Колтурен* комп(л)от срещу един брадат самоходен виц в българската култура

Помните ли брадатия виц за компютрите, които се оказали компоти? Ами за Гарабед, който уж си купил кола, според слуховете, но всъщност една кола го е блъснала? А за шведския филм у наше село, дето на практика бил съветски и не бил “Баба дава на войник” , а “Балада за войника”?

За подобен “комп(л)от” от абсурди става дума и в сюжета с дважди бившия ни министър на културата Вежди Рашидов.

Колегите от “Дневник” са разнищили фалшивата новина в прослава на Главния Мултак на републиката , разпространена в жълт сайт, според който скулпторът едва ли не е помолен да ощастливи Лувъра с две свои творби, а от музея много му благодарят, щото той им удовлетворил молбата и те веднага изложили шедьоврите му, маркирайки по този начин невиждан успех за българската култура. http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/03/31/2946118_chudesa_ot_mediite_kakvo_otgovaria_luvura_na_vejdi/

Доказателствата за обратното са толкова категорични, видно от отговора на Лувъра на самопредложилия се творец, че същият би трябвало да се засрами ( поне веднъж). Вместо това Главният мултак постъпва както винаги: агресивно и с просташки език кълне журналистите, които си позволяват да му противоречат.

“Т’ва не е ваша работа – какво подарявам и какво дарявам и какво продавам не е ваша работа в творчеството…В писмото пише, че съм дарил две работи на Лувъра – да вярно е…Не е ваша работа какво продавам, аз питам ли ви с кого спите. Моето творчеството не е ваша работа”, заявил той в отговор на репортерски въпрос.

Ако ставаше само за “културата” на изразяване и поведение на бившия културен министър- свикнали сме с нея. Нямаше да ни впечатли ( отново). Само че той лъже откровено. Това се вижда от следния абзац, в които изрично твърди, че е бил помолен от Лувъра да си изпраща творбите в музея:

“Искаха от мен да имат скулптури, аз казах като министър, за да няма конфликт на интереси – ето, аз ще ги подаря. Умен човек съм, изчаках да не съм министър – отдавна хората желаеха да им се радват да имат”.

От “Дневник” прилагат факсимилие на френския отговор на натрапника , от което е видно, че инициативата е била изцяло негова.

Очаквайте развитие на абонирания за властта Рашидов в случай, че неговият ментор и вдъхновител на поведението му Бойко Борисов се завърне начело на правителството. А в “най-лошия случай” Рашидов ще командори комисията по културата, вероятно.

 

* колтурен- от колт, макар в случая да подхожда повече наган, което се връзва с наглост

15 мнения за “Колтурен* комп(л)от срещу един брадат самоходен виц в българската култура”

 1. За да има изложена твоя творба в Лувъра, не е достатъчно да си умрял. Трябва да си умрял отдавна. А и да си талантлив, а случая не е такъв.

 2. веждичката ако трябва да се онагледи агресивната посредственост, малокултурието, занаятийството в изкуството, кръчмарското политиканстване, ей го на.
  Как беше по Радой Ралин: “Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.”
  ДГД от една долна, мръсна гад.
  И нещо копнато от мрежата което е в хармония с темата.
  Четете бе гербери, белким малко от малко се усетите в какво тресавище оставихте Майка България.
  “Единствената страна в Европа, в която заплатите са по-ниски от в България, е Албания!
  България е с най-високата смъртност в света, най-корумпираната държава в ЕС, първа по медийна цензура в ЕС, с най-много загинали при катастрофи в Европа, със столица София – обявена за най-лошият град за живеене в Европа… Има ли нужда да продължавам?! Има! С най-простото население в света! Дъното!”

 3. ОТГОРЕ НА ВСИЧКО!:
  ОЩЕ ЕДИН РУСКИ ПАМЕТНИК, ПРЕДВИДЕН ЗА ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ:
  На генерал Николай Игнатиев, проводник на Московската политика на Убиване на БЪЛГАРИЯ и ЛЕВСКИ.
  Замислен бил за догодина, за 140 от “освободителната”. Та Румен П/резидента може с Владо Хуйло навярно да го открият заедно.
  Може това да е договорено по време на Боко Тъпото и Вежди Пияното най-малко преди година.
  http://bg.rbth.com/news/2017/02/10/nov-pametnik-na-graf-ignatiev-shche-bde-izdignat-v-sofiya-dogodina_699548
  Има ли тук власти, община – Руски ли са те или Български?
  Румен П/резидента да се яхва на ръждясалата си бръкма Миг-29, взема Боко със себе си заедно със съсухрената Дърева, че изглежда по-тясна (не като разхлопаните секретарки от вевесета и менеота), за тройка, и се махат далеч в Московията!!

 4. Първите известни ми български художници, чиито творби бяха откупени от Лувъра са Стоимен Стоилов, Нерон, Никола Манев и още двама- имената съм забравил. Информацията ми е от тогавашния търговски директор на Комитета за Култура Пеловски в личен разговор и по време на събитията… Той е представил в галерия Одермат петимата български автори. От Лувъра са купили по две творби от всеки.Това е преди 1985 година. Моля заинтересуваните да си направят справките. Не съм очаквал, че трябва да свидетелствам за тези добре известни- но очевидно не и на Вежди неща. Авторите са живи- питайте ги – ще ви разкажат повече.

 5. ЗАЩО ПОЛУРУСНАК, РОДЕН В РУСИЯ, КОЙТО ДОРИ НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ КАТО ХОРАТА ЩЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ ????
  НИМА ТОЛКОВА НЯМАМЕ ТАЛАНТЛИВИ БЪЛГАРСКИ ПЕВЦИ ?!

  Биография

  Кристиан Костов е роден в Москва на 15 март 2000 г. През 2006 г. се записва в известния руски детски ансамбъл „Непоседы“.

