За Борисовата България е по-скоро полицейска, отколкото “армейска”

 Сухопътно Справедливият Борисов

Автор: AWAKS

    Нашият уважаван собственик на този блог нарече премиера на България „падроне”. Това бе във връзка с поредното нескопосано изявление на Бойко Борисов на 26 май 2017 г., свързано с „даряване” на правосъдието на сграда в центъра на София и със сигурността на България в стила му „шменти капели”, който израз и до днес не е дешифриран дори от враговене на сигурността на България.

Да, той е точно такъв, Борисов, падроне от мафията. Padrone с неговата система: бащица-бос, дирижиращ приятели и родове да „движат” контролирани територии с хора. Манталитетът на преобладаващия политически елит и правителство се забелязва да е такъв от години. Борисов изразява едно вече традиционно отношение у нас в посока Власт спрямо Държава, Правосъдие и дори Общество, разбирайки ги като собственост и обект на въздействие. И тъй като властта е „справедлива”, особено Борисов, то въздействието е справедливо и резултатът е справедлив: такъв какъвто Трябва да е. Защо да има тогава голяма нужда от цивилизована, функционираща както трябва правосъдна система?

    До голяма степен запазено от комунизма, такова отношение елиминира най-необходимото отношение в посока Правосъдие спрямо Власт. И още повече, то елиминира принципа на Върховенство на закона, означаващ по-точно на Господство/Царство на закона – Rule of Law – включително законово господство спрямо правителство, общество и хора. Очевидно, човек като Борисов, с уличен манталитет на хлапак и соц-милиционер, е бил лесна плячка на внушаваните стереотипи за всеправдивоста на всяко руско и комунистическо начало. Тук влизат велики идеи, вождове, дипломати и всичко останало, докато целият останал свят е „бръкма”. Но такова ниво е ниско интелектно и бодливо-остригано като неговата глава. То става особено контрастиращо като се съберат всички водени за „партньорски” и „съюзнически” ръководители заедно, там, в оня Брюксел. Там всички говорят и публикуват все на неразбираем английски и трябва да се гласува нещо „с ръчичка” пред „началството”, докато главата на Борисов (а и п/резидента Р. Радев и повечето други) е закривена откъм врата в посока Русия. Борисов, също така, изглежда един простоват материалист, независимо, че представя да се кръсти за Великден. Той измерва размера и продължителността на успешността на себе си и правителството с размера и дължината на асфалта, при което повече километри ознавачат по-голяма работа, а и дори Промяна, Реформа! Както гласи комунистическо-материалисткото правило, „количествените натрупвания водят до качествени промени”, т.е. повече на брой километри и сгради, ще доведат според него повече реформа. Задоволство за мнозина може да доведат – но промяна по никакъв начин! Десет (10) некачествени руски касетофона не могат да подменят и един (1) японски. Десет (10) нови сгради за правосъдието и десет (10) нови справедливи смс-команди няма да го реформират. От Брюксел, колкото и да говорят на Борисов, той едва ли ще се промени.

    Отношението Правосъдие спрямо Власт е което трябва да господства царски в нашата България. Не става въпрос да вадим тук базисните концепции в европеизма, началàта за обща Европа, произтичащи от Джон Лок и Шарл Монтескьо (http://bit.ly/2qtzm3N). Това са идеите, свързани с гражданско общество (Civil Society), разделение на власти (Division of Powers), Спирачки и равновесия (Checks and Balances) и нататък. Но очевидно е необходимо такива властници да бъдат барабанени с тях по главите всеки ден, а по-реалистично казано, да усвоят основното в тях още като неулични деца. Защото те все още предпочитат да се съобразяват с утаилите се в главите им руско-феодални началà, които са и тези на политическата и останалата олигархия. Борисов като премиер е длъжен да има европейските идеи като структури, закрепени в съзнанието си. Но очевидно, още при чуването им, той се обърква и потапя за по-лесно като руска подводница в собствения си, охранителен сос на величие за Живков и КГБ, докато за интелектуален щит употребява все същи, сложно-лингвистични понятия от типа на „парко-място”.

    За съжаление, и сред мнозина българия такъв манталитет е харесван. И те избират подобни представители на народа, докато мястото им е в затвора.Поради това, крайният резултат 30 години е вече да Няма реформа в правосъдието, тъй като навик е по-труден за изкореняване от борба за промяна. И протестът за Еврореформа е невъзприет от правителството, наречен от неговите медии „фарс”. По същия начин, през 2013 г. бе отхвърлен масовият протест за промени в посока „повече ЕС”. Промяната е повече мразена, докато не-реформата е повече харесвана. “Батета”, “вратлета”, борисовски анти-батмани, скоро след 1990 г. станаха нашите царе и герои.

