Не (само) паралелна държава- направо държава без паралел

Днес е ден за размисъл- последен ден от дългата управленска ваканция от близо половин година, която Борисов си уреди  чрез предизвиканите от него извънредни парламентарни избори, резултатът от които е “прочистване” на Народното събрание от разни неподвластни на Кремъл елементи в духа на “пожеланието” на генерала от КГБ Решетников, пълно отсъствие на дясно народно представителство ( извън това на ГЕРБ, доколкото то може да бъде нарично дясно)и тър(г)жество на държавния националпопулизъм.

Терминът не го измислям аз. Прозвуча тази сутрин от устата на един анализатор в студиото на БНТ. Повод беше съобщението на друг коментатор, че германско изследване между 550 експерти в страните от ЕС е показало категорично, че не Ислямска държава, не тероризмът и бежанците са главната заплаха на континента, а популизмът.

“Добро утро”! Това научно откритие със сигурност е обосновано с прословутата германска точност. За да му повярваме обаче изобщо не е необходимо да четем доклада. Достатъчно е да се огледаме в нашата лаборатория “като една човешка длан”, където популизмът, каращисан с национализма, избуя до степен, че вече не може да бъде прикриван с нищо, освен с воала на ЕНП, която продължава да легитимира от Брюксел ГЕРБ като дясна партия, сякаш не се вижда от там див(н)ия популизъм на Борисов и компания.

Борисов, всъщност, само формално беше в управленска ваканция. През цялото време, дори и по отношение на служебното правителство, назначено от предполагаемо опониращия му президент Радев, Борисов дърпаше конците на държавата. Поредното доказателство беше, че не президентът, не премиерът Герджиков, а тъкмо той бяха потърсени за тревожен разговор от македонското държавно ръководство в нощта на погрома над Собранието в Скопие миналата седмица. Не че Борисов в случая има някаква “вина” за македонската инициатива, но е показателно, че истината в чии ръце е реалната власт в България не е тайна дори и в маргинална държава, като Македония.

Ще напиша отново, за да продължавам да изпитвам “любопитството” на медиите, които отказват да го проявят по толкова важен въпрос. Борисов се изявяваше по абсолютно същия начин и по време на служебните правителства на президента Плевнелиев. В края на август 2014 г. , в качеството си на партиен лидер и премиер в оставка, т.е. на никакав сред подобните политици в юридическо отношение по формален признак, се е скарал на служебния премиер Близнашки. Казал му да предотврати посочването на Русия като източник на заплаха за България, спомената в подготвяния от министерството на отбраната документ “Визия 2020”. “Интересно” е, че Борисов е могъл да поиска от президента Плевнелиев, назначил министър-председателя, да свърши тази черна работа, но е предпочел ( или му се е наложило, заради отказ на Плевнелиев?), да се намеси лично.

Не се учудвам, че срещам пълно мълчание по въпроса от страна на “засегнатите”, както и като (липса на )отзвук в медиите, във връзка с провереното от сигурни източници мое твърдение, че Борисов се е обадил на проф. Близнашки и без да има никакво право на това му е наредил проектодокументът да бъде прекроен в угода на Путин.

Пръв прогнозира, че това наистина ще случи не друг, а Румен Петков от АБВ. Самодоволната прогноза на този стар съзаклятник на Борисов по линия на топлата им връзка с Георги Първанов се сбъдна само ден по-късно. Запитан от мен в рамките на специално интервю за книгата ми “Течна дружба 3” президентът Плевнелиев беше достатъчно ясен в отговора си: “ Когато контролираш немалка част от политическата система на една държава, то много по-ефикасно е ( Москва- бел. И.И.) да реагира през български политици- квази патриоти”.

Самият Велизар Енчев, пак в екслузивно интервю за книгата, използва класическия похват на политка, когато иска да потвърди основателността на въпроса, без да се ангажира де юре с отговор “да”. “Без коментар”, заяви той, когато му зададох въпроса дали може да потвърди, че Борисов е наредил на Близнашки промяната в документа.

