Че ГЕРБ са “селска десница” се присетиха и у лево

Както и друг път съм писал ( а и със сигурност не само аз), никой няма монопол над хрумванията.

Не бих претендирал за авторството над определението за ГЕРБ като “селска десница” ( наистина не знам, дали някой друг преди мен не го е използвал), но държа за протокола да се разгранича от адаша по малко име Иво Христов, който след моя милост стигна до същото “заключение”. http://offnews.bg/news/Politika_8/Ivo-Hristov-GERB-e-selskata-desnitca_651359.html

Личната реплика си я позволявам в личния си блог. Опитът ме е научил да настоявам да се тегли чертата между фонетично еднакви с моето име имена на другари, фанатично защитаващи обратни позиции.

В зората на демокрацията на страниците на в. “Марица” се появи автор, който се нарича Иво ИнджОв. Бях директор на БТА и трябваше да се “оправдавам”, че не аз , който все пак съм ИнджЕв, съм написал едни глупости. Както и друг път съм споменавал, предложих на младежа ( чрез посредник в лицето на секретарката ми) да се подписва в средата между името и фамилията си главна буква с точка, за да ни различават хората. Но той отказа. Явно нямаше нищо против да го бъркат с мен и да обърква ( не мен, а) другите.

Не бих искал този прецедент да се повтори по смисъл с Христов, който също е Иво и е написал (почти) същото, което публикавах вчера : “Селската десница в лицето на ГЕРБ, както по времето на Стамболийски, печели в селска България и това няма да се промени без консолидация на гражданите против евразийското рашизиране на България”, казвам в статията си ( с извинение, че се налага да цитирам себе си).

В интервю за БТВ Иво Христов заявява днес …същото, но без “евразийския елемент”. https://ivo.bg/2017/03/27/русия-пак-победи-турция-на-български-т/

Ако човек си премълчи и пропусне да реагира бързо е много вероятно в един момент да не може да обясни истината по-късно. Днес ИнджОв, заклет мой антипод като поклоник на Първанов ( и техния Путин) , се перчи като медиен експерт с академична титла, в качеството на какъвто обикаля телевизионните трибуни. Човекът е изкласил по скалата на онова, което се цени днес, а моя скромност е декласиран в същите тези трибуни като твърде неудобен за тях.

Иво Христов е същата стока, че повече дори що се отнася до демонстративния му путинизъм.

Пак казвам, не мога да бъда сигурен, че е ме копирал ( всъщност вярвам, че сам е стигнал до същата логика – не е трудно да се досетиш подобно нещо), но държа да се знае, че с него не си “менкаме” идеите със съответната удобна ( за него) недоизказаност само защото по твърде различни причини имаме проблем с Борисов.

Когато предприемам подобна обяснителна стъпка спрямо червенокожите, завършвам със стандартното: “аз казах, хау”.

46 мнения за “Че ГЕРБ са “селска десница” се присетиха и у лево”

 1. Единият Иво е четен,а другият Иво – почетен.Ха сега,познайте кой кой е и откъде идва въпросната фраза?

 2. Както казва героят от предишната статия учиндолеца Дългия: “Всички започваме деня с блога на Иво Инджев”.
  Та и пишман пловдивският червенокож професор и адаш по малко име на Стопанинът тук еявно в руслото посочено от ст. Та, как беше-няма лоща реклама.
  Със закъснение, поздравление от мен за конгениалното определение на герб-“селска десница”.
  Танчо, ако си на линия виртприятелю, не го приемай лично. Няма успоредица с любимото ти БЗНС. До един мъжете от рода ни и по бащина и по майчина линия са били земеделци. Сал един дядо Гого на когото съм кръстен е широканец. Не ще да е било случайно “широкото” при него защото в битноста на кмет на борческо Брацигово не е позволил след 19 май 1934г. косъм да падне от нито една комунистическа чутура. С което много-много не съм съгласен но “такова е било времето” но с обратен знак.

 3. Единият Иво го чета с удоволствие и включвам телевизора, когато (макар и рядко), има негово участие.
  Другият Иво изобщо не го чета и изключвам телевизора (при твърде честите му участия)!
  Ха сега, познайте кой кой е!
  P.S. Извинявайте, ако съм се изразил не особено деликатно и някак си, политнекоректно..

 4. Самата абревиатура на ГЕРБ отговаря едновременно на условното деление на “десницата” на “градска” о “селска” от г-н Инджев и И.Христов. Самите гербеаджии се на представят за ГРАЖДАНИ за европейско развитие , а НЕ СЕЛЯНИ за евразийско реинтегриране на Болхария(СЕРБ). Всяка партия се стреми да привлече както селяни така и граждани, без да се ограничава поне по този признак.
  И както т.нар социологопат И.Христов дели десницата на селска и градска, трябва да каже КОЙ представлява “селската” ЛЕВИЦА, и КОЙ “градската” левица. И той на коя от двете е представител.
  П.П. Така , като стана въпрос за Винету , днес Кошлуков настояваше ГЕРБ да продължи със СЪЩАТА “политика”, която ги провали през предишните им два мандата. Да продължат със силовото налагане на задкулисните си договорки и с неспазването на поетите и подписани от тях коалиционни споразумения и задължения. Конкретният повод е ,че ГЕРБ ,като най-голяма партия трябва да НАЛАГА своите условия над патрЕотарите, ако се стигне до някакво споразумение между тях. Между другото и Винету обеща ,че този път щял да прави “по-малко компромиси” , отколкото досега?!?!?!?
  КАКВИ “компромиси” е правил и през първия, и през втория мандат?!?!? Може да е правил ,но всички са били задкулисни. И според Кошлуков това трябвало да продължи, защото патрЕотарите имали по-малко места, а освен това не били готови за нови избори, и нямали избор?!?!? Но тоя път Кошлуков греши. Защото Винету успя да удвои броя на депутатите на БСП, които почти се изравниха с тези на Винету. А това ги прави вече равностоен коалиционен партньор за коалиране. И това е “заслугаТА” на Винету.
  А и ДПС може да им “помогне”, както стана през 2013г., когато всички се обединиха срещу Винету, защото се беше ПРЕстарал в “компромисите” си с другите партии ,които го подкрепяха през първия му мандат. И от такова “компромисно” престараване с 97 получени мандата(с 2 мандата повече от сега!), не успя да си намери НИКАКЪВ коалиционен партньор!!!
  Даже Сидеров му “благодари” за това със “златният си пръст”!!!
  Но това не послужи за поука на Винету, и той продължи с “копромисността” си и през втория си мандат. И резИлтатът е подобен на този от първия мандат.
  И сега ,Кошлуков и другите гербаджийски “стратези”, като Цвицерон, пак съветват Винету да не прави “компромиси”, защото ГЕРБ е имал повече дупетати от вероятните си коалиционни партньори?!?!?
  Явно искат да ПОТРЕТЯТ “успеха” от предишните два провалени мандата. Но едва ли провалът им беше заради “компромисите” на Винету?!? По скоро тъкмо обратното!

 5. Уол Стрийт Дръжнъл (W.S.J.) e пак от ясен по-ясен: “Жената на Кремъл в Париж”, Марин льо Пен, отишла при Путин, потърсила и получила потвърждение:
  https://www.wsj.com/articles/the-kremlins-woman-in-paris-1490557610
  https://twitter.com/MLP_officiel/status/845270769894637568
  https://twitter.com/marion_m_le_pen
  Марин щяла да бъде добър президент на Франция, казал Путин. А пък той не се месел в никакви избори, на никоя страна.
  Същата картинка като Курлелия с п/резидента Радев (за когото било “опростяване” да се казва, че бил проруски) и Сидеров – цялата ни червена предателска тайфа. Лика прилика, отпред и отзад. Един и същ кремълски шаблон.
  А пък племенничката й Марион приглася: “Тръмп-Марин-Путин щели да оформят страхотна коалиция срещу Ислямската държава. Съюз на трите държави в полза на световния мир!”
  Не че тя не изглежда гот птичка, но си е същата политичка.
  Боже, опази!
  Я французите там да се стегнат в кръста и се представят като холандците против Вилдерс, нали така?!

