  Днешната русофилия у нас е комунистическа и не е свързана с тази от края на 19 век.Има някои общи постановки,но днешната е уникална и над световно ниво.

  Руските власти и дипломатите им у нас прекрасно знаят това и заедно с комунистите развиват тази идиотска русофилия.Народът в мнозинството си я приема и не я подлага на съмнение.

  Резултат от тази кампания са миналите президентски избори и за президент беше избран руски резидент.Той досега все още не се е развихрил,бедна ти е фантазията какво ще последва. Държавата ще се комунизира и русифицира тотално.
  За това са виновни основно двама-бившия президент и бившия министър-председател.Те нарушиха законите и своите задължения и предосатвиха на русифицирания народ готов президент-пекетиран и запечатан комунист-русофил.

  И не случайно г-н Борисов е под крилото на комунистическата партия,сега тя на свой ред ще му осигури място в следващото Народно Събрание.Това е поредното Московско задание….

 17. Много точна и навременна реакция на тази случка, г-н Инджев! Тя дава добър повод човек все пак да симпатизира на Нова република, макар наистина да е съществен пропуска в Програмата й отношението спрямо руската хибридна война в Европа и у нас. Предложих им корекция, но случаят Божинов показва, че фактически отстояват добри републикански позиции.

 18. Цитат от статията:
  …“недоразумение” всъщност буди самият факт, че се е промъкнал в листите на Нова Република.
  (край на цитата)
  Този случай(за един варненски се вдигна също шум)предизвиква въпроса:КОЙ го е “промъкнал”?
  Сигурно анонимни,прости,незнаещи хора са свършили тази работа и всичко ще се замаже със тихото
  самооттегляне на неподходящия да защитава евроатлантическите демократични ценности кандидат.
  Първи сериозен политически гаф на ръководството на Нова Република,будещ неприятни асоциации
  с друга една “проевропейска” партия,дано – последен.Да се даде публичност КОЙ “промъква”
  подобни хора и ерозира сетната надежда на българина – Нова Република!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.