16 прилики и една разлика между Ердоган и Борисов

Резултат с изображение за Борисов ръкостискане Ердоган в Турция снимка

За референдума и пировата победа на Ердоган над населението на големите градски центрове в Турция днес се лее водопад от информация и не е нужно да припомням известните факти. Ще им придам, обаче,  малко български контекст в срамнителния анализ на личностите, управляващи там и тук, както и на някои от “принципите”, които те изтъкват в полза на своята несменяемост.

1.Ердоган е на преден пост в турската политика от 11 години.

Борисов в България- също.

2.Ердоган е издигнал в култ стабилността на държавата като основание тъкмо той да я крепи.

Борисов в България – също.

3.Ердоган е за мажоритарния вот ( имайки предвид собствената си мажоритарна избираемост).

Борисов в България- също.

4.Ердоган противопоставя жителите на малките селища на градското население на мегаполисите.

Борисов в българските условия ( при всички условности на сравнението) – също.

5.Ердоган се стреми към статут на “баща на нацията” ( заменяйки досегашния Ататюрк).

Борисов в България – също ( майката , според него, трябваше да стане Цецка Цачева, чиято кандидатура “бащински” издигна за президент).

6.Ердоган проповядва пряката демокрация чрез референдуми ( в първите часове след победата си на референдума вчера той обеща нов за смъртното наказние, ако парламентът му попречи да го наложи).

Борисов в България проповядва същото отношение към прекия вот .

7.Ердоган изтъква собствената си борбеност ( на бивш спортист) като обяснение за политическия си триумф на самонаправил се политик.

Борисов в България – също.

8.Ердоган е продавал нещо по улиците на Истанбул като юноша, защото е бил беден.

Борисов е вадил картофи, ял е филии с мас и е ритал топка с чифт скъсани гуменки поради бедност ( картинка, която за онези временна се отнасяше до почти всички български деца, но само Борисов умее да прави от нея пропаганда в полза на кариерата си).

9.Ердоган е “емблематичният, харизматичният” лидер, описван по този начин в световните медии.

Борисов в България ( и по страниците на световния печат)-също.

10.Ердоган харесва Путин като свой близнак ( отново).

Борисов в България го уважава от страх от върховния побойник в квартала .

11.Ердоган е за НАТО ( все още), но против това да дразним Путин в Черно море.

Борисов в България ( и по отношение на Черно море)- също, макар и да му е неприятно натовски танкове “да се разхождат” из България.

12.Ердоган , за радост на Путин, забрани на американците да оперират от неговата военновъздушна база в Инджирлик за въздушни удари в Сирия.

Борисов, заради кефа на Путин,  не допусна в България да се разположат елементи от американския натовски противоракетен щит.

13.Ердоган е за “Турски поток”.

Борисов от България на практика е негов косвен кръстник ( според Путин, който на 1 декември 2014 г. смени в Анкара названието на потока от “южен” на “турски”, а външният му министър Лавров обвини за това послушанието на Борисов пред ЕС – Борисов се съгласи като определи в отговор Лавров за най-големия дипломат на света).

14.Ердоган е срещу руската анексия на Крим, но и срещу санкциите срещу Русия, които вредят на двете страни.

Борисов не смее да се обяви срещу общата европейска позиция за Крим, но човърка систематично с мърморене по въпроса за вредата от санкциите на европейците срещу близки до Путин олигарси и техния бизнс, защото вредят на двете страни ( неговото протеже Цачева се обяви категорично за отмяната на санкциите в един глас с русофилския си дубльор Румен Радев, преди да направи крачка назад от това искане в хода на предизброна кампания за президент).

15.Ердоган разпалва турския национализъм.

Борисов е на път да управлява с вождовете на българския национализъм.

16.Ердоган шантажира за пари Европейския съюз по въпроса за бежанците.

Борисов прави същото, но по-скоро като просител на своето си ниво в ролята на самоназначил се главен граничар на съюза срещу бежанската вълна

ЗАБЕЛЕЖКА: Горните прилики не са подредени непременно по важност, нито по хронологичен признак. Нюансите в приликите не ги оборват ( национализъм в България, например, означава любов към чужда нация).

А ето и една съществена разлика между състоялата се биография на Ердоган и един открит въпрос пред Борисов:

Ердоган е лежал ( заради принципи, нарушавайки забраната да разпространява омраза по религиозен признак), а Борисов не е е бил в затвора.

18 мнения за “16 прилики и една разлика между Ердоган и Борисов”

 1. Единият е бил охрана на комунистически диктатор, управлявал 35 години, и се гордее с това, а другият – не, даже си “позволява” да води люта битка с марксистките терористи от ПКК (официално признати за такива от ЕС!).

