Когато главнокомандващият натовец се ръкува със сталинистите

Реабилитацията на Сталин в Русия върви успешно, макар да не знаем, дали е по план или просто вековните навици на руснаците да се прекланят пред онзи, който ги бие най-много, избиват комплексите им по този начин. http://www.mediapool.bg/horata-v-rusiya-sa-vse-po-sklonni-da-opravdavat-represiite-na-stalin-news264228.html

“По-интересното”, че подобен процес се наблюдава в скачения съд България. Тук се прелива подобна тенденция. В прясно проучване на общественето мнение у нас се оказва, че една трета от участниците са заявили положително отношение към съветския диктатор.http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/15/2971632_nad_polovinata_bulgari_iskat_silna_rusiia_za_edna/

бсп_ 1 май_ 2_

 

 

 

 

 

 

Unknown-1

 

 

 

Unknown

 

 

 

 

Какво друго обяснение можем да намерим за този феномен в демократична , евроатлантическа България, ако не именно преливането на тенденцията от Русия. което показва как напълно дефанзивната позиция на българската държава спрямо руската пропагандна офанзива дава очакваните резултати.

Въпросът е кой е отговорен за създаването на благоприятна атмосфера за реванш не просто на комунизма, а на самия сталинизъм като негова “най-остра” фаза, който дори късният съветски комунизъм беше открекъл.

НА СНИМКАТА:  президентът Радев се ръкува с възторжени почитатели на СССР на 9 май тази година в София

640x

 

 

 

 

 

 

 

Покрай разразилото се хигиенизиране на властта в София, която се чисти от всяко подозрение в симпатии към нацизма през последните една-две седмици, още по-контрастно се вижда доколко управляващите са обърнали гръб на елементарното противодействие на руската хибридна война, поощряваща избиците на сталинизма на българска земя. Русофилските сборища все повече придобиват агресивен характер от гледна точка на съветската символика.

В Москва на Червения площад “покръстиха” в пионерската организация хиляди деца от цяла Русия. https://offnews.bg/news/Sviat-_12/Hiliadi-pioneri-se-zakleha-na-Cherveniia-ploshtad-snimki-i-video_656206.html#ad-image-0

phpl1rwpr

 

 

 

 

 

 

Не искам да подсказвам, защото нашите другари и другарки не разбират от майтап, но се басирам, че няма да пропуснат да копират и тази рашистка реваншистка стъпка към миналото.

31 мнения за “Когато главнокомандващият натовец се ръкува със сталинистите”

 1. И на военният пенсионер, резидент Хвърчилков не е лесно. От една страна, трябва да го играе, “уставът” го изисква-надпартиен евронатовец, от друга, кака Корни от Крушовица обет е дала пред решетников, че чрез него ще дава всичко от себе си България да остане верен троянски кон в Брюксел на кремъл.
  Още един о.з. генерал в шпагат.
  Прочете прекрасна статия на Слава Рабинович адресирана до изходилата се Ксения Собчак. И там като при нашите генерали е налице раздвоение на личноста.

  http://rusmonitor.com/slava-rabinovich-ksenii-sobchak-vmesto-togo-chtoby-davat-sovety-prezidentu-poroshenko-zajjmites-luchshe-zhurnalistskim-rassledovaniem-gibeli-svoego-otca.html

 2. Отдавна не ми е смешно, а много мрачно. Това което става у нас ме кара да забравя наивните ни напъни за свобода и просперитет. За коментаторите, които чакат да падне путин, за да дочакаме нашия подем ще кажа: Не приготвяйте шампанското и не очаквайте колоса да загине под тежестта си! Той пак има план за нашето унищожение, който ще предаде по веригата!

 3. Не мога да си представя вече 27 години минаха от както преминахме от робството на КОМУНИЗМА към ДЕМОКРАЦИЯ и все още се веят ЧЕРВЕНИ ПАРЦАЛИ.Нима им е мил онзи строй. И защо всички тези стари ФОСИЛИ не изпращат близките и роднините си в милата им РАЗИЯ а всички те гледат да въдворят децата и внуците си по на ЗАПАД. А също не мога да си представя и този президент Радев как може така демонстративно и с гордост да се ръкува и да се пъчи пред ЧЕРВЕНИЯ ПАРЦАЛ наравно стази пасмена, или и той си пази партийният белет смазан и сложен на трупчета може би за някои по добри времена за в бъдеще. Срам и позор държава в ЕВРОСАЮЗА, цялото правителство начело с президента да лижат миризливия ботуш на ОЗУРПАТОРИТЕ а в същото време да лапат каквото могат да дръпнат и отмъкнат от ЕС.IIC…..oIL.