Така че, нищо ново под “премиера – слънце”, който управлява дори и без да е на власт по документи. В този смисъл имаме не просто “паралелна държава”, а държава без паралел, в която нищо не е такова, каквото изглежда по отношение на едноличното властване на един човек. И другаде се случват какви ли не паралелни “действителности” (например в рамките на кадрила с кадруването на Путин при рокадите му с Медведев), но рецидивизмът на Борисов в това отношение е наистина без паралел.

image1(1)

21 мнения за “Не (само) паралелна държава- направо държава без паралел”

 1. Румънските овце дори потапят руски кораби в Черно море,а българските си избират 240 души рашибозук като “по-малкото зло”

 2. Както многократно тук са публикувани материали за антикомунистическата съпротива след Девети , та до около 1958г., ще припомня на по-младите и по-наивните,че абсолютно никой от тези хиляди ИСТИНСКИ герои не е споменавал думата “дясно”. Нито пък е студувал и гладувал в “десни пространства”.
  Противник и борец срещу комунистическия бантитизъм и комунистическата мърсотия е само категорично и безкомпромисно всеки АНТИКОМУНИСТ. Антикомуниста си остава такъв и когато комунистите измислят различни политически и пропагандни уловки и терминология, които подменят оригиналния антикомунизъм.
  До днес в България никой не е регистрирал победа на “десните” срещу комунистите, защо ли, ами защото комунистите твърдят че няма комунисти вече, което априори означава че не може да има антикомунисти. По този начин апологетите на комунистическата лъжа подпомагат комунистите.
  Казано накратко-няма комунисти, няма и антикомунисти, а има комунистическа символика, която се охранява, подържа и осветява от “некомунисти”. Що за съвпадение в идиотското българско умопомрачение.
  Идват от Русия някакви “вълци”, които нямат абсолютно нищо общо с номунизма и комунистическата символика в комунистическа България и съвсем случайо акостират пред комунистическия МОЧА. Явно искат да го декомунизират, но комунистическия надпис си стои “Съветската армия, съветските освободители, съветско освобиждение….”
  Да не би някой да допусне, че това вече са леви, русофилски и некомунистически думи……, нищо подобно, комунистическите мерзавци от Русия и България са си пак тук , но върху западни превозни средства-коли и мотори…..
  Все пак има прогрес сред мазния комунистически грес-навремето само Диктатора-комунистически мръсник Тодор Живков се возеше в Мерцедес-600 “Пулман”, сега всички комунистически вълци( с кавички и без кавички) се возят в капиталистически мотоциклети и автомобили.
  Не, те според комунистическата пропаганда не са вече комунисти, ами какви са дявол да го вземе….., особено тези навъсени и изцъклени старци, за които поше автора. Каква а амалгама става с комунисъческата измама-комунисти и музика от Пинк Флойд, също като любимия рок-бенд на съпругата на Българския президент-руския резидент , американците от Маноувър.
  На следващото комунистическо безумие може да се очаква на старите комунистически вълци да пуснат парчета на Джими Хендрикс и Дженис Джоплин…., които починаха през далечната 1970г. в период от две седмици….
  А от името на нашия сайт бих помолил за разрешение да бъдат пиздравени всички комунисти с парчето на Бери Уайт “Америка”

 3. Стояне, благодаря за материала, но заглавието му е неадекватно. Няма по принцип нито демократична, нито антидемократична пропаганда.
  Правилнито название би трябвало да бъде “Новокомунистическата и проруската пропаганда”.
  Защото ако се приеме че действително съществува в политологията и философията дори “антидемократична пропаганда”, би трябвало да съществува логически и реципрочно и “демократическа”, а такава обективно не същестува.

