Говорителят на Путин проговори и от името на турските им братушки

Преоткритата наскоро стара дружба между двете стари еврезийски империи получи нов руски стимул под формата на изпреварващо руско адвокатстване на Ердоган, който едва ли е молил за тази мечешка услуга.

Не е смешно , а е факт: големият демократ Путин брани своя събрат по демократичност Ердоган от неназвани демократични врагове на Запад, където гледат на състоялия се референдум в Турция с неодобрение заради обстановката при неговото осъществяване след масови репресии срещу стотици хиляди реални или измислени противници на властта в армията, полицията, сред учителите и университетските преподаватели, както и на фона срива на свободата на словото и на независимостта на съдебната система.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да уточнява на кого размахва пръст, намери за нужно да декларира вчера пред журналисти в Москва, че турският референдум е ”абсолютно суверенен въпрос за Република Турция”, сякаш някой оспорва друго, освен правото на Ердоган да си прави с турския народ каквото си поиска от позицията на вече обсебената безконтролна власт.

“Ние смятаме, че всички трябва да се отнасят с уважение към израза на волята на турския народ”, заяви той в ролята на руски говорител на турския народ, чукайки отново на отворената врата на принципа, че всеки народ има право на самоопределиние, което , обаче, не означава, че всички трябва да се съгласяват той да бъде държан на каишката на един автократ, пожелал да се извиси в ролята на дектатор с помощтта на пряката демокрация, манипулирана от него.

Поради липса на адресат в това московско изявление, а и поради неговия изпреварващ характер ( доколкото световните лидери не бързат да се произнесат по случая , а към момента единствено Търмп се обади на Ердоган- при това да го поздрави за успеха), не остава друго, освен да свържем демарша на Песков от името на работодателя му Путин с позицията на международните наблюдатели. Според тях кампанията за референдума е водена при  неравни условия, а преброяването на гласовете е съпътствано от процедурни промени ( като приемането на бюлетини без печат, възприето в последния момент), които хвърлят съмнения върху автентичността на официално обявения резултат.

Според световните агенции “двете страни в кампанията не са имали равни възможности”. Изявление в този смисъл направи Чезар Флорин Преда от съвместната мисията на Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП) към ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Не е трудно да съзрем зад загрижеността на Кремъл аналогията с начините, по който самата Русия на Путин употребява атрибутите на демокрацията за недемократични цели. Зад това покровителствено становище прозира призракът на водевилното по своята светкавичност шоу с организирания на бърза ръка референдум за присъедявне на окупирания от руски войски украински полуостров Крим през март 2014 г.

Русия настоява, въпреки факта на окупацията, че това си е чисто руска работа и днес пренася тази формулировка върху турския казус. От кремълска гледна точка референдумът в Турция не само укрепва властта на побратима Ердоган, но и е удобен повод за Москва да приравни успеха му ( колкото и да е пиров) към кримското безобразие.

Остава да видим как братушките на големите руско-турски демократи  у нас ще аплодират волеизявлението на турските превърженци на Ердоган и изявлението на руските му приятели в Москва, които нямат търпение да дадат рамо на толкова близкия до сърцето им авторитаризъм, клонящ към диктатурата, постигана с демократични средства.

23 мнения за “Говорителят на Путин проговори и от името на турските им братушки”