    Що се отнася до знаменателния “Сухопътен” момент, засегнат от Борисов, премиерът е отново категорично неправ, некомпетентен.

    „Сухопътното” наследство е също част от руското (и подобно културно-стратегическо) военно наследство, според което сухопътните сили са основните сили спрямо въздушните и морските, и е валидна максимата”Където стъпи ботуша на войника, а не подмине самолета и кораба, там става твоя земя”. Да, това е вярно, но за онези големи армии на цяря на Русия, на Наполеон и Блюхер. Вярно е също за нашите Балкански и други войни. То бе пренесено в руската комунистическа армия, воюваща навсякъде, особено в Източна Европа, което пък за русофилието е „освобождение”. И сега то е запазено до голяма степен в Русия, поради което тя нахлува из Грузия и Украйна, правейки си „свои” земи. И би нахлула още, в Балтика или Казахстан, ако може, а и на Балканите, показвайки го при Черногорски ни приятели как отвъре я гори: http://politi.co/2qQXeSV.

    Сега България няма къде да „нахлува”, освен в общи сухопътни контингенти в Афганистан и на други места, или пък в такива в Източна Европа, ако трябва. Но и трябва да поддържаме ниво и самочувствие като нация, имаща своя армия, наред с другите си атрибути.

    Днес на преден план, включително в НАТО, са самолети и кораби. Не казвам да се въоръжаваме до зъби с тях, но да отговорим поне на минималния призив за тях. С думите си сега, Борисов не само лъже, отклонява от авиация и флот, но и подвежда, че току-виж, модернизирал сухопътните сили, където руската зависимост е оставена най-голяма. По никакъв начин не бива да настъпва отклоняване от парещата актуалнст на въздушния и морския компонент на външната граница на България и НАТО. Точно такова внимание имат всички останали, не само „началниците” в Брюксел, но включително румънци, гърци, турци, които са наши съседи по НАТО. Те са също допрени в различна степен до новата Руската империя. Такива като борисовци провалят реалното ни участие в съвместни усилия, докато иначе го гласуват в Брюксел-НАТО. Руски самолети прехвърчатнарочно в опасна близост всеки ден. Питайте за това още Балтийците, Поляците. Борисов, отново нискостеблено упорит, настоява за не-нетовски самолети, яхти и гугутки, накратко с прашки „да не дразним” (по ИВО), а единствено да се харесваме на Кремъл.

    Мантрата на Борисов издава и друг манталитет от Русия и комунизма, свързан с цялостната представа за сигурността. Това е виждането, че КГБ/КДС стоят преди армията. Че тяхната “сигурност” за държавата е по-голяма ценност от сигурността на армията за държавата. Най-типичният пример е разстрелването на руската армия, в гърба, от КГБ, през великите чистки и по време на сраженията във Втората световна война. Както историците казват “руските войски вървяха през полето срещу германците, а след тях вървяха дивизиите на НКВД и стреляха срещу тях със своите картечници по гърбовете им да продължава настъплението”. Това го няма никъде по света. Но такъв вид разбиране и такива практика не са се появявали два-три пъти досега. Шеф на КГБ стана вожд на съветската държава, Ю. Андропов, както такъв е и сегашният шеф на руската държава, В. Путин, докато военен никога не е допускан до връха.

    Във всички цивилизовани страни армията е поставена преди полицейщината и тя е респект и гордост на държавата, обществото, хората. Държава се гордее навън не с полицейщина, а с армия. Когато Доналд Тръмп стана президент, на четвъртия му ден една от първите му заповеди като главнокомандващ бе да замрази увеличенията на заплатите в правителствения сектор, но единствено в армията да ги остави да могат да растат: http://cnn.it/2qthEgL. Роналд Рейгън редовно се появяваше с шапка на главата си не от полицията, а шапка от армията. И остана едно от многото му заковани на място изказвания, за морските пехотинци, че „животът им може да осмисли дори човешки живот”: http://bit.ly/2qlvSVX. Затова и един от най-големите американски самолетоносачи бе наречен приживе не на друг министър, а „Роналд Рейгън”: http://bit.ly/2rIfmz8.

    Културата на отношение към цялостната сигурност в България остава закривена, затова смехории отново и отново се повтарят. Не само Борисов се гордее често, че е „от МВР” и разказва за борба срещу „10 милиона бежанци”. Стискайки руската мантра за ръка, „бланкетната” некомпетентност отказва да приеме реалности, и премиер като Г. Близнашки, иначе „учен-юрист”, застава на страната на руската съвременна война срещу България: http://bit.ly/2qlINa9. В същото време, такива като Трайчо Трайков, Стефан Тафров, Велизар Шаламанов, Тодор Тагарев, които трябва с десетилетия да са наши министри и премиери, са натирени в сянка, но и неизбрани.

