Кроят ни ушанка за уста, мярка 44-та

От един от най-големите американски вестници, в който подготвят публикация, свързана с България ( и руското нахлуване в българската политика) тези дни ме попитаха за едно уточнение във връзка с мой разговор с техен кореспондент в София неотдавна. И какво искаха да знаят? Интересно им беше дали ( и в тази предизборна кампания) се веят руски знамена на партийните митинги на партии, като БСП. Явно са забелязали и те един нюанс: че (не)видимата ръка на Москва е внесла някои корекции в предозирането на българските поклони към Кремъл по време на кандидатпрезидентската кампания миналата година.

Троянският кон няма да може да изпълнява измамните си функции добре, ако евротроянците го разкрият напълно, нали!

В гарнизона на московската пета колона тук стриктно изпълняват новите указания- не да отстъпят напълно от проруското говорене, но тактически ( да не се бърка с тактично – става дума за стратегия на проникването в сърцата и умовете на българите) да отворят първо място на патротичното, на родолюбивото, на българското. И тази заповед се изпълнява безпрекословно.

Дори емблемата на проруската истерия в българската политика от 2005 г. насам Волен Сидеров не казва нито дума за Русия в своя предизборен клип. Концентрира се изцяло върху родния си Ямбол и родината. Посланието му звучи като извадка от комунистически форум, достойно за всеки другар или другарка от лявото пространство с акцента върху носталгията по времето, когато “ в България нямаше бедни”. Чиста проба комунистическа демомагия чрез подклаждане на реваншизма и носталгията по комунизма, но без окраската на рашизма, която някой е наредил на Сидеров да си свали тихомълком от ревера на сакото, за да го направи приемлив коалиционен партньор в близко бъдеще.

За сметка на това БСП и нейната Корнелия Нинова извървяха бързо и съвсем не полека бързата писта до националистическите послания с леко туширане на възторга от всичко руско, но пък с изливане на всичкия наличен катран на вековните наслоения в съзнанието на българите, свързани с думата Турция ( и главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин обилно добави от тази чернилка в кацата със страховете на българите в безпрецедентен маратон от интевюта в най-гледаните български телевизии).

Нинова, която стъпи накриво с ненадминато обругване на демокрацията като такава дори и по стандартите на левия скептицизъм към това творение на Запада, се опита да се върне днес в строя на демократите с обвинения, че не е била разбрана правилно. В интервю за Нова телевизия тя си “поиска демокрацията”, за да не й я вземе ГЕРБ. С други думи, отново открои побратимите на произход ( за който самата тя твърди, че е същия , като на БСП) , като конкуренти за властта. С тях, обаче, тя нямало да я споделя по никакъв начин.

На това твърдение, в друго телевизионно студио, Трайчо Трайков, кандидат от Нова Република, опонира ,  казвайки, че е чел как ГЕРБ са предлъжили първо на БСП да съставят коалиционно правителство в предишното Народното събрание ( както авторът на тези редове нееднократно е писал ). В студиото на БТВ , където имаше представител на ГЕРБ в лицето на Томислав Дончев, първоначално настъпи неловко мълчание, последвано обаче от ПЪРВО ПО РОДА СИ ПРИЗНАНИЕ след близо 3 години : “ и какво- ние приехме ли ?”, издаде се социалистът Жельо Бойчев.

Докато социалистите отчаяно отричат пред нахъсвания от тях електорат да имат намерение да се коалират с ГЕРБ, то Борисов ги държи на мушката с намеци, че не бива да преиграват с бойните пози срещу партията му , защото “ на 27-ми предстоят преговори”, както се изрази наскоро пак. Т.е. не е изключено нищо ( освен коалиране с ДПС и ДОСТ, включи се и той на вълната на патрЕотизма).

Модерното зъбене на султана ( по Ботев) в политическата механа, което превърна вчерашното джудже Каракачанов в най-желаната днес за първа коалиционна нощ мома сред мераклиите за власт в ГЕРБ, БСП и ДПС, до такава степен напусна територията на празноглавата партийна самореклама, че вече се е превърнало в пълноправно предизбрно обещание, от което трудно ще отстъпят евентуалните победители, стъпили на тези високи токчета със сладострастно поклащане на Изток.