 4. Т.н.Социологически проучвания /особено у нас/ се използват за насаждане на определени тези и начин на мислене.
  Стадното чувство, т.н социално- отнасящо се до живота на хора и животни в отделните групи и в обществото като цяло, е дълбоко и подсъзнателно закодирано във всеки индивид и колкото по-безпомощен , нецивилизован и неинформиран е той, толкова повече има превес в мотивацията за мислите и действията му!
  Връзката е реципрочна. И не случайно колективистичните /да си го кажем направо- крайни комунистически и „меки” социалистически общества/ виреят в бедни и зомбирани държави. А техните „ незаменими” и всемогъщи ръководители – бащици умишлено държат в мизерия, страх и невежество поданиците си. Така е било винаги и навсякъде!/Съвсем между другото, Борисов затова вече трети мандат не прави никакви реформи в огромната администрация и в шуро-баджанашкото МВР- това му осигурява 10-15% предизборен бонус/.
  Всеки подсъзнателно се стреми към стадото /колектива/ и към сигурност зад водача /Борисов постоянно се прононсира като най-…/
  Като добавим и начините на формулиране на въпросите, и витиеватите коментари на резултатите, е очовадно, че всички тези проучвания са с предварително зададен код към НЕУЧАСТВАЛИТЕ в проучването.

  Чрез т.н. социолози и „проучванията” им , се внедрява в обществото всеки нов политически проект- Царя, Борисов, Марешки и т.н., Когато няма свобода на медиите, са успешни всякакви „проекти”. А България е на 113-то място по свобода на медиите.
  В момента новият проект е „Обединени Идиоти”
  Преди дни в медиите излезе „ново” социологическо проучване, според което партийните нагласи са както преди изборите, а новият кабинет Борисов 3, се радва на ,всенародна” подкрепа.
  Въпреки очовадното – вече няма разлика между лявата БКП-БСП и дясната БКП-ГЕРБ! Борисов-3 на ГЕРБ, се крепи на същите „патриотични” про-московски и фашистки пръсти, на които се крепеше и Орешарски на БСП и ДПС.
  Да не би Волен на Орешарски и Сидеров на Борисов да са с различни ЕГН?
  Погледнато отстрани е твърде комично!
  Ако не беше много трагично…

  П.П. В медиите много успешно манипулативно е подменен въпроса КАКВО с въпроса КОЙ, и ние в хор му пригласяме. И преди , и след изборите постоянно се говори за няКОЙ- Цачева, Радев, Нинова, Борисов и т.н а не КАКВО ще правят, или са направили след изборите. Затова сме вече далеч и след Румъния. Защото правим все същото-т.е. НИЩО.
  Изненадващо наскоро случайно, непознат тийнейджър ме развесели. Борисов постоянно откривал някакви църкви .Светият Синод , за благодарност решил да преиздаде Библията само заради първото изречение:” В началото бе Нищо, но Бойко е по- голямото Нищо! „

 5. Преизпълняват плана ‘ресталинизация’. А като видите как публиката е отговорила на въпроса: ‘В России Возможно повторение репресии 1937 года?’… http://www.tvc.ru/news/show/id/112231
  Терорът пак ни завари неподготвени.

  А за закрепостените лидери на задунайската губерния някакво крепостно право няма ли да изработят в Кремъл? Все така без права ли да я карат тия с непрочетените книги, дето им се изписват на лицето.

 6. Чесно казано, аз също имам положително отношение към Сталин – вижте колко колхозници и комунисти е избил този човек! Никой не е успял повече от него. Респект за което.

 7. Червената мафия в Русия постигна феноменална победа на идеологическия фронт – успя да убеди населението, че преходът в Русия завърши с пълен провал не защото беше извършен по комунистически – т.е. като грабеж, а защото демокрацията и свободния пазар са виновни за това. Аналогично протекоха събитията и у нас – едва ли случайно. Сега обаче и при Путин нещата продължават да вървят надолу,а в един момент хладилника ще победи телевизора. При това положение необходимостта от силна ръка става все по осезаема за режима. Умишлено се вади образа Сталин като мил спомен за “доброто старо време”, когато имаше ред и салам (това второто не истина, но кой ти помни). Скоро ще влязат в действие и крутите методи на сталинската школа. Това сега е просто подготовка за това, което ще последва. Няма начин – някои започнаха да буйстват, ще има и други – гладът е много, ама много лош съветник.

