Руският команден център на българската пета колона попадна в полезрението на Ройтерс

Руският институт за стратегически изследвания РИСИ, за който многократно съм писал в книгите и статиите си от поне 6 години насам като за коменден център на петата колона в България, се “прочу” у нас едва миналата година около скандала с осветената намеса на неговия шеф Решетников в предизборната кампания за президент и опитите на Корнелия Нинова да го замеже ( и дори да заклейми Решетников, уволнен междувреемнно от Путин след провала на руския шпионаж с неуспелия преврат в Черна Гора миналата пролет).

 

 

РИСИ обаче е “интересен” не само с уж невидимата за бълагрските институции подривна дейност ( и уви- за медиите) , но и с публично си лице, показвано в България всяка година на изложението на книгата в НДК. Не мога да кажа точно от кога започна да се случва тази демонстрация на присъствие, но през последните няколко години сред българските издателства, представящи продукцията си на изложението в НДК през юни в София, “традиционно” присъства и щанд на РИСИ. Някакви брадати руснаци седят в самота около купища пропагандна литература с православно и прочее съдържание, преценено като подходящо за българския пазар от руските специалисти по водене на хибридна война срещу България.

 

Ройтерс обърна на РИСИ специално внимание със специално разследване – трябваше да им се случи и на тях, на Запад, за да научим и ние на Изток с кого и с какво си имаме работа…

Kafene.net

Институтът на Решетников е подготвил манипулиране на изборите в САЩ
 20/04/2017 

Ройтерс
Дневник

Руски правителствен институт, контролиран от президента Владимир Путин, е разработил план за манипулиране на президентските избори в САЩ през 2016г. в полза на Доналд Тръмп и за подронване доверието на американците в избирателната им система.

НА СНИМКАТА: Белокосият Решетников предава РИСИ в ръцете на плешивия Фрадков в кабинета на Путин тази година- рокада, показана от руския Канал 1 на 31 януари 2017 г.

Това твърдят седем американски официални лица – трима настоящи и четирима бивши служители на администрацията, съобщи “Ройтерс” в ексклузивен репортаж.

Източниците описват два поверителни документа от московския Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), с които се очертава рамката и обосновката за това, което според заключението на американските разузнавателни служби представляват интензивни усилия от Русия да се намеси в изборите от 8 ноември. Американски спецслужби разполагат с документите.

До началото на тази година РИСИ се ръководеше от генерала от КГБ Леонид Решетников, когото на 4 януари Путин смени с Михаил Фрадков, бившият ръководител на външното разузнаване на Русия (2007 – 2016).

Какво пише в двата документа

Първият представлява стратегически документ, написан миналия юни и разпространен сред най-високите етажи на руската администрация, но без да е адресиран към конкретни нейни представители.

В него се препоръчва Кремъл да започне пропагандна кампания в социалните мрежи и финансираните от държавата глобални новинарски агенции и телевизии, за да бъдат окуражени американските избиратели да изберат президент с по-смекчен подход към Москва, отколкото този на администрацията на президента Барак Обама, разказват седмината източници на “Ройтерс”.

Вторият е съставен през октомври и е разпространен по същия начин. В него се предупреждава, че кандидатът на демократите Хилъри Клинтън вероятно ще спечели изборите. Поради тази причина, се казва в текста, е по-добре Русия да изостави своята пропаганда в полза на Тръмп и да засили внушенията си, че ще има изборни измами, които подкопават легитимността на избирателната система в САЩ и накърняват репутацията на Клинтън, за да провалят шанса ѝ да стане президент.

Източниците на агенцията говорят под условие да запазят анонимността си, тъй като руските документи били секретни. Те отказват да обсъждат как САЩ са се сдобили с тях. Американските спецслужби също не са пожелали да коментират по двата документа.

Идеята е на Путин, в РИСИ само са я оформили

И бившите, и настоящите служители на администрацията казват, че докуменните да изиграли централна роля, за да стигне екипът на Барак Обама до заключение, че Русия води кампания с “фалшиви новини” и извършва хакерски атаки срещу структури на Демократическата партия и предизборната кампания на Клинтън.

“Путин е имал тази идея през цялото време и е поискал от института да му подготви “пътна карта” (за реализирането ѝ), казва бивш високопоставен представител на американското разузнаване.

Тръмп казва, че руските действия нямат ефект върху крайния резултат от изборите. Продължаващите разследвания в Конгреса и ФБР за руска намеса досега не са показали публично доказателства, че свързани с Тръмп лица са съгласували с Русия как да променят изхода от изборите.

Ролята на Russia Today и Sputnik

Четирима от източниците на “Ройтерс” казват, че първият документ – този от юни 2016г. – разширява опитите на администрацията на Путин, започнали през март същата година. Тогава Кремъл инструктира държавни медии, включително платформата Russia Today и излизащата на различни езики новинарска служба Sputnik, да започнат да пускат позитивни репортажи за кампанията на Тръмп, казват официалните американски лица.