  Участва в първия сезон на руското издание на шоуто за таланти „Голос. Дети“ и стига до финал.

  През сезон 2015/2016 участва, стига до финал и завършва на второ място в българското издание на „X Factor“.

  По-късно сключва договор със „Вирджиния Рекърдс“. Издава дебютния си сингъл „Не си за мен“ през октомври 2016 година. С него заема 1-то място в националната класация на най-излъчваните български песни в радио и телевизионния ефир.

  Eвровизия 2017

  През март 2017 г. е избран да представя България на фестивала „Евровизия 2017“ с песента „Beautiful Mess“.

 6. Борисов от срещата в Малта:
  Стабилност (той на власт и веждито трети път?), километри магистрали, избори 2018.
  Ни правосъдие, ни корупция, ни реформи, ни свободна преса, ни нищо съществено.
  Още години от същото…
  https://offnews.bg/news/Politika_8/Dogovoreno-v-Malta-Borisov-premier-i-izbori-prez-esenta-na-2018-g_651656.html
  Тури му пепел.

 7. Мнозинството от българчетата са по генетичен признак проруснаци, най-добре е да се приеме закон и масово да се строят паметници на руснаци, за да бдят над тях Мочите и Альочите, чак тогава комунистите ще са доволни.
  А Вежди Рашидов просто не е добре и по тази причина не е виновен за нищо

 8. Едно интервю с Асен Йорданов. Публикува се след изборите, за да не им повлияе и после службите и цацаров вземат че се задействат.ОБИРЪТ КТБ ПРОДЪЛЖАВА.

 9. На 20.12.2016г. в „качеството” си на баща на художничка и дядо на кандидат-художничка присъствах на откриването на изложба на Художествената гимназия в Съдебната палата .
  Всичко беше супер !
  И домакините от Прокуратурата , и гости и от други гилдии, и преподавателите от гимназията и най-вече слънчевите и въодушевени настоящи и бъдещи гении на четката с изложени подбрани творби!
  Освен… демонстрираното / не само според мен/ неуважение, слабоумие и простащина на Министъра ни на културата, който няма култура, възпитание и мозък ,дори на средно статистическият българин!
  С премерено слово Цацаров/без да съм му фен/откри изложбата .Освен стандартните любезности, подчерта че за ТРЕТА година се открива изложбата. В благодарностите си към домакина,същото няколко пъти подчерта и директорката на гимназията. Само наш Веждю в словото си /словоохотлив-на два пъти взема думата/ в няколко варианта /че като Министър, че като 65годишен, че в историята на България и т.н./за ПЪРВИ път, не помнел да е имало друг път и т.н. такава изложба.
  Което беше посрещнато с насмешка или възмущение от възрастните, че Рашидов въобще не е слушал преждеговорящите. А младите се обидиха, че министъра въобще не знае на откриването на каква по ред изложба присъства.И дори не е попитал някой от администрацията си…

 10. Той не е виновен, алкохола трябва да се пие с мярка.

 11. До ALEX-DЕ и както казват разбирачите: “Проблемите идват от нередовното пиене”. btw, имам кухненско инфо, къртица де, че веждичката оше в 10,00ч. сабахлен е подквасен. По същото време вефът МУ баце вече се е “духовно извисил” с чалга телеканала.
  Българио, за теб те едни

 12. Последното изречение. Българио за тебе те умряха.

 13. ” Българио за тебе те умряха.”-….

  Taзи констатация е напълно вярна,казана преди много-много години,но казва само половината от истината,умрелите за България са били абсолютни наивници.Защо ли?-ами защото нито един сегмент от каузата им не е налице днес,абсолютно нищо не е раализирано от техните идеи,дори обратното-те(идеите) са опоречени,някои забравени и е пълен парадокс самата държава България.Нейния облик е парадоксален.А за структурата и властта да не говорим.

  От каво изхождам за да твърдя това? България не може да бъде изучавана и анализирана без да се изучават и анализират отношенията й със Съветския Съюз и Русия.А това не може да стане ако се игнорират материалите на Иво Инджев.За безбороен път споменавам и съвсем не се надявам,че държавата България ги е изучила,още повече повлияла от тях.Пак за сетен път припомням,че те имат научна стойност,който факт тотално се игнорира у нас.

  Най-очудващото е,че на сайта освен аз ,абсолютно никой не се впечатлява поне от основните направления,които са подложени на анализ,мен дори ме е срам,че само аз им обръщам внимание….И не случайно някои тук ме определят за досадник и ментор.Ами не може без такива…

  Прилагайки “Течния способ” и към цитираната мисъл кой е умрял за България,несъмнено се вижда,че и смъртта не може да победи морално Българо-Съветско-Руската “дружба”.
  До ден днешен,никой в България не е посочил кога тази “дружба” започва и дали е завършила ,или пък променена.
  Кой Български комунист би обърнал внимание на подобен въпрос и кой би обърнал внимание на книгите “Течна дружба”.

  Както много пъти съм казвал-какво биха видели “загиналите за България”,ако възкръснат?
  – Държавен глава-комунист и проруснак
  – Народно Събрание-проруско и прокомунистическо
  – Министър-председатели-комунисти и проруснаци
  – Медии и държавна пропаганда-комунистически и проруски
  – верига от чужди,проруски окупационни символи
  – “народ”-просмукан и пропукан от комунистически и проруски усещения….

  И ред подобни констатации.

  Ако все пак някой не се съгласи с горните констаатции,нека да не им обръща внимание и да си зададе доуточняващия въпрос-“Добре,загиналите за България все пак за кого по-конкретно са загинали?”

  Моето скромно мнение се заключава само в една лаконична фраза “За никого!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.