 4. По темата.
  “Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.” – Алберт Айнщайн
  Извън темата. Кремълският гном дава всичко от себе си да съсипе матушката. Маладец! Такь держат!

  http://rusmonitor.com/yakov-mirkin-velichestvennaya-kartina-ehkonomiki-rabotayushhejj-na-vyvoz-syrya-i-tolko-uvelichivayushhejj-svoi-oboroty-posle-2013-goda.html

 5. Сигурно имате право.
  Но в случая с доклада, съдържанието му е по-важно от това, как е озаглавен. Важни са обективните факти, изнесени в доклада, проследени в един доста дълъг период от време.
  Така че, ако ви дразни заглавието на доклада, прочетете го от втората страница до края.
  Стоян

 6. Нема и да има десна интелегенция представена в НС и където и да било докато българина оди в града само да са окъпи неделя вечер и от понеделник до петък да мишкува в некой прашен офис, па петък вечер – брууууум обратно на село да зареди от големите фризири в избата дет затворихме ланшното праси с баджанака дет внук му завърши литец в Долна Митрополия ма ни ще да лити с мириканцити щот се черни друго сее нашти братушки дет дори да та заколат пак с добро ша го напраат в името на отца и сина и светаго Путя

 7. Стояне, благодаря за вниманието, прочетох материала изцяло, действително е стойностен, но има наколко основни отклонения, които ще квалифицирам като “паралелизми”, ползвайки поредния научен термин на Иво Инджев. Повтарям още веднъж -тази дума е действително с научна стойност.
  Когато се правят задълбочени и широкоспектърни анализи, редно е да се внимава максимално как ще се озаглавят (наречат),защото от наименованието се съди за целите на самия анализ и изводите.
  Малко паралелен пример ще дам и с т.нар. от Съветско-болшевишката пропаганда “Велика Отечествена Война”. Има стотици книги, студии, дисертации, филми, песни, стихотворения и пр. за тази война, а всъщност, в действителност, практически, политически, оперативно и военно-оперативно такава война не е имало и не може да има.
  Истината е елементарна, ако се зададат поне два въпроса:
  -Кой обявява ВОВ?
  -Кой започва ВОВ?

  Великата Отечествена Война на Съветския народ съвсем не е обявена от Съветското правителство и не е започната от Съветската армия(РККА).
  Че да е “велика”, “отечествена” и на “съветския народ”.
  Войната , започнала на 22 юни 1941г. е обявена и започната от Германия, но в официалното Съветско и днес Руско наименование не е посочено названието на Германия.
  Все едно днес някой да говори за победата на Българския боксьор Кубрат Пулев, но да не споменава името на неговия противник и дс я назове ” Велика( голяма) победа на Българския спорт(народ)”.
  Нормално ли е една държава, която обявява и започва война срещу друга да не бъде включена в наименованието на войната.
  Моето мнение се потвърждава през последните две години не от кого да е, а от Президента на Русия Г-н Владимир Путин. В речта си по повод 70-годишнината от края на Германо-Съветската Война преди две години, той не назова името на държавата, която е победител, назова победената държава, но победителя-Съветския Съюз не го назова. Миналата година по същия повод Г-н Путин не назова нито името на държавата-победител, нито на победената държава.Неговия пример веднага бива усвоен от Българските президенти през тези две години и по повод Националния празник на Република България- 03 март, нито Г-н Росен Плевнелиев, нито дори Г-н Румен Радев не споменаха имената на държавата -победител(Руската Империя), нито победената държава(Турската Империя), а без тези две държави нямаше да има 03-ти март въобще. Русия и Турция са държавите-създателки на Националния празник на България като последствие, въпреки че политическия акт-документ е “Примирие”.Що за държавнически етикет е да не се споменават двете държави, които са се договорили да се изтеглят Турските власти от Български земи и впоследствие да се създаде(възстанови) Българската държава…………….
  Прилагайки моя любим и неоткрит от мен научен “Течен способ” към посочения от теб метериал, откривам, че той е значително по-слаб от книгите на Иво Инджев за Съветския Съюз и Русия.
  Но пък има доста факти от материала, които недвусмислено потвърждават валидността и уникалността на способа.
  Авторите явно са го пренебрегнали и това е довело техните разработки да не достигнат до нивото на метода-лакмус.
  Обръщам внимание за пореден път, който ще бъде пренебрегнат задружно и този път, “Течния метод” е геополитически валиден, а не само за Българо-Съветските и Българо-Руските отношения.
  Игнорирането му задължително води до грешки и недостатъчност, въпреки обилната фактология.
  Благодаря ти още веднъж за вниманието!

