Македонският пожар поставя на изпитание българския пожарникар

Блатото на македонския политически живот, където вече 3 години тлее взривоопасна политическа криза, се взриви с изблик на насилие в епицентъра на властта – или на безвластието по-скоро.  Парламентът беше нападнат, превзет и окървавен от афектирани хора, реагиращи на избора на етнически албанец за председател на парламента с помощта на опозиционните социалдемократи на Зоран Заев.

Да се отсее обаче зърното от плявата, която пламна, не е лесно. Защото противоречията в уж ясната логика на противопоставянето са доста.

Малко са ориентирите. Сред тях е позицията на ЕС, изразена от комисаря по външната политика Федерика Могерини в подкрепа на законността на избора на Талат Джафери, бивш министър на отбраната ( в кабинита на Никола Груевски) на ръководния пост в македонския парламент. Същата позиция изразиха и Съединените щати. За подкрепа в подобен смисъл говори поне косвено и изречението в изявлението на Бойко Борисов, според което България продължава да подкрепя присъединяването на Македония към ЕС и НАТО.

На пръв поглед страстите в Македония са взривени по етнически признак след като албански депутати изпяха албанския химн в парламента. В същото време обаче нападателите на парламента биха не албанци ( с едно голямо изключение, при което най-тежко пострадал се оказа бившият кмет на Струга Зиедин Села, известен у нас с призива си българите в Македония също да получат статут на малцинство), а социалдемократите на Заев и лично него.

Ако има “добра новина” в тази драматична ситуация, тя е във въздържанието на албанската общност от намеса. Което може да се промени, ако раненият д-р Села почине от раните си, каквито опасения вече се чуха.

Атакуващите парламента на практика биха опозиционери от името на управляващата ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Самият Груевски обаче се разграничи от тях и поиска разследване и наказание на виновните.

Малцина български коментатори се осмелиха в часовете след събитията в Скопие да коментират външната намеса в конфликта. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки го направи в свой коментар по Нова телевезия, в който наред със Сърбия и Турция, посочи сред намесващите се външни сили Русия. Повтори го два пъти и стана ясно, че не е изпуснал фразата случайно, макар да компенсира с натъртване върху турската роля в подкрепа на алабанския фактор, говорейки за “ръката на Ердоган” ( Путин не беше удостоен от него с поименно споменаване). Объркването за неизкушените от подробностите в македонския лабиринт обаче остана, защото Джамбазки, в същото време намекна ( доста твърдо), че исторически съюзници на българите в Македония са именно …албанците.

Бившият посланик на България в Скопие Александър Йорданов посочи опасенията на управляващия вече 10 години Никола Груевски от това да бъде осъден, ако слезне от власт, като основна причина за политическото напрежение. Александър Йорданов дори се “осмели” да каже, че в избора на един етнически албанец за председател на македонския парламент няма нищо незаконно. Но пък е противозаконно поведението на президента Георге Иванов, който отказа да връчи мандат за управление на Зоран Заев след като победилия с малка преднина на изборите от 11 декември миналата година не получи подкрепата на алабанските партии и това направи Заев потенциален премиер, без обаче да стане такъв заради противоконституционното поведение на държавния глава.

Ако може да се направи някакъв български извъд, освен стандартния, свързан с призиви към спокойствие и необходимост от диалог в Македония, той във факта, че камъкът в македонското блато вече е хвърлен и дългогодишното неглижиране на тази тема у нас повече не е възможно. Запознаваме се с пейзажа на противопоставянето в съседната държава по трудния начин. Дали обаче “защитата на българските граждани” в Македония “ с всички средства” е точно линията, която България трябва да възприеме, е твърде съмнително, меко казано. Той даде пример с това, че американците правят филми за акции в защита на един единствен техен сънародник на края света. Дали този филмов пример е адекватен на българската ситуация и възможности ( и дали да не се продължи аналогията с руската “защита” на руснаци в Крим – “филм”, който гледахме в реално време), читателите сами могат да преценят.

Остава да се надяваме, че изригването на вулкана е освободило негативната енергия в дестабилизираната Македония и проливането на кръв ще доведе до отрезвяване, а не до настървяване.

