Русофилските търтеи се чувстват ужилени от истината, която им ритна кошера

Около дата 3 март, този прероден от московската пета колона у нас 9 септември за утвърждаване на руското влияние след края на съветската окупация на България, защитниците на московската “правда” в прочита на историята (ни) се опитаха да на(д)викат истината, надигащата изпод пластовете лъжи. Най-често крясъците им съдържат обвинението срещу българите, които си позволяват да възкресят добре известната на сънародниците ни от онова време руска мотивация за войната с Турция в рамките на старата руска имперска мечта за разширяване на юг, че защитниците на тази теза били “маргинали”.

Един от тези клесльовци, кариеристче и доскорошен партиен маргинал , докопал се най-сетне до водаческо място в листите на БСП, се изказа в интерет, че ставало дума за 5-6 “соросоида”, които искали да пренапишат историята ( в полза на пустия Сорос, явно). И в неговия стил на “сексуально озобочены”, както казват руснаците, вменява “похот”( конкретно на моя милост) или вижда “оргазъм” в средите на българите , които не споделят неговото навеждане пред Русия,  обявявайки я за единствената причина, България да е извоювала независимостта си.

На такива защитници на Русия от българите, поставящи патриотиозна пред рашизма, много им се иска нищо да не се променя в добре нагласената схема с историческите измами в полза на чуждата държава. Вкопчили са се в парадигмата, че историята не бива да се пренаписва- защото те са си я написали такава, каквато устройва колаборационизма с колонизаторите ни. Но се налага да напомня баналната, но неотменима максима, че истината е като водата и си намира пътя- макар и понякога бавно, поради опитите да бъде каптирана и капсулирана за целите да дългогодишното къпане на гузните съвести на лъжците. Но рано или късно пробива.

Свидетели сме на такъв процес и на паниката, която започва да обзема строителите на съвременната информационна стена пред фактите за руската антибългарска политика през вековете.

Щеше ли новият руски посланик Макаров да се “присети” да настоява пред кметицата на София Фандъкова да се издига ( още един) паметник на българомразеца и съучастника в убийството на Левския Николай Игнатиев, ако на този дипломатически колос от тъмното минало на руските интриги не бяха започнали да му се клатят краката в очите на българите, започнали да проглеждат що за вредител е бил по отношение на национално-освободителната кауза на България?

Руското превъзходителство минава в контраатака, издавайки тревогата си. Щом като българите започват да разбират, че Русия най-малкото не си е мръднала пръста да спаси Левски, а дори е подтиквала османците да обесят непокорния ( и неподкупния ) Апостол на българската свобода, московският пратеник се разбърза да противодейства.

Не знам дали всички са забелязали, но дори и русофилстващият ни президент Румен Радев употреби в речта си на 3 март обобщението “ воини от много народи” по отношение на загиналите за българската свобода, които трябва да тачим. Не бих се учудил, ако от руското посолство са изпратили тревожна депеша до Москва, че техният човек в София едва ли не също “пренаписва” историята, отказвайки да извади пред строя руската заслуга по отношение на човешките жертви в руско-турската война. Още повече, че в краткото си слово Румен Радев намира място да спомене като източник на познанието за онова минало не друг, а Захари Стоянов, най-мразеният от русофилите летописец на национално-освободителните борби на българите, заклеймяван злобно от русофилите като “русофоб” в наше време.

Мога да приложа към тезата си доста текстове, в които тържествува все по-уверено духът на разбирането, че “освобождението” ни от Русия е мит и опорна точка на руската пропаганда в България – и така да докажа, че съвсем не става дума за “маргинално” явление в проглеждането. Но ще посоча само един линк и ще копирам една статия, за да покажа, че не само моя милост- все повече българи биха се подписали под тези разсъждения, подобни на онези, които съм по(д)брал в трилогията си “Течна дружба” ( например чрез текстове на покойния проф. Пламен Цветков или на младите историци Янко Гочев и Момчил Дойчев).

FROGNEWS:

Трети март е! Платихме с кръв и злато Освобождението си

02.03.2017

Честваме 3 март 1878 г. като Ден на Освобождението от Турско робство. Леем дитирамби за руските освободители, за Дядо Иван, за безкористната помощ на Майка Русия за отхвърляне на петвековното иго.

Малцина обаче знаят, че България плаща с реки от кръв и тонове злато Освобождението си. И нищо не ни е дадено даром, а сме го извоювали сами. Няма друга държава с толкова паметници на Русия и имена на улици на руски князе, генерали и аристократи, помогнали за освобождението на България.

Имаме най-големият православен храм на Балканите с името на руски светец. Истината е, че покрай комунистическото управление на страната след 9 септември 1944 г. се изграждат и наслагват митовете за руско-турската освободителна война и ролята на Царска Русия в изковаването на българската свобода.

 

Чак след 10 ноември 1989 г. и падането на СССР се отвориха прозорци в руските и българските архиви, от които става ясна съвсем друга картина.

От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато. Тези 32 тона злато са изплатени в Петербург в продължение на 12 години. Въпреки че България е била със силно намалено население и територия, тази сума е изплатена напълно.

 

Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

Под разходи на “окупацията” се разбира поддръжката на войната (боеприпаси, продоволствие, заплати на офицерския корпус за периода от началото на Руско-Турската война на 1877 г. до 1884 г.).

 

Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“.

От руските архиви, публикувани през последните години, става ясно, че Русия не е искала България да стане независима, свободна и просперираща държава, а да бъде отвъддунайска губерния, управлявана от наместник на императора. Нещо като база и предмостие за щурма за завладяването на Босфора, стара мечта на руските царе от времето на Петър I и Екатерина Велика.

 

На 3 март 1878 г. в предградието на Цариград Сан Стефано е подписан договор, предварителен, а не окончателен, за примирие между Русия и Турция. Подписват от руска страна граф Николай Игнатиев и Александър Нелидовот и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна, независимо от това, че българите са участвали във военните действия и са дали 3 456 убити опълченци.