 6. Доцентът изглежда има феноменална памет – говори с много добре заучени фрази и дори с цели пасажи. Ако някой си направи труда да проучи интервюта и участия на въпросния индивид, вероятно ще открие огромни по обем съвпадащи до запетайката пасажи. И говори като да ни се кара, че ние не можем така добре да заучаваме (опорни точки) – назидателно и високомерно. Неприятна личност. Но комундетата си го обожават – явно да цитираш в обем и с голяма точност опорките е много важно качество в техните среди.

 7. Смятам,че по-подходящо ще е да бъдат наречени Милиционерска десница.

 8. Днес пловдивският прафесар – българомразецът Иво Хрыстав и бъдещ депутат от БСП, който скоро ще се закълне в Българския парламент, че всичките му действия ще да бъдат “в интерес на България и българския народ”, а не на Путин(!), загорещен,напомпан като пуяк и в обичайното синьо пуловерче ( сигурно на път за интервюто си в БТВ) пресече с навирена глава пространството пред Народния театър, гнусейки се даже да погледне към плебса наоколо. За такива индивиди пра-баба ми, която доживя до 97 години, се изразяваше по следния елегантен начин: “Тъй си навирил мацуната, че с лайнява клечка не мож му стигна носа”
  За съжаление, вече ще го срещаме все по-често по софийските улици прасэсора-путиноид и затуй, казвам, да се запасим овреме с клечки ! 🙂

 9. @ Georgi Nikolov,
  СПОКОЙНО ПРИЯТЕЛЮ – НЕЩАТА С БЗНС НЕ СА ЛИЧНИ, А ПРИНЦИПНИ!В интерес на истината, аз съм на 68г и не съм членувал в НИТО ЕДНО ОТ БЗНС-тата! Моята връзка с БЗНС е генетична и фамилна, но от онова БЗНС на Гемето и Никола Петков НЕ Е ОСТАНАЛО ПОЧТИ НИЩО -отдавна като организация, а сега вече и генофонда му е на изчезване! Останали са само идеите и историята му!Да-а Стамболийски е спорна личност, но кой ли политък пък в България е БЕЗСПОРЕН( освен може би АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА!). Аз браня идеите и принципите на БЗНС! Разбирам, че е трудно да разбереш БЪЛГАРСКИЯ СЕЛЯНИН – ОСОБЕНО КОГАТО НЕ СИ ЕЖЕДНЕВНО СРЕД НЕГО, А СЕ ДОВЕРЯВАШ НА ТЕЛЕВИЗИЯТА! А един мой много интелигентен аскер аркадаш казваше: – Ако е вярно, че трудът е направил от маймуната човек, то два пъти по-вярно е, че телевизията ще направи от хората маймуни!

 10. @ ALAN
  Абсолютно прав сте за милиционерската десница, а както е известно милиционерите, каквито са нашите полицаи са все селски чеда!

 11. В днешното издание на рубриката “Глупостта в България”,посочвам квалификацията на колегата,че Левски е “политик”.
  “Да-а Стамболийски е спорна личност, но кой ли политък пък в България е БЕЗСПОРЕН( освен може би АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА!)”

  Отделно от това,българите имат само един апостол на свободата,докато нито един друг народ нямат нито един.Все даваме нещо на света….

 12. @ТАНЧО

  ‘Генетична и фамилна’ е и ‘лична’, защото в някаква степен се отнася към Вас лично.
  И аз имах дядо от БЗНС, озовава се в затвора за това, че напсувал комунистите. Подробност е, че той не псуваше. Другият ми дядо пък ги псуваше на воля и винаги с основание; поне за него имаха причина.
  Обичам селото и града. Любопитни са и селата от градски тип. Там (в някаква степен) се нащърбва и ‘селското’ и ‘градското’ – заради едно обобщаващо ‘прагматично’.
  Апропо, обобщението на Вашия приятел е конвенционално, но това не го прави по-малко мъдро!

  PS: С цялата ми симпатия и разбиране към Вас, продължавам да стоя зад коментара на Стамбо.

 13. Драги Танчо,

  ДОКСАН ДОКУЗ, саин кардашим, ДОКСАН, не “соксан”, както си го писал 99 значи на турски- бен бу ябанджи дил чат – пат конушуйорум, (аз горе-долу разбирам този чужд език, пък къде съм го учил-дълга история)!
  Това само си позволявам да оспоря в пламенната ти полемика с цялото уважение към емоционалните й импулси.
  За другото си прав, неустоим, необорим и непогрешим! Слава на Стамболийски! Слава!
  И на СЛАВЕЙКО ВАСИЛЕВ ОБАЧЕ СЛАВА за спомените му, има ги в нета, много са поучителни!

  Приятно четене, само ще те замоля за две дреболии
  1.) Да провериш ОТ СИГУРНИ ИЗТОЧНИЦИ ДАЛИ СПЕЦИАЛНАТА ТАЙНА СЕКЦИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ УБИЙСТВА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА МАЙОР ПОРКОВ ЗАПОЧВА ДА ЧИСТИ ОЩЕ ПРИ СТАМБОЛИЙСКИ ИЛИ ПРИ проф. АЛЕКСАНДЪР ЦАНКОВ?
  2.) ИМАШЕ ЕДНИ ДЕПУТАТИ С ОБРЪСНАТИ НА СУХО БРАДИ НА ГАРА ДОЛНИ ДЪБНИК от Оранжевата гвардия… това май малко просташко пада, не смяташ ли?
  3.) И как тъй от цяла Европа и на пъпа на Париж най-големият бъдещ касапин на цял народ – Салот Сар/Пол Пот избира точно Стамболийски за идеал на селската си диктатура?

 14. Танчо, наборе, Благодаря ти за споделеното приятелю!
  Едно обаче няма как да ти “простя”. Инцидентните ти включвания. Защо трябва (без)ценните си мисли, скобите не са случайни, зависи от г.т., аз приемам и двата варианта на изписване, да не стигат далеч по-често и оттук до повече хора. За мен участието тук е своебразен университет. Разщирява не само кръгозора на знанията, но и поощрява критичното ми, дълбочинно мислене. Истината, само истината, цялата истина. Каквото и да ни струва това.
  Та, когато имащ сгода и мерак пищи по-често. Дори някога да го избиваме на “приятелски огън”, лощо няма. Горчивината е мимолетна, удолетворението от надграждането след дискусията е постоянно.
  А последната ремарка по повод мислата на твоят аркадаш-аскер е наистина конгениална.
  Жив и здрав и до нови срещи!

 15. Господа, та кои ставаха ченгета от МИЛИЦИЯТА и ОФИЦЕРИ от ДС. Да ви припомня ли ! След 9 септември 1944 всички ПАРТИЗАНИ И ЯТАЦИ се набутаха в тези служби а какви и откаде бяха те и какво беше новото правителство тогава.Много от вас знаят произхода им ,мога да кажа че сега се повтаря абсолютно същото нещо.В приридата има кръговрат- и тук в нашата родина също има такъв.Не забравяйте това са нашите борбени и целуващи РУСКИЯ БОТУШ СЕЛЯНЧЕТА.Не искам да обида някого но това е самата истина!IIC…..oIL.

 16. Хайде, Танчо,

  да я прекратим полемиката, обогатихме се взаимно. Темпераментен коментатор си, ние сме плуралистичен форум! И от мен жив и здрав, обаждай се!

 17. @Антикомунистt,
  “Политиката (от старогръцки: πολιτικός, гръцки: πόλις [p’olis] – град, държава, свързано с жителите на града или държавата) е умението да се управлява полисът и действието по управлението, осъществява се организиран контрол над населението.
  Този процес може да се изразява в начина на получаване или поддържане на подкрепа за общи или обществени действия.”
  Хората, които се занимават с такива процеси се наричат ПОЛИТИЦИ!Дали Васил Левски се е занимавал с подобни процеси – оставям, хората които четат това ДА ПРЕЦЕНЯТ!
  “В днешното издание на рубриката “Глупостта в България”,посочвам квалификацията на колегата,че Левски е “политик”.”
  Уважаеми, аз мога да се изкажа МНОГО ПО САРКАСТИЧНО ЗА ВАС( ако се съмняваш – поискай го!), но няма да го направя от УВАЖЕНИЕ КЪМ СЪМИШЛЕНИЦИТЕ ТУК!
  В една своя реч в Народното събрание, на негодуванието на Георги Кирков, че хвали само БЗНС, Стамболийски отговаря с репликата – “И за Вас бих казал нещо добро – стига да имаше какво!”, тези думи са направили голямо впечатление на Иван Вазов, който също е бил депутат!
  Та ако трябва да използувам подобна аналогия за да Ви репликирам – ще Ви кажа:
  Когато човек НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА КАЖЕ НЕЩО СМИСЛЕНО Е ПО-ДОБРЕ ДА МЪЛЧИ!