43 мнения за “Македонският пожар поставя на изпитание българския пожарникар”

 1. Искам да Благодаря на Стопанинът на БЛОГА НИ за чудесният анализ. Аз не съм много-много фен на темата, следя в единстввено и до донякъде повърхностно от мрежата. Но сега вече съм напълно в час.

 2. Сега, не е по темата. Но какво да правя и не мога да не го споделя точно тук като ватниците дават всичко от себе си да ни разсмиват. Новината я знаете а отдолу има убийствени коментари. Аз си избрах като номер 1 първият.
  “Веднага след сблъсъка старшият Тогоански коч Нвова заяви в интервю: “Поднасяме извинение на нашите руски братя и подръжниците им в Турция и България. Вината е на американците и Костов”

  http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=25678901#appComments

 3. Нещата приличат на случката с белия автобус при нашия парламент. Моето чувство е че руснаците отдавна си разиграват магарето в Македония чрез етническата карта и тотално преиначаване на историята за територия части от която е населявана с преобладаващо изконно Българско население. Документи за горното достатъчно, но кой ли има интерес в днешното ни марионетно управление, подобно на това след 1944г.

 4. От един месец насам руските медии вещаят кръв по улиците на Македония(след като не успяха в Черна Гора).
  А у нас:
  1. Тока ще се вдига с 10% от юли, ще го усетите ноември.Гарантирано от ГЕРБ, овцете могат да подават оплаквания при Мая Манолова, прокуратурата и арменския поп
  2. НС праща въпроса с цените на газта до Министерството на енергетиката с цел да се изпусне срока за предоговаряне с Газпром. Гарантирано от комунистите ГЕРБСП,ДПС+Патреоте.

 5. Много Сполучливо заглавие на ИВО!
  Пожарникарят, обаче, просто НЯМА външна политика. Неговата Политика въобще, се състои в правене на повече километри ВИДИМ асфалт, а не невидими реформи, и подаряване на кучета на Русия – “Да не дразним Путин” означава “НЕКА ДА РАДВАМЕ КРЕМЪЛ!”.
  Колкото и да е, в Македония ИМА етнически основен момент. Сегашните неща бяха отключени преди 2 години с Оня публикуван телефонен разговор, след който премиерът Никола Груевски уреди оставките на двама министри и шефа на службата за сигурност заради обвиненията на опозицията, че правителството яко следи, притиска и подслушва пресата, правосъдието и изборните органи в свой интерес. Обаче, “Дългана ръка на Ердоган” Хич не е случайно спомената. Този израз “Дългата ръка на Ердоган/Анкара/Турция”, е от една година силно популярен в Европа и другаде по света. Той тръгна от Холандия – The Long Arm / De Lange Arm van Ankara. Това е заради силното навиране на Турция във всяка европейска страна да прокарва свои интереси, да подкрепя местни ислямски среди, шпионира чрез имами. В Германия има ВТОРО разследване срещу такава дейност, а в Австрия бе обявено, че турската ШПИОНСКА ИМАМСКА МРЕЖА ОБХВАЩА 35 СТРАНИ по СВЕТА, включително ИЗВЪН ЕВРОПА. Ердоган и Турция Пряко подкрепят албанците и други подобни, навсякъде из Балканите, и на първо място в Босна и Косово.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Long_arm_of_Ankara#cite_note-1
  http://www.reuters.com/article/us-turkey-security-netherlands-idUSKBN1431BS
  DW: Турската имамска шпионска афера се разпростира из Цяла Европа:
  http://www.dw.com/en/turkish-imam-spy-affair-in-germany-extends-across-europe/a-37590672