 2. Макар да има теоретична база за сравнение с извинение за думата,но не и за смисъла Тиквата е едно бозаджийско лайно в сравнение с Ердоган (това че Ердоган е диктаторско говедо което съсипва 90 години усилия на Атaтюрк е друга тема)

 3. Съгласен съм изцяло със Симеон. Надявам се горещо, че не е далеч денят когато моделът КОЙ провеждан всеотдайно и с нарастваща активност от тримата шишковци-баце, пееФски и цацата ще бъде пометен защото няма по-страшно нещо от гневът на търпелият. Тогава на банкянското слънце ще бъде предоставена възможност да си “избере” килия с южно изложение при бай Ставри, строг но справедлив, в СЦЗ. Така изцяло ще се “изравни” с комшийският лидер. Султан ердо е параноик но това ни най-малко не му пречи превъзходно да защитава интересите на страната си, каквото и да означава това. Тиквата, освен за далавери, за друго не го търсете. Никога да не забравяме и най-точната квалификация на същноста на Слънчо. Дадена е от Иван Костов: “Бойко Борисов е чудовищно некомпетентен”. С изключително нисък личен и обществен хоризонт, това по Радан Кънев.
  Пускам като допълнение и мнението на доктор Тони Филипов, споменава и други родни недоразумения но мутро-милиционера е главният герой на статията.

  http://www.reduta.bg/%d0%b8%d0%b7-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%bb%d1%83%d0%b4-10-14-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb/

 4. Не е по темата но няма да е лощо ЧИТАТЕЛ-и да прочетат съответно дописката и статията и белким вденат за какво иде реч. За мен и предполагам за още милиони и милиони по света и у нас когато и ереферия да се разпадне е много късно. Злините на които са ненадминати майстори и които са причинили на народите които обитават огромната й територия, на близки и далечни съседи вкл. и на други континенти са огромни и непростими.

  https://www.gazeta.ru/politics/news/2017/04/16/n_9931397.shtml#comments

  http://repost24.in.ua/%D1%81%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D0%B9-%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D1%89%D0%B8%D1%82-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8B/

 5. Само да споделя вкратце усещането което имах тази сутрин по време на интервюто с “моят човек” Емануел Макрон при Жан-Жак Бурден. Дори цялата политменажерия която матРияла вкара в НС начело с баце, корни, тримата глупаци-патрЕотите, маГарешки и последният да затвори вратата да се сбере и прослуща записа с титри на български отдолу я хване 10% от казаното от водачът на Ен Марш, я не.
  И ако имат малце от малце достойнство следва да си направят колективно политхаракири. Да, ама НЕ! Надай се вдово на пиян х.. .

 6. Не смятам че резултатите от рефеендума са победа за Ердоган, напротив, той сериозно трябва да се замисли за своето бъдеще в политиката понеже неговото упорство може само да усложни ситуацията в региона и Турция да стане втора Сирия.
  Още преди много време бях писал тук че Турция я очаква гражданска война в близките 10ина години.
  Дано не съм бил прав, но като гледам накъде отиват нещата …

 7. Ердоган не е съвсем сигурно как е “спечелил” ЛИЧНИЯТ му “референдум”. Защото не иска няКОЙ друг, освен него , да е “президент” на Турция, вместо него! За себе си свика референдум Ердоган. И с Гюлен нямаше да разделят , ако Гюлен не беше повдигнал въпроса за ТОТАЛитарната КОРУПЦИЯ на Ердоган и шайката му преди 4-5 години.. И точно заради бандитизма на режима на Ердоган се разделиха. АГюлен можеше само да се договори с Ердоган за участие в разделянето на “порциите”.
  Верно Ердоган все още не може да достигне корумпираността в путлеристка Русия, но Путлер е и по-дълго във властта – от кметството в Ленинград до днес са вече над 25 години, а ако прибавим и годините от ГДР и в КГБ се получават още толкова.
  Но за мащабите на Турция , Ердоган се постара, и то доста. Даже си менкаше петрола с ИДИЛ, далаверка.
  Но, ако след 2 години Ердоган загуби изборите за президент. То ДРУГ ще се ВЪЗПОЛЗВА от ЛИЧНИЯТ “референдум” ЗА Ердоган. Друг ще е “бащаТА” на неоислямистката му неосманска неоимперия. ДРУГ ще е султанЪТ в неосултаната МУ.
  А можеше просто, за да се избегнат неяснотите, да обяви че референдумът е само и единствено за него и неговата корумпирана власт, а не за някаква си “президентска република” , изобщо.
  То и Иран формално е “република”, но де факто си е аятолахска ислямистка олигархична диктатура. И Ердоган се е опитва да ги надмине , и тях. Защото Турция ще е фактическа “президентска” ислямистка монархия, и в никакъв случай “република”.

