И казахстанците взимат мерки срещу преторианците на Русия

Замяната на кирилицата с лтинска азбука е сред нещата, които никога не съм предлагал, но ми се внменяват ( подобно на уж мое предложение православието да бъде заменено с друга деноминация на християнството), за да бъда системно руган от анонимни простаци по форумите. Нещо повече, някои от желаещите да ме бесят, които разпространяват любима моя брадясала снимка ( оригиналът е от мое интервю за e-vestnik, придружено с любителска снимка на авторката ), обосновават своята кръвожадност към моя невинност именно с това, че съм “русофоб”, който искал да смени религията и вярата на българите ( щото и двете са дошли от Русия у нас, нали!).

Правя това задължително встъпление заради репликата по-долу във връзка с бягството на Казахстан от кирилицата, което подлежи на малко по-сложна преценка от случая с България поради аргументите, които азиатската страна и нейният автократичен лидер Нурсултан Назърбаев изтъкват. Там латиницата е била легитимна дълги години дори и по време на съветската окупация, наричана “съюз” на социалистическите републики, присъединени към болшевишка Русия.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/12/2952638_kazahstan_smenia_kirilicata_s_latinica/

Да, абсурдно е да мислим за писмеността в България на основата на друга азбука, освен кирилицата. Звучи като тежкото пиянство на онзи, който в яда си казва на вбесената от него съпруга, че “тези деца на са от теб”.

Защо, обаче, най-голямата, най-богатата и днес бивша съветска азиатска клония, без която великоруските планове на Кремъл за евразийски съюз ( разбирай- империя на “желаещите”) са пълен абсурд, макар и без това да е комплексарска утопия на мозъци, болни от реваншизъм, чрез който се опитват да компенсират факта, че  въпреки несметните природни богатства не могат да догонят напредналите с труда на своите народи източни и западни държави?

Въпросът, разбира се, е риторичен. Кирилицата за Казахстан е инструмент на чуждото господство, свързано с доминацията на руското влияние в държавата, която в етническо отношение е русифицирана повече от останалите  бивши съветски колонии. А Путин, както се видя от безцеремонната му намеса в Украйна, не се колебае да употребява руските малцинства  ( или мнозинства, както в Крим), за да разширява границите на и без това най-голямата по територия държава- концепция за управление и политическо оцеляване на трона под формата на “обединяване”  в една нация ( или по-скоро в едно голямо племе), заимствана директно от Чингис Хан и приложена от него в края на 13-ти и началото на 14-ти век.

Иронията с казахстанското бягство от руското влияние към азиатските корени на тюрките се подсилва от контрастиращата символика на българския пробив в т.н. семейство на европейските народи, както наричаме Европейски съюз. Кирилицата се появи за първи път върху банкнота от общата европейска валута и това подчертава уважението към правилата в съюза. Защото България, макар и най-бедната държава в него, е носител на своята специфика, която не само не е заличена от отварянето на границите и глобализирането на търговията, но е отличена с този жест.

На обратната страна на монетата са руските провокации срещу България. Най-новата беше организирана в рамките на руско телевизонно шоу, в която ролята на шута, на “момчето за бой”, което символично замерят с гнили домати от дюдюкщата руска публика, беше отредена на Борисо Анзов, личния български палячо на говорителката на руското външно министерство  Борис Анзов. Влюбеният в Русия Анзов, който редовно участва в клоунади на брифингите на Захарова, а тя му отвръща с взаимност като се кичи с подарени от него кичозни имитции на български носии, буквално призова в руския телевизионен ефир Русия да ни освободи “отново”- този път от европейското иго.

Знаем за лудия и баницата, но чак такава мазна отврат не бяхме помирисвали досега. Което само показва колко са прави казахстанците да внимават с преторианците.

Апропо, понеже провокацията на Анзов събуди от сън някои български медии (предимно във все пак будното  виртуално пространство на интернет), трябва да внеса малко уточнение относно “личността и делото” на тази българска маша на Маша Захариева. Не е вярно, както написаха някои колеги, че Анзов е станал известен с това, че руснаците го заведоха в Сирия, където пострада и стана голям герой, направо ветеран на военната журналистика. Същият се прояви доста по-рано, но тогава, “кой знае защо”, не впечтли с провокацията у нас (почти) никого, макар тя да обиколи света със своята визия.

С на практика открадното – по смисла на неговата (зло)употреба шалче с надпис “Сите българи зедно”, Анзов привлече внманието на фотографите по време на една от безкрайно дългите пресконференции на Путин.