 6. След успешния референдум от 16-и април, Ердоган е посетил НЕ Мавзолея на Ататюрк в Анкара, както е при подобни случаи. А е отишъл на Преклонение при гроба в Истанбул на Мехмед Завоевателя, превзел Константинопол 1453 г. и сложил край на Източния Християнски Рим.
  http://turkey.liveuamap.com/en/2017/17-april-erdogan-visited-the-tomb-of-ottoman-sultan-mehmet
  След референдума, след сблъсъците след преврата миналата година и ОГРОМНИТЕ чистки на Ердоган, т.е. на турското ислямско движение и управлаваща партия АКР, се засилват приказките ТУРЦИЯ ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕНА ОТ НАТО.
  НО, няма да стане. Стратегическата й география винаги надделява. Най важното – самата Турция НЕ го иска и няма да излезе. Поради което, и в НАТО няма да се получи консенсус спрямо нея.
  http://www.huffingtonpost.com/stanley-weiss/its-time-to-kick-erdogans_b_9300670.html
  https://sofrep.com/70531/turkey-kicked-nato/
  НО се засилват и приказки, че Путин е искал от Ердоган руска база край Мерсин – топъл град на Средиземноморието, недалеч от Ливан и Сирия. Край Мерсин е само плажове, с хиляди туристи руснаци и рускини, и хиляди руснаци накупили си жилища и други имоти.
  ПОЗНАТА КАРТИНКА от “нашето” Черноморие, НАЛИ?
  Ердоган ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАВИВА КОРМИЛОТО НА ТУРЦИЯ КЪМ РУСИЯ. Най-пръв външен приятел на Ердоган не е Обама или Тръмп, нито Началниците на НАТО или на ЕС, а ПУТИН! Тираните Винаги се надушат. Сталин-Хитлер.
  И, ако един ден се стигне до някаква опасна за България с/хватка, по НИКАКЪВ НАЧИН РУСИЯ няма да е тази, която ще тръгне пак да “освобождава”!
  “Завоят на Турция към Русия”: http://www.nationalreview.com/article/447009/turkey-russia-recep-tayyip-erdogan-foreign-policy-nato-west

 7. Божидар Димитров още ли не се е разбеснял по телевизиите?

 8. Чак не мога да повярвам http://clubz.bg/53338-fenovete_na_levski_stiga_urodliva_antibylgarshtina_i_aziatski_despotizym
  Феновете на “Левски”: Стига уродлива антибългарщина и азиатски деспотизъм
  Сините с остра декларация против руските рокери “Нощни вълци”

  Обръщаме се и към Столична община и всички отговорни институции с апел възможно най-скоро да премахне скверното за българите и столицата ни туловище на споменатия Паметник на съветската армия, символ на 45-годишно иго, като го демонтира “

 9. Боко се отказа от кметуването, след това се отказа и от премиерстването 2 пъти, а преди това и от МВР. Следователно много преди това се е отказал да бъде пожарникар. Избрал е да е охрани-тел. И, докато отказването му от генсек на милицията, и от кмет на София беше безпроблемно, то отказването му от двата премиерски мандата беше поради това ,че е загубил уменията си на пожарникар, които могат да му помогнат да предвижда , и да потушава предизвиканите от него и негови вътрешни и външни “приятели” протестни пожари,които и го принудиха 2 пъти да ги изоставя друг(и) да ги “потушават”.
  И едва ли след това Боко може да помогне в македонският пожар, предизвикан от един доста сходен режим.
  А пък и след 10 години присъствие в централната власт на Боко, единствените спирачки ,за да не заприлича съвсем НРБ на Македония са ЕС и НАТО. А без тях сигурно нямаше да можем и да се сравняваме дори с Македония, след такова пожарникарско “управление” и “умения”?!?

