Ужасите на европейского ни иго

Европейското ни “иго” роди мъки за свободно пътуващия българин. Както никога преди , дори и по време на османското робско разхождане на българина, когато в оромната многонационална държава всички са пътували ( както никога след това като част от съветската империя), днешният европейски “поробен” български гражданин с малко късмет може да си вдигне шапката и само с този завършек на облеклото да литне до голям европейски град със самолетен билет ( отиване и връщане) на сума, сравнима или даже по-малка от билетите за междуградския транпспорт в България.

Не бързайте да ме подозирате в комерсиален интерес да рекламирам нискотарифните полети. Ще сгрешите. Просто взимам повод от личния си опит, който е конкретен, но и достатъчно метафоричен.

Купих си билет до Берлин и обратно на цената на бензина за колата, необходим да стигна на стотина километра от София  ( и обратно) в “лятната си резиденция”, любимото семейно бунгало в Балкана. Ако някой ми беше казал преди година-две, че това ще е възможно, щях да се отнеса към него по същия начин с почукване на пръста си по челото, по който бих реагирал на предсказание в края на миналия век, че много скоро ще се разхождаме МАСОВО с  лични устройства за връзка с целия свят, някои от които ще са на практика компютри, чиито възможности далеч ще превъзхождат всичко познато на потребителите по онова време.

Малка подробност е фактът, че съдбата се пошегува да ме “накаже за лакомията”, като подшушна на германските трудещи се от берлинските летища да се наговорят да стачкуват и да провалят обратния ми полет цели два пъти.Приземиха ме в добрия стар автобус на добрата стара цена, умножена по около десет спрямо онази половинка от самолетния билет, която не успях да употребя поради стачката в германската столица. Този лош късмет , обаче, не може да ме отклони от замисъла да предложа да се замислим за ужасите на “европейското ни иго”.

В социалогическо проучване от миналата седмица се видя, че членството на България в ЕС се цени от българите преди всичко именно заради свободата на придвижване в неговите рамки на гражданите от държавите, членуващи в организацията. И ако досега на радостта от тази свобода стандартно се противопоставяше бедността, която не позволява на всеки да се възползва и да пътува ( “поне” в Европа), роденият от конкуренцията (и да, от глобализацията!) феномен на невероятното поевтиняване на част от самолетния транспорт, вади жилото на това обосновано  до неотдавна черногледство.

Нищо не илюстрира по-зрелищно прераждането на затворения по време на НРБ в обинтованата ни (с бодлива тел) земя, както профучаването на автобус с българска регистрация през поредица от европейски граници, отворени за него и пътниците му в най-буквалния смисъл на думата. Граница  след граница на път за България, докато не опре до сръбската, където пътникът с европейски паспорт трябва да слезне и да се легитимира пред киселия служител на една страна, който не може да скрие неудоволствието да обслужва българските граждани, превърнали се в по-свободни от него днес (поне по отношение на преминаването на границите в почти цяла Европа). А след това същото да се повтори и на българската граница, че дори и по-досадно – което е тема за друг разговор.

Няма да ви връщам банално към спомена за времето, когато въпросната Сърбия беше на обратния полюс спрямо нас, затворените в НРБ, докато югославяните с право ни гледаха надменно (макар и предимно в качествато си обслужващ персонал в западните страни, в които ги пускаха да печелят ). Но и не мога да попреча никому да се замисли за този шеметен път, извървян от нас.

Оказва се, че сме “заробени” от Европа доста зарибяващо и се чувстваме като риба във вода в рамките на подарената ни свобода.

Ами ако ни посегнат на нея отново и пак същите наши “освободители”? Техните гарвани от различни партии гледат да не си извадят окото един другиму предизборно, но грачат с руски акцент срещу българското членство в ЕС с шизофреничния рефрен за “отстояване на нашите права” пред Брюксел?

Който иска да си отстоява правото да ръмжи срещу свободата – прав му Пут(ин) и да си ходи при него. Там ще срещне пълно разбиране и подкрепа в това отношение, както са се убедили още водачите на българското национално-освободително движение от 19 век, последвани от наивните съветофили, приветствали победния (въз)ход на болшевизма първо от разстояние, а после от вътрешната част на съветските концлагери, където са приключили земния си път някои от най-зарибените български борци срещу робството на “стария свят”. Техните следовници в обслужването на московския интерес изглежда , обаче, са си научили поне този урок: не дават признаци да искат си ходят при Путин, а “само” го канят да ни навестява тук. Сибирският студ на съветските коцлагери им държи топло.

