Потьомкинският манталитет се завръща служебно у наше село

Надпреварата за колкото се може по-атрактивно честване на годишнината от руската победа над Османската империя, превърната в български нацонален празник, продължава под пълна пара.

С парен локомотив служебният премиер Огняр Герджиков вози днес министри и дипломати из Искърското дефиле.

БТВ , обаче, “издаде” организаторите, че в чест на височайшото пътешествие с ретровлака са предприети ивънредни мерки по разкрасяване на гледката- не природната, която е вдъхновила Иван Вазов да напише “Дядо Йоцо гледа”, а “сътворената” от човешка ръка кочина в райна на гара Черепиш. Тя била като “гробница”, но за да не се изложим пред чужденците била обновена спешно отвътре и отвън, че дори и кошчета за боклук били поставени.

Всеки, който е малко запознат с руската история, ще направи аналогия с подмазвачеството на граф Потьомкин , фаворит на Екатерина Велика, който разкрасявал заради нея при пътуването й на юг в империята й селата на руските роби с имитация на спретнати къщи. Това е същият Потьомкин, тачен много в Русия като урбанизатор на новозавоювания юг чрез създаването на цели нови градове ( като Новорусийск и Херсон),  архитект на подчиняването на автохонното население на кримските татари и “агроном” по превръщането на пустеещите нови земи в градина чрез заселване на прокудени или насила доведени от Балканите български селяни в областа Таврия, заради което е бил помазан от императрицата с титлата “Княз Таврически”.

И е същият, на когото кръщават онзи броненосец “Потьомкин”, за който съветската митология твърди, че с бунта на моряците на неговия борд предизвестил още през 1905 г. революцията, от която се разпада руската империя и се съгражда съветската.

Трудно е да сравним инициатора на идеята за “потьомкинското” пътуване на Герджиков със самия Потьомкин. Твърди се, че идеята била на далеч по-скромни ( но верятно също със селско потекло) дейци на транспортното министерство в София, което да гримира грозната истина за БДЖ. Но е лесно да направим аналогията с манталитета, завещан от времето на Живков, който всяка година водеше дипломатическия корпус на посещение и щедро угощение в някой окръжен град, обновяван само в централната му част заради чужденците. Така доста български градове се сдобиха с проектирани под калъп, трудно различими един от друг централни площади, облицовани с мрамор и временно работещи фонтани.

При това разхищението се извършваше в годините, когато тайно от народа фалиралата НРБ вече гълташе огромни заеми от западни банки, за да се изплащат подобни безумия, впрегнали “цялата пара в свирката” на безнадежно изостаналия български соцлокомотив. Хората мърмореха под сурдинка ( нямаше такива глезотии като граждански протести- те биха отвели всекиго право в каменоломните да чука камък за Потьомкински площади), че с парите и материалите за подобно потьомкинско строителство десетки хиляди семейства, чакащи десетилетия за панелно жилищни клетки, можеше да се съкрати пътят до спасителното задомяване в панелките- връх на мечтата на новия социалистически човек, изобретен като понятие в лабораториите на Кремъл.

Доста червени феодали, като членът на политбюро Пенчо Кубадински, взеха пример, и бръкнаха в държавната хазна, за да направят същото и за селата , в които са родени, превръщайки ги в подобия на градове.

У наше село е така- руският потьомкински манталитет, наложен с огън и два меча ( както е на емблемата на КГБ) отново взима връх независимо, дали става дума за имитирането на графа от времето на порусначената германка Екатерина или за онзи броненосец от прасъветско време, по което тъгуват робуващите на руския фалш, представян като евразийска парна алтернатива на локомотива Европа.

8 мнения за “Потьомкинският манталитет се завръща служебно у наше село”

 1. Да обаче те не знаят, че света вече не се управлява от черния им любовник и господар! Първата добра новина, дойде съвсем неочаквано, като едва забележима лястовичка на пролет. Изпечената лъжкиня Другарката поптодорова (язък и за фамилията) попадна в капана на лъжите си.
  Помнете ми думата! За всеки от тези нещастници ще се намери подходящото, защото Бог Христос е тук сред нас и е Бог Победител!!

 2. Гениална сатира!
  За мен върхът е “временно работещи фонтани”. По командировки съм бил къде ли не и навсякъде фонтаните бяха или в “ревизия”, или в “ремонт”, или “зазимени” посред лято но не и действащи по предназначение.
  Ужасяваща посредственост сред “държавните” мъже и жени на всички равнища от “такова беще времето”, та чак до днес.
  Що ли не съм изнендан.

 3. Има една приказка: селото гори, баба се реши. Професорът тръгнА по екскурзии, нищо че машинното гласуване се провали с гръм и трясък под мъдрото му ръководство. Утре де що има партийка от трима души плюс шапката на председателя ще атакува законността на изборите, за които единствено професорът отговаря. Няма да се изненадам, ако същият започне да им раздава и правни становища в подкрепа срещу заплащане, естествено. Може да атакуват и големите партии, ако нещо не са доволни от резултата. Той и тях би консултирал срещу заплащане, естествено. Може и такава да му е уговорката с големите партии- правите ме премиер, оставям ви вратичка за касиране на изборите, после ви съветвам правно. Срещу заплащане, естествено. Конституционният съд ви го връзвам в кърпа, защото няма юрист в тая държава, дипломиран в СУ-то или в нЕкое Горно У…но/ изразът е на Герджиков в битността му на Председател на НС/ комуто да не съм преподавал. Срещу заплащане, естествено. Признавам, че и мене е преподавал този корифей, но навремето вишото беше безплатно. Та съм до някъде удовлетворена, че съм го прецакала с парите.

 4. Чудесен и много злободневен текст! Практиката да се разхожда дипломатическият корпус от домакините не е прецедент. Като протоколно гостоприемство такива воаяжи се правят в много страни, но манталитетът, манталитетът… Всички дипломати в София знаят дереджето на излочения от мутренските ВЕЦ-ове Искър, гледали са лизането-мазането на кочините снощи по ТВ-тата и няма как да не са пуснали по една иронична усмивка и грама до шефовете си за чудната смесица от потьомкинщина и правещина в “евроатлантическа” България…
  ИВО, ЖОРЖ и колеги-важен детайл! За дипломатическия корпус в един окръжен град имаше и декорирана витрина с банани и портокали на магазина “ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК”- връх на комунистическия езиков кретенизъм с явна цел-да потискаме консуматорската стихия, другари, значи! Сесесерският образец е “Фрукты-овощи” и тях ги имаше по Новый год с връзки. Та, като няма плод, яж зеленчук, или каквото има, щото най-често го няма!

 5. Случаят е от изключителна важност за българските политици.Не може да се лъже безобразно и не наказано.
  Крайно време е истината да стане висша ценност.Едно се говори,друго се прави,трето се обещава и нищо не се изпълнява и отново сме на власт.
  Случаят трябва да стане емблематичен.
  Този човечец,Божин Божинов къде е тръгнал.Не познава ли десният избирател.Ами той щеше да бъде зачеркнат веднага от листите.
  Може би действието му е подмолно и провокативно.Добре стана.
  Съжалявам коментарът е към следващият материал.Извинете.

 6. Кретенизмът на тези “другари” си остана, без значение смяна на поколенията и с какви табелки се кичат: бкп, бсп, герб, дпс, патреоти и т. н.

 7. Това е нивото и на другарЯТ Герджиков!!! “ЦарскиЯТ” шеф на парламента!??

  Жалки нищожества! Дори не могат да измислят нещо по-оригинално! Винаги повтарят тъпизмите на болшевишките им господари!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.