Vandaag ben ik Nederlander*

Холанците, които се изправиха срещу вълната от популизъм в европейската и световната политика, спечелиха убедителна победа в родината си. Но тя е и победа за всички, които се надяват популистката напаст в собствените им страни да получи отпор.

В случая с България, това би означавало:

 • залез на звездата\петолъчката на падроне Бойко Борисов, която блести с отразената светлина на неотразимия селяндурски популизъм на неговия патрон Тодор Живков
 • солидарно потъване с нея на скачения съд на социалпополизма на БСП, преливащ вече със своя евроскептицизъм по московска поръчка
 • отлив от прилива на примитивното чуждомразие, представяно като “патриотизъм” от т.н. патриоти
 • съпротива срещу най-големия опит за колективен подкуп в най-новата ни история, осъществяван чрез намалени цени на лекарства и горива срещу завишени количества бюлетини в полза на поредния руски проект за нахлуване на московски пирати на абордаж в българския парламент ( по подобие на “Атака” през 2005 г.)

За голямо съжаление, това са пожелания, които в рамките на оставащите броени дни до изборите в нашата принизена от популизма земя едва ли ще повторят резултата от изборите в “ниската земя” Нидерландия. Което не пречи да поздравим холандците за добрия пример, за здравия разум и за това, което са, обобщено от коментатор в ivo.bg , назовал се AWACS, по следния начин:

Холандците са:

– открили Австралия (и я нарекли Нова Холандия);

– забелязали удобното място и основали Ню Йорк (като Ню Амстердам);

– изобретили микроскопа (Льовенхук);

– първия отпечатан атлас с морски карти, 16-и век;

– първата доктрина за свобода на мореплаването;

– пръв модел на подводница, 17-и век;

– Eразъм Ротердамски издига християнския хуманизъм и философия на нов етап, Бенедикт Спиноза е с най-решаващ принос за рационализма и Просвещението;

– родили художници като Рембранд, Ван Гог, Халс, Вермеер и стотици още като никъде другаде;

– първият пазар за изкуство, 17-и век;

– първия съвременен парламент, Генералните щати, преди Британския;

– първата транснационална компания, Ост-Индийската, с дадено право да извършва самостоятелен отвъдокеански бизнес, бъде многонационална, ООД, издава акции и облигации;

– първата концепция за пряка инвестиция в икономиката и първата пазарно-ориентирана икономика, 17-и век, както и първата национална “капиталистическа” държава;

– първата банкнота в Европа и втория вестник в света, след Германия;

– първият модерен финансов център;

– олимпийския огън, запален в Амстердам през 1928 г., официален от Берлин 1936 г.;

– първата компакт-касетата за касетофона, 1962 г., в завода на Филипс, Айндховен, която да зачеви ролката на магнетофона;

– първия компакт-диск, 1979 г., заедно със Сони, който да замени грамофонната плоча, после първия DVD, 1995 г.;

– първия Blue-ray, пак със Сони;

– началото на Блу-туута, заедно с шведски инженери, през 1990-те, и на Wi-Fi технологията, 1991 г., заедно с АТТ;

*Vandaag ben ik Nederlander, в превод на Български: Днес съм холандец

FullSizeRender

18 мнения за “Vandaag ben ik Nederlander*”

 1. Поздравления за холандците.Най после светъл лъч в Европа.Не напразно евреинът Спиноза с християнското име Бенедикт развива сред нидерландците своята философия за разума и реалността.
  Малък ,но плодотворен народ.
  Сравнете го с нашите московски слуги Радев,Нинова,Борисов.Срам и пречка за развитие на нашият също древен народ.
  Заради руската злоба да не се подпише споразумението с Каната.
  Лъжкинята и лицемерка Нинова очаквам да върне сина си от САЩ и да го прати в Крушовица да яде диви круши и да избегне ГМО.
  Всичко това е да служат на Русия която е бедна и злобна.
  Още веднаж поздравления за холандците.

 2. Девизът на холандците:
  “Je maintiendrai!”
  Което идва от френски и ще рече на холандски:
  “Ik zal handhaven!”
  Което пък ще рече на английски:
  “I will hold firm / uphold!”
  Или на български:
  “Аз ще поддържам (кралската фамилия, териториалната цялост и независимостта на страната си)!”