Българският трибагреник се вя пред очите на Путин /видео/

Това стана в края на декември 2013 г., когато Путин се “отчиташе” за своите епохални успехи на едноличен собственик на Русия. Анзов, обсебил произведеното от истинския български патриот Никола Григоров шалче, с извезано лого на неговото репресирано телевизионно предаване “Сите българе заедно”, се опита да измами руснаците, българите и целия свят ( ако има начин), че някакъв голям българин едва ли не се е промъкнал в обкръжението на Путин и от тази позиция зове за единение на българите ( с Русия, както се оказа). Но истината много скоро лъсна ( за онези, които я търсят).  https://ivo.bg/2013/12/20/сите-българи-срещу-ситите-русофили/

Няма да се учудя, ако в руската кухня, в която готвят провокативните клоунади на Анзов, намират за забавна близостта на фамилното му име с Азов – адреса на първата голяма военна победа на Петър Първи по пътя към маниакалната му цел за превръщане на бившето московско княжество в империя, закърмена със заветите му Черно море да бъде превърнато в “руско езеро”.

10 мнения за “И казахстанците взимат мерки срещу преторианците на Русия”

 1. Преди 1-2 години Казахстан реши обучението в горните класове да премине почти изцяло на английски, а във вузовете – изцяло. Не на китайски – а китайското влияние там е по-силно и от руското – а на английски. Познайте кое малцинство (руското) беше недоволно.
  Всъщност, руснаците в бившите съв. републики са по-нормални – разбрали са, че светът не се върти около тях, на Русия не и дреме за тях, а местните племена искрено я мразят. Някак си не се чувстват “богоносци”, като руснаците в Москва, на запад или в Поморие. Само в Украйна имаха толерантно отношение към руснаците, Путин успя да промени и това.

 2. ВИЖТЕ, ВИЖТЕ:
  Приятелите на Румения ЧЕРВЕН Радев, Кухата Курлелия соц-комунисти, Станиш-Гоцэвци, Патреоте & Сие:
  1917 г.: По същия начин комунистите (лъжовно „болшевики”), с дулата напред, превземат И РАЗСТРЕЛВАТ Парламента и Правителтвото на Русия, която вече е поела (февруарската революция) по пътя на Демокрацията!
  1944 г.: По същия начин комунистите на България и Русия превземат Парламента и Правителството на България, Суверенна Държава!
  1979 г.: По същия начин комунистите на Русия, Милите „ОСВОБОДИТЕЛИ”, фъргат десант и превземат Парламента и Правителството на Суверенен Афганистан!
  Февруари 2014 г.: Руски „освободители” превземат парламента на Крим, Суверенна Украйна!: https://www.youtube.com/watch?v=O_e_aEibUTg
  Февруари 2014 г.: Руски „освободители” превземат правителството на Крим, Суверенна Украйна!: https://www.youtube.com/watch?v=zUHtwAh6SGU
  Ноември 2016 – Февурари 2017 г.: Пак руски „освободители” опитват преврат в Черна Гора, да свалят Законно Правителство на Суверенна Държава и турят на негово място кукли-марионетки, дърпани от КГБ-Решетки, такива като Радев, Курлелия, Станиш-Гоцэвци, Патреоте & Сие, а евроатлантици като Мило Джуканович (РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ) премахнат!
  Някаква закономерност?
  No comment.
  Все пак: ЗАТОВА И КАЗАХСТАН ПРАВИ ТАКА – ПО-ДАЛЕЧ, ПО-ДАЛЕЧ!

 3. Другаря Анзов, е наистина в своя собствена категория извън конкуренция (“обединените патриоти” гледат със завист). За всички глупости, които прави, освен че му плащат изглежда има и сексуален стимул. Като за него Маша си е направо супер мацка. С оглед на слугинския си статут едва ли ще получи взаимност, но човека е свободен да пробва. Някой вече беше давал линк към това, но който иска да се посмее може да погледне https://m.online.ua/news/770348/

  А в по-сериозен поглед. явно и руснаците осъзнават колко е карикатурен Анзов и го държат само за консумация на собствени си руски пазар. Тук направо го заглушават, защото ще дразни електората не само в дясно, а и по целия останал спектър. Но дори и за постоянно зомбирания руски зрител, Анзов е low cost продукт насочен към най-долната част на скалата- слабообразовани хора, които не владеещи чужд език и/или никога не излизали извън Русия. За другите зрители, били те и руснаци, той си остава хумор, сатира и забава.

  Точно така, с ирония, трябва да бъдат отразявани и изявите му. Този индивид, и пропагандата които носи, просто не заслужава повече. В такива случаи смехът и сарказмът са най-доброто оръжие.