Друг е въпросът, че за опитите им да провалят европейския път на България  трябва да бъдат канени да пребивават на топло в съответните места за изолирането им, за да не поставят под заплаха (и в услуга на чужда държава) свободата на абсолютното мнозинство граждани ( видно от споменатия по-горе социологически сондаж). За съжаление това не се случва дори и като намерение от страна на институциите у нас и вместо тези мракобесници да бъдат обезвредени, европейските българи се чувстват обезверени.

А междувремено се задават нови ужаси на “европейското ни робство”, като : сваляне на цените на международните разговори в рамките на ЕС от 16 юни; сваляне на визите за български граждани , пътуващи за робовладелска Канада, приютила доста “роби на труда” от България още в първите години от след ко(н)чината на комунизма в НРБ.

А като връх на европейското иго за нас дойде и новината, че ЕС ще настоява да бъдат въведени визи за гражданите на САЩ, пристигащи в ЕС – като ответна мярка, ако и САЩ не допуснат българските граждани безвизово да влизат в страната.

FullSizeRender

32 мнения за “Ужасите на европейского ни иго”

 1. Г-н Инджев, не бъркате ли нещо? Често пъти ходя в Сърбия с автобус и ни се е налагало само на българската митница да слизаме.

 2. Когато обяснявам на децата ми за ограниченията които имахме да пътуваме по времето на соца те ме слушат с огромен интерес и почуда. Бях от щастливците, които преминаваха желязната завеса по някой път – играех народни танци и ходехме веднъж годишно на трурнета до Италия, Австрия (беше безвизова за България по това време, както и сега), Германия Франция и т.н. Освен живота в Свободния свят, от който всички бяхме шокирани, няма да забравя униженията на които бяхме подложени на връщане при влизане обратно “у дома” на границите в Сърбия, Румъния и България. Чувствах се много подобно както пр връщане след отпуска в казармата. Сегашните български младежи имат нужда да разберат каква свобода имат сега и нкога да не носталгират комунизма, както се опитват да ги манипулират Нинова и компания.

 3. Три пътувания в Европа, в три различни епохи.
  1.1858г./20г. преди освобождението!!!/ пра-пра дядо ми с още трима, се качват на конете и от родното ми село /Ямболско, край Бакаджиците/ отиват до Италия, спазаряват строители-каменоделци и построяват в село църквата, старото училище и ограда 2м.висока, всичко от дялан камък. Църквата порутена и обезлюдена през соца, но имената на тримата още стоят 160г. издълбани над входа на църквата.
  2. През народната власт, Околийският не даде открит лист на майка ми и леля ми да видят омъжената в Елховско, станала лехуса и новородената внучка .Чак като премахнаха околиите, пукна стария шеф на ДС, и новия прояви човещина и ни дадоха открит лист.
  3. Сега, за Коледа пътувахме до Италия/Милано /.
  Вярно е, че беше Коледна промоция и ниско тарифна компания, но билетът София-Милано беше по-евтин, отколкото билетът/и с влак, и с автобус/ ,от града в който живея, до София!
  И проверките на летището, не са по различни, ако пътувате от София до Бургас.

 4. Пълна “6” за “прав му Пут/ин/”,Инджев!
  Свободата се цени само от Свободите Духом хора – за другите /робите/ тя е ненужен лукс. Защо му е на едно двуного, изкарал цял живот в полу-калното си село, да се скита така “безпричинно” по Европата и света… Ето я основната разлика между двата основни типа хора – тези, които умират, когато им отнемеш свободата и тези, които нямат дори отношение към това понятие. Горките!

