В БТВ взеха бавно развиващо се решение срещу вождизма на Трифонов

Чета и препрочитам становището на БТВ, с което обясняват защо са спрели излъчването на епизод от сериала “Слави Трифонов прави грандоманска лична политика от екрана на БТВ”, който продължава вече близо 17 години. И не мога да повярвам на очите си: днешното ръководство на телевизията, което не е от вчера на този връх, буквално повтаря многократно заявената ми позиция от времето, когато и аз работех там, че Слави Трифонов трябва да коментира политиката в коментарните предавания. За целта съм го канил два пъти на диспут в предаването си “В десетката”.

Много пъти съм казвал и писал, че в условията на свобода на словото гражданите са свободни да се подиграват на политиците като на “бавно развиващи се”, но по някаква бързо развила се паралелна традиция това се оказа някак си забранено по отношение на медийните босове. Те са недосегаеми за критика, а за нещо повече от нея ( като проява на интерес от страна на прокуратурата) да не говорим. И са ужасно докачливи, ако някой каже крива дума за телевизиите им, например, изисквайки от лицата на медията да скачат и да защитават “честта на телевизията” при най-малкия намек за нейното безчестие. За таква волнодумци наказанието е забрана да бъдат показвани, цитирани, споменавани- нещо като живо погребение за един журналист в духа на фараоните и китайските императори, в чиито последни тленни обиталища закопавали слугите им.

Дръзвам да кажа: повече от три петилетки им трябваше на онези от върха на БТВ, за да прозрат и признаят очевидната истина, че Слави Трифонов злоупотребява и гази в територии, които не са присъщи за едно разлекателно предаване. Не просто съм спорил, а направо съм се карал на тази тема с Трифонов, но трябваше да се стигне дотам той да започне да заплашва на едро, за да се задейства някакъв механизъм на здравия разум в БТВ, която на практика през всичките тези години беше съучастник в своеволята при употребата на тази трибуна за целите на Трифоновия вождизъм.

Няма как да бъда заподозрян в подкрепа за цензурата, която Трифонов забелязва сега. Защото, потретвам, многократно съм заявявал устно и писмено тази своя позиция.

Иначе, като става дума за скромната ми личност, си мисля в контекста на невероятното прозрение на БТВ, че може и да дочакам ден да чуя извинение за онази несправедливост, на чиято страна застана през октомври 2006 г. БТВ, заплашвайки ме с уволнение и спиране на предаването ми заради един единствен въпрос ( чиято легитимност самата телевизия можеше елементарно да провери сама още на същия онзи 8 октомври 2006 г., но вместо това избра да угодничи пред президента Първанов при пълното публично мълчание дори на солидарните в частни разговори колеги, включително и на жалващия се днес Трифонов).

И понеже е модно тук да се позоваме на Тодор Живков, който обичаше да ни напомня, че дядо му бил столетник, за да не се надяваме да умре скоро, то да кажа, че баща ми почина на 91 г. в доста добро общо състояние на организма и съзнанието ( заради нелепа небрежност- стискайки зъби, отказа да се оплаче навреме от една елементарно лечима болежка, която се разви скоротечно и фатално). Ако имам късмета да съм го наследил по дълголетие, може и да доживея в близките десетилетия да чуя признанието, за което се пошегувах като все още очакван възможен  жест от страна на същата телевизия ( последното може да се приеме и като пожелание за дълголетие на БТВ).

9 мнения за “В БТВ взеха бавно развиващо се решение срещу вождизма на Трифонов”

 1. Ето още един фръцльо, от друг, световен ранг, разбира се… И символ, и продукт, и знак, и модел на западния салонен левичарско-либерален джет-сет, който категорично доказа, че като е за “култура”, може да действа по-догматично и заслепено бетер от видните естети Гьобелс, Жданов, Тодар Павлов и Грую Манафов, барабар взети!
  А да го видим сега бореца за мир във Виетнам и хейтър на АМЕРИКА, дали ще поиска Нобела във виетнамски донги по курса на Хо Ши Мин от 1969 или в севернокорейски вонове?

  http://www.mediapool.bg/bob-dilan-mozhe-da-ne-poluchi-parichnoto-si-vaznagrazhdenie-ot-nobelovata-nagrada-news261949.html

 2. Боб Дилън да попее и на тези борци срещу капитализма, припадащи по опашките за храна (!) във.. Венецуела (!), дето може да храни половин свят!

  http://www.dnevnik.bg/photos/2017/03/28/2942976_fotogaleriia_venecuela_-_da_visish_na_opashka_ot_glad/

  А тъй на, щото – “Ел пуебло унидо хамас сера венсидо!”
  А пък компанеро МЪдуро да запее накрая:

  Гуантанамера,
  дано здрав прът
  да намеря!

