(Пре)разказ за жертвите на мита за руското величие

Преди няколко дни в интернет беше разпространен на български текст на руския блогър Аркадий Бабченко, озаглавен “ Не си тръгвайте”, в който той призовава протестриращите срещу властта руснаци да проявяват упоритост, а не да се оставят властите да ги натикват да “махат с балончета” в определените за целта места и после кротко за да се разотиват.  https://www.clubz.bg/51650-i_ne_si_trygvajte

Призивът на Бабченко има за адресат единствено руската аудитория, макар и българите да има какво да разпознаят в него за себе си по аналогия. В нов свой текст, публикуван в сайта на “Ехото на Москва” и озаглавен “ Митичната гордост”, авторът като че ли още повече засяга специфично болна руска тема – за фалшивата руска гордост със събития и измислени факти, формиращи руската историческа митология. Но при цялостен прочит на примерите за онова, с което се гордеят съвременните руснаци, откриваме, че руската гордост съвсем не е само руски проблем.

Митовете винаги са опасни, обобщава Бабченко и дава примери с мита за “подчовеците”, довел Аушвиц или до мита за “руската собственост” върху Крим, послужил за неговата окупация от Русия, приемана като повод за гордост от руснаците днес ( мнозина българи ще научат от този текст, че името Владимир всъщност е било длъжност в древността, нещо като Губернатор).

Бабченко анализира конспективно резултатите от национално проучване и класирането на поводите за гордост на днешните руснаци, сред които водеща е победата във Втората световна война, наричана само в Русия “Велика отечествена”, за да се избегне признанието, че СССР причинява великата касапница солидарно с нацистка Германия, разкъсвайки Полша. Наред с известните истини за западната помощ за СССР по време на войната с Германия (  помощ, която в Русия не обичат да признават като фактор за крайната победа), Бабченко припомня и друго, което “не помнят” в днешна Русия: че както американците, така и руснаците използват разработената от германците ракетна програма и на нея дължат първите си ракети и космически успехи. Стотици са били германците, чиято експертиза е родила съветската космическа програма. А броят на мобилизираните германци, създали на практика съветската ядрена програма, е бил 7 ( седем) хиляди.

Анализът на Бабченко разбива на пух и прах с по едно-две изречения някои от митовете за руските военни победи през вековете – от измисленото “велико клане” на Чудското езеро , където канонизираният по-късно като светец Александър Невски е воювал цифром и словом с 26 западни рицари, през участието на княз Дмитрий Донски в гражданската война между претендентите за престола на “Златната орда” на страната на по-силния хан ( но някъде другаде, а не на измисленото Куликово поле), до страхливо бягство на Петър Първи от бойното поле с шведите при река Нарва и измисления поход на Олег до Цариград за разлика от реалния на Светослав, чийто “подвиг” се състои в разгромяването на България ( довело до драмата, която в съветизираната България наричаха в училищата 2 века византийско робство, без да обясняват руските му корени).

Примерите на автора за 100 процентната заслуга на американците и германците за индустриализацията на СССР, с която толкова се гордеят днешните руснаци, са интересни с това, че от този списък няма руско изключение. Цитат, макар и на руски, е ясен с изброяването на малка част от примерите:

Индустриализация вся, полностью, сделана американцами и немцами. Вся и полностью. «Дженерал Электрик» и «Сименс». Символ индустриализации ДнепроГЭС: главный консультант проекта американец Хью Купер, оборудование Крупп и Мангейм, турбины «Дженерал Электрик». Единственное, что в ней есть советского — рабский труд зэков. И так по всем проектам. По всем. Магнитогорск — американцы. Челябинский тракторный — американцы. Газ — американцы. АЗЛК — Форд. Он сначала и выпускал «Ford A». Казанский авиационный — немцы. Новокузнецк — чехи”.

Само Беломор канал, оказал се абсолютно ненужен и неизползваем днес, построен върху костите на десетки хиляди концлагеристи, е чисто руска заслуга, иронизира Бабченко. Дори и батискафът, с който Путин показно се спуска в морето, е холандско производство, продължава той с иронията.