    Отново го споменавам: не става въпрос да сме въоръжени със самолетоносачи, нито пряко да пренасяме американския пример, но да виждаме положителното, поне насоката на посланието, което и по никакъв начин не е задължаващата руска заповед от Варшавския договор. И да правим поне минималното, запазвайки и достойнство на българи, държава и съюзници, което последно понятие е очевидно и то закривено с руска окраска. Споменавам американските примери, защото са повече открояващи се и всички по света ги знаят. Но и посланието, че през Първата световна война България е можела да участва с 800-хилядна армия при 4,5 млн население, е повече от многозначително. То показва не само правителствено разбиране и отношение, включително за необходимо снабдяване, а и за състояние на страна, водена от същото правителство. Може ли борисовци за миг да си помислят какво означава то за нормално функциониране при постигнато напрягане в България на всичките „ресурси”, както обичат те да се изразяват пак на руски език?

    Същевременно, разбира се, и полицията не трябва да се омаловажава и оставят назад нейните задачи. Няма кой да изпълнява нейните функции в отново критични за вътрешната сигурност времена.

    Но къде армията застава в цялата тази схема на сигурността? Пак се повтаря съотношението, наследено от руско-комунистическия свят. Фактите говорят за себе си и за цялата картина. Няма нужда от огромна армия с огромно въоръжение, но дори и 30-хилядна, десетократно смалена от комунистическо време (заедно с вътрешни войски, войски на МВР и други, общата численост е била над 300 хил.), 30 години все „няма пари” за нея и остава умишлено неприведена по необходимите стандарти, без закупени няколко самолети, докато и президентът се бие по гърдите колко много е „от НАТО”. Оставайки най-наситена с руско и „варшавско” наследство, по „бланкетна” вина на такива като Борисов и Радев, тя е доведена до най-ниска оперативна съвместимост в алианса, при непрекъснати призиви на ръководтвото на алианса и по-важно на заплахата, говорят едно и също. В същото време, „другата” сигурност е с растяща тежест. Полицията с над 60 хиляди личен състав, но недоказана ефективност, е навярно най-голяма в Европа на 10 хиляди души от населението. Според публикации, ДАНС има (известни) 3,5 хиляди души личен състав, при 6-7 милиона България: http://bit.ly/2s6bxAr. В същото време, МИ-5 на Великобритания има 4 хиляди души при 60 милиона население на страната: http://bit.ly/2s6gMQx. В Германия BfV, има под 3 хиляди души състав, при 82 милиона население!: http://bit.ly/2qudN3d. В Турция МИТ има обявени 8 хиляди, при почти 80 милиона население и съседство до врящия Близък Изток: http://bit.ly/2qp2iuJ.

    Кой кого храни в България – и за какво? Нали има и дублираща специализирана полиция, БОПовци и хиляди подобни на тях. Безкрайните бюлетини по радиото, че са „отцепени” градове, заловени престъпници, пресечени канали, не могат да убедят безброй разочаровани граждани с криминално нападнати коли и домове, останали безрезултатно неразследвани. Огромният апарат „на сигурността” праща България навярно и на първо място в Европа в света в това отношение, но оставя впечатление в обществеността за социално изхранване, а и рекетиране заедно реалните рекетьори, при размита граница между тях. Каква „сигурност” осигурява ДАНС когато всичките й ръководители, демонстриращи като президента Радев в биографии „под прикрития”, че имат курсове „от САЩ” и „от НАТО”, прикриват отдавнашната си руска линия? Каква друга сигурност те осигурават, освен сигурността на беззаконието, на всичко дотук изброено, включително на поруската олигархия, на проникването на Русия чрез президент, правителство и представители, редовно срещани от служители на КГБ, на иделози-русофили, олигарси и съмнителни бизнесмени, потънали и подпомагани от руски мрежи? Не осигуряват ли те включително сигурността да няма промяна в системата на правосъдието и вътрешните работи? Хилядите служители, заедно с десетките хиляди периферни кадри, милионен бюджет и непресъхващо снабдяване, не осигуряват ли криворазбраната система на Бълтария за „сигурност” в противовес и на европейските центости, на нашето партньортво в ЕС и НАТО, откъдето в крайна сметка и в полза на Русия?

    Докато в България правителството не вземе в ръка правосъдие, и в случая и армия и сигурност по европейски и други цивилизовани стандарти, нещата ще продължават да вървят по руско-комунистическия им път, единствено в полза и радост на Москва. За Русия, ако може, не само България е добре да се върне обратно при нея, но, ако може, и нейните нови членства, и самите съюзи, да се провалят и разпаднат изцяло.