 18. @ Стамбо,
  ДА ПРАВ СТЕ – “ДОКСАН ДОКУЗ” Е 99!А сега за останалото :
  СЛАВЕЙКО ВАСИЛЕВ Е ЯСЕН! Има една Българска поговорка – “Храни куче – да те лае”! Ако я перефразирам относно Славейко Василев и Стамболийски – “Грижи се за човек, който ще те предаде!”.
  Перефразирането на друга поговорка пък би звучало така :
  “Ако Вие знаете за Славейко Василев – това, което аз знам – на баща Ви капа няма да му трябва!”.
  Сега по Вашите точки :
  1) Писах вече – ПОСОЧЕТЕ МИ ИЗВЕСТНИ ИМЕНА НА УБИТИ ОТ ЗАСАДА, ИЗГОРЕНИ, ОБЕСЕНИ и т.н. – НЕ МИ ЗАДАВАЙТЕ ГАТАНКИ, но не знаете такива нали?! Защото няма!;
  2) Без да съм говорил със Стамболийски, мисля че би предпочел да му обръснат мустаците отколкото да му отрежат главата, също предполагам, че Петко Д. Петков и той би предпочел да му обръснат мустака вместо да му изстрелят два-три куршума в сърцето от засада! Това би било по-хуманно – НАЛИ?! ;
  3)Защо Пол пот е избрал Стамболийски за свой идол не знам!
  Ще ви разкажа обаче един друг случай разказан ми от мой бивш колега – началник цех в Полихим Девня! По време на “Въродителния процес” един негов работник – турчин, който не го долюбвал не щеш ли се покръства с неговите име и фамилия, а целта била като го псуват останалите работници по име и фамилия – да псуват и началникът му!

 19. П.П. Вчера съм забравил да допълня поста си с два извода. Единият е към г-н Инджев и И.Христав. А Другият за Кошуков, Цвицерон и герберските “старези”.
  Първо условното делене на десницата на “селска” и “градска” НЕ обяснява изборните резултати за ГЕРБ в София и областните градове.Точно от там дойдоха голямата част гласовете за ГЕРБ на изборите, а не от селата.
  Пък и жителите на селата вече са по-малко от градските. И покрай земледелско-комунистическият “строй” след 1944г. ,който обезлюди селата , там гласуват повече за БСП или за другите й селско-градски и патриотарско-етнически клонинги, а не толкова за “селската” и “градската” десница.
  Второ, Кошлуков ,Цвицерон и другите герберски “стратези” наистина са пави , че Винету ТРЯБВА да спре с КОМПРОМИСИТЕ. Но! НО , да спре с задкулисните си компромиси! Защото досега други “компромиси”, ТОЙ и ГЕРБ не са правили, особено пък към “коалиционните партньори” през първия и втория мандат!
  Тъкмо обратното , Винету налагаше задкулисните си КОМПРОМИСИ на “коалиционните партньори”, които го крепяха на власт през двата му мандата!
  Тъкмо тези компромиси компроментираха и двата му мандата, а не “компромисите” му с “коалиционните патерици”, които му служеха за параван пред ЕС и НАТО!

 20. @ everyone else,
  Вижте, аз съм по професия математик-производствен профил и като човек упражнявал 38г тази професия знам, че всички резултати са ПРИБЛИЗИТЕЛНИ! Затова приемам забележката Ви – да сигурно има и ЛИЧЕН ЕЛЕМЕНТ В ОТНОШЕНИЕТО МИ КЪМ БЗНС! Не той е обаче преобладаващ – ТОВА Е СИГУРНО! А относно това зад кого Вие заставате – ТОВА Е ВАШ ИЗБОР, НЯМА ДА ВИ СТРИЖА ИЛИ АКО ИМАТЕ БРАДА да Ви я бръсна на сухо – въпреки твърденията на СТАМБО,че земеделците имат афинитет към бръсненето на брадите на опонентите си!

 21. Към компрогербиране:

  Под “селска десница” като контра на “градска” се подразбира не местожителството, а манталитета на андрешковците, с каквито в пълно в градовете, разбира се. Което именно обяснява стабилната подкрепа за Борисов, в което въпросните се припознават на принципа ” и аз съм прост, и вие сте прости”.
  Апропо, самият Борисов отдавна е дал своя личен принос в разграничаването по подобен признак, ръмжейки срещу “онези от центъра на София”, подмазвайки се предизибрно на другите – онези от крайните квартали.

 22. @ I.Ivanov!
  Непосредствено след 9.9.1944г, селското население в България е над
  80%, така че е съвсем нормално, сред ЦЕЛУВАЩИТЕ РУСКИЯ БОТУШ СЕЛЯНИТЕ ДА СА 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ! Както обаче вече писах и сред жертвите на комунистическия режим ТЕ СА ПАК 4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ!И в това няма нищо странно – тук действат ЗАКОНИТЕ НА НОРМАЛНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ!

 23. @ Стамбо,
  приемам драги съмишленико( поне що се отнася до антикомунизма и демокрацията)! Спирам до тук( ако не бъда предизвикан!). Бъди жив и здрав и Бог да те пази!

 24. ТАНЧО, Стамболийски има голяма вина за насаждане омразата,разделението партизанщината след загубите от войните. Още от “войнишкото въстание” и разпадането на армията след пробива при Добро поле, които Стамболийски уж трябва да успокои.
  Всеки който насажда омраза към своите политически и личностни противници , накрая получава също омраз , но многократно мултиплицирана. Особено при тежките следвоенни условия и болшевишкият метеж. Цяла Европа е обхваната от “революции” и метежи, абдикации на крале и разпадане на империи. В такава обстановка на озверяване, Стамболийски си играе с огъня ,като подклажда още повече омразата към своите противници, а някои имат и какво да губят ,като царя например.А пък и какво го кара да създава паравоенни “гвардии” , като Мусолини и Ленин?!? Едва ли е за много “миролюбиви цели”!
  Ето и сега путлер си създава паравоенни банди в Европа и България, а ДС, МВР и прокуратурата не предприемат никакви действия срещу тях!
  Омразата не води към нищо добро, и не изчезва сама, а често се връща ,като бумеранг срещу този ,който я подклажда и насажда, като Стамболийски.
  Стамболийски е виждал конкуренти за своята власт в лицето на царя и другите политически и партийни лидери. Той е искал да свали царя и да го замести, като диктатор, за да компенсира комплексите си спрямо него.

 25. г-н Инджев, вие смятате ли , че ГЕРБ е някакъв вид десница?!? Винету сам си каза : аз съм проЗт , и вие сте прости, ще се разберем.
  Централизацията и монополизацията на държавната и партийната му бюрокраДция, говори за нещо съвсем различно, което съвсем не е някакъв си вид “десница”. пък била тя и “селска десница”!

 26. До Танчо: Не ми се иска да споря но тези същите за които пиша а и ти пишеш след 9 септември 1944 година унищожиха цялата интелигенция в България но не само тогава ,това унищожение продължи до 1989 година а може да продължи и сега защото те същите са пак на власт!IIC…..oIL.