 8. Ердоган като дете е продавал гевреци (симиди) из чаршиите на Истанбул, преди да стане ученик в имамско училище, и също е бил чирак в златарски дюкян (куюмджия).
  Но Ердоган се е доказал като усещащ, хитър и коварен водач-ислямист, който е държавник, повел ислямското движение на Турция, печелещо изборите от 2002 г. непрекъснато досега, както и самата страна, при това срещу курса на Ататюрк, на управлявалите след него генерали, както и срещу ЕС и НАТО, за което трябват най-малкото гащи, не толкоз интелект.
  Както казва SIMEON тук, Боко е едно охранително-бозаджийско ЛАЙНО. На него, както и на Сидеров, Курлелия и целия Червено-Розов БОКЛУК, НИКОЙ няма да обърна внимание в нормална страна (ДОРИ В ТУРЦИЯ И ОРИЕНТА) да бъде издиган на постове, да ръководи страна и му се чува думата от екраните. Той няма нито характер, нито интелект, нито пък гащи дори да каже две критични думи срещу Путин и Русия, изпълнен с политически страх и слабост – типично състояние на политическите ни “лидери”, за съжаление и на много българи.
  Между другото, както България е разцепена на две между Русия и западната цивилизация, така и Турция, още повече при Ердоган и след сегашния референдум, е жестоко разцепена между Изтока/исляма и западната цивилизация. И пак подобно на България, ориентираните към западната цивилизация са повече културните хора, повече образовани, ерудирани, отворени, светски, цивилизовани, същите като средния европеец. Техните опоненти, макар и някои повече богати от тях като мутри и нови милионери, са по произход консервативни анадолци с потурест манталитет, мразещи Европа и Америка, ЕС и НАТО, подобно на нашите ТЪПИ комуняги и русофилска измет.

 9. Украински подарък-“яйце” до руските агресори и сепаратисти по случай Великден!:
  http://cs7003.vk.me/c621623/v621623008/1b9f5/V8RyAv0JC0A.jpg
  “Русия не успя да предвиди вълната патриотизъм на Украинците, надигнала се в резултат на нейната агресия”:
  https://inforesist.org/atlantic-council-rossiya-ne-smogla-sprognozirovat-volnu-patriotizma-u-ukraintsev-v-otvet-na-agressiyu/

 10. Още прилики. Съсипват държавите си. Поради тази си прилика смятам че и двамата са проекти на ЗЛОТО
  Три основни проблема на България свързани с путин.
  1.Най- спешно трябва да сме активни по казуса със скъпата руска, путинова, единствена газ. Утре по настояване на единствената пробългарска партия НОВА РЕПУБЛИКА разговор с правителството по тази неотложна тема. Останалите политици се държат сякаш са на работа в газпром.
  2.Пловдивския панаир .Там герб в сътрудничество с “върлия враг” бсп с помощта на окупираните от русия прокуратура, служби , президент и т. н. искат да извършат откровен пладнешки обир от една прекрасна Българска земя (800 дка в центъра на Пловдив). В полза на гергов ( русия).
  3. Рекета на лукойл посредством монополното положение с акцизните складове. Затова от 20 до 40ст на литър гориво отиват за захранване на путин да може да ни колонизира.
  Срещу трите най- големи грабежа от партиите само НОВА РЕПУБЛИКА СЕ БОРИ. ОСТАНАЛИТЕ СА НА СТРАНАТА НА ПУТИН.

 11. Г-н Инджев, поздравления за отличния анализ. След като прочетох новината за референдума в Турция мислех по същите теми. Това е тревожен сигнал за процесите на Балканите и в Източна Европа като цяло. Обществата в региона, не са привикнали да носят бремето на свободата, не са зрели нито културно, нито институционално и лесно залитат в посока на диктаторското си минало.
  Отоманската империя спира да съществува през 1922 година. Турция въпреки проблемите си (консервативен/радикален ислям и кланово деление) се превърна във водеща икономическа и политическа сила със собствена интелигенция и изглеждаше устремила се към бъдещето на успешна модерна държава. Но ето че голямото класово и културно разслоение дава почва на популисти и по-малко от век по-късно Ердоган става първият турски държавник сдобил се по същество със султанска власт и размил границите между духовни и светски институции. Днес Турция зачеркна заветите на Ататюрк.

  Да се надяваме, че българският народ все пак ще се окаже по-буден от турския и няма сам да изгласува прехода към диктатура.