Ето конкретен пример от днес.

В интервюто си по Нова тв тя си спести този път обещанието да налага вето в Брюксел върху санкциите на ЕС срещу списък от приближени на Путин лица ( явно  са й обяснили, че няма да постигне нищо, пък и нейното протеже Румен Радев вече мълчаливо подкрепи продължаването на тези санкции до края на годината). За сметка на това Нинова очерта като най-важното нещо, което би направила като премиер:

“Първо, влизайки в МС ще отменя постановление 208 за заселването на бежанци в български общини. Ще прекратя концесията на летище София, защото не трябва стратегически обект да се дава на турска фирма.”

И още нещо ще прави първо Нинова ( пак свързано с ключовата предизборна дума Турция)- обеща, че ще  призове президента за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност заради заплахата от Турция. С което, впрочем, ще докаже, че той е президент на повикване, защото вече е показал, че споделя приоритетите, споменати от Нинова и може да се смята за “призован” от Нинова за това свикване на съвета още от днес.

Няма по-добро прикритие на факта, че сме се запътили към Народно събрание с гарантиран проруски консенсус в него ( до степен, че и Борисов отиде на крака в щаба на руската пета колона, поканен от Национално движение “Русофили” ) от антитурското говорене. Както вече стана дума в други публикации, опитите да бъдат скрити руските знамена в рамките на тази кампания само издават координарата тактика на патриотарстването. https://ivo.bg/2017/03/22/партии-полиция-и-медии-крият-солидарн/

Ако бяха фаталист и нумеролог, щях да се заема да интерпретирам какво ни чака през повторението на 44-та година в 44-тото Народно събрание, за което споменатият по-горе Трайчо Трайков каза да си отваряме очите на 4 и да гласуваме с бюлетина номер 4. Но аз съм само един наблюдател и мога да споделя единствено наблюданието си, че ни кроят ушанка, която искат да ни нахлупят на устата и да седнат върху нея.

Това се вижда от чужбина. Мога да съдя по небивалия интерес към темата, която доведе при мен в рамките на тази кампания няколко кореспонднента на световни по своето влияние медии, но отново ме постави в изолатора на българските медии, взети на абордаж от кроячите на ушанката.

Може това наблюдание да се вижда някому твърде лично, но ще перефразирам американския комик Гручо Маркс с изместване на акцента от неговата самоирония ( “Това са моите принципи, ако не ви харесват, имам и други”):

Това са моите наблюдения, ако не ви хресват, има и други.

29 мнения за “Кроят ни ушанка за уста, мярка 44-та”

 1. Днес най- после се получи дълго очакваното доказателство за това кой е той.
  Всички можеха да го видят, както следва:
  БНТ – от 7,21 часа,до О7,43 часа

  БТВ – от 7,17 часа ,до 7,23 часа

  НОВА – от 07,41 часа, до 7,48

  Толково дружно нашите национални телевизии не са отразявали никое друго интервю. Може би само в Русия и Северна Корея може да се разпореди излъчване на интермю по едно и също време.

  От тук нататък не е енеобходимо да имаме толкова много Български новинарски теливизии Просто четири или пет кабелни теливизии са достатъчни за българския зрител – една за цензурирани новини, една за поп фолк, една за спорт и една за останалото порно…..

 2. Браво, но не излиза заглавието на статията във ФБ.

 3. Не знам дали грледахте сутрешния блок на Нова. Видяхте ли представянето от Нинова на онова младо комунистическо ЛА.НО. Щях да повърна пред екрана като му чух анонса защо бил закъснял. Който не го е гледал да го види, да разбере какви лекета се готвят да ни управляват след години. Ако ми беше пред очите щях да му завъртя главата на 180 градуса с един замах. Това, което е трагедия за стотици хиляди българи, беше използвано от младото лекенце в нескопосан опит за хумор. Крум Зарков му беше името. Запомнете го.

