Спомен за копнеж по свободата с холандски рок

Поздравявам всички свободолюбиви читатели, които оценяват холандската победа  на европейските ценности срещу евразийското мракобесие, с изпълнението на Radar Love на холанската група Golden Earring.

Резултат с изображение

https://www.youtube.com/watch?v=Zf53Pg2AkdY

За автора на тези развълнувани думи това парче е откровение от времето на отнетата му за две години свобода в една сливенска казарма ( 1973-1975 г. ).

Неизвестен за мен “диджей” много често озвучаваше с това парче сутрешния крос на цял полк войници, които по тъмно ( “униформа- голи до кръста”, гласеше заповедта през по-голямата част от годината) тичахме в ритъма на парчето, което дори не познавахме от “цивилизацията”. Било е хит за своето време от същата тази 1973 г. , когато в края на март ме остригаха и подгониха в стадото на казармената еднаквост.

Кой , как и защо пускаше по високоговорителите холандския хит, придобил световна известност ( вместо някой съветски марш ) , за да озвучава стандартните сутрешни 3 километра бягане на цял полк войници в НРБ, не знам.

Апропо, в същата тази казарма, поради недоглеждане на цензурата, се запознах за първи път и с наличния в библиотеката автор Александър Солженицин чрез издадената на български в момент на кратко размекване негова книга “Един ден на Иван Денисович”. Трябваше ми многократно връщане в текста назад, за да се уверя, че той описва концлагер в Съветския съюз, а не някъде там при фашистите.

Но това е почти друга тема.

FullSizeRender

25 мнения за “Спомен за копнеж по свободата с холандски рок”

 1. Чувствам се горда заради холандците!Показаха характер!

 2. Страхотен поздрав!
  Благодаря! Bedanken!

  Към поздравите бих добавил и песничката „Go West“, кавъра на Pet Shop Boys. Не знам дали песента е за колонизацията на Западна Америки, дали е химн на хомосексуалистите. Но клипът със съветската символика е повече от ясен.
  https://www.youtube.com/watch?v=7NZ04BG7TfA

  Предлагам тази година на 7 ноември да си я пуснем по всички видове високоговорители.

  А приятният ми спомен от моята двегодишна несвобода?
  Бяхме Пет Шопа за Бой.

 3. Иво, аз този цял албум го слушах в 1973. Беше го измъкнал от някъде синът на директора (бивш партизанин) на нашата гимназия. А иначе прочетох “Един ден на Иван Денисович” чак когато дойдох в САЩ.

 4. “Един ден на Иван ДЕнисович” беше първия прозорец,през който да видим малко от истината.След не дълго време е иззеха от библиотеките.Даже бяха питали книжарките дали не помнят кой е купувал книгата и да ли не им е постоянен клиент.Същото се повтори и с “Люти чушки”,но книжарката не ме издаде,а ме познаваше.На ул.”Добротич”в Красна поляна.

 5. Благодарим на Иво за парчето!!
  Почти като Кобзон – човекът от Кремълската Камора, любовта за приспивни песнички на червените у нас – холандицте са произвели и много изпълнители.
  Пак почти като него, тези изпълнители имат международно послание – както повечето холандски неща имат – и са чувани навсякъде по света, не само защото също пеят на един от шестте световни езици.
  Boney M, Maywood, Vengaboys, BZN, Babe, 2 Unlimited, Lucifer, Pussycat, Luv, Shocking Blue, Teach-in …
  Имат даже група Stoichkov – по Христо Стоичков – от няколко техни запалянковци, рокаджии, на концерт преди десетина години в България.
  http://www.stoichkov.nl/

 6. Скъпи ИВО, благодаря ти ре музикалната реплика! Убиец си с тази история, просълзи ме – моята същата със слушането на холандските рокаджии в соцказармата е разказана под предишния ти текст, а да не излезе, че се нагаждам тематично- ето (противно на предупреждението на Ларошфуко за паметта, услужлива що се отнася до детайли и обратното-що се отнася до публиката), помня, че я драснах тук през април миналата година- ето я в реплика до Сарданапал!
  Живи и здрави- ХОЛАНДИЯ ГИ ЗАПОЧНА, ДАНО БЪЛГАРИЯ ГИ ДОВЪРШИ!