 5. При споменаването на “заробването” ни от ЕС може да се напомни и че износът за ЕС е 31 153.1 млн. лева, докато за рушлямска държава на Путин е около 6 000 млн. лева.
  И с просто комунистическо-патриотично (в това число и ГЕРБаво) око се вижда, как ни “експлоатират” “западняците”. На какво прилича това, ако не на иго?!
  Карат ни “да им работи”. А “братушките” ни дават всичкия газ и нефт. При СеСеСеРе никой не работеше, щото нефта го правехме на бензин и хоп – за износ.
  Затова е права другарката Курнелия да им налага вето. Напоследък много ми харесва “патрЕотичната” и позиция. В интЪлектуалното си извисяване надмина дори ГЕРБавия вожд и учител, което само по себе си е постижение, като се вземе предвид, че ТОЙ е прочел само една книга, но пък е бил “охранител” от СИК. Това последното е като университет за “истински патрЕоти“.
  И още „подлости“ ни готвят от ЕС. За да засият „игото“ искат да въведат някакви общи правила за обичния наш Газпром. И така няма да им позволяват да ни продават газа по цени като за „братушки“. ЕС искал да ни изравни цената с тази на Германия. От къде на къде? Братската любов нема цена. Ние да не сме за някакви си 150-200 долара на 1000 куб.м. ? Добре, че истинският (п)резидент назначи правителство, дето сега ще мисли дали сме съгласни с договореното. Не сме съгласни! Вето!

 6. И точно от това омразно иго искат да ни освободят другарите от “Позитано” и “Дондуков”.

  Но докато има национална съпротива срещу освободителното движение от европейското иго, има и надежда да си останем поробени, което е добра новина. Само трябва настоятелно да шамаросваме водачите на бунта срещу европейските поробители на горните два-три адреса.
  Едно такова яко шамаросване ме изпълва с удоволствие и надежда (не че съм привърженик на насилието, но някои си го заслужават):
  “Хибридът Радев” има вече над 310 000 прочитания за един ден, което показва, че няма да се дадем лесно –
  http://clubz.bg/51468-hibridyt_radev

 7. Към Милен:

  Не, на сръбската граница ни накараха да слезнем, да си покажем паспортите и да минем през една врата, след това да се качваме на автобуса. Полицаят беше разсеяно кисел и хвърли само по един поглед на документите ни на крак, без да ги проверява на компютър.

  На българската граница беше сто пъти по-досадно след това. Веднъж ни взеха паспортите от служител, който се качи в автобуса и отиде да ги проверява на компютър. После ни казаха да се качваме. После ни наредиха да слезнем 100 метра по-нагоре за митническа проверка. После се отказаха да ни проверяват, но загубихме половин час в неведение защо нищо подобно не се случи в Германия, Чехия и Унгария, където минахме транзит и повечето пътници не разбраха, дремейки в късната доба.Вероятно чисто технически обясненето е, че идваме от страна, която не е член на ЕС , каквато е Сърбия. И все пак беше тягостно сравнение с транзитното препускане през границите на три европейски държави.

 8. до ARTHUR:
  “…износът за … рушлямска държава на Путин е около 6 000 млн. лева…”
  Грешите, горното число се отнася за оборота, а износът ни е с една нула по малък. Българския обмен с русия е в десетократен дефицит!

 9. И още едно сравнение с маналото. Сега е по-трудно да издадеш и продадеш свободно вестник като ПРАС ПРЕС , дори в европейска София, в сравнение с времето когато нашите въдрожденци са правили това през османското робство в Цариград.

 10. Това “европейското иго” не се носи, ще знаете! Тия дни се разбра, че с помощта на Европейската комисия цената на руския газ за България може да поевтинее с 50%. Много робски звучи, защото се предполага, че ония европейците очакват нещо да плащаме. Обаче ние, сите българе заедно, даваме мощен къч на тая работа, понеже сме патрЕоти и сме протиффф /евроскептици по брюкселски/. За Европата гласуваме твърдо “Нье”, но сме много “ЗА” Аптекаря с бензиностанциите, дето ни продава гориво с 20 с’тинки надоле. Първо, тоя магистър си е чист българин; не е гей, понеже е женен; второ- жената му е рускойка; трето – ние може и да не купуваме, а просто да си украднем нафтицата. Е тука вече, европейското робство ни се стоварва на главите с все сила. Викат да не крадем и даже много държат на тая странност, моля ви се. Да не сме крадели у нас, да не крадем и у тях. ‘Айде за тях ясно, но защо да не си покрадваме у дОма си. Това си е в чист вид дискриминация, иго и робство на куп. Евразията такъв дерт нивгаш не може да ни тропоса, поради което ние се явяваме нейни адепти и изконни борци за независимос… срещу Европата, срещу правилата и срещу разума. Ако разумът е всеобща категория, все някога ще ни посети; ако не е, ще си минем и без него. Даже по-добре…