 

Между страниците на договора от Сан Стефано думата България, като самостоятелна държава, не фигурира никъде. След което Русия капитулира съвсем умишлено и на Берлинския конгрес, където България окончателно е разпокъсана. Това става заради различни тайни споразумения от преди войната с Австро-Унгария, Германия и Англия.

На подменената плоча на Храма “Св. Александър Невски” в София е написано, че руските войски са дали 200 хиляди души убити в сраженията с турците за освобождение на България. Това фалшифицирано число е десет пъти повече от истинското. Според руския специалист Степан Кощурко, ръководител на Международния обществен център “Подвиг” в Москва загубите на руската армия, на финландския батальон и румънската бригада се изчисляват на 15 567 убити и 6842 умрели от раните си войници и офицери. А нашите опълченци дават една трета от жертвите.

 

Не бива да се забравя, че за свободата си българският народ в Нишкото въстание от 1841 г., в Априлското въстание от 1876 и битките на българското опълчение даде общо 60 000 убити. Така, че нищо даром не сме получили, а сме платили с кръв и на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:http://www.faktor.bg/bg/articles/oshte-okolo-mitovete-za-datata-3-i-mart

47 мнения за “Русофилските търтеи се чувстват ужилени от истината, която им ритна кошера”

 1. Мяркираният от ИВО “кресльо, кариеристче и доскорошен партиен маргинал” е отвратителният плазмодий алэксандр сымав. Това вонящо влечуго освен словесното лизане на кремълските кенефи, непрекъснато дращи за “оргазми”, “перверзии”, “пози” и пр. стимули във виртуарния си репертоар на безнадеждно отдаден на малакията, ръкоблудието, онанизма, мастурбацията и пр. синоними отчаян чекиджия. У Фройд е обяснението, у българския избирател и данъкоплатец- масрафа за всичко, което този червен лайнояд ще изплюска, избълва и изсере!

 2. И половината от фактите и документите ако спокойно се осмислят от повечето заблудени Българи ще са достатъчни да си обърнат на180 градуса отношението към россия. Затова от националните медии бягат от спокойни дебати по тази тема. Приказката им е да не се разделят Българите на националния празник. Ами да се каже истината и да се обединим. Журналисти каква е вашата работа.? На кого служите? Ще останете без работа . То тъй и тъй в бедна държава доходите ви ще се изравнят с помощите за безработни в Румъния. Изключвам от обръщението си достойните журналисти.
  Днес от 18 часа пред екоминистерството (ъгъла на ул Симеон и ул Мария Луиза) на протест за спасението на парк Пирин. Повече информация наhttps://novarepublika.bg/nova-republika-s-pismo-prezidenta-otmenete-reshenieto-za-pirin/. Да се обединим от всички партии и спасим парка.

 3. На 12.09.1885 г., времето на Съединението у нас, император Александър III пише до началника на генерлния щаб Обручев: “Ние трябва да имаме една главна цел – да овладеем Константинопол, за да се утвърдим веднъж завинаги в Проливите и да знаем, че те винаги ще бъдат в наши ръце. Това е в интересите на Русия и трябва да бъде наш стремеж, всичко останало, което се случва на Балканския полуостров, е второстепенно за нас. Стига сме се правили на симпатични в ущърб на интересите на Русия. Сега славяните са длъжни да служат на Русия, не ние на тях.“

 4. Развихрената у нас напоследък русофилия все повече добива формата на гротеска. И не за друго, ами прокламаторите й до един са карикатурни фигури. Погледнете посланиците- едни шишкави чичаци, леко нетрезви, приказките им са в графата “ти мен уважжжаваш ли ме”. В цялост оставят впечаление за непреодолима неадекватност. Ха сега погледнете българските им адепти- ръстово подценени младежи, редки косици, където ги има, хилави интелекти, натъртващи неистово – сега ми е паднало. Получава се нещо като по Радичков: “жената му беше грозна, НО дебела”. Добавям от себе си – И с мустаци; там където най не очакваш да ги има. За не разбралите, пояснявам – Корнелия е човекът, на кон, без Old spise и негъра. При тези разпространители, аз за себе си съм спокойна. С лош търговец и хубавата стока няма да пробуташ. Какво да кажем за лошата стока и калпавия дистрибутор.

 5. Един въпрос към по-знаещите. Чел съм (от г-н Инджев), че в Санстефанския договор, думата България/българи не съществува. Но съм чел също така, че оригоналният договор е скрит някъде в руските архиви и никой не го е виждал.
  Има ли някъде снимано копие от договора, което да е достъпно?

 6. ================================================================================

  Червеният Президент ще купува съветски двигатели – боклуци за съветски изтребители – ковчези “МИГ” по “молба” на Кремъл !

  482 руски изтребителя “МИГ” са катастрофирали в Индия за 40 години … (ключ)

  Делхи, Индия
  ВВС на Индия от 1971 година насам е загубила 482 изтребителя „МиГ” съветско и руско производство. Това е разказал военният министър на Индия Аракапарамбил Куриан Ентъни за Agence France Presse. При инцидентите са загинали 171 пилоти (35%), един член на екипажа, осем военнослужещи и 39 мирни жители. Според Ентъни причини за катастрофите са както човешки грешки, така и технически неизправности. По-рано беше съобщено, че през последните 3 години Индия е загубила 33 изтребителя, от които 27 марка „МиГ”, както и 10 вертолета. В края на март руският посланик в Индия Александър Кадакин заяви, че причина за честите аварии на руски самолети в индийските ВВС е използването на неоригинални резервни части. Според AFP, сега общият брой на самолетите „МиГ” в Индия е 873 единици. По информация на Flighglobal MiliCAS в активния състав на индийските ВВС влизат 334 изтребителя „МиГ”: 153 МиГ-21, 14 МиГ-23, 88 МиГ-27, 68 МиГ-29 и 11 МиГ-29К. Статистиката показва, че броят на МиГ-21, които Индия е започнала да купува още през 1966 година, съставлява около 45 процента от индийските самолети с марката „МиГ”. Тяхното бракуване ще започне през 2014 година. Индия планира да замени част от тези изтребители с френски Rafale. През януари компанията Dassault победи в индийския търг за доставка на 126 самолета на стойност 10-12 милиарда долара. India Today съобщи, че военното министерство планира постепенно да се избави и от изтребителя-бомбардировач МиГ-27. На прехващачите МиГ-29 пък ще бъде направена модернизация, която може да възлезе на 940 милиона долара.
  / БЛИЦ /

  Един F 22 може да се разправи с 10 руски изтребителя Су 35?
  —————————————-

  – руските алкохолици,(…тяхната мама…) не са могли да направят до днес даже и едно бръснарско ножче.