  https://ivo.bg/2016/04/21/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB/

 7. Докога ще се ебава този Халиф Ердоган с европейските страни и ЕС?
  “Ваш. Таймс” отвъд океана пише “Европа да си раздели пътищата с него, щом продължава да се прави на мъжкар само и само да намира подкрепа за референдума си през април, прекалявайки с приказките срещу европейските съюзници”….
  Пълен идиот, и пак заканва да пусне вълни бежанци.
  http://www.washingtontimes.com/news/2017/mar/16/turkey-must-break-contact-with-europe/
  ЕС съществува вече 25 години, след договора от Маастрихт (пак Холандия) 1992 г., докогато бе ЕИО, от 1957 г. с договора от Рим, докогато пък бе Европейската общност за въглища и стомана, от 1951 г. с договора от Париж.
  Почти като “съветски” “съюз”…

 8. Холандците напикаха кибрита на Путин!
  И шамаросаха Ердоган!

 9. Г-н Инджев, трябва по-често да разказвате случки от живота си. Убеден съм, че имате много интересни и неповторими случки.

 10. Чудесна победа на Европейската хуманност, разум, красота и дух в Холандия!
  ✿⊱•╮❤╭•⊰✿
  https://www.youtube.com/watch?v=bOfqszWPLOE

  Един техен предизборен клип, който всеки човек си струва да види!
  ✿⊱•╮❤╭•⊰✿
  Moederliefde is het mooiste wat er is
  Stem 15 maart met je hart

  Mother Love is the greatest thing there is
  March 15 vote with your heart

  Майчината любов е най-великото нещо, което съществува
  На 15 март гласувай със сърцето си

  “Партията на животните”

 11. Към Веселин:

  Не знам дали случката с холанското рокпарче е интересна, но за мен тази песен завинаги остава химн на копнежа по загубената свобода. Чувствах се адски нещастен с остриганата чутура в кюпа със себеподобни, затворени и съзнателно тормозени, за да загубим напълно съпротивителните сили да бъдем себе си. Бях първият наказан за неподчинение сред новобранците през март 1973 г. ( бях т.н. тулуп, мартенец, защото завърших гимназия на 17 години и не ме взеха през септември- всъщност стаха войник на ненавършени 18 г.).
  Носих си китарата и от вратата старите войници ме емнаха да им свиря още в цивилните дрехи.
  А холандското парче на Голдън иъринг в тъмните студени сутрини в 6 ч. сутринта ме връщаше към онзи живот, който обичах. Наистина е мистерия за мен защо позволяваха тази музика в онова време, когато цареше мракобесие. Същата година навън стрижеха поголовно младежи ( брат ми го бяха свалили от автобуса в Самоков и го бяха остригали насила ) и биеха печати по краката на момичетата с къси рокли.
  За илюстрация на политическия климат мога да добавя как ротният ми командир ме набеди в извършване на политическа демонстрация (!), защото съм възроптал при сутрешна проверка, че ме карат да си пострижа поникналия сантиметър коса в навечерието на годишната ми отпуска, която блоговолиха да ми дадат на 23-тия месец служба. Нарекох заповедта “идиотска”, на което ротният реагира с обвинението, че на практика наричам идиоти другарите от политбюро, защото те решавали кой да се постригва и кой не (ако щете вярвайте, но точно това каза и ме прати да докладвам идеологическото си престъпление на командира на полка, където обаче се ядосах и изобличих въпросния старши лейтенант как нагласява с измама състезанията с другите роти, за да получава награди и в крайна сметка се оказах победител в битката с прекия ми командир , отнасяйки само един карцер- при положение, че ме плашеха със съд и изпращане в дисципа- без да го консумирам, защото в гарнизонния арест се бяха настанили съветски офицери, нуждаещи се от канцеларии , в каквито килиите бяха превърнати). Майтапът беше, че на практика се разходих из Сливен до ареста и обратно, когато установихме, че няма къде да ме заключат заради някакво учение с гастролиращи съветски части, чиито командири “търкаха наровете” в ареста, превърнат в техен щаб.
  Сега изглежда смешно, но заплахата да изкарам година допълнително в дисциплинарна рота никак не беше забавна.
  Всъщност си издействах градски отпуск в компанията на тъпунгера старшина ( макар и без колан, знак, че съм съм арестант). Фатмакът се оказа пророк в моя живот , когато ми подвикваше: “Инджев, ше не напрвим като журналист да ходиш и да си записваш какво ти казвам”!