 1. Толкова много си приличат двата режима, че Пясъков съвсем естествено говори от името на Путин и Кремъл за Ердоган и Турция, все едно за Русия. Толкова много си приличат режимите, понеже са изградени на лична преданост и роднинство, преминаващи през идеологията на новия руски шовинизъм на такива като Путин и Дугин, за случая на Русия, и пак на същите неща, но през използване за идеология на ислямската религия и глави като Ердоган и Давутоглу, за случая на Турция.
  Толкова много си приличат, че и корупцията им е една и съща. Милиони за джоб са днешното нормално. Един турски министър преди няколко години бе хванат да е взел подкупи само за няколко години от 52 млн. долара, и нищо не последва, понеже е от управляващата тайфа. Синът на Ердоган, който се явява нещо като тук Дебелия Космат Задник Делян (имам предвид манталитета му, не външния му вид), виден депутат и директор на ДАНС, говори през 2013 г. в телефонен разговор с баща си (лесно се намира в YТюб), че в касата в една от къщите им има още нескрити от разследването на Гюлен 30 млн. долара, а в кутия за обувки в мазето на един от приятелите им, по съвместителство директор на една от най-големите банки, бяха намерени 4 млн. долара. Парите 30 млн. са били от потулена дълговременна сделка с ембаргов нефт от Иран срещу злато от Турция и други страни, чрез ирански бизнесмен, приятел на управляващата фамилия Ердоган, на когото тя разрешила за последната година, преди американците да го арестуват, да прекарва по 1 тон да ден злато на обща стойност 28 млрд. долара! Бизнесменът раздал 60 млн. долара подкупи, от които на вътрешния министър, също авер на Ердоган, 5 млн. зелени, да му уреди турско гражданство и паспорт. Бедна ни е фантазията.
  Но властта не можа да падне тогава (след преврата също), защото Ердогановци успяха да разчистят с кръв и масови репресии всички по пътя си.
  Сега този бизнесмен и един от директорите на тази банка са окошарени в лошата Америка, дето все се оправя с проблемите по света, включително в Сирия, и се е разприказвал. Това е една от причините, не основната, Халиф Ердоган, да извършва масовите чистки, за да остане той, фамилия и приятели на власт колкото може, необезкопоявани и неподсъдни.
  Това е също една от причините двамата Ердоган – Путин да са първи дружки, наред с шутове като Песков и чучела като Медведев, а такива като Боко, вслушвайки се в Москва, да се кланят и на двамата ниско до земята.

 2. Диктартор “в нужда” се познава!
  Альфа-диктарторът, още повече бифш кагебист, няма никакви демократични рефлекси. Но не само альфа-диктарторът , но и другите – бета- , гама- ….. и омега-диктарторите са подобни. Една съвременна и демократична държава трябва да има НЕ само “легитимно правителство”, много по-важно условие е да има ЛЕГИТИМНА ОПОЗИЦИЯ. Защото по принцип управляват много малка част от ЛЕГИТИМНИТЕ ГРАЖДАНИ на всяка държава. Т.е. само много малка част от “гражданите” са в управлението, и те трябва да са възможно най-малко, докато ОГРОМНАТА част са ОПОЗИЦИЯ. И ТЕ са много ПО-ЛЕГИТИМНИТЕ от тези ,които ги “управляват”!При това “управляващите” са само за определен брой мандати.
  И това осигурява разширяване на броя на
  “управлявалите”, и същевременно ЛЕГИТИМИРАНЕТО им чрез избори през определен период от време, а НЕ “получаването му по НАСЛЕДСТВО”, по “партийна”, шуробаджанашка, или “приятелска” линия. Или пък чрез диктатура, или чрез монархо-ислямистки или всякакъв вид “референдуми”.
  Но Путлер и Ердоган си мислят ,че само “упряляващите” могат да бъдат “легитимниТЕ” в една държава, НО истинската ЛЕГИТИМНОСТ за една държава е ЛЕГИТИМНОСТТА на ОПОЗИЦИЯТА на “властта”.
  Това се доказва и в Сирия и другите хунтараторски държави.
  П.П. Путлер УЖ е “против” всякакви “вражески ЦВЕТНИ революции”, но “ЗЕЛЕНИТЕ революционери” от ИСЛЯМИСТКИ Иран са неговите “революционни” ортаци от десетилетия, и особено сега в Сирия.
  Как е възможно Путлер да ги приема за “легитимни”, щом е “цветен” КОНТРАреволюционер. АЛьФА-КОНТРАреволюционер!

