“Свобода или СССР” е подходящ лозунг и за сегашните протести

Гражданското общество, охулвано, презирано, пресирано от властта и  от нейната псевдоопозиция ( защото червените мразят “сините” граждани повече от руско-атлантическите гербаджийски хибриди), напомни вчера за себе си в София ( и в други градове).  Напомни тематично. С протест конкретно срещу антиевропейските практики в българската правораздавателна система. А за контраст организаторите бяха избрали да откроят спомена, че на тази дата в Италия през 1992 г. беше взривен от мафията борещият се срещу нея съдия Джовани Фалконе.

НА СНИМКАТА ( Actualno.com): Сборният пункт в началото на протеста под копитата на паметника на руския император.

0038927001495553720_612981_144x110

 

 

 

Неочаквано много се оказахме протестиращите в София и това определено изненада някои от нас дори. Вероятно е произвело съответното впечатление на самодоволните действащи лица от управленско-опозиционния тандем. За медиите им, които пророкуваха провал на начинанието и се опитаха да представят успеха като нещо такова от мястото на събитието- да не говорим ( ако не ви е гнус, пуснете си видеото на “агенция” ПИК и ще видите наистина пиково постижения в злобната ехидност на гаднярщината чрез оплюването на едно гражданско множество, наклепано като протест за “парички”).

Многолюдността на гражданския протест разби ако не друго, то поне една от “градските легенди” за невъзможността да се постигне впечатляващ ефект без …Бойко. Това ми се струва най-важният акцент, ако се отсее чисто политичския момент в рамките на събитието. Защото гравитиращите към силните на деня медии отдавна внушават, че ако през 2013 година е имало масовост в протестите в София, то това се е случило предимно заради присъединяването на гербаджиите, а след тяхнотот оттегляне протестите придобили маргиналин вид от гледна точка на масовостта ( има нещо вярно и в двете твърдения, но в основата на утихналия протестен плам беше умората от небивалата продължителност на всекидневните протести и дебелокожието на самоуверените властници, барикадирали се в своите цитадели с вид на великани, недосегаеми за гнева на някакви си мравки).

Оказва се, че не само може да се протестира масово за кауза от първостепенна важност без гербаджийска организация сред протестиращите, но и срещу самата политика на Борисов, който толерира безвремието и антиевропейската, постсъветската действителонст, която гнезди устойчиво в правосъвданата система благодарние на Борисовото благоволение ( нали не сте забравили, че той бойкотира реформата на съдебната система през предишния си мандат, нареждайки на обслужващия си персонал в парламента да я торпилира).

Борисов е цар да яхне вълната, но не и метлата, когато става дума да се измете боклука от задната стаичка на собствената му власт, където са складирани мръсните тайни на неговата недосегаемост пред Темида. Поради това е изпаднал в невъзможност да оседлае точно тези граждански протести. Атакува ги през медиите на Пеевски с цялата им просташка ярост, на която са способни ( а те могат много в това отношение, доказано е).

Самият Борисов обаче мълчи. Оспорването на  фигурата на главния прокурор Цацаров е предизвикателство лично към него защото си “го избра” – както знаем от откровението на друг прокурор, станало известно на широката публика чрез изтичането на запис от негов телефонен разговор с Борисов.

Очевидно за всички е, че воденичният камък Цацаров е непреодолима тежест за властник Номер едно в държавата, който иначе обича да се чисти от “дребни люспи”, колчем прецени, че са му заседнали на гърлото. Само като се изкашля и някой провинил се в очите му заместник-министър изхвърча като храчка от прочистеното му гърло. “Да мре”, както се казва в такива случаи на улицата, където се е състояло израстването на Борисов , с което самият той толкова много се гордее ( и родее с подобните му, като Първанов, за което Борисов е хвалил не веднъж своя подбратим и първи покровител в политиката, издигнал го от “борче” в генерал).

За онези, които сега ще подскочат и ще се опитат да протестират, че обяснявам протеста през “фактора Борисов”, обяснявам допълнително ( ако не са разбрали дотук): нито Цацаров, нито Висшия съдебен съвет, като негов инструмент, виреят в някакъв вакуум. Тяхното блато е подсигурено от банкянския щъркел, който има рещаваща роля в прочистването на гьола от крякащите ( срещу него) жаби, докато най-обемистите между тях се радват на протекцията му.

Правилно каза вчера по мегафона пред Съдебната палата един от организаторите на протеста, че нищо няма да се промени с която и да било оставка в съдебната система. Защото тук не е Италия, където законът гарантира в крайна сметка върховенството си дори и при посегателства, като убийството на Фалконе. Да, те си имат Фалконе ( сокол в превод). Ние си имаме Сокол. Той си има Сарай и Съдебна система в Републиката: СССР.