 10. Драги MIKA:
  Какъв авторитет е Б. Димитров? С Какво е доказал, че е добър и безпристрастен историк? С глобален поглед и разбиране на света, цивилизацията? Какво свястно нещо е написал – статия или книга? А каквото е написал, то защитимо ли е професионално, особено на външен форум/план, където е реалният сблъсък на мненията, с международни професионалисти? Той въобще знае ли ги тези мнения и книги, освен руските, и чете ли друго, освен руски? Може ли негова книга да бъде издадена в балкански, европейски страни, и да кажат за него – БРЕЙ, БРАВО, ЧУДЕСЕН историк имате там? У ДОМА всички сме ЦАРЕ.
  Преди няколко месеца същият той трябваше да отиде на една такава среща в Македония, и се ПРЕСТОРИ на разболял се, скривайки се у дома. Защото Великите му Македонски Познания са за СМЯХ пред международен микрофон.
  Димитров е ПАРОДИЯ И УНИЖЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ КАТО “ИСТОРИК”. И за българската история. НАЗНАЧЕНИ хора в нашата история са също ПАНТАТА на Андрей и цялата останала “историческа” русистка тайфа. Те са ЗАЛОЖЕНИ ОТ СТУДЕНТИ, издигнати по линия на комунистическата преданост, да говорят по линията на ЦК на Русия и България.
  Един офицер от К/ДС просто не може да бъде ДРУГ, освен да защитава комунистически и проруски тези. А тези тези, както доказа ГЛОБАЛНАТА ИСТОРИЯ, са АНТИТЕЗИ на нормалното развитие на историята.
  Такъв офицер просто трябва да бъде забравен. И подминаван.
  В Никоя нормална страна, на изток и на запад, офицер от комунистическа държавна сигурност не може да бъде историк и светило по история. За съжаление, ПОДНАСЯНЕТО на такава персона преди години от ЦК и К/ДС е ПОПИТО до днес като нормално състояние и мнозина все още му се радват.
  Такива като него отдавна трябващше да изчезнат от поглед и да не им се чува гласът, за да не мътят съзнанието на хората.

 11. Драги SMS,
  Благодаря за интересния линк към интервюто за самолетите.
  Ако това, което казва Ненчев, е напълно вярно, то руската игра, подкрепена от радев и социалисти партийци и министър, е несъмнена. А то изглежда доста основателно и логично.

  Иначе, забелязвам тук при коментарите “SMS” и “SMS-“: Това един и същ човек ли сте?

 12. Интересно привържениците на. ЦСКА как ще реагиращата на този призив на левскарите.
  Притежават ли и те необходимия патриотизъм?

 13. Болшевишките призиви на Джамбазки са голяма глупост! Този примитивен нацист с безумен плам от години повтаря ченгеджийските врели-некипели на Божидар Димитров и Красимир Каракачанов. И какво има да “защитава” в Македония България???

 14. В битноста си на стар, заклет левскар изключително приятно съм изненадан от декларацията на привържениците на любимият клуб. Една невероятно добра новина(нещо практически невиждано от години) свързана по какъвто и да е начин със сините.
  И преди и сега Левски значи свобода!
  Шапо!

 15. Престъпната чекистка шайка на Путлер хибридизира и Интерпол:
  http://rusmonitor.com/sovet-evropy-obvinil-rossiyu-i-iran-v-ispolzovanii-interpola-dlya-politicheskikh-presledovanijj.html
  Путлер отдавна се занимава само с престъпна дейност, и отдавна трябва да го търсят със “червена бюлетина” от Интерпол. И не само една. А в Балхария прокуратурата изпълнява само червените бюлетини на Путлер! Защото и тя си е красная.

 16. До ТЪПАНАРКО:
  Въпросният руски кораб е не друг, а разузнавателен кораб, от 1970 г. Бил е в съветския Северен флот, а след това и сега в Черноморския флот, Севастопол. Използван е да разузнава учения и брегове на страни от НАТО главно в Средиземно море. Сега не е ясно дали е шарил край България, дали е тръгнал през Босфора за Сирия и въобще какво е правил и накъде се е запътил.
  https://www.washingtonpost.com/world/russian-navy-intelligence-ship-sinks-after-collision-with-freighter-off-turkish-coast/2017/04/27/5854b062-2b45-11e7-be51-b3fc6ff7faee_story.html?tid=ss_tw&utm_term=.fc8c221408ee

 17. @ AWACS,
  sms,+sms,sms- :sms и тн.съм все аз, допълненията слагам, когато имам проблем с постването на коментар.Често помага, но не винаги 🙂

  Долният линк поствам за онези, които са “в час” с многократно обсъжданата тема в сайта на Иво за инвестиционните проекти на Фонда на Министерството на праСосъдието на Русия в Сапарева баня, за изграждането на грандомански балнео комплекси (за които ще бъдат каптирани всички минерални води), предназначени за богати арабски шейхове и руски държавни служители. Но поради високите цени, то се подразбира, че тези балнео комплекси ще бъдат недостъпни за българите.

