Слави Трифонов отдавна загуби правото да се представя за закрилник на свободното слово

Шоуто на Слави с предоставянето на едната гледна точка в скандала с журналиста от Нова телевизия Васил Иванов и шоуто на новия парламент съвпаднаха по време. Най-лесно ми е да избера голямото шоу в 44-то Народно събрание като тема на деня, но по навик и по принцип избирам по-трудната тема.

Не взимам страна в спора дали Васил Иванов е бил цензуриран ( конкретно от Дарина Сарелска, неговия началник), защото трябва да съдя по твърдение във връзка със случая, чиято същина не познавам. Не познавам на практика и Васил Иванов, освен в публичното му аплоа ( засичането в късен нощен клуб не се брои за познанство, от което могат да се правят изводи и обобщения).

Понеже нямам навика да се “снишавам, докато премине бурята” в духа на заветите на Тодор Живков от времето на перестройката, все пак ще взема отношение по онова , което знам.

С Дарина Сарелска съм работил години наред. Тя беше продуцент на предаването ми “ В десетката”, включително в онзи драматичен негов край, когато беше свалено от ефир по заповед на началството ми заради зададен от мен въпрос на 8 октомври 2006 г. към събеседник, представящ в студиото ми президента Първанов. Питах Михаил Мирчев дали знае нещо за получени от държавния глава два мезонета като подарък от страна на оръжейния търговец Петър Манджуков, както се твърдеше в анонимен, но изключючително обстоятелствен сигнал, който би могъл още същия ден след предаването да бъде проверен.

Най-доброто доказателство ( преди да публикувам и други в книгата “Президент на Ръбъ” 4 години по-късно), че подаръкът ще да е бил реалност, е фактът, че вътрешният министър Румен Петков беше наредил полицията да охранява посочения адрес с мезонетите, но нито БТВ, нито която и да било друга телевизия ( а още по-малко пък предаването “Шоуто на Слави”) посмяха да направят проверка и с едно толкова логично и просто действие да потвърдят основателността на въпроса ми.

Дарина Сарелска беше сред колегите, които изразиха съжаление за решението ми да напусна БТВ в знак на протест ( след като бях заплашен  и с уволнение). Не заради това обаче я споменавам, а заради онова, с което съм я запомнил: не си я предстявам в ролята на цензор. Освен ако не е развила някаква злокачествена , незабелязана в зародиш от мен началническа мания в следващите години.

Същевременно “не си спомням” днешният борец срещу цензурата Слави Трифонов да беше проявил каквато и да било чувствителност към онзи скандал, който беше далеч по-гръмовен от днешния заради пряката намеса на неговия приятел , действащия президент Георги Първанов, от чието им бях наруган в нарочна декларация, четена по БТВ ( ехото достигна чак до годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света, в който се оказах герой за втори път по аналогичен повод след 1993 г., когато ме преследваха от БСП и ДПС по времето на мафиотското правителство на Мултигруп, крепено от тях). Същият, за чието височайше присъствие в студиото му по време на интервю със съпругата му Зорка помолих Трифонов при написването на книгата да ми предостави кадър, но след два дни “размисъл” ми беше съобщено, че предаването нямало архив. Как да си предостави архива, от който се вижда близостта на Георги Първанов, с когото Трифонов си ходеше по гуляи и на лов, с подставеното лице Владимир Лазов, собственик по нотарален акт на двата мезонета!?

Ето защо не вярвам на принципната загриженост на Слави Трифонов за борбата с цензурата. Изборът на Васил Иванов да заложи на Слави Трифонов като на борец за свободата на словото и свой покровител прави лоша услуга на каузата му. Ако става дума за кауза.

Апропо, можех да се обадя на Дарина и да се поинтересувам за мнението й, но тогава текстът ми щеше да прозвучи различно ( за самия мен). Вие, читателите, нямаше да знаете това, но ми стига аз да знам: както съм отбелязвал и  друг път, истинската превенция срещу изневярата не е гаранцията, че измаменият няма да разбере, а е в това потенциалният измамник да не иска да се срамува от образа си в огледалото.

20 мнения за “Слави Трифонов отдавна загуби правото да се представя за закрилник на свободното слово”

 1. Г-н Инджев не е коментирал днес шоуто на Боко и Гасударственая Евразийская Резидентура в Балхария(ГЕРБ), но утре може би ще го направи?!? Шоуто тепърва започва! Още повече ,че Боко казА днес , че всичко му е тип-топ. Сам си призна ,че и “опозиция” си има. Защото сам си я е НАЗНАЧИЛ за “опозиция”. А пък задкулисното менкане must go-on, както досега. Порциите трябва да бъдат раздадени, и на ГЕРБ(Гасударственая Евразийская РЕЗИлДЕНТУРА в Балхария) и на “опозицията” му! РЕЗИлДЕНТУРАТА във властта на Боко трябва да продължи в поредният трети “мандат”!