Ето защо, скроминият ми лозунг, с който участвам в протестите от години, е повече от валиден и в този контекст: “Свобода или СССР”.

IMG_6150

43 мнения за ““Свобода или СССР” е подходящ лозунг и за сегашните протести”

 1. Не само в София имаше многолюдно участие,в Пловдив също.
  Честит празник на българската азбука и писменост наречена в признателност на cветите братя Кирил и Mетодий.
  Честитя на всички БЪЛГАРИ,а НЕ на тези които се чувстват славяни.

 2. Надявам се, че снощният протест е началото на близкият край на схемата “ти си го избра”.
  Ето и култовата флашка показваща цялата мерзост на “оправячите” на България.
  https://www.24chasa.bg/Article/1947718
  По-долу давам линк към още една г.т. на събитието вчера. Авторът е радикален като как трябва да продължат по-нататъшните действия на активната част на гражданското общество. Те обаче са изцяло в рамките на закона.

  http://e-vestnik.bg/26563/manifestatsiya-drastichnata-promyana-iziskva-drug-tip-deystviya/

 3. Поздравявам всички с 24-и май – ден на българската писменост и култура.
  Разбира се, по ТВ Европа неколкократно бяхме уведомени, че 24-и май бил ден на българската култура и славянската писменост!

 4. Не е по темата.
  Много интересна г.т.на бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол за приема на коня сергей лавров в Белият дом. Дано се оправдае, споделям го от цялата си душа и сърце, оптимизма на автора.
  http://echo.msk.ru/blog/mcfaul/1986460-echo/

 5. ЗАБРАНЕНИЯТ КУПЛЕТ:
  Безвестен беше ти, безславен!
  О, влез в историята веч,
  /духовно покори страните,
  които завладя със меч! /2

 6. За тези които изпитват трудности при ползването на сАвеЦкий диалект ето по същество (източникът e роден) горното на български.
  Полското правителство обяви новата си отбранителна стратегия, сочеща, че НАТО и ЕС са ключ към сигурността, докато Русия е описвана като най-голямата заплаха, пише NewEurope.
  Според министъра на отбраната на Полша Антони Мачиаревич, Русия „цели да засили позицията си, нарушавайки международното право, използвайки сила срещу други държави и опитвайки се да дестабилизира западните структури като НАТО и ЕС“. Той предупреди, че заплахи за Полша са и миграцията от Близкия изток, както и „мотивираният религиозно тероризъм от т.нар. „Ислямска държава“. Министърът добави, че възможностите за отбрана на Полша ще се засилят и че тя ще може да се защитава независимо след 12 години.
  „За първи път в историята на Третата полска република ние създадохме план за ефективната отбрана на нацията и на нейните интереси“, посочи Мачиаревич.
  Според новата отбранителна стратегия на страната правителството ще увеличи бюджета за отбрана и ще модернизира армията. Мачиаревич преди време обяви, че страната се нуждае от нови подводници и хеликоптери.

 7. Радостта от снощния протест предизвиква още по-голяма радост в днешния ни скъп празник.

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на всички БЪЛГАРИ! ПОЗДРАВИ на всички, които почитат и уважават БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА! Хвала и вечна слава на НАУМ, КЛИМЕНТ, ГОРАЗД, АНГЕЛАРИЙ и САВА, които създадоха азбуката на БЪЛГАРИТЕ използвайки и сакралните БЪЛГАРСКИ РУНИ. Да пребъде ТЯХНОТО ДЕЛО, и ОРЕНДАТА НА БЪЛГАРИТЕ! Нека БОГ да благослови думите ми!

