ДЪЛГАТА ИСТОРИЯ НА КРАТКАТА ФОРМА В ЦИНИЧНИТЕ ОТГОВОРИ НА КРЕМЪЛ

На въпрос на Си Ен Ен дали е имало руска намеса в американските избори, както твърдят всичките 16 американски разузнавателни служби, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че отговорът е много прост : не.

Това обогатява дългата руска история на кратките отговори. Сред тях е изчерпателният в рамките на една дума отговор на историка Николай Карамзин, когото руски емигранти в Париж попитали в началото на 19-ти век какво става в Русия. “Крадат” , отвърнал той.

Изчерпателността на Карамзин щеше да бъде актуална и днес със своята откровена компресираност и би трябвало да звучи така в случая с Песков : “лъжем”. Но къде ти такава самокритичност в представителния за властта в днешна Русия говорител на политиката, в рамките на която не веднъж  отделни военни и политици са заявавали дръзко, че да излъжеш противника ( чрез пропаганда) е част от модерната война и на война това е позволено.

Всъщност най-типична за цинизма на руския имперски началник си остава кратката форма в отговора на въпрос на Лари Кинг ( когато все още работеше за Си Ен ЕН и не беше напазаруван да краси екрана на Руската телевизия, излъчваща на английски), използвана от Путин през септември 2000 г. “Царят” на интервютата Лари дори не трепна, когато на предложението му да обясни какво е станало с руската подводница “Курск” новият по онова време шеф на Кремъл отвърна арогантно: “ потъна” .

Не казвам, че журналистите не бива да търсят потвърждение на очевидните истини, но в случая с опитите да бъдат изтръгнати някакви признания от руски придворен служител те само си губят времето и времето на зрителите. Освен ако не подкрепят въпросите си с нещо повече от преразказ на твърдения, които просто няма как да бъдат потвърдени поради секретния храктер на съответните документи.

Песков затова е нагъл: знае много повече от онова, което знаят въпросните 16 американски служби. Но знае също така, че те не могат да компрометират източниците си и методите си на събиране на тази информация.  Поради което няма проблем да излъже без да му мигне окото.

Иво Инджев
FullSizeRender

31 мнения за “ДЪЛГАТА ИСТОРИЯ НА КРАТКАТА ФОРМА В ЦИНИЧНИТЕ ОТГОВОРИ НА КРЕМЪЛ”

 1. Цивилизацията на Курлелия
  И на Румен Червения
  На Боко Жабоко
  И останалите от хорото.
  Това е Русия!
  Бълг.: “ЗАТВОР” – за хора и народи, за техните свобода и дух.
  Казано така за пръв път от френския маркиз Астолф де Кюстин, писател и пътешественик, посетил Русия през 1839 г., в книгата си “Русия през 1839-а” (La Russie en 1839: https://archive.org/details/larussieen18390304custuoft), с която добива световна известност:
  “Изглеждащата велика държава е нищо друго, освен един затвор, ключа от който държи императорът, който е нищо друго, а един затваряч (в затвора) на 1/3 от света (заграбените земи и народи”.
  Още веднъж:
  Укр.: “Тюрма”
  Груз.: “საპყრობილე”
  Англ.: “Prison”
  Френ.: “Prison”
  Исп.: “Prisión”
  Араб.: السجن
  Кит.: 監獄
  Рус.: “Тюрьма”

 2. Безочливото “НЕ” на говорителя на Кремъл Димитрий Песков всъщност значи “ДА, НО НИТО МОЖЕ ДА ГО ДОКАЖЕТЕ, НИТО ДА НИ НАПРАВИТЕ НЕЩО”.

  Както и отговорът на Путин на журналистически въпроси за руската подводница “Курск”: “ПОТЪНА”. Всъщност “потъна” е подигравка и равнодушие към трагедията на семействата на загиналите моряци, подигравка със смразяващото отчаяние на оцелелите цяло денонощие след взрива, че родината вместо да направи всичко възможно за спасението им, само наблюдава мъчителната им агония и жертва животите им в името на някаква “секретност” и “военни тайни”.

  Ще допуснем ли тази азиатска, дивашка жестокост да се разпорежда и в България ????

 3. Уважаеми господин Иво Инджев,
  поздравявам Ви с участието на детето Ви в концерта на В. А. Моцарт!
  Навремето моята дъщеря също имаше концерти – на орган – от Й. С. Бах, Видор и др. – след като несправедливо беше изхвърлена от СМУ в услуга на един номенклатурчик /Неделчо Тодоров/.
  Разбирам Ви добре.
  Успех!

