Макро стъпка за Франция, микро надежда за България

Разликата между победителя на президентските избори във Франция Емануел Макрон и Бойко Борисов е от земята до небето в личностно и професионално отношение. И все пак…

Във Франция Макрон победи срещу лявото и дясното, идвайки от политическото небитие.

В България Борисов, който се появи направо от политическото подземие, в което беше част от обслужващия персонал, редовно бележи подобни победи, правейки се на десен от позициите на душевно ляв. По-точно угодниците го окачествяваха като десен ( самият той предпочита да се определя просто като “най – големият демократ”).

Като нито ляв, нито десен Макрон получи марката “центрист”.

Борисов вече също заслужи тази малка корекция в етикета. Лепна му го “най-десният ляв” коментатор ( както сам се определя ) Андрей Райчев. Макар повече да му приляга определението център – нападател.

Центристът Макрон се обяви за защитник на Европа.

Център-нападателят Борисов, който поздрави европейската му победа, от първия си ден на политик е боднал на политическия си ревер значката “европеец”.

За повече прилики, колкото и да са формални, не се сещам. Но всеки може да изброи разликите, които никак не са формални, а правят от двамата диаметрално противоположни персонажи от европейския политически ландшафт.

Видно е, че с изразената си радост от победата на центриста във Франция Борисов се присламчва към неговия центризъм, но същевременно не отронва дума за спечелената битка на французина срещу национализма. Защото в килията на обесения за въже не се говори, нали така…

Освен това Борисов е един от многото, направо е банален в България като политик, който върти мили очичики на Путин. А Макрон му врътна шамар. Той беше изключението от колодата кандадит -президенти, което Путин не харесваше и взе, че победи.

Някой може ли да си представи нашият европеец, централен нападател срещу лявото и бранител на узурпираната дясна врата в българската политика да се опълчи на руските държавни медии, както направи Макрон?

Философската максима за истината, която се познава в сравнението, в случая звучи не като древногръцка мъдрост, а е част от съвременния български фарс. Или “фрас”. Или фар с един пазач на върха, който има навика да напуска поста си при бурно море. Опасността да се се разбием в скалите на апатията при това положение си е наш проблем – щом не можем да избегнем завръщането на пазача, ще си носим последиците и ще търсим ориентири, като победата на Макрон, които да ни зарадват от чужбина.

30 мнения за “Макро стъпка за Франция, микро надежда за България”

 1. Б.Борисов си беше придворен “ласкател” на нискообразования Тато и БКП, и като такъв се самоназначи на същата служба в полза на КПСС и лично ухажващ Путин.
  Но съдбата на дворцовите “шутове и ласкатели” ,винаги завършват живота си с подигравки и голям шут в задните части!

 2. Страхотно!
  По въпроса мога да напища трактат защото от първата секунда в който го видях по телето се “предадох” безусловно на интелигентната харизма на Макрон и практически не изпуснах нито едно негово появвване на т.н. малък екран. Който се чуди как видял какво ли не може да се поддаде на мига на чара на ЕМ нека гледа довечера уникален документален филм със забоден миккрофон на рефера който той никога не сваля и скоро забравя за наличието му. Проследяващ, най-вече зад кулисите, пътят на новият президент през последните 8 месеца от нищото до Елисеите.
  От 22,00 ч, бг време по http://www.tf1.fr
  Давам по три от последните си години да бъда свидетел на негов разговор съответно с баце и “рижият клоун”, секретарят на варшавският обком”, “трампнаш”.

 3. По непотвърдена информация вовата е изказал искрени съболезнования на Lапен за случилото се на
  07. май във Франция и е потвърдил, че поради неизпълнение на договореното, тя трябва да върне парите съгласно уговорката.

 4. Днес е деня на Европа. Днес е и деня на Макрон и Франция. И в НРБ не сме капо , защото е поне “почивен ден”, а утре е “ден пабедьи” – празДник на путлеристите и СССР.

 5. Милиционерът-пожарникар Бойко Борисов има толкова общо с Макрон, колкото магарето с оперната певица!

 6. ТОЗИ СРАВНИТЕЛНО МЛАД ФРАНЦУЗЕН ЩЕ БЪДЕ ПРИМЕР ЗА МЛАДИ ЛИДЕРИ,КОИТО ЩЕ ПОВЕДЯТ БИТКА ПРОТИВ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО.