 8. Правосъдието е един от най-чувствителните сектори не само в сътрудничетвото България-ЕС, не само критерий за изпълнение за добро членство, но, по-важно, то е реалното ПРАВНО състояние на всяка страна, пък може и тя да не е член. Оттук – и за цялото й състояние, както и за обществената атмосфера и начина на живот. “Виж й на една страна Съдилищата, Затворите, Кенефите (със и без извинение) и Психиатричните болници – и ПОЗНАЙ каква е.”
  Ако сте забелязали, всички цивилизовани страни, включително тези в ЕС, слагат “правосъдие” преди “вътрешни работи”. При нас тази традиция е ВСЕ ОЩЕ обратна. Това е и една от причините “правосъдие” да не е издигнато на пиедестал, наред с “образование”. Включително и заплатите в ДАНС-МВР са средно дву-трикратно повече от техните средни, което е част от този случай. В цивилизования свят “юрист” и “преподавател” са много по-голяма работа от едно ченге, плюс голямото обществено уважение и репутация за тях. Тук ченгетата са все още на мода и гласът им е популярен из обществото. Това е наследство От Комунизма, от което обаче НЕ ИСКАМЕ да се отърсим. ДС-ДАНС и Милиция-полиция у нас са ЦАРЯТ в страната, идващ ПРЕДИ “правосъдие” и “образование”, дори ПРЕДИ целия ред в страната. Те също идват начело на представата какво е това “сигурност” – вътрешна и чак външна. Това бе измислено след 1917 г., за да може другарите, през ЦК и КГБ, да командват цялото общество, и, както казва Радой РАЛИН, да “НЕ ПРЕКЪСВАТ ВРЪЗКАТА С НАРОДА” – не само чрез онези микрофони.
  Аз разбира се тук засегнах само този момент, не говоря за корупцията и огромните други гадости на АВГИЕВИТЕ ОБОРИ на “правосъдието” ни. То е ИЗЦЯЛО подчинено на политически и министерски фигури. Това е още един момент, ужасяващ за демократична страна. На практика, НЯМА правосъдие, а ИМА разпореждания и приведени в действие административни мнения и капризи. Дори и за дребни неща няма правосъдие, например никой не се занимава и не довежда до резултати с откраднатата ти таратайка или пък разбития дом.
  Визията и разбирането за целия ни сектор правосъдие трябда КАРДИНАЛНО да се промени. Понеже не се променя, засега, такива като Боко – човек с манталитет на уличен фатмак-милиционер – си играят не само чрез Цацаров, но и с цялата страна.
  Освен другото, всичко това показва, че ГРАЖДАНСКОТО ни общество е още едно нищо. И ВЪПРОСЪТ, който пряко и в контекст повдига ИВО, е Колосален.
  А пък за върховенство на закона, още един момент, пак сме доста далеч. Като казвам “върховенство на закона” – тук е пропуснат дори конкретния смисъл в термина, макар принципно да е поставен както трябва. Терминът означава в дадена страна да бъде ЦАР законът, той да е УПРАВНИКЪТ (RULE OF LAW), а не ЦАР да е царят, т.е. да не се слуша гласът на Боко, на президент, премиер или министри, а над тях да ДОМИНИРА законът и те да се боят от него. В САЩ, спомням си, ШОФЬОРЪТ на ПРЕЗИДЕНТА РОНАЛД РЕЙГЪН, веднъж във Вешингтон бе настъпил със служебната кола САМО ЛИНИЯта боя на паркинга, и веднага бе ГЛОБЕН. Защото ЗАКОНЪТ е НАД президента. Така трябва да се образоват поколенията, макар манталитетът ни да не помага.
  Само едно продължаващо европейско и западно съюзничество, с наше ясно съдействие, разбира се остават гаранти да се ИЗРИНЕ всичката правосъдна КАША.
  БОРБАТА не трябва да не прекъсва. ОЩЕ ПО-СИЛНА и Масова.

 9. Свобода или русия!
  Не им щем нито газта, нито петрола, нито туристите им!
  Да се пръждосват от родината ни!
  Мразим ги безплатно!

 10. Във връзка със SIMEON:

  Тук има малко отразяване на протеста в София: http://bit.ly/2qjHV11
  Тук пак: http://bit.ly/2rgK96b, и тук по-добре: http://bit.ly/2qfWMdQ
  Тук е за Пловдив (май е блокирано): http://bit.ly/2qP5H8G
  Тук е за София и Варна: http://bit.ly/2rQAekP
  Тук има за Варна: http://bit.ly/2qVAuRP

  А ПЪК ТОВА е Дезинформация за София – от АГЕНТУРАТА НА ДС – ДЕБЕЛИЯ титан ДЕЛЯН – “блиц” – “фиаско” бил протестът: http://bit.ly/2qbyLZg
  ОТНОВО Дезинформация, за Варна – пак от АГЕНТУРАТА НА ДС – КЕВОРКЯН и СИЕ – “афера” – “пак фиаско” било: http://bit.ly/2rQhyli
  И ПАК дезинформация – “пик” – “цяла софия псувала протеста”: http://bit.ly/2qPbgE1
  В ЕДИНЕН хор пеят!

  Комунягите продължават да казват, че ЕВРОПЕЙСКО ПРАВОСЪДИЕ означава “ВРАГ И ФИАСКО” за България. А самите те се радват на европейско правосъдие, да бъдат включително свободни и се изразяват, и сайтовете им да работят.
  А при ТЯХНОТО “правосъдие”, като при РУСКОТО, преди и сега, за свободно изразяване или за истинско правосъдие, те екзекутираха ЗАД ТРЪНКАТА или ЗАД ЪГЪЛА, да не говорим за Лубянката.