    България демократична и свободна, правова и законна – това не означава нищо за Русия. Но дали то означава нещо за справедливостта на Борисов, и целия скачен съд борисовци – Русия?

 

26 мнения за “За Борисовата България е по-скоро полицейска, отколкото “армейска””

 1. Боко се опитва да достигне алфа-дога си от КГБ:
  http://bit.ly/2rL7RHT
  Както се вижда има доста да “поработи”, докато го достигне. Но пък НРБ е 200 пъти по-малка от алфа-бандитустана. И съответно и с много по-малко “усилия” , Боко ще успее да задмине Пулер. Още малко му остава. Почти са “реми”.

 2. AWAKS, поздравления от сърце и с благодарност за чудесния текст!
  Без много коментари: Споменавали сме го, но прочетете този достоен епизод от историята на българската интелектуална съпротива, начело с Пенчо лавейков срещу руската агресия. Няма как да не впечатли- социалисти, демократи, радикали… Имало прогрес ли? Къде сме сега в сравнение с онези наши предци?

  http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/otmashtenieto-na-rusofila-s-s-bobchev

 3. ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ:

  „Седна ей тъй нейде, и уж си почивам, затворя очи. А пред затворения ми поглед се пронисат видените картини. И чувствувам се в някакъв друг мир, но във всеки случай не във възвишающия мир на чистото изкуство, а в мира на бои, линии и концепции, в които е увековечен ужасът на живота, величествената грозна епопея на великата руска земя… И стотина други – все кръв, сълзи, страдания, стон… Боите на Репина, особено неговите, техният тон е стон, сълза, тих плач. И цялата галерия на Третякови, тя е храм на въздишките на руския гений, гения на страданието. Нийде смях. Усмивки рядко, но и те не са рожба на радост. Само на едно място – у Репина, у неговите Казаци има смях, – но и то смях ли е? Див рев на синовете на южните степи, на кръвниците от XVII век, от които и дете в майка е проплаквало – во имя веры православной. Нещастните наши кърджалии, яничари, даалии! Кокошкари на кръвничеството пред тия синковци на дивия разгул!“

  Писмо до Мара Белчева от 21 май 1909 г.

 4. Благодаря на АWACS за добрия разбор на сегашното положение и поздравления за обединението на мисъл и идеи с Иво Инджев. Ителектоалното ниво на статията е недостижимо за осмисляне от депутатите ни. Но високата летва ще е катализатор на обединение на мислещи и достойни хора. Да добавя и аз нещо. Бойко Борисов е кукла,на която не е позволено никакво своеволие. Радан Кънев с РБ застана смело зад него по отношение на службите и промяната на прокуратурата, но бб клекна на русия. Сега зад него освен русия никой не стои. Ситуацията ще се влошава. И мисля че е крайно време да отворим очите на международната общност за да започне решаването на проблема. Но за да се случи това трябва да има ниво минимум. Обединение на елит, който е доказал с действия че отстоява интереса на България. И тогава може да се потърси помощ от съюзниците ни.

 5. Президентката на Южна Корея → в Белезници → водена към залата на Съда.
  Това е то. Демокрацията. И Право-Съдието. Построени с Американска помощ.
  Не с Руско Освобождение! Нe! НИКОГА ПАК!
  Но не е само това. Хората! Корейците. И Европейците. И Австралийците. И Японците и Канадците.
  Ние все още Обичаме Русия! Дори толкова не обичаме БЪЛГАРИЯ. За да й направим това, което правят европейците и американците на своите страни!
  http://pulse.ng/world/park-geun-hye-political-princess-ends-up-in-courtroom-id6721094.html

  РУСИЯ-Гейт е вече с пълна пара (ряпа за Уотър-гейт – 100:1), макар все още доказателствата да не са достатъчни за импийчмънт:

  Шапка „УСА-рУСиА”:
  https://pbs.twimg.com/media/C_GUdm2V0AAoU54.jpg
  (и фланелка има и какво ли не)

  Редакционна и на Шпигел, на английски, да го прочетат и в Америка: Меркеловите германци са в съюз с опозицията на Тръмп в САЩ:
  „Време е да се отървем от Доналд Тръмп. Той превръща САЩ в посмешище. Трябва да бъде махнат от Белия дом докато не е късно. Тръмп не става за президент. Той не притежава необходимия интелект и не разбира важността на поста, който заема, нито задачите, свързани с него”!
  (Боко Има интелект, да знаете! А ние си имаме и тръмп-„общество”, продиктувано през мрежата КГБ → ДС-ДАНС)
  http://www.spiegel.de/international/world/donald-trump-is-a-menace-to-the-world-opinion-a-1148471.html

  CNN: „Многото пътеки на Доналд → които всичките отвеждат → към Русия…”
  Щрак-вате (клик-вате) върху имената на неговите хора едно след друго, в червени правоъгълници → започващи с Michael Flynn (най-полезен идиот, sorry) → и може да насложите една → мрежа:
  http://edition.cnn.com/interactive/2017/politics/trump-russia-connections/?sr=sharebar_twitter
  КГБ Обича мрежи → празни за пазаруване в Русия → Пълни с чужденци в чужбина → включително с Радевци, Сидеровци, Ниновци…

 6. “България демократична и свободна, правова и законна – това не означава нищо за Русия.”-цитат
  от статията.