  Там са ги “освобождавали” французите, срещу испанците, и т.н., но от католическа Франция са взели например фамилните имена, както и от Жан Калвин “транзит” през Швейцария (не само кмет на Женева) калвинизма, развил се най-усърдно точно в Холнадия.
  Първите преселници от Европа в Америка, с кораба “Мейфлауър” (Mayflower), Майско Цвете, 1620 г., който е холандски ветроход, тръгват от Британия, но пътниците му са половината англичани и половината дошли холандци. Всичките им е писнало от монархии и бягат за Новия Свят към Свободата. Така че, в дъното си, американската демокрация – КОЯТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА ВОДИ СВЕТА, А НЕ ПИЯНО-КАЗАШКА РУСИЯ – има британска и холандска закваска на англо-калвинистко протестантство и републиканизъм. Британия и Холандия са държави-монархии, тогава и днес, но в обществата им републиканската и демократичната традиция, наред с човеко-правната, е по-републиканска и по-демократична от на много не-монархии.

  Много ви поздрави от AWACS!
  Което пък ще рече това:
  http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_48904.htm
  Та, тука сме отдавна “от НАТО” и само отгоре гледаме Руменчо от президентството как се преструва на “от НАТО”.
  Руменееееее, чуваш ли там – или само слушаш Москва?!?

 3. Величието на относително малката, отвоювана от морето ХОЛАНДИЯ личи както от огромния й цивилизационен принос във всичко разумно, човешко и полезно за живота, така и от това, че най-големите политически сатрапи от Петър Първи досега хем я мразят най-много, хем свръхболезнено сравняват собствената си нестаналост и мизерията на своите владения с нейната цивилизационна недостижимост и благоденствие.
  Мразят я най-много в Кремъл, страшно я мразят, дори повече отколкото мразят САЩ (все пак те са огромна държава- пък това мочурище как е империя, таварищи?) Мразят я, защото тя е всичко, което те никога няма да бъдат!

  Хайде нещо ведро като за нидерландофили и меломани като нас. Кой прави такава музика през 1972-3? Помня вопъла си, когато я в 2 ч. През нощта при минус 17 градуса чухме великолепните холандски рокаджии в Сливенския Балкан като войници на учение по станцията от сръбското радио, свидетел е аскер-аркадашът ми, един от най-видните ни съвременни архитекти, той ще се познае .
  Като чух ФОКУС изревах „Свободни хора, братчета, свободни хора, мам…ка му д…е…а, поне в една Югославия ли не можахме да се родим!…”

  https://www.youtube.com/watch?v=NGaVUApDVuY

 4. С резултата от изборите, Холандците – БРАВО! / BRAVO! – спряха такива човечета като националистите на Вилдерс. Което има голямо значение.
  Защото, най-вероятно, ще бъдат възпряни по подобен начин и Мари-льо-Пеновците във Францията и подобните германци да победят. За съжаление, всички те, като нашите Сидеровци, “войводи” и “патриоти” – всичките НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НА РУСКА ЯСЛА – са също редовно купувани и гостувани от Кремъл. Така стана и с тима на Тръмп, но той пък победи. Другото голямо значение е, че след Брекзит може да няма Фрекзит – но да не бързаме!
  В Холандия, която е от 17 милиона (незелени) човеци, парламентът е от 150 души.

  А пък рязаните от юг, фесовете, дето се правят и те на “от НАТО”, и започнаха война срещу Холандия, един от основателите на НАТО (1949), депортират ХОЛАНДСКИ КРАВИ – БЕЗОБРАЗИЕ!
  На брой 40 Крави – модел “Холщайн-Фризия” (ще рече, германско-холандското място). https://clubz.bg/51583-govejda_vojna_turciq_vryshta_40_kravi_na_holandiq
  Нарочно!
  Свети 40 Краво-мъченици!
  Не е смешнво. Легендата за Св. 40 мъченици идва от Мала Азия по средата, днешна Турция, когато през 3-и век Сл. Хр. 40 римски войници не се отказват от приетата вяра и са оставени да замръзнат и умрат, после изгорени още мърдащи.
  Турците го знаят добре това и си правят бъзик. Те са царе като опре до ислямско-християнски гадости.
  Холандците би трябвало обратно да депортират в Турция сега 40 рязани козли!
  Е, по-добре да не падат толкоз нис/зко.