 8. Опасна тенденция. Добре уловена и изтъкната от ИВО. И този скачен съд. Докога ще сме ВСЕ така! И общата тенденция като че ли се развива в посока както го казва и HPQW: Никой няма не само да ни забелязва, но и да ни иска.
  Пионерчетата, ленинюгенд, в Германия им викаха хитлерюгенд. Зарибени с тях бяха даже в Латинска Америка.
  Преди време комуняга ми подхвърли: ми то в Америка скаутите и движението им не е ли същото…

 9. Според мен, и тук от ЕС трябва да се въведят някакви забрани. Свързани с възстановяване на присъствието на вождове, символика и т.н. в обществата на страните-членки. Това тук сами трябва да си го направим, да, но няма да стане скоро.

 10. Господин Инджев пропусна да спомене за възстановяването на Комсомола,ленинските съботници,както и на “славното” бригадирско движение.За засилване на трудовия ентусиазъм сред бригадирите концерт ще изнесе зетят на Бригадир Аспарухов Светльо Витков от група Хиподил.СкакалЬец,скакалЬец!

 11. Тази неделя от 21 часа, в праймтайма на CBS пред милиони телезрители в щатите беше показана поредната серия на “Мадам Секретари” под наименование “Статия 5” където държавният секретар на САЩ в ролята Теа Леони, трябваше да рагира адекватно на уникално събитие – Инвазия от страна на Русия върху Европейска държава, членка на НАТО. Досещате ли се коя беше тази страна – разбира се милата ни Родина, България. Макар и във филм, изглежда сценаристите доста добре познават политическите механизми, защото Руската инвазия беше представена доста детайлно като политически и военен подход, а също беше показано точно как биха реагирали съюзниците в НАТО, а също и ролята на българските и европейските националисти в събитията. Макар че за да решат проблема, в Държавния департамент прибегнаха дори до интеледжънс мерки, основателен остава въпроса, защо точно България са избрали сценаристите след като нашата страна дори няма обща граница с Русия? Гледайте филма и си отговорете сами.

 12. Боклукът Сидеров пак ли ще каже, че “атентат не е имало и това е само е инсинуация на властите”? Така стори той по рушската телевизия “Алфа” след атентатите в Париж, преди две години…

 13. Само да допълня. Епизода от сериала Madam Secretary – Статия 5 (на английски Article 5) е 23 епизод от 3-тия сезон на сериала.
  Сериала го има в най-известния български торент тракер.

 14. Днес се навършват 120 години от убийството на един велик българин – Алеко Константинов.Датата
  всъщност е 11 май(по нов стил 24-ти),но не това е същественото в случая,а факта,че почти нищо
  не се появи из медийната среда за тази забележителна годишнина.Не се разбра за някаква инициатива
  от културно-просветни институции,но иначе имаше поздравиителен адрес от един наш министър до
  рапъра Криско.Ашколсун!Бай Ганьо,загнездил се във властта,е не само физическият убиец на Алеко,а както е тръгнало,ще се окаже и духовен такъв.Попаднах на една статия (линк по-долу),която фактологически добре изрежда обстоятелствата по убийството,но мимоходом подминава смисъла на творчеството на писателя и накрая завършва със скръбното заключение,че сто и двадесет години след смъртта му не се е родил достоен негов последовател.Разбирам – Алеко Константинов и днес е крайно неудобен за самозабравилите се властници (байганьовщината повсеместно тържествува),но последовател с гражданската доблест,патос,дух на Алеко има – Иво Инджев е името на този човек и аз смятам,че един ден той ще получи заслужено признание за благородното си дело.
  Поздрави,Иво – мисията на Щастливеца все още не е приключила!

  http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/11/2969011_shtastliveca_si_otide_a_podir_nego_drugi_ne_se_rodi_-/