  По възрастните помним руските ножчета за бръснене “Нева”, “Балтика”, “Спутник”, “Аврора” …

  “Първите ми спомени бяха от съветските бръснарски ножчета. Те струваха – доколкото си спомням, някъде
  към 8, днешни 10 стотинки парчето и се използваха еднократно. Поне две марки просъществуваха десетилетия. Едната беше „Нева”, другата „Спутник”. Или „Аврора”?
  Мръсният империализъм първо показа превъзходството си в областта на бръснарските ножчета. Бавно, но неумолимо проникваха „Жилет” и те приличаха на мерцедеси – в сравнение със съветските аналози на москвичите.
  В началото на 70-те години „Жилет” струваха 50 стотинки. Цената на „Нева” падна на три стотинки.
  Дилемата беше дали да даваш по три стотинки всеки ден или за 50 стотинки да се бръснеш цял месец.”

  ================================================================================

 7. Симав оня ден при Кулезич(според нея се носели “слухове”,че Симав е “новият” лев “трибун”, пряк “наследник” на Г.Кирков!) изтърси , че БКП вече е готова за властта, след загубата на изборите в края на 2014г.. Даже вече са се били пречистили от няма и 2 години в “”опозиция”” ,и сега са станали напълно готови пак да се “пробват” да завземат властта. Според Симав всичко се свежда до “противостоенето” между “левото” и “десното” в лицето на БКП и ГЕРБ?!?!
  И след като “десните” гербаджии и дясната им декорация от РБ са се провалили на кормилото на властта, то сега трябвало “левите” комунисти да поемат отнов, и да покажат как трябв ада се управлява?!?!
  Сякаш Р.Овч., П.Димитров, Гагаузов не си останаха в бордовете на държавните “предприятия”, и още са! Там нямаше никакви представители на РБ и ПФ.Но въпреки това Симав го брои за “десно управление”!
  А пък ноторният пример с Манолова , като омбудсман , е още по показателен за “десното управление” на ГЕРБ, срещу което се изказва Симав. Сякаш ако трябваше БКП и Симав да избират омбудсман,щяха да изберат някой по-ляв от нея?!?!
  Ето такива откровени “лево-десни” постъпателно-възвратни “движения” се привиждат на Симав и наяве и насън.
  Но при такива “десни врагове” на БКП ,като ГЕРБ, на Симав и комунистите не им трябва други “още по-леви приятели” от тях(ГЕРБ!)!
  П.П. И сега малко за “журналистиката” в НРБ. Така. Откакто сме в ЕС голяма част от журналистите са на хранилка на ЕС. ЕС раздава евра за “информационните си кампании” без да държи сметка КАК и на КОЙ се раздават на калпак тези пари. Докато Путлер дава денгите си само за своята си пропаганда. И за това има конкретни резултати за него.
  Докато ЕС дава парите на “правителствата” в Източна Европа, които вече ги раздават от свое име ,и за своя сметка, на своите си журналистически обръчи, копани и хранилки. И така европейските пари захранват “партийната” пропаганда в Източна Европа, която използва и откровено путлерски пропагадни рупори създадени за целта от путлерските служби за пропаганда. С което европейските пари отиват и за путлерски медии. За това ЕС трябва да не раздава средства на “правителствата” в Източна Европа, а да си направи самостоятелни информационни ресурси в Източна Европа, и в краен случай да дава парите директно на медиите , без да ползва “посредничеството” на “правителствата” в Източна Европа. И докато не се финансират директно медиите, ще ги има и “джурналевистите” ,като Симав и неговите “джурналистически” тавариши.

 8. До ГАНЧО БОНЕВ,
  Ето я статията, от която са преписвали нашите “вестници” през 2012 г.:
  INDIA: “МИГ – ЛЕТЯЩИТЕ КОВЧЕЗИ” – MIG – FLYING COFFINS
  “За 40 години, към 2012-а, военновъздушните сили на Индия са загубили 428 самолета”, казва министърът на отбраната. Военната авияция на Индия е разполагала през това време с 872 самолета Миг, т.е. тя е загубила половината (!) от тях. При това, половината от “изгубените”, направо са падали както летят. Както се вижда от снимки, има направо забивали се самолети в градове, сгради, гори.
  Колко от нашите Мигове са падали така от 1944-а до 2017-а, само можем да гадаем??
  http://www.dailymail.co.uk/indiahome/indianews/article-2138553/Flying-coffins-Half-MiGs-lost-deadly-crashes.html
  Много коментари наричат Миговете Летящи Ковчези – FLYING COFFINS.
  http://indianexpress.com/article/india/india-news-india/mig-27-jodhpur-crash-heres-a-list-of-previous-mig-aircraft-crashes-2850234/
  http://indianexpress.com/article/explained/mig-21-crash-no-replacement-for-the-flying-coffin-in-near-future/
  https://india.blogs.nytimes.com/2013/08/08/the-trouble-with-indian-air-forces-mig-21-fighter-jets/?_r=0
  Но, пропагандата в главите на нашите водачи, като Червения Румко, шоу-мен на Мигове (все едно по време на Варшавския дооворо да харесваш американски или германски самолети, а и Български!) и Тъпото Боко, казва, че руските са превъзходни, а пък западните са “бръкми”, както “европейският гражданин” се изразява и “гласува с ръчичка” за НАТО и ЕС.
  Затова и си стоим още с машинарията във Варшавския договор.
  Нещо, което Русия не допусна, и още първата година под окупация започнахме да изоставяме европейското оръжие и да се воъръжаваме с РУСКИ ВОЕННИ БРЪКМИ, а и подобни коли, домашни уреди и т.н.
  Ако не са им оръжията, нефта и газа, те няма на какво да разчитят, братята с широките темпорални души, така ги е създала природата.
  Между другото, Индия от десетилетия продължава да е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ доставчик на руско оръжие в света. Но постепенно тя намалява този си процент.
  При такова високо средно ниво на алкохол в кръвта на средния руснак, няма начин как да не падат такива играчки. То се иска и малко повече интелект и трудова дисциплина.
  Затова и германците на 22-и юни 1941 г. нападнаха Русията в ден неделя, 04.00 ч сутринта. Те са знаели, че в края на работната седмица, събота вечерта, казаците се натряскват яко до козирката с водка-антифриз, и заспиват дълбоко, непробуден сън…