 12. Победата на разума в Холандия трябва да ни окрили да си подредиме и нашата къщичка България. Да разсеем мрака. Ето какво се опитват всички да потулят. Респект към Лозан Панов и неговите поддръжници.http://clubz.bg/51609-ot_kakvo_se_uplashihte_ot_edna_rumynka
  Темата правосъдие по румънски модел е тема табу за всички освен за НОВА РЕПУБЛИКА. Това е първа стъпка към подреждането на къщичката ни. По надолу и аз ще дам линк към песента “звукът на тишината”.

 13. Много добър коментар на холандските избори, от Ню Йорк Таймс, казва, че с поведението си Доналд Тръмп от Америка може да е допринесъл за отдръпване на гласове за такива като него в Европа, т.е. за „патриотите” на Вилдерс:
  https://www.nytimes.com/2017/03/16/world/europe/dutch-election-geert-wilders-europe.html?emc=edit_th_20170317&nl=todaysheadlines&nlid=60841669&_r=0
  Но пък тук ние си имаме Тръмп-„общество” да контрира. Поредна резидентура по руско внушение, спонсорирана от Москва и полковник Макаров (посланнника). Загриженият за България Макаров го виждаме все при комунисти и социалисти и други символи на българомразието – паметници на руски комунисти и игнатиевци.

  “Стресни се, племе закъсняло!”
  Иван Вазов:
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=1199&Level=2

 14. Ето малко спомени от студентските години и от мен, разбира се пак никой няма да е впечатлен….
  През лятото на 1973г. на морето за пръв път чухме това парче, даже някои не знаехме за тази група, мислехме че е нова, при това британска. Чухме я на Румънската секция на Радио Еуропа Либеръ, като техния “Диджей” се казваше Раду Теодор, а програмата Топ-твенти(доуъзеч).Всяка вечер от 08.30 до 09.00ч.
  Беше непознат стил на фона на глам-рокаджиите Слейд, Суит, Гари Глитер и вече залязвящите холандци от същия град Хага-Шокинг Блу с незабравимата им вокалистка Маришка Вереш, която за съжаление почина преди десет години.
  Понеже комунистическите смрадове заглушаваха Българската секция на Свободна Европа, предаванията на Джилда Карол се чуваха със смущения около големите градове, та често ходехме по котловини където на 13 метровия сектор се слушаше без грам бръмчене. По ББС Ани също я пусна, но смрадовете в тогава заглушаваха и ББС.Отделно по югославските станции редовно пускаха това парче.
  Авиаторите също носеха грамофонни плочи, които наричахме “тави”,но някои отказаха точно този албум да носят, защото на корицата на обвивката имаше графика на голо до кръста момиче. Те казваха, че не е проблем самата плоча и музиката, но на ГКПП може да ги обвинят във “незаконен внос на стоки с порнографско съдържание”, а на никой не му се искаше да губи работа или да бъде съден. На комунистите и такива безобидни неща им пречеха при построяването на комунизма.Прецизни гадове….