 11. Ето ги и “спасителите” ни от черното евроиго… Нас ще ни отърват, но дечицата им ще останат да се мъчат в Лондон, Париж, Берлин, Виена, Хага… Няма да ги пратят да блаженстват в Иркутск и Новосибирск, я!
  Вижте ги и си плюйте в пазвите!

  http://pik.bg/сензация-в-пик-ето-го-бъдещия-кабинет-на-бсп—корнелия-нинова-готова-със-списък-с-министр-news640527.html

 12. До САВА.
  Напълно сте прав, но какво тук значат някакви си цифри?
  За един истински “патрЕот” (от БКП , ГЕРБав и т.н.) цифрите не са от значение.
  Алтерантивните факти са важни!
  Дрогарката Курнелия посочи алтернативния факт, че заради ЕС “игото” не можем да си изнасяме курнишоните за Путин.
  И ето, че износът ни е къде 700 млн. лв – спаднал, значи от милиард заради санкциите.
  Ноо пък си внасяме “братски” за 6 милиарда от рушлямска държава.

 13. Г-н Инджев,с удоволствие бих прочела ваша статия за новите приключения на Газпром в Брюксел.Предстоят интересни времена за майкопродавците.

 14. Към Иванова:

  Не бих могъл да го кажа по-добре! Поздравявам Ви!

  Винаги когато споря с чугунени русопоклоннически глави, задавам въпроса “по колко Русия продава газ на “вражеска” Германия и по колко на нас православните им славянски братя”

  Картелите в рОдината (още под влиянието на стила на Иванова) не са само за горивата. Целокупният т.нар. “Български бизнес” много внимава да не би хората да започнат да живеят малко по-добре, да вдигнат глава и да се огледат. Доходите умишлено се държат ниски поради 2 причини (поне толкова съм изобличил аз). А именно за да бъдат лесно манипулируеми гласоп(р)одавателите и за да може рашките спокойно да ни внасят корупция на всички нива – “бизнес”, политика, медии и т.н. В момента, в който в Джулюница заплатата се доближи, макааар и малко до европейската, няма свръх-сила или тъмна енергия, която да обясни на Гошо, с плюнки от екрана, че живее, зле щот’ е роб на Европата и че тря’а да обича Русия ако е “истински българин”.

 15. Тази вечер българските телевизии през цялото време плашиха народа с тълпи от бежанци, а СКРИХА НОВИНАТА НА ДЕНЯ, за ЗАКОПЧАВАНЕТО НА ДВАМА ТАЙНИ АГЕНТИ НА КРЕМЪЛ И ТРИМА ХАКЕРИ от ФЕБЕРЕ, с обвинение за КРАЖБАТА НА ВЕКА ЗА ОТКРАДВАНЕТО НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА МИЛИОНИ ХОРА ОТ ПОЩАТА НА ЯХУУУ. В момента тече изслушване в Конгреса за размера на престъплението и следващите стъпки по неутрализиране на руските кагебешници в Америка. Една от тях беше Кремена Поптодорова която е ярък пример кви откачалки са напъхани насекъде по дипломатическите представителства на България, които не само че ни излагат, ами после трябва да им плакщаме масрафа. Баба Ира е друг пример за дипломат с психически отклонения, а и няма как да е иначе, при разкриването на убийството на Райко Алексиев в книгата Горещо Червено„

 16. Управляващите които ни докараха до тук: нормалните заплати и нормалните пенсии да са в пъти по-малки от румънските да отиват на бунището. И да уточним упраляващите бяха гроб и реформ. блок2.3.А истинска опозиция бяха РАДАН КЪНЕВ, МАРТИН ДИМИТРОВ,ПЕТЪР СЛАВОВ,МЕТОДИ АНДРЕЕВ,ДСБ. А ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ЕДИНСТВЕНИЯ ПРОБЪЛГАРСКИ КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТ.
  АКО ИСКАТЕ БЪЛГАРИЯ ДА НАСТИГНЕ РУМЪНИЯ ИЗБЕРЕТЕ. Н О В А. Р Е П У Б Л И К А.