 27. @ до ТАНЧО
  Да Стамболийски е бил яростен противник на Кобурготската династия, впрочем такъв е бил и неговия предшественик Стефан Стамболов и С ПРАВО И ДВАМАТА СА НЕНАВИЖДАЛИ Кобургите и са платили за това с живота си – убити без съд, без присъда по изключително жесток начин!
  Така, че омразата е търсете там! Не зная дали сте наясно, но няма Българско село или град с над 500-600 души население където да няма паметник или паметна плоча на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна война! Тези българи са оставили толкова вдовици и поне два-три пъти повече сираци И ЗА КАКВО НАСРЕЩА?! И ако за Балканската война е имало някаква форма на подкрепа, въодушевление, че се воюва за Освобождаването на поробените братя, то участието на България в Първата Световна Война( Европейската както я наричаха нашите дядовци и прадядовци) на страната на Централните Сили е ИЗЦЯЛО КАПРИЗ НА ФЕРДИНАНД И ДУПЕБЛИЗАЧИТЕ МУ! Нямало ли е кой да предупреди Фердинанд, да го посъветва, че това е авантюра?! Имало е със сигурност и мъдри съветници и добре осведомени и аналитично мислещи обективно погледнато – но или са предпочели удобството и спокойствието или са се страхували! ЕДИНСТВЕН СТАМБОЛИЙСКИ – ПРАВО В УЧИТЕ, ГРУБО, САМОПОЖЕРТВОВАТЕЛНО, ПУБЛИЧНО МУ Е КАЗАЛ, ЧЕ ЩЕ ОТГОВАРЯ С ГЛАВАТА СИ ЗА ТАЗИ АВАНТЮРА! Е не Фердинанд е платил с главата си(той просто се е изнизъл из България като кокошкар), а Стамболийски е загинал от ръката на монархо-близачите подстрекавани от неговия двуличен и подъл син Борис III – специалиста по “символичните войни”! Да сте чул тук обаче и една критична дума из хилядите коментари по отношение на Кобургската династия – изключвам критиките към недоразумението наречено “Цар Симеон II” !
  А що се отнася до “оранжевата гвардия” и Вас ще попитам : ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДНО ИЗВЕСТНО ИМЕ НА ПОЛИТИК УБИТ, ОБЕСЕН, ОБЕЗГЛАВЕН от тези както ги наричате “паравоенни гвардии”! Аз мога да Ви посоча хиляди имена на убити от царедворските банди – както междувпрочем и го направих! В добавка ще Ви дам още едно име на царедворски сатрап – капитан Харлаков( надявам се знаете за “подвизите” на тази отрепка).

 28. По скоро бих казал чалга-десница. И понеже чалгата си е едно менте, макар и добре опаковано в целофан, то ГЕРБ са една менте-десница и въобще менте-партия като цяло.
  Българите в 21 век продължават да вярват на партии спускани като парашутисти “отгоре”.

 29. ТАНЧО, колкото и власт да е имал фердинанд , той не е могъл сам да включи България в Първата световна война. И не забравяй ,че Стамболийски не е убит по време на цар Фердинад. А също така Стамболийски е НИКОЙ и не може да определя “виновността” на който и да е! Ако е искал съди КОЙ е престъпник и КОЙ не е – да е станал съдия или прокурор. Политиците не могат и не трябва да определят виновността на ниКОЙ. Но Стамболийски започва да се изявява ,като предшественик на Народният съд от 1945г., и си позволява да репресира военни и политици , според “разбиранията си за виновността им” за “националната катастрофа”.
  Също така не Фердинанд е прекият виновник за смъртта на Стамболов!
  Това са фактите. И аз не съм от най-големите привърженици на монархията.
  Също така не само Цар Борис е бил враг на Стамболийски. Той достатъчно се е “погрижил” за това. Дори и едни от малкото му формалните “съюзници” от БКП го предават по време на преврата.
  Военните също не са на негова страна. А ако имахме нормална армия , може би нямаше да има такива големи кръвопролития през 1923г., и след това, защото и болшевиките щяха доста да премислят преди да пробват да тероризират България. Но след войната, армията е символична. Както и в загубилите Първата световна война държави.Където болшевиките изпращат терористите си. А също и в новопоявилите се държави ,като Унгария и Полша, където все още няма формирани армия и други самостоятелни институции. Болшевиките се възползват от тези държави без армии.
  Със сигурност и цар Фердинанд НЕ е искал толкова бърза война след Балканската. Но такива са реалностите. Не той започва Първата световна война. Докато ,както знаеш, той лично обява началото на Балканската война.
  Никой не иска война , заради войната. Особено когато не я е планирал.
  Такива са фактите.
  Стамболийски не е могъл да се противопоставя на всеки , и без да се съобразява особено със установените традиции и институции, почти да самоуправства. И да ги заменя със собствените си “разбирания” за това. Почти като комунистите след 1944г.. Ноте поне “черпеха челният съветски опит” на другарят Сталин, който освен това и ги “подкрепяше” и “наставляваше”.

 30. @ТАНЧО: Бай Танчо, наричам те така след като си писал за годините си,а са ме възпитавали че трябва да има уважение към жизнения опит(годините) на човек. Едно име: Малинов. Починал е от инфаркт НЕПОСРЕДСТВЕНО след излизането си от ареста.Бил е арестуван от Оранжевата Гвардия, бит+обръсната брадата и тикнат в ареста където е стоял 10 дни без обвинение. Това е относно смъртните случаи и не ми се спори дребнаво аджеба дали точно от ареста е умрял или не.Случаите на бити и държани в ареста БЕЗ обвинение са били стотици,а не единични случаи.

  НИКОЯ диктатура в името на насилието като самоцел не е оправдана.НИКОЯ.Одобрявам и съм с 2 ръце за Пиночет и Франко: Диктатура и насилие САМО като първи стъпки, но СЛЕД това създаване на функционираща държава, институции и парламентаризъм (не псевдо като при комунистите) и то в името на националния идеал,а не в името на Масква или интернационалните дивотии.
  И пак е добре да прочетеш че се възмущаваме от действията и политиката на Стамболийски, а не на БЗНС.
  Впрочем от 10 години имам ожесточен спор с ръководствата на ДСБ само по 2 въпроса: Образователния ценз и липсата на съюз с БЗНС. Когато има силно БЗНС (не Стамболийски) действащо ЗАЕДНО с реална десница (а не насъсквани един срещу друг) има надежда и управия.
  Жив,здрав и с пожелания за живот още 68 години и все така БЪЛГАРИН+активен и с хъс за живота

 31. @ до ТАНЧО
  Хайде де искате да ми кажете, че акта за влизане на България в ПСВ на страната на Централните сили става без подписа на Фердинанд!!?? Не така наивно като комунистите де – все пак тук няма чак такива наивници!
  Целият Ви пост изобилства от ОБЩИ ПРИКАЗКИ – “Но Стамболийски започва да се изявява ,като предшественик на Народният съд от 1945г., и си позволява да репресира военни и политици , според “разбиранията си за виновността им” за “националната катастрофа”” – ХАЙДЕ ДА МИ КАЖЕТЕ ЕДИН УБИТ, ОСЪДЕН НА СМЪРТ ОТ ТОЗИ “ТИРАНИН” СТАМБОЛИЙСКИ БЕ!! Няма такъв – затова ми пишете ОБЩИ ПРИКАЗКИ И ПОВТАРЯТЕ МАНТРИ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТА!
  Разбира се,че не Фердинанд е отишъл с ятагана да сече Стамболов бе господине – има си хас това конте да си цапа ръцете! Само, че всички тези русофилски агенти, които Стамболов прогонва в Русия, Фердинанд ги връща с чиновете, които са имали в Руската армия и ги назначава в Българската армия, а някои от тях като Радко Димитриев, след това имат и пряко вина за загубата на ключови военни операции!
  ” Дори и едни от малкото му формалните “съюзници” от БКП го предават по време на преврата.” – това сигурно го сте го чели в История на БКП!
  Позицията на Стамболийски към БКП е ясна и категорична – “Вие сте като скакалците – от където минете след Вас остава само пустош” – това е мнението и оценката му за комунисте, но това НЕ ГО ПИШЕ В “История на БКП” !
  Стамболийски защото е подписал мирния договор с победителите и е виновен за това, че имаме орязана и окастрена армия – това идете и го разказвайте в някоя детска градина! Знаете ли какво щеше да последва, ако не беше подписан този договор – ОКУПАЦИЯ! Каква наглост и изопачаване на фактите само!!?? Комунистите ряпа да ядат пред царските подлоги! Стамболийски, който Единствен право в очите, предупреждава Фердинанд, че с главата си ще отговаря за влизането на България във войната,… е принуден да подпише капитолацията и … е виновен и мразен за това!!! Да намирате някаква аналогия с някой мразен и обвиняван и отляво и отдясно съвременен Български политик – който беше принуден да спасява и разпродава фалирали предприятия и да постави България по пътя на пазарната икономика?! Да ви подскажа името му искате ли? Не искате? Затова с царските плюнки и правещите се на дясни демократи ще се дърлим по форумите и България ще затъва, обезлюдява, горивата ще са най-скъпи, картел няма да има, газта ще скача с 30% и болшинството ще избира Банкянския цар, а другите мухльовци ще обичат Русия, но ще искат да крадът в България и ще веят червени знаменца пред КуРнела!