Бабченко прогнозира, че Русия ще стане велика само тогава, когато бъде върната към реалностите, както се получи с Германия. И прогнозира, че това неизбежно ще се случи, макар и след болезнено осъзнаване на истината за руската история. http://echo.msk.ru/blog/ababchenko/1948348-echo/

16 мнения за “(Пре)разказ за жертвите на мита за руското величие”

 1. Прочетох текста. Там има само факти. Бабченко казва – в Русия много обичат да споменават, че Вернер фон Браун е баща на американската космическа програма, но никак не обичат да си припомнят за Хелмут Грьотруп, помощник на фон Браун, който пък е бащата на руската космическа програма – първата руска ракета е просто германската Фау-2, почти без изменения. Да не говорим за автомата Калашников, създаден от Хюго Шмайзер. Но по-интересна е индустрията – всички големи руски заводи, предприятия, електростанции и пр, са направени от американски и германски инженери. Толкова по въпроса за руското индустриално и космическо могъщество.

 2. Цялата доктрина на “поповизма”, която, ако помните, стигна и до руското изобретяване на дънките преди Левис, че май и до КокаКолата, изцедена от нещо като женшена ли, що ли- а и двете- “изобретени” в Сибир от лесорубыте- заточеници!- е израз на печална, но опасна комплексарщина.
  Вярно е, че масовите жертвоприношения на руската имперщина престанаха, ако не се брои тоталната деградация на народа и социалноикономическия срив във всичко. Но виж ето тези продължават в най-суровите сталински традиции… Сигурно адвокатът, падайки случайно при подхлъзване, е извикал на гебистите- “Товарищи, не толкайте меня, давайте договоримся как-нибудь!”…

  http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Advokatat-na-Sergej-Magnitski-misteriozno-padnal-ot-4-tiia-etazh_650648.html

 3. А! – похвално е, че кенефното биде и бърсалка на Банкянската мутра Кр.Кр. най-после е стигнала до фундамента на теорията, която обяснява слугинските й подмокряния, пресъхвания, трепети, вълнения, въздишки, ахкания, о-о-охкания, компенсаторни онирични фантазми…между Генерала и Ален Делон и пр…

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127342

 4. Ето обаче как една издънка на комунистическа номенклатура от времето на Жора Мастыката, демек Гошо, че през Вълко до Тошо, Мако, Дако, Пеко и Тако, че и шеф на Кабинета на Особата, че посланик, че сега външен министър подхранва мита за руското миролюбие и ненамеса в българските избори!
  Прав е др. Найденов! И аз негодувам срещу въпиющата и нагла намеса на Бутан, Буркина Фасу, Лесото и Кирибати в българските избори! Да не говоря за намесата на Кабо Верде! Но съм убеден, че рамо до рамо със своите другари и братя по оръжие от ФСБ и ГРУ нашите служби за сигурност ще дадат достоен отпор на тези попълзновения!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/tacc-rusiya-se-mesi-vav-vatreshnite-raboti-na-stranata

 5. Русия трябва да бъде депрограмирана. Декомунизирана, депутинизирана.
  Само тогава ще се нормализират нещата там. А и тук, понеже пъпната ни връв не е депрограмирана, нито прекъсната.
  Така се случи с Германия.
  Затова и разликата между национално социалистическа Германия 1933-1945 г. и свободна и демократична Германия след това е диаметрално противоположна.
  Затова и разликата между комунистическо социалистическа Русия 1917-1991 г. и пунитска Русия след това е никаква.
  Но, с Германие стана защото тя подлежи на ставане. Русия май е непригодна за такава промяна.

  Междувременно, банки в Британия са получили чрез фирми за 4 години навярно 80 млрд. долара от Русия чрез “Глобалната пералня”, с което путинизмът си остава гениален и в тази сфера:
  https://www.theguardian.com/world/2017/mar/20/british-banks-handled-vast-sums-of-laundered-russian-money

  А пък братята американци и англичани забраняват да летиш (ще се случи и другаде) със самолети на 9 авиолинии от 10-ина летища от 8 ислямски страни, носейки лаптоп и други съвременни джаджи.
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39333424
  https://www.dhs.gov/news/2017/03/21/qa-aviation-security-enhancements-select-last-point-departure-airports-commercial
  Един самолет така са свалили ислямските терористи, руския пътнически над Синай, Египет, и още един атентат почти е успял, над Сомалия.