 9. РБ-2 вече подхвана мантрата, че всеки глас за друга дясна формация е загубен (отива за ГЕРБ и БСП)…
  Аман от хора, които не знаят, че трябва да се гласува както трябва, а да става каквото ще!

 10. 3 март, 1878 г.
  Артистът е завъртял историята около дамата, която нацупено дири съпруга си в пет часа сутринта; гравюрата влиза тематично в ‘Ladies and Politics’.
  Такива като нас ще се впечатлят повече от пъклеността на графa след първи петли: http://www.lookandlearn.com/history-images/U216359

 11. https://wpo.st/LjTf2 Ето какво става когато една нация признае своя грях, преосмисли историята и тръгне на чисто с плана Маршал. А Кремъл и днес крие архивите и никой не иска да е РУММЕЙТ с путин!!! 🙂

 12. До ВЕСЕЛИН:
  Санстефанският договор е съставен на руски и османски езици на 3 март 1878 г.
  На османски или турски език договорът го няма в мрежата: нито негово пряко копие / снимка, нито да е направен като съвременен текст да се чете по екраните ни.
  На руски език също го няма като копие на оригинала. На руски обаче го има от университета “Ломоносов”, Москва, изписан и публикуван така:
  http://www.hist.msu.ru/ER/Etext/FOREIGN/stefano.htm
  И така, от историческия сайт “Хроно”:
  http://www.hrono.ru/dokum/1800dok/1878sanstef.php
  На английски език договорът е преведен и отразен в книгата, която посочва чрез линка си EVERYONE ELSE, на стр. 2672-2696, с картите към него.
  Или на текст тук, от Университета Орегон, САЩ:
  http://pages.uoregon.edu/kimball/1878mr17.SanStef.trt.htm
  Тъй като Русия е страна по договора, и тъй като Британия е Велика сила от онова време, както днес Америка, е малко вероятно в техните преводи и публикации да има разлика от оригинала, или пък някаква измислица. Така че каквото се вижда в английския и руския текст е навярно почти същото като оригинала.
  Важното е да се знае, че не само в договора няма “България” и “българи”, но такива думи няма и в Манифеста за войната на руския цар от 1877 г., и в Берлинския договор от 1878 г., което също е осигурено от Русия да е така. Още по-важно, войната от 1877-1878 г. и договорът по никакъв начин не закрепват на Балканите една свободна България, А Една Руска Окупационна Зона с голямо руско военно присъствие. Поради това, Всички Останали Велики Сили възроптават, както и балкански страни, и се отива в Берлин, което обаче Русия знае, че ще се получи. Поради това, тя отрано се е подготвила чрез споразумението от Райхщад от 1876 г. за малка и разкъсана на 3 България. В същото време, към Гърция Русия няма такова отношение: там няма въведени руски войски, няма “освобождаване” на Гърция чрез война на Русия и няма създадена руска окупационна зона в нова Гърция. Има направо преминаване към гръцка независимост, почти без автономия, и подкрепа на последователните разширявания на Гърция.

 13. До AWACS: Казвате, че в Санстефанския договор не се споменава за българи и България. Това, което виждам в глава VI и VII на посочените от Вас копия противоречи на това твърдение. Там са описани границите на княжество България и бъдещото държавно устройство. Моля разяснете…

 14. В нощното издание на рубриката “Наивността в Бългрия” ще изразя логично формираща се теза от многото материали,които се публикуват в сайта и в други антикомунистически интервюта.

  Въпреки изключителната им сила и обективност,все още много честни хора,които същевремнно са антикомунисти,насочват своите упреци и гняв към Русия и руските политици,дипломати,разузнавачи,агенти и др.

  Каквото и да се каже за тях,реално те са няколко дузини,не повече 2-3-4 дори и пет.
  Едва ли някой може да изброи 100 руснака,които публично са ангажирани в различни области на русификацията на България.

  Истинската истина е че въпреки несъмнения интрес на Русия към България с цел доминация,ТОТАЛНАТА РУСИФИКАЦИЯ се води както казах от вътрешни фактори-БЪЛГАРСКИ.

  Това са Българската държава(властта) и българските комунисти(от различните партии).Но основен политически фактор е Компартията(БСП).

  От тези среди могат да се изброят стотици и хиляди русификатори-от всякаква възраст,професия,служебен статус,жизнен стандарт и др.Десетки прокомунистически и проруски организации дават общия облик на масовостта на русификаторите.
  Те провеждат буквално всеки ден съответни мероприятия,които в основата си стоят на комунистически позиции,само дето твърдо не говорят за комунизма и не спомнават абсолютно нито един комунистически лозунг и заклинание.

  Комунистическите сили у нас са силни,масови,мащабни и имат широка медийна среда.
  Антикомунистическото противопоставяне е изключително скромно,неогранизирано и в крайна сметка слабо.
  В различните телевизии действително се пускат и антикомунистически тези,но те са спорадични и така режисирани,че да изглеждат някак си странни и незначителни.

  Като краен извод може да се каже,че русификацията на България се реализира от самите българи.Изключителна мотивировка комунистите добиха след избора на Президент,който е безкомпромисен комунист и проруснак.Сега се говори за евентуално посещение на Президента на Русия у нас. Ако това стане,победата в предстоящите избори ще бъде тотално на страната на комунистите.
  Изгледи за нещо обратно просто не съществуват.