 4. ” да отворят първо място на патриотичното, на родолюбивото, на българското. ” (И.Инджев)

  Точно! Но и в контекста на противопоставянето на европейското, на западното, на евро-атлантическото и т.н.

  В актуален план, подобна кремълска тактика изглежда много удачна и право в целта. Но в дълговременна перспектива – не е. Тя изпуска предвид факта, че денационализацията е преди всичко икономически процес. Вездесъщите Транс-Национални Компании (ТНК) нямат никакви скрупули да рекламират всякакви стоки като предназначени “специално за българи”: “храна за българи”, “бира за българи” и какво ли не още. Наясно са хората, че има достатъчно наивници, които се хващат на подобни въдици. Резултатът, обаче, е че по този начин, с течение на времето фирменото (корпоративното) съзнание измества националното. А държавата вместо национална, заприличва все повече на корпоративна, т.е. на средище от ТНК-интереси. Това е неизбежно, защото националните капитали са заинтересовани от превръщането си в транс-национални (по-печеливши са по ред причини).

  Процесът на денационализация е доста напреднал, например в Ирландия. Там говорещите ирландски, отдавна са малцинство, а употребата на английски е повсеместна. Повечето ирландци почти не знаят своя местен език, но в същото време съзнават, че английският е икономически изгоден за страната им. Подобни тенденции се развиват и в скандинавските страни и дори – в Германия (наскоро се обсъждаше предложение за въвеждане на английския като втори официален след немския). Нищо чудно, след време подобно предложение да се направи и за ЕС като цяло.

 5. Четете за финландците и мислете за нас!
  07 февраля 2017 г. в 11:36 Автор: Дмитрий Музалевский
  https://www.metrprice.ru/another-news/mudraya-rossiya?utm_source=infox.ix
  МУДРАЯ РОССИЯ
  Для России национальные интересы были всегда превыше всего — отправной точкой и главной целью.
  …”Наивная Финляндия сама завела себя в тупик. По собственному желанию Финляндии и ее же собственными усилиями в стране образовалась группа приехавших из-за границы русских, которых Россия может в рамках своего законодательства при необходимости использовать для продвижения своих государственных интересов. Законодательство России обязывает ее граждан независимо от государства, где они проживают, служить России. Информацию надо будет передавать, а помощь — предоставлять, даже если ты сам этого не хочешь.

  С точки зрения России, русские, работающие в главных организациях другого государства, являются спящими клетками, которые можно активировать в случае кризиса. Таким образом, мудрой России удалось руками беспечной Финляндии укомплектовать российскими гражданами многие важнейшие учреждения Финляндии. В кризисной ситуации эти приехавшие русские будут, безусловно, представлять риск для безопасности Финляндии. Финляндия будет беззащитна, если противник уже заранее внедрен во все важнейшие общественные организации.”…

 6. Благодаря Ви, г-н Инджев, за отличният анализ. Още когато описахте предизборното проглеждане със западното си око на Борисов за Крим http://www.goo.gl/8PVW5B предполагах, че Нинова ще се възползва от вратичката в собствените си думи и ще коригира изказването си за демокрацията и ето че, съвсем скоро го направи и то почти без бой.
  Големият въпрос е как да се измъкнем от сценария „Ушанка 44”.
  Силно се надявам международните организации следящи за свободата на словото да стартират програми за поддръжка (финансова и логистична) на независими ТВ и радио медии в застрашените от путлеризация държави. Само интернет вече не е достатъчен. Налага се да приемем, че изходът от предстощите избори е предрешен и да се разработи ефективен план за противодействие от тук натам. И ключово е да се разбие пропагандната машина, като в масмедиите започне да се чува истинска разследваща журналистика и мнението на прозападно мислещите българи.
  Надявам се Вие, г-н Инджев, и други достойни български журналисти (каквито има) да ставате все по-често присъствие в националния ефир.
  Най-тежкото психологическо усещане от тези и предишните избори, е че за съжаление, българската нация не е способна сама, без външна намеса да отстои свободата си. Дългият процес на осакатяване на образованието, и на липса на ценности, води до много малък процент хора, които едновременно да са мислещи и етични. От османското владичество насам вечно ни трябва чужда сила (която виждаме какво прави след това). И сега се оказва, че трябва да се надяваме геополитическото значение на БГ за западните партньори да е достатъчно голямо за да решат те да се борят вместо нас. И също Путлеровата империя достатъчно бързо да се срути икономически, както навремето е станало с Османската.