 15. С тая глупашка конфронтация на Ердоган и турските ислямисти с ЕС и страни поотделно в Европа, със сигурност турската европейската кандидатура за членство е вече провал. Всяко обществено мнение, след сегашните османски закани и единствено турски байраци из Германия и Ротердам, ще свали от стола му всеки политик, понечил да подкрепи Турция за европейската комбина. Достатъчно е това само в двете страни, да не говорим за Австрия и Британия, където и Борис вече го каза, че няма да стане до 3000-та година. След сблъсъка, холандският вековен полдер-модел на обществен консенсус и политика, включващ и външните отношения, навярно по-добре научава новия си урок по турски. Забрадената министърка Фатма, дето идва в София миналата година да предаде целувки от Ердоган и подкрепи основаването на турската резидентура ДОСТ, бе изгонена от лалетата като бръсната кучка “нон грата”, а на външния му министър самолета бе отказан. Там не си поплюват, и хванаха полицейските палки и водните оръдия, докато тука Боко С Шараните клати манерките на Ердо и му носи на тепсия борците срещу неговата диктатура, направо с белезници на ръцете – а журналистите в затворите на Турция са отново по брой на първо място в света, дори преди Китай, Русия, Иран!
  Едно от нещата, което може да последва, е огромния туристически поток за Турция от двете и други европейски страни, вече разклатен и заради терористичните кървища из Анадола и Цариград, може да се поотклони за Южна Европа, а и защо не към България?

 16. Към Антикомунист:

  Имаше някаква обедна емисия на въпросната румънска секция на Свободна Европа на къси вълни, заради която се борех със себе си и с времето да не закъснея за училище- добре че самата сграда беше насреща и като чуех звънеца, хуквах в последия момент да изпреваря учителката.

 17. Не разбирам господин Инджев защо в края на март?Обикновено новият набор се свикваше през септември-октомври,а клетвата се провеждаше към края на ноември.

 18. Към Grigorov&

  Нали и аз това казмам, септемврийският набор не ме хвана, защото бях на 17 години и ме оставиха за март, когато междунно пращаха новобранци, които по някаква причина не са били мобилизирани предишната есен. На казармен език тези изключения ( бяхме цяла рота- учили, недоучили в чужбина и подобни на мен невръстни момчета около 30 души) се наричаха с милата дума “тулупи”. Беше доста кофти, защото за нас дори и новобранците от миналия септември бяха “стари кучета”, които се опитваха да ни се налагат.

 19. Марк Рюте изигра много добре козовете си. В сюблимен момент застана на националистична позиция и обесмисли малко или много играта на Вилдерс…Но да говорим, че това е голяма победа и пр. клишета е малко пресилено – той загуби гласове, пертията на Вилдерс е втора. Въобще водещите партии в Холандия са поскоро национално либерални и в определени граници проевропейски.
  Поп музиката по принцип се прави от музиканти, а не от попове…

 20. Политиците и вся осталная сволоч се уплашиха не само от румънската прокурорка,а и от весник прас-прес.Най-нагло спряхЗа разпространението му ,точно преди изборите.Страх ги е от карикатурите,които са просто отражението им ,собственето в огледалото
  Браво на холандците, че се включиха масово в изборите и не позволиха да ги използват.
  За нашите резултати от изборите обаче не съм оптимист.
  За

 21. Иво,обедна емисия на Румънската секция на РСЕвропа имаше само в неделя и нямаше специална музикална програма.
  През седмицата вечерното предаване започваше в точно в 17ч.българско и румънско време и продължаваше до полунощ,а после го удължиха до 01.00.

  След новините в пет часа,следваше програмната схема, и точно в 17.15 започваше Метроном. Водещия се казваше Корнел Кирияк докато ръмънските чекисти не го убиха в началото на март 1975г. Убиеца беше млад италианец,който го наръга на един паркинг в Мюнхен.От кръвозагуба Корнел е издъхнал на място.Убиеца беше осъден на сравнинтелно кратък срок затвор. Корнел беше на около 32 години,несемеен,носеше брада,висок на ръст и със страхотен тембър.Цяла Европа слушаше неговите предавания,като нямаше нито една радиостанция в света,която на къси вълни да излъчва подобни рок-предавания и да представя новите албуми буквално в дея на тяхното излизане на пазара. Понеше румънските комунистически смрадове не заглушаваха радиостанцията,дори и западни слушатели слушаха Метронома.
  В неделя програмата започваше в 14.15 и се наричаше Неделен Метроном( метроном думиникал). Поздрава на Корнел беше винаги един и същ-Здравейте скъпи приятели( Бун гъсит драдж приетене).
  Обикновено това предаване от 4 часа беше с поздравитена част и отговори на писмата на слушателите(Распунсул ла скрисор). Интересното е че имаше няколко българи,които пишеха писма до Корнел и той с увдоволствие ги споменаваше. Обикновено твоа бяха хора от румънския етнос(власите) от видинския регион. Имаше един Ангел,ако не греша името му.
  Румънските смрадове взеха решение да убият Корнел заради изключителната му популярност ,плюс факта че е работил в Румнското радио и е бил организатор на музукални конкурси,но около 1969г бяга на Запад.

