Почетният явочник на Русия и на Цацаров подаде оставка

Изгледах, изслушах и изчаках необичайно търпеливо за самия мен развитието на скандала между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, ефектът от който вече рикошира върху организатора му Георги Гергов. Беше ми интересно дали някой журналист, политик или който е да е публично коментиращ ще спомене “малката подробност”, че Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив от 2007 г. насам.  Темата ми е някак близка до сърцето. Мои роднини успяха в началото на 90-те години да си върнат родната къща, заграбена от съветските окупатри и превърната в тяхно консулство в самия център на Пловдив- една от малкото категорични победи на българи над (пост)светските властелини у нас.

Като чуя “руски консул” си представям новите грабители на България, застанали в позата на нейните нови строители, които подкрепиха проруския пробив във властта на Румен Радев ( антипод на онзи голям българин Симеон Радев, написал “Строителите на нова България”).

Още много скелети щели да излезнат от гардероба, заплаши днес почетният консул на Русия в Пловдив, един от най-видните крепители и “благодетели” на руските интереси у нас Георги Гергов, който подаде оставка от ръководството на БСП заради прекалено явната си роля на близък до главния прокурор Цацаров елемент от тайната власт на службите и прокуратурата. Беше осветен като “явочник” на Цацаров и като инструмент на службите в притискането на български бизнесмен, намиращ се в остро противоборство с руския концерн “Газпром” в битката за българския пазар на природен газ.

С ултиматума си към Георгов, който се увенча с успех, Корнелия Нинова се опита да спре разпространението на пожара. Тя се надява да ограничи разкритията за задкулисието, поради което беше принудена да направи (само)признание, че най-видният червен олигарх в държавата е извършил нещо укоримо и вредно ( за партията).

Самият олигарх не признава това, а главният прокурор Цацаров, който ползва офиса и посредничеството му, за да сплашва един български гражданин, потъна в мълчание след първоначалната си контраатака срещу думите на Сашо Дончев, увиснали като доста правдоподобна, но неудобна за него истина в този вакуум.

Къде минава границата между “доброто и злото” в този сюжет?

Социологот Първан Симеонов я посочи пред БНТ тази сутрин витиевато по разделителната линия Изток-Запад: нещо, което авторът на тези редове отдавна откроява като истинския разлом в България.

Дончев, независимо от дълго градения си през годините облик на по-скоро ляв човек ( а и вестникът му “Сега” е с такъв профил), се оказа изразител на прозападната линия, обвиняван дори в една от прокурорските атаки срещу него в нещо като заговор с Европейската комисия срещу България (!).

Цацаров пък изплува още веднъж ( след като обвини военния министър Николай Ненчев, че е ощетил при една сделка руската държава) по линия на близостта си с отявления проводник на руското влияние у нас Гергов като част от петата колона на Москва.

Поправете ме, ако греша, но вече имам ярко практическо доказателство извън теорията, че не левите и десните убеждения са водещи в битката за изтръгване на България от мечешката прегръдка на Москва, а чувството ни за самосъхранение в рамките на прозападния ни избор на развитие. Откакто пиша на тази тема, т.е. най-малко от 6 години ( ако взема за отправна точка първата ми книга от поредицата “Течна дружба”), това е първият ясен сигнал за характеристиките на тази слблъсък на цивилизациите у нас.

За политически зрящите тъкмо тази нишка е най-значимата част от скандала, която дори и споменатият по-горе политолог не пожела (?) да формулира в пълната му яснота, говорейки с намеци. Ограничи се само няколко пъти да наблегне на международната същност на събитието, докато водещата Милена Цветанска поиска от него да се конкретизира. Едва тогава Симеонов “изплю камъчето” за вододела между двете страни в сблъсъка като свързан с проевропейската и проруската тенденция в България- без да спомене Русия, естествено.Макар и доста по-интелигентно като изказ, социологът постъпва като Борисов, който се изхитрява да се разграничава от руката окупация на Крим без нито веднъж да спомене Русия, Путин или каквото и да било, свързано с думата “руски”.

Равносметката на този етап?

Ръководството на БСП успя днес панически да отреже опашката на динозавъра (си) Георгов, за да не завлече с нея партията в пещерата на основателните подозрения, че е производна на червения капитал, чийто най – видим представител е Гергов. В столетния гардероб обаче има много скелети за вадене, заплаши пострадалият от собственото си самозабравяне руски почетен консул в Пловдив.

Някои от тях вече надничат от интервютата на Сашо Дончев. Разни хора могат да си изберат любим скелет. Онези, които мразят Иван Костов, ще акцентират върху припомнянето на Дончев, че е бил притискан и от премиера Костов. Беше задължително да го каже, за да парира очакваните внушения, че лошият Костов си има маша в негово лице, щом изобличава добрия др. Георги Гергов и се репчи на самия Сотир Цацаров.