 8. Драги Стояне, наложи се за втори път да прочета Доклада, но за съжаление разочарованието ми се засили.
  Да се говори за днешната съвременна пропаганда в България и Русия и да не се спомене несъществуващата държава Съветски Съюз е акт на хронична безотговорност. СССР е най-големия пропаганден фактор в цялата история на човечеството. Може би всяка държава има своя пропаганда, но като Съветско-комунистическата нямаше и никога няма да има. Авторите като пренебрегват напълно самото съществуване на Съветския Съюз и Съвестската пропаганда не дават възможност на читателите да я сравнят с днешната. Точно тя може да се квалифицира безусловно като “антидемократична”. От Съветския Съюз бликаше само нехуманност, нецивилизованост , жестокост, терор, цинизъм и в крайна сметка недемократичност.
  Втората, може би основна грешка на авторския колектив е че споменава понятие от “Марксическата” теория, която няма никаква реална стойност днес. Марксистите измислят думата “капитализъм” и внушават на наивниците,че той е лошо нещо и задължително ще бъде заменен с нещо по-добро, което го наричат комунизъм.
  Е, до днес никъде по свега не е регистрирана “победа срещу капитализма”. Но и няма никога да бъде регистрирана поради простата причина че “капитализъм” не е имало никога, няма днес и никога няма да има.Точно затова не можа да бъде построено дори умалително подобие на комунизма, защото няма капитализъм. Значи не може да има победа срещу нещо, което не съществува и да се замени с нещо друго.
  Трето, говорейки за пропаганда по принцип и да не се говори за комунистическа пропаганда е просто ненаучен подход.
  Има още ред недостатъци и странности в материала….
  Казаното по-горе доказва че авторите или не познават “Течния метод” или целенасочено го пренебрегват.

 9. Цялата отговорност за този парадокс (военен министър без право на достъп до секретна информация на НАТО)ще носи министър председателят Борисов !!!

  Каракачанов без достъп до секретна информация на НАТО, ако оглави Отбраната

  Гласеният за министър на отбраната Красимир Каракачанов ще има проблеми с НАТО, което ще му пречи на работата. Предвид миналото му на агент на ДС почти на 100 % е сигурно, че Организацията ще му забрани допуск до секретната й информация, предупреди пред Фрог нюз Даниел Божилов, съветник на бившия министър на отбраната Николай Свинаров.

  Много трудно се дава такъв допуск. На ген. Володя Цветанов, брат на Румен Петков, не се даде. Има и други примери в това отношение, припомня Божилов.
  Интересно е още как Каракачанов ще работи с НАТО предвид хулите му по негов адрес. Той не веднъж и дваж е демонстрирал антипатията си към Алианса, като последният път е от януари по повод засиленото присъствие на НАТО в Черно море.

 10. Адмирация за статията!
  Т.н.по-малко зло-ГЕРБ е всъщност истинското зло.Корнелия,Първанов,Жаблянов и тям подобни са ясни.освен това техните избиратели са вече с изпържен мозък,т.е.-неспасяеми человеци.Обаче гласуващите за ББ са уверени,че чрез него отдалечават България от Русия.Този омагьосан кръг е нашето проклятие!Истинските политици трябва да започнат от АБ-като разобличават големия брат и неговите истински резиденти.За мен любовта на българина към Русия е синдром-стокхолмски или московски,все едно.И лечението е просвета,просвета и факти.Става бавно,опасно е,но вече няма друг начин.

