Руските фюрери на обществено мнение и мълчанието на братушките им у нас за техния лов на вещици

Не ми е известно някой да е застанал у нас с името си зад хипотеза, че Путин сам си е организирал атентата в Петербург, за да се разправи с опозицията ( доколкото я има) в Русия. Подобни мнения може да има по форумите, където като правило пишат анонимни безличия, т.е. лица, които могат да са на обратното мнение, но нарочно да провокират, за да обслужат удобното обвинение, че някакви изверги разпространяват чудовищни обвинения срещу добрия Путин.

За сметка на това се появиха статии, подписани от именити журналисти ( като Георги Милков от в. “24 часа”), които полемизират с неназовани разпространители на конспиративна теория, според която тъкмо Путин едва ли не “взривил” собственият си дом в Петербург ( доколкото спирката на метрото, където е извършен атентата, била близо до мястото, където е живял малкият Вова).

“КОЙ знае защо” обаче, нито телевизиите, нито вестниците ( или онова, което е останало от тях) у нас, не забелязват истерията в руското публично пространство, която лансира всякакви небивали връки между неприятни за Кремъл събития и ги навързва с атентата в Петербург. Налага се човек да потърси какво пишат необременените с обслужваща Кремъл роля руски журналисти, които алармират за вълната от обвинения срещу всякакво инакомислие, разразила се в Русия като лава от разгневен вулкан.

В блога на руския журналист Игор Яковенко ( с когото се запознах миналата година в Хелзинки на Световния ден на словото) се появи статия за лова на вещици, който се е засилил неимоверно през последните два дни в Русия. По всички телевизионни канали се е развихрила вакханалия в лова на вещици в целия диапазон от привържениците на Запада до организаторите на протестите от 26 март, пише той. http://yakovenkoigor.blogspot.bg

Рисувайки позната и у нас картина на телепропагандата, осъществявана от фаворизиран кръг коментатори, Яковенко описва как още преди да бъдат прибрани телата на загиналите в метрото писателят Александър Проханов вече “знаел” за връзката между протестите в Москва, “информационния удар” срещу властта чрез филма в интернет Димон ( в който Алексей Навални изобличава с нагледни доказателства корупцията на премиера Медведев с неговите имения, вили, лозови масиви и прочее имущество за стотици милиони долари) и взрива в петербургското метро. С това обобщение писателят обикалял от студио в студио. При един от гастролите си добавил сред злодеите, свързани с тази конспирация, организаторите на допинговия скандал срещу Русия, обвиненията на Хилари Клинтън срещу Русия за хакерски атаки и обявил, че всичко това се командва от единен център.

За разправа с опозицията по този повод от телевизионните екрани призовават вече коментори, като политолога Михеев, който се надпреварва с домакина на предаването Соловьов да внушава, че няма как след протестите в Беларус и в Русия,  последвани от среща между Путин и Лукашенко в Петербург, такъв атентат да се случи точно по това време и на това място, без всичко това да е свързано. За “доказателство” Соловьов изтъква собственото си твърдение, че само “родната опозиция” не е изпратила съболезнования във връзка с трагедията в метрото. На което Яковенко иронизира задочно с отговор, че опозиционерите така и така не ги допускат в телевизионните студия в Русия по федералните канали, но ако човек иска да види, че Соловьов лъже, трябва просто да посети профилите на въпросните руски опозиционери в интернет, за да се увери в този факт.

Гаспарян, Кургиян, Хинщейн- все имена, които не говорят нищо на широката българска аудитория, но са все водещи на радио и телевизонни предавия, които канят себеподобни гости, за да раздухват истерия вече до степен да призовават да се разстрелват опозиционерите ( Хинщейн) и да бъдат третирани като териристи, защото подстрекавали към възстановаване на тероризма на народоволците от времето на царска Русия, призовайки демонстранти да преобръщат коли ( според радиоводещия Гаспарян).

“Щом искаме сигурност, трябва да свалим демокрацията”, обобщава от името на тези фюрери на общественото мнение в днешна Русия коментаторът Хинщейн.

Но за всичко това в България- нито дума. Тук просто скъбрим за жертвите. Позволено ни е само това, но сме “предпазени от злословия “ срещу необолшевишката вълна на съвременния рашизъм, която русофилстващите нашисти у нас явно намират за проява на законен революционен гняв от рода на онзи, които превръща държавата ( на болшевиките, на нацистите, на рашистите) в репресивна машина за разправа с различните и несъгласните с официалнатагледна точка.