 32. ТАНЧО , ти съвсем започна да си измисляш!
  Защо всички са били против Стамболийски? Можеш да го издигаш в собствен лъжеидол, но това си е твой избор!
  Всички са били против него защото той е съсредоточил цялата власт в своите ръце.
  Сега не става въпрос за Фердинад и Борис и техните грешки и недостатъци. Става въпрос за Стамболийски.
  Може и да е говорил общи приказки срещу комунистите, но те са втора партийна сила точно по време на неговото “управление”. Изпраща и помощи за гладуващите от изкуственият глад предизвикан от болшевиките в СССР.
  Заговорниците срещу него не са паднали от Марс, той си ги е отгледал, защото по негово време са предизвикани извършат преврата. Ти продължавай да си четеш земледелската и комунистическата пропаганда за “невината жертва” Стамболийски, продължаваща и налагана особено след 1944г.. Според теб защо армията е решила да участва ей така в преврата срещу Стамболийски.
  Стамболийски насажда омраза и към военните ,и към царя , и към други политически партии омраза още от времето ,когато е пуснат от затвора в края на войната. Има определена роля и във “войнишкото въстание”. Не може при такова неразбиране и неглижиране на институциите, като армията и др., и насаждане на омраза срещу тях да не предизвика контрадействие(реакция) срещу него. В тава той не се различава никак от комунистите. И те искат да правят “революция”, като разрушат всички държавни институции , за да могат си ги направят според личните си, и партийните си разбирания и нужди.
  С омраза не се строи държава. И не ми казвай ,че “оранжевата му гвардия” е била само за да му прави сянка и да го нос на ръце! Подобни бандитски формирования са “черноризците”, червеногвардейците и “кафявите ризи” в Италия,СССР и Германия. И наш Стамболийски , и той като жабата видял че подковават коня,и той решил че и той има нужда от подковаване!
  П.П. А колкото за малкото отклонение за армията след Първата световна война, то беше само за да подчератя ,че болшевиките изпращат агентура предимно срещу дъражвите ,които са без армия, след загубата на войната. Не обвинявам Стамболийски,както вероятно не си забелязал. Но Стамболийски не е взел мерки тъкмо срещу тази повишена заплаха от болшевиките. И това също е негова вина.
  А иначе всички могат да повтарят комунистическата пропаганда, за “фашисткият преврат”, особено през последните 70 години , когато казионни земледелци и БКП получиха властта от Сталин. И сам виждаш , колко си могат. Даже се напъват да продължават по същия начин.

 33. Драги Танчо,името на политика”мразен и от ляво,и от дясно” е Иван Костов.Но аз искам да добавя още един щрих в недотам изисканата полемика за Стамболийски и неговата роля/съдба/.Непосредствени екзекутори на Стамболийски са македонски воеводи!Защо?Твърди се ,че той е предал на сърбите съдбата на Македония,пренебрегвайки българските национални интереси!?По-късно видния земеделски деец Г.М.Димитров също се заиграва с и в полза на “братска” Сърбия,за което е осъден!Как е според Вас?

 34. @ SIMEON,
  За съюза между ДСБ и БЗНС( разбира се Истинско БЗНС, което към момента НЕ СЪЩЕСТВУВА- за това на Ненчев не ми се говори – пълно разочарование!С внучката на Петър Сърбински им го казахме в очите – нея, Ина за това я обявиха персона нон грата от централата на Ненчевото БЗНС, а аз въобще пък не членувам при тях така, че могат само да ме псуват!)сме на едно мнение! Знаете ли далеч съм от това да идеализирам Стамболийски – той има и много кусури, но някои правят опит да го сатанизират, както сега Иван Костов, това ме възмущава! И ако Костов е жив и може да се защити, то Стамболийски е с незнаен гроб и има право на справедливост! Той се опитва да прокара в живота девиза на БЗНС – Мир, Хляб, Свобода и Народовластие! И реформите му са насочени към това – да нямал е широк управленски потенциал, затова се опитва да привлече образовани млади хора от други среди, които са симпатизирали на идеите на БЗНС, макар и не одобряващи изцяло методите му и са платили за това с живота си и за да не приказвам общи приказки както много съидейници тука ще ти дам примери : Петко Д.Петков, секретар на легацията в Париж, след това първи секретар на МВнР, брат му Никола Д. Петков, Петър Янев, мой земляк зет в мойто село, завършил право в Женева – изгорен жив от бандитите на Цанков, Сергей Румянцев – автор на Земеделския марш – убит през 1925г, съселянин на Гемето!Да имало е и почти неграмотни хора, назначени на високи постове – факт, такъв е бил и н-ка на Централния Софийски затвор по време на управлението на Стамболийски иначе предан член на БЗНС, честен човек, но необразован!Стамболийски е бил и наивен – той назначава за н-к на кабинета си във военното министерство( Стамболийски освен министър председател е бил и военен министър) своя набор и земляк полковник Славейко Василев, който го предава на Величко Велянов и кап. Харлаков, които са физическите убийци на Стамболийски! Благодаря за пожеланията!Бъдете жив и здрав и Вие! Бог да Ви пази!

 35. @ до ТАНЧО
  “Изпраща и помощи за гладуващите от изкуственият глад предизвикан от болшевиките в СССР.” – и това трябва да е престъпление да помогнеш на гладните!!?? Или според Вашите разбирания трябва най-напред да разузнаеш защо са гладни и ако “правилно” са гладни тогава да ги нахраниш(междувремено те може да умрат от глад), но според Вас и сегашните пишман “патриоти” – това са подробности!
  “Сега не става въпрос за Фердинад и Борис и техните грешки и недостатъци. Става въпрос за Стамболийски.
  Може и да е говорил общи приказки срещу комунистите, но те са втора партийна сила точно по време на неговото “управление””. – наистина ли мислите така!? Не допускате ли , че БЗНС става първа политическа сила, а комунистите втора ТОЧНО ЗАРАДИ БЕЗУМИЕТО И БЕЗХАБЕРИЕТО НА ТОЗИ пуяк Фердинанд да хвърли за 5г България в две национални катастрофи и хората е възможно да им е писнало и да търсят други политически решения!?Обаче на Вас ви е по-удобно да обвинявате Стамболийски за това!
  В България военните правят три основни преврата :
  Първият, когато принуждават Батемберг да абдикира – неуспешен(защото са разцепени) и Стамболов ги разпертушинва – тези, които е хванал ги съди и разстрелва край Русенските лозя, а нехванатите бягат в Русия, после Фердинанд ги връща и награждава!;
  Вторият, когато свалят управлението на Стамболийски, дават коз на комунистите и те да се опитват да правят преврат и хвърлят България в една карвава спирала!Тогава осъдения Петко Енев задава на съда въпроса : “Според кой закон от Търновската конституция Александър Цанков има право да прави преврат, а Петко Енев – няма?!” – напълно справедлив въпрос макар и зададен от комунист!
  Третия (и втори успешен) преврат е на 19 Май 1934г, когато започва едноличното управление на Борис III!
  Както виждате няма как и за трите да е виновен Стамболийски!
  Драги ми “царски демократе” – кълне ли се някой пред Цар или партия, а не пред ПРИНЦИПИ – РЕЗУЛТАТА Е ВИНАГИ ТАКЪВ! Затова и Вие пишман демократите сте една стока с комунистите!
  Хайде да ми посочиш къде в моите писания съм споменал думата “фашизам”?! А дотогава не ми преписвайте думи, които не съм казвал!
  П.П. Подозирам кой се крие зад “до ТАНЧО”, но … , ако подозренията ми са верни – не Ви прави чест!