 11. Честит празник на всички българи!И дано все поече българи започнат да използуват сивото си вещество,а не задните си части когато отидат до урната за да си пуснат гласа.

 12. ====================================================================================

  Най-големите убийци на 20-ти век:

  1. Joseph Stalin – 42 672 000
  2. Mao Zedohg – 37 828 000
  3. Adolf Hitler – 20 946 000
  4.Ching Kai-shek -10 214 000
  5.Vladimir Lenin – 4 017 000
  6..Pol Pot – 2 397 000

  Нека всеки сам си даде сметка,замерящите се в парламента с компромати,комунисти или фашисти, на кого от тези най- големи убийци и престъпници в човешката история,се кланя? На кого полага цветя? Чий флаг развява? На чии паметни плочи иска да пикае?Какви символи употребява? На кого служи?

  ================================================================================

 13. На площ от 7000 квадратни метра в Плиска изненадващо, без обществено обсъждане, е изграден културно-исторически комплекс “Дворът на кирилицата” със средства на арменския бизнесмен Карен Алексанян. Той бил негов инициатор, създател и УПРАВИТЕЛ. Щяла да бъде открита и стена с барелефи на писатели, сред които щяло да има български, руски молдовски, украински, сръбски и македонски писатели. Леда Милева и Елисавета Багряна щели да бъдат двете български поетеси, които първи щели да присъстват в Алеята на писателите.

  “В Двора на Кирилицата в Плиска постоянно имаме прояви, споделя Карен Алексанян. На 24 май “Дворът на Кирилицата” щял да бъде пълен с ученици и учители, които щели да поднесат венци. Съвсем скоро предстояло откриването на “Крепост Кирилица” и Алеята на писателите.
  Планирано било на 27 юли да се открие Крепост Кирилица. Тя ще се състояла от две големи изложбени зали. На първия етаж щяла да е зала “Създаване школа СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА в Плиска”, а на втория етаж – зала “Българска слава”.

  Според мен, това е възмутително и перфидно предателско РАЗВОДНЯВАНЕ И ПРИКРИВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРИНОС за създаването и разпространяването на Кирилицата. Експозицията създава впечатлението, че и тези “славянски” държави, наравно с България, също са участвали в творческия процес, а не че са били само консуматори на азбуката и книжнината, които българи (като Киприян) са им донесли!

  И защо трябва чужденец (от бивша съветска република) да се разпорежда на това свято, историческо българско място, да го моделира архитектурно по неизвестни критерии, и да организира пристрастни прояви със съмнителна историческа достоверност?! И каква е тази зала с наименование “Създаване школа СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА в Плиска”, сякаш тази школа е колективно “славянско”, а не българско дело, все едно, че там са преподавали и са били обучавани руснаци, молдованци, украинци, сърби, македонци и т.н.?!

  И Кой точно реши постоянната експозицията да започне с две български поетеси -Багряна и Леда Милева. Това не би ли трябвало да бъде резултат от обществена дискусия?!!
  Сигурно пак Божидар Димитров е в основата и на това антибългарско дело! С подкрепа и съгласие от най-високо място, разбира се! Скоро пак ще се режат лентички, както в Камчия!

  https://www.novini.bg/news/424501-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D1%81-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5.html

 14. И още малко:

  ХРИСТО ИВАНОВ, с много добър коментар за протеста, т.нар. правосъдие, за 4-те ни власти, рИформата и т.н.:
  https://www.youtube.com/watch?v=SyYhCJ7M1nE

  И който си няма работа:
  Пак гледам тоя Тръмп, как тоя път го посрещнаха в Израел, само посрещането де. Нетаняху му направи на летището толкоз салтанати. Като на Президент на света. Най ми направи впечатление, как му изкара 50-ина човека, да му направят “голямото добр’утро”. Но го направиха както трябва. Шпалир от министри, депутати, директори, бизнесмени, равини, ходжи, друзи, попове, професори, военни, полицаи, жандари и какви ли не още. И ВСЕКИ от тях му стиста ръката, и ВСЕКИ от тях му каза три приказки на английски. Всички говореха на английски, включително млади и баби, бълдъзи, деца, старци.
  КОГА ЛИ, кога ОСТРИГАНИТЕ МОЗЪЦИ тук ще имат такова отношение въобще към такива неща и проговорят така. САМО БОКО ЕДИНСТВЕН в целия ЕС и НАТО е “водач”, който не знае английски. Но пък тук е избиран И заради това.

 15. Светъл празник! Пожелавам на всички българи (включвам и себе си) да растат в българския език!
  Историческата граматика да бъде преподавана сериозно в средните класове, с разбиране за нейната значимост.
  Специален поздрав и огромна благодарност към автора на този блог!

