Който лъже по-на едро, той пИчели

Стандартните коментатори, които обикалят телевизиите, си приличат по едно: всичките , с много малко изключения, са наети да вършат тази работа. Не казвам, че лъжат поради това или говорят “неправилни неща”. Напротив, много правилно си нареждат. Но колкото и да са умни ( някои от тях) винаги имат едно наум. Защото не са истински свободни. Говорят срещу заплащане. Журналисти ( от всякакви редакции и телевизии), членове на комисии, социолози, политолози- до един имат интерес да си свършат работата с публичините си изяви.

Като един напълно независим ( и в това отношение) коментатор, когото четете по собствено желание, а не следите “ с едното ухо” от гъгнещия телевизор, мога да предложа скромен, но наистина свободен от зависимости коментар за предизборната кампания с класация на най-големите лъжи в нея.

Ще разочаровам очакващите да поставя на първо място достойната съперница в това състезание Корнелия Нинова поради нейната доказала се относителна незначителност при крайния резултат от лъжите й.

Най-голямата лъжа, без аналог по своята конкретика и влияние върху податливите на подобно лъготене избиратели, беше сравнението между Крим и Косово, извадено на показ от Бойко Борисов . За да даде храна на няколко процента шарани, които да зариби с мътни намеци за опасността “някой” на забие знамето в Кърджали , той постави знак на равенство между случаите с Косово и Крим- макар разликите да се измерват с около 100 държави повече , признаващи Косово ( между които и България), отколкото признаващите руската анексия на Крим ( от което България не прави официално изключение).

Косово, където през 1999 г. имаше международна военна операция за предотвратяване на започналия геноцид на режима на Милошевич, не е анексирана територия от никоя съседна, още по-малко пък ядрена държава, подмамила “братушките” си да й предадат своите атамни оръжия на съхранение с цел шантаж години по-късно. А референдумът, който по формален признак се използва от Кремъл ( и от Борисов) като някакъв белег за еднаквост , се състоя 10 години след косовската операция на НАТО, докато в Крим постави позорен световен рекорд по мълниеносност в рамките на седмици след руската окупация на полуострова.

Лъжата на Борисов за Косово му послужи за “баланс”, реверанс към путинофилите и самия Путин срещу  споменаването на Крим като примамка за гузната съвест на колебаещите се се гласоподаватели, за които мълчанието му за руската агресия беше тревожен знак за съмнителната му евроатлантическа същност. Малко им трябваше и той ги побутна в правилната посока ( изразът е от един американски диполматически доклад , в които се казваше, че душата на Борисов е в Русия, но Западът трябва да го побутва в правилната посока).

Лъжата за Косово обаче, макар и не за първи път изречена от него, издаде Борисов като самоходна опорна точка на руското влияние у нас. Което подчертава още повече значимостта на тази тлъста лъжа.

Всичките следващи позиции , макар и да са много, заемани от лъжите на Нинова, не могат да се мерят на кантара по своята тежест, както се видя. Който лъже по-добре и по-наедро, той пИчели.

Но трябва, казано в духа на внезапно бликналото следиозборно кавалерство на Борисов, да се признае достойното съперничество на “госпожа Лъжа”. Тя също се постара, макар и да се провали в крайната си цел.

Нинова излъга дребнаво, че ЕС ни пречел да изнасяме кисели краставички за Русия, макар истината да е , че Русия наложи санкции върху български стоки, докато ЕС на практика забрани търговските връзки и посещения на територията на съюза на руски граждани от близкото обкръжение на агресора Путин. Като продължение на тази лъжа Нинова се натовари също с фалшивата новина, че ЕС бил позволил на германския концерн Мерцедес да работи в Русия ( пък забранявал нашите краставички да се продават на руския пазар!), докато оперирането на автомобилния гигант в Русия всъщност е резултат от “благоволение” на Путин, а не на позволение от страна на Брюксел.