Да ми е простено омаловажаването в този смисъл, но историята на антагонизма между Дончев и  Костов е известна отдавна. Докато Дончев, струва ми се, за първи път повдигна публично завесата на тайно упражняваната от президента Георги Първанов нерегламентирана от конституцията власт във връзка с това, че се е опитал да му наложи за член на борда на директорите в собствената му компания “Овергаз” не друг, а оръжейния търговец Петър Манджуков. Държавният глава направил това през 2005 г., т.е. в края на първия си мандат и година преди да се кандидатира отново, пробутвайки спонсора си, за да го възнагради с нещо повече от орден ( Манджуков е първият от дългия списък с приближени и заслужили лично, когото Първанов помаза със “Стара планина”).

Същият Манджуков година по-късно беше “заподозрян” ( от моя милост), че е подарил два мезонета на Първанов, който обаче реагира на този сигнал с такава ярост, че никоя медия, с изключение на “Капитал”, дори не направи опит да провери посочения адрес с мезонетите, камо ли да се ангажира с истинско разследване на тази следа. “Скелетът” й обаче е оставил отпечатък, както се видя от припомнянето на Дончев.

Изводът?

Залагам надеждите си на Георгов да осъществи заканата си да отмъщава за личното си пропадане от върха на БСП. При толкова успехи в разбиването на проевропейската политическа алтернатива на Борисов в България, който е главният таран в тази дейност, остава да се надяваме да узнаем повече за задкулисните събития в  държавата – държана чрез тях на първо място по бедност в ЕС – от един ляв по убеждение, но прозападен бизнесмен и от неговия още по-ляв, но проруски антипод по разделителната линия Изток-Запад. А дано, но дали?

А най-голямата смешка?

Тя по право се полага на артист Номер едно в БСП Стефан Данаилов. Във Варна заявил, че с оставката на Гергов БСП е избегнала “Содомор и Годомор”. Дали е съзнателен каламбурът му със Содом и Гомор или е нещо като ново Збогом ( този път край тленните останки на предполагаемия политически труп Георги Георгов), не е ясно. Дано обаче да не се шегува с украинския Голодомор, при който руските болшевики избиват чрез изкуствено причинен глад между 6 и 9 милиона украинци. Защото ако си прави майтап с тази аналогия, това никак не е смешно…

16 мнения за “Почетният явочник на Русия и на Цацаров подаде оставка”

 1. Статията е в десетката! Само се “чудя” на Стопанинът на БЛОГА НИ защо се “чуди” и търси подтекст в содоморгоморор-а на СЕРГЕЙ от на всеки км. Той толкова си може. Бас ловя, ама пусто няма с кого да го сключа, че даже и не е чул за Голодомор. Такава посредственост и нищета на познанията и духа ги тресе другарите, че няма накъде повече.

 2. Мое продължение от статията по разделителната линия запад-изток която и аз, Благодарение на Иво се опитвам с променлив успех да я набия на “наши Ора”(десни) от няколко години насам.
  Обръщам се към всички приятели в БЛОГА НИ утре да стискат палци за “моят човек”- Емануел Макрон. Единственият истински европеец и ерго “русофоб” от сите кандидати. Не отиде ли на балотаж, пишете я всички бегала Европа. И тримата му основни конкуренти-нашамаринка, Фийон и Меланшон са пудели, да ме извиняват тези мили кученца, на лилипут.ин. Още на другият ден почват мрънкане за снемане на санкциите, “кримнаш”, търгуване на Украина за сметка на “коалиция” с раззия и Иран за борба с ИДИЛ и т.н. и т.н. по методичките спуснати им от кремълският гном. Докато на Германия и писне да продължи сама.
  Европа е в опасност!
  Нашите петоколонци са лесни. Който и да назначат за генерал-губернатор от тях на задунайская губерния все ще има “престижни” постове за най-видните предатели на Майка България.

 3. И аз се блъскам с тези Содомор и Годомор… Да не би дрогара Здефън Дънайлуф да й сметъл, че туй е нещо като Голодомор, с който истинското руководство на неговата партия любима- в Масква- продължава да се гордее!

 4. напоследък много се говори за намесата на ЧУЖДА държава във върешните работи на България, демек чуждата държава дето се меси е само една. С мед да го намажеш, няма други дето се месят. Ако съм разбрала правилно, Гергов е шеф на БСП в Пловдив и как това се съвместява с ролята му на почетен консул на Русия. Да не би пловдивската БСП да е вече руска. Сега да видим дали Гергов ще слезе и от председателското място в Пловдив. Ако това не се случи, значи цялата работа е за заблуда на противника.
  Не знам дали има връзка, но Станка Шопва си регистрирала московска телевизия, Камчия. Там не се ли вее руско знаме. Камчия да не се е присъединила към Крим. За Росеново няма да питам.
  Иво, благодаря за удоволствието човек да прочете многофакторен анализ. Да ти е яка клавиатурата, очаквам продължение, задълбочение и удебеление на темата.Бъдете здрави.