От Russia Today не са реагирали на запитване за коментар. Говорител на Sputnik отхвърля като “абсолютен набор от лъжи” твърденията, че са участвали в кампания на Кремъл. “И, между другото, това не е първият набор от лъжи, за които чуваме от “източници от официалните американски среди”, пише говорителят в отговор по електронната поща.

И Russia Today, и Sputnik публикуваха критични към Клинтън материали, а прокремълски блогове са подготвили кампания в “Туитър”, поставяща под въпрос колко честна би била една нейна победа, се казва в разпространен през януари доклад на американските разузнавателни служби за руската намеса в изборите.

Най-популярното видео на Russia Today за Клинтън – “Как 100% от “благотворителните им дарения” през 2015г. са отишли в техни ръце” – е набрало 9 милиона гледания в социалните мрежи, се казва в същия текст. (Бел.ред. – в момента клипът е гледан 10 милиона пъти).

Докладът казва още, че Russia Today и Sputnik “системно описват новоизбрания президент Тръмп като мишена на нечестно отразяване от традиционните медии”. В него се допълва, че агенциите не правят оценка дали усилията на Москва са повлияли на резултата от изборите в полза на Тръмп, защото американските разузнавателни служби “не анализират политическия процес или общественото мнение в САЩ”.

Хакерските атаки са отделна операция

Никой от двата документа на РИСИ не споменава разпространяването на откраднатата кореспонденция на Демократическата партия с цел намеса в американските избори, казват четирима от източниците на “Ройтерс”. Според тях хакерската атака е била секретна разузнавателна операция, водена отделно от Кремъл.

Пропагандата и хакерските атаки взаимно са се подсилвали, допълват още източниците. И Russia Today, и Sputnik масирано разпространяваха истории за хакнатите имейли на демократите, в които често се съдържаха доста неудобни за тях подробности.

Петима от източниците на “Ройтерс” описват РИСИ като анализаторски институт за външната политика, който е част от структурите на Кремъл и работи за тях. Агенцията казва, че не е успяла да разбере дали Решетников и наследникът му Фрадков са били директно замесени в съставянето на двата документа.

12 мнения за “Руският команден център на българската пета колона попадна в полезрението на Ройтерс”

 1. Обаче, понеже, защото, китайските другари са на чеку и политиката на кремълският гном да вижда, търси и предизвиква врагове(мними и реални, външни и вътрешни) по всички азимути му докарва само временни дивиденти за местна консумация да видим утрешният ден на ереферия как изглежда в Далченият изток и Сибир.
  http://rusjev.net/2017/04/19/pochemu-kitay-gotov-voevat-s-rossiey/#more-39788

 2. Тези методи на Кремъл за хибридна война вече са разкрити и повече няма да работят особено успешно. Избирането на Тръмп и Брекзит се случиха, но сами по себе си тези “случки” не са достатъчни, ако не се осъществят възлаганите върху тях дълготрайни цели. Ясно е, че руснаците имат компромати с който да се опитат да натиснат Тръмп (или хора около него), както и политици свързани с Брекзит, но след като вече са наясно западните служби ще противодействат ефективно (много по-ефективно от колкото до сега).

  Ако дълготрайните цели не се случат, колко още ще издържи режимът в Кремъл??? Това са много скъпи операции, и в един момент сметката с парите може да започне да не излиза. Жизненият стандарт на руското население пада, а гладният човек е единственият, който се бунтува масово и истински, просто защото такава маса няма какво да губи. Ако влезе в такава надпревара с времето, режимът ще колабира както стана с СССР.

  Тук има обаче допълнителен усложняващ елемент на сюжета. Лидерите на СССР нямаше защо да се страхуват от преследване от закона и всичко сочи, че СИВ мина през контролиран от комунистически служби разпад (на места успяха да задържат последвалият преход под контрол, на други не толкова).
  Но Путин и компания нямат този изход. Късно е за сделка и на тях ще им търсят отговорност. Така че могат да опитат непознати от предишният случай крайности.
  Така че, сега много важно е дали в Русия ще се появи силна вътрешна опозиция (гражданска или военна), която да превентира такова развитие.

 3. “Щe превземем (първо) (с помощ от комунистите по света) Източна Европа, (второ) след това масиви земя в Азия, (и трето) и тогава ще заобиколим Съединените Щати, които ще останат последният бастион на капитализма. Няма да има необходимост да ги атакуваме пряко. Те сами ще паднат в ръцете ни като презрял плод” – Владимир Ленин, добрият детски Чичко, упование на комунисти и чекисти по целия свят (особеннно в България), казал го при основаването на Великата съвецка страна, и преди смъртта си през 1924 г.
  Така и се получи: Още Ленин се сдуши с правителството на Германия след 1919 г. След това неговият “этот чудесный грузын” Сталин с Хитлер се подхванаха да поделят Източна Европа, а през и след Втората световна Русия сама си я окупира нея “завинаги”, и отиде към Китай и Корея. След това, Хрушчов и Брежнев нахлуха на още места в Азия, в Африка и Латинска и целия Трети свята, чак до Куба и Никарагуа. До носа на Америка. Но – не се получи. Американците си го върнаха.