Нинова се опита да излъже дори чужденците, макар посланието й определено да беше насочено към рибките червеноперки тук, че щяла да налага вето на европейските санкции срещу Русия в Брюксел. Може лъжата й да е била от незнание, т.е. неволна, защото не е била наясно като новобранец в международната политика, че тя сама не може да свърши тази услуга на Путин, тъй като санкциите се гласуват с мнозинство и не би имала право на вето в слачай, че стане премиер на България. Но лъжата си е лъжа, дори когато е породена от невежество.

Може дори да си вярва, но пак е лъжа казаното от Нинова, че демокрацията й (ни) била отнела здравеопазването, сигурността и образованието. Защото става дума за пари. А парите изчезнаха заедно с пенсионния фонд , мораториума на превратаджията Андрей Луканов върху външния дълг , натрупан от НРБ ( и изплатен едва преди няколко години от всички нас, потребителите на сигурността, образованието и здравеопазването). И съвсем се изпариха при управлението на левия консерватор Жан Виденов.

Сега Борисов и Нинова солидарно ни лъжат чрез мълчанието си по казуса с руските инструкции за БСП как да спечели президентските избори. Борисов можеше да размаже БСП с тази информация, която няма как да не е достигнала до него по линия на службите, цитирани от Уолстрийт Джърнъл. Но предпочете да не размазва БСП, а да замазва случая. Което показва, че уж голямата битка между ГЕРБ и БСП е една голяма лъжа за наивници, оказали се отново мнозинство чрез тяхното представителство и в този парламент.

18 мнения за “Който лъже по-на едро, той пИчели”

 1. Вижте какво казва днес шефът и на двете формации – решетников:
  За Русия “е от значение да не разглежда изборния резултат в рамките на старата схема, според която социалистите са проруска партия, а ГЕРБ е против Русия”, предупреждава аналитикът Леонид Решетников, цитиран от новинарския сайт “Царград”.

  “Това не е така. В това отношение двете са горе-долу еднакви. И социалистите, по-точно партийното ръководство, не е много различно от ръководството на партията ГЕРБ. И едното, и другото много силно зависят от Брюксел”, заявява той.

  БСП “все говори за развитие на отношенията с Русия, но веднага щом дойде на власт, прави всичко, за да не се подобряват реално тези отношения”, казва експертът. “По принцип социалистите обещават предизборно завой към Русия, а после остават на предишните си позиции”, обяснява той.

  Електоратът и на двете партии според него симпатизира на днешна Русия горе-долу в еднаква степен. Но привържениците и членовете на БСП са “по-скоро съветофили”, а избирателите на ГЕРБ – “класически русофили”. Сиреч хора, симпатизиращи не на Съветския съюз, а на историческа Русия”.

  “И в този смисъл ръководителите на ГЕРБ са даже по-предсказуеми. По-ясно е как да правиш бизнес с тях”, констатира експертът на “Царград”.

  Очевидно ще бият шута на корнелия и ще “правят бизнес” с далеч “по-предсказуемия” борисов.

 2. Още преди месеци Решетников каза в прав текс т че Тиквата е по-удобен за москва и че прозападната “пяна” трябва да бъде “изстъргана”. Честито на подкрепилите герб бсп+нпн и негласували. За награда ще вдигнат цени на ток парно и всички стоки т.е.увеличение на данък Русия.
  Браво на вас,ама пък как наказахте Нова Република,а?