 15. Збигнев Бжежински казваше:
  “Освобождаването от комунизма (последствията) най-вероятно ще трае колкото самия комунизъм”.
  За Русия вече минават 30-ина години. Там той бе повече от 70 години. Може и да стане. Бих казал, че след общо 70 години от 1991-а може да изхвърлят мумията от площада, ако това е един от хилядите критерии да трябва да се материализират. Но много други неща ще останат, като шовинизма им, но той пък си е техен вроден, като агресивните им амбиции и тъй нататък. Но пък поради това, комунистическото наследство ще е живо и такива като Сталит прославяни. Поради което – и ПЛАСТМАСОВАТА мумия може да не бъде изхвърлена…
  За такива като Полша и Румъния, също минаха 30 години. Преди това оня ПЕРИОД беше 45 години. При тях като че ли нещата вървят така. След 15-20 години може би всичко ще е изличено. Но това заличаване НЕ става от САМОСЕБЕ СИ. То е ВЪРШЕНО от правителства, общества, хора. Те го ИСКАТ, ПОСТАВЯТ СИ ЦЕЛ И ЗАДАЧА, ПРАВЯТ ГО, ПОСТИГАТ РЕЗУЛТАТ.
  В България също минават 30 години. И също преди това бяха 45. Тук корените са по-дълбоки, и ТЕНЕКИЕНАТА ни глава остава ЗАКРИВЕНА. По-скоро се преструваме, че тя е насочена към Европа и цивилизацията, докато дрънчащото съдържание в нея остава, както казва ИВО, един СКАЧЕН СЪД с Русия.
  Ако не сме такива САМИТЕ ние – Русия няма да прави такива неща с нас. Нито ще се случват случки, хепънинги, като този тук, описан в публикацията му. Един от хиляди подобни неща. Ужасно за общетвото ни!

 16. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ – 24-И МАЙ!
  (иначе, запазвам мнение за силната Византийска политика в цялата тази работа около азбуката, с пряко участие, действия и използвани протагонисти)

 17. Иванов и аз съм Иванов и аз живея кадето и ти. Искам да ви кажа по горе отбелязах за прехода, та нашата държава се гледа под ЛУПА от много заинтерисувани държави и правителства. Филма не съм го гледал но вече 27 години гледам всичко на живо. Поздравявам ви и поздравявам господин Инджев за написаното по горе.IIC…..oIL.

 18. До ГОЧО:
  Много добре го казвате – поссещате за такива неща – и правите аналогиите!

 19. ДО: Posted by AWACS | май 24, 2017, 08:28
  „ НЕ става от САМОСЕБЕ СИ. То е ВЪРШЕНО от правителства, общества, хора. Те го ИСКАТ, ПОСТАВЯТ СИ ЦЕЛ И ЗАДАЧА, ПРАВЯТ ГО, ПОСТИГАТ РЕЗУЛТАТ.
  В България също минават 30 години. И също преди това бяха 45. Тук корените са по-дълбоки, и ТЕНЕКИЕНАТА ни глава остава ЗАКРИВЕНА. По-скоро се преструваме, че тя е насочена към Европа и цивилизацията, докато дрънчащото съдържание в нея остава, както казва ИВО, един СКАЧЕН СЪД с Русия.
  Ако не сме такива САМИТЕ ние – Русия няма да прави такива неща с нас.”…

  Това е ИСТИНАТА: „Ако не сме такива САМИТЕ ние – Русия няма да прави такива неща с нас.”