  Този извод ми се струва грешен.Демокрацията е неразривно свързана с правото – ако има силно
  право,ще има и здрава,истинска демокрация,при която ще бъде изключително трудно да се прокарват
  чужди,лични,корпоративни и всякакви други интереси.Така,че “демократична и свободна,правова и законна”България означава стопиране на руските имперски попълзновения.Тук е заровено кучето и неслучайно три десетилетия вече ретроградните сили бранят със зъби и нокти статуквото,родено още през съветско време.Толкова яростно го бранят,че без външна(европейска) помощ е невъзможно нищо да се промени.Надявам се,водещите европейски политици да не допуснат трагично повторение на
  историята,пагубно за нас и всички европейци.Тогава времето на политическите чуждозависими популист-бабаити безвъзвратно ще отмине.

 7. Прекрасна статия, за която благодаря!
  Но… едностранчива ! Няма нищо за спорта!
  Днес световните медии гърмят с извънаредна новина!
  „Премиерът Бойко Борисов , заедно с партньорката си Катина Симеонова спечелиха СУПЕР финала срещу победителите в турнира “Асикс МАСТЪРС” Красимир Велчев и Ангел Марков.
  Борисов, който ДОРИ игра С ТРАВМА, имаше ПРОБЛЕМИ в началото на двубоя, като ПОИСКА СМЯНА НА РАКЕТАТА, след което заигра по-добре с партньорката си…”/Новини.бг/
  Стига с тази законност , вътрешна сигурност и отбранителна способност!
  Не изкривявайте медийната среда, гадни ШОРОШОИДИ!
  Имам предложение!
  Крайно време е да се сложи ред и в спорта в НР Боколандия- Задунайска губерния в ЕС!
  Пиронкова и Гришо НЕМЕДЛЕНО да се явят на турнира и да бъдат победени от Симеонова и Борисов!
  Да се знае , че той е и най-великият тенисист!
  Стига са се шматкали по Уимбълдън и по света, а не у нас и срещу някакви Джокович , Надал, Уйлямс и други слаби ракии!
  В чужбина е лесно, но у нас? Никоя свиня не се е преборила с тиквата от Банкя!

 8. Да си призная отдавна не бях чел на толкова малко място топкова голям анализ на политиката на РБ ,дирижирана от един човек с доста ниска обща култура и възпитание,доказан страхливец и нагаждач и с необичайно високо его,нафона наказаното дотук.Като се прибави към това “чипа”на мнозинство от все още живеещите тук българи ще си дадем сметка за печалните резултати от чистката на б.г.интелектуален елит след 09.09.44 и провежданата от БКП политика в продължение на 50години.

 9. Клюкар, ти Убаво майтапчийската си залитнал да “наваксваш” “пропуска” в статията за баце, пръв тенисмен и дузпаджия по съвместителство на републико наша здравей. Но за вас, имам ИЗпредвид целокупният НИ БЛОГ долното може да прозвучи като анекдот, но за мен е знакова случка показваща за н-ти път, че банкянското слънце се вихри и пет пари не дава за нищо в неговата си паралелна реалност. Та, на историята. Знам я от опосредена къртица. Преди няколко години гост на България беще легендата Борис Бекер. Спретват му мачле с премиерът бе-бе. Колкото и благодушно и лежерно да го раздава по време на срещата ексномер 1 на планетата, той размазва нашият “представител”. В съблекалнята, “осъзнавайки” пропуснатият “шанс”, да впише истински актив в героичната си биография която по принцип и изобщо е изцяло базирана на разказани от него митове и легенди в които мутро-тиквата е неизменно Крали Марко на мах на наше време, счупва от ядосано безсилие ракетата си.
  Време е, и то е настъпило от много отдавна, всички които сериозно го коментират и анализират, за каквото и да е, да започват с априори-то: “Царят е гол”. В тази връзка никога няма да забравя как мастита журналистка от Фигаро, на другият ден след първият тур на последните президентски избори-24 април буквално се сепна на останалите няколко колеги в студиото на френското СNN-BFMTV: “За каква стратегия на мадам лю Пен говорим. Разберете го най-сетне, тя толкова си може”. Не беше никак случайно и, че на решителният дебат между двата тура-3 май изръшка 19 сериозни гафа и лъжи. Включително показвайки и крещящо непознаване на собствената си програма. Та, нали и наш бочко си призна, че не е чел още Конституцията (“Ще взема да я прочета най-накрая”) ама е готов да я “реформира”-разбирайте кастрира.