 3. Честито!
  Първо без давност- на лекетата и политическите дилетанти около Джими Картър, които през 1979 г. практически натикаха под властта на фанатизираните чалми и съветските “съветници” най-прозападния и хард-антикомунистически Иран (някой да помни какви добри отношения имаше Реза Пахлави с Израел, как помагаше на всички антикомунистически движения по света- оставете визитата му в България!)
  Държави – горди флагмани на свободата, ПРОСПЕРИРАЩИ ИКОНОМИЧЕСКИ и изграждащи справедлив социален ред като РЕПУБЛИКА КИТАЙ на ЧАН КАЙ ШИ (столица на Световната антикомунистическа лига世界自由民主聯盟總會; World League for Freedom and Democracy, ЮЖНА КОРЕЯ НА ПАК ЧЖОН ХИ, ЧИЛИ НА ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ, РОДЕЗИЯ НА ЯН СМИТ, ЮАР на ПИТЪР БОТА, СИНГАПУР НА ЛИ КУАН Ю бяха третирани като международни парии заради интегралния си антикомунизъм, освободителни движения срещу комунистическата чума като УНИТА в Ангола, РЕНАМО в Мозамбик, Мано Бианко в Гватемала и др. АРЕНА и Батальон “РОНАЛД РЕЙГЪН” в Салвадор, Никарагуанската съпротива срещу палача ортега бяха лишавани от подкрепа в полза на комунистическите изверги, които под съветска дресура и с съветско (че и НРБско) оръжие унищожаваха собствените си народи.

  ТАКА, изглежда, и Турция ще бъде предадена от евро-еквивалентите на картъровите пацифисти – путерингите. Турция- най-твърдият съюзник на Запада и най-истинският член на НАТО в най-трудните години!
  Много хубава беше, значи, Турция едно време, когато войниците й загиваха с хиляди в Корея, докато Путерингите мериха дупките по лимбургското сирене и номерата на сутиените на секретарките си!
  Кой – от 76% прозападни антикомунисти сред 78 милиона народ докара сегашното дередже!
  Късогледството на описаните западни елити е по-страшно от престъпление- и още има много да патим от него.

 4. И след референдума в Турция не съм си променил мнението за бъдещето на царско-султанската “дружба”. Всеки дебне другият и при първата открила се възможнсот ще го “изтемари курвенската”. Бас ловя, че кремълският гном ще е на страната на булката. Има сериозни индикации. Най-малко отношенията на Турция към “врвжеската” за раззия Украина. Задълбочава се алъш вериша, големи съвместни бизнес проекти, твърда защита на кримските татари и др.
  Сега, не са по темата но според мен си заслужават прочитането долните два материала. Първият е адресиран към Павел Тинков и останалите приятели от БЛОГА НИ които не се “гнусят” да “ползват” сАвеЦкият диалект на българският. Вторият материал е репортаж за кремълската пропаганда за ЧИТАТЕЛ-и. Една важна особеност по него. Чете се отдолу-нагоре ако държите на хронологията.

  http://newsua.one/avtorskie-blogi/eti-vashi-tomagavki-abo-fruktovoe-morozhenoe.html

  http://rusjev.net/2017/04/18/televizionnyie-potoki-ada-chto-rasskazyivayut-rossiyanam-pro-drugie-miryi/#more-39655

 5. Захапвам една малинова тарталетка и потъвам съзерцателно в панорамата на Стамбо. Нека се включа с подшушваща подробност. Откъде (в изгнание) довтаса Хомейни в Иран, та да надроби нещата… ами… Neauphle-le-Château.