  Върви народе, възродени!
  Няма нито едно материално доказателство за съществуване на т.н славяни- никога и никъде! Няма и никакви писмени „източници”, преди дон Мавро Орбини- един от „първооткривателите”!
  Впоследствие славянската измислица е превърната в руска имперска доктрина за възпитаване на предателско самосъзнание в неруски територии и „легитимираща” /заедно със североизточното православие/ териториалните претенции на Русия.Т.н. славянски език всъщност е старобългарският, пропагандно наричан още църковно- славянски. В различни периоди, на тези територии е имало български държави или масивни групи българско население. По късно в процеса на образуване на самостоятелни нации и държави , са се оформяли и местните езици на основата на старобългарския. Процеса е лесно разбираем – пред очите ни, сега се образува македонската нация, държава и език!
  Т.н. славянска азбука-Кирилицата , никога не е виждана приживе от Кирил и Методи, а е компилация на учениците им- основно от латински, гръцки и няколко глаголически букви. Глаголическата азбука е сътворена от двамата братя в манастира „Полихрон”, основан през V в. от Алексий Студитес. В
  скриптория му е било разработена византийската минускулна писмена система-в последствие послужила като образец за глаголицата. Под влиянието на този шрифт Константин започва работата си върху т.н. в последствие славянската писменост – тогава още/ до измислянето им в 16 в./ никой не е дори чувал за каквито и да са славяни!
  Глаголицата единствено е била официалната писменост в църковните книги на Хърватия до Първата световна война.
  Парадоксално, но Славянската измислица е изиграла много положителна роля в оформянето на балканските нации и държави- особено в периода на разпад на Османската империя! В последствие обаче служи единствено за обслужване на руските имперски амбиции и намеса във вътрешните работи на суверенни държави- дори и с инспирирани преврати!
  Тази паразитна доктрина е поддържана жива и при царска Русия, и при СССР, и при Русия на Путин. Както и стратегическата мечта още на Петър Първи и Екатерина Велика/ всъщност София фон…/за превръщане на Черно море във вътрешно море за Русия!
  Особено жизнено е славянството-това раково образование в България и е сърцевината на русофилството. Защото постоянно се „подхранва” от БАН и МОН- вековни руски шпионски централи.
  Ние знаем руската и съвеЦка история /в повечето случаи измишльотини/, но не знаем историята на българските държави- последната закрита от Ленин . С декрет от 27 май 1920 г. той преименува българите в Русия на татари , а държавата на Татарстан-сега в състава на Руската Федерация. Столицата и Казан е основан през 10 век от волжските българи, като укрепление по тяхната гарница с фино-угърските племена (мари, удмурти).
  Ние не знаем историята дори на настояща България , която всъщност Аспарух разширил на юг от Дунава. Цяла България е пълна с руски и съвеЦки паметници, а в столицата няма НИТО ЕДИН паметник на основателя на държавата-хан Аспарух.
  И докато продължаваме да бъдем българи, ама славяни, ще сме Задунайска губерния в ЕС- на дъното,вече далече и след Румъния!И ще приличаме не на цивилизована Европа, а все повече на кочината Русия!
  И на най-българския празник, ще възпяваме оковите си – славянството…
  Върви народе ,възродени!
  ВЪРВИ НАРОДЕ ЗАБЛУДЕНИ!

 20. Да се очаква о.з.Радев да нарушава заповедите на водещият си офицер ген. Решетников , който освен това го е “повишил” в “главнокомандващ” на НРБ – макар и от запаса, е нереално.
  Дори и в единствената сфера – ВВС, в която е прекарал службата си до излизане в запаса пильота продължава да изпълнява заповедите на началниците си по “партийна” и савецка линия. Оня ден пильота се изтърси ,че сигурността на НРБ се мерела в килограми?!? Маладец! Не забравил нищо от службата си в БНА, и от карасноармейските си ментори, които са го “подбутвали” в “изкачването на служебната стълбица” в БНА. Няма да ги “излага” я! Те толкова са се “старали” за него , а той сега няма да ги слушка?!? Не Грипени, а направо МиГ-ове ще си поръча ,ако му кажат.
  Защо са му “килограмите” сигурност от НАТО,след като зад него са килотони от савецки “братушки” и таваришт генерал Решетников, назначен от майоралисиммус Путлер от КГБ???
  Как няма да почита таваришт генераллисимус Сталин? Най-малкото той е с по-висок военен чин и от пильота, и от някакъв си ефрейтор Шикългрубер!
  Как може един ефрейтор да победи цял генераллисимус? Това е невъзможно.
  Не може един о.з. от ВВС са предпочете идеологията на един ефрейтор от запаса , пред идеологията на единственият генералиссимус в НРБ и СССР – Сталин. Най-малкото не с спазва “военната йерархия” в БНА и РККА!
  Един о.з. от ВВС на БНА не може да получава заповеди от ефрейтори, а само от генераллисимуси. НАЛИ!

 21. Към КЛЮКАР:
  “/…/ славянофилията на 19 век в действителност неосъзнато е внесена от Германия и Франция. Славянофилите внасят концепцията на национализма, премахвайки всичко, сочещо страната източник. След това те продължават и създават славянофилската „идеология”, като я обръщат срещу Европа. По този начин се стига до изграждането на измислена действителност, измислена история, измислена религия и измислена политика във всякакъв аспект.”
  А. БЕЗАНСОН

 22. На всички Българи Честит Празник на Българската Писменост!

 23. Драги КЛЮКАР:

  Благодаря за цитирането и коментара ви!
  Право в сърцевината, или както казва ИВО “Право в десетката”, или както казват предимно англичаните “Straight into crux of the matter!” или повече американците “Bull’s eye!”
  Такива неща трябва да се популяризират непрекъснато, да са част от редовния разказ/наратив в българското общество!