 16. Путин към Георге Иванов: Писмеността в Русия дойде от македонска земя.

  Той ли не знае откъде е дошла българската писменост във въшливата му Раша? Ама нали трябва да разкандърдисва Георге Иванов Македония да влиза в НАТО и ЕС. 🙂
  Никакво честване на 140 години от незнам си какво, никакви кичозни руски царски паметници!
  Искаме си българското куче – каракачанчето “Бъфи”, а “постоянно пребливаващите” троянски коне да си отиват да пасат по широките сибирски полета!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/putin-kam-george-ivanov-vnimatelno-sledim-sluchvashtoto-se-v-makedoniya

 17. Плаката на Иво Инджев е още по-актуален след днешния ден:
  “Сегодня и в России торжественный день – День славянской письменности, а письменность пришла к нам как раз с македонской земли.” Адолф Путлер http://kremlin.ru/events/president/news/54556

  Русофилистици, интернационалисти и патрЕотЕ мълчат и се крият като мишоци.И да питам:Тиквата какво мнение има по въпроса?

 18. А сега да дам думата на кремълският гном по повод празникът на св.св. Кирил и Методий

  Руският президент заяви още, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя. “Дойдохте в Русия в необичаен ден и по необичаен повод – по случай връчването на наградата на православния фонд за единство на православните народи. Днес и в Русия е тържествен ден – Ден на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонска земя”, обръща се Путин към Иванов.
  В-к Сега

 19. Поздравявам господин Хофман с написаното по горе! Честит да ви бъде 24 Май .Този светъл наш празник без ЧЕРВЕНИ БАЙРАЦИ и без КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОКЛАМАЦИЙ!IIC…..oIL.

 20. От мен предложение за още един лозУнг: “Свобода или КГБ(Калинковая Герберская Будария)”!. Защото Винету вижда(?) ,че сам не може , ама и на другите, които могат да направят нещо , не дава! И така вече пореден мандат. И над 8 години. Калинкофилията му от година на година не намалява, а се увеличава. И на него ,и на Цвъки. Искат заедно с порционните си ортаци да свалят още и без това ниското ниво на бюрокрацията, съдебната , законодателната , изпълнителната власт и особено “медиите” , за да отговаря на тяхното ниво , за да да не им създава някакви “неразбирателства” и “недоразумения”. И за да се чувстват “комфортно” докато си менкат порциите, трябва калинковизацията на държавната машина да продължи. За това и на Винету не му трябват никакви партньори,коалиции и “реформи”, които само да го заангажират допълнително , между мачлетата и порциите.

 21. http://pik.bg/радев-и-борисов-веднага-да-отговорят-на-наглия-путин-за-кирилицата-людмила-живкова-навреме-news660769.html

  Ау-у-у, какви патриоти, русофоби и борци срещу руската агресия имало! Какви медии бранят обществото от кремълските хибриди! Аз пък си мислех, че сал един блог на Иво бил, а то, я виж!…
  Мале-й-й, тръпки ме побиват, патриотични мравки ме налазват!
  Само че по подобен историкофилологически въпрос политическа позиция не може да се заема! Пинизи от националистическото намигване на Тодар от края на 70-те/80-те. Чия била азбуката? Проф. фон Шмит от Виена ще подкрепи българската гледна точка, проф.Дьо Роконкур от Париж-македонската и т.н., иначе бойка коцэв отново днес лиже московски сапоги пред господарите си в кичово сборище за 24 май… Смрад!

 22. Честит празник на всички съблогъри и на всички БЪЛГАРИ !!!
  Но тъй като стана дума за Фалконе ми се ще да спомена че оттогава мафията в Италия е натикана в миша дупка буквално – по разни подземни лабиринти и скривалища по лозята. Ето малко видеоматериал…
  https://www.youtube.com/watch?v=XrJ4YWo7BUk
  https://www.youtube.com/watch?v=LzSfWvg_AC4

  А когато хванат някого по мандат на такива като изгорелите в тази война Фалконе и Борселино (и това се случва много често), настава всеобщ ПРАЗНИК – ликуват агентите от антимафия, надуват се сирените, ликува и гражданството, събират се пред квестурата, скандират „Благодарим ви момчета“, развяват се знамена…
  https://www.youtube.com/watch?v=TBPoclJfgAA
  https://www.youtube.com/watch?v=d88BOZzN2AY

  Ето такива ПРАЗНИЦИ пожелавам на всички излезли вчера на протеста и на всички БЪЛГАРИ !!!

