Путин ще гледа разбита Европа през крив Мак(а)рон

Путин загуби изборите за президент (и) във Франция, където Еманюел Макрон поведе днес и се очертава като безспорен победител на балотажа срещу любимата на Кремъл Марин льо Пен след още една неделя.

От всички претенденти за ключовия пост в управлението на Франция само Макрон не се подмазваше на Москва- ако не се брои маргинализираният социалист Беноа Амон (!). Но тъкмо той е предпочетен от французите. Те разочароваха Путин – точно както направиха и холандците на изборите през март, спечелени от дясноцентристите на Марк Рюте- за огромно неудоволствие на кремълската клика, заложила ( както и във Франция) на чуждомразците и националистите.

Равносметката за една година – по скалата на кремълските предпочитания в Европа, е: 4:2 в хибридния мач на Путин. Той загуби миналата пролет парламентарните избори в Черна Гора и дори в традиционната крепост на руското влияние на Балканите Сърбия, а напоследък в Холандия и във Франция- видно вече днес.

Спечели пропагандно само от гласуването на британците за развод с ЕС, което обаче е съмнителна победа за него като се знае , че тъкмо Великобритания е най-твърдият европейски противник на руските своеволия по света и на самия остров.

В тази класация България се открои като единствената чиста европейска победа на руското влияние: най – напред на президентските избори миналата есен, а на 26 март и на парламентарните. На тях в Народното събрание се настаниха само лоялни на руското влияние партийци.

В България се случи римейк на 1990-та спрямо европейската тенденция. Когато всички бивши европейски колонии на Москва демонтираха съветската пета колона на своя територия, само тук тя спечели изборите и се легитимира в условията на подарената ни ( пак от Кремъл) многопартийна система.

Остава ни европейската утеха, че Путин ще види разбита Европа през крив Ма(а)рон.

8 мнения за “Путин ще гледа разбита Европа през крив Мак(а)рон”

 1. Ами те фактите от последните Ви две публикации са свързани- не може народ, непознаващ историята си, славещ поробителя си като освободител, оставящ се да бъде манипулиран и лъган по толкова елементарен начин, да излъчва родолюбиви и интелигентни депутати и президенти.Макар че във Франция ” полезните идиоти” сред интелектуалците не са малко, липсват, за радост, въпиущото невежество и мазохизмът български.

 2. И да си пожелаем нещо подобно на избори в България – Путин да загуби!

 3. Леки поправки. Балотажът е по-следващата неделя-7 май. Петимата основни кандидати от няколко седмици останаха накрая каре. От които само “моят човек” Емануел Макрон е твърд путинофоб. Колкото до петият, отпаднал от голямата петорка, левият социалист Беноа Амон, хуманист, идеалист, европеец и технократ той е по-голям русофоб дори от средностатистическият коментатор от БЛОГА НИ. Ако беще се класирал за балотажа с гениалният Макрон щях само заради това да гласувам за него. Мен вътрешната политика не ме интересува. Винаги съм разчитал на себе си. Вълнува ме обединена, силна Европа която да се озъби на кремълският гном. И като добавка, кандидатът да не е корумпе. Малко но от сърце.
  En March
  On va gagner
  Макрон Президент!

 4. GEORGI NIKOLOV,

  Скъпи Жорж, шапо за коментара към чудесния текст на Иво, шапо и за шансона!
  Мощна антируска интелектуална левица- това е едно от противоречивите очарования на “милата Франция”, както я възпява още Пиер Ронсар; апропо, има приказки около някои негови загадъчни стихове, че той бил всъщност болярина Петър Търнак от Търново, демек и Париж е бил български, има си хас!- дали Созополският Вампиролог се е събудил?

 5. Аз лично нямам каквито и да било притеснения за Европа и в частност за ЕС, който ще приеме още страни в себе си (имам предвид държавите от Западните Балкани, Швейцария и Украйна) и ще стане достоен съперник и партньор на САЩ. И никакъв Путин не може да спре този процес, който е естествен и закономерен, според мен.

  Но може да продължава да опитва, лошо няма. Важно е да има някаква интрижка, иначе не е интересно. 🙂

 6. Всяко зло за русия е тържество за България (наабарот по аксаков).
  Информиран избор това са избори. Другото е северна Корея , русия, Венецуела, България.

 7. За швецария си сбъркал,там такива неща се решават от народа с рефервндум

 8. Не разбрах подреждането по горе: северна Корея , русия, Венецуела, България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.