 17. “Евроиго”ли,какво е това?Че то си е направо “евроужас”!Ужасно много възможности да пътуваш,да живееш,да работиш,да учиш,
  да се лекуваш,да попиеш култура(ходи ми се на опера в Милано),да намериш приятели,щастие и още и още.А на всичко отгоре – при по-голяма сигурност за правата ни,отколкото в България.От такова “иго” шепа лъжепатриоти и тежки(“системни”) партийни лидери са решили да ни освобождават.И няма как другояче да бъде,след като открито,настойчиво и безцеремонно така наречените “системни” партии прокарват и обгрижват евразийските(включително евромалоазиатските)интереси.Съдбовни времена,съдбовни
  избори!Българи,защитете свободата си!

 18. Абе,едно време, за да отидеш до Кърджали и Видин, ти трябваше “открит лист”, а за Трън да не говорим. Да дойдеш да живееш в София, ти трябваше софиянка, за да се ожениш или Кремиковци… Като са решили да ни връщат в миналото, а Кремиковци вече го няма, к’о ша пра’им?

 19. “В Русия лъжата е не само официална политика, но и основен стълб на държавността” – Александър Солженицин, руски писател, получил Нобелова награда, за казване на Истини в Русия
  Исторически справочник за русоближещи у нас:
  Съюз – Руска окупация
  Съветски – Комунистически (съветите не управляват)
  Социалистически – Комунистически
  Републики – Диктатури под диктатура на Москва
  Народна – Комунистическа
  Република – Диктатура
  България – Руско-Съветски придатък
  Съюз – Окупация
  Икономическа – Военно-икономическо-милиционерско-кгбейска
  Взаимопомощ – Подчиненост
  Варшавски – Московски
  Договор – Военен диктат
  . . .
  През 1861 г. царят-“освободител” всъщност освобождава руските селяни от крепостничество, та да могат поне да пътуват свободно. Та те наводняват със селски пролетарии градовете, ставайки по-късно чудесна база за болшевиките, заедно с градските пролетарии.
  През 1917 г. по-прогресивната власт, “от следващия строй” (не “от НАТО”) лишава мужиците от паспорти и чак през 1974 г. им ги “дава”, но под натиск на лоши западни американци и европейци.
  ….

 20. И още една съществена добвка: ЕС ни защитава от моноплно високите цени на руския газ – нещо жизнено важно за икономиката ни.

 21. Хибрида Радев….хахаахахахахах, този я го има 6 месеца, я не, тази руска каша отдавна е истинала, Корнелия нещо взе да и пресъхва устата, разбра рязко как си говори сама, Русия има икономически живот точно една година още, след това идва зануляването, вече е изхарчила половината си резерви, и за хибридни игрички им свършиха кинтите, ще лъжеш, ще лъжеш ама накрая ще лъснеш, Путин и батките ще си купят по един палат в Канада и братята ще останат с 50 рубли на месец да дишат въздух, харесвам руснаците, но методите на управление им са от каменната ера, жалко

 22. Ето очаквана новина от държава, която идеите и практиките на Маркс, Ленин, Сталин, Кастро и Путин избавиха от черното империалистическо иго!

  http://www.monitor.bg/a/view/42072-%D0%A5%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0-70-%D0%BE%D1%82-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82

 23. А в Северна Корея освобождението е пълно… Как след разкази като този западни ИДИОТИ от известната ни олывэрчомскошонпеновска пасмина могат да възхваляват зверствата на кимаджийската сатрапия-не знам, явно това просто не са хора!

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6115084

 24. ДиОДи, зачетох се в коментара Ви и за съжаление открих, че Другаря т.живков, (чийто наследник е Другаря батбойко, който хем хвали т.живков, хем лъже, че бил антикомунист), тоест байтошо е бил член на червените VIP садистични убийци. Иконата на комунистите, байтошо, се оказа черен престъпник, свързал живота си с масови убийци като л.главинчев, мирчо спасов и др.
  Другаря байтошо с дъщеря си л.живкова, дори са кумували на дъщерята на главинчев. Тоест е бил закрилник на един от най-гнусните изроди и убийци на Българския народ!! Сатанинската им природа е била толкова нагла, че дори са кръстили улица на името на главинчев.
  Материала е тук.