 11. На мен много ми харесаха изказванията на Антикомунист и Николова.
  Искам да напомня че голям камък не се рита, а се бута бавно и след това се засилва.
  Факт е че прекалено дълго народа е бил оглушаван с проруска пропаганда дълго преди да има комунисти и СССР. Поради това мозъците на значителна част от народа са промити абсолютно.
  Освен това българския народ е много консервативен и не обича промяна. Затова има нужда от тихо, бавно и полека но постоянна разяснителна работа. Пробема в България не е ляво – дясно.
  Радан Кънев подскачаше като петле и затова беше неподходящ.
  Има нужда от Улегнал човек с Тежест който говори Достъпно и хората възприемат като непосредствен.

 12. И понеже е “по-малкото зло”Тиквата “паралелно” е натискал за коалиция с бсп и Корнелия Нинова председател на НС,а Деница Златева министър.печелившите са Путин, Доган,Пеевски и Валентин Златев

 13. Обединените “патриоти” – с двама вицепремиери и трима министри, вкл. министерството на отбраната, и още доста зам-министри!
  Честито!
  Да им дойде акъла на “красивите и умни” “автентично десни” – разделени и самоизяли се!

 14. Коментар на Александър Андреев:

  Дойче Велле

  Кои са враговете на свободната и качествена журналистика? Отговорът гласи: Путин, Ердоган, Тръмп, Качински. И още: бедността, страхът, политико-икономическият шантаж. Но един от най-новите и най-страшни врагове на призваните да осведомяват почтено и професионално са милионите бракониери в интернет.

  Доброволно или по поръчка те всекидневно убиват истината с фалшиви новини, теории на заговора, клевети, език на омразата, истерични страхове или просто с тиражираните си глупости.

  Положението е катастрофално!

  От Просвещението насам безчет светли умове са се борили за напредък и срещу властниците, монополизиращи истината в своя полза. Едва ли обаче са предполагали, че именно техническият прогрес и безграничните достъпи, на които се радват повечето хора в индустриалния свят, ще стегнат примката около шията на тъй трудно извоюваните медийна свобода и професионализъм.

  Едва ли и австрийско-американският философ Паул Файерабенд дори за миг е помислял, че неговите теории за методите в научното познание и най-вече афористичната му формулировка “всичко е допустимо” ще се превърнат във вулгарна действителност не само в социалните мрежи и интернет-форумите, но дори в отношението към фактите, демонстрирано от американския президент.

  Положението днес е катастрофално. Медийната свобода и благонадеждност са приклещени в менгеме. Отдолу ги натиска лошата енергия на многомилионния потребител, който вече е убеден, че няма нужда от журналисти, от професионално разследване, от засичане на няколко източника, от балансирани факти, от честни мнения и от добър език, защото той самият решава кое е новина и кое не, кое е истина и кое лъжа, чие мнение важи и чие не струва. А отгоре ги притискат репресията на управленци-автократи, държавната пропаганда на режими като путиновия или ердогановия и “алтернативните факти”, с които борави не само Доналд Тръмп, но и редица европейски популисти.

  Има само една надежда

  Неслучайно организациите, които мерят пулса на медийната свобода – “Репортери без граници” и “Фрийдъм Хаус” – отчитат повсеместно влошаване на положението. Ако си го представим като траен и еднопосочен процес, в края му ще имаме едно невежо и неинформирано човечество, което непрекъснато се лашка от гняв, завист, национализми или просто от най-обикновена възбуда. И всеки миг е готово да избухне.

  Единствената надежда остават нормалните, разумни и уравновесени хора, които все още правят разлика между истина и лъжа, между качествена журналистика и отровен имитат. И които могат не само да подкрепят професионалните медии с признанието и интереса си, но и да надигнат по-решително глас в социалните мрежи и в интернет – срещу фалшивите новини, срещу пропагандата и манипулациите, срещу истеричните страхове и насажданата паника, срещу езика на омразата и простащината, срещу терора на троловете и подривните операции на какви ли не тайни служби.