 7. Защо, въпреки все още съществуващи стойностни хора у нас, не се появява политическа надежда-явление “Макрон”. Като интилигентност,непопулизъм,желание за корекция на държавни, непозитивни практики? Просто е да се отговори-нашият преход от болшевишка псевдонародна обществена структура на управление се изроди в мафиотскопартийна, мутренска, класическо фалшива демокрация. “Демоса” стана, подобно времената преди 89-та, флаг и байряче, но не и знаме. Развява го флага компания от личности като Борисов, Каракачанов,Сидеров, Марешки, Цацаров, Нинова, Гергов, позабравения Овчаров, Първанов,дори и Трифонов-абсолютно олицетворение на двуличие в в най-елементарна и грозна форма. И защо почвата за тази деградация на милата ни държава е учудващо плодородна? Отговорът, като че ли е ясен. Съвременното поколение не оцени жестокото, почти гинетично непреодолимо следствие от болшевишкото промиване на мозъци, продължаващо и до днес-08.05.2017г. Вероятно ще обикаляме още 40-50 г. там в пустинята на нашето овчедушие.

 8. Победата на Макрон е победа на либерализма (не много модерен днес) над национализма (твърде модерен в момента).
  Това е наистина добрата новина.
  Тук, в България, разни “либералчета” (по същия този А.Райчев) се мотаят в краката на великия “демократ” и “европеец” Борисов. А националистите ни не се нуждаят от коментар, а от психиатър (раздвоение на личността по оста София-Москва).
  Микро надежда, да, но все пак има някаква надежда, че не всичко е изгубено.

  Калин Янакиев
  Отново за „градската десница“ и кризата
  http://kultura.bg/web/%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7-3/

 9. Тъй като изпуснах “Панорама”-та на Бойко Василев в петък, днес я изгледах в интернет, но вече след новината за победата на Макрон във Франция. Гледането в интернет дава възможост да се разбере по-ясно констукцията на сценария, кого е поканил водещият и с каква цел.

  Започна се с АКТУАЛНОТО ала-бала: Владислав Горанов новият “стар” финансов министър говори за спешните промени, които новата власт непременно ще осъществи, а Желю Бойчев от името на БСП опозицията наблегна на най-важното – благосъстоянието на народа и неизбежният провал на управляващите.

  Следваше разказ за забравения и тревясал монумент в ломските казарми в памет на загиналите български войни, но, естествено, без да се даде отговор на болезнения въпрос защо паметниците на българските герои, загинали във войните за България, почти винаги са занемарени и неизвестни за българското общество? Отговорът, който “водещият” дължеше на зрителите, беше : защото НЕ са паметници на съветските или на руските “освободители”, които винаги са на централни места, добре обгрижени и споменавани в българските учебници и туристическите справочници.

  И тогава, по време на дискусията между власт и позиция, водещият зададе основният въпрос, около който (очевидно!) е бил конструиран целият му сценарий: “Дали е добре ние, българите, да си вържем (либерална) джуфка, която НЕ ни отива (?!) и която 90% от българите не разбират? И кое е по-добре – да си автентичен на Европа или да си автентичен на българските избиратели ? Като че ли европейските ценности не са и български ценности, нали и ние, българите, сме част от тази европейска цивилизация! Но тук поканените “социални антрополози и културолози” малко пооплескаха положението, като се опитаха да кажат, че тези две неща (“либералната европейска джуфка” и интеграционните стремежи на българските избиратели) не си противоречат и не случайно нашите ( руски) патриоти- изолационисти нямат партньори в Европейския съюз, нямат връзки и контакти с никое от европейските семейства. Дори Марин Льо Пен им е отказала сътрудничество! А, относно прословутото българско русофилство, допълни “социалният антополог”, то е прагматично, ние обичаме Русия, но от разстояние, пазим дистанция в любовта си и точно затова БСП се провали на парламентарните избори, защото се опита да заличи тази дистанция и така изплаши хората. (Това изказване съсипа окончателно гладко течащият сценарии на водещия и той го отмина без коментар.)