 5. БРАВО, Холандия! Ниската земя заблестя високо, високо! И как само се мобилизираха да гласуват толкова масово, за да парират чуждомразеца! Възхита и възторг. Пример за солидарност и чувство за общност! БЛАГОДАРЯ от името на европейците!

 6. Някакъв си Борис Анзов, който живее в Москва и обслужва интересите на Путинска Русия, се представя за “български журналист” и си позволява да говори от името на българския народ, и дава идиотски, излагащи българите като интелигентна нация, предложения 🙂

  Български журналист “услужливо” задава въпроси в руското МВнР за санкциите

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/balgarski-zhurnalist-usluzhlivo-zadava-vaprosi-v-ruskoto-mvnr-za-sanktsiite

 7. Изборите в Холандия са лош ден за българските путинофили,петоколонници и продажни патриоти.
  Предизвестията за кончината на ЕС се оказаха силно преувеличени. Тези негодници неразбират,че Свободният Свят не е СССР.

 8. До SMS

  Материалът във “Фактор” завършва така,”Анзов е краен русофил. Преди време руски медии го рекламираха като ранен българин по време на войната в Сирия. Оказа се, че у нас никой не го познава, подвизава се в Русия и обслужва интересите на Кремъл. Преди дни пък Анзов подари на Захарова за 3 март българска народна носия”(която се оказа менте).

  Ето и скромният ми принос кой е тоя кандидат за лишаване от гражданство и почти едва ли не мъченик-класик на журналистиката а ла пеевски-бареков отпреди няколко дни,

  “Синът ми е гражданин на България, но живее и в Москва, където си направи собствен информационен сайт, живее и в Лондон (най-скъпите градове в света – б.а.). Завършил е „Международни отношения” в Университета за дружба между народите в Москва (“Патрис Лумумба”, люпилня на агенти на влияние за Третия свят-б.а.), специализирал е там и в Лондон. Знае три езика – руски, английски и испански”, разказа Кирил Анзов, който е собственик на фирма „Бултера” ООД и има сериозни контакти в Русия. Твърди, че синът му пробвал преди време да работи в някои от големите български медии, но не успял (тъп подлизурко, май? – б.а.).

  „България прогони кадърните си хора навън. Борис направи интервюта с различни лидери в Армения, Азербайджан, Чечня, Русия (все топ световни лидери – б.а.). Лично външният министър на Русия го уважава много като журналист. Сам се оправя в живота, една стотинка не е взел от мен… Той прави всичко в името на България, иска да прослави страната ни(???). Гордея се със сина си. Възпитал съм го да е родолюбец, както и сестра му. Да обичат безумно България, да я поставят достойно на европейската карта… Борис често е канен на събития от администрацията на президента на Русия Владимир Путин(ето го главния спонсор на барис-б.а.!!!)

  Posted by Аэрофлот | март 12, 2017, 22:02

 9. 1697 г. в малкия холандски пристанищен град Заандам (Саардам) пристига инкогнито младият руски цар Петър І, за да изучава като дърводелец корабостроене. Тъй като самоличността му е разкрита, той стои там само една седмица. Немският композитор Густав Лортцинг описва случката в операта си Цар и дърводелец.

 10. Къде са те къде сме ние ???Там хората са мислещи и затова са благоденстващи,за съжаление у нас сме мнооогооо далеч от мисленето за това сме на тоя хал…

 11. Драги SMS,ь

  моля те, не хаби клавиатурата и нервите си за този рублояден кремълски клозетолизец барыс анзав, , легендиран като “журналист”, той може да предизвиква само остри физиологични реакции…

 12. “Руската Пета Колона в Европа”
  Russia’s 5th Column
  Доклад от Center for American Progress
  Зачислено на ясла в Москва:
  “Евразийство”, “десни” националисти и “патриоти”, изпълнявани цели на Кремъл и Путин, Френски фронт, Германска алтернатива, Свобода от Австрия, Независимост от Британия, Свобода и от Холандия, 5 Звезди от Италия, Тръмп правещ същото като всичките тях и т.н., само ни няма нас от Източна Европа и България.
  https://www.americanprogress.org/issues/security/reports/2017/03/15/428074/russias-5th-column/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.