 7. Бившият депутат от руската Дума Денис Вороненков, който в края на миналата година емигрира в Украйна и беше заявил, че ще даде показания пред Специалната украинска следствена комисия за националната измяна на президента Янукович. Съпругата му е депутат от партията на Путин “Единна Русия”.

 8. Г-н Инджев, моля за разрешение да публикувам Ваш цитат от горната статия на моята ФБ стена.

 9. Ужасяващ скандал е на път да компрометира тотално БСП! Александър Симов, член на висшето ръководство на Столетницата бе заловен със скандален пост във Фейсбук.Невиждан скандал! Шеф на БСП: Да ви пикая на жертвите! Само нов 9-и септември ще ви оправи!

 10. “СТРЕСНИ СЕ, ПЛЕМЕ ЗАКЪСНЯЛО!” !!!!
  Иван Вазов, 1883 г.

 11. Нали следя беларуските събития, попаднах на дебати за тамошните уродливи истукани на съветското варварство като МОЧА. Малко музика за ушите от тези “братя наши наши бедни братя, пленници на орис вечна, зла…”

  “Памятники преступного коммунистического режима, убившего миллионы белорусов, надо все демонтировать и переименовать все улицы, города и другие объекты, названые в их честь…”

  А дано поне вие да го направите!

 12. Новите указания за ПРИКРИВАНЕ на руският етнически окупационен десант са валидни и за данните, отнасящи се за броя на руснаците, получили българско гражданство, характеризиращи се със странна противоречивост! Говори се охотно за далавери, корупция и нарушения на закона, свързани с македонци, украинци, молдовци, получили българско гражданство, но НЕ и за руснаци, а точно с руснаците са свързани най-фрапантните(наглите) нарушения на Закона за българското гражданство!
  Заради демографската криза, според Националната стратегия по миграция 2015- 2020 г., България трябвало да мисли за внос на работна ръка отвън и затова трябвало да се работи по “източното крило” като се подпишели двустранни спогодби.
  По зимните и летните ни курорти хотелиерите още отсега подготвят общественото мнение, че ще наемат молдовци и украинци, но, както и досега, наетите пак ще бъдат само рускоговорещи.
  Гражданите на руската федерация са на първо място и по брой на т.н. “постоянно пребиваващи” на основание закупен имот в България.
  Пак руснаците са “челници” по численост и при получаване на правото на по-дълго пребиваване в страната ни с цел”образование” , избират да учат предимно в Благоевград, Пловдив, Варна и Бургас.
  Статистиката показва, че след изменението и допълнението на изключително патрЕотичния и родолюбив Закон за българското гражданство през 2010 г. лавинообразно се е увеличил броят на образуваните преписки по подадени молби на кандидатите с БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД. Интересът е обясним, тъй като… “за тази категория лица се изисква само да са пълнолетни и да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу тях да няма образувани наказателни производства за такова престъпление, освен ако са реабилитирани. За лицата от български произход, за разлика от другите кандидати, няма изискване да са получили разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване в Република България преди не по-малко от пет години към датата на подаване на молбата за натурализация, няма изискване да имат доход или занятие, което да им дава възможност да се издържат.”
  Този изключително патрЕотичен и родолюбив закон за българският произход на кандидастващото лице открива извънредно благоприятна възможност за масово получаване на българско гражданство (по облекчена процедура) от руски “разведчици” и съмнителни руски “бизнесмни”, снабдени с фалшиви български родословия.
  Много родолюбиво, патрЕотично и държавническо от страна на българската колониална администрация !