 6. А пък болгарските им братушки от ДАНС, които вземат тлъсти заплати и още куп привилегии, за да пазят държавата си по презумпция най-вече от ботушките на братушките, са съчинили този потресаващ документ!
  Бойлерите на Лубянка, онези от КГБ/ФСБ и ГРУ сигурно са се попикали от страх и ужас, разбирайки какви твърди професионали-патриоти и евроатлантици разплитат техните козни и разкатават болшевишката им мамка в солнечната страна Болгария!
  Сега сериозно- всеки, който е чел например докладите на чешките, полските и естонските служби за сигурност, в които врагът с всичките му подривни действия и престъпления срещу националната сигурност е назован точно и ясно – Русия-само ще се изкикоти на беззъбите намеци в българския доклад за едни такива “страни извън ЕС и НАТО, които ни се месят в политиката”. Трябват твърди десъветизиращи закони, трябват арести, трябват решетки – доживотни, макар че за руските отровители на България и за техните местни слуги и разстрелите са меко възмездие!

  http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-obekt-na-seriozen-razuznavatelen-interes-ot-darzhavi-izvan-es-i-nato-news262803.html

 7. Да ти е сладко, скъпи EVERYONE ELSE, дано не съм те вгорчил като

  … но себе си, брате, губя,
  тия глупци като мразя!
  Оттам дойде чалмата, има си хас, натюральмон!

 8. Някой може ли да ми отговори ,колко паметника на българските опълченци ,загинали в руско-османската война има в Русия.Ако има въобще.

 9. към Даниел Братанов:

  Няма такъв ( да не говорим за такива). Защо съм сигурен ли? Щяхме да да знаем, да ни ги навират пропагандно в очите.

  Липсата е като в случая с граф Игнатиев ( и Русия изобщо): ако бяха намекнали някаква симпатия към Левски , да не говорим за застъпване за неговото спасяване от екзекуцията, щяхме да лягаме и ставаме с хиперболизиран преразказ на подобно намигване. Но такова няма. Защото са го бесили в съгласие с техните евразийски колеги.

 10. Разправят че и свръх ултра демократа Евгени Михайлов заел позицията на Москва.

 11. Томахавките готови били и за Дебелия Задник Ким. Да внимава, казал му Пенс, след Сирия и онази бомба в Афганистан. И за Синай, за ислямските им държави.
  Томахавките срещу летището в Сирия изстреляла жена – командир на американския военен кораб. Внимавайте с американките.
  Известна разлика със Знахарова сякаш.
  https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/pence-makes-surprise-stop-to-demilitarized-zone-during-korea-trip/2017/04/16/e1da822e-230e-11e7-a1b3-faff0034e2de_story.html?utm_term=.cf3892bd6cae
  http://www.thestreamus.com/meet-the-badass-female-commander-who-launched-the-tomahawks-into-syria/

 12. Стамбо, благодаря ти, тарталетата изчезна, нямаше време да се вгорчи.
  Имамът е акцент в репертоара на френското пол-пот-гурме. Салот Сар (по-запознат си, моя милост забра душа и върна книгата в библиотеката), Иенг Сари, Хо Ши Мин и т.н. France ma belle.

 13. На турския референдум – Същата Картинка като при наши избори: масовата практика на комуняги, “патреоте”, соцове, “граждани” за “европейското”, бараковци и подобни екземпляри. Същата Картинка и в Русия, откъдето тройната ни взаимна обич и прекланяния не са случайни! Отиди по селата и Раздай готовите бюлетини:
  – правителството (Ердоган) и управляващата Му партия хванали за ушите Централната изборна комисия (ЦвИК) да си затвори очите и уредили в най-важни избирателни райони в деня преди изборите да бъдат раздадени подготвени бюлетини с “да” за референдума. Привържениците-гласове от 2002 г. и без това са в мнозинство в обществото, от 1/3 до над 1/2, но за референдума се приказвало, че отиват към малцинство в полза на “не”;
  – повечето осигурени гласоподаватели били от бедните и по-малко грамотните слоеве, т.е. такива като у нас, дето лесно величяат подобните Ни Величия с техните Велики идеали и интелект: електорална маса, за съжаление, дето не става и за дървен стол;
  – бюлетините били предварително маркирани с “да”. Върху тях само го нямало официалният печат от избирателната секция, но той така или иначе трябвало да се постави там;
  – Гювечът за такъв гласоподавател бил 300-400 лири, което е над 100 евро или над 150 долара: май три-пет пъти Повече от татковината ни!;
  – според основната опозиционна партия (основана от Ататюрк) и други такива партии и хора, такива бюлетини били 1-4 Милиона! (турците са 79 млн. нация, с регистрирани сега гласоподаватели 58 млн. и гласували 49 млн.);
  – 500 хил. кюрди, потенциални гласоподаватели, каквито винаги гласуват срещу Ердоган, са били умишлено блокирани с военни операции, там из анадола, уж срещу кюрдските партизани;
  – и т.н.
  Аферин! (Браво!)
  https://www.aei.org/publication/how-did-fraud-occur-in-the-turkish-referendum/