 4. На много умния въпрос към Негово превъзходителство посланик Макаров от Жени Марчева по БТВ,”води ли Русия хибридна война срещу Бъгария”отговорът беше “Не”!?

 5. В империята на злото си лъжат всички – без значение дали са държавни служители, военни/милиционери или прости “граждани”. Лъжата е тяхната истина!??!

 6. Ще добавя и стихове на Лермонтов
  ……………….
  Прощай, немытая Россия,
  Страна рабов, страна господ,
  И вы, мундиры голубые,
  И ты, покорный им народ.

  Быть может, за стеной Кавказа
  Сокроюсь от твоих пашей,
  От их всевидящего глаза,
  От их всеслышащих ушей.

 7. Газпром нямало да ни търси компенсации за спрения южен поток. А бе нашите медии винаги на страната на русия. Първо те си спряха патока от Истанбул а компенсации ние трябва да търсим.Наглост. Така се фалшифицира близката и далечна история. Русия+ 5та колона=колониализъм.
  СПАСЕНИЕТО НОВА РЕПУБЛИКА.

 8. Аз съм 100% сигурен,че събитията и патакламата ,която спретнаха “рязаните” в
  Холандия е в пряка връзка със стартиралия
  тези дни процес в Хага ,който Украйна заведе срещу Русия за престъпления и геноцид ! За който процес българските медии старателно крият и мълчат!

 9. Към Васил Милославов:

  Благодаря, двете ми дъщери имаха продукция ( произведения на Моцарт за четири ръце на пиано), но не бях в България. Не можах да присъствам, но гледах видео…Иначе и двете вече имат “сценичен опит” ( пеят в Софийската опера в детско хорче в “Турандот”).

 10. Другото оръжие за масова психоза на Кремъл,освен краткия циничен отговор,е дългата отвратителна, цинична лъжа.

 11. “Думите за мир и лъжите са стар обичай в руската политика” Беранже, шарше д”афер в посолството на Франция в Петербург – 1764 година.От тогава,май,нищо старо не са забравили.

 12. Драги КАРАКОЛЬО,

  Не ми изглежда синхрон, колкото и в момента да е възпламенена ситуацията. Мевлют Чавушоглу гради кариера именно като проукраински политик. Той много активно работеше за признаването на украинския Гладомор в правни категории като ГЕНОЦИД по света. Нито за Крим, нито за татарите, нито за Гладомора Турция не прави отстъпки на Путин, факт е.

 13. Ето ви пример за гербаджийско шикалкавене по санкциите на ЕС срещу Русия! Те поздравяват Радев и Герджиков, че не са се разбунтували против санкциите, думата е дадена на двама придворни от антуража – Главчев и Биков, ама Биг Босът не се обажда по темата, щото Путин и Лавров ще му се карат… и така, не хептен като Корни, ама- хем-хем по ганьовски, герберски, боковски…

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/14/2934769_gerb_pozdraviha_radev_i_pravitelstvoto_za_ostavaneto/

 14. Вижте ЧИЕ знаме се вее над бърлогата на “патриотите”! Тази мръсна тумба руски подлоги трябва да търка наровете за национално предателство и човеконенавистна пропаганда, а не да лае по ТВ-тата непрекъснато на 24 часов режим!
  Пак копирах от Фактор под убийствената статия за каракачанското МВРо като КГБстко изчадие автоодата на “Агент Иван”
  Дебелогъз, дебелосер,
  ченге, слуга на сесесер,
  с шкембе огромно съм познат,
  аз, паразит и рублояд!
  Единствено, което зная-
  в посока Скопие да лая.
  След туй на топло се прибирам,
  пак пачки рубли инкасирам.
  Но ме преследва зла прокоба-
  Ванчето се обръща в гроба
  и в моя тлъст, голям толум
  изстрелва справедлив куршум!

  http://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2017/03/14/2934693_bulgarski_partii/

 15. Иво, ама Песков никога няма да достигне ‘Mister Nyet’ — Андрей Громико 🙂

 16. Ленин малко обезглавен.
  Главата се отделя от статуята му и тя се натрошава.
  https://www.youtube.com/watch?v=qXqTR46HGVo
  Кога ли ще се очисти земята окончателно от тоя хилядоброен червен боклук!? И от неговото смрадливо наследство, включително такива като Кобилата Нинова, Червения Румен, “националисти”, “патриоти”, а и по-важно, Путинци и единни русии?
  От националистическия социализъм, нацизма, очистването стана 100-процентово – включително всички статуи. От неговия брат комунистическия социализъм не стана. Защото Русия не бе разгромена едновременно от най-големите сили на света, окупирана и поставена на четири крака, както бе направено с Германия в края на Втората световна, скоро денацифицирана. Русия в края на Студената война бе оставена, само ударена от Америка, и тя си възстанови старата песен на нов глас.