  Имаше и традиционното интервю с европейски интелектуалец като мъдрост от авторитетна, последна инстанция, ( в случая с лефтисткия социолог Волфгант Щреек), който наблегна на заключението си, че Тръмп, Марин Льо Пен и Вилдерс били последици от глабализацията и че народите искали НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА ДА ГИ ЗАЩИТАВА. Макрон бил продължение на Саркози и Оланд, но след 5 години Льо Пен щяла да заеме тяхното място, защото тя била единствената опозиция на сегашната власт, която нямало да може да промени нищо.
  ДА, ЛЬО ПЕН Е КРАЙНИЯТ ПОБЕДИТЕЛ! заключи победоносно и Бойко Василев. И добави (с неприкрит сарказъм в гласа), защото какво центристко има в един банкер ?

  ЗАСЕГА КРАЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СЕ ОТЛАГА! пророкува Бойко Василев, имайки предвид резултатите от първия тур на изборите във Франция.
  Следващите му въпроси бяха идва ли краят на капитализма с неизбежното пришествие на Льо Пен? И какъв е нашият, българският интерес ? Но и тук културолозите, за разлика от политиците, пак се изложиха като потвърдиха, че българският интерес е в Европейския съюз, в една стабилна и просперираща Европа, а краят на капитализма, очевидно, също се отлага.
  Съдейки по напористите изявления на несменяемия водещ стана кристално ясно, че слугите на Решетников вече не смятат, че “още е рано” за излизане на България от ЕС и НАТО и без знанието на българския народ, нагло и подло са започнали маневрата за смяна на посоката на българския кораб към Евразия, а тоя продажен “водещ” очевидно има роля в сценария им!

 10. “узурпираната дясна врата в българската политика” (И.Инджев)

  До болка точен израз! И май дъртият “Симеончо” помогна най-съществено да се случи това. И вече второ десетилетие, тази “дясна врата” не може и не може да се освободи от узурпаторите. Колко жалко!

 11. Как си представяте г-н Макрон да назначи за министър на отбраната някой местен “Иван”?
  Невъзможно е!

 12. sms | май 8, 2017, 16:50
  Благодаря Ви за точния преразказ!
  Оставам искрено въодушевен и не по-малко благодарен, че изобщо не съм гледал въпросното предаване:)
  А шамарът, който изборният резултат във Франция и победата (66,1 / 33,9 %)на г-н Макрон удариха на нашенските явни, полуявни и скрити “Льопенисти” бе толкова оглушителен, че още поне седмица ще им пищят ушите!
  🙂

 13. Тука някои се изказват срещу Тръмп, ама хубавата ви Макронска Европа се пази от нашите Томахауки, а Тръмп е точно този, който ги пусна най-после по предназначение, и това е само първа серия, следват още епизоди за ужас на диктаторчетата по света и у нас. А това, че Тръмп няма да ви гали по главичките с перце и да ви приспива като Обамоподобните, които пуснаха Путин да седне на масата с хората и да раздава акъл, това няма да стане, по скоро ще ви оставим да дозатънете натам накъдето сте тръгнали да затъвате, най-добре да сте си в саветското блато, нали затова Марин и Парванов пъснаха един мильон руснаци и насекаде по улиците днес се чува руска реч , играйте казачока с тях, а за Тръмп не мислете, щатите си имаме по-добри приятели от вас, Франция и Германия на първо място„.

 14. До Диоди. Май нещо не сте схванали акцента на мислата ми. Щото, само аз тук съм се изказал “против” Тръмп. Ирониризирах ватническото отношение след 8 ноември м.г., га си бЕха повЕрвали, че са го “инсталирали” за президент на единствената суперсила, Велика Америка. Но, същевременно, няма сила която да ме накара, да възприемам по друг начин неговият джаста праста изказ. За мен, същественото, главното, най-важното е да е ефективен срешу избираният няколкократно от Тime за “най-влиятелната личност на годината на планетата” лилипут.ин. Та, само и единствено в контекска на “диалог” Тръмп-Макрон съм спделил “мерака” си. И ДОТАМ.
  Жив и здрав и до нови срещи.

 15. Макрон не е прост и французите не са прости – ще се разберат.

 16. Поздравления за Франция, за Обединена Европа и за всички нас!

  Тази победа ще помогне и на собствена почва да се отстои евроатлантическата ориентация на България.

 17. Отговарям на Веселин С в тази нишка: Споделям високата оценка за Нова Република. За да се превърне в обединително про-западно движение обаче е нужно (1) НР да преодолее медийната изолация (както “Да, България” го прави чрез “Терминал 3”) и (2)да се изясни публично защо НР и ДБ не се обединяват (при липса на програмни различия). Така про-западните българи ще могат да изберат окончателно само единият от тези проекти и да се преодолее фрагментацията на вота.