  Интересно, откъде са милионите на тези тримцата “инвеститори”: Дупнишкият бизнесмен и лидер на ПП „Народен съюз“ Вергил Кацов в съдружие със собственика на фирма „Каро трейдинг“ Красимир Караиванов и автотърговеца Александър Янев от село Червен брег, които ще строят балнеоложки център за 20 млн. в Сапарева баня, и на които общинският съвет вчера е дал разрешение да ползват минералната вода ??!

  http://www.blitz.bg/obshtestvo/v-sapareva-banya-shche-e-novata-perla-na-yugozapada-drugo-podobno-chudo-v-evropa-ima-samo-v-budapeshcha_news508275.html

 18. Пак и пак:
  Путин не спира да ранява, сплашва, убива.
  На руската активистка от Яблоко Наталия Фьодорова, излизайки от дома си, е хвърлен химикал в очите, почти изгорени и заслепени. Тя подкрепя кампания срещу незаконно строителство.
  На опозиционния водач Алексей Навални няколко пъти е хвърляна боя в лицето.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-39748903

 19. Господа извън темата! Ф.К Левски оповести декларация,в която се изразява възмущение че на 1 май в София ще пристигнат руски рокери(Нощните вълци).Стига вече ,време е и нашето скапано правителство и пилота президент да си влезат в ролята и да забранят на тази пияна миризлива пасмена която смята от тук да премине и да замине за западна Европа. Ако България се смята за член на ЕС тези уроди не трябва кракът им да не стъпва тук!IIC…..oIL

 20. Интересно привържениците на. ЦСКА как ще реагиращата на този призив на левскарите.
  Притежават ли и те необходимия патриотизъм?

  Posted by Стоян | април 28, 2017, 16:41

  Стоян, мен лично повече ме интересува как ще реагира на този призив учителницата па руски и нейният Патрон!

 21. Към AWAKS:

  Питам се дали корабът, който е ударил руския, не е бил натоварен с морски тюлени, а не с говеда.

 22. @Иво Инджев: Смешното или тъжното в случая с кораба е че наистина се е блъснал в кораб натоварен с овце (руските медии го отразиха правдиво).Причината според руските медии – мъгла.Въпросът е “РАЗУЗНАВАТЕЛЕН кораб не могъл да се ориентира в мъгла?!?”. Добре че не са писали, че овцете са били американски грантаджии,спонсорирани от Сорос,пръскани с кемтрейлс и командвани от рептили и не са обявили че всеки кораб с овце ще се води заплахи за руските кораби

 23. Иво, две версии циркулиращи из мрежата. Първата е в “твоя полза”, втората е майтапчийска на пръв поглед но като се замисли човек- може и да може да е вярна.

  “Интересен факт е, че Лиман е (беше)разузнавателен кораб с мощен радар, сонар, хидроакустичен детектор и друго секретно) оборудване – това все според информация в Интернет. Същият кораб е бил изпращан в Адриатическо море по молба на Милошевич по време на войната в Сърбия, за да следи натовските кораби и подводници. Странното е как една обикновена мъгла е станала причина да не забележат 75 метровия ливански говедовоз при цялата тая техника.”

  “Корабът на Того е бил застрахован като за последно, а сОвецкия тЭпловоз и без това струва …2,5 ст. (1 рубълЬ) 😉
  Та са се разбрали тЭплавозът да “потопи” плаващия обор и да делнат някак застраховката, щото изпосталелия “флот” на Сибирската джамахирия (да си го кажем честно!) буквално си гладува…
  А и “регистрация в Того” нищо не значи – спокойно може говедовозът да си е на путината матушка.
  Накратко: прадлагам “бойният” карабълЬ “Лиман”
  посмъртно да бъде прекръстен на “Пишман”… “