 23. И Борисов отговори на руския президент за славянската писменост и Македония: Не е важно откъде са минали светите братя, отсече премиерът
  ( Напротив, ББ, много е важно да не се смачква приносът на българите за ограмотяването на сибирските примати! Истината винаги е важна, за да знае народът български КОЙ страхливец го предава!)

  https://www.blitz.bg/politika/i-borisov-otgovori-na-ruskiya-prezident-za-slavyanskata-pismenost-i-makedoniya_news515598.html

 24. Още по скандала с книжовността. Гнусният кремълски гном не се е изцвъкал току-така. КНИГА “Изборника на Симеон” дословно и дословно за пръв път въшливите варвари на Святослав виждат, когато грабят и палят България. Демек, интернационална помощ и оказват… Но- целите
  – подкрепа за впрегнатите в проруския обрат в македонската политика агенти в Скопие
  – отдалечаване и елиминиране евроатлантическата перспектива на Македония
  -комшийски балкански търкания с повишаване ролята на Москва като арбитър
  – грачене, дърлене, докато се чуе “..нека въпросът бъде решен от учените”, а дотогава подмолно движение на много по-опасни руски кроежи

 25. Честит празник на БЪЛГАРСКАТА писменост, култура и азбука на Стопанина и на всички съфорумци.

  Я глейте какво изрових във форума на FAKTOR по въпроса. Правописът е по оригинала:

  “Честит празник на БЪЛГАРСКАТА писменост, култура и азбука!(24 May 2017 – 20:05)

  Абе, то не е толкова важно какво казало микро-пуйлото, латентният педераст и главен любител на малки момченца на рАЗИЯтската педерация на македонския вошкар, дето дръжавицата му уж раждала жито “као дренки”.

  И нашето възмущение по форумите не е толкова важно.

  Важното е, че главният путиняк на Задунайский Милиционеристан, каратистът 7 дан без нито едно рандори в живота, милиционеринът 3-то поколение, лоясалият страхливец, ритачът на мачлета с филия мас, прочелия “Винету” до половината каза, “Не е важно кой дава азбуката, важно е, че на нея пишат днес 300 милиона”!!! Абе, рубладжи, като се бръснеш и се гледаш в огледалото, не те ли е гнус? Преведоха ли ти вече от рАЗИЯ 50-те млн. евра за месец май? Бързай да им се порадваш, че не ти остава много, а в хасиендата над Барселона ще си като в луксозен пандиз.

  ПП Аз специално си отливам едни бренекета със стоманен сърдечник. Пробиват брониран джип от единия до другия край. Ако по пътя си срещнат тиква или рапонь, пръскат го като торба с ла.йна”.

 26. До SMS:
  Добре го казвате, точно, за Путин, Иванов, Македония.
  Съветският съюз и Русия ПОНАЧАЛО признават Македония. Заедно с всички подробности, включително наши царе, азбука, ранно създаване на нация и други.
  Ние също я признаваме като държава. Но някои подробности не бива да признаваме. Защото просто са техни лъжи. Самуил не е Македонски цар. Той статуя седи на огромен трон на центъра на Скопие като най-виден Македонски цар, но той е Български цар, принудил се да премести столицата от изток на запад заради опустошаването на източната половина на България от Русия и Византия. Сегашната ни азбука може е съставена от Климент и в Охрид, но това са български земи, под администрация на Плиска и Преслав, независимо, че днес са в Македония. Ако се тръгне по тяхната логика, то Шопско или Добруджа или Кърджалийско може да се толерират за автономии. Когато се създава Българската Екзархия през 1870 г., потвърдена със султански ферман от 1872 г., в нея влиза цяла сегашна Македония, и всяка европейска страна, велика сила, и други страни възприемат това за нормално – никой не е против, включително населението в тази граница се чувства нормално да е така и не протестира. Тази граница става основа за картата на Цариградската конференция, където Великобритания и Западна Европа са наши основни защитници, докато Русия се преструва, и зад гърба играе чрез Райхщад. И т.н.
  Русия играе винаги МРЪСНА игра срещу България. Винаги, и с всички възможни страни, начини. Ако има страни да толерира исторически тук, това са Гърция и Сърбия. Но никога нас.

 27. “Върви, народе възродени,
  към светла бъднина върви,
  с книжовността, таз сила нова,
  съдбините си ти поднови!

  Върви към мощната Просвета!
  В световните борби върви,
  от длъжност неизменно воден –
  и Бог ще те благослови!

  Напред! Науката е слънце,
  което във душите грей!
  Напред! Народността не пада
  там, дето знаньето живей!

  Безвестен беше ти, безславен!…
  О, влез в Историята веч,
  духовно покори страните,
  които завладя със меч!…”

  Тъй солунските двама братя
  насърчаваха дедите ни…
  О, минало незабравимо,
  о, пресвещени старини!