32 мнения за “Руските фюрери на обществено мнение и мълчанието на братушките им у нас за техния лов на вещици”

 1. Само да припомним, че никой не е забравил, че преди втората чеченска война започнаха да се взривяват жилищни блокове в Русия. В Буйнакск, Москва, Волгодонск. Загинаха над 300 човека, 1600 са ранените. За всичко обвиниха чеченците. И нищо. Но ето в Рязан стана засечка. Граждани забелязали, че някакви непознати шетат по мазетата.- те донесли два чувала. Повикали милицията. Тя определила,че в чувалите има взрив. На стената работил часовников механизъм. Иззели всичко и протоколирали. И изведнъж на другият ден, ФСБ обявява, че в чувалите има захар, било учение, с цел да се провери бдителноста на гражданите. Учение, за което не знаят ни в милицията, ни в прокуратурата, ни в общината. Граждани подали в съда иск , но “справедливият” руски съд поддържа версията на ФСБ.
  Последова втората чеченска война, където жертвите вече са десетки хиляди.
  Повече, по-долу
  https://putinism.wordpress.com/2016/09/22/sugar/

 2. Лов на вещици през двайсет и първия век!
  Това е поредният пирон в ковчега на евразиящината.

 3. Българското обществено мнение и руското обществено мнение се намират в неведение едно за друго защото по дефиниция не се интересуват от нищо. Руското мнение изначално не се интересува от мненията на всички общества по света. Може да не разбира думата “общество”, може да му убягва смисъла на понятието “мнение”- тяхна си работа, руска проблема. На мен сега ми е акцент българското обществено мнение “касателно” каквото и да било в Русия. Като анализирам едно по едно и всичко на всичко, аз достигам до много окуражаващи изводи. Явява ми се, че българинът “бай Пешо” от Згориград /което си е село до гр.Враца/ изобщо не е русофил, както някои упорито твърдят. На бай Пешо му е през крачола къде в Русията е станАл атентат, па къде не’кви русияне са протестирАле и после са ги позатвориле. Бай Пешо живнА, когато съобщиха за едни арестувани пусита райът, но то е защото внучето от Европата го светнА какво е това “пусси”. “Бай Пешо” никога няма да се изкаже като “българско обществено мнение” за каквото и да било руско събитие, ‘щото ако изобщо го е чул по кабеларката, нищо не го е разбрал. Обаче на думата “пусси” кълве безотказно, стига да не го видят жената му и комшията. Тогава да видиш – блясък в очите, три големи гроздови и сръПска музика! Славянска душа, че и православна…

 4. Да хвърля и аз моите 5 стинки в “приноса” за развитие на “теорията за световна конспирация”.
  Кой има интерес от атентата. След 26 март когато, ти да видиш, десетки хиляди граждани в близо 100 руски града се записаха в редовете на антипутинската опозиция сред които удивително много млади хора невярващи в пропагандата на зомбоящика кремльовци усетиха дебелият на обратното броене. Реакцията там в аналогични случаи винаги е била еднозначна-затягане на гайките. Въпросът на въпросите е кой-кого. Едните могат да загубят всичко, не само заграбените милиарди но и главите си, другите, вкусили малко от сладостите на елциновата свобода или младите познаващи на живо или чрез Интернет прелестите на света извън близкото обкръжение на практика само могат да спечелят стига кагебисткото изчадие бъде катурнато.
  Колкото до ТТТ(технка, тактика и технология) на теракта само на пръв поглед крещящите несъответствия с “класическите” атентати. 3-ти ден никой не поема отговорноста за стореното. Второ, на кого “смъртникът” е “оставил” взривът на другата спирка “удобно” намерен от ФСБ. Защо самоубиецът не е подбрал час пик. Три часа по-късно “ефектът” би бил с “пъти, пъти по-силен”.
  Имам още питания но сега-засега докато не се изяснят тези оставам с “особено” мнение, че е налице планиран от когото трябва теракт. Репутацията на ввп е такава, че дори когато откъм кремъл ви казват, че 2+2=4 вадите калкулатора и сами смятате.