  http://www.168chasa.bg/article/2600924

  а тук се допълва картината на ужаса ударил България!

  http://frontalno.com/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D0%B4/

  Затова никой няма право, да хвали сатанинската диктатура на комунистите и никой не може да я оправдае, като човеколюбива!
  Обединена Европа е единствения ни шанс да избягаме от този ад, чийто останки и до днес тровят България. Другарите от кръга на тодор живков днес са богати бизнесмени, политици, хотелиери, собственици на медии! Със едно SMS-че уволняват и назначават всеки. Властта е в ръцете им но за да я запазят се нуждаят от своите сънародници на чийто гръб те упражняват садистичния си занаят! Нуждаят се от лъжата за лошата Европа, която била толкова свободолюбива, че чак било прекалено. Но какво знаят те за свободата, която стъпкаха със собствените си крака! Какво знаят те за живот, милост и добрина, отнели я със собствените си ръце от Брата си! Днес медийните им Империи хвалят кървавите им муцуни и викат Алилуя! Най-добрите, Най-учените, Най-можещите! Те ли са това?? Те ли ?? Ако дявола е най-добрия и най-милия значи и те са такива!!!

 25. Тази сутрин хванах случайно от дебата по бнт като за спокойствие беше отстранена единствената проевропейска партия НОВА РЕПУБЛИКА. Не разбрах кой но някой изпусна голата истина: У НАС СЕ ИЗДИГАТ ЧРЕЗ ПАРТИЙНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ГЛУПАВИТЕ СТУДЕНТИ, А УМНИТЕ….РАЗБИРАТ И В ЧУЖБИНА. Ето приятели кои ни управляват.Защото дори част от децата на бившата кгбдс номенклатура предпочита в нормалните държави (европейско и американско иго). Изберете проповядващия “европейско иго” ТРАЙЧО ТРАЙКОВ И НОВА РЕПУБЛИКА.

 26. Защо е убит Другаря димитров?

  Те искат да създадат социалистически блок, независим от СССР! Нарушиха принципа най-важните решения да взимам аз! Ще си платят!”

  http://infobulgaria.info/news.php?itm=21519

 27. Сетих се и една случка при една почивка на остров Корфу. Навсякъде както знаете основно се използва английски език за обикновена комуникация. От децата до дядовците и бабите знаеха минимума. Но на едно барче в Игуменица (ферибота за Корфу) трябваше нещо специфично да поръчам и барманката (рускиня) сигурно и управителка като разбра че сме българи взе да ни подканя: говорите по руски, ние : не разумем ,тя: на вашите години всички българи знаят руски, защото е задължителен. А ние: караме на английски. Много им е мъчно че руския не го броят за велик, като ” великата руска държава”

 28. Тази статия (за европейското ни робство) на Иво би трябвало предизборно да се копира на колкото е възможно повече сайтове, за да поразсъждават предварително българите какво може да загубят ей така, с едно драсване по бюлтината! Става въпрос не само за материалното, а за достойнството, нашето и на децата ни!

  Да погледнем назад къде е Беларус и да се поставим за миг на тяхно място:

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/belarus-izrigna-i-sled-spiraneto-na-ukaza-sreshtu-tuneyadtsite

 29. При този чудесен фейлетон на г-н Инджев, пълен с остроумни каламбури, просто няма как да не си спомня, че по времето на “соца.” ми отказаха “открит лист” за посещение на мой приятел от Петрич, който влизаше в така наречената “гранична зона”. Тъй като нямах никаква “вражеска дейност”, нито пък приятелят ми имаше, попитах “Защо ми отказвате?”, но отговорът беше “Това не е твоя работа.” Жена ми излезе по-досетлива и ми предложи обяснението, че може би е защото на последните тогавашни “избори”, не сме отишли да гласуваме. Така и не можахме да проверим нейната хипотеза.

  Съдбата, обаче, ни се реваншира, тъй като наскоро извадихме лудия късмет да прекараме няколко месеца в немския град Фрайбург, който се намира съответно на 20-30 километра от френската и швейцарската “граници”. Е там си пътувахме с прекрасните им автобуси през тези граници, без никъде да спираме и само река Рейн ни беше ориентир, че преминаваме от една в друга и в трета страна.

  Желая на всекиго подобно “европейско робство”. Да сте живи и здрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.