  България остана вярна
  на достославний тоз завет –
  в тържествуванье и в страданье
  извърши подвизи безчет…

  Да, родината ни години
  пресветли преживя, в беда
  неописуема изпадна,
  но върши дългът се всегда!

  Бе време, писмеността наша
  кога обходи целий мир;
  за все световната просвета
  тя бе неизчерпаем вир;

  бе и тъжовно робско време…
  Тогаз Балканский храбър син
  навеждаше лице под гнета
  на отоманский властелин…

  Но винаги духът народен;
  подпорка търсеше у вас,
  о, мъдреци!… През десет века
  все жив остана ваший глас!

  О, вий, които цяло племе
  извлякохте из мъртвина,
  народен гений възкресихте –
  заспал в глубока тъмнина;

  подвижници за права вярна,
  сеятели на правда, мир,
  апостоли високославни,
  звезди върху Славянски мир,

  бъдете преблагословени,
  о вий, Методий и Кирил,
  отци на българското знанье,
  творци на наший говор мил!

  Нека името ви да живее
  във всенародната любов,
  речта ви мощна нек се помни
  в Славянството во век веков!

  Русе, 1882, априлий 15
  [сп. “Мисъл”, 1892, кн. IX-X]

  Поздравявам всички четящи и пишещи в блога и най-вече самия му създател с един от най-българските празници. Бог да ни пази!

 28. Вев вече отиващия си ден на писмеността, да отбележим и окончателното оттегляне и на Казахстан от кирилицата от края на тази година!!!
  Може би е заради солунските братя, а може и заради съветските “братя” да е?
  Май не е трудно да се досетим.

  https://forbes.kz/life/opinion/pochemu_latinitsa_doljna_stat_kontseptualnyim_vyiborom_kazahstana

 29. Към Българин:

  Това би било все едно някой да коментира Валентин Златев като носител на наградата за бизнесмен на годината, учредена от Лукойл.

 30. … А путярата ПАК ЛЪЖЕ, както преди е лъгал че азбуката идвала от ленин, и сега лъже че идвала от Г.Иванов, както лъга че “вежливите” войници били “доброволци” и че танковете и корабите им идвали от битака !!!
  Както винаги…

 31. Честит празник на Българската просвета и писменост.
  Искам да споделя няколко “дреболийки”
  Църквата в София “св. Седмочисленици” е на светите Кирил,Методий и петимата им ученика.
  Константин Кирил философ и Методий печелят диспут във Ватикана че БИБЛИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОПОВЯДВАНА И ПРЕВЕЖДАНА НА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ, В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО СА ОБЯВЕНИ ЗА СВЕТЦИ В СЪРЦЕТО НА ЕВРОПА виж разликата с александър невски.
  Най-древната писменост, първите царе, първото обработено злато са наши.
  В Библията е написано обширно и доказано от проф в Берлин Асен Чилингиров (Българин) че първо покръстения в Европа е Българин – жена на име Лидия в град Филипополис днешен Пловдив.
  Филипопол е кръстен на името на Филип, бащата на Александър Македонски.
  Българин в превод от старият ни език означава сияен, светъл. Което по разбираемо означава човек с много знания в полза на развитието и добруването.

 32. Драги ДИОДИ:

  По вашия линк: появява се в червено:
  The video you have requested is not available for your geographic region.

 33. До ДИОДИ
  Не се вижда видеото.
  “Тhe video you have requested is not available for your geographic region”

 34. ROSSEN IORDANOV,
  тъй е, братко, първо Ломоносов я обработил, после Ленин рекъл “Советская Болхария – это власть гэрб и бэсэпэ + русский гражданский альфавит”

  С две думи. Няма право сега да пищи с патриотарски фал(ш)цет за азбуката този, който лиже гумите на путиновите „нощни вълци”, който облизва подметките на паметника на монголоидния окупатор, нахлул в демократична страна, обявила война на Хитлер, който днес търпи откъсването на цели територии от наглия нашественик…Няма право сега да подскача онзи, който не е отварял Ботев, Раковски, Стамболов, Захари Стоянов ,за да знае, че Русия е вечният враг на България; който не се замисля какво унижение за българския дух и памет е всеки уродлив истукан, увековечаващ варварското нашествие…
  Толкова. Като не подценяваме и периферийния ефект, което е добре! Все пак по-възрастните помним, че това беше ЕДЕНСТВЕНАТА тема, по която дори през соца дори и др. инж. Иванов, московски възпитаник на нещо от рода на МИХГГТЕМАСГОЭЛРОЛЕСБУМПРОМ и верен съпруг на Наталья Сирхеевна си позволяваше малко патриотична гледна точка в евентуален спор с ушанки.
  Един такъв колега (иначе добър човек, но кретенясал покрай едно новосибирско чудовище) през 1987 г. се обръща стеснително към мен
  -Моля тъе, да пагаворим искам малька, макар да ми многа ниудобна…
  – Казвай, бе Кольо, кво ти се стяга душата!
  – Ты имаш машина многа удобна, шырака атзад… (бел.м. Лада комби 2014)
  -?
  – Виж, вчера купих камбиниравана плитá.. Чакахме 7 месеца..
  – Кво си купил, кво?
  – Плитá, плитá..пйечка па български.. Да я извозим, защота таксита не искат, а транспортна такси сама стройматериалы могли да извозват.. Ще платя..
  – Бахмаааму, кво та е направила тая, бе човек!…