  Насочването на евентуална борба срещу течащата русификация трябва да бъде срещу българските комунистически среди и комунистическата държава.Срещу Русия всяко противопоставяне ще бъде само теретично и хипотетично.Казано с други думи-безрезултатно.

  Смата България се саморусифицира!

 15. Ако това е негово решение, казвам “Браво!” на Румен Радев! Обяснявам защо. Годината беше 1999-самият връх на синьото управление. НИКЪДЕ в Източна ЕВропа дотогава, 4 последователни години Бог не даде пълно мнозинство, президент и такава обществена подкрепа за дясна партия, както у нас!
  Случайно обаче прочетох, кои икони на соцреализма, начело с ЕЙ ТЕЗИ чучела в линка от помиярницата са поканени на държавния прием на синята власт ( дори и придворният шут и ибрикчия на “батето”, Васил Цонев, дон Базилио беше също почетен)!
  Прочетох и си казах-напомням- през 1999 г.!: вече сме паднали, и не поради руските козни, и не поради “простия народ”, а поради това, че пак ТЕЗИ отрепки са “българската култура”, че пак броим тези неуки занаятчии и лакеи за “морални и интелектуални авторитети”, че при всички шансове на наша страна не успяхме да спечелим символичната битка. Ето защо днес стърчи МОЧА, ето защо учебниците са пълни с рубладжийски и комунистически лъжи, ето защо още малко и “СТРОИТЕЛИТЕ НА СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ” скоро май ще станат апокриф, ето защо грачат по 100 пъти на година любэта, кабзони и пр-. Това си го заслужихме ние като народ, общество и елити.
  Ритникът (поне символичен) по задниците на тези трябваше отдавна да бъде теглен.

  http://pik.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B5%D1%87%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-3-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82—%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0–news637938.html

 16. Закъснял отговор към малоумника Zdravko Shekerov относно 3и Март.
  Писано е от русофоба,соросоида и американски грантаджия по подразбиране таен агент на ЦРУ разбира се:

  „Какви хора бяхме тогава (1876г.) ние, които разклатихме и подкопахме цялата турска империя? Няколко горещи и екзалтирани патриоти, силни с вярата в своето право и свято дело, готови да умрат за идеята, която проповядваха; фанатици, които предпочитаха смъртта пред позорното робство и които пред нищо не се спираха, от нищо не се бояха само да се увенчае делото им със сполука…

  Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но и на немците, австрийците и англичаните, които високо викаха, че Русия не идва да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне…

  От тогава минаха 10 години и днес всеки разумен българин, всеки патриот, като вижда какво вършат русите в България, ще признае, че са били прави да ни предупреждават така…
  Като разбрахме, че Русия иска да ни унищожи, да завземе земята ни, да погълне народността ни, да се намести в къщите ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се започна една страшна и непримирима дипломатическа война между нас и Русия.

  Война между „освободители“ и „освободени“, между силния Голиат и малкия Давид…”
  Стефан Стамболов, 1886г.

 17. Поправка към моя коментар по-горе за “Берлинския договор 1878 г.” :
  “България” има в договора, разбира се, и той е за България, но няма да присъстват българи по време на срещите в Берлин и подписването му. Това е осигурено от Русия включително чрез отхвърляне на подписки от България чрез вписали се в тях хиляди българи да бъдат представени по време на Берлинския конгрес. Такива подписки са събирани от немалко активисти и са пращани до руски представителства.

 18. AWACS мерси за договора. Но кой каза, че името България липсвало ? Поне там където чета го има на няколко места!?

  “СТАТЬЯ VI
  Болгария образует самоуправляющееся, платящее дань,
  Княжество, с христианским правительством и земским войском.
  Окончательные границы Болгарии будут установлены особой
  Русско-турецкой комиссией до очищения Румелии российской
  императорской армией. – При изменениях на месте общего очертания
  границ, Комиссия, согласно основаниям мира, примет во внимание
  начала народности большинства пограничных жителей, а также
  топографические условия и практические нужды местного населения,
  касающиеся удобства сообщений.
  Размеры Княжества Болгарии определены в общих чертах на
  прилагаемой при сем карте, долженствующей служить основанием для
  окончательного разграничения.”

  СТАТЬЯ VII
  Князь Болгарии будет свободно избираем населением и
  утверждаем Блистательной Портой с согласия держав. – Ни один из
  членов царствующих династий великих европейских держав не может
  быть избран князем Болгарии.
  В случае, если звание князя болгарского останется
  незамещенным, избрание нового князя будет произведено при тех же
  условиях и в той же форме.
  Собрание именитых людей Болгарии, созванное в Филипполе
  (Пловдиве) или в Трнове, выработает, до избрания князя, под
  наблюдением российского императорского комиссара и в присутствии
  комиссара оттоманского, устав будущего управления, по примеру
  того, как было сделано в 1830 году, после Адрианопольского мира,
  в Придунайских княжествах.

 19. Чета всичко написано тук и си мисля как на фона на всички новоизлюпени вестници, електронни издания, телевизии не се намери един смел журналист да покаже фактите от историята, така както ги показва стопанинът на този блог. Как е възможно да няма и един водещ на някое предаване, който да не се подмазва на всички производни на БКП партии – може би тогава процентът на мислещите хора в България щеше да бъде повече от 5%. Надеждата ми е в Нова Република и ако се заемат сериозно със събарянето на съветските чучела, ще ги подкрепя със всички сили.

 20. За по-младите и нови читатели на сйта ще уточня,че посочените “русофилски търтеи” и “петата колона” са всъщност комунистите от БСП,ГЕРБ,ДПС и др.