 18. До Стоян,
  Прочетох внимателно писанията на доскоро уважавания от мен К.Янакиев.Жалко,че не разбрах личното ви мнение по-въпроса.Но,ако и Вие смятате,че има надежда бих се съгласила с такова мнение.Макар че,Калинянакиевата надежда малко ме понамирисва.Твърдението ,че доскорошния лидер е направил така,че ДСБ да бъде в изолация е просто лъжа.Той се опита да я извади от тази изолация!!!Не успя.Ако за Янакиев приобщението към герб,куневщината,московото,данимитовското ренегатство и тяното неистово желание да се “трудят “във властта е начинът да се избяга от изолацията,то……(не мога да напиша в писмен текст мислите си).Малко сме(2,6%)!А ако знаете ,аз и моят съпруг в каква изолация сме сред роднините и приятелите,когато твърдим,че Русия е най голямото зло за България!!Е и,как да излезнем от тази изолация?Като си закичим георгиевски лентички?И струва ли си,изобщо!!!!!Много са причините за тази несправедливост-българският манталитет и географскто ни полоение,войната(хибридна или мародерска),която Русия води срещу нас,малкото истински смели лидери,които сме имали т.н.И ако ББ,ЦВък,Москов иподобни десни люде щеме водят на бой срещу комунистическата зараза,не благодаря!аз си оставам в изолация.
  ПП А относно Хр иванов ще кажа,чеаз съм човек,който смята,че понякога личните амбиции трябва да отстъпят на общото благо.А дали,в случая ,ставадумаза лични амбиции или нещо друго оставям да ми обяснят анализатори ,на които вярвам.

 19. Кърджали ще се присъедини към марша на “ Безсмъртния полк“ , по централните улици на града на 9 ти май ще преминат заедно българи и руснаци, съобщи Олга Стоянова, председател на Клуба на руските съотечественици. Освен Клуба, организатори са Община Кърджали и военния клуб в Кърджали.

  https://trud.bg/%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%8a%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%88%d0%b0-%d0%bd%d0%b0/

 20. Дайте факти но не от вестници и телевизии и законспирирани блогове. Ето ви доказателство за това че НОВА РЕПУБЛИКА Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ. НОВА РЕПУБЛИКА излезе от властта щом се подмени правосъдната реформа, възстана срещу КТБ, срещу картела от лукойл, срещу русия в лицето на газпром. Затова обединение само около НОВА РЕПУБЛИКА има смисъл. Другото са приказки на проруски медии, маскирани като например Ахмед Доган за Турция и Бойко Борисов за САЩ

 21. До Николова
  Dum Spiro,Spero. Това е моята лична позиция. Няма безнадеждни ситуации, ако вярваш че с поведението и примера си можеш да промениш нешата, към по-добро.
  Самото съществуване на блога на уважавания от всички нас г-н Иво Инджев и на нашите коментари тук са доказателства за това.
  На последните избори гласувах за “Нова Република”. Но ако имаше някаква обединена кандидатура, която да разчита на гласа на десните и проевропейски настроени избиратели, със сигурност, освен моя глас, тя можеше да събере 12-15 %.
  Мнението на г-н Калин Янакиев съм го дал само за сведение. И съм съгласен с Вас, че Москов и лица като него, не водят до нищо добро за нашата кауза. В най-добрия случай, те са само едно смокиново листо, прикриващо срамотиите на властта на “европееца”, “демократа”, “десния” Борисов. А иначе кабинетът Борисов 3 е равен на кабинета Пеевски 4.
  Единственото нещо, което има потенциала да обедини нормалните хора у нас, е отношението към имперска Русия, към евразийския проект, към неевропейския път за България. Винаги съм бил на мнение, ‘че имперска Русия е най-голямата заплаха за България и че привързването към орбитата на Кремъл води само до бедност, нищета и разруха. В момента сме свидетели на реализацията на последната глава на сценария “Решетников”, започнал с отстраняването на достойния Президент г-н Плевналиев и продължаващ с “остъргването на тънкия прозападен елит” на България (по Решетников).
  Така че нашата рецепта би трябвало да бъде ударна доза анти-Москва, против имперска Русия и Евразия. Повечето лекарства са горчиви на вкус (особено за проруски настроеното стадо), но са единствено във състояние да излекуват България.
  Колкото до мнозинството около Вас, обяснете им просто, че са бедни и ще продължават да бъдат бедни, докато преобладаващата част от нашето богатство изтича необезпокоявано и услужливо към имперска Русия (по линия на цените на енергосуровините, печалбите на руските фирми у нас, кражбата на Еврофондовете и изобщо чрез 50-процентната зависимост на икономиката ни от имперска Русия).
  Оттук и неразрешимият спор, дали сме бедни, защато сме прости (в случая продажни), или сме прости, защото сме бедни.
  Има една поговорка (може би е немска) : “Който не разбира, ще трябва да усети”.
  С уважение,