 35. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА УЧАСТИЕТО НА ИВО В Тв НОВА!
  Драги БЪЛГАРИН,
  Към остроумната реплика на ИВО за Наградата на (вече доста “правилно” коригираната) ТВ Европа, която увенча като “най-голям български европеец” Бойко Методиев Борисов, мога да добавя само следното. Европа на Путерингите, една от чиито емблеми е Херман ван Ромпой (кой го помни какво точно беше този плашипутарник и какво свърши в най-тежките години за ЕВропа?!) , награди собствения си продукт. Награди един тарикат -с тъмно минало, с манталитетна зависимост от руския политически и балкански класически бандитизъм, невеж, страхлив, усукващ се покрай европейските благини и аванти, органично чужд на европейското като цивилизация, стил и ценности. Конграчулейшъни и на ЕВропа, и на ТВ ЕВропа, и на Лауреата! Кондулейшъни на България!

 36. Тази сутрин по ТВ г-н Инджев много точно и ясно изясни думите на Путин в полза на македонизма и по-конкретно твърдението му,че Кирило-методиевата азбука е македонска азбука,от което следва,че не е блгарска.Това не е случайно твърдение,каза г-н Инджев,а премерено в полза на проруските кръгове в Македония.Що се отнася за България – тя е някъде в периферията на путинските усилия защото е безпроблемна.
  Друго нещо ми направи приятно впечатление.Отначало другият събеседник,посланик Димитров,се опитваше да шикалкави,но умелата реакция на г-н Инджев го принуди да застане на неговите позиции.
  По същото изказване на Путин г-жа(или другарката-нейна си работа) Нинова на зададения удобен въпрос от водещия “Трябва ли Путин да се извини на България за думите си”,в типичния си засмян стил замети въпроса: “Няма за какво да се извинява,ще му изпратим много книги да чете за да знае”.
  Не зная кое е преобладаващото – наглостта или продажността на Нинова.
  Дано тази история отвори очите на мнозина,отровени от путиновата руско-съветска пропаганда.

 37. Към SMS:

  „И защо трябва чужденец (от бивша съветска република) да се разпорежда на това свято, историческо българско място, да го моделира архитектурно по неизвестни критерии, и да организира пристрастни прояви със съмнителна историческа достоверност?! И каква е тази зала с наименование “Създаване школа СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА в Плиска”, сякаш тази школа е колективно “славянско”, а не българско дело, все едно, че там са преподавали и са били обучавани руснаци, молдованци, украинци, сърби, македонци и т.н.?!“

  Напълно сте права. Този „културно-исторически комплекс“ няма нищо общо с БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. Той няма нищо общо с културата и историята на БЪЛГАРИТЕ. Защото КОЛОБРИТЕ на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА от АВИТОХОЛ до КАН ПРЕСИЯН, а и дълго след това, са използвали или собствените си САКРАЛНИ БЪЛГАРСКИ РУНИ, или гръцки букви за да запишат казаното на собствения им БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. В този район, НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ, е било много по- вероятно да срещнеш Ахура-Мазда, отколкото да срещнеш славянин( при условие, че има славяни).
  Този комплекс е само развлекателен, като стотици други, но има своята “славянска” оригиналност. В ресторанта по стените са окачени издялани от дърво човешки глави под които е посочено, че това са ханове, т.е. някакви турски или монголски военоначалници, носещи за учудване и потрес имената на ВЕЛИКИТЕ НИ КАНОВЕ. Подобие на прочутата ни РОЗЕТА ОТ ПЛИСКА в голям размер също виси на стената, но единственото общо с нея е, че и двете имат седем лъча. Всичко останало е пълна фалшификация или неграмотност. И за да бъде удоволствието Ви пълно кухнята която ще Ви предложат е арменска, грузинска и руска. „Да Ви е сладко, славяни!“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.