  Сред засегнатите са Турските авиолинии, от Истанбул, и не случайно в Турцията отдавна се майтапят: понеже линиите им са фирма на част от фамилията Ердоган (като путинските работи), те са “Турските забрадени линии”:
  http://galeri7.uludagsozluk.com/229/thy-turbanli-ucak_394750.jpg
  Ислямският тероризъм май стана по-усъвършенстван от комунистичeския тероризъм. А и не по-малко зловещ и кървав…

 6. Много съжалявам,че не е по темата,но наистина съм повече от ядосана.Работя в една от 7-те общински поликлиники в Пловдив. Общината явно е доминирана от ГЕРБ,след като днес бяхме привикани да ни наредят на 24.03 (петък) в 16 ч. в извънработно време да сме всички в новата зала “Колодрум” за предизборна среща на ГЕРБ. Уж имало заповед от общината. На мое настояване да видя заповедта( исках да я снимам) ми казаха, че не може. Това е връщане към тоталитаризма, такава наглост не бях очаквала. Но има и нещо хубаво за мен. Щом така отчаяно преминават всички граници, значи ги е страх, много ги е страх. Аз разбира се им заявих, че няма да отида, но повечето хора са уплашени и ще присъстват.

 7. България два пъти плаща на Русия за “освобождения”.Тия освобождения ни струват от 24 до 32 тона злато всяко едно.Сега пак имаме около 40 т в златния резерв и според русофилите може да си подновим абонамента към Русия за “освобождения”.То няма значение дали ще ни освобождават или завладяват, важното е злато да пада.
  През 967/968 г.византийския император плаща на Светослав Игоревич, княз на Новгород и киевска русия 15 кентария(455кг.) злато за да нападне България.
  Война с Болгарским царством (968—969)[править | править вики-текст]
  В 967 году между Византией и Болгарским царством разгорелся конфликт, причину которого источники излагают по разному. В 967/968 году византийский император Никифор Фока отправил к Святославу посольство. Главе посольства Калокиру было передано 15 кентинариев золота (примерно 455 кг), чтобы направить русов в набег на Болгарию. Согласно наиболее распространённой версии, Византия хотела сокрушить Болгарское царство чужими руками, а заодно ослабить Киевскую Русь, которая после присоединения Хазарии могла обратить свой взгляд на крымские владения империи.
  от википедията на освободителите https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%98%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87#.D0.91.D0.BE.D0.BB.D0.B3.D0.B0.D1.80.D1.81.D0.BA.D0.B8.D0.B5_.D0.BF.D0.BE.D1.85.D0.BE.D0.B4.D1.8B

 8. Казвам за намеса в изборите и давам пример с тоталната намеса на мощните служби и българската агентура на Кабо Верде (ами че то инето му таквоз, да си пъха Зеления нос в нашите избори!). Ще се отклоня обаче от основната заплаха към едни други носове, които се пъхат доста напористо. Те са обикновено червени от прекомерни количества водка “Посольская”, но под тях туптят горещи сърца, над тях се мъдри хладен ЧеКистки ум, пък за ръцете-чисти, та чисти, като чистка от 30-те години… Тръгнете с кола из България в момента по главни и не съвсем главни пътища, и има-няма половин час, я ще надминете, я ще се разминете, я ще ви изпревари някой автомобил с червени
  дипломатически номера и с първа цифра 68. Щъкат като бесни из градове, села и паланки, при това не виждам никой да ги държи под око. Дипломацията има правила- НЕ СЕ СЛЕДИ ВИДИМО само посланикът, защото всяко негово действие и изказване е официално. Всичко останало- под наблюдение и подслушване. Размечтал съм се нещо, Естония ми се привижда, а скоро ще започне да ми се привижда и Беларус като терен за разправа с путинска агентура…

 9. Недейте забравя съветското бръснарско ножче “Балтика”, при бръсненето с което човек РИВЕ за ВЕИЛЕНИН щот умрел преди да за-ВЛАДИ-МИРА. Спомням си и едно съветско изделее, с което се сблъсках по неволя, обитвайки се да сглобя подарения от дядо и баба на детето ми детско колело “ЗАЙКА”, придружено от омазани в грез “чертежи” направени на ниво конструктор на технически отдел, със стрелки с размери в милиметри, размери на болтове и прочие, със червени самолетни гуми които се спукаха още на втория ден, а на мен ми идеше да и стана ЗАЕКА на тази “Зайка” и на тия които я бяха измислили за мъчение. Друго също си спомням когато БиБиСи предаваше директно от Турската граница пристигащите прогонени от Възродителния процес турци, английските журналисти показваха в кадър като доказателстсво за допълнително МЪЧЕНИЕ и ИЗВРАЩЕНИЕ С ПОДГОНЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТУРЦИ, показваха ОГРОМНИТЕ РУСКИ ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗОРИ ТЕМП И РУБИН ТЕЖАЩИ ПО 100 килограма, които хората мъкнеха със себе си тъй като бяха дали огромни пари за тях в България, и в Турция с изненада гледаха сто пъти по леките Сони и Филипс по магазините.