 21. EVERYONE ELSE, благодарско ОГРОМНО за линка към гравюрата с наблюдаващата чиновниците “миротворци” барына!

 22. Г-да може и да се споменава “името” Болгария в Сан-Стефанското примирие , но НЯМА българска делегация!!!
  Въпросът е – ЗАЩО???
  Защото АКО бяха поканили български делегати , те щяха да поставят някакви допълнителни ОБВЪРЗВАЩИ условия. Османската империя приема тежките условия от Сан-Стефано зашото знае ,че те не са ОКОНЧАТЕЛНИ , и подлежат на утвърждаване от “великите сили”. Загубите за Османската империя са огромни – губят почти всички територии около Черно море , и остава само в южното Черноморие и Босфора. Точно това е целта на Русия, тя не се интересува толкова много от вътрешните територии ,в които освен това има и няколко проруски анклава – Сърбия и Гърция, а след войната и България. За Русия са най-важни проливите и черноморското крайбрежие. А България я интересуват тъкмо вътрешните територии населени с българи, наравно с черноморското крайбрежие.
  Ето това са причините за липсата на българи в Сан-Стефано. А другата огрома причина е, че Русия вече се е ДОГОВОРИЛА задкулисно с Австро-Унгария и Англия за бъдещето на България, и едва ли султана не е знаел за това!
  П.П. А етои един линк към изказването на Божо Димитров преди 7 години, когато беше в “министер без портофел”:
  http://www.extremecentrepoint.com/archives/5747
  Както се вижда за тези 7 години ,колко много се е изменило разбирането му за Руско-Турската война, под влиянието на путлерастките рубли.
  П.П.П. И още един сайт със снимки от войната 1877-78г..

 23. Великолепна статия, която за пореден път доказва, че днешната бсп и предшестващите я етикети (с изключение на социалдемокрацията на Д.Благоев) не е нито “българска”, нито “социалистическа”, нито “партия”. Това е чисто терористично-агентурна структура, която действува с една-единствена цел-да администрира България в интересите на идеологически независимо какъв руски империализъм. Повтарям нещо, което бях писал тук за разликата между бэсэпэ и останалите партии на кремълска хранилка из Европа. Те не са малко, особено в последно време, заемат доста широко политическо ветрило със символи от пречупените кръстове до сърповато-чуковати петолъчки, но за разлика от тях бэсэпэ не само иска да администрира България в интересите на руския империализъм, но и да прави това ОТ НЕГОВО ИМЕ.
  Апропо, днес глутница подчовеци и получовеци в Белене виеше ПОД РУСКИ БАЙРАЦИ срещу сирийското семейство, приютено от католическия свещеник отец Паоло Кортезе. Изродите знаят, че в края на краищата обикновената човечност е границата между болшевика и човека, между ЕВропа и Азия, между цивилизования свят и Русия. Точно затова искат да я унищожат!
  Позор на всички руски мекерета, легендирани като “политици”, които срамят народа ни, насъсквайки подобни сборища!

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/07/2929643_ideiniiat_kolaj_bsp/

 24. Благодаря за ответния коментар но все пак мисля, че г-н Инджев трябва да коригира следния коментар, който е написал в предишна статия.

  “Защото: В Санстефанския договор също не се споменава официално името България. Говори се за “областта” или “Балканската област”. Това обаче не е прецедент, а по-скоро практика за руската имперска политика. Преди 1878 г. във всички мирни договори, като този от Кючук Кайнарджа (1774), по който Русия придобива правото да се застъпва за балканските християни, също не се среща името България.”

 25. До Антикомунист.
  Не съм съгласен с мнението ви че сами сме си виновни за положението. Според мен приоритет има на външните фактори. Нашите служби знаеха, кои са нашите агенти, но началството от кремъл не разкриваше своите.(от Живково време та до днес). Да не забравяме убийството на военния прокурор Иван Колев. Овладяването от москва на правосъдието и чрез нея над 20℅ от икономиката (официално) другите власти стават лесна плячка. Спасението е в просвещението. За да се спре просвещението е създаден медиен (с мафиотска структура) картел който в момента воюва с НОВА РЕПУБЛИКА, КОЯТО Е ЕДИНСТВЕНАТА ЗАПЛАХА. Потвърждението го виждам постоянно.Дори в нормалните информационни сайтове като Медиапул информацията за НОВА РЕПУБЛИКА се изкривява и скрива. Ето например вчерашния протест за парка Пирин за който събщих тук и на който присъствах, публикацита в Медиапул за същия беше по правилата на медийния картел. Да си имаме уважението Медиапул. Може да е случайно,но ще се разбере къде сте ПОЗИЦИОНИРАЛИ. Прочетете тук https://novarepublika.bg/zashto-politicheskiyat-kartel-obyavi-vojna-na-nova-republika/, ако желаете и ако искаме да се борим то начинът е обратен на медийния картел, а именно популяризиране на НОВА РЕПУБЛИКА, на лидерите които са в управлението на НОВА РЕПУБЛИКА. Повярвайте ми ТРАЙЧО ТРАЙКОВ , РАДАН КЪНЕВ , МАРТИН ДИМИТРОВ , ДЕСИ КАНАЗИРЕВА, ПЕТЪР СЛАВОВ , знакови фигури, но хората мислят че са в рб2,3, и в други партии но не и в НОВА РЕПУБЛИКА.
  Това е резултатът от войната срещу НОВА РЕПУБЛИКА.

 26. До всички дребнави заяждания какво трябва да маха Иво Инджев и какво не.
  Има едно ясно разграничение в граматиката,правото,историята: Духа и Буквата. Ако е за буквата: имало думата България,за българска НАЦИЯ няма.САМО ЧЕ – васал,без независимост така както с Гърция.По същата логика МОЧА не е съветски паметник защото е изграден от българи,с решение на българското правителство.Альошата в Пловдив – също. Защо тогава е под специална опека на Русия и всеки път от руското послс тво подскачат след “оскверняване”?
  Няма какво да маха Иво Инджев от с татиите си,има какво да добавяме търсачи на “и с т и н а т а”. А то е:
  1.Споразумението от Райхщад
  2.Парижкият мирен договор
  3.Реакциите на интелектуалци от ЦЯЛА Европа след Априлското въстание довели до ПАРЛАМЕНТАРНИ решения в Британската империя, Германия,Франция и Австро-Унгария за мирно решаване на Балканският въпрос т.е. освобождаване от турско робство и създаване на независима държава България (както и Гърция например). Да добавим че Русия взема решение за водене на война с Турция имено за да НЯМА политическо и признато от всички създаване на Българска държава и монополизира “освобождението” на “славяните” (а не българите), с което проваля ВСИЧКИ инициативи на великите сили които не желаят Задунайска Губерния на такова с тратегическо географско място.
  Та това с буквата, а не духа на въпроса ми прилича на разводняване на темата и вторачвайки се в дървото,да губим от поглед гората – стар милиционерски номер(особено след като е поставен от хора които не смеят да излязат с имената си открито и честно).
  Звучи грубо, но вярно – Какво е положението на всички “освободени” от Германия, Австро-Унгария и Великобритания и какво е дереджето на “освободените” от Русия?Въпроса се отнася и за периода след ВСВ