 24. Драги ИВО:
  Било е мъгла. Всички медии така казват – а нашите преписват накратко, както винаги, и пропускат много неща (нямам предвид конкретно този случай). Затова гледам винаги да поствам от “оригиналите”.
  Иначе, турските по-малки частни кораби карат наляво и надясно като каруци край брега, и се случват инциденти, особено когато бързат да превозят нещо на далавера.
  НО, ако е имало тюлени, тогава е различно. Включително, ако са били турски. Мястото на сблъсъка е край турска морска база на Черно море.
  А пък не знам, ако тюлените са били от по-далеч.
  Между другото, шпионският руски кораб е направен като да изглежда отдалеч рибарски кораб, но не военен. Включително, с вид отстрани все едно има свободно място на палубата, и с оная дълга стрела, дето уж да изтегля големите пълни мрежи от водата.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-39734998

 25. До SMS:
  Ако проблемът е заради линк/ове, вкарани в текста за коментар, използвайте съкратител в гугъл (shortener), който да промени вида на линка.

 26. Ама добре им дойде темата за сблъсъците в Македония.Веднага престъпното поведение на Цацаров изчезна от ефира.
  Апропо, дали Цацата е вземал уроци от Боко, как се сплашват неудобните- нали това е работил, като старт на кариерата си.

 27. Ето и точния цитат на Александър Йорданов:

  “Днешните проблеми на Р Македония не произтичат от намесата на Албания в „македонските работи”
  Така, както и днешните проблеми на България не са следствие от политическата партенка наречена „турска намеса в българската политика”. Друг е адресът от който изпращат намесата, друга е „дългата” и стигаща до Балканите „ръка”. И в Р Македония, и у нас тя е една и съща. Няма друга. Видяхме я преди години, наблюдаваме я и до днес, как „действа”, как протяга грабливи пръсти в Украйна. Вече знаем как се опита да действа и в Черна Гора, и то точно когато тази горда балканска република направи решителна крачка към членството си в НАТО.

  „Дългата ръка” е политиката на Кремъл

  В Москва е центърът на политиката за дестабилизация плъзнала в нашия регион, политиката на намеса във вътрешните работи на България, на Сърбия, на Македония. И ако преди няколко години малцина виждаха и анализираха тази намеса, сега вече, особено след доказания опит да се повлияе на президентските избори в САЩ и след руската финансова и политическа инжекция за френската крайна националистка Марин Льо Пен, става пределно ясно, че руската политика преследва трайна дестабилизация на Европа, че работи срещу Европейския съюз, че част от тази „работа” е дестабилизацията на държавите от нашия Балкански регион.”

  След нето питаме за пореден път- за какво вземат заплати в ДАНС, НРС, ВО?
  Да ни пазят от агентурите на Кирибати, Тимор, Габон и Кюрасао!(по ред на пъклеността в зловещите им планове срещу България)

 28. @ AWACS
  Thanks ! Ще пробвам съвета за shortener в Google следващия път, когато пак имам проблем.

 29. до AWACS
  Аз копирам адреса от ляво надясно без последния знак, който добавям ръчно след като поставя препратката.

 30. Българският интерес е в единна и демократична Македония, член на ЕС. Изказването и на Джамбазки и на Радан Кънев са повърхностни и не заслужават внимание. Албанците са очевидно прокси на Ердоган и американските ястреби(още от Косово). Проблемът за България е в това, че Македония е единственият естествен съюзник на България на Балканите. Сега Македония(малката България) поема удара, който после ще се насочи към нас. Така както след 100 или 500 години, ако някой удря Албания ще започне от Косово. Унищожаването на Македония от албанците(защото Албанската платформа 100% ще унищожи перспективите и за ЕС) неминуемо ще доведе българите до извода, че трябва да напуснат ЕС и НАТО, защото те провеждат про-турска политика в ущърб на малките балкански народи. А след България ще бъде ударена и Гърция. Дали това е план на Русия, САЩ или Анкара няма особено значение. Въпросът е сега да подкрепим всячески Македонската държава и нация и разбира се да настояваме за отхвърляне на античния македонизъм, за да може да си оправят отношенията с Гърция, а и с нас.