 3. Много дълго продължи тази телевизионна агресия,надявам се наистина да спрат това ттъй наречено шоу.

 4. Наблюдавах вчера по БНТ Христо Иванов и ми направи впечатление че нищо човешко не му е чуждо-егото, самовлюбието, желанието да изпъкне като нов лидер и други такива. Правя си извода от интервюто му че корупцията и съдебната система са само за раздъвкване на тези теми, докато всъщност невлизането в парламента не го притеснява много. А точно там е проблема че няма дясно предтавителство в парламента и той би трябвало да го е грижа това ако е десен. Работата е там че той не се позиционира в политическото пространство къде се намира, обаче посланията които прокламира са десни и подкрепата която получи на тези избори е от десния сектор на избирателите. Притеснява ме също така и че зад шаблонното му говорене за достигане на посланията на Да, България до по-широк кръг от избиратели като оправдание за отказа да се коалира с Нова Република, по-скоро се крият някакви лични амбиции за лидерство на него и на хората около него. Така че нищо ново под слънцето. Започвам наистина да се съмнявам в ценностната система на хората в новата му партия и дали си струва да се търси сближаване с тях.

 5. Но пък, колеги, като беше спорът за простащината от вчера- чак смях ме хваща покрай новия парламент!
  Май не е имало досега толкова просташко и примитивно сборище,толкова вонящо на евразийски партенки, толкова оперирано от стандартите и ценностите на политическата и всяка друга култура. Това е парламент, в който 100% управляващо мнозинство може да се получи като нищо, защото нищо не ги дели под водещите ритми на балалайката в прасешката медийна кочина и паралелните й парични перачници!
  Пиша това и ето, че “патриотът” – бабаит над фереджосани баби, но слепец за руската окупация на Черноморието Валери Симеонов ги призовава да се цункат всички, пък Макаров е готов с кумуването!

 6. Когато телевизията няма ценности,принципи и морал(има само цел – пари), а предаването на Слави е лишено от сьщите посочени по-горе, допълнени с завидно его (застраховката му живот е в негова полза),резултата е отвратителен.

 7. Трифонов в лелевизията и шоуто е точно каквото е Боко в “политиката”. И обратното. Че и по вид са еднакви, остригани и с турени вратовръзки.
  Системност, дето се вика. Консистентност. Завършеност и взаимно допълване на българската чалга-картинка.

 8. “Преди време проф. Андрей Пантев каза нещо, което е пророческо и зловещо – преди да ни направят бедни, ще ни направят прости. Мисля, че са постигнали и двете…”
  Иво Христов:http://bnr.bg/post/100077217/ivo-hristov-imam-mrachni-prognozi-za-tova-koeto-shte-se-sluchi-v-bylgariya-v-sledvashtite-godini

  Така културтрегерът от национално ляво значение – Андрей Пантев,без да му е мислил много,
  е издал формулата на хибридната поразия в българската култура.Опростачването,вулгаризирането,
  даже оскотяването,неотклонно се прокарват и натрапват в душевността на българина дори от
  национални медии,знайно под каква благословия и влияние.После простия лесно може да ограбиш.Обаче в тази хава,за чалгари-самодейци няма място – или играеш по свирката на червения падроне,или отлиташ.Отлиташ,(но за извайване на собствената ти борческо-геройска легенда)за да си още по-успешен и услужлив при следващия подобен господар,който знае как да възнаграждава добрата служба,а понакога отваря дори нови (политически) хоризонти.
  Няма лично базирана самодейност в медийната област,има чалга-хибридна поразия,дърпаща ни все по-силно към дъното и бъркаща все по-дълбоко в джобовете ни.Прави ли са двамата професори?

 9. На мен ми се струва ,че това във бтв и станислави трифонович са най елементарни шашарми правят му пиар на онеправдан борец срещу статуквото ,цензуриран борец за справедливост , за да може по ефективно да го натикат в политиката ,като поредния благодетел мислещ за благото на страната…Да видим колко ще му се вържат , няма да са малко …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.