 36. ТАНЧО, всеки от военните преврати е правен от различни военни в различна историческа обстановка и по различни причини. Като преврата срещу Батемберг, и този през 1934г. са дело на хора с проруска ориентация и намеса.
  А това за Енев съвсем не е резонно в случая , защото комунистите по презумция искат да вземат властта с преврат, те не разчитат на изборната институция. За тях е без значение дали А.Цанков е направил преврат ,или не. Те се борят за “диктатура на пролетариата”.
  И след като БЗНС е първа политическа партия ,защо Стамболийски е променя изборни закони, за да си гарантира още по-голямо представителство в парламента, заедно с другата “класова партия” – БКП. Към това се прибавят и другите му откровени диктаторски амбиции и незачитане на институциите. Едва ли точно това може да се нарече спазване на някакви “ПРИНЦИПИ”, освен лично неговите “ПРИНЦИПИ” , както той ги разбира, и както от БКП се досещат!
  Реално цялата власт е в неговите ръце, и за всички събития в България е отговорен лично той. Така е с едноличните властелини – щом иска цялата власт – трябва да носи и цялата отговорност! Превратаджиите и техните помощници са предизвикани от него и БЗНС, защото няма друг представител на властта, който може да служи за отклоняване на тяхната омраза ,която е предизвикана Стамболийски с отношението му към другите политици(без “класовата” му съмишленици от БКП!) и военни.
  И точно присъствието на БКП в парламента , което Стамболийски позволява и поощрява, за сметка на другите “некласови” партии, ги легитимира и ги прави втора политическа сила. Заедно с милиардите рубли “помощ” от Ленин. А не “ЗАРАДИ БЕЗУМИЕТО И БЕЗХАБЕРИЕТО НА ТОЗИ пуяк Фердинанд”. Точно Стамболийски легитимира комунистическите терористи.
  И никой не упреква за помощта ,която оказва на гладните в СССР. Но едва ли това се припокрива с неговите “антиболшевишки” излияния, че комунистите са като скакалците.

 37. @до ТАНЧО
  “Реално цялата власт е в неговите ръце, и за всички събития в България е отговорен лично той. Така е с едноличните властелини – щом иска цялата власт – трябва да носи и цялата отговорност! Превратаджиите и техните помощници са предизвикани от него и БЗНС, защото няма друг представител на властта, който може да служи за отклоняване на тяхната омраза ,която е предизвикана Стамболийски с отношението му към другите политици(без “класовата” му съмишленици от БКП!) и военни.” – За първи път чувам, че по време на управлението на Стамболийски България НЕ Е БИЛА ЦАРСТВО И НЕ Е ИМАЛА ЦАР! Не знам в какво са се клели тогава в Народното Събрание, кой е подписвал указите за свикването и разпускането му и като какво ще да е била България?!Ей да не би пък да е била РЕПУБЛИКА? А кой е стоял на чело на държавата – а-а сетих се дядо Господ! ТОВА Е ОГРОМЕН ПРИНОС КЪМ ИСТОРИЯТА г-не!
  Вашите приноси към Историята обаче не свършват само с това – Вие направихте БЗНС “КЛАСОВА” ПАРТИЯ, ОСТАВА ДА КАЖЕТЕ И КОЯ Е КЛАСАТА, която стои зад нея, но внимавайте защото това може да доведе до някои парадокси – например, че селото е …”класа”!
  “А това за Енев съвсем не е резонно в случая , защото комунистите по презумция искат да вземат властта с преврат, те не разчитат на изборната институция. За тях е без значение дали А.Цанков е направил преврат ,или не. Те се борят за “диктатура на пролетариата”.” – е пред този аргумент съм просто безсилен, Александър Цанков има право да прави преврат и да позаколи някой и друг човек, някой и друг да изтрепе – защото той не иска диктатура на пролетариата, а “демокрация”, но… Петко Енев няма защото той е комунист и се бори за “диктатура на пролетариата”?! Дали г-н Инджев ги чете тия неща и дали би споделил с някой КОМПЕТЕНТЕН юрист тия правни “открития” в неговия блог?!А ако беше жив Вишински направо щеше да Ви направи “доктор на юридическите науки”!
  “И точно присъствието на БКП в парламента , което Стамболийски позволява и поощрява, за сметка на другите “некласови” партии, ги легитимира и ги прави втора политическа сила. Заедно с милиардите рубли “помощ” от Ленин. А не “ЗАРАДИ БЕЗУМИЕТО И БЕЗХАБЕРИЕТО НА ТОЗИ пуяк Фердинанд”. Точно Стамболийски легитимира комунистическите терористи” – Ей този “зъл гений” Стамболийски така е спомогнал за поощряването и развъждането на комунистите, че след него нямат ликвидиране! Сигурно защото тогава още не е имало “препарати за комунистическа защита”!? А горкия Фердинанд, той заваллията е като нещипана мома – хвърлил 200-300 000 Българи курбан за тоя дето духа, но това какво е пък – рано или късно те са щели да умрат! Народът направо искал да умира за него, но тоя изедник Стамболийски го е прокудил! Почвам да плача … стига да не се разсмея!

 38. До Танчо

  Поздравявам Ви искрено за изключително ерудираните, точни и лаконични коментари. Аз съм човек
  който държи на точния и прецизен изказ и е удоволствие да Ви чета. Има много неща в коментарите на опонентите Ви, които са изцяло погрешни, но би било глупост от моя страна да ги опровергавам едно по едно. Все пак искам да отбележа две важни неща, които не мога да пропусна.

  1. Ролята на Фердинанд за участието на България в ПСВ.

  Цитирам дословно СТЕФАН ЦАНЕВ, “Български Хроники” том III:

  “През 1931 в Германския Райхстаг депутатът Хиндербергер прочел страшни изобличителни документи от тайния държавен архив, които неопровержимо сочеха, че Фердинанд е продал на германците срещу 25 милиона марки и България, и националните й идеали. (1)

  И наистина, в началото на 1921 година Фердинанд получил от германското правителство „лична помощ” от 1 500 000 златни марки, през 1925 получил още 1 000 000 и през 1925 – още 1 000 000 златни марки (2) – по-нататък не се знае, но казват, че и Хитлер му плащал…

  Звучи невероятно, но го потвърждава личният Фердинандов биограф Ханс Рогер Мадол (3) и по-сетнешният възторжен биограф Стивън Констант (4) , цитирайки написаното по този повод в немската преса по онова време:

  „Кобургът рискува кръвта и имота на любимите си българи едва след като се осигури чрез един частен договор, че тоя риск не ще струва нищо нему лично…”

  (1) Александър Беровски, „Корона и кръв”, 1994 г.
  (2) История на България по дати, 2008 г.
  (3) Ханс Рогер Мадол, „Фердинанд, цар на българите. Мечтата за Византия”, 1932 г.
  (4) Стивън Констант, „Фердинанд Лисицата, цар на България”, 1992 г.”

  2. Внушението, че Стамболийски е предизвикал “разделението на народа ни”.

  Разделението идва от това което е ПРЕЖИВЯЛ обикновеният българин на фронта. Според мен то не е между “града и селото”, а чисто и просто между хората изтърпели ужасите на войната и онези които са ги вкарали в това, а отгоре на всичко и натрупали състояние на техен гръб(включително много висши офицери и генерали, крали буквално от доставките за фронта). Стамболийски може да е “яхнал вълната”, но НЕ Я Е ПРЕДИЗВИКАЛ.

  За войната отново цитирам дословно СТЕФАН ЦАНЕВ, “Български Хроники” том III:

  “Я да видим какво пише Константин Муравиев , тогава действащ капитан на фронта:

  Към края на първата година всички дрехи бяха скъсани, на много войници се виждаха месата, за долно облекло въобще и дума не можеше да става, голям процент от тях ходеха по налъми или боси. Нощно време особено ходенето боси беше цяло мъчение по тези трънливи и каменисти места.

  Често след бой се наблюдаваше тъжна картина: привечер наши войници пропълзяваха до убитите наши и чужди, за да им вземат ботушите и дрехите.

  Хлябът от килограм намаля на 600 грама и на по-малко, почнаха да го смесват с царевица, ечемик, просо и разни боклуци, стана кисел и плесенясал. Месо се даваше рядко и беше такова, че трябваше човек да има вълчи зъби, за да го яде. Прибягваха към бране на коприва, дива лобода и разни бурени…

  В това същото време свободни спекуланти изтръгваха от селяните и това малко, което им беше останало от реквизиционните комисии… Разправяха се страшни истории за корупцията, за износа на храни за Германия…

  Може пък и Муравиев да лъже, нали е бил после секретар на Стамболийски – нека надникнем в официалните донесения.