  Може би си слушал повторението на седммичните Метрономи всяка сутрин между 09.15 до 10.00…След новините сутрешното предаване на румънската секция спираше до 17.00.

  На обяд имаше емисия на Радио Франс Ентернасионал,но тя беше магазиинна,не специално музикална. За най-любопитните чиатетели на нашия сайт ще кажа,че Директора на румънската секция беше изключителен човек Ноел Бернар.

  Вечерното рок-издание се казваше Топ-твенти от 20.30ч. След убийството на Корнел,неговия ди-джей Раду Теодор го замести,а него замести ди-джея от Ню Йорксото студио Андрей Въйкулеску.Той предаваше по подобие на емисията на Константин Мишев-американска поп-музика,джаз и пр.

  Направиха се няколко съвместни предавания в неделя от ди-джеите на всички водещи от различните секции,но комунистите се подготвиха яко и предаванията бяха заглушавани,слушаха се,но със сълни смущения и бяха прекратени. Тогава учстваше и Джилда Карол,която говорше и на български,наред с английския и немския.

  Българската емисия започваше точно в 18.00 и след новините,прегледа на програмата и Българския исторически календар започваше музикалната програма с Джилда-точно 18.18ч.до 19.00.
  Понеделнишката програма се водеше от Асен Мандиков-литературен критик.Невероятен ерудит и дикция.

  И за любителите на спорта ще кажа,че спортната емисия на Българската секция се водеше от изключителния спортен журналист Тодор Пипев.Такъв не е имало в България и до този момент.Предаването беше 20-минутно,всяка вечер от 20.20ч.до 20.40. Не се повтаряше както повечето други предавания.
  Най-интересното предаване беше това на Велко Верин(писаталя Димитър Инкьов),Весела Неделя. Комунистите го слушаха ,записваха и умираха от яд. затова се опитаха да го отвлекат. Сина му живее в САЩ,но за съжаления не взе отношение към комунистическите смрадлежи,както сина на Петър Семерджиев в Израел.
  Сина на В.В. се казваше Янаки или нещо подобно и той като дете на американски гражданин получи правото за Зелена карта и доколкото си спомянм нашите комунисти го пуснаха при баща си.
  Сина на П.С. се казваше Илко ,или подобно име,но той беше изключително достоен човек и антикомунист респективно.Имаше оперативна разработка в ДС,но не знам в кое управление-ВГУ или Шесто.

  Уважаеми читатели,извинявам се за поредната досада,но се надявам поне някой да е останал доволен от информационната ми “обсада”.

  Тя беше по повод на репликата на Иво,впрочем Радио Тирана предаваше на румънски около обяд,но не, там нямаше музикалан емиси,при твоа с рок-музика.
  Но беше страшно интересно едни комунисти(българските) да заглушават други комунисти(албанските),които разобличават трети комунисти(съветските).

  Българските емисии бяха трийсет минутни и смрадовете изхарчиха милиони лева да ги заглушават….
  Стига толкоз….,но ако някой би имал въпроси в тази посока,да пита,никой няма да го нахока!
  Благодаря на Иво Инджев за историческата “провокация”.

 22. Диджеят не е проявил кой знае каква храброст, пускайки това парче. Вярно че оглави класациите в много страни, включително и в България. Това е песента победител в годишната класация на Музикална стълбица’73

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.