 10. Еверионе елсе, тва требваше да ти го пиша за преди, ама ше извиняваш, значи, объркáл бех графика, съблекалнята била утре, днеска глей как съм ги размазáл, че и теа от ПИК мноо хубао са го написáли..

  http://pik.bg/борисов-размаза-конкуренцията-и-вдигна-поредна-купа-в-тениса-снимки-news661827.html

 11. Не е по темата. Още митове и легенди, за ВСВ когато “дедивоевали” а сега “можноповторим” и “берлиннаш”.
  Първо, за “веромното, без обявяване на война” нападение на Германия над ссср на 22 юни 1941г.
  http://newsua.one/istoriya/mify-voiny_-verolomno-bez-obyavleniya.html
  И нещо повече за истинската същност на подвизите на легендарните Гастело и Матросов.
  http://newsua.one/istoriya/mify-voiny_-odnorazovye-geroi.html

 12. Благодаря на всички за “блогодаря”-та! Оценявам ги високо – и държим фронта заедно!

  Подред дотук:

  НА ИВО – най-напред: „Началника” на борбата против лъжата. МИЛИОНИ КАТО НЕГО ДА ИМА!

  На СТАМБО – Thanks a lot!. Южна Африка е пълна с такива беглеци. Поляци включително, още отдавна. Пиша си с дъщерята на едни такива. Научавам чудесии – висш пилотаж на корупцията, като тук. Да не забравяме, там навярно забягнаха братлета Галеви. И никой не ги търси. Защото “търсещите” и “търсените” – те държат не само границите, но и онези невидими микрофони…

  На KALITKO: Да, Русия има големи ракети, и големи самолети. И мнозина й се възхищават. Сега се повтаря Студена война. И да бъде надмогната и отстъпи, трябва Обща решимост на ниво оръжията, които казвате. Включително въртящите чинии, дето виждат по-далеч…: http://bit.ly/2rLVmf7

  На ВЕСЕЛИН С: Също много точни неща казани. Що се отнася до външния апект на проблема: на нашите Боковци и на нашия манталитет трябват нови, ЕВРО-АМЕРИКАНСКИ „Варшавски договор” и „СИВ”. Само да настъпят по пръстите на краката и скръцнат със зъби. НЕ им е в културата. И НЕ се прави така. Но 30 години отидоха на вятъра. Нещо подобно ТРАБВА да се сътвори, някакъв брюкселски механизъм с посока на импулса Брюксел→София. Що се отнася до вътрешното състояние, което споменаваш, Маргарет Тачър (БОГ ДА ПРОСТИ И НЕЯ!) казваше: „За да живее едно общество като свободно, то трябва да притежава критична маса от индивиди, които знаят какво е свобода”: http://bit.ly/2s3QqiJ. Не само за Боковци, свободата още не е ценност и ясно разбиране за цялото ни общество. Да си я спомним нея – каква Двойка бяха с Рейгън, която всъщност бе тройка с Кол, а и четворка и много повече: http://bit.ly/2qwxAik. Кол е вече в количка и на легло…

  На ГОЧО: Точно както го казвате. Така трябва да означава и влияе нашата „свобода, демокрация, правовост, законност” на Русия! И в района и целия свят. Русия трабва да претърпи нова Февруарска революция, за която да има и наше поне минимално въздейстиве.
  Имам предвид, че Кремъл не гледа да сме демократични, свободни. Нито да се стреми да е така у нас. Докато ЕС и НАТО ни притискат да сме такива, макар и слабо да ни притискат. За Кремъл е важно да сме в неговата орбита, каквито и да сме, дори нацисти, защото ще означава и да сме анти-Европа&Америка, и НАТО да се Разпадне.

  До КЛЮКАР: Без спорт, как може – Пфу! Ето малко за спорта: Използвани работници от Северна Корея, за правене на руски стадион: „Робите на Санкт Петербург”, 2017 г.: http://bit.ly/2ncLiFw http://bit.ly/2s48Ik7

  До ИНЖ. ЛАЗАР МАДЖАРОВ и GEORGI NIKOLOV – ПОДОБНО И НА ВАС!