 17. Турция официално забранила на всички турски плавателни съдове да посещават окупирания Крим.
  Предлагам да спрем да тиражираме данни за това колко руски заселници има по Черноморието, за да не им забрани да посещават и Варна.

 18. ====================================================================================

  Ничтожество, а не разведчик: сокурсник Путина рассказал, как «Окурок» работал в ГДР
  13 марта в 12:23

  У Путина во время учебы в институте внешней разведки имени Андропова было кличка “Окурок”. Об этом рассказал бывший советский разведчик, сокурсник Путина по институту КГБ Юрий Швец.

  Швец добавил, что Путина тех времен лучше всего характеризует его кличка “Окурок”.

  “Он вообще не был разведчиком. Он был признан негодным для работы в разведке и не работал там ни одного дня. Он был отправлен обратно. В качестве утешения была программа территориальных органов КГБ – утешительная поездка, в основном, в ГДР. Наши представители там не занимались ни разведкой, ни контрразведкой, потому что Штази (министерство государственной безопасности ГДР) была мощнейшей разведывательной организацией. Потому что Вова в ГДР работал… директором дома дружбы. Утром открыть дверь, вечером закрыть – вот вся разведывательная работа”, – заявил Швец.
  ——————————————————————————–

  речник:
  окурок – фас (недопушена цигара)

  ================================================================================

 19. Стамбо | март 14, 2017, 17:43
  Благодаря ти за важното и изключително съществено уточнение!
  Ако се потърси някакъв синхрон и зависимост, аз бих го посочил по следното направление:
  В Холандия скоро имаше референдум по темата Украйна в смисъл за подкрепа на нейното членство в Евросъюза (или подобно, мога да проверя в архива), на който антиукраинските кресльовци на Герт Вилдерс (местният рублоядски аналог на Сайдера) успяха макар и с малко да спечелят. Същите сега са във възход и, както се вижда, доста успешно, успяват да разпалят още един сериозен конфликт между две съюзнически държави в НАТО…в чия полза са тези скандали, сами се сещайте…Та, координация и синхрон може да се търси в тази насока.

 20. AWACS, типично е за сатана, да се облече в овча кожа, за да влезе в кошарата! Руските императори и те воюват с Кръста и образа на Христос но не го познават!
  В България техните слуги не изостават. Последния случай от Белене съпроводен с мълчанието на вълците, показва какви са!

 21. ================================================================================

  ЕНП предложи да се спрат парите от ЕС за евроскептични партии

  Евроскептичните партии в страните от ЕС не бива да имат достъп до фондове на съюза, призова Манфред Вебер, ръководител на най-голямата група евродепутати – тази на Европейската народна партия (Християндемократи). Ако това се реализира, партии като френският Национален фронт или британската Партия на независимостта (UKIP) ще се лишат от милиони евро за дейността си.

  По думите му групата е поискала от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да предложи такива правила, че да се прекрати финансирането на евроскептични партии с еврофондове.

  “Въпросът е дали Европа е толкова глупава, че финансира враговете си”, каза Вебер пред репортери.

  Партии, които открито агитират срещу ЕС, получават щедри субсидии от съюза, защото десетки техни кандидати бяха избрани за евродепутати през 2014г., като депутатите от българската проруска партия БСП (комунисти).

  Групата “Европа на нациите и свободите”, например, е предвождана от Марин льо Пен и включва 40 депутати от Франция, Германия, Холандия, Италия и Полша. Те представляват партии като Националния фронт, Партията на свободата на Герт Вилдерс или Северната лига в Италия.

  В друга група – предвожданата от Найджъл Фараж “Европа на свободата и пряката демокрация”, има 42 евродепутати, включително 20 от UKIP. Тук са представители и на популистката италианска партия “Пет звезди”, както и депутати от Чехия и Литва.