 13. Нови указания на Кремъл към руската пета колона у нас, да отстъпят “тактически” от проруското говорене и флаговия ексхибиционизъм, ама сърце атакистко и каракачанско свинско не трае !
  Снимки от митинг на Обединените патрЕоти, март 2017 г. пред “Алексъндър Невски”:

  http://snimki.be/store/1/801490293466.jpg
  http://snimki.be/store/1/221490293496.jpg
  http://snimki.be/store/1/811490293518.jpg

 14. Като важен свидетел по делото на Янукович,вВороненков е убит на улицата.Наученото още през 1917 г.не се забравя лесно.

 15. Един братски вестник, The Wall Street Journal – “Комсомолски” и други кривди и Тасове, Шарана Боко, Кубилата Курлелия и руските ни “патриоти” да си ги напъхат във… чашите с кафе – казва за България:
  – България е страна с най-голямо руско влияние;
  – Росен Плевнелиев е притеснен;
  – Кухата Курлелия са я напълнили с още малко съдържание: генерал Решетников от КГБ, колега на Макаров оттам, й е предал стратегия за изборна победа;
  – представители на Полша, Грузия, Унгария, Балтийските (но НЕ НА БЪЛГАРИЯ) са били приети в Американския Сенат, където са търсели помощ да бъдат спрени руските набези (а ние ги посрещаме с яхти, напълнени с гларуси и рускини курволяк);
  – руският модел се вижда като най-напреднал в България;
  – и т.н.
  http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/the-wall-street-journal-reshetnikov-e-predal-na-ninova-tayna-strategiya-za-izborna-pobeda
  Четете и се просвещавайте!
  Не затъпявайте с руски издания!!

 16. Допълнение към POSTED BY ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ | МАРТ 23, 2017, 14:42
  За тези, които мислят че има нещо което е вече минало, а то е наше бъдеще може би:
  след 29- та минута “новите лица на БСП” в клипа:
  https://www.youtube.com/watch?v=Y_1Ailst-qQ

 17. “руският модел се вижда в най-напреднала форма в страни като България,”-???

  Нищо подобно,България винаги е била привърженик на Свъетския модел,дори по-напред от самата Русия.Комунистическите “порядки” в България са на много по-високо ниво от тези в Русия.
  И понеже руските управници знаят това най-добре,решиха че България може да им върши най-полезна работа.Също както вършеше работа и на Съветския Съюз-ама все забравят някои тази “течна дружба” и после се чудят и маят.
  Нещата са необратими,България си е “малка Русия” както много пъти е казвано на нашия сайт.
  Просто в този период нещата от лиспващия преход се връщат в изходно положение-комунистите тотално ще узурпират държавата и лидерите БСП и ГЕРБ ще ираят ролата на БКП и ОФ.

  Разликата е само че вече няма диктатура и всвъзможни забрани. Демокрацията в България е на комунистите,сиреч комунистическа.

  Интересно е Г-н Плевнелиев от какво толкоз се притеснява и откога е започнал да се притеснява и дали се е притеснявал като даде”зелен светофар” на комуниста Радев към президентския пост.
  Ако някой смята,че Г-н Плевнелиев не е знаел кой одобрява кандидатите на комунистите,дълбоко се заблуждава.
  И до днес не се намери нито един отговорен държавник и политик в България,койо да каже,че Г-н Плевнелиев е закононарушител след като не спази ЗОВС и не суспендира от длъжност Румен Радев,когато комунистите споменаха неговото име като “техен човек”.Още преди същия да подаде рапорт за освобождаване от военна служба.

  И няма нито един правист от Президенството,Правителството и Министерството на отбраната,който да покаже това закононарушение.Айде де,никой не знае нищо….
  Ха сега да видим как ще реагира Румен Радев,ако някоя политическа партия съобши,че е в конспиративен контакт с генерал от БА или МВР.
  Е,няма да го толерира,защото много добре знае,че военните нямат право да развиват политическа дейност докато са в редовете на БА.
  Да,ама Плевнелиев не е бил кадрови военен и не са му ясни нещата,но затова на юристите около него са им ясни…

  Той си свърши работата добре,пък сега тръби всеки ден “Русия се меси в политическия живот в България”.Напълно е прав,но тя се месеше и преди комунистите да споменат Радев,а те го споменаха,след акто Русия го е споменала,друг вариант просто няма.
  И никой не го пита дали тогава е знаел за “руската намеса”.