 2. Как е възможно чалгар в прекия и преносния смисъл да бъде борец срещу статуквото, а сега и срещу цензурата???!!!
  Както е тръгнало скоро може и за дисидент да се самообяви – дисидент с черни очила, гола глава и брониран джип с ескорт!
  Такова нешо няма никъде другаде по света! Просто нечувано!

 3. Към резиЛдентура:

  Бях на път да коментирам нещичко за все по-натрапчиво продавания чрез телевизора образ на Борисов ( от самия него, но и от страна на хлеБоустите му присъдружни телевизионни коментатори) на Смирения. В превод: “Лукавия”. За да не кажа Лукановия…
  Но ще изчакам още малко – темата ще събере още доказателствен мат’рял, когато и да я подхвана.

 4. Абсолютно всички българчета,които са съпричастни по някакъв начин с комунистическите кръгове и комунистическата пропаганда са мръсници както и самите комунисти.

  Към “кръга на съпричастните” спадат и тези,които са на високи длъжности в държавата и демонстрират пълно невнимание към комунистическата и и проруска пропаганда.
  Там са и тези,които посочват някои факти от проруската,но премълчават такива от просъветската и прокомунистическата пропаганда,а те са абсолютно взаимно свързани чрез открития “закон” за “течния способ”.

  Не е възможно някой да е “антисъветчик”,ноп да не е “антируснак” в политическия смисъл на думата.

  Както не е възможно някой да е “антируснак” и “антикомунист”.

  Въобще нещата си течааааааат………

 5. Беше някакво сюрреалистично и “екзотично” изживяване да гледам и слушам как проф. Иво Хыстов, Елена Йончева, Тома Томов, Таско Ерменков, Волен Сыдеров, Красимир Каракачанов и вся остальная сволочь се кълнат, че във всичките си действия ще се ръководят ЕДИНСТВЕНО от интересите на българския народ и Република България 🙂
  Синът на надзирателя в Беленсия концлагер Тома Томов припомни идеализма на първото Велико народно събрание на Оборище, но забрави (като нещо несъществено!) че след депутатската клетва следва българският химн. Ако беше “Союз нерушимый…” никога нямаше да забрави! А после с озадачено, почти глуповато изражение се наложи да издържи и химна на Обединена Европа; Цветан Цветанов обеща от името на ГЕРБ “да продължи РЕФОРМАТА на съдебната реформа”; Марешки пък, следвайки плътно кремълските опорни точки, започна дълбоко “съдържателното” си слово като се обърна първо към ПРАВОСЛАВНИЯ патриарх и после към всички останали; съпругата на един от лукойлските шефове говори за “МОРАЛ” и как ще бори бедността и демографския срив; патрЕотите се заядоха етнически с ДПС, а ДПС декларира, че няма да гласува за правителство с патрЕоти; президентът този път се въздържа да вземе думата , за да каже колко седмици им остават на депутатите. Ами, има толкова нови и непредвидими депутати, ако вземат, че го освиркат или се организрат да го отсвирят (импийчнат) ?
  Но въпреки войнственото ръкомахане към “противника”, на ВСИЧКИ марионетки им се виждаха “конците”, а както е известно , “конците” си ги дърпа КОЙ.
  Както казал бившият германски посланик в София Клаус Шрамайер: “В парламента пак се събраха само представители на олигархията – и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява”.

 6. Чудесен текст, както винаги, но има една малка печатна грешка – шоумйена се казва “СЛАГИ”!

 7. Според мен по-важно е ,че Иванов ще последва вашата съдба -тотално отритнат от всички медии.Сигурно е ,че никоя телевизия няма да го вземе на работа.А това е жалко защото той може би е от малкото разследващи журналисти .
  Това всичко също според мен е и доказателство,че Пееф и Боко ще купят Нова.Разчистват неудобните.

 8. Странното в този скандал е орталъкът между двете “конкуриращи” се най-големи “частни” телевизии…

  А иначе днес имаше по-голям скандал – Сашо Дончев и Главният.

 9. “Изборът на Васил Иванов да заложи на Слави Трифонов като на борец за свободата на словото и свой покровител прави лоша услуга на каузата му.”- цитат от статията.