  Поверителен доклад на главнокомандващия генерал Жеков до Негово Величество цар Фердинанд на 13 юни 1918 г. :

  При сегашната ми обиколка имах най-осезателния случай да констатирам на място бедственото състояние на войските, което все по-тревожно се влошава.
  Войниците са голи и боси, дрехите им са съвсем парц-ливи, вместо фуражки носят някакви парцали
  от скъсани чувалчета за пръст.
  А зимата ще дойде…

  Войските на фронта са изгубили всякаква надежда и каквото и да е упование във власт и държава.

  Слуховете за кражби и престъпления, станали вече система, дра нят войниците, като завършват с израза:
  – Накрадоха се, забогатяха… на! – и сочат голите си меса. – Ние тук с кръвта си браним сигурността на Отечеството, а те там го продават за пари!

  Донесение на началник-щаба на армията ген. Бурмов до министър-председателя на България Александър Малинов на 18 юли 1918 г.:

  За някои части се донася, че били голи и боси, а за други се казва, че се срещали войници голи и окъсани в парцали и много нямали освен по една риза, която едвам се държала.

  В някои части се дава ечемичен хляб със слама, който причинява разстройства у войника. Отделни войници и малки групи вече дезертират, а други отказват да се бият.

  Генерал Жеков и генерал Бурмов може да не са видели с очите си, на началниците все им „донасят” – да видим какви са тези конкретни донесения на очевидците.

  Донесение на щаба на 2-ра пехотна тракийска дивизия до Главното командване на 18 август 1918 г. :

  Маса войници без нищо на краката. Часовият бос! Облекло, горното – парцали, долното – парцали,
  в грамадната част войници – няма.”

 39. ТАНЧО не приемаш другите гледни точки, нито фактите, ти ,като кон със стамболийски капаци продължаваш да си повтаряш неговата пропаганда. С маниаци и земледелски фанатици НЕ се спори. И проф. А.Цанков го е доказал на практика. Дори някой да е републиканец , ти си повтаряш мантрите за Фердинанд и неговата вина.Хубаво Фердинад е виновен , но и Стамболийски също.
  Цар Борис не е обявявал никакви войни,а Фердинанд вече е абдикирал. И Стамболийски, така е “уважавал” царската институция ,че е искал да изгони и него.
  И когато се водят войните за Възрожденските и националните идеали също се дават жертви. Ако не беше Фердинад на власт ,а например Стамболийски – пак щяха да се дадат същият брой жертви. И Фердинанд не е всевластен и абсолютен монарх . Или трябва да ти припомнят на стари години – какво означава конституционна монархия и Търновска конституция?
  Има си правителства и по време на Балканските войни, и по време на Първата световна война, има и парламенти, има и различни висши военни офицери в Генералният щаб. Но на такива земледелци ,като теб , както и на сродните на земледелците болшевишки терористи , след 1923г. им трябва главен враг върху който да проектирате омразата си, останала ви още в наследство от Стамболийски.
  И след като Стамболийски не уважава държавните институции ,и ги подменя и използа за собствените си, и за партийни цели, това означава ,че вече няма законност. В такива условия няма кой да защити и него, и БЗНС, защото сам е създал безаконие и произвол и насаждане омраза към всички които не покриват неговите земледелски рабирания, и създава незаконни паравоенни банди. Явно се е готвел за нещо?!?
  И А.Цанков не е чакал безучастно ,и действал безкомпромисно. Също както Стамболов е действал безкомпромисно срещу русофилският преврат 40 години преди това.
  Селото не е класа ,защото над 80% от населението на България са били селяни. Но Стамболийски иска да ги КЛАСИФИЦИРА и постави под общ знаменател. Иска всички да са земледелци , като него. Научил е нещо и от побратимите си болшевики.
  И не случайно след 1944г. само “земледелци” бяха припознати и приети,като коалиционни партньори в “класовата” колаборация с БКП към Сталин.

 40. @ TRIDENT,
  Драги съмишленико – моите поздравления! Аз живея в село, което е дало 22 млади, здрави, работливи мъже корбан на амбициите на Фердинанд през ПСВ, оставили около 40-50 сирачета! От останалите живи Трима са тръгнали да търсят “сметка” от Фердинанд, като единият е загинал някъде между Кюстендил и Владая! В селото не е имало комунисти до 1944г, но затова пък горе-долу 60% от мъжкото население са били членове на БЗНС по онова време( знам го от тефтерите на дядо ми, който е бил тогава секретар на БЗНС). Стамболийски е бил смел, макар и недодялан политик! Да бил е груб, но тук царедворците го изкараха “диктатор”, “сатрап” – едва ли не човекоядец! Истината е друга – Стамболийски е бил ЕДИНСТВЕННИЯ ПОЛИТИК ПО ОНОВА ВРЕМЕ, който не е цепел басма на Фердинанд, самозабравил се до такава степен, че се отнасял с Българските политици като с провинили се ратаи, а те са раболепничали пред него и не са смеели да кажат “гък”! Когато Фердинанд е четял тронното слово в НС – СЕДНАЛ, всички са били прави на крака, а Стамболийски също седнал и с калпак! На раздразнителната бележка на Фердинанд, че е седнал, Стамболийски отговаря : – Когато Вие главата на тази страна НЕ УВАЖАВАТЕ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ЗАЩО АЗ ДА УВАЖАВАМ ВАС!? Единствен Стамболийски предупреждава Фердинанд в очите, че ако вкара България в ПСВ – главата му ще се търкаля по Софийските улици! Затова му е скалъпен процес и е осъден на доживотен затвор! След краха при Добро поле, когато царедворските политически дупеблизачи са треперели от страх пред разбонтувалата се войнишка маса, никой НЕ СМЕЕ ДА ОТИДЕ ДА ГИ УКРОТЯВА, ЗАЩОТО СА БИЛИ СТРАХЛИВЦИ! Стамболийски е освободен от затвора и помолен да се опита да усмири войниците! Останалото е горе – долу известно, макар и модифицирано според политическите възгледи на разказващите го! Истина е, че нито Стамболийски е възприемал Фердинанд – нито Фердинанд него, но на страната на Фердинанд е било Българското офицерство, Военните организации, които синът му Борис III косвено подстрекава и подклажда омраза срещу Стамболийски! Около две седмици преди 9 Юни, Борис III е бил уведомен, че ще се извърши преврат! За да се защити срещу евентуален неуспех и да засвидетелствува уважение пред Стамболийски, той заедно със сестрите си Евдокия и Надежда му отива на гости от Чамкория в Славовица, където Стамболийски е бил на вилата си. Стамболийски прекалено много се е осланял на народа и демократичните правила и закони, ЗАТОВА И НЕ Е ВЯРВАЛ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ПРАВИ ПРЕВРАТ, ВЪПРЕКИ, ЧЕ Райко Даскалов още след убийството на министъра на вътрешните работи Александър Димитров му казва : – Царя и военните ни кроят капа! Трябва да вземем мерки! Стамболийски се възпротивява! Тази и някои други причини водят до обтягане на отношенията помежду им и Райко Даскалов е изпратен посланик в Прага – където го сварва преврата на 9 Юни! Те заедно с Петко Д.Петков и престарелия вече Димитър Драгиев, който живеел в Стара Загора са били останали след 9 Юнското клане от елита на БЗНС, затова и любимите на някои от този форум “демократични сговористи” вземат мерки! Петко Д. Петков е убит от наемен убиец в центъра на София, а Райко Даскалов също от засада е убит в Прага! Така започва саморазправата с елита на БЗНС – основна заплаха за зараждащата се по онова време ОЛИГАРХИЯ И КОРУМПИРАНА ВЪРХУШКА! Мога да Ви направя много аналогии със сегашната ситуация драги ми TRIDENT, макар, че сега методите са по-изтънчени за елиминиране на неудобните – Е НЕ ГИ РАЗСТРЕЛВАТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОТИВНИЦИ( ЗНАМ РАЗСТРЕЛВАТ, НО ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И МАФИОТСКИТЕ КОНКУРЕНТИ), А ГИ ОМАСКАРЯВАТ! Та за тези плачат и плюят по Стамболийски – ПИШМАН “ДЕМОКРАТИТЕ” ПО ТОЗИ И ДРУГИ ФОРУМИ! Не ги чети какво пишат тук, а виж как четат ИСТОРИЯТА! Бъдете жив и здрав и Бог да ви пази!