 5. Как да реагира путин на сгъстяващите се облаци над неговата империя! Започващи протести с реална възможност за ескалация, бомби и обгазяване на мирно население в Сирия с основен заподозрян руската авиация, никакви изгледи за отмяна на санкциите докато не се махнат от Украйна и т. н. Чекистите само това могат и не им пука, че убиват сънародници. Нищо ново в разия. Имаме повторение на взривяването на русия описано в книгата на Алесандър Латвиненко и Юрий Фелшински. Убийства и страх само така се управлявала от векове тази империя на злото.

 6. Курягин не е ли всъщност Кургинян? Споменавахме и неговите брътвежи “суть времени” преди време.

 7. Необходима случайност. Ден преди атентата, мой приятел каза: “Сега само един атентат трябва”.

 8. «Сейчас Путин чем-то напоминает игрока в казино, который с плохими картами на руках решился на блеф и сумел выиграть большое количество фишек. В эйфории он отправился в бар, чтобы отметить свой успех, но счёт за выпивку оказался весьма велик. А когда он вернулся, окошко, где можно обменять фишки на деньги, оказалось закрыто. И теперь ему ничего не остаётся, кроме как сесть у этого окошка и ждать, когда оно откроется вновь»

 9. Веднага след атентата написах следния коментар, но не го пуснах, защото ми се стори твърде нелепо дори и ироничното обвинение срещу опозицията….да не се окаже, че си е актуално?
  „Да, националпредателите минаха всякакви граници…. Всичко съм очаквал от Каспаров, Яковенко, Бабченко, Навални, но да взривят метрото…. Надявам се, че сега нацията ще се обедини около националния лидер и ще се пребори с гнилия либерализъм. Е, основателните мерки за сигурност малко ще попречат на демонстрациите срещу корупцията, но какво да се прави – сигурността над всичко!
  А иронията на съдбата е в това, че ако взривът не е дело на ФСБ, то вкарването на бомба в охраняваното метро не е минало без корупция.
  Малко ми беше неудобно да сравнявам тази трагедия с взривените блокове преди втората чеченска война, но все пак видях очевидната разлика. Взривените блокове разпалиха война, а този атентат ще допринесе за мир и спокойствие в големите градове на една от най-некорумпираните страни между Белорус и Пасифика (северно от Казахстан).“
  А колкото до това, че никой не застава с името си зад предположението, че Путин си е взривил метрото – причината не е в това, че никой не го вярва (надали някой не го допуска), а в това, че умните хора не обичат да говорят без доказателства… И след жилищните блокове веднага никой не се изказа категорично, а по-късно истината излезе толкова много наяве, та чак се наложи да се разнася полоний из цяла Европа…

 10. Въпросният АлександЪр Хинштейн е офицер от ФСБ, от по-младото поколение, и съветник на началника на Руската гвардия. Гвардията бе пръкната през 2016 г. като нова, самостоятелна организация за сигурност, пряко подчинена на президента и на федералния Съвет за сигуронст (СБ), и филиална на ФСБ. Тя замести войските на МВР и дойде като по-динамична структура срещу безредици, от които н.величество Путин и Кремъл се страхуват много. Има право да бие, арестува и затваря без прокурорско решение, което значи и да убива “при съпротива” и “съмнителни действия”.
  Не случайно Хинщейн сега се “изказва” по въпроса, т.е. затваря веригата, преминаваща през президентство, ФСБ, гвардия, сигурност и т.н. Иначе казано, “ела ме удари, та да се развикам, а пък после заедно ще прокараме мерки за затягане на гайките, както ние си ги виждаме”.
  “Терористичната” атака в московския театър през 2002 г., Беслан през 2004 г. и още много подобни сценки до голяма степен бяха инсценирани от ФСБ точно с такава цел, и на тях прилича днешния хепънинг в метрото. По онова време имаше малко по-силни обществени гласове – днес остана само А. Навални – и през 2002 г. те поискаха независимо разследване на случилото в Москва. Сред тях бяха А. Литвиненко, А. Политковская. Разследването не се състоя, а по-късно бе направено те да изчезнат.
  При огромната система за сигурност и следене на Русия, такива като атентаторът в метрото отдавна ги забелязват. После е въпрос на решение, съобразно етапа, дали да ги ликвидират веднага или просто набутат да извършат каквото са замислили, за да има основание за действие.
  ЧОВЕКЪТ, ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ в Русия, винаги е бил СРЕДСТВО, не ЦЕЛ. Това последното са го измислили пак западните диваци.
  Спомняме си, имаше и Нормални Хора като Б. Немцов, С. Магнитски, Б. Березовски или М. Ходорковски. Сещаме се къде отиват всички готини хора на Русия – СМЪРТ ЗА ТЯХ, на улицата, във ваната, или най-лекото в ПАНДИЗА.
  ТОВА Е РУСИЯ – ВДЪХНОВЕНИЕТО НА РУМЕН, КУРЛЕЛИЯ, БОКО, СИДЕР и целия ни ЧЕРВЕН БОКЛУК!!