  Хр.Ботев: У нас свестните смятат за луди

 3. Брилянтна статия!
  Според обоснованото ми скромно мнение “проблемът” на родните политици, с мизерни изключения е програмиран в самите тях. Не случайно си позволявах да твърдя, че на фона на конкурентите за Президент на РБ, Трайчо Трайков е слънце. Ама пусто, лъжата хич не му тича и за това ни президент, ни депутат. Та, на “проблема”. И баце и корни, последното иде от контрасанкционираните от любимата й раззия родни КОРНИщони, са абсолютни деца на природата. Акълът им е колкото на врабче или хамсийка. Некомпетентни! Бас ловя, че и Др. ЛЪЖА като “опонента” бочко не е чела конституцията. Не им трябва. Това не пречи на слънчо от Банкя с “помощта” на мозъци кат аецка,Николай-Стефан георги евдокиев марков, дани главчев и прочие “капацитети” да пишат нова-гарантирана от герб. Жална ни майка. И така да повторим-некомпетентни защото ресурсът им на знания се изчерпва изключително с опорни точки, клюки, интриги, не останава място за полезен товар и на всичкото отгоре, ги мързи, та 2 не видят.
  Но, бъдете рахат. Шъ ни оправЪт.
  Първо себе си, де. По тази точка грещка нямат. Само дето насищане-йок.
  Спомняте ли си финалната фраза на оня “Уолстрийт” от диалога между Майкъл Дъглас и Чарли Шийн.
  – How much is enough.

 4. Първенството на Борисов като най-голям лъжец в политическите среди трудно може да бъде отнето! Дори от пресони като г-жа Лъжа! Все пак милиционерът-пожарникар си е роден лъжец и самохвалко!

 5. Мисля че на продажниците е оставено поле за свободни съчинения но никога срещу русия. Това е пътеводната звезда на много глупаци и продажници, но докога ли? Докато имат логистиката от Москва.Крайно време е великите сили да тропнат по масата както са го направили на Берлинския конгрес : русия да изведе войските ( хибриднате) от България.Естествено и с наша помощ.Помощта на НОВА РЕПУБЛИКА и свободно мислещите хора и блогари.

 6. У нас истината е лъжата.
  До такава степен, че е свикнато с нея и масово не се обръща внимание.
  Затова и са системни нещата, дето добре ги излага Иво тук.
  Сега Турция, та Турция ни е виновна. Пак си слагаме параван, че всъщост Русия ни е виновна за основни неща в състоянието и развитието ни, включително последните намеси около изборите и заплахите за сигурността, посрещнати “приятелски”. Големият Брат Да Не Бъде Разсърден.
  САЩ не са окупирали чужда територия, още по-малко направили я част от себе си, но все САЩ са виновни и забъркват международни каши. Само преди и след Втората световна Русия окупира (почти) Цяла Източна Европа, 9 страни, плюс откъсва територии от Финландия, Кьонигсберг, Украйна, Молдова, Курилите, правейки ги част от себе си. След Студената война Русия, повърнала обратно Източна Европа основно заради натиск от САЩ и НАТО, отново откъсва земи, от Грузия, Украйна.
  Ако ги няма САЩ и НАТО, Русия да е нахлула досега в Балтика и на Балканите.
  И пак ще я посрещнем като “освободител”…

 7. Според мен ББ е прочел руските инструкции, които е получила Нинова, и вместо да реагира също ги приложи в действие. На първо място – фалшиви социологически “проучвания” за манипулиране на мненията. Смятам, че тези социологически писания трябва да бъдат забранени по време на изборната кампания.

 8. Отдавна си мисля, че живея в някое от платната на Йеронимус Бош. Отминалата пред- и след- изборна обстановка изобщо не ме убеждават в обратното. Същите чудовища, същите кошмари, същите налудни “реалности”. Не ми е проблем кой изрод лъже МЕН, повече или по-малко. Проблемът ми е, че не проумявам как всички останали /или повечето/ се оставят да бъдат излъгани. Не разбирам защо гласуващите не разпознават манипулацията, дори когато тя те удря с парен чук. Борисов и Корнелия не лъжат, те ЗНАЯТ. И да, те откровено манипулират, точно защото знаят за каква цена го правят. Обаче коя е причината гласуващият да пренебрегва и най-мъничкото “добро”, което му се предлага, само и само да избере “по-малкото зло”. Ето това ми е проблемът- не разбирам как може да избираш “зло”, при положение, че в картите има и “добро” и ти можеш да го подкрепиш. Quo vadis domine, или по български- Аз ли съм луд, или на луд шапката нося.