 22. г-жо Николова, много точен коментар, съгласен съм с вас.

 23. @ SMS:
  Приятелю, не се изтезавайте повече с “умотворенията” на “ерудита” бойка васылэв. Телевизионните извержения на тази гарелова издънка са вредни и опасни за Вашето душевно здраве!
  към НИКОЛОВА:
  РЕСПЕКТ!

 24. Към всички, които са гласували за НР!
  Аз също гласувах за Нова Република, ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО за 4-я в листата в Хасковския избирателен район, не че знаех нещо за него, но от информацията която имах ми се стори почтен! Вижте клипа и можем да коментираме
  https://web.facebook.com/NovaRepublika.bg/videos/160556911124478/?_rdc=1&_rdr
  Някой от Вас има ли информация кой е Стоил Яков( освен това, което пише в Интернет).

 25. Присъединявам се с мнението на г-жа Николова но искам да добавя че малкия процент за истинската НОВА РЕПУБЛИКА,защитничка на Българския интерес не е че десните не се обединиха. Истинските Български политически лидери се обединиха. Другото е 113 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО В СЪЮЗ С ХОРА СКРИТИ ПОДЛОГИ НА МОСКВА СВЪРШИХА МРЪСНАТА РАБОТА.Сега и аз съм заобиколен с повече хора обичащи москва и мразещи ЕС и САЩ. Затова и започнах да пиша тук и на други места и мисля че това е една малка но важна в този момент помощ. Нека всеки помага според силите си и способностите. Заедно ще успеем. Вярвам го.

 26. @Павел Тинков

  Съгласявам се с мъдрото предложение за спазването на телевизионна хигиена, но сигурно с проточилия се преход към мафиотска демокрация развивам някакъв вид мазохистични наклонности да препрочитам анализи и прогнози от стари вестници, да гледам архивни кадри с митинги и политици от ранната демокрация, претърпели “странни” метаморфози през годините…
  Ето, тази вечер подгласничката в продажността и слугинството на панорамния водещ Полына ЗлатаревНа (която направи просташкото и срамно за българите интервю с Виктория Нюланд) в предаването си “Още от деня” задливо попита Гергана Паси имаме ли наистина полза от ЕС и вижда ли тя някаква европейска солидарност. Споменаването на милиардите от еврофондовете и колективната сигурност предизвика тържествуващата й, явно предварително отрепетирана реакция: ” А Брексит,а Вишеградската четворка,а Унгария, резултатите на Льо Пен?”

  Както пееше Милена Славова по митингите в ония години на още живи надежди:
  “НЕЕАМ НЕРВИИИ !”

 27. До Веселин С:

  Извинявам се ако не съм бил ясен в отговора си. Напълно споделям мнението за Нова Република. Аз също съм техен симпатизант.

  Това обаче не променя фактите. Нова Република е в медийна изолация. Има усилие да бъде обезличена основно за сметка на “Да, България” (защото Реформаторския блок с тези си лица е политически труп). За да оцелее “Нова Република” трябва да увеличи медийното си присъствие, трябва и PR. Хората в този блог знаят истината за “Нова Република”, но посланието и позицията ѝ трябва да стигат до повече хора.

  За да бъда съвсем ясен: личното ми мнение е, че “Нова Република” е автентичният десен проект. “Да, България” с комунистическите отрочета вътре е според мен провокация. Дори и ако лидерите ѝ са с чисти намерения, сивите кардинали зад тях не са. Но за да се наложи като десният бранд “Нова Република” трябва да действа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.