 10. Ще допълня този руски блогър и с комбината за камиони “Камаз”, който е с американско оборудване. Този комбинат се намира в град Набережние Чолни на около 200 км. от Казан. Не зная дали името на този град още е същото. Бил съм там командировка 1989г.
  Що се отнася до предстоящите избори ще гласувам само за доказали се личности, а те са в НОВА РЕПУБЛИКА!

 11. Към E.GAVRILOV:

  Не само оборудването, целят завод е подстроен до ключ от американците по времето на Брежнев. Само името му е избрано от светските другари заради близостта на Казан, древната столица на Волжка България, злобно изтрита от лицето на земята през 1552 г. от московския владетел Иван Грозни, нарекъл себе си след това “цар на българите” и станал прототип на овчедушната българска благодарност три века по-късно като “дядо Иван”, митичен цар на българите, който обещва да освободи и тях отвъд Дунава.

 12. В действителност, Бабченко е написал статия против национализма въобще, като е избрал за пример най-войнстващия в днешно време – руския.
  http://echo.msk.ru/blog/ababchenko/1948348-echo/
  Но трябва да признаем, че българският национализъм, макар и много по-хилав (което в случая не е лошо), е не по-малко уродлив и вреден поне за нас и нашите съседи. При това, е очевидно, че нашенските „родолюбци” подражават с всички сили на своите „славянски братя”.

  Не че думата „славянски” е чак толкова несъстоятелна. От научна гледна точка, тя е толкова условна, колкото и наименования като „келтски”, „германски”, „романски”, „тюркски”, „арабски” и т.н. Това, което е абсурдно в случая е идеята за „братство” между два народа, които си приличат само по своята . . . културно-историческа изостаналост.

  Реализмът, за който говори Бабченко, изисква преди всичко осъзнаването на историческата истина, че всяка човешка цивилизация е много-национално явление. Може да се нарече и много-етническо или мулти-културно, все едно. Дарбата, талантът, геният – нямат националност. Те са общочовешко достояние. Това се вижда дори и от руската история, в която Петър Първи е бил известен с това, че е „назначавал” за помещици-дворяни, талантливи хора от простолюдието (дори от африкански, ромски, татарски и еврейски произход), които са ставали основоположници на знатни родове. От тях по-късно са произлизали световно известни писатели, учени, хора на изкуството, държавници и пр.

  Някой от античните мъдреци беше казал „Елин е всеки, който притежава елинска култура”. Подобна мисъл е изказал и Л.Н.Толстой за руската националност, но кой да го слуша! За съжаление, нямаме подобно изказване от представител на българската народност. „Патриотичните” руснаци и българи продължават да загърбват и изопачават дори и такива съществени исторически факти, че: (1) Дължат своите етноними и държавност на чужди народи (руснаците – на „скандинавските роси”, и българите – на „черните булгари”); (2) получили са писменост и религия от чужда империя (ромейската).

  Няма нищо обидно в тези два факта. Същото може да се каже (със сигурност) и за всички останали европейски народи, с изключение може би на гръцкия и италианския (макар и доста условно). Да се приемат подобни факти е реалистично и рационално. А тяхното пренебрегване и манипулиране е признак именно на криворазбрано национално достойнство и „гордост”, която винаги е неуместна и вредна.

  България днес има чудесния шанс да се приобщи към съвременна Европа, която вече е осъзнала общочовешката същност на цивилизацията. Би било крайно глупаво да пропиляваме този шанс с неуместно подражание на Русия.

 13. На любопитните препоръчвам да се поровят в публикациите за Манфред фон Арденне,щандартенфюрер от СС,съветник от обкръжението на Хитлер,баща на руската атомна бомба/не е Игор Курчатов/,два пъти лауреат на сталинска награда и т.н. и т.н.Освободен и доживял до преклонна възраст в ГДР.

 14. КАМАЗ се нарича поради река Кама,на която е разположен Набережние Челни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.