  Между другото, някъде между ревете в тукашните коментари преди, мернах, че навярно сте от Ямбол. Предварително се извинявам, ако не е така. Аз не съм оттам. Но искам да ви предложа една педя текст от НАШИЯ ПАТРИОТ ЯНКО ГОЧЕВ, когото ВСИЧКИ НИЕ знаем. Той засяга в него ЯМБОЛСКИЯ ПОЛК през Балканската война, 1912-1913 г. Какво е станало в един важен момент и пункт надолу на юг, как по-точно, кои са били, как е приключило.
  Единствено извор на наша гордот – но и на мерзост отново към русофилията.
  Ето го: https://www.facebook.com/yanko.gochev/posts/2140499089509972?pnref=story
  Препоръчвам на ВСИЧКИ и цялата страница на ЯНКО ГОЧЕВ да се чете всеки ден, той я обновява и допълва.

 24. ДО:Posted by AWACS | май 24, 2017, 12:26

  Приятелю AWACS / извинявай, но така го чувствам/ ,
  Случайното съвпадение с препратката към Янко Гочев/много го ценя!/, ме провокира да ти разкажа една родова история, която винаги съм избягвал, защото винаги ме е натъжавала. Историята за батТанас, най често разказвана ми от бабата на майка ми,която почина отдавна, но на 104г.
  Родом съм от ямболско, но след 1962 г. съм си ходил няколко пъти само по сватби и погребения.Селото на майка ми е на 100м. от Еркесията-маркираща държавната граница между България и Византия, според мирния договор между хан Омуртаг и император Лъв V Арменец през 815г. Еркесията е свързвала Черноморското крайбрежие с долината на река Марица,с обща дължина 142км. и е било изкоп 7 м, насип 15, височината на насипа над 2 м и на изкопа още толкова.Заличено от тракторите в блоковете на ТКЗС, но при нас е запазено, понеже е граница на междуселска мера…
  …Та във въпросната „холерна” дружина са се били дядото на майка ми и брат му , но се връща само брат му, дядо Генчо.Прадядо ми „останал”на Илери табия.И дядо Генчо/среден селянин, както казваше прабаба / отгледал своите 5 деца ,още и трите невръстни деца на брат си и…бат Танас. Всъщност бат Танас е бил 5-6 годишно дете от опожарено село , убити родители и то се хванало като удавник за сламка за непознатия дядо Генчо и от „фронта”дошло чак до ямболско. Отгледал го като свой син- останалите се сетили , че бат Танас не им е брат, чак когато му намерили една 15-16 годишна булка за да го оземлят като бежанец. Държавата му построила къща в Карнобат, а той станал чирак в някаква коларо-железарска работилница….
  Какви българи, като дядо Генчо е имало някога! С огромна душа и сърце, трудолюбив,сам „среден селянин” е могъл да изхрани такава челяд! И съм сигурен, че случая с бат Танас не е единствен!
  Комунистите изтръгнаха душата на българина!
  Изтръгнаха селянина от корените му! От земята и от българщината! Отдавна по селата няма селяни, сраснали се със земята и българщината! Има само живеещи на село и художествена самодейност в читалищата…
  Комунистите само плямпат за ТКЗС-тата, но червените до сега не направиха нито едно ТКЗС, въпреки, че никой закон не им забранява…
  И след „колективизацията” вече няма селяни-има селски труженици .
  И вече няма дядо Генчо и бат Танас…

 25. Драги КЛЮКАР:

  Благодаря за откровението!
  Разказът направо ме разтърси. И това “комунистите изтръгнаха от хората душите, корените, българщината!”. Какво по-точно да е!
  Човещината поначало изчезва. Но комунизмът има решаващ принос за това. Ценностите угасват, сурогатите залягат на техните места, и стават мода дори.
  Хора като споменатите изчезват и нови като тях не се намножават. В българите от старото време имаше много такива, те бяха РАЗЛИЧНИ.
  Сещам се веднага за един ЧОВЕК, по повод написаното и споменатите ХОРА.
  Той е Мехмед Карахюсеинов, живеел е в Княжево. Не е много съгласен с комунизма. През 1985 г. идва “ред” да му сменят името, и го притискат. Той отказва, прибира се в къщи и се самозапалва. Почти изгаря, но е жив. Взема го такси, най-вероятно на ДС (ИНАЧЕ как “невинно” да го откарат и подложат на “процедурата”). Те са пълни с таксита и са го следели. Откарва го в болница. Докато лежи там, сменят името. Скоро вече издъхва.