 14. Между другото на някой направи ли му впечатление, че данните за радиация в Хасково са от Октомври, тоест, когато Другаря Бойко и герберска дружина беше на власт но се оповестяват чак сега, когато управлява служебен кабинет?! Какво ли щеше да стане ако преди изборите, тази новина беше пробила мъглата и беше станала предмет на разговори в политическите войни! Как ли щеше да се отрази на изборния резултат на Другаря Бойко и дружинка????

 15. Дори с многото нередности и провокации референдума в Турция беше решен отвън – от гласовете на т.н. немски турци, които са гласували със “за” – само в Германия около 65%!
  Вчера външният министър на Австрия призова всички, които се чувстват съпричастни с Ердоган и неговата доктрина и са гласували положително на референдума, да бъдат така добри да си ходят в Турция…

 16. Поредната блестяща победа на Путин.
  Понеже гейовете ги изтребват в руската република Ичкерия (Чечения), Русия май ще се прости окончателно с шанса за Световното по футбол през 2018-те.
  Чечения принадлежи на Кадиров, Герой на Русия, който пък принадлежи на Путин. Имало изтезания, концентрационни лагери за тях, екзекуции, разправят.

 17. До СТАНЧЕВ:
  Казвате, че референдумът в Турция е бил решен от германските турци, гласували “за” около 65%.
  Референдумът бе решен предимно от турците в Турция. От гласувалите общо “за” над 25 млн., тези в Германия са само 450 хил. от общо 1,5 млн. в тази страна, имащи право на глас.
  http://www.dw.com/en/opinion-turkish-referendum-must-be-a-wake-up-call-for-germany/a-38455736
  Действително, турците в Германия са тези, които с най-голям процент в чужбина подкрепиха Ердоган. Най-малко като процент за него гласуваха турците в САЩ.

 18. Към AWACS:

  Дано не прозвучи като “покровителствена забележка” на “собственика” на трибуната, но искам да отбележа, че приносът ти с фактология по темата ( не само с този коментар) придава допълнителна информационна стойност на дискутираните тук въпроси.

  Обаче използвам редкия случай, когато репликирам коментаторите, да те помоля ( пиша на ти, защото и ти така се обръщаш, което в случая приемам като обръщение между познати), да се въздържаш от изрази, които могат да бъдат квалифицирани като нецензурни. Не заради някаква моя цензура или пуританщина, а заради прагматичното съображение да не давам(е) козове на желаещите да вменяват обобщаващо на блога някакъв цинизъм, като цитират фриволните изрази, които имат нужда от т.н. червена точка.

 19. А комунистите по малките села и градчета са получавали за сегашните избори по 70 лева и безплатно дърва.

  Партийо, Кърмилнице Любима
  къща с покрив си ми построила,
  децата ми нахрани и изучи
  и затуй съм твое вярно Кучи!
  Бау! Бау!

 20. До ИВО:
  You have my understanding, my Friend.
  Иначе, аз си търся самолетоносач. Да свършим по-добре работата-:)

 21. Здрасти,
  Извинявайте, че пиша под този пост, дано не го приемете за спам, ама не видях някой да е споменал досега една от приликите между тоя референдум и 2004-та, когато Путлер прави административни промени за по-здрав регионален контрол от него самия по повод чеченски атентат над училище в Беслан. (в последствие и други прилики може да откриете със скорошни събития)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.