  Иначе сега съвсем ясно се вижда, защо старите демокрации в континентална Европа се опитват да няма бедни и да има голяма и добре образована средна класа. Там където хората са минали определено културно и интелектуално ниво, популизмът не вирее (в достатъчно големи %). Там където има голямо класово разслоение стават изненади. Такова има и в САЩ и Обединеното (засега) Кралство (който е живял/живее там ще ме разбере) и ето че и там се случиха Тръмп и Брекзит съответно.

 12. Към GG
  Въз основа на какво правите извода, че в САЩ и Обединеното Кралство се е случило нещо лошо. Твърде малко време е минало. Този израз “класово разслоение” съм го чувал само от комунисти.

 13. Още три добри парчета към темите на деня:
  “Кой и как загуби Турция за демократичния свят?”: Алекс Алексиев
  http://bulgariaanalytica.org/2017/04/16/who-lost-turkey/
  “Тръмп, Дугин и „блатото“” – по повод публикация на главния необолшевишки идеолог на Кремъл Александър Дугин (там нали все са по “непредсказуемите, апокалиптичнитe” последици за света/мира), предизвиквани несъзнателно от враговете: Огнян Минчев
  https://ognyanminchev.wordpress.com/2017/04/17/тръмп-дугин-и-блатото/
  “Гопники в Совбезе ООН” – по повод поведението на великата руска дипломация в ООН, любимка на Боко като най-добрата на земята (https://bbcccnn.com.ua/svit/gopnyky-na-sovbeze-oon-v-glaza-mne-smotry-ne-smet-obyzhat-rossyyu-novyj-churkyn-pokazal-master-klass-dyplomatyy-rf-vydeo/): Илиян Василев:
  http://idvassilev1.blogspot.bg/2017/04/blog-post_12.html

 14. До ALEX-DE:
  Що се отнася до възможността за гражданска война. Напрежението расте, турски журналист, подкрепящ Ердоган, призовава последователите за готовност за /гражданска/ война. Голямо недоволство на опозицията заради сигурни мошеничества. https://komnews.org/turkey-referendum-pro-government-journalist-calls-war-preparations/
  Що се отнася до победата – да победа е за, съжаеление. Дори с половин процент. Дотам стигнаха нещата с “ислямското възраждане” в целия Близък Изток. Повторение на Иран от 1979-а, както някои казват. Не с много, но завинаги, нядяват се други (както и другаде, включително у нас…).

 15. Към E.GAVRILOV:

  Избирането на Тръмп и Брекзит бяха срещу волята на образованите хора и хора на водещи (или да ги наречем престижни) позиции и в двете държави. И двете решения бяха подкрепени от т.нар. “white garbage”(бели необразовани бачкатори) и застаряващо провинциално население. Извинявам се за грубия изказ, но за това има и достатъчно анализи в нета. Как да определя, което и от двете явления като положителни?! Можете да проследите и по какъв начин се приема Тръмп от медиите и от обществото в САЩ като цяло (рекордно нисък рейтинг на доверие и постоянни скандали с различна сила). Дали ще се случи нещо още по-лошо предстои да видим. Не искам да гадая. Това са общества с изградени механизми на защита, които може да/да не бъдат пробити повторно за кратко време. Въпросът е че тук “хакването” на западните медии/обществено мнение е подкрепено с много пари, и това е практически без еквивалент в модерната история.

  Понятието социално/класово разслоение изобщо не е комунистически (макар комунистите особено ефикасно да са се възползвали от обусловените от него механизми). В западната иконометрия и социология има разделяне на класи по образователен ценз и особено по доходи (и стандартът на живот, който те определят). Вижте например goo.gl/ydBZ02

  И идеята че доходите и образованието на групи хора (т.нар. стратифицирани извадки) могат да се използват за предсказване на поведението им е основно допускане в статистическото моделиране на социални явления. Много прилича на онзи принцип на Маркс, но в същност е казано много преди него, като минимум от Адам Смит (а вероятно и много преди това).

 16. МК Магна, инвеститорът на бъдещия небостъргач до Мол Paradise Center:
  http://www.mkmagna.ru/
  Компания МК Магна была создана в 2010 году. Наши клиенты – множество предприятий и оптовых компаний по всей территории РФ, сфера …
  МК Магна  
  Industrial equipment supplier in Kstovo, Russia
  Address: ul. Kstovskaya, 5, Kstovo, Nizhegorodskaya oblast’, Russia, 607650
  Phone: +7 831 429-07-31

  “ФОРТ НОКС”, който вече бетонира Черноморието ни, е инвеститор на най-високия 202-метров небостъргач на “Цариградско шосе”

  http://www.dnes.bg/sofia/2016/09/07/202-metrov-nebostyrgach-shte-se-izvisiava-na-carigradsko.314719

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.