  Това е едно негово стихотворение:
  “Добрите хора”
  Добрите хора си отиват незабележимо,
  без шествия помпозни,
  без пищни некролози…
  Добрите си отиват незабележимо –
  тихичко,
  за да не ни тревожат,
  но дълго след смъртта им
  съвестта ни гложди.“

  http://bit.ly/2rATWnB

  Приятно ме бе – и е!

 26. България плаща данък неграмотност. Това го потвърждава и последният доклад на Еврокомисията http://terminal3.bg/novijat-doklad-na-ek-v-blgarija-ima-stabilnost-osobeno-v-korupcijata/. Проблема е, че има голям контраст между образовани и реализирали се професионалисти (все по-малък %) и голяма част от слабограмотни и с крайно ограничен кръгозор хора. Последните (още от времето когато са ги наричали пролетариат) винаги са били контингент на Москва.

  Както вече се каза и по-горе, нашето образование подхранва постоянни заблуди за историческата роля на Русия и продължава да промива мозъците. В това са и дълбоките корени на русофилството у нас.

  Приятел историк този месец защити PhD анализирайки учебниците по история преди 1944 и след това. Преди се e учело коректно, и са посочвани истинските интереси на Русия и истинската ѝ мотивация и роля в историята на Балканите. След 1944 СССР постига контрол върху цялата интелигенция, пише се сказката за матушката и така си продължава и до сега.

 27. Драги AWACS |,
  Без да го превръщаме на ЧАТ. Като ти благодаря за чудесните стихове на Мехмед Карахюсеинов, но отново съм провокиран.
  Някога, веднага в първите дни на 10.11,89 организирахме първия/доколкото ми е известно/ протестен митинг на село- в Балкана.Не в махала, но в малко село, изцяло турско.Ние 3-ма българи от града и 5-ма от селото /и нито един от сегашните „активисти” на ДПС и ДОСТ! /. Беше много впечатляващо, как половин час след началото/вече се притеснявахме от провал/ , страхливо изпълзяха 10-15 „амуджи „/братовчеди/ на организаторите от село.Но след още половин час се изсипа цялото село- с пеленачетата /наистина!/, децата, мъже, жени, старците. И всичките пременени като на сватба или събор.И никаква злоба, никаква жажда за мъст, никакви лозунги, никакви скандирания.Те бяха весели и просто щастливи. А ние се чудихме какво да правим с подготвените си „хард” речи. Казахме по няколко думи по „съкратената процедура”, но никога няма да забравя думите на …/лека му пръст/ :”Ние ще бъдем свободните! Защото сме добрите! А не комунистите ! Може би пак те ще са на власт, може би те ще са и богаташите, но злобата ще бъде техните окови. И ще умират от яд, че вече няма да ходим като бити кучета при тях, да ги молим за всяко нещо!”…
  Набързо приключихме митинга и се включихме във веселбата на „амуджите”.
  С една дума, човещината не е етнически признак, не е въпрос на диплома /повечето бяха неграмотни/ , не е въпрос на партиен членски внос или политически пристрастия/ ами те нищо не разбираха от политика, въпреки, че я изпитваха на гърба си!/
  Тогава още нямаше „Закон за събранията митингите и манифестациите”- приеха го Февруари ,90г. и постоянно ни привикваха в ОУ на МВР. Но и на нас, и на тях им беше ясно, че нищо не можеха да ни направят- само ни „притискаха” и ни губеха времето.
  От тогава запомних престараващия се офицер от ДС /още не беше закрито/ , орденоносец за заслуги във Възродителния процес/Областта е с преобладаващо българско население/. Години по-късно, същият беше първият координатор при учредяването на ГЕРБ и Областен управител на Кабинета Борисов-1. Като се разрових по-подробно, оказа се ,че гръбнакът в цялата страна на структурите на ГЕРБ са стари ДС или изпитани милиционерски и БКП- кадри. Така е и до днес-навлизат децата и внуците им. Пълнежа е от „матриала”…
  Само две думи за препратката към Янко Гочев, който след огромни усилия успява да се добере до факти и истини.
  Първата работа на комунистите/сега много „набожни”, но непременно североизточно православни/, след 9-ти 44-та е да заличават народната памет. Не само опустяват църквите, но изгарят и архивите им, където се е записвало всичко от освещаването и построяването и. По задължение – кой, кога и от кого се е родил, кога е кръщаван, кога се е оженил, кога е умрял. Но особено ценното е, че повечето попове са водили нещо като „дневници”- църковни хроники, в които описвали случки, особено при бедствия или върховни усилия на енориашите, а безспорно войната е едно от тях. Та всичко това е безвъзвратно изчезнало, както /може би/ ще изчезнат спомените на нашите баби, заедно с нас/.
  Върховно усилие е било и на ”холерната” 1-ва дружина на полка, която атакува и превзема ”на нож” Илери табия , унищожавайки целия му гарнизон. Но и жертвите от наша страна са смразяващи! Оцелелият по чудо дядо Генчо е оцелял и поради още едно чудо. 1-ва дружина на полка не случайно, въпреки подвига си на Илери табия и малцината оцелели, е наречена „холерната”. Пили „лоша вода”, /а според дядо Генчо , врагът ? умишлено ги разболял/, и всички се разболели от холера. Обозът е бил прекъснат няколко дни и са измъчвани от глад и жажда/ холерата е силно дехидратираща/. Открили някакъв хамбар и яли мухлясала царевица Това второ чудо го спасило, според прабаба. Според по-компетентната, баба ми е, защото в мухъла на царевицата имало пеницилин. Но прабаба ми настояваше за Чудото : „Много били яли, но само наш Генчу ужувял..” И т.н и т. н.
  Та затова 1-ва дружина на полка е наречена „холерната” Който не е „останал” на Илери табия, после холерата го е „прибрала” А дядо Генчо бил спасен от Чудото…
  Това съм запомнил.