 41. @ДО ТАНЧО!
  Хайде вземете и си напишете името бе приятелю на монархията! Обещавам – няма да ви пращама “Оранжевата гвардия”!
  “И Фердинанд не е всевластен и абсолютен монарх . Или трябва да ти припомнят на стари години – какво означава конституционна монархия и Търновска конституция?
  Има си правителства и по време на Балканските войни, и по време на Първата световна война, има и парламенти, има и различни висши военни офицери в Генералният щаб. Но на такива земледелци ,като теб , както и на сродните на земледелците болшевишки терористи , след 1923г. им трябва главен враг върху който да проектирате омразата си, останала ви още в наследство от Стамболийски.”
  Ако навлезна във Вашия стил – трябва да кажа : – А на Вас Ви трябва Стамболийски за да оправдаете Трите национални катастрофи и хилядите избити невинни Българи – отишли курбан на амбициите И НЕКАДЪРНОСТА НА ДВОРЕЦА И САМОЗАБРАВИЛАТА СЕ ОЛИГАРХИЧНА ВЪРХУШКА използуваща мантрата “НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ”! Е-е постигнахте ли го “НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ”! НЕ! Да-а но трябва да има виновни за това! Как Фердинанд да е виновен – АБСУРД, бАЙ Васил Радославов- НЕ МОЖЕ- той е наш човек, генерал Жеков – КАК Вие да не сте ЛУД – не може! Кой тогава бре – да набедим някой! Ей – вярно бе СТАМБОЛИЙСКИ – той без малко да ни ритне стола под краката!” Ей Вие писачи на “Историята” – я вземете и омажете този Стамболийски, а ние ще пратим някой братчед на Дочуолу и Гочуолу да му види сметката! Ей ама колко сме умни!- Ей я не ми бъркай у джобовите бе маскара! ” – прощавай бай Алеко – нямам твоята дарба да ги опиша!

 42. ТАНЧО, никой не защитава ни най-малко Фердинанд! Изборът му за княз е бил по необходимост. Иначе никой от европейските монарси няма да приеме един Стамболов ,и да разговаря с него като равнопоставен. Няма да приеме и България, която даже не е напълно равноправна и независима държава спрямо съседите си дори. Изборът на Фердинад е заради империалистическото отношение и омраза на Нилолай III към България, довела до абдикацията на Батемберг и единственият избор ,който остава е Фердинанд. Фердинад е лицето на България в монархическа Европа.
  Едва ли само Стамболийски е имал лична неприязън спрямо него, след като и Стамболов ,който го избрал за княз е имал сложни отношения с него.
  Имало е и национален идеал, може да е бил и самозаблуда , но го е имало. Стотици хиляди доброволци във войните го доказват. Ако Стамболийски е искал да свали царя и олигархията, е трябвало да укрепва институциите , и да привлече армията и полицията, а не да насажда омраза към тях. Оранжевата гвардия не може да замени легитимните институции и подбужда и политическите противници да си формират собствен башибозук, срещу Стамболийски. Освен това трябва да търси политически съмишленици и от другите партии, а не да се стреми да ги измести ,и да си позволява партийна партизанщина срещу тях и срещу военните. Дружбарството с комунистите само засилва болшевишкото влияние в България. Единствена тяхна цел е ВЛАСТТА, по точно ДИКТАТУРАта. И за единствен приемлив за тях начин за достигнане до властта е чрез “ВЪОРЪЖЕНА революция”, т.е. чрез ПРЕВРАТ и ОРЪЖИЕ. Избори те не искат и НЕ могат да печелят. Не случайно Сталин нахлува в Полша, за да окаже “въоръжена помощ” на полският “пролетариат”, след като болшевиките виждат ,че сами полските “пролетарии” не могат да болшевизират Полша, и се налага “интерНАЦИстка помощ”.
  Всички институции в България са отслабени от войните, освен всичко друго България е независима от десетина години и още нямат установена институционална традиция. От царската до пъдарската. И при такава институционална немощ ,Стмаболийски ДОПЪЛНИТЕЛНО иска да ги “реформира”. Но в такава обстановка е по-лесно да бъдат разрушени. Както и се доказва през годините до 1944г.. Единствената институция , с някаква легитимност , и то след 1935г. е царската. Но сама по себе си и тя не може да служи за опора на държавата.
  А колкото за Алеко Константинов, то доста от поведението на твоят “кумир” Стамболийски се покрива с това на бай Ганю. А в неговият оранжев башибозук има доста Дочуолуовци и Гочуолуовци. И както сам знаеш има доста останали дори и до сега.

 43. @ Почитател
  Да – познахте, името на политика е Иван Костов! Сега той е “глинения гълъб” по който всички хвърлят камъни! НИКОЙ НЕ ПРОЩАВА НА ТЕЗИ, КОИТО ПРАВЯТ СМЕЛИ ПРОМЕНИ И ИМАТ КАУЗА – ОСОБЕННО В БЪЛГАРИЯ!Печелите в ЕЛЕКТРОНЕН вид самобитния разказ на един земеделски страдалец за преживяното от него в комунистическите затвори и концлагери – “СТЕНАНИЯ ОТ МРАКА”,обадете ми се на E-mail: trtanev@abv.bg на кой адрес да Ви я пратя!
  Физическите убийци на Стамболийски са капитан Харлаков и македонствуващия “воевода” Величко Велянов – Чичето, които му режат главата и ръцете и го намушкват с нож и щик около 80 пъти! За по-сигурно убиват и преродения му по-малък брат Васил Стамболийски, който е билзаловен с него! Такива са методите на “демократичните” и “добри” царисти, за които някои “демократи”от този форум се джаскат на амбризурата!
  Сега за “братска” Сърбия и Стамболийски! Стамболийски НЕ Е ПРЕДАВАЛ НИКОГО! Той е искал да изгради МИРНИ И ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С ВСИЧКИ СЪСЕДИ, не само с Югославия, но и с Гърция, Турция, Румъния! Неговото желание е било България да не се хвърля в безцелни войни и ОБЕЗКЪРВЯВА и така тя вече е била на колене( ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!). Армията орязана, обезоръжена! Селата и градовете пълни с вдовици и сираци, земята полуобработена, работния добитак също полуунищожен! Не знам дали знаете, но освен войници по онова време на фронта се вземали и волове и коне, които се вземали от селата и се използували в обозите за транспорт! Той и негови министри са разговаряли няколко пъти с Тодор Александров, че набезите на македонски чети от България в Македония трябва да спрат за да не се предизвиква напрежение между България и Югославия в този момент и да не се предизвикват конфликти и затова след отказа на ВМРО предприема някои по-твърди мерки срещу тях!Това обаче предизвиква конфликт между управлението му и някои крила на ВМРО, умело подклаждан от сговористите и царедворците, че видите ли Стамболийски предава Македония на Сърбия и е лош! Затова и те на няколко пъти правят опит да го нападнат на вилата му в Славовица и се саморазправят!Там той е бил охраняван от един взвод войници, а не от ОРАНЖЕВА ГВАРДИЯ, която е била просто една пародия – без оръжие, без структура и централизирана организация, без системно обучение!
  Относно Гемето има много писания, кои са верни, кои измисле ни и доколко почиват на факти и документи НЕ ЗНАМ!Според мен най-близко до действителноста е следното :
  http://zemedelskozname.com/BZNS/?p=112
  Едно е безспорно ГЕМЕТО Е ЕДИН ОТ НАЙ-ЯРКИТЕ ЛИДЕРИ НА БЗНС !
  Приятно четене! Бъдете жив и здрав и Бог да Ви пази!

 44. г-н Инджев,
  спирам до тук! Нека всеки остане при оценките си за Стамболийски и Историята на БЗНС! Той и Историята на БЗНС, нито ще загубят – нито ще спечелят от това!
  ИСТИНАТА ВИНАГИ Е ЕДНА, НО ОЦЕНКАТА И ЗАВИСИ ОТ ЪГЪЛА И РАЗСТОЯНИЕТО ОТ КОЕТО Я ГЛЕДАМЕ! Бъдете жив и здрав и Бог да ви пази!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.