 27. Simeon, хубаво е че се сещаш за Българската нация отвреме на време!! Когато човек иска да е точен, трябва да е точен.

 28. P.S.И последно имам един въпрос към всички титани и великани за безпристрaстна “истина”:
  Защо като толкова много е била загрижена Русия за освобождаване и създаване на България НЯМА прeвод на български тоя Сан Стефански договор???Преводачи ли е нямало, образовани българи дето не знаят руски и турски ли е нямало, Митрополит Методи Кусев ли е нямало???

 29. @ Mister Bean : 100% съгласен за точноста.Така например папагалите са най-точните; повтарят 1:1 с прецизна точност

 30. До FURY и ВЕСЕЛИН:
  Да, България я има в текста на Санстефанския договор (и на Берлинския, разбира се). Моя грешка – това са съвсем обикновени и известни истини. Навярно бе 03 ч сутринта като писах и пратих този коментар преди заспиване.
  България не е канена и е останала непредставена по време на подписване на Санстефанския и Берлинския договори.
  В Санстефанския и Берлинския договори се говори за уреждане на автономен статут на страната ни, споменавайки княз, правителство, избори и т.н., но и в двата случая се гарантира руско управление върху нас чрез комисар, негов екип и т.н. Първият договор е чиста окупация – руска военна зона в сърцето на Балканите, без да остава такава в Румъния или Сърбия – чрез 8 дивизии с 50 хил. души, техни бази край Варна и Бургас и т.н., както той споменава. Вторият договор вече дава срок за руските войски да напуснат 9 месеца, но Русия пак си издейства да остави свои премиери и министри в продължение на няколко години, а пък краен срок на автономията не се посочва. Чак княз Фердинад успява през 1908 г., след 30 години, да използва момент заедно с Австрия и заради други страни и комбинации, да обяви независимостта, и става цар.
  За Гърция, Русия поначало, още от 18-и век, играе заедно с Британия и Франция, не като при нас заедно с Австрия и против тях. Решения на конференция на трите страни от Порос, 1828 г. – подобна на Цариградската – предвиждат автономия за Гърция, султанът веднага отхвърля, пак подобно на това, което той прави с Цариградската. Но никой от Великите сили не го слуша, и ешение на следваща конференция, пак на трите страни от 1830 г., настоява пряко за независимост за Гърция, и султанът я приема през 1832 г. Когато голямата военнополитическа сила на Русия е заедно с целия европейски хор – а не против, както при Сан Стефано и Берлин – нещата стават различни. Но Русия има предвид да използва Гърция, заради Мегали идеята и заради своя план от Екатерина ІІ “Велика Гърция”, срещу Турция и срещу останалите балкански страни, т.е. и срещу България.

 31. До СИМЕОН,
  Най вероятно навремето е имало превод на договора на български, скоро след март 1878 г. Все пак сме имали княз, правителство, министерства и т.н., и поне някои от тях са имали нужда от текста му и са направили превода чрез служители.
  Иначе, в съвременен вид, Санстефанския на български откривам на тези два сайта:
  http://vivafolk98.blogspot.bg/2014/03/1878.html
  http://www.omda.bg/page.php?IDMenu=283&IDArticle=714

 32. Великият български пълководец Алцек от рода Дуло, който основа около Неапол своя колония с българи през VІІ в., беше почетен с паметник през юни 2016 г. от италианците на град Челле ди Булгериа. Брат му владетелят Аспарух Велики от династията Дуло все още няма паметник в София…
  Но пък Фандъкова ще строи ВТОРИ паметник на граф Игнатиев

 33. @AWACS: Имах впредвид екземпляр на български (като толкова много е била загрижена Русия за освобождаване и създаване на България)

 34. Mister Bean:

  Щом сте решили да се изявите като административна съвест, я насочете тази съвест към голямата историческа картина. Институционализираната ЛЪЖА за Сан-Стефано – разпарчатосващ и унизителен за България договор, не е ли по-значимият обект за критика? И ако надскочите ситуационната си ‘етика’, ще видите, че става дума за следното: справедлива историческа оценка на този договор все още няма. Лъжата, че Русия освобождава България (аaх, каква благородна цел) продължава да е най-нелепата част в ‘образователната’ програма по история. Вчера за момент предвкусих как децата в училище коментират дипломатическата мисия на граф игнатиев… по гравюрата… в 5 часа сутринта. Договорът трябва да бъде приложен към учебниците. Има превод и на френски език; сравнението между преводите нека оставим на специалистите; има последователи на Лоренцо Вала.

  Поклон към всички БЪЛГАРИ, които се борят за правото да бъдат БЪЛГАРИ.

 35. Поздравления за този материал, господин Инджев! По отношение на “Майка Русия”, бих добавил, че по скоро Майката е България – от нас са получили не само религия, език и азбука, а както се разбра и тоалетната хартия през 79 година, независимо че производството спира същата година, поради липса на търсене. Всъщност те прецакват всичко, което сме им дали, не само тоалетната хартия.