  Това е отговорност към бъдещето на цялото човечество.

 15. До Stoyan и Александър Андреев.
  Да ме извинявате, но по каква причина сте поставили г-н Качински в списъка, а не примерно Орбан?
  Качински ли закрива университети и ги лишава от автономия?
  Мерси предварително!

 16. Колега, да се дава за пример публицистиката на Г-н Александър Андреев от Държавното радио на Германия “Донче Веле” не би могло да се определи като добър вкус.
  Той е изпратен целвнасочено в тази радиостанция и по подобие на предходния завеждащ на Българската секция изпълнява дуалистична роля, също като тукашния коментатор, който аз називавам ” Двойникът”.
  Задава си въпрос Г-н Андреев и дава недаден от никого отговор.
  Подрежда в една редица Американския президент наред с Руския. Сиреч-несъмнено Путин е еди-какъв си, но и Тръмп е същия.
  Преди две години Г-н Андреев в обширна статия назова Германско-Съветската Война като “Велика Отечествена Война”, дори използваше същата комунистическа терминология. Тя, ВОВ била “избухнала”. А войни не избухват, те се обявяват и започват, но може да започнат и без обявяване.
  Но “избухване”, моля , моля…
  А комунистите никога не казват че е избухнала “Съветско-Полската Война”, или Съветско-Българската или Съветско-Японската.
  Г-н Андреев борави със старата комунистическо пропаганда фразеология, в това няма никакво съмнение. Играе по острието на истината и лъжливата пропаганда

 17. Всъщност!
  Всъщност, ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ тук дали НАИСТИНА Герб са получили “одобрение” в Малта от “Лидерите на Европейската Десница” / ЕНП за коалиция с т.нар. “патриоти”, както казва съобщението??
  http://www.dnes.bg/izbori-16/2017/03/31/enp-dade-blagosloviia-gerb-i-patriotite-da-si-se-vzimat.336702
  Това съобщение е КАЗАНО и РАЗПРОСТРАНЕНО ЕДИНСТВЕНО ОТ ГЕРБ след срещата на ЕНП в Малта. Няма цитиран Кой европейски десен или група десни е казал такова нещо на Герб! Няма ги цитирани и Думите му!
  Все едно аз да се върна от среща с Другаря Ким от Северната Корея и да обявя пред нашите медии “ТОЙ МИ КАЗА ОТ УТРЕ АЗ ДА СЪМ ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА БЪЛГАРИЯ” – Нали така?
  А какво сме си говорили там?

 18. МНОГО сполучливо заглавие и изложение на ИВО!
  Комунизмът винаги изгражда паралелни структури. Манталитетът му е останал жив, както се вижда.
  Комунизмат просто хваща държавата, впива се в нея, елиминира всичко различно от себе си и дори става самата държава. Партийни организации на “Б”КП има като се почне от държавното ръководство, правителството, министерствта, всички организации, заводи, полиция/милиция, армия, НАВСЯКЪДЕ. Подобно отношение към държавата има национал-социализмът и още само няколко съвременни тоталитарни идеологически структури.

 19. До АНТИКОМУНИСТ:
  Много сте ПРАВ в оценката и анализа си за Александър Андреев!

 20. Точно така Ауакс, комунистите са си живи и здрави, нагли и цинични и винаги двулични…..
  Ако това не е паралел , няма какво друго да е….
  Същия паралел е и при българоруските управници- и държащите властта и опозицията са комунисти и проруснаци.
  Спасение няма и няма да има, народа заг(н)ива необратимо, но за негово удоволствие незабележимо.
  Е, няма го Славейков, Ботев, Стоянов , Константинов и Левски за да видят какви “трески” живеят у нас, пияни от руския квас…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.