  Руският институт РИСИ е създаден през 1992 г. и отначало е известен като част от КГБ, после ФСБ, а от няколко години е “придаден” към президентството (Кремъл), оставайки си на същия адрес в Москва и в структурата на ФСБ. Той е най-големият такъв институт в Русия. Основната му задача е да предоставя информация на президента, анализи, предложения за решения, подготвя стратегии за пробиване и разклащане на страни и райони, за пропагандни войни, провежда конференции и други подобни. На подобни курфененции ходят такива като Сидеров – хора, изпълнени с Титанично Мисловно Съдържание – част от тяхната агентура. С една дума, институтът осигурява разузнавателно-информационно и стратегически-доктринално ръководството на страната в полза на Силата на Русия и Слабостта на Всичко останало, под мъдрото водачество на свой шеф, който е генерал от КГБ, уж пенсиониран уж нешпионин.
  Особен интерес на института е Източна Европа и България, което показва биографията на Решетката, негов шеф, стар Антибългарски шпионин, намиращ добра локва за виреене по телевизия Алфа и останалото гостоприемство на Атака, която бе създадена, заедно със Сидеров, като проект на КГБ и К/ДС, продължаващ до днес. България е разглеждана като потенциално слаба и проникваема държава, а в същото време член на НАТО и ЕС, т.е. лесна и интересна, заради “винаги готовите” глупави русофили. На целия институт служителите са паралелно служители на КГБ, откъдето им текат заплатите, независимо, че има доктори и кандидати на наукитие.
  Сега, ненормалният референдум в Турция бе похвален единствено от Русия, включително Кремъл и РИСИ, а и Тръмп по политическа принуда, заради Близкия Изток и войните, но не от друга нормална държава, нормални хора и нормален институт.

 4. Малко повече доверие към Тръмп, който избрахме, много далновидно миналата година, и ето че нещата почнаха да си идват на мястото — колчетата на червените байрячета бяха натикани отзад на тези които чупеха и палеха, престъпността започна да пада, дори в тежки криминогенни райони, юЕС

 5. Юес арми енд НЕЙВИ взе да стреля покрай ушанката на Путлер, и взе да обикаля покрай други такива диктаторчета самозабравили се в диктаторската си чорба, изобщо щатите почнахме пак да си заставаме на мястото, затова генерал РЯДАВОЙ трябва да бъде информиран,, че ако ограничи правата на българите живеещи постоянно в юнайтид стейтс и кенада, които му охраняват вевесарския гцууз който 20 години троши държавна пара но не поиска да подкара барем един фантом да не го накажат пред строя от КРЕМЪЛ

 6. Русия и РИСИ-то й тепърва ще берат ядове и много скоро челно ще се сблъскат с упадъка си в световен мащаб. Очевидно е, че са пътници и то по много стръмно нанадолнище.Обаче съм много радостна от ступора, обхванал всички петоколонници у нас. До вчера рипкаха да възхваляват Тръмп. Днеска “Дачков ту дей” претака не’кви рехави европейски и български левичари, ма и той не си вярва, че ще се намери читав човек да им прочете глупотевините. Психиатърът Михайлов тоже се потопи в пасхалното дълбоководие и от тази “висотата” не ще да изкара дори едно водно балонче, което ансамбълът тюленчета- Корнелия, Радев, Симов, Христов ect.да вдигнат на носленце. Вярно, че на тия последните носът им увисна напоследък. Но това не е беда, ще стане такава едва когато им увисне сметката за плащане на шията.Това представление ще го следя с огромно внимание и удоволствие, аф корст…

 7. На кои страни продукцията е най-търсената в света?
  Чии “Made in” стоки най-много се купуват?:
  Германия, Швейцария, ЕС общо, Великобритания, Швеция, Канада, Италия, Япония, Франция, САЩ, Финландия, Норвегия…
  https://www.statista.com/chart/8654/mici-the-worlds-most-respected-made-in-labels/
  А братушките?
  Кои?
  Освободителите бе!?
  Оо – те с такива глупави идеи не се занимават – да произвеждат качествено – те освобождават, освобождават, освобождават – и имат толкоз широки темпорално-екзистенциални души – затова в тях има за всеки място – Грузия Украйна, България дори – всеки, всеки по света!

 8. На Фниманието на ЧИТАТЕЛ-ите
  А.Невзоров: Русия e вълшебна страна. В нея практически на всеки идиот винаги се намира някакво приложение

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.