 13. Като говорим отвреме-навреме за Братска Естония:
  Президентката на Естония Керсти Калюлайд:
  ”ЕС се нуждае от съвместна външна политика и политика по сигурност”!
  Точно така! И НАТО се нуждае от СТРИКТНА външна политика и сигурност. Със ЗАДЪЛЖАВАЩИ ИЗИСКВАНИЯ за членовете. И срокове за изпълнение! На първо място по Русия. Всеки да ги изпълнява. Не да са препоръки.
  Само така в милата ни Татковина ще се Престане един ден с Пародиите за самолетчета, ръчички, яхти и бръкмички. С „бланкетни” некадърници и анти-санкционери. И с липса още други реформи.
  Който не желае → да отиде да Целуне Путьин Отзад → и Влезе в Рая на Евразия! Аз не ща да ходя там.
  http://news.err.ee/598489/estonian-president-eu-needs-joint-foreign-security-policy
  Иначе, хубава булка е Керсти – ще взема да я омъжа за мен – да народим повече евродемократи за България! /http://bit.ly/2qwh69U/

 14. “Чудовищна некомпетентност”… Изхабихме безчет клавиатури да рИвеме гороломно: “Царят е гол.” И какво от това. Този формен идиот дето се изхожда кат последна станция по сите проблеми по света и у …за да се изкара, за кой ли път, целият в бяло и пръв реформатор на републико наша здравей.” /Georgi Nikolov/
  Кратко е, но абсолютно изчерпателно за нашето Слънце от Банкя огряващо вече трети мандат Мамковината му.
  Да оставим миналото му, но този човек не търпи никакво развитие.
  По собственото му признание, любимата му песен е „Батальонът се строява”, и явно той си е останал там на „баламатума”.
  И в разбиранията си за армията ни в НАТО си е останал при „варшавската” –прекрасно описано от AWACS.
  А извън пропагандата за нейната мощ спомняте ли си каква беше тя?
  Ще говоря за себе си, но ако са чести, всички „запасняци” ще се съгласят за „величието” на БНА във Варшавския даговор.
  Служил съм в бойно поделение на „най-бойната” Трета армия”.
  Когато ни вдигаха по тревога, половината техника не можеше да излезе от хангарите, част от нея закъсваше недалеч от портала.” Джоганите” от ВСВ вече разходваха гориво, повече от танк.
  Всички знаете, че основния ни враг беше Турция и цялата подготовка беше в това направление. Всички учения знаете, че завършваха до прословутата „Рошава могила”на 7км. от Еркесията.
  При едно съвместно „варшавско „ учение, обаче продължихме напред и колата на нашият взвод потъна в мочурището на селото но майка ми , въпреки предупрежденията ни, но кой ти слуша „бай чепик”.
  Другите продължиха „устремно” напред , а ние останахме да чакаме на връщане да ни изтегли някой от танковете. Промени се „плана” на занятието и ние не бяхме затънали до главините, а врагът ни беше „поразил”. Направи се „лазарет”… Имахме една мешка с учебен артилерийски гръм, и понеже вече бил изписан и не можело да се върне, отидохме до близкия рибарник, хем всичко да е наред, хем да си наловим рибка, под командването на останалите при нас началства.Хвърлихме десетината „калъпа” и минута след взривовете водата се покри като есенни листа с дребни шаранчета. Не ставаха за ядене-бил преди дни зарибен…
  …А имах съсед/старшина/, който държеше МНЗ-склад на „кадрирано” поделение и който работеше само 1 седмица на годината /нафталираше дрехите в склада/. През останалото време „служеше” като държеше казана за ракия в родното си село!Старшина…Като се пенсионира, за няколкото на брой седмични „сражения” с молците взе два пъти по-висока пенсия от моята- на инженер, който всеки ден 35 години им строи социализЪма.
  Та такъв е и кръгозора на Борисов: СъвеЦки.
  Не вижда по далече от носа си, като тези „разузнавачи”
  „27 април 2017 в 15:52
  РАЗУЗНАВАТЕЛЕН кораб на руската армия е потънал след сблъсък с друг плавателен съд/превозващ ГОВЕДА/ край Босфора, съобщават от министерството на обраната на Русия, цитирано от ТАСС. „….
  Добре, че са нашите приятели от НАТО:
  „Минобороны: ПРО США может поразить МБР России уже на 150-й секунде полёта
  Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2017/04/26/minoborony-pro-ssha-mozhet-porazit-mbr-rossii-uzhe-na-150-y-sekunde-polyota?utm_source=smi2”
  … А може би Борисов просто да е параноичен страхливец и да се страхува от съвременна модерна българска армия.
  Да не би „да премине Рубикон”…

 15. AWACS, а дано и да е хаирлия!

  Отсега се самопоканваме!