 36. ЯНКО ГОЧЕВ: “Големият въпрос е кой текст са ползвали д-р Б. Кесяков и проф. Г. Генов? Текстът на договора от 19.02.1878 г. по ст. ст. е писан на френски език – езикът на дипломацията по това време. Тук отварям една скоба, за да отбележим, че граф Н. Игнатиев, считан за фактическият негов автор, пише основно на френски език в своята дипломатическа кореспонденция с Петербург, което е обичайна практика.
  Договорът обаче предвижда ратификация и има вариант на руски език и на османотурски език. Това са езиците на двете договарящи се страни: победителката Русия и победената Османска империя във войната.
  В тази връзка логично е да предположим, че д-р Б. Кесяков през 1925 г. и проф. Г. Генов през 1940 г., които са солидни изследователи и безспорни авторитети са ползвали френския текст на договора, но не и руския, нито пък османотурския. В подкрепа на тази теза е фактът, че проф. Г. Генов е френски възпитаник и в своя сборник прилага текстът на договора на френски език.”

  Арменските историци (още една заинтересована страна), виждам, също са ползвали договора на оригиналния/ френски език.

 37. Mister Bean:
  Това, че Русия не използва думата България и преди Санстефанския договор не я оневинява. Това просто показва нейното неуважение, незачитане, презрение към нас българите.
  Все пак поне в договора за освобождението на страната можеха да употребят името на тази страна.
  Сега значи няма защо да се бият в гърдите, че са освободили България. Освободили са някакви славянски народи на Балканите, според тях.

 38. Г-н Николов, Аз само обърнах внимание, че всъщност България е спомената. Нищо повече. Освен това е споменато и как ще се избира Българския княз! И нямам нищо против останалата част от патриотичната защита.

  Симеон, благодаря за веселите коментари от ваша страна! Пропуснали сте обаче една съществена разлика между папагалите и точните хора! Папагалите повтарят и лъжата и истината! ; )

 39. Моля за благодарностите-пак заповядайите,въпреки че е малко досадно да се занимавам с дребнотемие и лишени от съдържание философии.Предпочитам смисъла/духа/есенцията а не дребнавостите.Да,папагалите повтарят 1:1 без да осмислят какво “казват”.
  И като стaна въпрос за истината обърнато ли е внимание че фразата в документа e
  “освобождаване на славяни”, а не българи?Споменато ли е че избиране на княз с татута на България е ВАСАЛ? т.е. пак опира до папагалстването и вторачването в дървото,а не гората.
  А това за точноста малко ми прилича на спора между комунистите в Русия и опозицията за броя на жертвите на комунистическия терор. Опозицията твърди че са 65 милиона души, а комунистите много държат че точната бройка била 50 милиона. Ако не сте разбрали – нямам време да обяснявам

 40. Вижте как ЦРУ определя турското иго над България с думата Turkish Subjection! Освен това ни наричат малко племе с урало-алтайски произход и Аз мисля, че това е в резултат на лъжите разпространявани от нашите съседи. Никой не иска да признае, че ние имаме тракийски произход, тоест сме коренното население на Балканите. Думати траки всъщност липсва (заместена от думата славяни) сякаш са се изпарили на друга планета. И това е само началото в тези разсекретени документи.

  https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP79-01144A000100010012-7.pdf

 41. Незнам как може с добри намерения да се твърди такава глупост, че в Санстефанския договор не се споменава думата България. Ами вземете го прочетете за Бога. Смисълът на измамата е именно в това, че той е предвиждал нарочно нещо неизпълнимо, което Русия после сама анулира, но прехвърля вината за това единствено върху Великите сили. С което си осигурява влияние над България и до днес. Договорът не е таен и неможе да бъде таен след като е обсъждан на европейски конгрес. Българите не са допуснати на конгреса, поне по две причини – едната да си мислят, че Русия ги е освободила безкористно и затова и се полага да е техен господар и втората за да не разберат какви в действителност са истинските й цели и намерения. Накратко нито Русия, нито Великите сили са милеели за българския народ – никоя империя не воюва за свободата на други народи, а само за да ги покори и асимилира. Българите са извоювали свободата си с повече пролята кръв и героизъм отколкото си мислите. Загиналите дори само в тази война българи и то по руска вина и егоизъм са повече от техните загинали в боевете войници. И то не само в тази война. Русия не воюва за свободата на България, а за влиянието си над някакви си аморфни православни славяни и за да си осигури плацдарм за по-нататъшни завоевания. Дори така наречените славянофили са разглеждали славяните като бъдеща част от руския народ, а не като свободни народи. Невежеството и непознаването на историята – и собствената и чуждата – е причината за поразителната липса на национално самочувствие у днешните българи. Затова и са толкова лесно манипулируеми. Представете си само какъв негодник трябва да е човек за да гласува за БСП или да влиза в коалиция с нейни мутанти, ако познава истинската й история. Затова и до сега учебниците по история са такива шашмалогии, писани от агитпропа на БКП прикрит зад научни титли.

 42. Към Ангел Николов:

  Не знам дали съм определял договора като таен. Тайни са били договорките на Русия с Австро-Унгария и Англия да не се случи нещо подобно на Санстефанска България. И тайната е била пазене най-вече с цел да бъдат измамени българите, че Русия е добра и дава, а Западът е лош и взима земи, населени, според руснаците със славяни и православни, а не с българи.
  Игнатиев, който си дава сметка за подлостта на извършената от него измама, лъже най-безсрамно в своите “Записки”, че не е знаел за тези договорки, за които всъщност е бил осведомен лично от царя.

  А най-лошото е, че дори и след като измамата става ясна на Берлинския конгрес много излъгани българи продължават да вярват в онова, в което им се искат вярват. И до днес.
  За Райхщадското съзаклятие на Русия с Австро-Унгария от юли 1876 г. и за последвалата я Будапешенска конвенция половин година по-късно, както и за Лондонската завера на Русия с Англия – все в смисъл да няма голяма държава на българите ( славяните, православните, според Русия) вече след края на Руско-османската война, десетилетия наред по време на съветската окупация нищо не се говореше в България.
  Тази истина и днес я слагат русофилите в графата “пренаписване на историята” – който се хване, хване се на лъжата.
  Така че, чукате на отворена врата с основателната Ви иначе реплика.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.