 11. Точно казано от г-н Николов. Всеки терорист най-вече иска да бъде чуто посланието му, каквото и да е то.
  Тук такова послание липсва. Някакъв взрив гръмнал, изтрепал невинни хора… Службите обясняват кой и защо го е направил, а не самия атентатор. Дори от големите атентатори като ИД не предявяват претенции за причастност (както стана при много други по-дребни атентати в САЩ и Европа).
  Доста правдоподобно изглежда тезата на Пионтковский – http://www.kasparov.ru/material.php?id=58E26DD5B4DEC

 12. Съгласна съм напълно! Какъв е този страх у журналистите от различни медии! Тишина! Сега разбирам колко обвързана е България с руската върхушка! Направо си е страшно!

 13. При.. обиск в квартирата на набедения атентатор са намерени сходни предмети с използваните при невзривената бомба,като скоч,фолио и други…Ами ,то и у нас имам скоч три вида,фолио три вида.Или бомбата е оставена,за да намерим фолио,скоч и други предмети.

 14. Великолепни коментари! Шапо!
  И да отлича Стопанинът на БЛОГА НИ с неговото многоточие преди … нягин.
  И после как да съм изненадан, че инцидентните включвания на разни тролове (не и в тази тена,поне дотук) показват убедителна неадекватност.

 15. Много актуална и злободневна статия,която показва накъде духа ледения тоталитарен вятър
  в Русия,който би могъл да вледени и нас.Терактът(гротескна руска дума),дори да не е
  провокативно инсцениран от властимащите,веднага бива използуван за яростни атаки срещу
  опозиционните сили и слабите демократични устои на обществото.Нещо повече – говори се за
  даване картбланш на Путин за въвеждане на абсолютен тоталитарен режим.А само като си представим
  колко са поклонниците на Путин в нашия парламент – жална ни майка,ако руския пример им
  подейства вдъхновяващо и окуражаващо.Нашите политици-русофили не са просто хора обичащи
  Русия – те са преди всичко тоталитарофили.Несъвместимо е да симпатизираш,да подкрепяш една
  олигархична,със силни тоталитарни тежнения власт и да се броиш за европейски демократ.
  Истината за Русия винаги трябва да се казва за да не може недобросъвестни наши политици и
  русоподобни местни медийни фюрери да постигат нечистоплътните си цели.

  П.П.Едното от имената на руските медияфюрери е сгрешено – Кургинян.

 16. Уважаеми г-н Инджев,
  Благодаря, че ме насочихте към статията на Георги Милчев в „24 часа“. Напълно е прав, като казва:
  „Ако въобще има разумен извод от всичко това, не е ли той в общи действия, вместо в глупаво противопоставяне?“

  Остава само Путин да го послуша и да зареже глупавата анексия на Крим и агресията срещу Украйна, да направи честни избори и всички заедно да се обединим срещу тероризма.

  Странно… а иначе има толкова умен поглед…(Милчев де, не Путин).