  Жив и здрав! Ти, близките ти, приятелите ти!

 28. Към КЛЮКАР:

  „Комунистите изтръгнаха душата на българина!
  Изтръгнаха селянина от корените му! От земята и от българщината!“

  Последствията от зверствата на комунистическия режим наистина са жестоки, но БЪЛГАРЩИНАТА, БЪЛГАРСКИЯ ДУХ никога няма да бъдат мъртви. Доказва го историята ни, а днес го доказва болката, която Вие и стотиците хиляди БЪЛГАРИ като Вас изпитват. Ако не беше този непреклонен и непреходен БЪЛГАРСКИ дух, днес едва ли щяхме да изпитваме болка. Просто пътя към доброто, към истинското винаги е свързан със страдания отстоявани със силата на духа. Но само този път ще ни върне към корените ни, а те един ден ще ни отвърнат със силата на тяхната любов и наслада. Насладата на отстояното, насладата , която са изпитвали древните ни родители, които са смятали, че този свят е създаден за тях.
  Вярно е, че днес “вече няма дядо Генчо и бат Танас… “, но също така е вярно, че те ненапразно са живяли. Защото ни има нас и нашите деца, които помнят, пазят и защитават завета им.

 29. Драги КЛЮКАР:

  Благодаря отново!

  И инстинктивно, и нарочно, сложих и цитирах Мехмед, защото трябва да сме Хора, точно така. А това, което той е направил, е едно геройство, и ценностите му, това са едни човешки и общочовешки неща. И защото посланието на стихотворението му няма равно. И защото е разпространена ЛЪЖА, че случайно такси го е взело.

  Отново казвате чудесни, разтърсващи и интересни неща.
  Всичките партии произлязоха от “Б”КП по същия начин, както ДАНС произлиза от ДС, като хората се припокриват и принципна разлика няма. ДС-ДАНС продължаваше да убива хора през 1990-те години. Аз снам поне 5 случая.

  Във всяко село по 9-и септември и след това е имало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне по 5-6 убити и нагоре. Да има общонародно сплашване. Да не говорим за градовете и масовите правителствени екзекуции. Имаше една приказка, снесена от съветска русия тук, че комунистите са “пролетарски якобинци”, т.е. със същата гилотина, по червеному. А и по списъци, каквито са имали изготвени. За всяко село и град.

  В резултат на успеха при “Илери табия” е онази Българска картина на чешкия художник Ярослав Вешин “На Нож!”! (http://bit.ly/2qc8plc) Толкова реалност има в лицата от картината. Дошли са БЪЛГАРИ от Америка, Канада, Европа, да се бият тук.

  Защо не вземеш да събереш тези спомени и напишеш една книга. Ще стане чудесна, а и по страници поне 150 и повече както я виждам, т.е. наистина Книга!
  Това са чудни неща.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.