 31. Към хм:

  Ако поставяте въпроса “македонците срещу албанците” да бъдат подкрепени, това доста намирисва на руската позиция. И коя македонска нация ( измислена от Коминтерна на Сталин като антитеза на опасните за него българи, които му пречат по пътя към Проливите) да подкрепим- тази, за която най-отвратителните злодеи на света са “бугарите” ( теза, присъща най-вече на ВМРО-ДПМНЕ)?
  Това, което трябва да повтаряме, е че сме портив етническата конфронтация, а не да подкрепяме “македонската нация” ( която под руско-сръбски диктат е съзадена като антизи ана българска. иначе ще се озовем в ситуация да избираме между българомразците “великомакедонци” и албанците, които може и да мечтаят за Велика Албания, но никога не са заставали срещу българите.

 32. Защо да не подкрепяме “македонска нация”. Това е направено още от Желю Желев и аз напълно споделям тази позиция. Албанците имат вече 2 държави, имат и Охридско споразумение в тяхна полза. Тук не виждам никъде “българите”. Абсолютна гавра, в стила на руския национализъм е да се каже – след като Македония не е българска, по-добре да е албано-мюсюлманска! Не, просто има такава държава, с такава нация, призната от Сталин и Тито и Димитров(като решение на МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС, тогава в Югославия). Ако това се отхвърля, по същата лотика и АРАБИТЕ имат право да не признават Израел. Това ще вкара света в много тежки казуси и бъркотия.

 33. а и тъй като се бях задълбочил по темата…..да добавя, че оставането на района от Струга до Тетово в рамките на Македония е изцяло по ЗАСЛУГА на цар Борис ІІІ и България. Ако СТалин заема някаква позиция по македонския въпрос, тя е точно тази на Царя(чисто териториално и етнически). Мусолини прави някаква Италианска империя на Балканите и започват насилствено албанизиране(местните албанци са съюзници на Мусолини) на сегашната “албанска зона” в Македония(окупират я, преди българските войски да се включат във ВСВ). Доколкото знам Цар Борис ІІІ настоява пред Хитлер за предаване на зоната под българска юрисдикция и дори заплашва с обявяване на война срещу Мусолини, защото зверствата срещу българското население там са огромни. Накрая се стига до компромис да има немски окупационен корпус в българската зона на Струга, до Тетово. Докато Косово остава в италианската зона и е тотално прочистено от албанските съюзници на Мусолини. Нещата са много преплетени и по никакъв начин не приемам, че могат да се извличат етнически ползи на основата на ТОТАЛНО изтребване на българския етнос в този район и то именно от албанците. Това е вид предаване на българската историческа памет!

 34. “драги” ХМ, айде манко по-полека. НиКОЙ в Бълх=гария не отрича така създадената от КОМИНТЕРНА, Сталин и Тито болшевишка “македонска нация” – НЕ! Но да ти припомня ,че в цялата Югославия Тито искаше да създаде не македонска , а ЮГОСЛАВСКА “нация”. македонската беше “поднация” на ЮГОСЛАВСКАТА. Но след разпада на СФРЮ Хърватия, Словения , Черна гора, Босна, албанците , унгарците и т.н. “народи” в СФРЮ си създадоха нации. И БЮРМ също. И ако има някакво основание за някаква т.нар. “македонска нация”, то нейната история започва не след 1944г., а след разпада на Югославия, както и другите републики от СФРЮ. Това е.
  И защо албанците станаха проблем ЕДВА след разпада на Югославия?!?! Да не би проблема да се появи точно тогава?!?
  И ако има няКОЙ виновен за “албанският проблем”, то това са на първо място Тито и фаворизираните от него сърби, които се приемаха за метрополията на цяла Югославия, а другите “съюзни републики”, те какви “нации” бяха в състава на СФРЮ?!?
  Освен това в околните държави има всякакви малцинства – турско,албанско, циганско……, а никъде няма българско малцинство, освен в Сърбия в Цариброд.
  А , ако искаш да се бориш за чужди “нации”, които нямат и не искат да имат връзка с българската нация – можеш да се застъпиш за кюрдите, тибетците, чеченците, безбройните африкански племена … и т.н.. И с много по-голямо основание от историческа, етническа, расова и фактологическа гледни точки, отколкото за “македонската нация”. Да може и да има някаква “македонска нация”, но нейното начало е след разпада на СФРЮ! А ,каква е била преди това?????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.