 17. Просто цитат:
  „Ликвидирайте,… необходим е безпощаден терор срещу помешчици, свещеници, белогврардейци…!” – Владимир Ленин, към своите комунисти и чекисти, масови убийци, „История России, XX Век”, К. Валиуллин, Глава 3
  „Обесете, непременно, да виждат хората, не по-малко от 100 кулака, богаташи…” – заповед на В. Ленин, 11 август 1918 г.
  „Няма да стигнем доникъде, ако не прилагаме терор!” – В. Ленин, на среща на Петроградския съвет с делегати от хранителната промишленост, Събрани съчинения, т. 26
  „Как си представяте да победим без да прилагаме най-жесток революционен терор?” – В. Ленин, „ЧеКа: Политическата полиция на Ленин”, 1981 г.
  „N.B.: Терорът е най-бързият път към новото общество” – Йосиф Сталин, записка, „Сталин: Първа подробна биография въз основа на нови документи от секретните руски архиви, 1997 г.
  Аз имам брат, който има или арендова няколкостотин декара земя, обработва, сее и жъне и т.н. Т.е., той е български „помешчик”.
  Имам и братовчед, който беше свещеник. Т.е. и той е за безмилосно убиване, според идеологията на партията, тачена от Курлелия.
  Белогвардейците са нищо друго, а доброволна военна сила, сама организирала се и опитала да спаси руската демокрация, начената през февруари 1917 г., от кървавата трагедия, сполетяла Русия от октомври 1917 г.
  С една дума, другарят Ленин, дето децата в училище трябваше да го знаят от кориците на читанките преди майките си и родината си, прави ликвидиране на средната класа в Русия и всичко каквото се изправи на пътя, та да може новото комунистическо кръволочие да седне по-здраво във властта.
  А пък партийците на Курлелия са първите в България бизнесмени – конструкцията на новата ни „средна класа”. Заедно с поповете от ДС, заместили истинските след 1944 г., и останалия Червен Боклук.
  Бих заврял Курлелия в задника на разложената мумия „ленин”, добре вързана, да влезе по-добре с главата напред откъм дебелото черво в топлия чревно-стомашен тракт. В мумията, не изложената на площада пластмаса.
  Да види добре мястото, откъдето се „дава” на народа, та да й стане още по-ясно какво демокрацията после „отнема”.

 18. От рьсия както винаги се носи зловонна, смъртоносна СМРАД!

 19. Първата ми мисъл поповод този атентат беше ,че е автоатентат.И побързах да я отхвърля,все пак загинаха толкова хора!!Малко повече осведоменост и на българинът ще се излекува от стокхолмския си синдром(в случая московски)

 20. Абсолютно първата ми мисъл , когато чух за атентатите беше , че Империята на Злото по скоро ще се самовзриви , отколкото да допусне , дори едничък тъничък лъч на граждански протест да заплаши Зловонната й дупка. Ами те тази власт “с кръв са я взели” и ако трябва
  още морета от кръв са готови да пролеят.

 21. Поздравления за GEORGI NIKOLOV -много верни коментари, и наистина отлична новина по повод Стив Банън – много приятно ме изненадахте с неговото уволнение! – явно щатската имунна система най-после се е задействала, и е изхвърлила вирусът Банън – гнусното приятелче на Дугин, което според мен целеше с провокации да предизвика дори гражданска война в Америка – нали се изживява като “революционер” и ленинист. Отлично е махането му, it just made my day!

 22. Информация за размишление / по Щирлиц/:
  Две години Кремъл гръмогласно крещи, че те, едва ли не единствени, се борят с ИДИЛ в Сирия. В същото това време И ДИЛ правят атентати в Европа, заливат я с бежанци, като нанасят удари по демократичните й устои, и не само не закачат тези, които “ги трепят”, ами сякаш им правят услуга… Сега, изведнъж, тъкмо, когато започват протести, невиждани от десетина години, се сетиха да ударят в Русия…
  Или има Божествена намеса в полза на най-презряната православен Цар, или има нещо гнило, ама много гнило, в Кремъл.

 23. Да се чете: най-правоверния православен – включва ми се някакъв автоматичен редактор.

 24. http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/konstantin-borovoy-za-vrazkata-mezhdu-protestite-i-terorizma-v-rusiya
  И още :Единственото, което ме смущава, е че взривът в метрото съвпадна с престоя на Путин в Санкт Петербург. Или трябва да се съгласим, че това е случайност, или подобно съвпадение не може да не наведе на мисълта: терористичният акт – по някакви съображения – може да е подготвен от руските специални служби.
  Това заяви пред онлайн изданието “Гордон” известният историк Юрий Фельштинский.
  Освен това, ние, за съжаление, знаем: специалните служби на Руската федерация имат богат опит в извършването на терористични атаки в правилния политически момент, подчертава историкът.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.