 9. В предишнен пост GANKOV написа ,че гласувал за байХой заради опасенията си ,че можело БСП да вземе властта?!?!
  Явно GANKOV е забравил ,че при ВСЯКО управление на байХой БСП УДВОЯВА депутатите си. При всяко. И през 2013г., и сега през 2017г..
  Това показва, че всяко галсуване за байХой неизбежно води и до връщане на БСП във властта ,както през 2013г., или близо до властта както стана при сегашните избори, а в добавка си имат и президент.
  Реално погледанто ГЕРБ няма повече от 1 милион гласоподаватели през всички избори в които са участвали. Като последните избори съвсем ясно показват какви и КОИ са “гласоподавателите” на ГЕРБ! И по какъв начин са ги “стимулирани” да гласуват за ГЕРБ. Щом като дори Цецка Цачева можеше да не влезне в парламента, а пък на доста места водачите на листите на ГЕРБ бяха изместени от единайстият по ред в листата. Това само говори какви “десни” “избиратели” са гласували за ГЕРБ. И даже от КОЙ точно етнос са, и как точно са си го поделили с ДПС, БСП и патрЕотарите им.
  И точно поради тази подялба на точно тези “гласоподаватели” все още ГЕРБ се задържа на границата на около 1 милион гербаджийски гласоподаватели, също както и БСП , и ДПС, че даже и стабилизирането на патрЕотарите.

 10. Самозабравилият се Валери Симеонов с действията си на българо-турската граница срещу възрастни хора – български граждани, беше отвратителен! Прокуратурата трябва нзабавно да се самосезира и той да си получи заслуженото! Този тип не заслужава да бъде депутат, а да отиде да се запознае с бай Ставри и компания от ЦСЗ и там да се прави на мъжкар! Същото важи и за Джамбазки, който пък е евродепутат!

 11. И аз също смятам, че този “чудовищно неграмотен” човек – Бойко Борисов няма интелекта и познанията, за да може да разбере разликата между Крим и Косово. Нито, че някой може да задържи вниманието му върху въпроса поне 10мин., та да може да му обясни защо едното е рзлично от другото. Това разбира се не му пречи на интуицията как да се подмазва на определени групи избиратели.

 12. Към Иванова:

  Не че Ви опонирам – разбирам напълно какво казвате. Но ми се иска да добавя, че Йеронимус Бош “възпява ужаса” ( в собствената му душа) и постига ефект за милиони като стойност, докато ние ужаса си го причиняваме реално така, че на самите нас ни да ни струва скъпо.

 13. А с витиеватото си словоблудие тази сутрин дълбокомъдрият маг на духовните прозрения и вселенски мислител д-р Николай Михайлов догонва по откровено рубладжийство и путиноблизство дори волэн сыдэрав от най-клиничния му публичен период…

  Изобщо…„Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия“ –
  както е писал през 1914 г. митрополит МЕТОДИ КУСЕВ в книгата си “Погрома на България. Виновникът”

 14. към :((

  Както става ясно, Решетников /респективно Кремял/, както и “по-умните” българи, предпочитат “по-малкото зло”.

 15. Г-н Инджев,поздравления за поредната Ваша статия, написана със златно и добре подострено перо!
  Искам само да цитирам (по памет) г-н Антоний Гълъбов, който има куража да заяви публично:
  “Антитурското говорене у нас се явява част от проруската хибридна война.”
  Дано всички, считащи себе си за демократи, вникнат в тези думи!

 16. Много ми е зле руският диалект на българския език, но перефразирам:

  Бойко занимался чернами делами,
  а за том заплатили ЧК.

 17. Даже си мисля,че Нинова беше използвана от рашите, за да се избере правилния човек – Боко.Беше прекалено скандална и отблъскваща, а селския хитрец от Банкя почти се беше отдръпнал и се правеше на умряла лисица.Само когато чуеше за кражби, като истински крадец , веднага се възмущаваше – Кой, аз ли бе?Е,Решетников за разлика от малката държавица Черна гора , тук успя.Рубладжия до рубладжия ,мила моя,майньо ле.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.