 16. Драги AWACS, поздрави за отличната работа, основополагащ текст !
  За всички нас остава само да надграждаме, докато променим мисленето и нагласите на все повече хора, и да ги обединим около нашите каузи – България и Истината !
  В началото бе Словото…….
  С уважение,

 17. Много паразити има в армията и полицията които са се уредили само за да се пенсионират на 40 години и после да си гледат живота! За съжаление няма кой да ги разкара от там!Познайте колко смятам че защитават държавата и обществто!!!

 18. Клюкар, Благодаря за цитата ми и за спомена от казармата. Точно такова беше нивото на окайваната днес БНА, каква войска имахме ей, през “такова беше времето”. Аз съм служил в Смолян, на един хвърлей място от “легендарната” граница с Гърция. Бях в школата за младши сержанти където бяхме “каймакът на помията” на полка. Срочнослужещите завършили или поне стигнали до гимназия, взводните, само офицери от търновското военно училище а не фазани кат при всички останали. И сега, най-интересното. Веднъж нощно занятие извън портала. И досега не съм разбрал каква беше целта на скитосването ни. Забихме се в една гора. То, в Родопите, гори да иоскаш. Въртим се кат обрани евреи из нея. Офицерите святкат с джобните фенерчета безпомощно по картите. По едно време ги зарязаха, опитаха да карат по спомени, бяха ходили през деня на регокносцинировка но и това не помогна. Накрая, началникът на шемесе-то разпореди да изчакаме да съмне и да се прибираме по живо и здраво. Осъзнах, че най-добре за страната ни е да следва железният принцип на сЪвеЦките таварищи. Ако е необходимо, камък върху камък на планетата няма да остане, но мирът трябва да възтържествува.

 19. Г-н Georgi Nikolov,
  Извинявай за досаждането но не разбрах, началникът на шемесе-то как ви разпореди да изчакате да съмне? С вас ли беше, или ви разпореди по радиостанцията? Ако е било второто, значи вие сте извършили подвиг!
  Не случайно, девизът на свързочника беше „Умри, но свръзка дай!”/все пак да уточня- не съм бил свързочник, но поназнайвам …/.
  Защото до последно, най надеждната връзка беше – „катушката” и телефона със собствен индуктор.
  „Модернизацията” на Р 105Д/всички сте ги виждали по филмите за ВСВ/ беше, че замениха тенекиената кутия с бакелитена и последната буква- станаха 105М, но със същите възможности.
  Подобно „изумителното” постижение бе замяната на аналоговите танкови радиостанции, с цифровата Р 111.
  А вечните им проблеми с возимата Р140/с много добри възможности/, не била поради собствената им некомпетентност, а това, че са произвеждани в Полша, а гадните поляци все нещо саботирали…???.
  Особено комично беше с апаратурите за оповестявате / родно производство и наша „гордост”/ – дъртите тъпи полковници в щабовете и подземните ИКП /изнесени командни пунктове/, така и не се научиха да боравят с тях и по превключвателите и бутоните надписвали: прави 1, прави 2 и т.н.
  А сега най- простия GSM в махалата/ разбира се не забравям ретранслаторите и сателитите/ има по –големи възможности от цялата ни тогавашна свръзка на БНА…
  Ако сте осъществили връзка през нощта, било е голяма мъка, но значи сте били най -добрите в целия Варшавски договор!
  И въобще не се учудвам за потъналия РАЗУЗНАВАТЕЛЕН кораб с руски униформени говеда, не успели да забележат ЦЯЛ КОРАБ пред себе си , превозващ истински говеда.
  Света като цяло се развива напред. Благодарение на цивилизования свят. Въпреки простотията и лошотията на Русия.
  С желание и надежда съм и Русия да се присъедини към останалите, а не само да се хвалят, колко поразии са направили в миналото и колко могат да направят в бъдеще!

 20. @AWACS
  „Време е да се отървем от Доналд Тръмп. Той превръща САЩ в посмешище.”
  Ами то Путин не може да купи някой що годе приличен и интелигентен човек.Пгледнете ги всичките руски резиденти -Марин Льо Пен,Орбан и надолу по стъпалата Боко , с прякор Тиквата или президента ни, дето не може да чете.И другите са в същите нива на некомпетентност.Да, време е да ги изметем.
  Благодаря за анализите Ви, както и на всички съблогари.Дано повече хора да четат.

 21. Клюкар, по радиостанцията естествено. Няма да се лашка през нощта за тоя дето наистина класти гората. Беще в края на зимата. Студено, снегът а-а да си тръгне, мокър и трамбовахме в кръг кат изоглавени.
  Но на щабните игри офицерите ни бяха големи “куражлии”. Още на вторият час разгръщаха настъпление отвъд границата. Сал с туй си и останаха.

 22. AWACS, поздравления,благодарност за чудесния анализ. Жалко, че депутати и управляващи едва ли ще разберат за какво става дума! Невежи, нагли и безочливи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.