  Съмнявам се(даже съвсем не вярвам),че Васил Иванов не знае в коя църква е отишъл да се моли.По-скоро се касае за ново легендиране и заемане на ясна политическа позиция от потърпевшия.А симпатиите и антипатиите на шоумена в политическо отношение са публична тайна.Мисля,че не след дълго ще стане напълно известен резултата от тези действия – празен
  ход в такива случаи обикновено няма.

 10. “Както не е възможно някой да е “антируснак” и “антикомунист”-моя милост

  Грешка,моля за извинение,да се чете:
  Както не е възможно някой да е “антируснак”,но да не е “антикомунист”.

 11. Все повече Нормално мислещи, страни и хора, се отказват от руския газ.
  Полша: Прощавай, ГазПром
  Литва: Прощавай, ГазПром, здравей, СтатОйл (Норвегия).
  https://www.youtube.com/watch?v=NlR_ZeRDWjM
  https://charter97.org/ru/news/2016/2/19/191916/
  А ние??
  Ах, Ние.
  Да, ние?
  Стига бе!
  Руската газ – Най-Скъпата в Света – е за нас Продължение на “Освобождението”! И по-скъпа да е дори! Нека да е така! Напук на Американците.
  Нали така?

 12. Не е по темата,но си заслужава да се прочете:

  Дървов защо не се дървиш както трябва, ако наистина се наричаш Дървов, срещу гадните Русофили у нас? Този Решетников не го подценявай защото в инвитро с г-жа Лъжа и БСП се роди Президента Радев и няма някакви си 50 Руски агента, а има няколко хиляди Руски и Български агенти на Русия у нас , на заплата в Руското посолство! Хора бдете! Русия разчлени посред бял ден Стамболов, в Центъра на София, за да няма той никога повече последователи в България! Последваха около 45 години с три опита на Русофилският кръг “звено” за преврати с участието на Кимон Георгиев, през 1923 Гошо Тарабата излъга селяните, че ще им даде да разграбят градовете и когато Армията ги разби, позорно избяга! Къде? В предателска Сърбия, ближеща отдавна дупето на Русия! Да, трябва ни един нов Стамболов, да разстрелва предатели като Русофилът Паница и техните им последователи, за стане отново България без Руски паметници и без Москва!

  Автора е коментатор на сайта Фрогнюз.Истина от от първа ръка.Но разбира се,кой се впечатлява от нея…

 13. Дарина е трябвало да я кръстят не Сарелска,а Комунист-селска.Явно е достойна продължителка на делото на работилите в отдел “Пропаганда и агитация” на ЦК на БКП.Вероятно господин Инджев добре познава техните методи за налагане на цензура.

 14. Точно така е, г-н Инджев!

  И според мен целият казус е доста неясен и мътен. Аз лично имам високо доверие в “Нова телевизия” (както и в другите родни и чуждестранни медии). От друга страна, и самият г-н Трифонов ми е симпатичен в някаква степен, макар че от много години почти не гледам предаването му. Явно и тук истината е някъде по средата и както в една катастрофа вина имат и двете страни, та така навярно е и тук. Аз лично не чух нищо кой знае колко драматично от пресконференцията на господата Трифонов и Иванов. Във времената на Интернет да се говори за цензура е доста пресилено.

 15. Към Grigorov:

  Без значение какъв е произходът й, познавам я като обраозован градски човек и нито за миг не съм забелязал комунистически забежки във възгледите й. Не че й адвокатствам, но това е истинат. Макар през последните 10 години нямам преки наблюдения, не вярвам да е деградирала.

 16. Съгласен съм с коментара на ГОЧО.
  Представя ни се една “борба за свободното слово” която е много важна тема, но мерси не от тези водачи.Единият борец не го познавам добре ,но наистина мястото където е избрал говори за сценка. Очаквам още такива сценки, които се играят за да отклонят вниманието на публиката от: България има уникалния шанс до ЧЕТВЪРТИ АПРИЛ ДА СИ ВЪРНЕ ЗАГУБИ ЗА МИЛИАРДИ И ДА ДОГОВОРИ ПОЛЗИ ЗА ПОЛОВИН МИЛИАРД ГОДИШНО ОТ ГАЗПРОМ (ОСНОВЕН ИНСТРУМЕНТ НА русия ЗА НЕЙНАТА НЕОКОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА СПРЯМО БЪЛГАРИЯ.

 17. На мен пък въпросния Васил Иванов винаги ми е бил антипатичен.
  Може и да е направил много журналистически разследвания, но въпреки това нещо в него винаги ме е дразнило.

 18. За Слави властта е нещо като футболна топка,с която се опитва да играе,прилагайки различни финтове за кефа на публиката.
  Властта му носи пари,самочувствие и слава.
  В симбиоза с Мафията – Власт Слави се задържа толкова дълго на сцената.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.