 4. Доналд Джон Тръмп (Donald John Trump) ПРОДЪЛЖАВА ДА ГО НАЧУКВА на Путьин – и оттук на измет като недоносените “Тръмп-общественици” (поредния опит за Марионетна КГБ-Резидентура у нас):
  “Аз бях казал, че НАТО е остаряло/ненужно. Сега се коригирам – Не, НАТО Не е такова нещо!”:
  https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2017/04/12/trump-on-nato-i-said-it-was-obsolete-its-no-longer-obsolete/?utm_term=.4a2a4a4fc2f0&wpisrc=nl_headlines&wpmm=1
  Сенатор Джон МакКейн (John Sidney McCain), председател на сенатската комисия по въоръжените сили, на обиколка в Западните Балкани и на посещение в Подгорица, Черна Гора, поздравява ги за присъединяването към НАТО и продължава:
  “Поведението на руснаците в района (на Балканите) и света НЕ Е ПРИЕМЛИВО. Това поведение на Русия изисква НАШАТА СОЛИДАРНОСТ и СИЛА с оглед да запазим ПРИНЦИПИТЕ И ФУНДАМЕНТИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА”:
  http://www.militarytimes.com/articles/us-senator-blasts-russia-for-interference-in-balkans?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=DFN%20DNR%204.12.17&utm_term=Editorial%20-%20Daily%20News%20Roundup
  Да запазим Цивилизацията! ОТ РУСИЯ!
  Не да мерим Километър асфалти, да каним Путин на гости.
  РУМЕНЕ, ЧЕРВЕНА РУСКА ПОДЛОГО (RUSSIAN FARTING SHILL),
  Защо не поканиш например Тръмп и Кристо. И делегация други ръководители и бизнесмени. Просто да организираш Проект за посешение и ги Поканиш? Друг е въпросът дали ще дойдат. Но самият жест на поканване, с идеи за Разгръщане на сътрудничество, с добра воля КЪМ тях, не Против тях за сваляне на санкции и още. И между другото, да опакова Кристо нещо – защо не “Б”СП-Позитано “завинаги”, както обичат комунистите да казват, или пък нещо по-красиво да изглежда, за страната ни.
  НЕ ДА КАНИШ ПУТИН!
  ИЗЛАГАШ БЪЛГАРИЯ – Димитровградски гарнизонен комунист!
  НИКОЙ В Източна СВОБОДНА Европа НЕ КАНИ ПУТИН – Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Украйна, Молдова, Румъния, Хърватия, Словения, Черна Гора, Босна, Албания, Косово.
  ПАК ЛИ САМО БЪЛГАРИЯ ЩЕ КАНИ РУСКИЯ ЦАР!?

 5. Казахстан, 20 пъти колкото България, има голямо руско малцинство и бе доста русифициран, защото бе превърнат в полигон на съветската и руската армия. Там са ядрените опити, Семипалатинск, химически полигони, там е Байконур за космически ракети и подобни колкото България на територии. Много казахстанци има умрели и с изродени деца заради облъчвания и отравяния. Столицата бе преместена в Астана точно преди 20 години заради руското малцинство, което е повечето в този район, да не вземе да се дръпне нещо в “освободена автономия”. Но Кремъл няма скоро да прави такъв трик, като в Украйна, защото Казахстан е нужен заради Байконур и големите мини на уран.
  Казахстанците имат много добро отношене към българите и добре знаят частичната Българска родово-историческа връзка, включително през кипчаци и кумани. В Казахстан има поне 20 хил. българи, насила доведени от Бесарабия и Крим след Втората световна.

 6. Уважаеми ТЕНКО:
  Благодаря за хубавата мисъл на Ели. Човек с Подчертана гражданска позиция. Още като заговори и по лицето излъчваше загриженост по проблема. Заслужен Нобел, и такива трябва да ги има повече по земята.
  Ако преобладаващо в България има такава позиция, можеше да се направи нещо като казахстанците, поне да изчистим руските паметници и увеличим Българските, Вместо тях. И американците щяха да ни изкажат подкрепя затова, с уважение, точно заради Това.

 7. Русия винаги ще има преторианци докато има овце които блеят, че Мая Манолова щяла да им смъкне сметките за ток,парно и вода.
  Тестът за това коя е истинска ,мислеща за НАРОДА И КОНКУРЕНТНОСТТА на нашите фирми, българска и евроатлантическа партия и коя е проруска е отношението към цената на руския газ!
  Ясно и просто!

 8. ИВО, в долният абзац вместо накрая правилното Маша Захарова пак си изтипосал идиота Борис Анзов. Има и още в останалият текст пренебрижимо малко но все пак са налице бързописни грешки.
  …Борисо Анзов, личния български палячо на говорителката на руското външно министерство Борис Анзов.
  А този е оръфляк от всяка г.т., че просто ме е срам нече толкова ми е сънародник колкото, че е представител на човешкият род.

 9. Към Georgi Nikolov:

  Благодаря ти за сигнала относно текста, който писах на яркото слънце , което се беше отразило зле на бързописа ми. Ремонтирах го. А за Маша и Анзов всичко си е на мястото…

 10. Латинизацията е един от ключовите моменти в стратегията за развитието на страната (‘Казахстан 2050’). Назарбаев заслужава относително признание, в доста отношения се проявява като добър държавник.
  Иначе, Азербайджан, Туркменистан и Узбекистан го изтъкаха отдавна този стан.

  ‘Маша и анзов’ е добро заглавие за евтин сериал.

  PS: Ярко слънце е добра идея!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.