 18. По повод ненормалника Крум Зарков е ,внук е на бивш служител на Д С така че,какво очаквате от обремени русофилисти идиоти.Жалко,че такива си И Е манталитета на мьжообратната Кур Нели а .

 19. В днешното издание на рубриката “Наивността извън България”,посочвам въпроса към Г-н Инждев,зададен му от американски вестник:
  ” И какво искаха да знаят? Интересно им беше дали ( и в тази предизборна кампания) се веят руски знамена на партийните митинги на партии, като БСП”

  Преди да му зададат този въпрос америте би трябвало само да отворят сайта на Иво Инджев,той не е претрупан с фотографии и като видят Мочата,веднага да попитат има ли и други Мочи.Не само има,ами са почти стотина.

  По тях има и знамена,и автомати, и ботуши и какви ли не атрибути на съветската акопация.

  Докато днес може комунистите да видгат руски знамена,но после ги свалят,паметниците са на много по-високо идиотско ниво от руските знамена,при това те не се променят,а се увеличават и българите заличават,които съвсем не се впечатляват.

  Сурогатите са винаги осветени и имат много по-голям ефект към българския дефект.

  Но каквото и да се каже,”течния способ” е без дефект-всичко е свързано течно и безотчетно.

  България си е умалено и нищожно копие на Русия-все в комунистическата помия…

 20. Питам само едно: Ще позволят ли тези българи, на които са скъпи свободата и демокрацията като основа на съвременното цивилизовано общество, да се настани в страната ни азиатския болшевизъм?! Ще позволим ли Отечеството ни да бъде тикнато под ботуша на мракобесници като Каракачанов, Сидеров, Корнелия Нинова и пр. путинофилска сволоч! Надявам се, че всички осъзнаваме, че само констатациите, колкото и да са верни, няма да спрат гореспоменатите наглеци в бесния им поход към властта! Сега за нас, българите, е особено важно това, което изрече навремето Роналд Рейгън: “Свободата не е даденост веднъж завинаги, за нея трябва да се борим и да я защитаваме всеки ден!”

 21. Защо до днес Президента Г-н Румен Радев все още не е разкрил кога е проявил интерес към политиката у нас и по-специално към президентските избори. Все един ден той е проявил интерес , просто обратното не е възможно.
  И остава само един единствен вариант-някой да му е проявил интерес.
  И кой е този някой?-ами комунистите, кой друг…
  А комунистите могат да възбудят такъв интерес само у други комунисти.Случайния фактор тук е неприложим. Или пък на комунетата някой отвън им е препоръчал генерала. И кой е той?-ами “външния фактор”, и кой е той?-освен Русия няма друг..
  Затова мълчи Президента, защото знае прекрасно че е нарушил Закона.Затова мълчат и комунетата, защото и те знаят какви са ги вършили с тази конспирация с действащия генерал. Или те просто са изпълнили указанията на ” външния фактор”. Също каквото правеха техните предци.
  Мълчанието на двата фактора по комунистически означава само едно:
  планирана и реализирана една комунистическа конспирация с руско участие.
  Ако не е така, защо тези два фактора не предоставят кога, как и къде са се състояли тези срещи. Защото знаят че са незаконни.
  И абсолютно никой не пита нито комунистите, нито Президента.
  Не положено!

 22. Бориславе, ама ти шегуваш ли се, или…, не знам какво да кажа. Снимката горе вдясно съвсем никак ли не ти дава отговор на въпроса.
  Руския болшевизъм се е настанил твърдо и вечно в България и се развива течно…
  Народа си го иска а утре съвсем ще го поиска

 23. Перифразирайки мисълта на иво Инджев за “ушанката”,аз твърдя че България е всуъщност ушанка,която е разкроена в Москва и е надяната завинаги…
  Все се раждат,всъщност кроят нови ушанки,както и днешната,Българи е Руска ушанка…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.