  За да избегне критики за политическа цензура и за това как се дефинира що е евроскептична партия, Вебер казва, че силите, работещи срещу ЕС, не бива да бъдат обявявани извън закона. Но те би трябвало да приемат някои от фундаменталните принципи на съюза, ако искат да продължат да получават средствата. “Не е редно да се използват пари на данъкоплатците за онези, които искат да разрушат Европа.”

  ================================================================================

 22. “Молчать,не рассуждать!”Това е квинтесенцията от идеологията на целия руски комунизъм и неговите последователи по света и
  у нас,свещена мантра,която въплъщава в себе си насилието и потъпкването,смазването на свободния човешки дух.Да не се задават въпроси,да не се дават и отговори(една дума даже е много!) е алфата и омегата на това омразно учение.Винаги съпътстващите я теми-табу красноречиво доказват нейната абсолютна несъстоятелност и античовечност.Да не се говори
  нищо против вождовете(добре,че понякога маратонките говорят!),да не се засягат болезнени въпроси,касаещи властта и
  политиката(КТБ),не дай си боже да говориш за общочовешки ценности и така нататък,до безкрай.”Слушай,изпълнявяй и не
  разсъждавай!”,никога не проявявай волности,ако искаш да си добре и да нямаш неприятности.Да,ама – не!Човекът е създаден
  да бъде свободен по дух и чист – по съвест!

 23. ДОСТ: Да спрем заедно руския влак на олигархията в България

  Хафъзов каза, че „влакът ДПС“ си има собственик – Ахмед Доган, машинист – Делян Пеевски, и кондуктор – Мустафа Карадайъ. В този влак, добави Хафъзов, са се качили Слави Бинев и Камен Петков и пътуват към Москва и Сибир. ДОСТ има за кауза да спре този руски влак на олигархията в България.

  Но дори и да не успее да влезе в Парламента, ДОСТ ще откъсне “живо месо” от шапара ДПС и това е плюс за развитието на демократичните процеси у нас. Дано да е по-голямо парчето (живо месо)!

 24. Ако си спомняте, колеги, призивът на Манфред Вебер да се спре финансирането със средства на ЕС на партии, които съществуват благодарение на антиевропейска реторика, прозвуча за пръв път тук, в блога на ИВО! Казано грубо, просъветска измет като разни каракачаны, волэны, джамбазы, барэкы и пр. да не плюскат пари на работещите европейци и същевременно, да си разхождат будьоновките,сапогите и цървулите из Брюксел и същевременно да лаят, да вият и да с..рат срещу “тиранията” на същия този Брюксел.
  Да им превеждат рубли, или севернокорейски вонове, все пак, заслужили са си ги пред кремълското начальство!

 25. За лъжите и пропагандата на ватниците няма две мнения-най-добрите в света и може би до там се простират техните постижения.
  По-горе колегата от ДОСТ е описал много точно на “БДЖ”език ситуацията.
  Замислям се,че агент павел ми беше доста неприятен,Но конфликта с неговия ортак агент сава го превръща в мощно оръжие срещу доган.Няма по големи врагове от бивши съдружници-напр.Василев-Пеевски или Гюллен-Ердоган.Та по тази линия е много вероятно Местан да е първия,който ще се осмели да се заеме директно с Доган,ако получи нужната подкрепа на 26ти.Аз лично считам,че може да бъде подкрепен.

 26. Гочо, Браво!!! Прекрасен коментар! Ако разрешиш едно допълнение.
  Чистия дух е Огромно Богатство в очите на Създателя!!
  Тези дето си мърсят духа, Бог ще ги стъпче и изхвъли, там, където се хвърля Боклука! Затова тежко им и горко на невежите, окаяните, почернили душата си за земно богаство!! Материята е прах! Купчинка атоми с които Божествения дух си играе! Кое е важно? Кокалите, корема или духа движещ всеки човек? Ако посрамиш духа си и угасиш пламъка му, как ще се върнеш при Отеца си??
  Този дух, който движи всеки от нас е взет от сърцето на Бога! Това е семе от Великия Космичен Дух, което е пуснато да се развива и дава плод!! Както сеяча хвърля житото в плодородната нива, за да пожъне богата реколта, така и Бог е направил! Мислите ли че тези, които се превърнат в плевели ще оцелят ??

 27. Слушах Георги Боздуганов в Референдум,всичко,което каза за комунистите и за руските окупатори и агресори е вярно.И това е навярно и официалната позиция на ДОСТ по тези въпроси-пробен камък за политиката им.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.