 5. Ами откъде да се пръкне такава породиста свиня-юрист освен от свинекомплекса на СВИНАРЯ ГЕРГОВ!Не знам само дали прасенцето Корни си е направило добре сметката, защото предстои свинеимперията да отвърне на удара…

 6. До такова ниво е паднал диалога и между бизмесмемите в НРБ, и между тях и Цацаров. А пък сега Боце и ГЕРБ радостно рапортуват ,че под тяхното управление през последните 10 години всичко е “цъфнало и вързало”.Имали сме “растеж” на БВП според тях, бизнесът се толкова много се е “развивал”, та чак се е вече “доразвил”, и вече няма нищо за навиване от него, и инвестициите постоянно падат. Но въпреки всичко това от “медиите” продължават да леят бодряшка пропагадност и КАЛИНКОВА “партийна” самодоволност от ГЕРБ, че даже си измислиха “фейк новини”, че безработицата “реално” вече е по-ниска и от отчетената от статистиката, и вече е 2-3%(!!!). Излиза ,че в НРБ “реалната безработица” отчетена от “партийните медии” и калинки на ГЕРБ е по-ниска от германската , холандската и другите развити икономики , към които се изнесоха 2 милиона български гастърбайтери!
  И този сакндал реално показва до къде се е “развила” НРБ под управлението на Боце и ГЕРБ.
  Но въпреки всичко, един основен въпрос остава без отговор – ЗАЩО “успелият бизмесмем” Гергов иска да е в ЦК на БКП, а не се занимава само с бизнеса си поне колкото Дончев?!?!? Ето сега даже си оправи зделката за Панаира с помощта на Боце и ГЕР(г)Б, а пък се натиска да остане и висш партиец в БКП?!?! КАКВО ли е това нещо ,което го задържа в ръководството на БКП?!? Което го кара да предпочита “партийните” постове повече от бизнеса му?!?!
  Но не може и да се очаква нещо друго след 70 години “партиен” КАПИТАЛизъм на БКП!

 7. Сашо Дончев каза и още нещо важно, че настоящия директор на “Булгаргаз” е чекист, който няма нищо общо с газовия бизнес. Това означава, че едва ли ще бъде защитен българския интерес срещу “Газпром” в малкото оставащи дни до 04.05.2017г.
  Аз няма да забравя, че “Овъргаз” беше спонсор на Глави Трифонов, чиято цел беше обругаването на Иван Костов и това предаване беше част от общите усилия за сваляне на правителството на ОДС. Сега сърбаме попарата на тази всеобща вакханалия. Резултатът е завръщането на руската пета колона във властта и не се вижда края на управлението на екскремента в целофан оставен ни от сакскобурготски

 8. Не само пловдивската,цялата БСП е руска,купена е от Русия още през Първата световна война та и до днес…

 9. Съгласен съм с Georgi Nikolov, никакъв каламбур, толкова си може човекът. Като актьор имаше и свои изяви във важни роли в чужди (относително “едри”) продукции, което почти не се случва с БГ артисти (т.е. не са само връзки). Но по отношение на грамотност е тотален ужас и за негово съжаление не му стига самокритичност да си мълчи. Нищо нека прави антиреклама на БСП.

  Добре е, че изглежда започва да се вдига покривалото над действията на руското задкулисие в управлението на страната. Колкото повече се знае, толкова повече хора ще се събудят.

 10. @СИЯ
  Росеново е село близо до град Средец, бившето Грудово. Росеново е известно единствено с това, че е родно място на бореца Продан Гарджев.
  Сигурно сте имали предвид нефтопристанището в Росенец – територия забранена за българи – един малък Крим!

 11. Комунистите се разделиха на два вида. Едните ги хрантути Москва, а другите “усвояват” европейски фондове. Затова разделението Изток-Запад не винаги води до правилни заключения.
  Пример за това е комунистическата мутра.

 12. @Димитър:
  благодаря, точно пристанище Росенец имах предвид, където не само простосмъртни българи не могат да стъпят, а и български държавни институции, доколкото имам информация. Две парчета (ако са само две, засега) са отцепени от България и присъединени към Русия.

 13. Според мен процесът се контролира.Същевременно се подмладява ръководната пета колона по заръка на москва, като момента е много подходящ за да се отклони вниманието от ГАЗТА, като срокът изтича на ЧЕТВЪРТИ МАЙ.Досегашните индикации са че нещата вървят към неглижиране, замитане и изпускане на срокове по “обективни” причини.
  СТИСКАМЕ ПАЛЦИ ЗА ФРАНЦИЯ.

 14. Гладомор сигурно е искал да каже проф.Здефан Данаилов!!

 15. Току-що гледах “Честно казано” с Люба Кулезич. Иво тя повтори почти 1:1 гореписаното. Не спомена нищо за този блог. Чудая се плагиатствала ли е или има разрешение?

  Поздрави.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.